Πολωνία Κρακοβία-Κατοβίτσε(κατεψυγμένοι αλλά χαρούμενοι)

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Εισαγωγή

Αυτό το ταξίδι το δίχως άλλο δεν ήταν από αυτά που συνηθίζουμε... Μέσα στην καρδιά του χειμώνα σε μια χώρα που ξέρει τι πάει να πει κρύο(και το διαπιστώσαμε για τα καλά)...
Ένας άλλος τίτλος για την ιστορία μου θα μπορούσε να είναι "ζώντας στην κατάψυξη για 5 μέρες". Γυρίσαμε όμως χαρούμενοι και πολύ ανανεωμένοι(ε ναι,μετά τους -10 γυρνάς περίπου 10 έτη νεώτερος). Απολαύσαμε πολύ αυτό το ταξίδι στην ιστορική και γραφική Κρακοβία και το όχι τουριστικό αλλά πανέμορφο Κατοβίτσε.
Εγώ, ο Πάνος και ακόμα ένα ζευγάρι λοιπόν, βρεθήκαμε σε δυο όμορφες πόλεις και θα σας αφηγηθώ όλες τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες απ'το ταξίδι μας προσπαθώντας να σας οδηγήσω νοερά στους όμορφους πεζόδρομους και τα χιονισμένα τοπία που αντικρύσαμε.
Ξεκινάω σύντομα...το αεροπλάνο έχει ήδη απογειωθει!
YDXJ0786.jpg
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Το ταξίδι/Άφιξη στην Κρακοβία

...
μια μικρή παρένθεση...
Όταν έχεις μικρό παιδί τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα σχετικά με τα ταξίδια. Φυσικά και τα πάντα γίνονται, αλλά ταυτόχρονα αποχαιρετάς ορισμένες δραστηριότητες και προσαρμόζεις το πρόγραμμά σου σε ένα πιο baby friendly πρόγραμμα. Γι αυτόύς τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να κρατήσει η γιαγιά το μικρό μας βλαστάρι γι αυτές τις μέρες και να απολαύσουμε μερικές μέρες ξεγνοιασιάς όπως τα παλιά...παρένθεση κλεινει...

Το ταξίδι κλείστηκε από πολύ νωρίτερα ώστε να μην πέσουν όλα τα έξοδα μαζεμένα. αεροπορικά Αθήνα-Κατοβίτσε με wizz στα 60 έκαστος και επιστροφή με rayanair πάλι απο Κατοβίτσε προς 55 ευρώ. Καθόλου ασχημα αν αναλογιστεί κανείς πως τις ίδιες ημ/νίες το αεροδρόμιο της Κρακοβίας έπιανε τιμές Βιέννης...
Κάνω μια μικρή παρένθεση σχετική με τη wizzair. Ήταν όλα εκπληκτικά. Άλλου επιπέδου low cost. θα την επιλέξω ξανά και ξανά. τα αεροσκάφη καινούρια κι άνετα και το πλήρωμα ήταν άψογο. στο τυχαίο τσεκ ιν μας έβαλαν και καθίσαμε δίπλα δίπλα και ταυτόχρονα δικαιούμασταν μια βαλίτσα ως 10 κ παραδοτέα και το κλασικο backpack στην καμπίνα.

Ξυπνήσαμε πρωί πρωί για τις τελευταίες λεπτομέρειες,κατεβήκαμε με τον μικρό μας αγκαλιά και ξεκινήσαμε για την παραλαβή των φίλων μας και ταυτόχρονη παράδοση του μωρού.
Φτάσαμε και παρκάραμε στο Ελ. Βενιζέλος στο long term P3 και παραδώσαμε βαλίτσες.
Με μια μικρή καθυστέρηση στην αναχώρηση αλλά όχι και στην άφιξη(το σανίδωσε λεμεεε) προσγειωθήκαμε στο παγωμένο-χιονισμένο αεροδρόμιο του Κατοβίτσε.
Χάρη στις πληροφορίες του μέλους της όμορφης κοινότητας εδώ @jimp είχαμε κλείσει μέσω μιας ιδιωτικής εταιρίας την μεταφορά μας απευθείας απ' το αεροδρόμιο στην Κρακοβία προς 11 ευρώ το άτομο.

Η διαδρομή χιονισμένη,τα τοπία υπέροχα. Πανύψηλα δέντρα που έχανες τις κορυφές τους έστεκαν γυμνά μέσα στον παγετό,σπιτάκια με κεραμοσκεπές χιονισμένες και καμινάδες που άχνιζαν. Ακόμα και σκιέρ σε "αυτοσχέδιες"πίστες είδαμε στην διαδρομή μας. Μπαίνοντας στα προάστια της Κρακοβίας γεμίσαμε όμορφες εικόνες. Αργότερα θα τις γευόμασταν για τα καλά. Φτάνοντας στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων πήραμε το uber μας και με ελάχιστα χρήματα μας άφησε στο ξενοδοχείο μας. Γενικά το uber συμφέρει παρα πολύ ειδικά για εμάς που ήμασταν 4 ατομα. έβγαιναν οι διαδρομές περίπου μισό ευρώ στον καθένα και χωρίς ταλαιπωρία.

Το ξενοδοχείο που είχαμε κλεισει ήταν το ibis krakow centrum hotel τα 3 βράδια 130 ευρώ με πρωινο το οπόιο ήταν απίθανο. Είχε τεράστια ποικιλία κι έτσι τρώγαμε μόνο μια φορά μέσα στην ημερα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα κάναμε στα πέριξ και γύρω απ'το κάστρο του βαβέλ, είχε ήδη αρχίσει να νυχτώνει και το κρύο να γίνεται έντονο.
Γύρω στις 4 ήταν πλεόν νύχτα.
IMG_9693.JPG

έρωτας κάτω απ'το κάστρο
IMG_9695.JPG
το κάστρο απο μακριά
IMG_9707.JPG
δίπλα απ'το Βιστούλα υπάρχουν αυτά τα αστέρια, ανάμεσα κι αυτό του Κώστα Γαβρά.
IMG_9709.JPG
Οι δράκοι δεν θα ταίριαζαν πουθενά καλύτερα
IMG_9718.JPG
στο λογότυπο krakow το οποίο ήταν πολύ εντυπωσιακό. Το κρύο τσουχτερό.
IMG_9737.JPG
κινούμαστε προς την παλιά πόλη

Επιλέξαμε να πάμε με τα πόδια μέχρι το πρώτο εστιατόριο που είχαμε επιλέξει για φαγητό. Ήταν το chata inn. Chata όπως μας είπαν οι Πολωνοί που γνωρίσαμε είναι τα ξύλινα σπιτάκια που έχουν στα βουνά, οι καλύβες.
Έτσι το πρώτο εστιατόριο που φάγαμε και θα αφιερώσω λίγες γραμμές και σε αυτό ήταν πραγματικά ονειρεμένο.
Μικρό,ξύλινο,με μοναστηριακά ξύλινα τραπέζια και προβιές στα καθίσματα. Απ'το παραθυρο βλέπαμε την πυκνή χιονόπτωση. Εκεί φάγαμε την πιο ωραία goulash που έχουμε φάει(ακόμα κι απ'την Ουγγαρία). νομίζω αν πήγαινα ξανά θα πήγαινα εκεί για το όλο σκηνικό και την goulash τους. Να αναφέρω σ αυτό το σημείο πως καταλάθος έκανα μια ζημιά(όπως έβαζα το μπουφαν μου έριξα κι έσπασα ένα ξύλινο κάδρο που υπήρχε στον τοίχο. Εγινε θρύψαλα. παρόλα αυτά η σερβιτόρα μου ειπε πολύ ευγενικά να μην ανησυχω όταν της είπα να πληρώσω για την ζημιά και με έκανε να αισθανθώ πολύ καλά παρόλο που συνέβη η ζημιά.
 

Eurotraveler

Member
Μηνύματα
463
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
Γκντανσκ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Απολαύσαμε πολύ αυτό το ταξίδι στην ιστορική και γραφική Κρακοβία και το όχι τουριστικό αλλά πανέμορφο Κατοβίτσε.
Εκπλήσσομαι λίγο που χαρακτηρίζεις πανέμορφο το Κατοβίτσε, καθώς δεν έχω διαβάσει κολακευτικά σχόλια για αυτή την πόλη. Και καθώς θα προσγειωθώ κι εγώ εκεί τον επόμενο μήνα προκειμένου να μεταβώ στην Κρακοβία, παρακολουθώ με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την ούτως η άλλως ενδιαφέρουσα ιστορία σου!
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Εκπλήσσομαι λίγο που χαρακτηρίζεις πανέμορφο το Κατοβίτσε, καθώς δεν έχω διαβάσει κολακευτικά σχόλια για αυτή την πόλη. Και καθώς θα προσγειωθώ κι εγώ εκεί τον επόμενο μήνα προκειμένου να μεταβώ στην Κρακοβία, παρακολουθώ με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την ούτως η άλλως ενδιαφέρουσα ιστορία σου!
Κι εγώ εκπλήσσομαι που τελικα το χαρακτηριζω πανεμορφο... Δεν ξέρω αν εφταιγε που ηταν χιονισμενο ή η ομορφη παρέα ή οτι το είδαμε Σαββατο που είχε πολύ κόσμο έξω, όμως μας άρεσε και στους 4. Η ομορφιά φυσικά ειδικά σε μια πόλη είναι υποκειμενική!
Από φωτογραφίες θα προσπαθήσω να δείξω όσα περισσότερα μπορώ πάντως και να βγαλεις δικό σου συμπερασμα!
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Η νύχτα είχε αρχίσει να απλώνει το πέπλο της και το κρύο ήταν έντονο πλέον. Πόσο έντονο; Τόσο που σε κάποια στιγμή νόμιζα πως θα μου έπεφταν τα δάχτυλα. Είχα κάνει λάθος επιλογή σε γάντια,κάτι το οποίο διόρθωσα την επόμενη μέρα με ανορθόδοξο αλλά επιτυχημένο τρόπο. Θα σας αφήσω λίγο σε αγωνία σχετικά με αυτό...

Σχετικά με το ρουχισμό


Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως το ΠΙΟ βασικό που θα πρέπει να έχει κάποιος οπου θα επισκεφτεί αντίστοιχη εποχή κι αντίστοιχη χώρα είναι κατάλληλα παπούτσια! Όλοι μας είχαμε καλά δερμάτινα ορειβατικά ή αρβυλάκια με θερμική επένδυση.
Φυσικά ισοθερμικό καλσόν/κολάν και ισοθερμικές φανέλες, ζεστές κάλτσες,λαιμός φλις, ζεστα φούτερ,σκουφιά και απο πάνω κουκούλα μπουφαν. Γάντια θα έλεγα μη φοβηθείτε να πάρετε ακόμα και του σκι. θέλει καλά γάντια.

Συνεχίζω από εκεί που έμεινα. Κάναμε μια βόλτα στην παλιά πόλη η οποία ήταν μεν στολισμένη όχι όμως εντυπωσιακά όπως περιμέναμε (έχοντας βρεθεί ενα μήνα πριν στην Κοπεγχάγη η σύγκριση έγινε αυτόματα). Ωστόσο η παλιά πόλη είναι πανέμορφη. Όμορφα κτήρια,μεγάλες πλατείες,άμαξες που έκαναν το σκηνικό λίγο παραμυθένιο(να πω βέβαια πως είμαι αντίθετη απο ιδεολογία με αυτή την πρακτική,ωστόσο μεταφέρω τη γενική αίσθηση της παρέας). Δε θα πω οτι τα λυπήθηκα τα ζωντανά μέσα στην παγωνιά να στέκονται με τις ώρες ακίνητα μέχρι να έρθει κάποιος τουρίστας για βόλτα.

Επίσης να πω οτι οι φωτογραφίες της πρώτης μέρας(ή νύχτας πιο σωστά) δεν είναι οι καλύτερες μου...λίγο το κρύο,λίγο η προσαρμογή δεν είχα πολλή υπομονή. Επιστρέψαμε φυσικά ξανά στην παλιά πόλη και την φωτογράφισα καλύτερα. Θα σας δώσω μια πρώτη ιδέα απ'την βόλτα μας η οποία ήταν αναγνωριστική.
IMG_9764.JPG

κτήριο έξω απ'την παλιά πόλη
IMG_9769.JPG
μπαίνοντας στην παλιά πόλη αντικρύσαμε τον στολισμό ο οποίος για τα δικά μου γούστα ήταν μέτριος
IMG_9776.JPG
Το όμορφο δέντρο(αυτό μου άρεσε πολύ) στην κεντρική πλατεία
IMG_9778.JPG

μια γενικότερη(και κουνημένη δυστυχως)αποψη της πλατείας
IMG_9783.JPG
Το κτήριο της αγοράς
IMG_9784.JPG
Το δέντρο με φόντο την πανέμορφη Βασιλική της Παναγιας
IMG_9796.JPG
Οι άμαξες καθώς περιμένουν τους τουρίστες

Η βόλτας μας συνεχίζεται και κατηφορίζουμε για να δούμε κι άλλα όμορφα κτήρια. Σε κάποιους απ'τους κάθετους δρόμους γίνεται ανάπλαση στα πλακόστρωτα οποτε το θέαμα είναι λιγότερο εντυπωσιακό. ¨ομως η γενική αίσθηση που αποπνέει η πόλη μας αρέσει πολύ.
IMG_9803.JPG
Στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Κεντρικής πλατείας
IMG_9804.JPG
Η κυρία πουλούσε διάφορα τυριά:προειδοποιώ το sheep cheese είναι πολύ έντονο, και υπάρχει σε όλα τα εστιατόρια ψημένο σαν ορεκτικό. Αν σας αρέσουν τα βαριά τυριά που ξέρετε....μυρίζουν μαντρί...τολμήστε το!
IMG_9805.JPG

οι ψητές τους πατάτες...μιαμ
IMG_9809.JPG

ελπίζω να σας πήρε η μυρωδια λίγο!
IMG_9813.JPG

ξαναλέω δεν εντυπωσιάστηκα απ'τον στολισμό,αν και η προσπάθεια ήταν φιλότιμη
IMG_9817.JPG


Λίγο το φαγητό,λίγο το χαζολόγημα,λίγο οι φωτογραφίες πέρασε η ώρα και η κούραση λογω του ταξιδιού και του περατηματος για τόση ώρα μας οδήγησαν στο ξενοδοχείο. Πρωτα κάναμε μια σταση σε σουπερμαρκετ για νερά(αγαπημένη μου συνηθεια σε ΚΑΘΕ ταξίδι). Μετά από ένα ζεστό μπάνιο απολαύσαμε τον ύπνο μας μέχτι το επόμενο πρωί στις 8!

Η επόμενη μέρα ήταν υπέροχα γεμάτη...

Σύντομα η συνέχεια...
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Εγώ εκπλήσσομαι πάρα πολύ:haha:
Ελπιζω να μη με διώξουν απ το φόρουμ επειση το χαρακτήρισα πανέμορφο...θα επιχειρηματολογήσω με ντοκουμέντα κι ελπίζω να πεισω κανέναν δυσπιστο!!!:haha:
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Ημέρα 2η(κάστρο Βαβέλ- Αλατωρυχεία wieliczka )
α.

το ξυπνητήρια μας χτυπάει στις 8 ακριβώς,όμως εγώ ήδη έχω σταθεί απ'τις 7:30 στο παράθυρο και χαζεύω την θέα της παγωμένης Κρακοβίας απ'το δωμάτιο μας. Οι σκεπές είναι πασπαλισμένες με χιόνι σαν κουραμπιεδάκια και οι καμινάδες αχνίζουν. Ρουφάω τις εικόνες, ξυπνάω τον Πάνο και με συνοπτικές διαδικασίες ντυνόμαστε και κατεβαίνουμε για πρωινό με τους φίλους μας.
Τρώμε κυριολεκτικά του σκασμού(με τέτοιο πρωινο δεν δυσκολευτήκαμε) και ξεκινάμε να πάμε στο Καστρο του Βαβέλ.
Το Κάστρο είναι πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας,περίπου 5 λεπτά με τα πόδια. Μόλις βγαίνουμε έξω συναντιόμαστε με τον κρυο αέρα και αναγκαζόμαστε να κουμπωθούμε ως απάνω.
Το κρύο είναι έντονο σήμερα, όμως τίποτα δε θα μας πτοήσει λογικά!
Ανεβαίνοντας στο Κάστρο αντικρύζουμε όμορφα κτήρια,ναούς, πλατείες που μας υποδέχονται παγωμένα. Υπάρχουν και κάποια δέντρα στολισμένα και είναι όμορφα.
Ο Βιστούλας δίπλα ακριβώς απ' το κάστρο δίνει μια γραφικότητα στη θέα από ψηλά.

Το Κάστρο του Βαβέλ βρίσκεται σε υψόμετρο 228μ. και αποτελείται από διάφορα κτηριακά συμπλέγματα. Τα μεγαλύτερα και καλύτερα γνωστά από αυτά είναι το βασιλικό κάστρο και το Καθεδρικός Ναός της Κρακοβίας (η βασιλική των αγίων Στανισλάβος και Βάκλαβ). Μερικά από τα παλαιότερα πέτρινα κτίρια του Βάβελ, όπως η ροτόντα της Παρθένου Μαρίας, χρονολογούνται από το 960 μ.Χ.

Στο Κάστρο λοιπόν φτάσαμε γύρω στις 9:30 και φύγαμε 11:30. Σίγουρα δεν είχαμε ξεναγό, όμως υπάρχουν πληροφορίες που σου εξηγούν τι βλέπεις, οπότε οι 2 ώρες είναι αρκετές.
Στα μουλωχτα ακούσαμε και κάποια πράγματα από ένα γκρουπάκι Άγγλων.
YDXJ0866.jpg

ανεβαίνοντας
YDXJ0870.jpg

σελφι ταιμ
YDXJ0877.jpg

το παρεάκι
YDXJ0881.jpg

στον ναό
YDXJ0892.jpg
YDXJ0899.jpg

αυτή η αρχιτεκτονική ομορφιά δεν περιγράφεται εύκολα
YDXJ0924.jpg

και το όμορφο δεντράκι
IMG_9835.JPG

το κάστρο από μακριά
IMG_9864.JPG

πολύ μου άρεσε το ποιητικό της συγκεκριμένης τοποθεσίας
IMG_9876.JPG

με τον Πάπα
IMG_9897.JPG

κι άλλη ομορφιά
IMG_9904.JPG

κιάλλη
IMG_9909.JPG
και στην άκρη ο Βιστούλας μας δίνει λίγη μαγεία ακόμα

Εδώ λοιπον να αναφέρω πως επειδή δεν είχα κατάλληλα γάντια ΕΔΩ καταφερα να κάνω την ανατροπή. Πάνω σε ένα πεζούλι βρήκα ένα παρατημένο γάντι που λογικά φορούσε ο ψαλιδοχέρης γιατί ήταν τεραστιο και έβαλα κι ένα γάντι ακόμα που βρήκα επίσης παρατημένο σε ένα αλλο πεζούλι λίγο παρακάτω. Έτσι χαρούμενη και με διπλά γάντια τριγυρνούσα με παλάμες σαν του αντεντοκούμπο για τις υπόλοιπες ημέρες του ταξιδιού μας.

Σύντομα έρχεται το μέρος β με αλατωρυχία κι άλλα πολλά...
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
μέρος β

η ώρα ήταν περίπου 11.30 όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε για τα αλατωρυχία. Τα περίφημα αλατωρυχεία απόχουν περίπου 15-20 λεπτά απ'το κέντρο της πόλης και πήγαμε εκεί με το λατρεμένο μας uber με μικρό αντίτιμο.
Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε κλείσει εισιτήρια μιας κι οι τιμές για εκδρομή και εισιτήρια μέσω διάφορων εκδρομών που βρίσκαμε ιντερνετικά ήταν πολύ υψηλές.
Η τύχη μας χαμογελάει εδω κι η ξενάγηση με το αγγλικό γκρουπ ξεκινάει στις 12, ενώ φτάσαμε 11.50 εκεί. Αγοράσαμε εισιτήρια στο γκισέ(περίπου 23 ευρώ/άτομο) και στηθήκαμε στην ουρά για να μπούμε στα μαγικά αλατωρυχεία wielizcka.
Η ξεναγός μας,μας συστήνεται κι έπειτα φοραμε τα ειδικά ακουστικά. Η κατάβαση αρχίζει και θα είναι μακρά όπως μας προειδοποιει.
Οι σκάλες είναι ξύλινες και η αλήθεια είναι πως μετά από ένα σημείο νιώθεις πως δε θα τελειώσουν ποτέ. Κατεβαίνουμε αρχικά στο πρώτο επίπεδο.
a6675a3e09fe2cab208a007525807b2e.jpg

έτσι είναι τα αλατωρυχεία,μια τεράστια μυρμηγκοφωλιά,δαιδαλώδης και ταυτόχρονα μεγαλειώδης.
Καθώς φτάψουμε στο πρώτο επίπεδο συναντάμε διάφορα γλυπτά από αλάτι. Είναι εκπληκτικό οτι οι τοιχοι,το ταβάνι και τα πατώματα ακόμα είναι φτιαγμένα από αλάτι.
Τα διάφορα γλυπτά αναπαριστουν κυρίως τη ζωή των αλατωρύχων ή είναι αφιερωμένη στον θεό καθώς οι αλατωρύχοι λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους,αφιέρωναν ολόκληρους χώρους ως εκκλησίες μέσα στο αλατωρυχείο.
Ακολουθούν φωτογραφίες. Ο χώρος φυσικά είναι σκοτεινός και ελάχιστο φως μας βοηθάει για τις φωτογραφίες μας.
IMG_9925.JPG

όπως κατεβαίναμε τις σκάλες για το πρώτο επίπεδο. Κάτω το χάος,τέλος δεν φαίνεται πουθενα.
IMG_9927.JPG

IMG_9930.JPG

σκηνές απ'την καθημερινότητα
IMG_9937.JPG

Η Αγία Κίνγκά την οποία συνοδεύει ένας υπέροχος μύθος.
IMG_9954.JPG

IMG_9955.JPG


IMG_9982.JPG

νερό στο αλατωρυχείο
IMG_9979.JPG

έβγαλε κι αλάτι ο αντρας.
IMG_9987.JPG

επίπεδο 2 στα 90 μέτρα κάτω απ'τη γη
IMG_9991.JPG

ενας Χριστός από αλάτι
IMG_9996.JPG

η μεγαλειώδης αίθουσα του θρόνου,
IMG_0003.JPG
Στην αίθουσα του θρόνου είδαμε πραγματικά υπέροχα γλυπτά
IMG_0007.JPG

αναπαρασταση του μυστικού δείπνου του l. da vinci
IMG_0012.JPG

φτασαμε μέχρι τα 130 μετρα

Αφού αγοράσαμε τα απαραίτητα αναμνηστικά οδηγηθηκαμε στο ασανσερ. Πραγματικά ήταν λίγο αστείο το σκηνικό. 15 άτομα σαν σαρδέλες και ασανσέρ σιδεριά. Φτάνοντας πάνω το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν τα πάντα καλυμένα από χιόνι. Τη χαρά ήταν αυτή!!
Βγήκαμε για φωτογραφίες. Το κρύο ήταν έντονο εως τσουχτερό όμως μας άρεσε πολύ το χιονάκι. Σύντομα ξεκίνησε κι έντονη χιονόπτωση και έπρεπε πολύ γρήγορα να καλέσουμε το uber γιατί οι δρόμοι σύντομα καλύπτονταν από χιόνι.
IMG_0040.JPG

η θέα απ'το παραθυρο στο χώρο υποδοχής
IMG_0049.JPG

IMG_0054.JPG

όμορφες εικόνες στην wieliczka
IMG_0056.JPG

IMG_0059.JPG


IMG_0066.JPG

IMG_0067.JPG

συντομα αρχισε η χιονόπτωση
IMG_0069.JPG

IMG_0074.JPG
 

Attachments

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Καλώντας το uber μας παρελαβε μια κυρία που γενικά μιλήσαμε αρκετά για την ζωή των Πολωνών. Επίσης,ενθουσιαστήκαμε οταν μας ειπε πως η ελληνική μυθολογία και ιστορία είναι μάθημα που τα παιδιά διδάσκονται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Μάλιστα γνώριζε πράγματα που ούτε φανταζόμουν...
Σε γενικές γραμμές οι Πολωνοί μου φάνηκαν συμπαθητικοί. Ναι μεν είναι κάπως κρύος λαός,όμως είναι πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συζητήσουν.

Φτάνοντας στο κέντρο της Κρακοβίας, φάγαμε στο μοναδικό morskie oko. Το προτεινω...πολύ νοστιμο φαγητό κι όπως παντού πολύ φθηνό. Γενικά οι σούπες τους δεν παίζονται, έφαγα εκει μια μανιταρόσουπα που ήταν υψηλού επιπέδου. Οι τιμές(αν και θα αναφερθώ εκτενέστερα στον επίλογό μου σε αυτές τις λεπτομέρειες ήταν για 2 άτομα με 2 σούπες,ορεκτικό,κυρίως και κρασί 25 ευρώ περίπου(και οι δύο μαζί).

Γενικά οι χαμηλές τιμές που βρήκαμε ταιριάζουν πολύ στον Έλληνα ταξιδιώτη.
IMG_20190103_163945.jpg

το κυρίως,πάπια με μύρτιλλα. Ήταν πεντανόστιμη.

Αφού φάγαμε,αναζητήσαμε για γλυκό ένα μαγαζί που μας είχαν προτείνει 2 διαφορετικά άτομα για σοκολάτα και γλυκό. Το μαγαζί λέγεται e.wedel και είναι στην κεντρκή πλατεία της παλιάς πόλης. Προσωπικά δεν το προτείνω. Το ΄σερβις ήταν απελπιστικά αργό,τα γλυκά ήταν τόσο μικρά(τα pancakes λίγο πιο μεγάλα απο το κέρμα των 2 ευρώ) και ακριβά για Κρακοβία. Προσωπικά δεν μου άρεσε και δεν το προτείνω.

Η ώρα είχε περάσει πιά,η κούραση έβγαινε μετά από τόσο περπάτημα στα αλατωρυχία και στην παλιά πόλη κι αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.
Η επόμενη μέρα ήταν πολύ γεμάτη, με διαφορά μαζέψαμε κρύο οσο σε όλη μας τη ζωή όμως μας έδωσε και μαθήματα ζωής...φυσικά μιλάμε για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς- Μπιρκενάου.

Ξεκινάω ευθύς αμέσως...

Ημέρα 3η

Το πρωινό ξύπνημα στα ταξίδια είναι μια αγαπημένη συνήθεια. Έτσι και σήμερα λοιπόν, 8 η ώρα ήμασταν στον αγαπημένο μας μπουφέ να τρώμε σαν αρπακτικά...Μάλιστα σήμερα φτιάξαμε και σαντουιτσάκια incognito γιατί ή ξενάγηση είναι πολλές ώρες και δεν ξέραμε αν θα βρούμε κάτι φαγώσιμο. Τα εισιτήρια τα είχαμε κλείσει απ το επίσημο σάιτ προς 12 ευρώ το άτομο με ξεναγό! Χωρίς ξεναγό ήταν δωρεάν όμως και εκ των υστέρων θα πω οτι αξίζει να πάει με ξεναγό κανείς εκεί. Για 4 ώρες σχεδόν ξενάγηση είναι πολύ καλά τα 12 ευρώ. αλλιώς χάνεσαι στα τόσα κτήρια.

Η μετάβαση απ'την Κρακοβία έγινε με αστικά λεωφορεία. Το λεωφορείο φευγει πολύ συχνά απ'τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων glowny και δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς εισιτήρια από πριν. Το κόβει ο οδηγός εκείνη την ώρα. Η απόσταση είναι περίπου 1,5 ώρα και το κόστος περίπου 2,5 ευρώ το άτομο να πάει κι άλλο τόσο να γυρίσει.

Για το Αουςβιτς έχουν γραφτεί πολλά κι εδώ στο φόρουμ οπότε και δε θα ήθελα να πλατειασω. Θα ήθελα μόνο να πω ότι κάθε άνθρωπος στη ζωή του θα έπρεπε να το επισκεφτεί για να δει που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Να δει σε πόση εξαθλίωση μπορεί να χρειαστεί να ζει κάποιος μέχρι να έρθει το επώδυνο τέλος. Και στον αντίποδα πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να σκοτώνει ζωές,ακόμα και αυτές των αθώων παιδιών επειδή θεωρεί πως οι ζωές τους έχουν μικρότερη αξία από των ίδιων.

Προσωπικά,και μετά την γέννηση του παιδιού μου είμαι πολύ ευαίσθητη. Το μέρος κι αυτά που είδαμε και μας διηγήθηκε ο ξεναγός μας με έκανε σε πολλά σημεία να αισθανθώ απερίγραπτη λύπη.
Θέλω να πω επίσης οτι στο μέρος εκείνο το κρύο ήταν απερίγραπτο.
Δεν μπορώ να σκεφτώ πως ζούσαν υπό αυτές τις συνθήκες με την ριγωτή στολή που τους παρείχαν. Ειδικά στο Μπιρκενάου νομίζαμε απ'το κρύο οτι θα έπεφτε η μύτη μας στο χιόνι.

Η ξενάγηση γίνεται αρχικά στο Αουσβιτς 1 και μετά συνεχίζεται στο Μπιρκενάου όπου σε πάει λεωφορειάκι ανά 10 λεπτά. Δεν γίνεται να μην πας στο Μπιρκενάου γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο.
IMG_0117.JPG

η πολλή γνωστή επιγραφή "η εργασία απελευθερώνει" ήταν το πρώτο πράγμα που αντίκρυζαν οσοι κατεύθαναν ακόμα και μετά από πολλούς μήνες ταξιδιού.
IMG_0125.JPG

Τα διάφορα κτήρια
IMG_0132.JPG

τα μέρη που εβραίοι κι όχι μόνο οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς
IMG_0162.JPG

τεχνητά μέλη των ίδιων των κρατουμενων
IMG_0164.JPG

διάφορα σκεύη
IMG_0175.JPG

άπειρα συγκλονιστικό ήταν όταν είδαμε όλον αυτόν τον όγκο των παπουτσιών
IMG_0194.JPG

τα στρώματα στο Αουσβιτς 1
IMG_0211.JPG

ο τοίχος των εκτελέσεων
IMG_0230.JPG

κρεματόρια
IMG_0247.JPG

όπως μας ενημέρωσε ο ξεναγός μας τουαλέτα είχαν δικαίωμα να πάνε 2 φορές την ημερα κι αυτό μόνο πρωί και το απόγευμα μετά την εργασία. Αν κάποιος είχε κάποια ανάγκη άλλη στιγμή έπρεπε να την κάνει επάνω του. Πόση δυστυχία.
IMG_0244.JPG
μπαίνοντας στο Μπιρκενάου
IMG_0248.JPG

το δωμάτιο όπου προοριζόταν για στάβλος αρχικά
IMG_0251.JPG

φυλάκιο
IMG_0253.JPG

παρατηρητήριο
IMG_0254.JPG

τα τρένα που χρησιμοποιούσαν
IMG_0255.JPG

Η είσοδος από μακριά
IMG_0257.JPG

τα γκρεμίσματα των θαλάμων αερίων
IMG_0260.JPG


Και τώρα που σίγουρα σας μαύρισα λίγο, θα επανέλθω για την περιγραφή της υπόλοιπης ημέρας. Αρχικά σχεδιάζαμε να πάμε στην γκαλερί του Σοπέν όπου είχε κονσέρτο στις 7 όμως οι χρόνοι δεν έβγαιναν αφού φτάσαμε 7 παρά τέταρτο στην Κρακοβία θεονήστικοι και ταλαιπωρημμένοι.
Επομένως το πρόγραμμα αναπροσδιορίστηκε...
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αργεντινη
Συνεχεια δεν εχει? Πηρα φορα.
Γεια σου @House ! Ναι, εχει συνέχεια, και μάλιστα πιστεύω δυνατή, αλλά μου λείπει χρόνος αυτόν τον καιρό για να γράψω! ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα γιατί δεν αφήνω ποτέ ημιτελείς ιστορίες...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.608
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom