Καστοριά χωρίς παιδιά ....

danev

Member
Μηνύματα
518
Likes
251
Επόμενο Ταξίδι
Evia pass!
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΦΙΟΡΔ
Θα βρίσκομαι Καστοριά την Πρωτομαγιά 1/5 και 2/5 με διαμονή στο Σιδηροχώρι. Βέβαια οι πληροφορίες που βρήκα εδώ είναι υπερπλήρεις για ένα διήμερο αλλά αν υπάρχει κάποια επί πλέον πρόταση για ενδιαφέρουσα διαδρομή (μετά φαγητού) στη γύρω περιοχή ειδικά γι’ αυτή την εποχή, ευχαρίστως θα την άκουγα.
hotel Loggas ? :bleh:
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Μετά από ένα όμορφο σ/κ στην πανέμορφη Καστοριά, είπα να γράψω κι εγώ μερικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα της πόλης.

Λοιπόν, η Σπηλιά του Δράκου που βρίσκεται λίγο πριν τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας (στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη) είναι μια εντυπωσιακή σπηλιά με υπέροχους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και μικρές λιμνούλες. Εκτός από τους σταλακτίτες με το χαρακτηριστικό κυλινδρικό-κωνικό σχήμα, μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει και τους πιο σπάνιους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες («κουρτίνες» από σταλακτίτες).

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την παρουσία ξεναγού, περίπου κάθε μισή ώρα και κοστίζει 6 ευρώ. Η διαδρομή που ακολουθείς είναι μήκους 300 μέτρων και είναι πολύ θεαματική. Λέγεται «Σπηλιά του Δράκου» γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά ήταν ένα χρυσωρυχείο το οποίο φρουρούσε ένας δράκος. Στη σπηλιά βρέθηκαν οστά αρκούδας που χρονολογούνται πριν από 10.000 χρόνια.

Η σπηλιά είναι ανοικτή όλες τις μέρες (εκτός Δευτέρας), από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 26777


Στο Δισπηλιό, ένα μικρό παραλίμνιο χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, ανακαλύφθηκε το 1932, όταν η στάθμη της λίμνης είχε υποχωρήσει αρκετά αποκαλύπτοντας πασσάλους και διάφορα αντικείμενα, ένας λιμναίος οικισμός του 5.000 π.Χ., περίπου. Στο Δισπηλιό υπάρχει η αναπαράσταση αυτού του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού με καλύβες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες και πιστά αντίγραφα των σκευών, εργαλείων και αγγείων που χρησιμοποιούσαν οι 3000 περίπου άνθρωποι που έζησαν στην παραλίμνια αυτή περιοχή μεταξύ της 6ης και 4ης χιλιετίας π.Χ.
Οι καλύβες είναι σε φυσικό μέγεθος και μπορεί κανείς να δει τον τρόπο με τον οποίο τις έφτιαχναν (υπάρχουν δυο μισοτελειωμένες καλύβες που δείχνουν τα στάδια κατασκευής τους), καθώς και κάποια στοιχεία της καθημερινότητας των κατοίκων του οικισμού.

Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και περιλαμβάνει μια μικρή ξενάγηση. Βγαίνοντας, μπορεί κανείς να δει και μια μικρή έκθεση με φωτογραφίες από τις ανασκαφές. Φεύγοντας από τον οικισμό, στ’ αριστερά σας, πριν βγείτε στον κεντρικό δρόμο, υπάρχει ένα μικρό, αλλά πολύ αξιόλογο, μουσείο με τα ευρήματα των ανασκαφών (η είσοδος είναι δωρεάν). Τα εκθέματα συνοδεύονται από επεξηγηματικές πινακίδες και ενημερωτικά κείμενα, αλλά και ο φύλακας μπορεί να σας δώσει πολλές επιπλέον πληροφορίες.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24670 21910, 24670 85406
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.699
Δύο μαγαζιά που θυμάμαι για φαγητό είναι το Κάτεργο στην βόρεια παραλία με αρκετά καλό φαγητό και το Κροντήρι στην νότια παραλία όπου το παλεύουνε το θέμα αλλά δεν είναι πάντα το ίδιο καλό.
Η Καστοριά θέλει οπωσδήποτε πολύ περπάτημα για να απολαύσετε τα παλιά αρχοντικά, τις βυζαντινές και μετα-βυζαντινές εκκλησίες, τη θέα της λίμνης. Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε όποια μικρή παλιά εκκλησία βρείτε ανοιχτή, είναι πραγματικά πανέμορφες.
Αξίζει οπωσδήποτε να δείτε τον λιμναίο προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό. Αν θέλετε μια ωραία βόλτα εκτός πόλης πηγαίνετε βόρεια προς το Σιδηροχώρι. Εκεί θα βρείτε το ξενοδοχείο Λογγάς, πιείτε ένα καφεδάκι με θέα την λίμνη από ψηλά.
Τυχαία είδα το θεμα, αλλά μου ήρθε φλασιά και θυμήθηκα ότι χρωστώ μια απάντηση στην Έρση. Το Κάτεργο δεν λέγεται έτσι, αλλά Κράτεργο, απο τον Κρατήρα (το αγγείο). Ο χώρος όμως είναι γνωστός από πάντα σαν κάτεργο και ναι Έρση, πρόκειται για τις πρώην φυλακές της Καστοριάς.
Δυστυχώς η κουζίνα του απογοητεύει, αν και συνεχίζουμε να της δίνουμε ευκαιρίες, και θυμίζει μάλλον κουζίνα κατέργου.
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Στην Καστοριά μπορεί να δει κανείς πάνω από 70 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Δυστυχώς, σχεδόν όλες, είναι κλειστές και μπορείς να τις θαυμάσεις μόνο εξωτερικά. Από τις πιο γνωστές είναι η Παναγία η Κουμπελίδικη (11ος αι.) που οφείλει το όνομά της στον χαρακτηριστικό τρούλο της που λέγεται κουμπές στα τούρκικα. Οι εκκλησιές είναι διάσπαρτες σε όλη την πόλη και σε κάθε βήμα συναντάς ναούς, άλλους αναστηλωμένους και άλλους μισοερειπωμένους.

Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας λέγεται ότι ιδρύθηκε επί των ημερών του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του μοναστηριού υπάρχουν πολύ όμορφες τοιχογραφίες που τοποθετούνται χρονικά γύρω στο 12ο αιώνα.

Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια της παλιάς πόλης μπορείς να θαυμάσεις αρκετά αναστηλωμένα παραδοσιακά αρχοντικά. Δυστυχώς όμως, όπως μας είπαν κάποιοι ντόπιοι, υπάρχουν πάνω από 40 μισοερειπωμένα αρχοντικά τα οποία σιγά-σιγά καταρρέουν, παρόλο που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα.

Στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη (17ος αι.) στο Ντολτσό, ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια ιδέα για το τι εστί παραδοσιακό καστοριανό αρχοντικό. Εκτός από τα πολύ όμορφα βιτρώ, τα σκαλισμένα ταβάνια, τις τοιχογραφίες και τις ζωγραφισμένες πόρτες, βλέπει κανείς διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης (σύνεργα παρασκευής καφέ, κουζινικά, πιθάρια κλπ) καθώς και τους χώρους από τους οποίους αποτελούνταν ένα αρχοντικό (κελάρι τροφίμων, ζυμωτήριο, καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο, γυναικωνίτης κλπ).

Το μουσείο είναι ανοικτό Δευτέρα-Σάββατο: 10.00π.μ-5.00μ.μ και την Κυριακή 11.00π.μ-5.00μ.μ. Η είσοδος σε αυτό κοστίζει 2 ευρώ και περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του αρχοντικού και αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των παλιών Καστοριανών. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 28603

Άλλα μουσεία στην Καστοριά:
Βυζαντινό Μουσείο (Περιοχή παλιό Ξενία). Εδώ εκτίθενται περίπου 550 εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά αντικείμενα. Οι συλλογές των βυζαντινών αγιογραφιών θεωρούνται από τις πιο ολοκληρωμένες και καλά διατηρημένες στον κόσμο. Μετά από συνεννόηση μπορούν να σας ανοίξουν και να επισκεφθείτε τις εξής εκκλησίες: Κουμπελίδικη, Ταξιάρχες Μητροπόλεως, Άγ. Στέφανος, Άγ. Ανάργυροι και Νικολάου Κασνίτση. Ανοικτά: Τρίτη-Κυριακή (εκτός αργιών) 8.30-15.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 26781

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Ντολτσό): Ανοικτά: Τρίτη-Κυριακή 9.30-13.30

Μουσείο Παύλου Μελά: Ανοικτά: Καθημερινές και αργίες έπειτα από συνεννόηση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 84554

Ενδυματολογικό Μουσείο (Ντολτσό). Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1750 και σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να δει γυναικείες και ανδρικές φορεσιές, παιδικά ρούχα και κοσμήματα που αποκαλύπτουν τόσο την κοινωνική διαστρωμάτωση όσο και τις επαφές που είχαν οι Καστοριανοί, μέσω του εμπορίου, με τον υπόλοιπο κόσμο. Ανοικτά: Κυριακή και αργίες 11.00-13.00. Είσοδος 2 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 28913

Λαογραφικό Δεληνάνειο Μουσείο (Ντολτσό). Μπορείτε να δείτε αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Καστοριανών των προηγούμενων δεκαετιών (υφαντά, πλεκτά, ρούχα). Ανοικτά: Σάββατο-Κυριακή 11.00-13.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 22108 (αυτή τη στιγμή το μουσείο είναι κλειστό λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων)

Λαογραφικό Μουσείο (Τοιχιό): Ανοικτά: Καθημερινές και αργίες έπειτα από συνεννόηση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 4315109

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας (Μαυροχώρι). Στο μουσείο, που στεγάζεται σε δυο κτίρια τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, υπάρχουν κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούν τον παραδοσιακό γάμο και άλλα ήθη και έθιμα της περιοχής καθώς και κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούν διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ανοικτά: Δευτέρα-Κυριακή και αργίες 11.00-17.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 74870
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Καστοριάς, αλλά και προτάσεις για κοντινές εκδρομές θα βρείτε εδώ:

Καστοριά τουριστικός οδηγός Kastoria
&
Odigos kastorias, Οδηγός Καστοριάς, KASTORIA, ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κι ένα αξιόλογο ιστολόγιο για την ιστορική πορεία της Καστοριάς με αναρτήσεις που αποτελούν κυρίως δημοσιεύσεις κειμένων από το ερευνητικό διπλωματικό έργο ''Η πολεοδομική εξέλιξη της Καστοριάς'' του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ, που συντάχθηκε από τους καστοριανούς Β.Κ και Λ.Α. το 2010: Ιστορικά Καστοριάς
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Όσον αφορά στο φαγητό τώρα. Επισκεφθήκαμε ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ. Δοκιμάσαμε, ανάμεσα στα άλλα, σαγανάκι μπάντζο (παραδοσιακό τυρί), κεφτεδάκια μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, σκόρδο, ντομάτα και λάδι) και την περίφημη τηγανιά Καστοριάς. Όλα τα πιάτα του ήταν πεντανόστιμα!!!

Ακόμα ένα εξαιρετικό μικρό οικογενειακό εστιατόριο είναι το ΑΝΤΕΤΙ. Θαυμάσια τα τηγανητά μανιτάρια και η ποικιλία μανιταριών, τα χωριάτικα λουκάνικα και το ζυγούρι στη γάστρα. Ο κ. Γιώργος μαγειρεύει με κέφι και φαντασία και κάνει γευστικά θαύματα!!!

Και τις δυο φορές συνοδέψαμε το φαγητό μας με Τοπικό Οίνο Καστοριάς από το Κτήμα Στεργίου. Εξαιρετικό κρασί που αξίζει να το δοκιμάσετε!!!
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου
Όσον αφορά στο φαγητό τώρα. Επισκεφθήκαμε ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ. Δοκιμάσαμε, ανάμεσα στα άλλα, σαγανάκι μπάντζο (παραδοσιακό τυρί), κεφτεδάκια μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, σκόρδο, ντομάτα και λάδι) και την περίφημη τηγανιά Καστοριάς. Όλα τα πιάτα του ήταν πεντανόστιμα!!!

Υπάρχει ακόμα το Στέκι? :shock:
Είχαμε πάει το 1994 και το φαγητό του ήταν καταπληκτικό. Γενικά στην περιοχή είχαμε φάει πολύ καλά και πολύ φθηνά. Το συγκεκριμένο μαγαζί είχε το πιο ακριβό φαγητό τότε, αλλά η ποιότητα ήταν τρομερή. Θυμάμαι και το νούμερο του λογαριασμού. Για 4 άτομα 11.000 δρχ. με πολλά φαγητά και πολύ κρασί.
 

Bahari

Member
Μηνύματα
1.848
Likes
1.482
Υπάρχει ακόμα το Στέκι? :shock:
Είχαμε πάει το 1994 και το φαγητό του ήταν καταπληκτικό. Γενικά στην περιοχή είχαμε φάει πολύ καλά και πολύ φθηνά. Το συγκεκριμένο μαγαζί είχε το πιο ακριβό φαγητό τότε, αλλά η ποιότητα ήταν τρομερή. Θυμάμαι και το νούμερο του λογαριασμού. Για 4 άτομα 11.000 δρχ. με πολλά φαγητά και πολύ κρασί.
Ναι, anny, το Στέκι υπάρχει ακόμα και απ' ότι βλέπεις εξακολουθεί να έχει καλό φαγητό! Και οι τιμές του είναι πολύ καλές επίσης.
 

annian

Member
Μηνύματα
11
Likes
3
Α! να φάτε στο Αθήρι στο χωριό Αμπελόκηποι , λίγο έξω απο Καστοριά. Πολύ καλό φαγητό και η κυρία που το έχει ευγενέστατη!
 

Italitsa

Member
Μηνύματα
840
Likes
915
Επόμενο Ταξίδι
Γύρος Αυστρίας
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Να κάνω και εγώ μια ερωτησούλα;; Στη διαδρομή Αθήνα-Καστοριά (από Αθηνών-Λαμίας) που θα προτείνατε να κάνουμε 2 στάσεις;; Έχετε στο μυαλό σας κάποιο όμορφο χωριουδάκι με κανένα γλυκούλικο καφε/καφενείο;; Για να μην μπαίνουμε σε μεγάλες πόλεις τύπου Καρδίτσα πχ...
 

ggonholidays

Member
Μηνύματα
574
Likes
1.164
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Γκαλαπάγκος
Καμία πρόταση για ξενοδοχείο στη Καστοριά? Κατά προτίμηση παραδοσιακό στυλ με τζάκι, θέα λίμνη και λοιπές ρομαντικές κασταστάσεις?

Στη Καστορία βρίσκω λουκουμάδες ? :haha::D:haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.498
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom