Κοσμάς Αρκαδίας

moutraki

New Member
Μηνύματα
1
Likes
3
Παραμονή 28ης οκτωβρίου ξεκινήσαμε την εκδρομή μας για τον όμορφο Κοσμά Αρκαδίας.Δυο μέρες νωρίτερα είχαμε κλείσει δωμάτιο στο πέτρινο ξενώνα Λάμπρου στο κέντρο του χωριού.Προς μεγάλη μας έκπληξη κατά την άφιξη μας μας περίμεναν οι ιδιοκτήτες κυριολεκτικά με ανοιχτές αγκάλες.Μας τακτοποίησαν αμέσως στο δωμάτο μας και μας έδωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.Μετά από μια σύντομη βόλτα στη πλατεία του χωριού οδηγηθήκαμε στη ταβέρνα "ο έλατος" που απολαύσαμε χειροποίητες πίτες, χειροποίητα παραδοσιακά μακαρόνια γκόγκες ,γίδα βραστή και κόκορα χωριάτικο μαγειρεμένα από την ίδια την ιδιοκτήτρια της ταβέρνας.Παρόλο που στο χωριό δεν υπάρχουν νυχτερινά μαγαζιά οι ομιλίες μας οδήγησαν και πάλι στη πλατεία που γέροι και νέοι κάθονταν στα καφενέια κάτω από τα πλατάνια και απολάμβαναν τον καφέ τους.Παρατηρώντας τα γύρω τραπέζια επιλέξαμε και εμείς να παραγγείλουμε γαλακτομπούρεκο από το καφενείο "το μπαλκόνι της Κυνουρίας" και πραγματικά μας αποζημίωσε.
Την επόμενη ημέρα πήραμε το δρόμο για το μοναστήρι της Έλωνας.Ένα μοναστήρι που πραγματικά κρέμεται από το βράχο.Αφού προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της παναγίας επιστρέψαμε στο χωρίο για να περπατήσουμε τα επιλεγμένα μονοπάτια που όλοι μας ενημέρωσαν ότι αξίζει να επσικεφθούμε.Η διαδρομή μέσα στο δάσος από έλατα,καρυδιές και καστανιες προσέφερε μια απίστευτη θέα με ενα χρωματικό συνδυασμό που ούτε ο καλύτερος ζωγράφος δε θα μπορούσε να πετύχει.Οι ώρες για την αποχώρηση μας δυστυχώς πλησίαζαν έτσι επιλέξαμε να επιστρέψουμε και πάλι στο κέντρο του χωριού και να αγοράσουμε αντί για αναμνηστικά παραδοσιακά προϊόντα από το μικρό αλλά γεμάτο θησαυρούς μαγαζάκι στη κεντρική πλατεία.Ευτυχισμένοι και ξεκούραστοι πήραμε το δρόμο της επιστροφής δίνοντας όμως την υπόσχεση της επιστροφής στον άγνωστο μα πανέμορφο αυτό τόπο.
 

manelaki

Member
Μηνύματα
1.282
Likes
392
Ειναι ενα πανεμορφο χωριο! Εχω παει κι εγω και μαλιστα καλοκαιρι. Μεσα στη δροσια κατω απο τα πλατανια εφαγα κι εγω γαλακτομπουρεκο και ηπια το καφε μου πολυ ευχαριστα καθως οπως ειπες κι εσυ το χωριο παρ'ολο που ειναι ορεινο το καλοκαιρι ηταν γεματο κοσμο, μικροι και μεγαλοι.Οταν πηγαινα ειχα δει κι εγω υπεροχους ξενωνες. Κοντα στο Κοσμα ειναι και το πανεμορφο Λεωνιδιο.Οποτε καλλιστα μπορει κανεις να οργανωσει ενα πανεμορφο 3ημερο στα μερη αυτα. Οσο για το μοναστηρι της Ελωνας, η ιστορια του λεει, πως η εικονα βρεθηκε στο σημειο που ειναι σημερα χτισμενο το μοναστηρι. Τοτε ομως οι ανθρωποι θεωρουσαν ακατορθωτο να χτισουν το μοναστηρι σ'εκεινο το σημειο κι ετσι εχτισαν το μοναστηρι στην απεναντι μερια. Το μοναστηρι ομως γκρεμιστηκε. Προσπαθησαν ξανα αλλα γκρεμιστηκε και παλι. Τοτε αποφασισαν να το χτισουν στο σημειο που βρισκεται σημερα. Απο τοτε η εικονα της παναγιας θεωρειται θαυματουργη και πολυς κοσμος απο γυρω χωρια αλλα και απο πολυ πιο μακρινα (χωρια λακωνιας) ξεκινουν με τα ποδια και περπατουν για μερες μεχρι να φτασουν στο μοναστηρι της παναγιας της Ελωνας.Υπάρχουν μαρτυρίες οτι η εικόνα της Παναγίας υπήρχε παλαιότερα στο χωριό "Ελος" στη λακωνια και εξαφανίστηκε.Αργότερα βρέθηκε στην τοποθεσία αυτή .Και ετσι πήρε το όνομα "Ελωνα".
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Δεν είχα ξανακούσει για αυτό το χωριουδάκι! Ευχαριστούμε για την όμορφη περιγραφή και την ωραία ιδέα για εξόρμηση!
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.666
Likes
50.514
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Πήγα κι εγώ πρόπερσι...κατά λάθος κι εκείνο το γαλακτομπούρεκο ήταν απίθανο όντως!
 

panosast

Member
Μηνύματα
320
Likes
34
πολύ όμορφο χωριό με πλούσια φυσική ομορφιά,να το επισκεφτείται αν βρεθείται στην περιοχή.Θεωρώ οτι είναι απο τα ωραία χωρία της ορεινήσ αρκαδίας.Πολύ καλό για φαγητό είναι και το μαγαζί πάνω στην πλατεία με νόστιμα μαγειρευτά φαγητά.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Προ πέρυσι με πήγαν στην ορεινή Αρκαδία μονοήμερη και στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων. Απ αυτό το χωριό δεν περάσαμε. που κοντά βρίσκεται;;;
 

Eleni_

Member
Μηνύματα
201
Likes
346
Επόμενο Ταξίδι
Έλα μου ντε... Που?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ο Κοσμός βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση από το Λιμποβίτσι. Είναι ένα ορεινό χωριό, ανάμεσα από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και τη Σκάλα Λακωνίας. Απο το Λεωνίδιο πρέπει να απέχει περίπου 25-30 χλμ, ενώ από τη Σκάλα 17-20 χλμ. Οπότε για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να πάρει το δρόμο Τρίπολη-Σπάρτη!
 

Giristroula

Member
Μηνύματα
723
Likes
348
Επόμενο Ταξίδι
κάτσε να μαζώξω κάνα χρήμ
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα, Ιαπωνία
Πολύ όμορφη περιγραφή!Ειδικά αυτή την εποχή η φύση είναι βαμμένη με υπέροχα χρυσοκόκκινα χρώματα και το περπάτημα είναι ιδανικό!
 

xrisa

Member
Μηνύματα
110
Likes
20
Επόμενο Ταξίδι
λατινικη αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
περού
Πολύ όμορφο χωριό σε πολύ όμορφη διαδρομή. Πηγαίνοντας Λακωνία πριν από 7-8 χρόνια καλοκαίρι, κάναμε στάση και μου έμεινε.
 

stambolita

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Παιδιά καλως σας βρήκα!!!!
moutraki πολυ καλή περιγραφή και πολύ καλή επιλογή!!!Επισκέφτηκα και εγώ τον Κοσμά μετά από την περιγραφή σου και πραγματικά είναι ένα πανέμρφο χωριό.Ο Πέτρινος Ξενώνας Λάμπρου ήταν πραγματικά το ιδανικό μέρος για να μείνεις!!!Αυτό που πραγματικά μας εντυπωσίασε ήταν το μοναστήρι της Έλωνας αλλά και η διαδρομή από το χωιό προς το μοναστήρι.Το γαλακτομπούρεκο ήταν απίθανο!!!Σε ευχαριστούμε πολύ γι'αυτή την όμορφη ιδέα!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.193
Μηνύματα
883.500
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom