Ιταλία Μάλτα Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… σε Μάλτα και Σικελία!

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
3η ημέρα: Comino - Blue Lagoon και το τελευταίο βράδυ στη Sliema!

Όπως ανέφερα στο προηγούμενο κεφάλαιο, ο μόνος τρόπος για να πάει κάποιος στο νησάκι Comino είναι τουριστικά σκάφη που ξεκινούν από Sliema σαν μίνι κρουαζιέρα, από το λιμάνι Cirkewwa στην Μάλτα ή το λιμάνι Mgarr στο Gozo. Οι εταιρείες που πάνε στο Comino πολλές και είναι αλήθεια πως είχα μπερδευτεί ψάχνοντας τες στο ίντερνετ. Ήμασταν στο Mgarr και δεν είχαμε κλείσει τίποτα, δεν ήξερα τι μας βολεύει, με ποια εταιρεία θα πάμε και το κυριότερο αν θα βρίσκαμε το δρομολόγια που μας εξυπηρετούσε. Αυτές οι απορίες δεν άργησαν πολύ να απαντηθούν και να ξεκαθαριστούν.

Στο λιμάνι βρήκαμε το Tourist Services του Mgarr. http://www.gozomgarrtouristservice.com/
View attachment 209548

Στο γραφείο αυτό διαφημίζονται οι εκδρομές στη blue lagoon αλλά μπορείς να νοικιάσεις και σκάφος, αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο. Είπαμε ξεκάθαρα πως θέλαμε να πάμε στο νησί Comino αλλά από εκεί να φύγουμε για το λιμάνι Cirkewwa στη Μάλτα και όχι να επιστρέψουμε Gozo. Ο υπάλληλος μας είπε πως το δρομολόγιο αυτό κοστίζει 15€. Αναχωρεί σε 15 λεπτά, θα έχουμε 1:30 ώρα περίπου για μπάνιο στη blue lagoon και στην επιστροφή το σκάφος θα περάσει κι από τις σπηλιές του Comino! Δηλαδή για άλλη μια φορά όλα τέλεια και όλα βολικά. Ήμασταν τυχεροί γιατί το τελευταίο σκάφος από Blue lagoon για Μάλτα αναχωρούσε στις 18:00 και ευτυχώς που προλάβαμε το δρομολόγιο των 16:30 ώστε να χαρούμε τη blue lagoon και το κυριότερο να κάνουμε μπάνιο χωρίς να είμαστε με την ψυχή στο στόμα. Το μικρό σκάφος θα αναχωρούσε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου Gozo Ferry Terminal στο λιμανάκι του Mgarr. Τώρα με ποια εταιρεία πήγαμε θα σας γελάσω. Το σκάφος και η μπλούζα του καπετάνιου έγραφε Βlue Lagoon Comino Ferries και λογικά πρέπει να ήταν αυτή http://www.cominoferries.com/

Ανυπόμονοι να δούμε και να κολυμπήσουμε στα κρυστάλλινα νερά της Βlue Lagoon αναχωρήσαμε 5 άτομα. Εμείς, ένα ζευγάρι και ο οδηγός του σκάφους φυσικά.


Η διαδρομή ήταν σύντομη και ωραία με την θάλασσα να μας πιτσιλάει και το όμορφο Gozo που αφήναμε πίσω μας. Το χρώμα της θάλασσας ήταν σαν ψεύτικο σαν να το πείραξε κάποιος με photoshop και όσο πλησιάζαμε προς το Comino τα νερά ήταν απίστευτα διαυγή και κρυστάλλινα.


View attachment 209550

Όταν φτάσαμε στο Comino, υπήρχε έντονη κινητικότητα από μικρά και μεγάλα σκάφη.


Μποτιλιάρισμα. Ναι μποτιλιάρισμα από σκάφη στο σημείο που σταματάνε για να αφήσουν ή να πάρουν τον κόσμο. Χρειάστηκε μάλιστα να περιμένουμε να αναχωρήσει ένα από αυτά για να μπορέσει να παρκάρει ο οδηγός το δικό μας στο ίδιο σημείο. Και κόσμος. Πάρα πολύς κόσμος που αναχωρούσε και έμπαινε μαζικά στα πλοιάρια. Και πολύς κόσμος όμως που παρέμεινε στη Βlue Lagoon και απολάμβανε το μπάνιο ή την ηλιοθεραπεία του. Εννοείται σε πολλά σημεία υπάρχουν καντίνες και αναψυκτήρια. Και σκεφτόμουν: Έχει υπερβολικό κόσμο και άλλοι τόσοι αναχωρούν. Δηλαδή λίγη ώρα πριν τι γινόταν εδώ? Που στάθηκαν όλοι αυτοί? Που χώρεσαν? Γι’ αυτό δίνω συμβουλή αν θέλετε να πάτε για κολύμπι στο Comino και θέλετε να το πετύχετε με όσον το δυνατό λιγότερο κόσμο πάτε προς το απόγευμα που είναι η ώρα που φεύγουν τα περισσότερα τουριστικά σκάφη. Με το που κατεβήκαμε από το σκάφος, ανηφορήσαμε τον λόφο να δούμε πανοραμικά την Βlue Lagoon.


View attachment 209559





Απέναντι στη μικρότερη νησίδα υπάρχει ακόμα μια μικρή παραλία και μια σπηλιά. Πολύ όμορφο μέρος και σίγουρα πιο ήσυχο. Μπορείς να διασχίσεις τη θάλασσα και να πας αφού είναι ρηχά τα νερά όπως επίσης μπορείς να πας με βαρκάκι. Ζήλεψα και θα ήθελα να πηγαίναμε αλλά που χρόνος. Θέλει και μια διαδικασία.


Στο Comino έχει σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες στα βράχια αλλά πρέπει να είσαι πολύ τυχερός να προλάβεις. Έχει δύο μικρά κομμάτια με άμμο σε διαφορετικά σημεία που επίσης πρέπει να είσαι τυχερός να πετύχεις κενό μέρος να απλώσεις την πετσέτα σου. Ε λοιπόν και πάλι η τύχη ήταν με το μέρος μας! Βρήκαμε εύκολα μέρος να στρώσουμε και μάλιστα είχαμε σκιά από την μπροστινή ομπρέλα:D. Δεν υπήρχε περίπτωση να είμασταν τυχεροί αν ερχόμασταν λίγες ώρες νωρίτερα με τον χαμό που γινόταν. Που να βρεις άδειο τετραγωνικό στην παραλία. Ακόμα κι εκείνη την ώρα όμως υπήρχαν πολλοί που είχαν στρώσει πετσέτες ψηλά στο λόφο! Εγώ πάντως θα ξενέρωνα αν συνέβαινε αυτό σε μας!




Το μπάνιο μας στα ρηχά και κρύα νερά της blue lagoon ήταν εξαιρετικό. Ήταν λες και βρισκόμασταν σε μια πισίνα. Από τις κορυφαίες στιγμές που περίμενα πως και πως. Όλα πήγαν όπως τα ήθελα κι ακόμα καλύτερα!
View attachment 209551

Φεύγοντας, ο Rose πήγε κατευθείαν στο σκάφος μας, ενώ εγώ ανέβηκα λίγο πιο ψηλά το λόφο και ακολούθησα άλλη διαδρομή να δω από άλλη οπτική την blue lagoon.


Κάτω αριστερά είναι το σκάφος μας που αναχώρησε σε λίγα λεπτά.


Αυτή τη φορά ήταν γεμάτο κόσμο και κατά πλειοψηφία νεαρούς φασαριόζους Ισπανούς. Το σκαφάκι αναχώρησε και όπως ήταν προγραμματισμένο προσέγγισε 2-3 σπηλιές της περιοχής. Δεν ήταν κάτι τρομερό ούτε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί όμως ήταν ωραία εμπειρία. Οδηγός και συνοδηγός δύο παιδιά ούτε 25 χρονών. Οι οποίοι βλέποντας τους Ισπανούς να τραγουδάνε και να κάνουν φασαρία είπαν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτινή και να τους ευχαριστήσουν βάζοντας δυνατά ισπανόφωνα σουξέ. Ομολογώ δεν περίμενα να υπάρχει ηχοσύστημα σε τέτοιου τύπου βάρκα. Οι Ισπανοί φυσικά έπαθαν ντελίριο ενθουσιασμού και τραγουδούσαν σαν τρελοί. Μαζί κι εμείς. Φυσικά στο τραγούδι που έπαθαν αμόκ ήταν το άκρως καλοκαιρινό και τεράστια παγκόσμια επιτυχία ''Despacito''. Ήταν ομολογουμένως μια από τις πιο όμορφες ανέμελες στιγμές του ταξιδιού, αυτό που μου έκανε να πω ''καλοκαιρινές διακοπές για πάντα''!








View attachment 209552

View attachment 209553

Όταν φτάσαμε στο Cirkewwa Ferry Terminal και πήγαμε στη στάση των αστικών, μαζί με μας περίμενε τρελός κόσμος. Χαμός. Χμ πως θα γίνει να μην είμαστε όρθιοι? Ε δεν ήταν δύσκολο, έγινε χωρίς προσπάθεια. Μπήκαμε στο 222 για Σλιέμα και οι θέσεις μας περίμεναν! Σε όλη τη διαδρομή κάποιοι ήταν όρθιοι. Δεν ήθελα να είμαι στη θέση τους πάντως!
View attachment 209549

Ακριβώς πίσω μας δυο κοπέλες δεν σταμάτησαν να μιλούν και ο Rose ήταν έτοιμος να τις κάνει παρατήρηση. Μη κάνεις καμιά μ@λ@κία του είπα! Κάναμε και εικασίες τι γλώσσα μιλούσαν. Εγώ είπα Σλοβένικα ο Rose είπε Πολωνικά. Τα κορίτσια δεν έβαλαν γλώσσα μέσα τους και τότε απότομα γυρνάει ο Rose και τις ρωτάει αυστηρά ''Συγνώμη κορίτσια…'' Αυτές πάγωσαν κι εγώ είπα ωχ από μέσα μου! Και εκεί που είναι έτοιμος να τις πει βουλώστε το επιτέλους, το γυρνάει αλλιώς μαλακώνει τον τόνο της φωνής του και τις ρωτάει ''αναρωτιόμαστε με τον φίλο μου τι γλώσσα μιλάτε’’! Όχι μόνο δεν τις έκανε παρατήρηση αλλά έπιασε κουβέντα μεταξύ τους όταν αυτές είπαν ότι είναι από τη Λιουμπλιάνα! Το βρήκα πάντως, σλοβένικα μιλούσαν. Παινέψαμε τρελά τη Σλοβενία, είπαμε για το ταξίδι μας εκεί ένα χρόνο πριν και φυσικά τα κορίτσια καμάρωναν που άκουγαν τόσο κολακευτικά λόγια για τη χώρα τους. Μέχρι και φωτογραφίες μας τους δείξαμε από το facebook! Και πάλι σε ένα λεωφορείο γεμάτο ακουγόμασταν μόνο εμείς και οι ζωηρές Σλοβένες!

Την ώρα που έδυε ο ήλιος περάσαμε από τον κόλπο του Spinola bay, St. Julian’s bay και Balluta bay. Είναι μια περιοχή που δεν είχαμε το χρόνο να επισκεφτούμε όμως έστω από το λεωφορείο είδαμε αυτή την πολύβουη και κοσμοπολίτικη πλευρά της Μάλτας.




View attachment 209554

Τόσες ώρες στο πόδι με λεωφορεία και πλοία και ακόμα δεν χόρτασα βόλτες ο αθεόφοβος! Ήταν το τελευταίο μας βράδυ στη Σλιέμα και πριν βραδιάσει ήθελα να δω την όμορφη παραλία της Triq Ix - Xatt στην περιοχή της Gzira. Ο Rose ανέβηκε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστεί κι εγώ μόνος έκανα μια όμορφη βόλτα το σούρουπο. Η παραλία είναι τόπος συνάντησης και χαλάρωσης των κατοίκων, βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους ή τρέχουν. Απέναντι μου είχα πάντα την πανέμορφη Βαλέτα που άναβε τα φώτα της σιγά σιγά!






View attachment 209555







View attachment 209556



Υπέροχα όλα. Κάποια στιγμή μελαγχόλησα λιγάκι που την επόμενη μέρα θα αποχαιρετούσαμε τη Μάλτα. Επειδή όμως το ταξίδι δεν τελείωνε και θα γνωρίζαμε καινούρια μέρη ξαναπήρα τα πάνω μου! Επέστρεψα στο δωμάτιο, έκανα μπάνιο, ντύθηκα και βγήκαμε για ένα τελευταίο γεύμα στη Μάλτα. Τα κιτάπια μου έλεγαν για ένα κλασικό δημοφιλές εστιατόριο χωμένο σε ένα στενό κοντά στην παραλία. Δεν δυσκολευτήκαμε όμως να το βρούμε. Είναι το Ta' Kris Restaurant σε ένα στενό στην πλατεία Triq Bisazza. Στην μικρή πλατεία χαρακτηριστικά είναι τρία αγάλματα που κάθονται σε ένα τραπέζι και τα πίνουν! Ποιοι είναι αυτοί δεν έχω ιδέα!


Το μαγαζί ήταν γεμάτο, κι ενώ δεν είχαμε κάνει κράτηση μια χαρά μας εξυπηρέτησαν γρήγορα (αν και δεν διάβασα καλές κριτικές όσον αφορά αυτό το θέμα) και μας έβαλαν σε τραπεζάκι στο διάδρομο. Κλείσαμε τη βραδιά με ριγκατόνι με σάλτσα λαγού και τη μαλτέζικη σπεσιαλιτέ λαγός κοκκινιστός. Χωρίς να εξτασιαστώ ήταν νόστιμα τα φαγητά και τεράστιες οι μερίδες. Χάλασα τη δίαιτα του μήνα! Το κόστος μαζί με τις μπύρες 32€. Αυτό που με ενόχλησε ήταν η τρελή βαβούρα στο μαγαζί. Μα να μην έχουν λίγη μουσικούλα?
View attachment 209557

View attachment 209558

Κάπως έτσι έληξε η τελευταία μας νύχτα στην Μάλτα.
Την επόμενη ημέρα άνοιγε νέο κεφάλαιο στις διακοπές μας. Σικελία!

Το Ta Kris μου αρεσε κι εμενα! Γενικα πιστευω στη Μάλτα βρίσκεις ωραίες γεύσεις, μεσογειακές με ιταλοαραβικες επιρροες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Το Ta Kris μου αρεσε κι εμενα! Γενικα πιστευω στη Μάλτα βρίσκεις ωραίες γεύσεις, μεσογειακές με ιταλοαραβικες επιρροες.
Καλό ήταν αν και θα προτιμούσα για καλοκαίρι να μη κλειστούμε στο στενάκι. Μόνο γι' αυτό λίγο μετάνιωσα. Μεγάλες οι μερίδες και αξίζουν τα λεφτά τους. Στα περισσότερα εστιατόρια αυτό που μου άρεσε είναι ότι κάποια πιάτα κυρίως ζυμαρικά έχουν δύο μεγέθη μερίδας μεσαίο και μεγάλο. Έτσι αν πάρεις το μεσαίο πληρώνεις λιγότερα και το μέγεθος δεν έχει διαφορά από το μεγάλο. Πάλι είναι χορταστική η μερίδα.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
4η ημέρα: Μάλτα… το αντίο!

Η πτήση μας είναι στις 14:25 οπότε είχαμε ώρα για μια τελευταία βόλτα στη Σλιέμα. Δώσαμε για φύλαξη τις αποσκευές μας και βγήκαμε. Ξεκινήσαμε τη μέρα μας με πρωινά σνακ από ένα απλό αρτοποιείο, και δοκιμάσαμε τα περιβόητα μαλτέζικα pastizzi. Δεν είναι κάτι φοβερό αλλά σφολιατοειδή με διαφορετική γέμιση και κοστίζουν περίπου 1€ το καθένα. Με λουκάνικο, κοτόπουλο, τυρί κρέμα και άλλα. Δεν ήταν κι άσχημα. Αυτό όμως που δοκιμάσαμε πρώτη φορά και έμελε να το ερωτευτούμε και να είναι το κύριο έδεσμα τις επόμενες ημέρες στη Σικελία, ήταν το Arancini! Η γεμιστή ρυζόμπαλα. Εξαιρετική και τη συναντήσαμε με διάφορες παραλλαγές. Αυτή η πρώτη στη Μάλτα ήταν η κλασική με τυρί κιμά και αρακά! Τρώγεται όλες τις ώρες και είναι πολύ χορταστική. Θα τη συναντήσετε και στα επόμενα κεφάλαια!

Καθίσαμε και τα φάγαμε στη μικρή πλατεία της Σλιεμα με τον πλάτανο.




Πάνω στην παραλία είδαμε τυχαία ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ – σουβενιράδικο και μπήκαμε για τα ψώνια της Μάλτας. Λοιπόν μη ψαχτείτε πουθενά στο νησί για να πάρετε δώρα. Θα πάτε στη Σλιέμα στο συγκεκριμένο μαγαζί που αν δεν κάνω λάθος είναι το Strand Gifts and More (9 Triq Il – Lunzjata). Τεράστια η ποικιλία κι όταν λέω τεράστια το εννοώ. Και όχι μόνο μαγνητάκια και μ@λ@κιες! Έχει πάρα πολύ καλόγουστα πράγματα και μια χαρά τιμές. Μπορείτε να πάρετε και τοπικά προϊόντα όπως λιαστές ντομάτες ή κάπαρη. Κάναμε τρελή ώρα μέχρι να αποφασίσουμε τι θα πάρουμε και πήραμε αρκετά μπορώ να πω. 10 φορές γυρίσαμε το μαγαζί. Εμπιστευθείτε με και επιλέξτε το συγκεκριμένο κατάστημα.

Μετά από τα ψώνια είπαμε να δούμε λίγο πιο εσωτερικά τη Σλιέμα. Όπως ανέφερα στο πρώτο κεφάλαιο η Σλιέμα δεν είναι μόνο η παραλιακή της, τα σύγχρονα πολυώροφα κτίρια και οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Στην καρδιά της πόλης, πίσω από την παραλία, η πόλη είναι πιο αυθεντική και γραφική με τα παραδοσιακά σπίτια με τα κλειστά ξύλινα μπαλκόνια, αλλά και με σπίτια nouveau τέχνης και ορισμένα βικτοριανά που απέμειναν από την Βρετανική περίοδο στο νησί. Η Sliema είναι η πόλη των εύπορων Μαλτέζων και αριθμεί 17.000 κατοίκους γνωστοί ως Slimizi.

Η βόλτα έγινε χωρίς χάρτες και συγκεκριμένη πορεία.
page.jpg








page1.jpg








Λίγο μετά στην παραλιακή Tower Road










Αυτό ήταν! Πήγαμε στο ξενοδοχείο, πήραμε τις βαλίτσες και από τη στάση απέναντι από το ξενοδοχείο πήραμε το αστικό TD2 για το αεροδρόμιο και σε μισή ώρα φτάσαμε. Έφευγα από τη Μάλτα με τις καλύτερες εντυπώσεις και χάρηκα που την απόλαυσα μέσα στο καλοκαίρι. Μια χώρα με εξαιρετική τουριστική υποδομή για το μέγεθος της και με αξιοποίηση όλων των αξιοθέατων της. Είναι φανερή η δουλειά που έχει γίνει στη χώρα για τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Η διαφήμιση που έχει γίνει έχει αποδώσει και η Μάλτα είναι ένας δυνατός παίκτης στην Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Πλέον μπορώ να προτείνω την Μάλτα για μια απόδραση όχι μόνο καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές του χρόνου. Έχει τόσα πολλά αξιοθέατα που δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί κανείς όσες μέρες και να καθίσει. Μεσαιωνικές πόλεις και χωριά, νεολιθικοί ναοί και αρχαία, σύγχρονες τουριστικές υποδομές, παραλίες, φυσικά τοπία, νυχτερινή ζωή αλλά και ηρεμία, καλό φαγητό, εξαιρετικές συνδέσεις σε όλο το νησί με λεωφορεία και πλοία και φυσιολογικές τιμές!

Η πτήση αναχώρησε 14:40 και καθώς το αεροπλάνο ανέβαινε, αποχαιρετούσα τη Μάλτα που έλουζε με δυνατό φως ο δυνατός ήλιος! Addiju Malta!

Ένα κεφάλαιο έκλεισε… όμως οι διακοπές συνεχίζονται.
Buona sera Sicily!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
4η ημέρα: Σικελία part1 – Taormina!

Μετά από μόνο 30 λεπτά πτήσης το αεροπλάνο πάτησε Σικελία και συγκεκριμένα Κατάνια λίγο μετά τις 15:00. Άγχος κανένα αφού πολύ εύκολα βγήκαμε από το αεροδρόμιο και βρήκαμε τη στάση της etna trasporti. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει μέσω ίντερνετ και τα είχα εκτυπωμένα μαζί μου. http://wbus.buscenter.it/Start.rtz
Η ώρα αναχώρησης του λεωφορείου ήταν στις 15:45, και είχαμε χρόνο να φάμε ένα γρήγορο πανάκριβο panini ο ένας και ένα πανάκριβο κομμάτι πίτσας ο άλλος! Το λεωφορείο ανετότατο και μισογεμάτο. Όταν μπήκαμε μέσα στην Κατάνια να ανέβει κι άλλος κόσμος παρατηρούσα την πόλη η οποία δεν μου άρεσε καθόλου. Μου φάνηκε παρατημένη, μίζερη και παρακμιακή! Από ένα σημείο και μετά όμως το λεωφορείο ακολουθεί παραθαλάσσια διαδρομή και άνοιξε το μάτι μας. Τραβούσα φωτογραφίες με το κινητό μου και μπορούσα να παρατηρήσω πόσο πεντακάθαρη και κρυστάλλινη ήταν η θάλασσα από όλες τις παραλίες που περάσαμε.






Μετά από 1:30 ώρα περίπου ήμασταν έξω από την Ταορμίνα και ανηφορίσαμε τον δαντελωτό δρόμο προς την πόλη η οποία είναι χτισμένη 250 μέτρα από το ύψος της θάλασσας! Σε πρώτο πλάνο η παραλία της Isola Bella – νησί Bella!


Το λεωφορείο έφτασε στον κεντρικό σταθμό της Ταορμίνα στην Piazza Luigi Pirandello. Πριν πάμε στο κατάλυμα μας είχα μια ιδέα! Στην τελευταία στροφή λίγα μέτρα πριν το σταθμό είχα παρατηρήσει το μπαλκόνι Via Pirandello. Ένα εξαιρετικό σημείο για πανοραμική θέα, το καλύτερο για να δεις από ψηλά την Isola Bella. Επειδή έτσι κι αλλιώς το είχα στο πρόγραμμα να το δούμε, και για να μη χάνουμε χρόνο στο να πάμε στο δωμάτιο μας και να ξαναγυρίσουμε εδώ πρότεινα έτσι όπως ήμασταν με τις βαλίτσες να κάνουμε αυτή την μικρή απόσταση των 3-4 λεπτών στον κατηφορικό δρόμο για να θαυμάσουμε τη θέα. Κι έτσι έγινε.
Untitled_Panorama11.jpg






Από το μπαλκόνι Via Pirandello


Η καταπληκτική παραλία της Isola Bella μας καλούσε να βουτήξουμε στα νερά της. Χωρίς να υποσχεθώ είπα στον Rose πως αν προλάβουμε να δούμε την Ταορμίνα τότε κατά το σούρουπο θα κατέβουμε κι εμείς σ’ αυτή την παραλία. Κατευθείαν πήρε τα πάνω του!


Malta - Sicily-791.jpg


Ανηφορίσαμε την Via Luigi Pirandello.
Στο ύψος του τελεφερίκ η όμορφη θέα προς την φημισμένη παραλία Letojanni!




Είχαμε φτάσει στην S. Pancrazio έξω από την κύρια πύλη της πόλης την Porta Messina.




Ήθελα να προσανατολιστώ για να εντοπίσω το κατάλυμά μας που ήταν εκεί κοντά. Ήθελε όμως κι άλλη ανηφόρα και αρκετά σκαλιά. Ανηφορίσαμε την Via Costantino Patricio, και μετά δεξιά από την κρήνη Badia Vecchia-Badiazza στην οδό Via Cappuccini.


Μετά αριστερά ανεβήκαμε τις πολλές σκάλες…


Η θέα από τις σκάλες…


και επιτέλους φτάσαμε στην Via Giuseppe Verdi, 6 στο B&B Casa Andrea.
https://www.booking.com/hotel/it/b-and-b-casa-andrea.el.html

Το δωμάτιο το είχα κλείσει από τον Ιανουάριο, για μια διανυκτέρευση με 72€. Όπως γράφει στο booking, το chek in στο συγκεκριμένο κατάλυμα γίνεται 10:30 - 15:00. Όσον ήμασταν στο λεωφορείο ενημέρωσα την κράτηση μου στο booking πως η άφιξή μας θα είναι γύρω στις 18:00. Λίγο μετά είχα μήνυμα στα mail μου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Ανταλλάξαμε 2-3 μηνύματα με την/τον ιδιοκτήτη και ζητώντας μας συγνώμη είπε πως δυστυχώς δεν μπορεί να έρθει. Γι’ αυτό θα είχε το κλειδί του δωματίου έξω από την είσοδο σε ένα φάκελο με το όνομά μου και το όνομα του δωματίου! Μας ενημέρωσε πως δικαιούμασταν πρωινό μετά τις 8:30 όμως είπαμε πως εκείνη την ώρα θα φύγουμε για τον σταθμό λεωφορείων. Έτσι λοιπόν δεν είδαμε ποτέ τον ιδιοκτήτη. Τα χρήματα τραβήχτηκαν από την πιστωτική που είχα κάνει κράτηση στο booking. Εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση: Στη διαδρομή για την Ταορμίνα και ενώ είχαμε κάνει αυτή τη συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη είχα μια κλήση στο κινητό. Έγραφε Άμστερνταμ! Ορίστε? Μα στο Άμστερνταμ ήμασταν 3 μήνες πριν. Το κινητό το σήκωσε ο Rose. Ήταν από τα κεντρικά της booking! Κουφάθηκα. Ουσιαστικά μας ενημέρωσαν για κάτι που ξέραμε. Ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έρθει για το chek in και ενημερώσαμε κι εμείς την booking πως είχαμε ήδη μιλήσει και συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη. Μου έκανε τρομερή εντύπωση.

Ορίστε ο φάκελος με το κλειδί του παραδείσου!
Malta - Sicily-795.jpg


Ανέβασμα κι άλλες στενές σκάλες μέχρι τον πρώτο όροφο του δωματίου μας με ονομασία Porta Messina. Το δωμάτιο ήταν μεγάλο και πολύ προσεγμένο. Το δε μπάνιο εξαιρετικό. Καλή επιλογή κι αν δεν είχε αυτό το ανέβασμα θα το έλεγα ιδανικό κατάλυμα. Είναι μόλις 3-4 λεπτά απόσταση από την Porta Messina και το κέντρο της Ταορμίνα. Τα σκαλιά μόνο είναι λίγο ζόρικα. Δεν χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Απλά βάλαμε μαγιό μήπως και προλάβουμε να πάμε για μπάνιο. Αυτό όμως που είχα προτεραιότητα εγώ ήταν να δω την πανέμορφη αυτή κωμόπολη.

Αφετηρία της περιήγησης η Porta Messina και η κεντρική οδός Corso Umberto
page2.jpg


Η κωμόπολη της Ταορμίνα έχει 11.000 κατοίκους και είναι η κοσμοπολίτισσα της Σικελίας. Γαντζωμένη στο λόφο Ταύρος, υπήρξε σημαντική πόλη των αποικιών της Μεγάλης Ελλάδας στην κάτω Ιταλία. Η σημερινή πόλη είναι φτιαγμένη πάνω στα χαλάσματα της αρχαίας. Το ότι είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός το διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή. Είχε πάρα πολύ κόσμο και η αίσθηση ήταν ότι βρισκόμασταν σε κάποιο ελληνικό νησί. Πόσα χρόνια είχα να πάω διακοπές, είχα ξεχάσει αυτό το θέαμα του πλήθος σε έναν γραφικό καλοκαιρινό τόπο!

Ο κεντρικός δρόμος της πόλης η Corso Umberto είναι στενός και χωρίς πεζοδρόμια, γεμάτος με ξενοδοχεία, εστιατόρια, και τουριστικά μικρομάγαζα περιβάλλεται όμως από παλιά κτίρια, μικρές ατμοσφαιρικές πλατείες, υπέροχες εκκλησίες και βέβαια σκαλοπάτια και πολυάριθμα στενά δρομάκια που τέμνονται στον κεντρικό δρόμο και μπορείς να ανακαλύψεις τις πιο γραφικές και τις πιο κρυφές γωνίες της Ταορμίνα.

Η Chiesa di Santa Caterina και δίπλα το Palazzo Corvaja


page3.jpg




Πριν συνεχίσουμε ευθεία, στρίψαμε αριστερά στην Via Teatro Greco με σκοπό να πάμε στο αρχαιοελληνικό θέατρο της Ταορμίνα.
page4.jpg


page5.jpg




Το σημείο αυτό μου θύμισε την πλάκα στην Αθήνα. Είναι στη Via Timoleone






Το λαξευμένο στο βράχο αρχαίο θέατρο είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αξιοθέατο στην Ταορμίνα. Η κατασκευή του αμφιθεάτρου ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα από τους Έλληνες γύρω στον τρίτο αιώνα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο στη Σικελία μετά το Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών.

Όταν φτάσαμε λίγο πριν το θέατρο είδαμε μια τεράστια ούρα από κόσμο. Μου έκανε εντύπωση γιατί ήξερα πως το θέατρο είναι ανοιχτό για το κοινό μέχρι τις 19:00 και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όλοι αυτοί ήταν τουρίστες που περίμεναν να ξεναγηθούν. Και όντως δεν συνέβαινε αυτό. Αυτή η κοσμοπλημμύρα ήταν για μια συναυλία που θα γινόταν στο αρχαίο θέατρο. Συγκεκριμένα για τη συναυλία των Αμερικάνων Eddie Vedder και Pearl Jam στις 21:45.


Δυστυχώς λοιπόν δεν μπορέσαμε να δούμε το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Ταορμίνα. Εκτός από το ίδιο το θέατρο χάσαμε και την ευκαιρία να απολαύσουμε την εξαιρετική θέα προς την ακτή της Καλαβρίας, προς την Ιωνική ακτή της Σικελίας και τον εντυπωσιακό κώνο του ηφαιστείου της Αίτνας. Κρίμα. Έτσι απογοητευμένοι για να πάνε τα φαρμάκια κάτω φάγαμε σε μια gelateria στην Via del Teatro Greco ένα καταπληκτικό canoli με παγωτό. Το μέγεθος δεν το λες και μεγάλο, οι δύο γεύσεις παγωτού σε μικρή ποσότητα και τα 3,60€ μάλλον τσουχτερά.
Στην Ταορμίνα είσαι πόσο θες να έχει?
Malta - Sicily-820.jpg


Η συνέχεια στην κεντρική Corso Umberto. Την περπατήσαμε όλη δύο φορές και τη χορτάσαμε. Άλλωστε είναι μόνο 800 μέτρα από το ένα άκρο την Porta Messina μέχρι το άλλο άκρο την Porta Catania. Απ’ άκρη σ’ άκρη κάθε σημείο, κάθε στενάκι μας πρόσφερε μια εξαιρετική βόλτα κι ενώ είχε πάρα πολύ κόσμο δεν με ενόχλησε καθόλου.






page6.jpg






page7.jpg


Belvedere di Piazza IX Aprile
. Το μεγάλο μπαλκόνι της Ταορμίνα. Εξαιρετική πλατεία με την όμορφη μπαρόκ εκκλησία San Giuseppe (Αγίου Ιωσήφ) και πίσω της ο εντυπωσιακός βράχος, με την γοτθική εκκλησία di Sant'Agostino (Αγίου Αυγουστίνου), και τον Πύργο του ρολογιού γνωστός και ως Porta di Mezzo που χωρίζει το μεσαιωνικό χωριό από την κλασική και Ελληνιστική περίοδο.








page8.jpg


Η θέα από το μπαλκόνι της Piazza IX Aprile




Περνάμε την Porta di Mezzo και συνεχίζουμε ευθεία στην Corso Umberto




page9.jpg


page10.jpg


Και φτάσαμε στην Piazza Duomo με τον καθεδρικό ναό της πόλης ο οποίος περισσότερο μοιάζει με φρούριο! Στην πλατεία βρίσκεται και η εντυπωσιακή μπαρόκ fontana Piazza Duomo ακριβώς απέναντι από τον καθεδρικό ναό. Καλοντυμένος και κομψός κόσμος πήγαινε σε γάμους αν και ήταν ημέρα Τρίτη. Ιταλοί ρε παιδί μου άλλη φινέτσα πώς να το κάνουμε. Γαμπροί, νύφες, κουμπάροι, καλεσμένοι, τουρίστες, πλανόδιοι όλοι είχαμε γίνει ένα στην πλατεία!






Και φτάνουμε στο τέλος του δρόμου στην Porta Catania.




Μετά την αψίδα Porta Catania στο νότιο τμήμα της πόλης, η εκκλησία Sant'Antonio Abate


Δίπλα το Δημαρχείο της Ταορμίνα, Comune Di Taormina - Palazzo Duchi Di Santo Stefano




Είχαμε δει όλο το κεντρικό τμήμα της Ταορμίνα. Επιστρέψαμε από τον ίδιο δρόμο αλλά κατηφορίσαμε και σκαλιά, μπήκαμε σε στενά και εντοπίσαμε κρυφές γωνιές και αυλές με ατμοσφαιρικά εστιατόρια.
page11.jpg






Ήμασταν και πάλι στην Porta Messina και στην Via Luigi Pirandello


Η θέα προς τις παραλίες Mazzeo και Letojanni


Σειρά είχε η κατάβαση στην Isola Bella!

Συνεχίζεται…
 
Last edited:

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Ενα μικρο τιπ για τα σικελικα αεροδρομια (Παλερμο, Κατανια) αλλα και της Ρωμης: αναζητηστε το εστιατοριο (Κατανια:1ος οροφος προ ελεγχου, Παλερμο το ιδιο, Ρωμη Φιουμιτσινο 1ος οροφος στο D,B αναχωρησεις Σενγκεν, μετα ελεγχο).. Τρως ικανοποιητικα με σχετικα καλες τιμες, ενα πιατο παστα δηλ 6-7Ε κ σου μενει κ η γευση αλ ντεντε στον ουρανισκο αν αναχωρεις...
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ενα μικρο τιπ για τα σικελικα αεροδρομια (Παλερμο, Κατανια) αλλα και της Ρωμης: αναζητηστε το εστιατοριο (Κατανια:1ος οροφος προ ελεγχου, Παλερμο το ιδιο, Ρωμη Φιουμιτσινο 1ος οροφος στο D,B αναχωρησεις Σενγκεν, μετα ελεγχο).. Τρως ικανοποιητικα με σχετικα καλες τιμες, ενα πιατο παστα δηλ 6-7Ε κ σου μενει κ η γευση αλ ντεντε στον ουρανισκο αν αναχωρεις...
Μille grazie σαμιών! Έπρεπε να το ξέραμε από πριν. Μου κάνει εντύπωση που ένα πιάτο πάστα όπως λες κοστίζει γύρω στα 6-7€ όταν στο αεροδρόμιο της Κατάνια για ένα υπερ απλό πανίνι και ένα κομμάτι πίτσα αν θυμάμαι καλά δώσαμε 12€.
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Καλό ήταν αν και θα προτιμούσα για καλοκαίρι να μη κλειστούμε στο στενάκι. Μόνο γι' αυτό λίγο μετάνιωσα. Μεγάλες οι μερίδες και αξίζουν τα λεφτά τους. Στα περισσότερα εστιατόρια αυτό που μου άρεσε είναι ότι κάποια πιάτα κυρίως ζυμαρικά έχουν δύο μεγέθη μερίδας μεσαίο και μεγάλο. Έτσι αν πάρεις το μεσαίο πληρώνεις λιγότερα και το μέγεθος δεν έχει διαφορά από το μεγάλο. Πάλι είναι χορταστική η μερίδα.
Αυτο με τις μερίδες δεν το ήξερα. Εγω πηγα το 2008, και τότε ειχα βρει το Ta Kris στο tripadvisor για καθαρά Μαλτέζικη κουζίνα.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Μille grazie σαμιών! Έπρεπε να το ξέραμε από πριν. Μου κάνει εντύπωση που ένα πιάτο πάστα όπως λες κοστίζει γύρω στα 6-7€ όταν στο αεροδρόμιο της Κατάνια για ένα υπερ απλό πανίνι και ένα κομμάτι πίτσα αν θυμάμαι καλά δώσαμε 12€.
Οι τιμες ισχύουν κ στα 3 που πηγα πολυ προσφατα. Αλλα κ στα κυριως ειναι αναλογες οι τιμες. Τον ιουλιο πηρα στην Κατανια στεικ στη σχαρα 9,90, τον Ιούνιο κοτοπουλο φουρνο 6,90 κλπ. Σε αυτα εννοείται οτι τρωνε κ οι εργαζομενοι πτητικο κ μ προσωπικο. Δεν ειναι τυχαιο...νεξτ ταιμ.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
4η ημέρα: Taormina – part 2

Τελικά αβίαστα και χωρίς τρέξιμο είδαμε την Ταορμίνα όσο ήταν μέρα και έμεινε χρόνος για μπάνιο στη θάλασσα αν και ο ήλιος θα έπεφτε σε λίγη ώρα. Η επιλογή της παραλίας ήταν ξεκάθαρη και ήταν η Isola Bella. Ο τρόπος μετάβασης είναι ένας. Το εναέριο τελεφερίκ (La funivia di Taormina). Ο Rose βέβαια την έχει μια φοβία αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχτεί. Το τελεφερίκ συνδέει την Taormina με το παραλιακό τμήμα του Mazzaro σε μόλις 2 λεπτά. Έχει κάθε 15 λεπτά και η μονή διαδρομή κοστίζει 3€.




Από το σταθμό του τελεφερίκ στο Mazzaro μέχρι την παραλία της Isola Bella περπατήσαμε γύρω στα 6-8 λεπτά και κατεβήκαμε και αρκετά σκαλιά.


Ο ήλιος έπεσε και είχε ήδη σουρουπώσει. Όπως ήταν φυσικό η παραλία είχε ερημώσει. Ελάχιστα άτομα είχαν απομείνει να κάνουν μπάνιο στην κρυστάλλινη θάλασσα ή να αράζουν στην άμμο.






Περάσαμε την ρηχή θάλασσα για να πάμε στην απέναντι πλευρά στο νησάκι .Η παραλία εκείνη την ώρα ήταν ειδυλλιακή! Βέβαια μπάνιο δεν κάναμε γιατί και μόνο που ακουμπήσαμε το πόδι μας στη θάλασσα παγώσαμε! Έτσι μείναμε λίγη ώρα στην ηρεμία απολαμβάνοντας το τοπίο, αποφορτίζοντας από την κούραση της ημέρας μέχρι να πέσει το σκοτάδι.












Ύστερα πήγαμε στο τελεφερίκ και ανεβήκαμε και πάλι στην Ταορμίνα




Πήγαμε στο δωμάτιο να ντυθούμε σπέσιαλ βραδινά όπως αρμόζει στην κοσμοπολίτισσα Ταορμίνα. Ο κόσμος είχε αραιώσει ελαφρώς σε σύγκριση με το απόγευμα. Σίγουρα χιλιάδες κόσμου ήταν στο αρχαίο θέατρο για τη συναυλία. Πριν πάμε για ένα χαλαρό ποτό σε ένα σημείο που είχα σταμπάρει από το απόγευμα, αναζητήσαμε φαγητό. Δύσκολο δεν είναι με τόσες ταβέρνες τριγύρω. Επειδή όμως ήδη από την Μάλτα ξεπεράσαμε το αρχικό μπάτζετ είπαμε στη Σικελία θα φάμε πιο απλά. Έτσι από ένα μαγαζάκι στη Via Giovanni di Giovanni, φάγαμε στο πόδι το αγαπημένος μας πια σνακ Arancini. Η ρυζόμπαλα είναι γίγας και με μια μόνο χορταίνεις. Διαίτης δεν τη λες, είναι λίγο βαριά! Πεντανόστιμες όμως και με κόστος μόνο 2,5€ η μια!

Διασχίσαμε την κεντρική Corso Umberto και θαυμάσαμε και πάλι την ατμοσφαιρική Ταορμίνα όπου το βράδυ γίνεται ακόμα πιο γοητευτική και όμορφη!




page12.jpg






Piazza IX Aprile και η θέα από το μπαλκόνι της!


Untitled_Panorama22.jpg






Μετά τον πύργο του ρολογιού


Piazza Carmine


Chiesa del Carmine!


Piazza Duomo




Ακριβώς απέναντι από την κρήνη, είναι οι σκάλες που οδηγούν στον ανηφορικό δρόμο Vico Giordano Bruno. Ένα εξαιρετικό μέρος, ίσως το πιο όμορφο για μένα ειδικά το βράδυ. Σ’ αυτές τις σκάλες καθίσαμε και απολαύσαμε δύο υπέροχα λευκά κρασιά στο μπαρ Daiquiri. Νομίζω πως κλείσαμε με την Ταορμίνα με τον καλύτερο τρόπο!




page13.jpg


Το σισιλιάνικο τουρ συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με πρώτο στοπ στην Cefalu!
 
Last edited:

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Απλά ΖΗΛΕΥΩ! Τέλεια η Ταορμίνα!
Υ.Γ.:Καημένε Rose,ένα μπάνιο της προκοπής δεν έχεις χαρεί ακόμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Απλά ΖΗΛΕΥΩ! Τέλεια η Ταορμίνα!
Υ.Γ.:Καημένε Rose,ένα μπάνιο της προκοπής δεν έχεις χαρεί ακόμα!
χαχα ε όχι δεν το δέχομαι. Στο Gozo και στο Comino το ευχαριστήθηκε τρελά. Όπως κι εγώ.

Όντως η Ταορμίνα τέλεια. Αν ήξερα ή αν είχα κι άλλες μέρες θα έβαζα 1-2 μέρες ακόμα για να πάω και στην Castelmola και καμιά εξόρμηση στο ηφαίστειο αλλά να κάνω και τα μπάνια μου. Έχει ωραίες παραλίες κοντά.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
4.332
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Τι ωραιες οι νυχτερινες φωτογραφιες στο Isola Bella! Οπως και εκεινη που το φεγγαρι μοιαζει σαν να το καρφωσαν πανω στον βραχο!
Το like ειναι λιγο, παταω ΟΥΑΟΥ :D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.784
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom