Γαλλία Γερμανία Κατέ goes to Strasbourg

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
(Μιας και απεφάσισα πως οι μεγάλες ιστορίες δε μου ταιριάζουν και μιας και τα χρόνια μου πλέον είναι πολλά και ο εργασίες στη σχολή ακόμη περισσότερες, θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω όσο πιο σύντομα γίνεται την ιστορία Kate goes to Strasbourg-κατα το Bonzo goes to Pitburg :p )


Η αρχή


Μιας και είμαστε γνωστοί πιστολέρος προορισμών και σχεδίων, απορρίψαμε (προς μεγάλη μου θλίψη) τη Σερβία με τρένο και καταλήξαμε στο Στρασβούργο, όπου κάνει την πρακτική της η Λίνα.Εντάξει κάπως δίκαιο- δεν είχαμε καταφέρει άλλωστε να την επισκεφτούμε όσο ήταν erasmus σπουδές, όπως είχαμε υποσχεθεί.

Τα εισιτήρια ήταν αρκετά φτηνά με το αεροπλάνο. 63 ευρώ πανέλα με easyjet κι αυτό έκανε την τροπή των σχεδίων λιγότερο ‘δυσάρεστη΄για μένα.

Από το αεροδρόμιο Βασιλεία-Μιλούζ-Φράιμπουργκ πήραμε κλεψοφορείο για St Luis (2.5 euro για 5 λεπτά διαδρομή) μετά τρένο για Στρασβούργο. Από εκεί tram C μέχρι τη Gallia, λεωφορείο 30 μέχρι στάση Universitaire Cite και γεια σας!



Μετακινήσεις και εισιτήρια


To συμπέρασμα που έβγαλα εγώ είναι το εξής:ποδηλατάρα ολέ! Ναι, αλλά τί ποδήλατο;Όχι αυτά που νοικιάζουν εκεί (velhop αν δε με απαντά η μνήμη μου) αλλά να έχεις φροντίσει να αγοράσεις προηγουμένως ποδήλατο. Ω, ναι! Ακουγες τιμές 30-40 ευρώ… Αγόραζες το ποδηλατάκι σου από πριν, το έκανες χρήση όσο έμενες εκεί και μετά το πουλούσες 15 ευρώ. Μόνο σε μένα φαίνεται έξυπνο; Γιατί ναι μεν η ενοικίαση ποδηλάτου είναι σχετικά φθηνή (γύρω στο 5ευρω για μια μέρα και όταν λέμε μέρα εννοούμε απο τότε που ανοίγει μέχρι τοτε που κλεινει το μαγαζάκι) αλλά η εγγύηση είναι 150 ευρώ. Και πού να τα βρώ; Τα 150 ευρώ; Ναι οκ, καλά κάνουν και θέλουν να είναι ασφαλισμένοι, αλλά εγώ θα είμαι μετά πεινασμένη.

Κι επειδή νηστικό αρκούδι δε χορεύει, προτιμήσαμε τη λύση ΜΜΜ. Τα εισιτήρια μας έβγαιναν οκ, μιας και ήμασταν 4 άτομα. Κόβαμε λοιπόν ένα trio τη μέρα(24 ωρο για 3 άτομα) με 6,4 και ένα mono με 4,3. Μέσα στην πόλη περπατούσαμε, αλλά επειδή από τις εστίες ήταν λίγο μακριά και συνήθως βιαζόμασταν, επιλέγαμε ΜΜΜ. 2 μέρες που περπατήσαμε πάντως, ήτο μια χαρά!


Τί ειδαμε στο Στρασβούργο


Γενικά δε μπορώ να προτείνω τί να δεί ο καθένας (δηλαδή μπορώ, όλα τα μπορώ εγώ!) αλλά θα πω τί είδαμε εμείς.

Με εισιτήριο: Εισιτήριο κόψαμε

  1. στον καθεδρικό ναό, 2.5 ευρώ, για να ανέβουμε μέχρι επάνω και να δούμε τη θέα. Ωραία θέα δε λέω, αλλά επειδή όσο ανέβαινα σκεφτόμουν ότι θα γίνει σεισμός δε ξέρω αν θα τα έδινα, γυρνώντας το χρόνο πίσω πάντα.
    θεα καθεδρ.jpg
    καθεδρ.jpg
  2. στο λαογραφικό μουσείο (νομίζω λέγεται musee d’alsacien ή κάπως έτσι-δε ξέρω γαλλικά). Εκεί δε θυμάμαι πόσα δώσαμε, νομίζω γύρω στα 4 (μιλάω πάντα για τα φοιτητικά-νεανικά) αυτό που θυμάμαι ήταν πως ήταν όλα αποκλεισιτκά στα γαλλικά, με εξαίρεση κάτι γαλλογερμανικά σε κάποια φάση. Κι αν αγαπώ μια φορά τα Γερμανικά, αυτά τα αγάπησα δις!

Χωρίς εισιτήριο:

  1. σε ένα σα κελάρι, δε θυμάμαι πώς λέγονταν. Είχε άπειρα βαρέλια και πουλούσε κρασιά. Είχε ακόμη ένα σα τούνελ που ηταν θεοσκότεινο και γεμάτο μούχλα. Και φυσικά το διασχίσαμε μέχρι εκεί που πήγαινε. Η όλη φάση παντως γίνεται δίπλα σε ένα νοσοκομείο αν ενθυμούμαι σωστά.

  2. στον βοτανικό κήπο, δίπλα στο πλανητάριο. Δε με ενθουσίασε ιδιαίτερα για να είμαι ειλικρινής, αν και πιστεύω πως αν ήμουν γεωπόνος ή κάτι παρεμφερές, ίσως το εκτιμουσα πιότερο.

  3. στο orangerie park, όπου κάναμε πικνικ. Πανέμορφο πάρκο, με λιμνούλα, κύκνους, σκιουράκια, πελαργούς.
    σκιουρακι.JPG


  4. ανεβήκαμε σε μια γέφυρα όπου έβλεπες πιάτο το Στρασβούργο. Υπέροχη η θέα, χαζοί εμείς που δεν είχαμε φωτογραφικές ή φορτισμένα κινητά.

  5. περπατήσαμε γενικά στην petite france και στους δρόμους της πόλης, κατα μήκος του ποταμού Ill

  6. coffee and cigarettes στα καραβάκια δίπλα στο ποτάμι

Εξορμήσεις


Είναι γνωστό ότι το Στρασβούργο βρίσκεται κοντά στα Γερμανικά σύνορα. Για την ακρίβεια απέχει μόλις 8 χμ από τη γερμανική πόλη Κehl. Τη διαδρομή μπορείς να κάνεις με ποδήλατο ή να πας με λεωφορείο. Εμείς πήγαμε με τα πόδια. Γενικά δεν είχε κάτι ιδιαίτερο σα διαδρομή, ίσως να φανεί ενδιαφέρουσα η γέφυρα 3 ή 4 ποταμών. Αλήθεια, ποιά ήταν τα 3 ή 4ποτάμια; Ρήνος, Ίλ και…; Ποτέ δε μάθαμε; Η πόλη επίσης δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο με εξαίρεση τις υπερβολικά χαμηλές τιμές της. Γερμανία ρε φίλε!! Αφρόλουτρο Palmolive 750 ml 1,89. Ακόμη το θυμάμαι!

Η εκδρομή-must για μένα είναι αυτή στα Colmar-Selestat-Ribeauville. Το σ-κ έχει προσφορά το νεανικό(κατω των 25) 5 άτομα 35 ευρώ day pass, που σημαίνει ότι παίρνεις το τρενο όποια ώρα θες ανάμεσα σ’αυτους τους προορισμούς με αυτή την τιμή πανέλα. ΠΡΟΣΟΧΗ!! To αλσατικό(έτσι λέγεται) έχει το εξής καλό: απ τη στιγμή που βγάλεις εισιτήριο με κάποιο αλσατικό τρένο, όλες οι άλλες μετακινήσεις σε αυτές τι περιοχές(λεωφορεία τραμ κλπ ) είναι δωρεάν. Εμείς δεν το ξέραμε και δώσαμε 4 ευρώ έκαστος. Εν πάσει περιπτώσει, ξεκινήσαμε αρχικά για το Ribeauville από το Selestat αλλά επειδή ήταν Κυριακή δεν είχε λεωφορείο για εκεί. Κάθε εμπόδιο για καλό όμως,αφού έτσι πήγαμε στο κάστρο Haut-Koeninsbourg, ό,τι πιο ωραίο είδαμε σε αυτό το ταξίδι. Η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί περίπου μισή ώρα και ξεκινά από την τυπική αλσατική πόλη( ; ) Selestat για να σου γνωρίσει στη συνέχεια ένα καταπράσινο και πυκνό δάσος πάνω σε μια βουνοπλαγιά, την οποία το λεωφορείο διασχίζει μέχρι την κορυφή. Εκεί το κάστρο σε περιμένει, επιβλητικό και ατμοσφαιρικό! Η είσοδος κάπως τσιμπημένη, γύρω στα 7 ευρω αν θυμάμαι καλά(μπορεί να δώσαμε και λιγότερα) αλλά το κάστρο, κάστρο με τα όλα του. Διακοσμημένο και καλοδιατηρημένο, τυπικό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής και με υπέροχη θέα, δε μπορώ να το περιγραψω καλά αλλά μας ενθουσίασε.
καστρο κεν.JPG
Επόμενος σταθμός (Prochaine Station) Colmar. Το Colmar για μένα είναι κάπως υπερεκτιμημένο. Η μικρή Βενετία(Petite Venice) πανέμορφη, αλλά χρειαστήκαμε μία ώρα για να τη βρούμε. Eπίσης, μάλλον επειδή ήταν Κυριακή, η πόλη ήταν σα φάντασμα. Υπήρχαν μόνο τουρίστες. Μόνο όμως!
κολμαρ1.JPG
κολμ2.JPG


Τρίτη και τελευταία μας εξόρμηση, η Χαιδελβέργη. Το να λέγεσαι Γαλλία και να μπορείς για βόλτα να πας Γερμανία είναι κάτι παραπάνω από τύχη και εμείς την εκτιμήσαμε δεόντως. Ως μας πρότειναν, μίαν ωραία πρωία πήραμε τις τσαντούλες μας και κινήσαμε για Χαϊδελβέργη. Αλσατικό και πάλι με 45 ευρώ για τον εν λόγω προορισμό, αλλαγή σε 3 τρένα και να σου η έμορφη Χαϊδελβέργη στα πόδια μας. Βγαίνοντας απ το τρένο, το tourist info point(σωτήρια πατέντα!) δίπλα μας, προμηθευόμαστε με χάρτη,τις προτάσεις τους για το τί να επισκεφθούμε, καναδυό καρτ ποστάλ και ξεκινάμε.Λεωφορείο (δε ξεχνώ, αντί για εισιτήριο δειχνω το αλσατικό!) για να μας πάει κοντά στο κάστρο, το οποίο δεν ήταν σε καμια περίπτωση εφάμιλλης κλάσης με αυτής του Haut-Koeninsbourg. Πληρώνουμε την είσοδο(κάπου στο 3ευρω) και μπαίνουμε. Οι μισές αίθουσες ήταν κλειστές, αν εξαιρέσουμε ένα τεράστιο κρασοβάρελο και ένα μουσείο φαρμακολογίας-α!και το ότι είχαν επιγραφές και στα αγγλικά-Γερμανία ρε φίλε!- δεν έλεγε και πολλά.
IMG_20150323_121054.jpg
Η θέα όμως έλεγε πάρα πολλά.
IMG_20150323_114929.jpg


Γενικά η Χαϊδελβέργη είναι μια όμορφη πόλη ζωσμένη από βουνά, κομμένη από ένα ποτάμι, ραμμένη με γέφυρες. Το κάστρο είναι το κερασάκι στην γερμανική αυτή τούρτα και σας πληροφορώ ότι η θέα από ένα κερασάκι είναι η καλύτερη.
IMG_20150323_124413.jpg

Κατεβήκαμε λοιπόν από το κάστρο με τα πόδια για να περπατήσουμε στα στενάκια της πόλης. Στόχος μας ήταν οι φυλακές φοιτητών (κάπως ανατριχιαστικό να σκέφτεσαι ότι

φυλάκιζαν τους φοιτητές έστω και για μια μέρα) και ο πύργος της μάγισσας, που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια στήλη στην είσοδο ενός κτιρίου του πανεπιστημίου αφιερωμένη στις “μάγισσες” του μεσαίωνα. Αν δν ανήκετε στο σινάφι τους, δε θα μπορέσετε να εκτιμήσετε αυτό το μνημείο.

Αυτό που δεν κάναμε είναι βόλτα στην απέναντι όχθη του ποταμού.Δε βαριέσαι! Θα ξαναπάμε!


Τί τρώγαμε


Γενικά το φαγητό δεν ήταν ακριβό για τιμές Γαλλίας. Φταίει βέβαια που η Λίνα ήξερε τα happy hours τα οποία φυσικά είχαμε ξεσκίσει. Η tarte flambe(ορθογραφία χάλια-είπαμε-δε ξέρω-γαλλικά!) με lardons(ψιλοκομμένο μπέικον), champignons(μανιτάρια), creme,onions και fromage(τυρί) για 4 ευρώ ήταν το καλύτερο value for money από άποψη φαγητού σ’αυτό το ταξίδι και η μπύρα 500 ml για άλλα 3, ευχάριστη έκπληξη. Aπό κεί και πέρα δοκιμάσαμε τα spatzle (φανταζομαι με umlaut) (σπέτσλε). Η δικιά μου μερίδα πειρελάμβανε σπέτσλε με ζαμπόν, μπέικον, κρεμμύδια και ένα τυρί ονόματι munster, το οποίο με υπερενθουσίασε.Κατα τα άλλα ψωνίζαμε απ’το -με οk τιμές- σουπερμάρκετ και μαγειρεύαμε ή τρώγαμε έτοιμα σάντουιτς απ το σούπερμαρκετ. Ιδιαίτερα φθηνά τα κρουασάν βουτύρου, τα οποία στη Θεσσαλονίκη βλέπω με κυάλια, και τα μπισκοτοειδή.

Από ποτό πίναμε κυρίως κρασί-το οποίο γενικά δεν με τρελαίνει. Παρόλαυτα ένα σαμπανιζέ ονόματι cremant ήταν ιδιαίτερα γευστικό. Από μπύρες, ήπιαμε κάποιες τα ονόματα των οποίων δε θυμάμαι, αλλά οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 3.5 ευρώ τα 250ml. Ποιοτικά όμως καλύτερες προφανώς από την Amstel :p. Στο αεροδρόμιο προσπαθήσαμε να μεταφερουμε μια σκούρη Αλσατική μπύρα με 8% αλλά δεν είχαμε καμία ελπίδα, ειδικά μιας και πετούσαμε μια μέρα μετά το ατύχημα, οπότε υποθέτω πως ο έλεγχος ήταν πιο αυστηρός.


Τυριά


Ιδιαίτερη μνεία οφείλω να κάνω στα τυριά της Γαλλίας, μιας και είναι αξιοσημείωτη η ποικιλία, η ποιότητα και η χαμηλή τιμή τους. Εμείς τρώγαμε κυριως brie και camembert αν και τη δική μου την καρδούλα έκλεψε το δυναμικό munster. Πρόκειται για κίτρινο τυρί(να το πω αθηναϊκά) σχετικά μαλακό, με έντονη οσμή και γεύση. Απ’ότι επληροφορήθη, Munster είναι το όνομα μιας πόλης πολύ κοντά στο Στρασβούργο. Όσοι πάτε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε(και να μου φέρετε κι εμένα).

Παρατήρησα πάντως και πως ιταλικά και ισπανικά εξαγώγιμα προϊόντα, αλλαντικά και τυριά (βλέπε τσορίθο ή μασκαρπόνε), είχαν το μέγιστο τη μισή τιμή απ’ότι στην Ελλάδα.


Τί δεν είδαμε


Δεν επισκεφτήκαμε διόλου τα μουσεία τέχνης καθώς οι γνώμες δε μας προέτρεψαν να το κάνουμε καθώς και το μουσείο βουντού, δυστυχώς, λόγω του τσιμπημένου-11 ευρώ,άούτς!- εισιτηρίου.


Προσωπικές απόψεις


Γενικά το Στρασβούργο είναι ήρεμη δύναμη. Η πόλη είναι μικρή και συμμαζεμένη, όμορφη και γραφική. Έχει πράσινο, έχει ποτάμι, έχει όμορφη αρχιτεκτονική. Μπορείς να δεις κόσμο-κι ακόμη εναλλακτικό κόσμο-, έχει ζωή αλλά δεν έχει φασαρία. Ενδείκνυται για φανατικούς ποδηλατάδες, για βόλτες με τα πόδια για άραγμα μπροστά στον καθεδρικό σε μια ηλιόλουστη μέρα ή για καφέ ή σοκολάτα. Οι συγκοινωνίες είναι πυκνές και σε γενικές γραμμές στην ώρα τους.

Αυτό που δε μου άρεσε είναι η αγένεια και ο σωβινισμός των Γάλλων. Μπορώ να δεχτώ ότι ένα μέρος αυτών δε μιλάει αγγλικά (αν και δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μιλάνε αγγλικά ούτε στα μουσεία και το πλέον απαράδεκτο, ότι δεν υπήρχαν επιγραφές στα αγγλικά στα μουσεία). Δε χρειάζεται όμως όταν σε ρωτάω άμα μιλάς αγγλικά να με κοιτάς λες και σε ρώτησα αν είσαι κλέφτης, ούτε να γελάς μπροστά μου και να μιλάς γαλλικά ενώ περιμένω να μου κόψεις εισιτήριο.
δασοσ στρασ.jpg
στρας2.jpg




Αυτάάάά….
 
Last edited:

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Τα κρασοχώρια της Αλσατίας, είναι από τα πιό όμορφα μέρη πού έχω επισκεφθεί.
Στην Χαϊλδεβέργη επισκεφθήκαμε καί την Βιβλιοθήκη της. Στην κύρια εσωτερική είσοδο , δεξιά καί αριστερά είχε δύο κυκλικές επιγραφές με Ελληνικά Ρητά: το ένα "Η Σοφίας Πηγή διά βιβλίων ρέει" καί η δεύτερη "Το Γράμμα αποκτείνει, το δε Πνεύμα Ζωοποιεί".
Γνωρίζει κανείς να μού πεί τι σημαίνει το δεύτερο ρητό? Εχω ψάξει στο διαδίκτυο αλλά συγκεχημένες ερμηνείες βρίσκω, περισσότερο θεολογικές.
Ευχαριστώ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.589
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom