Billouk
Member
- Μηνύματα
- 601
- Likes
- 1.939
Τί φάγατε; Τί ήπιατε;
Ωστόσο, η βόλτα στο Djurgården δεν τελείωσε με την επίσκεψη στα μουσεία. Είχαμε σκοπό να επισκεφθούμε και το Skansen, όμως, οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για να παραμείνουμε τόσες ώρες σε εξωτερικό χώρο. Έτσι, ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι εντός του πάρκου Rosendal μέχρι να φτάσουμε στο ομώνυμο, κατά το ήμισυ, Rosendals Trädgård, το οποίο θα χαρακτήριζα ως «θερμοκήπιο με μπουφέ»… κάτι σαν τα δικά μας κτήματα γάμων με σαφώς λιγότερη ποικιλία προϊόντων, όμως, θα προτιμήσω να παραθέσω την ελληνική περιγραφή του google: «Κήπος με βιοδυναμική καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών, καθώς και ένα καφέ σε θερμοκήπιο». Οι Σουηδοί θαρρώ πως το χρησιμοποιούν για το γνωστό “fika”, για χαλάρωση τα Σαββατοκύριακα με οικογένεια και φίλους και για την αγορά σπόρων ή ριζών κτλ. Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο να το επισκεφθείτε ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά, ήταν μία ωραία βόλτα στο χιονισμένο πάρκο και είδαμε κάτι διαφορετικό. Στα αρνητικά, θα σας αναφέρω ότι από επιλογές καφέ, έχουν μόνο φίλτρου και τo WC είναι περιορισμένο!
Ωραία όλα αυτά αλλά Gamla Stan δεν πήγατε; Φυσικά!! Το πρώτο βράδυ της άφιξής μας την περπατήσαμε εν τάχει αλλά και την επομένη, μετά την επίσκεψη στο Vasa. Το ιστορικό κέντρο, τα γραφικά σοκάκια και οι λιθόστρωτοι δρόμοι σε πολλά σημεία μου θύμισαν αρκετά το κάστρο της Ρόδου (!) Η βόλτα μας ολοκληρώθηκε στο νότιο τμήμα, στην Corvina enoteca. Εδώ, όπως και στο Café Pascal, στο οποίο αναφέρθηκα στο προηγούμενο κεφάλαιο, συνειδητοποίησα ότι οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να διαθέτουν πολύ μικρά τραπέζια αν πρόκειται μόνο για «πιοτό»! Πολύ ωραίο μαγαζί κατά τ’ άλλα, με τεράστια ποικιλία κρασιών σε σημείο που χάνεις την μπάλα με τον κατάλογο! Στην Gamla stan χρειάζεται λίγη προσοχή με το φαγητό και το ποτό καθώς υπάρχουν τα λεγόμενα «τουριστικά» μαγαζιά…
Πολύ ωραία, λοιπόν, και στην παλιά πόλη αλλά ο επισκέπτης δεν φεύγει από την πρωτεύουσα αν δεν επισκεφθεί το σημείο Mariaberget για τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Εδώ να σημειώσω ότι παρά το πολύ όμορφο και γραφικό κομμάτι της Gamla Stan, η ψήφος μου για διαμονή, ανεξαρτήτως χρημάτων, θα πήγαινε στο κομμάτι ανάμεσα από το μετρό Slussen και το πάρκο Mariatorget που βρίσκονται επί του σύγχρονου νησιού-κέντρου Södermalm . H ανηφορική πεζοπορία μέσα από τα πανέμορφα κλασικά κτίρια μέχρι το Mariaberget και το «χάζεμα» της εκπληκτικής θέας που προσφέρει το σημείο είναι από τα must του ταξιδιού!
Κατεβαίνοντας από το ύψωμα, μπορεί να νιώσετε μία λιγούρα, όπως συνέβη και σε μας, και επειδή θα σας ρωτήσουν: «Eκεί τί παραδοσιακό έχουν; Τί φάγατε; Τί ήπιατε;» σαφώς και μπορείτε να απαντήσετε «κεφτεδάκια IKEA». Αλλά γιατί κεφτεδάκια και όχι κάτι άλλο; Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα τους, το οποίο δοκιμάσαμε στο Blå dörren, είναι τα κεφτεδάκια από ελάφι με σάλτσα, συνοδευόμενα από μούρα και πουρέ. Άξιζε τον κόπο και ενώ το μαγαζί φαινόταν λίγο τουριστικά γραφικό, φάγαμε και ήπιαμε καλά! Στα συν, μία κυρία από το προσωπικό που μας άκουσε να μιλάμε ελληνικά και μας είπε με αυτή την προφορά των ξένων που αγαπώ… «έλα, σταμάτα ρε!», μας έπιασαν τα γέλια και ξεκινήσαμε κουβέντα! Μας είπε ότι ο Έλληνας σύζυγός της δουλεύει 30+ χρόνια στο εστιατόριο και η πεθερά της, τής λέει ότι μερικές φορές είναι καλύτερο που δεν ξέρει ελληνικά! Ενδεχομένως και να συμφωνήσω…
Το βράδυ μας, μετά από λίγη ξεκούραση στο δωμάτιο, έκλεισε στην ίδια περιοχή, σ’ ένα υπέροχο μπαρ με την επωνυμία “Hernö Gin Bar”. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τόσο από την ονομασία, όσο και από τα άπειρα μπουκάλια διαφορετικού τύπου gin που κοσμούν το μαγαζί, το επίκεντρο ήταν το εν λόγω ποτό. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα cocktail με ζαχαρωτό… ακούγεται αηδιαστικό αλλά στην πραγματικότητα ήταν εξαιρετικό! Οι Σουηδοί άλλωστε έχουν παράδοση στα ζαχαρωτά, γι’ αυτό και έχουν ολόκληρα καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά αυτά! Στο χείλος του ποτηριού, χρησιμοποίησαν πούδρα ζαχαρωτού αντί ζάχαρης, η οποία έφτανε εξωτερικά μέχρι και το κολωνάκι! Η ποσότητα ήταν πολύ μικρή αλλά χωρίς καθόλου πάγο, όπως το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε τί άλλο θα θέλαμε να επισκεφθούμε την επόμενη μέρα...Τα μέλη του travelstories γράφουν συνήθως ότι πάνε Uppsala ή Sigtuna και εννοείται βαρκάδα στο Αρχιπέλαγος.
Μμμμ… με το τελευταίο κρύωσα και μόνο που το ανέφερα, οπότε για πες… Sigtuna ή Uppsala;
Ωστόσο, η βόλτα στο Djurgården δεν τελείωσε με την επίσκεψη στα μουσεία. Είχαμε σκοπό να επισκεφθούμε και το Skansen, όμως, οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για να παραμείνουμε τόσες ώρες σε εξωτερικό χώρο. Έτσι, ακολουθήσαμε ένα μονοπάτι εντός του πάρκου Rosendal μέχρι να φτάσουμε στο ομώνυμο, κατά το ήμισυ, Rosendals Trädgård, το οποίο θα χαρακτήριζα ως «θερμοκήπιο με μπουφέ»… κάτι σαν τα δικά μας κτήματα γάμων με σαφώς λιγότερη ποικιλία προϊόντων, όμως, θα προτιμήσω να παραθέσω την ελληνική περιγραφή του google: «Κήπος με βιοδυναμική καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών, καθώς και ένα καφέ σε θερμοκήπιο». Οι Σουηδοί θαρρώ πως το χρησιμοποιούν για το γνωστό “fika”, για χαλάρωση τα Σαββατοκύριακα με οικογένεια και φίλους και για την αγορά σπόρων ή ριζών κτλ. Σίγουρα, θα ήταν προτιμότερο να το επισκεφθείτε ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες. Παρ’ όλα αυτά, ήταν μία ωραία βόλτα στο χιονισμένο πάρκο και είδαμε κάτι διαφορετικό. Στα αρνητικά, θα σας αναφέρω ότι από επιλογές καφέ, έχουν μόνο φίλτρου και τo WC είναι περιορισμένο!







Ωραία όλα αυτά αλλά Gamla Stan δεν πήγατε; Φυσικά!! Το πρώτο βράδυ της άφιξής μας την περπατήσαμε εν τάχει αλλά και την επομένη, μετά την επίσκεψη στο Vasa. Το ιστορικό κέντρο, τα γραφικά σοκάκια και οι λιθόστρωτοι δρόμοι σε πολλά σημεία μου θύμισαν αρκετά το κάστρο της Ρόδου (!) Η βόλτα μας ολοκληρώθηκε στο νότιο τμήμα, στην Corvina enoteca. Εδώ, όπως και στο Café Pascal, στο οποίο αναφέρθηκα στο προηγούμενο κεφάλαιο, συνειδητοποίησα ότι οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να διαθέτουν πολύ μικρά τραπέζια αν πρόκειται μόνο για «πιοτό»! Πολύ ωραίο μαγαζί κατά τ’ άλλα, με τεράστια ποικιλία κρασιών σε σημείο που χάνεις την μπάλα με τον κατάλογο! Στην Gamla stan χρειάζεται λίγη προσοχή με το φαγητό και το ποτό καθώς υπάρχουν τα λεγόμενα «τουριστικά» μαγαζιά…




Πολύ ωραία, λοιπόν, και στην παλιά πόλη αλλά ο επισκέπτης δεν φεύγει από την πρωτεύουσα αν δεν επισκεφθεί το σημείο Mariaberget για τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Εδώ να σημειώσω ότι παρά το πολύ όμορφο και γραφικό κομμάτι της Gamla Stan, η ψήφος μου για διαμονή, ανεξαρτήτως χρημάτων, θα πήγαινε στο κομμάτι ανάμεσα από το μετρό Slussen και το πάρκο Mariatorget που βρίσκονται επί του σύγχρονου νησιού-κέντρου Södermalm . H ανηφορική πεζοπορία μέσα από τα πανέμορφα κλασικά κτίρια μέχρι το Mariaberget και το «χάζεμα» της εκπληκτικής θέας που προσφέρει το σημείο είναι από τα must του ταξιδιού!








Κατεβαίνοντας από το ύψωμα, μπορεί να νιώσετε μία λιγούρα, όπως συνέβη και σε μας, και επειδή θα σας ρωτήσουν: «Eκεί τί παραδοσιακό έχουν; Τί φάγατε; Τί ήπιατε;» σαφώς και μπορείτε να απαντήσετε «κεφτεδάκια IKEA». Αλλά γιατί κεφτεδάκια και όχι κάτι άλλο; Ένα από τα παραδοσιακά πιάτα τους, το οποίο δοκιμάσαμε στο Blå dörren, είναι τα κεφτεδάκια από ελάφι με σάλτσα, συνοδευόμενα από μούρα και πουρέ. Άξιζε τον κόπο και ενώ το μαγαζί φαινόταν λίγο τουριστικά γραφικό, φάγαμε και ήπιαμε καλά! Στα συν, μία κυρία από το προσωπικό που μας άκουσε να μιλάμε ελληνικά και μας είπε με αυτή την προφορά των ξένων που αγαπώ… «έλα, σταμάτα ρε!», μας έπιασαν τα γέλια και ξεκινήσαμε κουβέντα! Μας είπε ότι ο Έλληνας σύζυγός της δουλεύει 30+ χρόνια στο εστιατόριο και η πεθερά της, τής λέει ότι μερικές φορές είναι καλύτερο που δεν ξέρει ελληνικά! Ενδεχομένως και να συμφωνήσω…
Το βράδυ μας, μετά από λίγη ξεκούραση στο δωμάτιο, έκλεισε στην ίδια περιοχή, σ’ ένα υπέροχο μπαρ με την επωνυμία “Hernö Gin Bar”. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τόσο από την ονομασία, όσο και από τα άπειρα μπουκάλια διαφορετικού τύπου gin που κοσμούν το μαγαζί, το επίκεντρο ήταν το εν λόγω ποτό. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα cocktail με ζαχαρωτό… ακούγεται αηδιαστικό αλλά στην πραγματικότητα ήταν εξαιρετικό! Οι Σουηδοί άλλωστε έχουν παράδοση στα ζαχαρωτά, γι’ αυτό και έχουν ολόκληρα καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά αυτά! Στο χείλος του ποτηριού, χρησιμοποίησαν πούδρα ζαχαρωτού αντί ζάχαρης, η οποία έφτανε εξωτερικά μέχρι και το κολωνάκι! Η ποσότητα ήταν πολύ μικρή αλλά χωρίς καθόλου πάγο, όπως το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε τί άλλο θα θέλαμε να επισκεφθούμε την επόμενη μέρα...Τα μέλη του travelstories γράφουν συνήθως ότι πάνε Uppsala ή Sigtuna και εννοείται βαρκάδα στο Αρχιπέλαγος.
Μμμμ… με το τελευταίο κρύωσα και μόνο που το ανέφερα, οπότε για πες… Sigtuna ή Uppsala;
Last edited: