Αργεντινή Βραζιλία Κι εγώ στη Λ. Αμερική...

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.623
Likes
50.282
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
τελικά εκείνους τους Ολυμπιακούς αγώνες που άλλαξαν την πόλη, με δικά τους λεφτά τους έκαναν ε?
Είπαμε, ναι. 30% έβαλε ο Δήμος της Βαρκελώνης, 30% η κεντρική κυβέρνηση και άλλα 30% η αυτονομία της Καταλωνίας. Παρότι τα δύο τρίτα ήταν καταλανικοί πόροι, οι φόροι από ταέσοδα δε μοιράστηκαν αναλόγως: η Καταλωνία πάντα πληρώνει περισσότερα από αυτά που εισπράττει, αυτό είναι και το μόνιμο παράπονο. Το ίδιο ακριβώς σύστημα ακολουθήθηκε και για την υποψηφιότητα της Μαδρίτης, πάντως (άσχετα αν απέτυχαν -ξανά- να πάρουν τους αγώνες).

ξέρεις πόσοι Αργεντίνοι πηγαίνουν κάθε Σ/Κ το καλοκαίρι στην Ουρουγουάη?

Το 1% του πληθυσμού; Το 2% Το 10%;; 1,5 εκατομμύριο τουρίστες έχει κάθε χρόνο η Ουρουγουάη, μετρώντας τους ημερήσιους... Από αυτούς οι Αργεντίνοι είναι λιγότεροι από τους μισούς.

αν δεν ήταν οι Αργεντίνοι θα πουλάγανε τουρισμό στους Παραγουανούς και στα γλαροπούλια οι δικοί σου...

Καλά, δε ζούνε από τον τουρισμό οι άνθρωποι... Είπαμε έχει σοβαρή οικονομία: ο τουρισμός αποτελεί το...4,1% του ΑΕΠ!!! Μάλιστα, οι μόλις 3 εκατομμύρια Ουρουγουανοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην Αργεντινή από ότι οι 40 εκ Αργεντινοί στην Ουρουγουάη...ποιος ζει από ποιον; Η Ουρουγουάη έχει τη δεύτερη σοβαρότερη οικονομία της ηπείρου: εξάγει ΠΟΛΛΗ τεχνολογία (ειδικά software, έχουν εκπληκτική ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα), τραπεζικές υπηρεσίες, είναι η έδρα της MERCOSUR, το καλύτερο κρέας στον κόσμο, μαλλί, ρύζι, μεταποίηση και τώρα τελευταία μπόλικη ενέργεια (και τεχνολογία ενέργειας). Αν ζούσαν από το πόσοι Αργεντίνοι νοικιάζουν ξαπλώστρες θα είχαν πεθάνει προ πολλού... Η Ουρουγουάη είναι σα να λέμε η Ελβετία και η Αργεντινή η Ουκρανία, παντελώς άτυχη η σύγκριση, οι Αργεντίνοι επιστήμονες πάνε στην Ουρουγουάη και καθαρίζουν παρμπρίζ μετά την κρίση.

Ναι ε? οι πανίσχυρες Ουρουγουάνικες τράπεζες!!

Πολύ καλός τραπεζικός τομέας, που δεν κατάλαβε τίποτε από την κρίση. Τρελές επενδύσεις σε Βραζιλία, Βενεζουέλα και κάνουν μεγάλα ανοίγματα στη ναυσιπλοϊα. Οι αργεντίνικες πάλι, αποτελούν το ανέκδοτο της παγκόσμιας οικονομίας, όταν πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους (σπάνια... δες τι γίνεται με τις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων στην Αργεντινή), κάνουν πάρτι.

Ενώ οι άλλες οικονομίες της Λ.Αμερικής φημίζονταν για την διαφάνεια και την ισχυρότητα και διδάσκονται σαν παράδειγμα προς μίμηση!!
Η Ουρουγουάη θεωρείται η σταθερότερη οικονομία της Λ.Αμερικής. Η Transparency International του ΟΗΕ τη θεωρεί τη δεύτερη διαφανέστερη χώρα στην ήπειρο. Θες να μάθεις που κατατάσσεται η Αργεντινή;

Γιώργο γνωρίζεις πως είναι τα πράγματα εκεί κάτω και πόσο γρήγορα αλλάζουν τα κόζια...
Όπως σε όλα τα πράγματα, η πτώση είναι ταχύτατη και το κτίσιμο αργεί πολύ. Τα δημοσιονομικά της Αργεντινής είναι ΤΡΑΓΙΚΑ, Νίκο. Πριν από λίγους μήνες υπήρχαν δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν πληρωθεί επί ένα τετράμηνο και παίρνανε κουπόνια από τον Τσάβες. Χρεωκόπησε η αεροπορική εταιρεία, οι τράπεζες, οι μισοί δήμοι της χώρας, η δημόσια τηλεόραση, τα ασφαλιστικά ταμεία και δυστυχώς και τα ναυπηγεία. Είναι τόσο χάλια που τα αργεντίνικα ομόλογα πήγαν άπατα, ευτυχώς τα αγόρασε ο ευεργέτης που λέγεται Τσάβες, με βαριά καρδιά για να μην πάρουν οι Αργεντίνοι στο λαιμό τους όλη τη MERCOSUR. Χρωστάνε σε όποιον μιλάει...οτιδήοτε, όχι μόνο ισπανικά, μιλάμε για μεγάλο πατατράκ, η Αργεντινή ήταν η μεγαλύτερη φούσκα της ηπείρου. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο της ήρεμης, σοβαρής και ώριμης Ουρουγουάης και της Χιλής ή της (πραγματικά) εξελισσόμενης Βραζιλίας. Για μένα η Αργεντινή θέλει 30 χρόνια να πάρει μπρος και αν δεν πέρασε "ειδική περίοδο" είναι διότι την κρατάνε στην επιφάνεια η Βενεζουελάνοι και οι Βραζιλιάνοι, που δώσανε στον Κίρχνερ δάνεια που ξέρουν πως δε θα εισπράξουν ποτέ. Το θέμα είναι πως ούτε αυτά δε φτάνουν...

Και τους Βέλγους βλάκες τους λέει η μισή Ευρώποι και τους Πόντιους βλάκες όλη η Ελλάδα και τους Αμερικανούς ηλίθιους όλη η υφήλιος και αυτοί κυβερνάνε όλο τον κόσμο... επιχείρημα τώρα είναι αυτό?
Ένα πράγμα είναι κάποιος να έχει μια εικόνα ή ένα στερεότυπο για κάποιον που δε γνωρίζει, δεν έχει δει ποτέ ή απλά ευφημιστικά χρησιμοποιείται ως ανέκδοτο κι άλλο είναι οι τουρίστες σου να αποτελούν το αντιπαθέστερο εξαγώγιμο προϊόν στην ευρύτερη περιοχή. Αν πούμε πως το IQ του καθενός είναι υποκειμενικό, το πόσο συμπαθής είναι αντικειμενικό διότι είναι μετρήσιμο. Στο Latinobarometro που δημοσιεύεται κάθε χρόνο η δημοτικότητα των Αργεντίνων είναι υπό του μηδενός... ΟΠΟΙΟΝ εργαζόμενο στον τουρισμό και να ρωτήσεις θα σου πει ποιους θεωρεί τους αντιπαθέστερους, ρώτα τώρα που θα πας στην Κολομβία και το Εκουαδόρ. Η ΚΙΚΙ που δούλεψε με πολλές ισπανόφωνες εθνικότητες σου έδωσε μια ιδέα.

Γιώργο γνωρίζεις την φήμη που έχουν οι Κουβανοί στην Αμερική και σε πολλές δυτικές χώρες?
Σε δυτικές χώρες όντως είναι κακό το προφίλ, στις λατινοαμερικάνικες το τελείως αντίθετο. Ο Κουβανός πάει ξεβράκωτος στο ΜΕξικό και στο χρόνο έχει δικιά του επιχείρηση, γενικώς θεωρούνται καπάτσοι, εξαιρετικά μορφωμένοι, φοβερά ταλαντούχοι και προκαλούν θαυμασμό. Ε, οι γυναίκες της Κούβας είναι οι πιο απελευθερωμένες και μορφωμένες της ηπείρου ψέμα είναι; Σε μια ήπειρο που οι γυναίκες τρώνε ξύλο από τους άντρες του στην Κούβα οι γυναίκες φοράνε τα παντελόνια στο σπίτι, κάνουν καμάκι όποτε γουστάρουν και εν πολλοίς κρατάνε και την κυβέρνηση με τον πλάστη στο σπίτι. Η σεξουαλική τους promiscuity είναι παροιμιώδης. Για την εργατικότητα των Κουβανών δημοσίων υπαλλήλων (επειδή δεν έχουν μισθό, κίνητρο και απειλή απόλυσης) δεν έχω να προσθέσω κάτι. Εχθές πέρασα έξι ενδιαφέρουσες ώρες στην Υπηρεσία ΜΕτανάστευσης... Ευτυχώς το έχω μάθει πια και παίρνω δύο βιβλία μαζί μου για τις ώρες αναμονής που οι υπεύθυνες συζητούν για το φεστιβάλ κινηματογράφου, το καλύτερο μανώ και το ποιο νέο λουκουμάκι μετακόμισε στη γειτονιά... Όλα τα στερεότυπα είναι υπερβολικά, αλλά από κάπου απορρέουν, ειδικά όταν είναι τόσο διαδεδομένα.

Ήταν η ατιμία, για να μην πω κάτι πιο βαρύ, του αιώνα... δεν τρώγετε με τίποτε... άστο βρωμάει...

Δεν το' κανε εκλεγμένη κυβέρνηση. Θες να δούμε τι έχει κάνει ιστορικά η Αργεντινή στην περιοχή, στη Βολιβία ας πούμε;

Συγνώμη που θα το πω αλλά η Βολιβία με τα σαίνια κατοίκους ή έτσι ή γιουβέτσι κινδύνευε, κινδυνεύει και θα κινδυνεύει μέχρι και με διχοτόμιση...

Όπως και κάθε χώρα με τεράστιο (μυθικό...) ορυκτό πλούτο, που κάποια στιγμή βγαίνει και μια κυβέρνηση της προκοπής και αποφασίζει να τον εκμεταλλευθεί αντί να τον χαρίζει στην κάθε πολυεθνική. Ε, μαζεύονται οι πολυεθνικές, βρίσκουν την περιοχή που παράγει το ποθητό αγαθό, υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια σε περίπτωση αυτονομίας και αρχίζει το πάρτι. Η γειτονική Βενεζουέλα τραβάει τα ίδια με το Μαρακάιμπο της απίστευτης πηγής πετρελαίου, η Νιγηρία τα ίδια με το Δέλτα, το Σουδάν με το πετρέλαιο και ούτω καθεξής. Ωραία ιστορία είναι αυτή με τον πόλεμο Βολιβίας-Παραγουάης πριν από μερικές δεκαετίες για όποιον έχει όρεξη να την ψάξει. Οι δύο πετρελαϊκές έφθασαν στο σημείο να βάζουν τα αυτοκόλλητά τους πάνω στα όπλα που έδιναν στις αντιμαχόμενες πλευρές, ώστε να ξέρουν σε ποιο θα ανήκει το πετρέλαιο...που δε βρέθηκε ποτέ (τσάμπα πέθαναν τόσοι άνθρωποι). Α, κι αν δεν καταφέρεις να διχοτομήσεις μια χώρα, τραβάς ένα πόλεμο (α λα Χιλή με το Περού ή ΗΠΑ με το ΜΕξικό) βουτάς ό,τι γουστάρεις (τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού στη μία περίπτωση και το πετρέλαιο στηνάλλη) και καθαρίζεις. Κάθε λαός είναι έρμαιο της γεωγραφικής θέσης και του πλούτου της γης που πατάει, δεν είναι νέο αυτό, ούτε έχει να κάνει με το πόσ συμπαθής ή αντιπαθής είναι.

Ας τους μιλήσει κάποιος για το ρεξώνα...

Μόνο μην τους πει με Αργεντίνικη προφορά γιατί δε θα καταλάβουν και πολλά από τους γελαδόβλαχους οι άνθρωποι...

Εντάξει, δε μου είναι ΤΟΣΟ αντιπαθείς οι άνθρωποι, το τραβάω για να γελάσουμε και λίγο, αλλά όντως είναι μακράν οι αντιπαθέστεροι σε μια ήπειρο όπου όλοι σχεδόν (οι Χιλιανοί έτσι κι έτσι...την έχουνε τη μούχλα τους) είναι συμπαθείς και καλά παιδιά (ειδικά οι Κολομβιανοί που θα πας να τους επισκεφθείς, φανταστικός λαός). Η έπαρσή τους θα ήταν εξωφρενικά εκνευριστική αν δεν προκαλούσε γέλιο και οίκτο.

Πάντως έχουνε πολύ καλό σινεμά και φανταστικό θέατρο. Μόλις είδα στο φεστιβάλ το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ αργεντίνικο ντοκιμαντέρ Mundo Alas, χρόνια είχα να ρίξω τέτοιο κορόμηλο σε μη κουβανική ταινία, φανταστική δουλειά του εξαιρετικού Leon Gieco. Όποιος τη βρει ας την κατεβάσει, μάθημα ζωής, όλο το θέατρο έκλαιγε, η ταινία διεκόπη άπειρες φορές από χειροκροτήματα, σιγοτραγουδήματα και αναφιλητά του πιο συμμετοχικού (και κινηματογραφικά μορφωμένου) κοινού στον κόσμο, αυτού της Αβάνας... ΘΑ μου λείψουν αυτά τα κινηματογραφικά φεστιβάλ... τουλάχιστον θα προλάβω το φεστιβάλ γαλλικού, φτωχού (κορυφαίο! αλλά γίνεται στου διαόλου τη μάνα, 20 ώρες λεωφορείο...) και κουβανικού κινηματογράφου μέσα στο 2010.

Αλλά όχι και ο Τσε να γίνει Μπον Τζόβι από συμπατριώτη του ρε φίλε...

Λοιπόν φτάνει...προτείνω τα επόμενα travel wars να έχουν να κάνουν με λαούς, όχι με χώρες, θα πέσει πολύ γέλιο και φανατίλα.

Traveller, να' σαι καλά.
 

meli

Member
Μηνύματα
1.261
Likes
365
Επόμενο Ταξίδι
...μηπως στην αγάπη???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ολος ο κόσμος
Μηπως να με βοηθησετε κι εμενα....
Δεκεμβρη-Ιανουαριο,περιοδο γιορτων.Ποια χωρα της Λατινικης Αμερικης να προτιμησω? Η και συνδιασμο? Διαρκεια ταξιδιου: 15 μερες περιπου.
Νομιζω οτι θα λαβω την πιο τεκμηριωμενη απαντηση.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Aυτό μάλιστα.
Είναι travelwar με τα hola του.
Να στε καλά οι μονομάχοι ( και μην το ομολογείτε οτι κάνετε και πλακίτσα μερικές φορές).
Στον πόλεμο, τα " Νικο μου" και "Γιώργο μου" κομμένα ( Σ αυτό τον τομέα ο traveller είναι άψογος)
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Είναι δύσκολη απόφαση.... Έφτασε και η παραγγελία των lonely planet και άρχισα τη μελέτη.

Από πλευράς εποχής και καιρού, το πλεονέκτημα είναι υπέρ Atacama & Rapa Nui. Από άποψη ανθρώπων, καλώς η κακώς για κάποιο που δε μιλάει τιις γλώσσες και θα μείνει μόνο λίγες μέρες στη χώρα, η διαφορά θα είναι ανεπαίσθητη.

Εν τούτοις, υπάρχουν 3 σημαντικοί λόγοι για να προτιμήσω το σενάριο Βραζιλίας-Ουρουγουάης-Αργεντινής:
- Είναι πιο ξεκούραστο.
- Είναι καλύτερο "introduction" για τη Λ. Αμερική, που περιλαμβάνει 2 ξακουστές πόλεις (και λίγες μόνο ερημιές). Είτε θα μ' αρέσουν είτε όχι αυτές οι πόλεις, είναι καλό να αποκτήσω ιδία αντίληψη.
- Υπάρχει και ο παράγοντας κόστος...

Τα highlights του Buenos Aires (ταγκό, καφέ κλπ) μάλλον δε θα τα απολαύσω και πολύ, εφόσον πάω μόνος μου, αλλά τι να κάνουμε...

Φυσικά και η ιδέα της Χιλής (ίσως σε συνδυασμό και με λίγη Βολιβία) πάει για επόμενο ταξίδι.

Κάνα pointer για το ακριβό οργανωμένο τουρ που λέγατε στο Iguazu?
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.019
Likes
1.554
Ονειρεμένο Ταξίδι
Novaya Zemlya
Μια και (αν δεν κάνω λάθος) είσαι μηχανικός, επισκεφθείς και το φράγμα Ιταϊπού στο Iguazu.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Ας ρωτήσω κι εγώ κάτι...

Έκλεισα ήδη εισητήρια ATH-FRA-GRU τέλη μαρτίου και επιστροφή EZE-FRA-ATH αρχές Απριλίου. Για όσους αυτά φαίνονται κινέζικα, πάω στο Sao Paulo κι επιστρέφω από Buenos Aires. Φτάνω πρωί τη μέρα 1, και φεύγω βράδυ τη μέρα 11.
Θα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Λ. Αμερική, πιθανότατα θα ταξιδεύω μόνος, και δε μιλάω λέξη ισπανικά/πορτογαλικά.
Έχω ψαχτεί λιγάκι κι έχω φτιάξει 2 εναλλακτικά σχέδια, και πρέπει τώρα να διαλέξω μεταξύ των 2 για το τι θα κάνω εκεί. θα ήθελα τη γνώμη σας....

Σενάριο 1.
Φεύγω αμέσως με άλλη πτήση για GIG (Rio de Janeiro). Μένω στο Rio τις μέρες 1,2 και 3, και τη μέρα 4 το απόγευμα αναχωρώ για IGU (Iguasu). Αφιερώνω 2 μέρες στους καταρράκτες, και τη μέρα 7 το μεσημέρι πετάω IGR-AEP (για Buenos Aires). Οι μέρες 7 (ότι μένει), 8, 9, 10 και 11 (μέχρι το βράδυ που φεύγω) στο Buenos Aires, πιθανώς και με μια ημερήσια στην Ουρουγουάη. Το πακέτο έχει συνολικά 3 πτήσεις εσωτερικού.

Σενάριο 2.
Βλέπω λίγες ώρες την πόλη του Sao Paolo, και το απόγευμα φεύγω με άλλη πτήση για SCL (Santiago Χιλής). Περνάω την ημερα 2 στο Santiago, και την επόμενη μέρα το πρωί φεύγω (SCL-CJC-SCL) για 4-ήμερο τουρ στην Atacama, από το οποίο επιστρέφω στο Santiago το βράδυ της 6ης μέρας. Την επόμενη μέρα το απόγευμα αναχωρώ για νησί του Πάσχα (SCL-IPC-SCL), απ' όπου επιστρέφω το απόγευμα της 10ης μέρας. Την 11η ημέρα το πρωί φεύγω για Buenos Aires, όπου έχω λίγο χρόνο για μια γρήγορη βόλτα στην πόλη, προτού πάρω την πτήση της επιστροφής. Συνολικά 6 πτήσεις, 4 εσωτερικού και 2 διεθνείς...

Έχει κανείς να μου προτείνει κάτι? Κάποιο λόγο να βαρύνει υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής (το 1ο σενάριο έχει σαφέστατα υπέρ του και το κόστος...)
Ε λοιπόν, ναι, ου γαρ έρχεται μόνον. Κάτι μ' έπιασε σήμερα και κοίταζα παλιά post μου στο forum. Κι έπεσα πάνω σ' αυτό, από το 2009, όπου είχα σχεδιάσει ένα ταξίδι περίπου όπως το έκανα πρόσφατα. Και βέβαια δε θυμόμουν τίποτα, ούτε για το τι είχα ρωτήσει, ούτε για τις απαντήσεις που είχα πάρει...
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Ωραιες εποχές !!
Επικά ποστάκια με απειρες πληροφορίες .

Τελικά τάβερ πήγες και που ; Θυμαμαι ειχες γραψει ιστορια για Βραζιλία , σωστα ;
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Ωραιες εποχές !!
Επικά ποστάκια με απειρες πληροφορίες .

Τελικά τάβερ πήγες και που ; Θυμαμαι ειχες γραψει ιστορια για Βραζιλία , σωστα ;
Τότε πήγα Ρίο, Ιγκουασού, Μπουένος Άϊρες, Μοντεβιδέο και Κολόνια. Ιστορία (ημιτελής): https://www.travelstories.gr/community/threads/Στη-γη-των-μεγάλων-ποταμών.22666/
Τώρα πάλι πήγα Σαντιάγο, Ατακάμα-Αλτιπλάνο και Νησί του Πάσχα.
Η ιστορία ανεβαίνει τώρα:
https://www.travelstories.gr/community/threads/Στη-γη-των-μεγάλων-ηφαιστείων.58835
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.625
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom