• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Νοέμβριο 2016 - Ιανουάριο 2017! Κάντε κλικ εδώ!
  • 10ο επεισόδιο στην εκπομπή μας!! Ταξίδι στο Ομάν!! - κλικ εδώ

Τουρκία Κωνσταντινούπολη

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.453
Likes
2.484
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
H Κωνσταντινούπολη έχει αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία τα οποία ομως τα περισσότερα δεν έχουν καινούργια μουσειολογική αντίληψη ώστε να είναι θελκτικά. Καταρχήν ξεκινώ από το Αρχαιολογικό το οποίο έχει εξαιρετκά εκθέματα αλλά ας μην κοιτάξει κανείς τις επεξηγηματικές πινακίδες γιατί στην καλύτερη θα τον πιάσουν τα γέλια, αλλά μετά από λίγο τα νεύρα του: όπου κάποιο αντικείμενο είναι των Χετταίων, των Καρών, των Λυδών κλπ. αυτό αναφέρεται. Όπου είναι ελληνικό, δεν αναφέρεται η εθνική του προέλευση αλλά μόνο η χρονολογική του: πχ αρχαϊκό, κλασσικό κλπ. Πάντως η σαρκοφάγος από τη Σιδώνα κόβει την ανάσα, τόσο με την ομορφιά της, όσο και με την άριστη κατάσταση που βρέθηκε. Τα ελληνιστικά δεν αναφέρονται ως τέτοια αλλά ως μακεδονικά ή ρωμαϊκά. Έχει και μια εξαιρετική βυζαντινή συλλογή ( η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της εμφανίζεται ως υστερορωμαϊκη) η οποία δεν είναι προς το παρόν ανοικτή στο κοινό, γιατί εξαιτίας του σεισμού που έγινε έπαθε ζημιές η σχετικη πτέρυγα και ακόμη δεν έχει επιδορθωθεί. (Τώρα αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε, αλλά βλέποντας πόσο άργησε να μπει σε λειτουργία το δικό μας Αρχαιολογικό... δεν μπορώ να είμαι και τόσο καχύποπτη). Αν οι Τούρκοι έχουν ένα πρόβλημα με τους αρχαίους έλληνες έχουν διπλό και τρίδιπλο με τους Βυζαντινούς. Η επίσκεψη σου τρώει μια ολόκληρη ημέρα, χωρίς τα βυζαντινά.

Εξαιρετικό μουσείο στην πλατεία του Ιπποδρόμου είναι το Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης το οποίο παραδόξως έχει και καλή μουσειολογική παρουσίαση. Δίπλα είναι και το μουσείο χαλιών για όσους ενδιαφέρονται για το είδος. Κοντά στο Πανεπιστήμιο είναι το Μουσείο Καλλιγραφίας για όσους θέλουν να εντρυφήσουν σε κάτι που στην Ανατολή θεωρείται Καλή Τέχνη στον δε Δυτικό Πολιτισμό όχι.

Επίσης κάποιες πλούσιες οικογένεις έχουν ιδρύσει τα δικά τους πολύ ενδιαφέροντα μουσεία- κάτι σαν την οικογένεια Μπενάκη ή την οικογένεια Γουλανδρή, δηλαδή. Παράδειγμα το Pera Museum που έχε και πολύ ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις (πέρσι είχα δει μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την αναστήλωση της Μονής της Χώρας από τον Θεόδωρο τον Μετοχίτη έως τις μέρες μας, καθώς και μια για εναν Τούρκο διανοούμενο ο οποίος συνέλλεγε βιβλία, φιρμάνια κλπ και του οποίου η συλλογή αποτέλεσε τη βάση της εθνικής τους βιβλιοθήκης. Τα εκθέματα που παρουσιαζόντουσαν ήταν μαγευτικά). Άλλα τέτοια ενδιαφέροντα μουσεία είναι το βιομηχανικό μουσείο του Ραχμί Κοτς που θα ενδιέφερε κυρίως παιδιά και το οποίο ως ιδιωτικό έχει μια πολύ προσεγμένη μουσειολογική παρουσίαση.

Στην περιοχή του Βοσπόρου υπάρχουν δύο ιδιωτικά μουσεία: το Sadberk Hanim και το Sakip Sabanci Museum τα οποία κινούνται στη λογική του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Dolmabahce στεγάζεται το Μουσείο Καλών Τεχνών το οποίο έχει το εξής ενδιαφέρον σημείο: πώς έγινε η πρόσληψη των εικαστικών τεχνών από μια κοινωνία στην οποία για θρησκευτικούς λόγους απαγορευόταν η απεικόνηση ανθρώπων και ζώων. Ίσως δεν βλέπει κανείς αριστουργήματα-μερικά έργα είναι όντως πολύ καλά- αλλά το ενδιαφέρον του εγγειται περισσότερο στην ιστορία των ιδεών.

Θα επέμενα να τονίσω οτι στο Τοπ Καπί εκτός από τους θησαυρούς των σουλτάνων και το χαρέμι ενδιαφέρον παρουσιαζουν και οι κουζίνες του στις οποίες εκτίθεται μια εξαιρετική συλλογή κινέζικης πορσελάνης η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, γιατί οι Σουλτάνοι μόνο σε κινέζικη πορσελάνη καταδεχόντουσαν να φάνε. Το κακό είναι οτι ο φωτισμός τους είναι επιεικώς απαράδεκτος. Επίσης ενδιαφέροντα κεραμικά υπάρχουν στο Tiled Kiosk Museum στο Γκιουλχανε, για τους λάτρεις των εφαρμοσμένων τεχνών.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες είναι το Μουσείο Μωσαϊκών στην αγορά Αράστα δίπλα στο Μπλε Τζαμί. Είναι ψηφιδωτό πού σώθηκε από το βυζαντινό Ιερόν Παλάτιον, πρωτοβυζαντινής περιόδου (ή υστερορωμαϊκής για τους Τούρκους) και είναι το μόνο τέτοιας έκτασης που δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα και αποδεικνύει οτι στην καθημερινή τους ζωή οι χριστιανοί βυζαντινοί δεν είχαν απομακρυνθεί από τα εικαστικά τουλάχιστον προτυπα της αρχαιότητας.

Υπάρχουν και άλλα μικρότερα τα οποία δε μπαίνω στον κόπο να τα γράψω (πχ μουσείο παιχνιδιών η ένα πάρκο με μινιατούρες κτιρίων -αν σέρνετε κανα παιδάκι είναι χρήσιμα αυτά), καθώς και ένα μουσείο αυτοκινήτων, ένα μουσείο με μουσικά όργανα το οποίο άνοιξε πέρσι και δεν το έχω ακόμη επισκεφθεί, καθώς και ένα σωρό από παλάτια των Σουλτάνων με πολλά εκθέματα μέσα τους, χώρια τα ιστορικά, ναυτικά, πολεμικά μουσεία αν έχετε ειδικό ενδιαφέρον με αυτά.

Για το θέμα αγορών είναι εξαιρετικά προσωπικό. Εγώ για παράδειγμα βαριέμαι να ψωνίσω ρούχα στο Λονδίνο ή στο Παρίσι ή στη Ρώμη (θεωρώ ότι είναι χάσιμο ώρας με ενδιαφέρουν να κάνω άλλα πράγματα σε εκείνα τα μέρη). Στην ανατολή όμως παθαίνω ένα αμόκ με τα παζάρια τους. Έτσι και στην Κωνσταντινούπολη έχω μαγευτεί με τα πολύ ιδιαίτερα είδη σπιτιού που έχουν (εννοώ σε υφάσματα, κουρτίνες και σεντόνια του εργαλειού, πετσέτες εξαιρετικής ποιότητας που χρόνια τώρα παρόλο το πλυντήριο παραμένουν αφράτες και αντίκες σε ασημικά-εξαιρετικά καλές τιμές για παλιά Christoffle και έπιπλα -αμερικάνικη δερμάτινη πολυθρόνα της δεκαετίας το'50 με μηχανισμό ανάκλισης σε τιμή εξευτελιστική). Αν φυσικά τέτοιου τύπου αντικείμενα σου είναι αδιάφορα ναι δεν έχει και μεγάλη ποικιλία.
Όσο για το φαγητό και τη διασκέδαση ναι είναι έτσι όπως τα λες, αλλά τα πράγματα σιγά σιγά βελτιώνονται και αποκτάει έναν πιο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.388
Likes
269
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
2 μήνες στην Κίνα
Θαυμάσιες πληροφορίες Έρση.

ΥΓ: Μεταφέρθηκε σε νέο θέμα στην αναζήτηση πληροφοριών
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.903
Likes
3.670
Eύγε ΕΡΣΗ πολλοί χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Έμαθα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήξερα...
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.029
Likes
1.595
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Γι αυτό όσο πάει γίνεται και καλύτερο το σάιτ.
Μιλάμε για πλούτο πληροφοριων.
Μπράβο Ερση
 

dk

Banned
Μηνύματα
1.398
Likes
47
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
Μπραβο Ερση.:clap:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.453
Likes
2.484
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Χαιρομαι πολυ που σας ενδιαφερουν οι πληροφοριες μου και ειπα να σας τις δωσω πιο συστηματοπιημενες. Καταρχην τα κρατικα μουσεια δεν εχουν αυτονομες ιστοσελιδες, φαινεται οτι και στην Τουρκια την πρωτοβουλια στα πολιτιστικα την ασκουν οι ιδιωτες. (λεπτομερεια:Περσι φιλη μου αφου επισκεφτηκε το Τοπ Καπι αγορασε καποια δωρα απο το πωλητηριο του Μουσειου. Δεν υπηρχε συσκευασια δωρου, ουτε καν καταλαβαιναν τι ζητουσε. Ειτε τα αγορασε απο το μουσειο, ειτε απο ενα τυχαιο μαγαζι λαικης τεχνης σε καποιο παζαρι -ενα και το αυτο ως εμφανιση).
Το μονο μουσειο με αυτονομο site που βρηκα ειναι το ναυτικο:http://www.dzkk.tsk.mil.tr/muze/English/Ana_Sayfa.htm
Το τεχνικο μουσειο του Ραχμι Κοτς εχει πολυ ενδιαφεροντα καφε και εστιατορια, ειναι ενας σοβαρος λογος να πατε ακομη και αν δεν ενδιαφερεστε να δειτε ενα τεχνικο μουσειο στην Τουρκια αν σας εχει υπερκαλυψει το ομονυμο του Μοναχου:http://www.rmk-museum.org.tr/
Το Μουσειο του Περαν ειναι πιο κουλτουριαρικο για οσους βρεθουν αυτο τον καιρο στην Κωνσταντινουπολη υπαρχει μια εκθεση του Μιρο:http://www.peramuzesi.org.tr/
Το Μουσειο Μοντερνας Τεχνης (και αυτο αποτελεσμα ιδωτικης προσπαθειας) http://www.istanbulmodern.org/en/f_index.html
Το μουσειο Sabanci εχει site http://muze.sabanciuniv.edu/main/default.php?bytLanguageID=2

Ξενοδοχεια ενδιαφεροντα του πανακριβου ομως υπαρχουν αρκετα. Καταρχην το Four Seasons στο Sultanahmet, κοντα στην Αγια Σοφια http://www.fourseasons.com/istanbul/
Ανοιξε μολις ομως και ενα καινουργιο πιο εξω απο την πολη σε ενα παλιο παλατι στο Βοσπορο: http://www.fourseasons.com/bosphorus/
Εξαιρετικο ξενοδοχειο με πολυ στυλ και ενα απο τα πιο ατμοσφαιρικα μπαρ που ειχα δει ηταν το Περα Παλας, καθως και ενα εξαιρετικα χαριτωμενο tea room. To ξενοδοχειο ειχε ξεπεσει και μπορουσες να μεινεις με 100 ευρω το βραδι. Φοβαμαι οτι μετα την ανακαινιση θα ειναι και αυτο απλησιαστο. Και τρεμω μηπως χασει ακεινη την πατινα του χρονου και γινει καμια χλιδατη κατασκευη απαστραπτουσα και χωρις χαρακτηρα, πραγμα που ειναι πιθανο μια και η σωστη αναπαλαιωση ειναι εξαιρετικη δυσκολη δουλεια. Παραθετω παντως το site: http://www.perapalas.com/
Εξω απο το κεντρο της πολης πανω στο Βοσπορο υπαρχουν μερικα παλατια που τα καναν ξενοδοχεια οπως το Les Ottomans που ειναι ασυλληπτα ακριβο και πολυ τουρκομπαροκ για τα γουστα μου, αλλα και αυτο ειναι μερος του παιχνιδιου. Δεν παμε στην Πολη για ζεν. Το site ειναι: http://www.lesottomans.com/
Αλλο αντιστοιχο ειναι το Aija http://www.ajiahotel.com/ το Sumahan on the Water:http://www.sumahan.com/ που ειναι και η συμπαθεια μου. Πιο κλασικο ειναι το Bosphorus Palace http://www.bosphoruspalace.com/en/index.htm

Τωρα για πιο μεσαιες καταστασεις συστηνω το Ayasofya Pension. Ειναι στον πιο ρομαντικο δρομο της Κωνσταντινουπολης μεταξυ Αγιας Σοφιας και Τοπ Καπι. Προκειται για εναν δρομο με παλια ξυλινα σπιτια που σωθηκαν. Πλατη εχουν το τειχος του περιβολου του Τοπ Καπι. Ολα αυτα διαμορφωθηκαν απο την τουρκικη ΕΛΠΑ σε ξενωνες. Το site ειναι:http://www.ayasofyapensions.com/

Στην ιδια περιοχη ειναι το Sultanahmet Palace http://www.sultanahmetpalace.com/ Πολυ ομορφος κηπος που βλεπει το μπλε τζαμι και απο την αλλη τη θαλασσα.
Στην περιοση του Περα Παλας ειχα μεινει σε ενα ιδιαιτερο ξενοδοχειο το Grand Hotel De Londres η τουρκιστι Buyuk Lοndra Hoteli http://www.londrahotel.net/
Αυτο το ξενοδοχειο η το μισεις η το αγαπας. Εγω το αγαπησα. Στα συν του: το μπαρ μενει ανοικτο ολο το βραδι. Στα μειον του: το μπαρ εχεις την αισθηση οτι εχουν να το ξεσκονισουν απο τοτε που ανοιξε. Αν σας ενδιαφερει η περιοχη του Περα ειναι μια καποια λυσις.
Συνεχιζω...

 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.776
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πολύ καλές οι πληροφορίες σου αλλά όσον αφορά τα ξενοδοχεία δεν ξέρω αν μπορεί η τσέπη μου. π.χ. το http://www.ayasofyapensions.com/ δίνει για την τουριστική περίοδο διπλάσιες ακριβώς τιμές (170-200 ΕΥΡΩ το δίκλινο) από την καρδιά του χειμώνα. Πάντως συνέχισε. Οι πληροφορίες σου είναι σπουδαίες.
Υ.Γ. Δεν ξέρω αν και στην Ελλάδα τα κρατικά μουσεία έχουν δικό τους site. Όταν είχε χρειαστεί μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού τα βρήκα. Ίσως τα πραγματα να έχουν αλλάξει κάπως γιατί τουλάχιστον για μεγάλα μουσεία έχω καιρό να ψάξω.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.453
Likes
2.484
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολύ καλές οι πληροφορίες σου αλλά όσον αφορά τα ξενοδοχεία δεν ξέρω αν μπορεί η τσέπη μου. π.χ. το http://www.ayasofyapensions.com/ δίνει για την τουριστική περίοδο διπλάσιες ακριβώς τιμές (170-200 ΕΥΡΩ το δίκλινο) από την καρδιά του χειμώνα.
Πραγματι για 200 Ευρω το δικλινο δε λεει καθολου, δεν αξιζει τοσα λεφτα το συγκεκριμενο μερος. Παλια ηταν πολυ πιο λογικο στις τιμες του.
Θα αναφερθω πιο κατω στο που θα πρεπει κανεις να μενει στην Κωνσταντινουπολη και θα δωσω και σχετικα site. Παντως αν καποιος βρεθει σε αυτα τα μερη (που θα βρεθει οπωσδηποτε στην Αγια Σοφια, ας επισκεφτει και αυτο το δρομακι, δινει μια εικονα πως ηταν το 19ο αιωνα η Κωνσταντινουπολη, με τα ξυλινα σπιτια της.
Οι τιμες παντως στην Κωνσταντινουπολη εχουν παρει την ανηφορα, καθε χρονο και πιο ακριβα. Τσεκαρα να δω τις τιμες στο Grand Hotel de Londres, και ενω περσι ειχα πληρωσει για ενα ανακαινισμενο δικλινο 75 ευρω, στην υψηλη τους περιοδο, φετος το ιδιο δωματιο το χρεωνει 85 ευρω. Πανω απο 10% αυξηση σε τιμες ευρω. Υπερβολικο μου φαινεται.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.453
Likes
2.484
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Θα επανελθω στο θεμα της διαμονης. Προς το παρον ομως θα ανεφερθω στο θεμα του φαγητου. Στην Κωνσταντινουπολη δεν εψαξα ποτε να φαω κατι αλλο εκτος απο Τουρκικη κουζινα. Και γενικα αυτη ειναι η αποψη μου: να δοκιμαζω την τοπικη κουζινα. (εκτος απο το Λονδινο, φυσικα, που δεν εχει καμια κουζινα, οποτε ψαχνω να δω τι θα φαω, μια που ουτε τα μεξικανικα, ουτε τα ινδικα μου αρεσουν ιδιαιτερα). Η γευση της τουρκικης κουζινας ειναι πολυ οικεια σε εμας, η μονη τους διαφορα ειναι οτι δεν εχουν πολυ- πολυ το μαρουλι στις σαλατες και καθολου τα χορτα. Λεγεται οτι, τωρα τελευταια, αρχιζουν να ξεφυτρωνουν και στην Κωνσταντινουπολη ιταλικα, κινεζικα, ταυλανδεζικα εστιατορια, αλλα δε με τραβηξαν ωστε να τα δοκιμασω. Το ομολογω οτι πασχω απο αθεραπευτο οριενταλισμο, δεν μου αρεσει η προοπτικη της δυτικης μεγαλουπολης με τα διαφορων εθνικοτητων εστιατορια της. Αυτα ας τα χαιρονται οι ντοπιοι, εγω επιμενω τουρκικα.
Το πρωτο εστιατοριο που με ειχε εντυπωσιασει βρισκεται διπλα στη Μονη της Χωρας. Αφου θαυμασετε τα μοναδικα ψηφιδωτα και τις τοιχογραφιες, πηγαινετε στο ξενοδοχειο Kariye το οποιο ειναι πολυ καλο αλλα αποκεντρο για να μεινει κανεις εκει, εξ'ου ειναι και πολυ καλο ως προς τις τιμες του. Το εστιατοριο του Asitane ειναι ομως ολα τα λεφτα. Ο μαγειρας του προσπαθησε να βαλει ξανα σε λειτουργια καποιες ξεχασμενες συνταγες φαγητων που προσεφερθηκαν σε ενα γλεντι που εγινε προς τιμην δυο πριγκηπων, γιων του Σουλτανου, που ειχαν κανει την περιτομη τους. Πολυ ιδιαιτερες γευσεις. Εμενα μου αρεσαν πολυ αρκει να σας αρεσει το γλυκο στο φαγητο σας. ( καθως αντιληφθηκατε δεν ειμαι και πολυ του καυτερου). http://www.kariyeotel.com/ottomancuisine.htm
Προχωρωντας προς τα κατω, βρισκομαστε στην περιοχη Zeyrek. Η περιοχη αυτη, κοντα στο Πατριαρχειο ειναι σημερα υποβαθμισμενη, μενουν δηλαδη καποιοι ανθρωποι που οι συνθηκες τους επεβαλλαν να εγκαταλειψουν τα πατρογονικα τους χωματα και να ερθουν στην Κωνσταντινουπολη. Πολυ φτωχεια, δηλαδη. Και χαρακτηρας γειτονιας παραλληλα. Στην γειτονια αυτη βρισκεται κανεις για δυο λογους: ο πρωτος ειναι για να επισκεφτει τον ναο του Παντοκρατορα. Ο ναος αυτος ειναι μνημειο παγκοσμιας κληρονομιας και πλεον προστατευεται απο την Unesco. Στην ουσια προκειται για τρεις ναους ενωμενους, και καποιοι αυτοκρατορες ειχαν ταφει εκει αλλα το κυριωτερο ειναι οτι επροκειτο για ενα ολοκληρο μοναστικο συγκροτημα απο το οποιο σωζεται σημερα μονο το καθολικο. Παραλληλα εχει σωθει και το τυπικο της μονης και απο οποιο μαθαινουμε οτι η μονη αυτη ηταν ο πρωτος νοσοκομειακος θεσμος που λειτουργησε ποτε. Πολυ πριν απο τα αντιστοιχα μεσαιωνικα δυτικοευρωπαικα μοναστικα νοσοκομεια. Επισης για τις γυναικολογικες ασθενειες χρησιμοποιουσε γυναικες γιατρους με το ιδιο status με αυτο των αντρων. Και επισης καθιερωσε και εναν επισης πολυ γνωστο σε εμας θεσμο απο τον οποιο δε μπορουμε να ξεφυγουμε πια με τιποτα: το ραντζο. Αν πλακωναν περισσοτεροι ασθενεις ανοιγαν "τον παρακραββατον" για τον δυστυχο περισσευαμενο. Το καθολικο μεχρι τωρα λειτουργουσε ως τζαμι Zeyrek, τωρα θα το μετατρεψουν σε μουσειο αλλα αυτη η διαδικασια προχωρα τοσο αργα, που φεξε μου και γλυστρησα. Αρα ειναι κλειδωμενο. Εκει ομως που θα κοβετε γυρω τριγυρω βολτες καποιο απο τα παιδακια θα τρεξει να φωναξει τον υπευθυνο (ο ιμαμης ειναι; δεν ξερω) ο οποιος θα ξεκλειδωσει, θα σας βαλει να βγαλετε τα παπουτσια σας και να προχωρησετε. Σε καποιο σημειο υπαρχουν ιχνη τοιχογραφιων. Θα σας δειξει την κοχη που ηταν το μνημα καποιου αυτοκρατορα η αυτοκρατορισας, δε θυμαμαι πια, και κυριως θα σας δειξει ενα σημειο του πατωματος που εχει σωθει με μαρμαροθετηματα. Δεν ειναι πολλα αυτα που εχουν μεινει αλλα αν βρεθειτε εκει πανω στον ενα απο τους επτα λοφους της βασιλευουσας αξιζει να το επισκεφθειτε. Δωστε και κατι στον φυλακα για να προθυμοποιειται να το ανοιγει και στους επομενους επισκεπτες. Αφου λοιπον τελειωσετε με τα περασμενα μεγαλεια, πηγαινετε να φατε λιγο πιο διπλα στο εστιατοριο Zeyrekhane στο Σοκακι Ibadethane Arkasi αρ 10. Γιατι; Πρωτον εχει εξαιρετικη θεα στον Κερατιο και στο Σουλειμανιγιε τζαμι που εχτισε ο Σιναν, οποτε αν κανει καλος καιρος και καθισετε εξω θα απολαυσετε μια ομορφη θεα. Δευτερον, μεσα ο χωρος ειναι πανεμορφος, τριτον το σερβις ειναι εξαιρετικο και το φαι κλασικο τουρκικο και πολυ πολυ καλο. Προσοχη! οι μεριδες ειναι θεορατες. Ανηκει στο ιδιο ιδρυμα που διαχειριζεται το Τεχνικο Μουσειο του Ραχμι Κοτς και ως εκ τουτου συμπεραινω οτι και εκεινα τα εστιατορια θα ειναι πολυ καλα. Οι τιμες του μας φανηκαν πολυ καλες. Δηλαδη στην Ελλαδα κατι τετοιο θα ηταν πολυ πολυ πιο ακριβο. Το ιδιο ισχυει και για το προηγουμενο. Συνεχιζοντας τη βολτα σας και εφοσον επισκεφθειτε και καποιο ισλαμικο μνημειο οπως ειναι το Σουλειμανιγιε, μην παραλειψετε να φατε στις κουζινες του. Εξηγουμαι: αυτα τα τεραστια θρησκευτικα συγκροτηματα επαιζαν και ενα κοινωνικο ρολο. Το συγκεκριμενο οργανωνε συσιτια για τους απορους. Ταιζε καθε μερα πολλες χιλιαδες απορους. Επομενως ειχε λοιπον τεραστιες κουζινες. Στο χωρο που βρισκονται οι κουζινες υπαρχει σημερα ενα πολυ ατμοσφαιρικο εστιατοριο: το Daruzziyafe. Eιναι πολυ ομορφα να τρως σε αυτη την κλειστη αυλη με συντριβανι, σε ενα κτιριο του 1500. Το φαγητο ειναι καλο και το σερβις επισης, αν και δεν πολυμιλανε αγγλικα. Παντως εδω αλκοολ δεν εχει. Θα τη βγαλετε με αιραν και σερμπετια. Φτανοντας στο Εμινονου πηγαινετε στην Αιγυπτικη αγορα και αφου αγορασετε παστρουμαδες και χαβιαρια και οτι αλλο σας τραβηξει την ορεξη σας, ανεβειτε τη σκαλα για τον Παντελη. Εξαιρετικο εστιατοριο, λειτουργει μονο το μεσιμερι 12.00 -15.00. Η κορη του εχει ανοιξει με την ιδια ονομασια ενα εστιατοριο στην Κηφισια, αλλα εδω ειναι το real thing. Ακους τους υπευθυνους να δινουν τις παραγγελιες στα ελληνικα, ακομη και τα γκαρσονια μας μιλουσαν ελληνικα. Οταν ρωτησαμε σχετικα μας ειπαν οτι "εδω μεσα μαθαμε". Απο τη μια μερια των παραθυρων βλεπει κανεις την θαλασσα του Εμινονου και απο την αλλη βλεπει τον κεντρικο δρομο της αγορας, με τον κοσμο που παει και ερχεται. Στους τοιχους φωτογραφιες με αφιερωσεις. Συγκρατησα στη μνημη μου αυτη της Μελινας και του Μανου Χατζιδακι, τοτε που γυριζανε το Τοπ Καπι. Η ατμοσφαιρα ειναι λιγο σαν τον "Ολυμπο-Ναουσσα" για μας τους παλιους Θεσσαλονικεις. Δεν ειναι φτηνο, σε καμια περιπτωση, αλλα την ταραμοσαλατα του και τις αγκιναρες αλα πολιτα, ενα χρονο μετα και τις θυμαμαι ακομη. Αρκετα ομως με τα μεσημεριανα γευματα. Για το βραδι εχω να προτεινω το Sarnic στο Sοgukcesme Sok, διπλα απο την Πανσιον που ανεφερα στο προηγουμενο post μου. Ειναι και αυτο δημιουργημα της Τουρκικης ΕΛΠΑ και κατεβαινει κανεις αρκετα σκαλια. Βλεπετε βρισκεται μεσα σε μια βυζαντινη κινστερνα. Ο μονος φωτισμος του ειναι τα κερια και η φωτια απο ενα τεραστιο τζακι. Απριλιο που πηγα για τελευταια φορα η φωτια εκαιγε ακομη. Εχει ζωντανη μουσικη απο βιολι και ειναι παρα πολυ ρομαντικο. Ο χωρος ενδεικνυται για να δωσετε ορκους αιωνιας αγαπης αφοσιωσης κλπ. Αν δεν ειστε ακριβως σιγουροι (ες) για το τι θελετε να πραξετε στο μελλον σας, καλυτερα να το αποφευγετε. Ο χωρος μπορει να σας παρασυρει σε λογια που ενδεχεται να εχουν ασχημες συνεπειες. Το φαγητο δεν ειναι τιποτα το ιδιαιτερο, χωρις να ειναι κακο, αλλα σε ενα τετοιο χωρο ποιος νοιαζεται να φαει; http://www.ayasofyapensions.com/history_sarnic.asp
Συνεχιζω με την περιοχη του Περαν. Δυο εξαιρετικα καφε: το πρωτο λεγεται Cafe Markiz και ειναι στον πεζοδρομο της λεωφορου του Περαν η σημερα πλεον Istiklal Caddesi 360 362 κοντα στο Τουνελ. Ανακαινισμενο κραταει πολυ απο την κεντροευρωπαικη ατμοσφαιρα του. Ενδιαφεροντα ξυλινα πανω με πλακιδια που πανω τους απεικονιζονται οι τεσσερεις εποχες του χρονου ως τεσσερεις γυναικες σε στυλ art nouveau.Θυμιζει τι θα ηταν η λεωφορος αυτη στις αρχες του προηγουμενου αιωνα. Εξαιρετικα γλυκα, τελειες σοκολατες απο ολα τα μερη του κοσμου.
Το δευτερο λιγο πιο νεανικο και κουλτουριαρικο, θα αρεσει πολυ στο Δημο (υποθετω). Το εχει ο πιο διασημος φωτογραφος της Τουρκιας ο Ara Guler http://en.wikipedia.org/wiki/Ara_Güler και http://www.fotograf.net/araguler/
Το Καφε λεγεται Kafe Ara και βρισκεται στο Tosbag Sokak 8A πιο ειναι μια παροδος καθετα στην Istiklal. Μεσα ειναι διακοσμημενο με φωτογραφιες του.
Για πιο hip καταστασεις προτεινω το 360 . Υποτιθεται οτι ειναι οι μοιρες της θεας. Και εχει. Λειτουργει ολη μερα και σχεδον ολη τη νυχτα κιολας. Ειναι τα παντα: το πρωι καφε και σνακς και ενδεχομενως και γκαλερι, το βραδι φαγητο, ποτο, μπαρ, ρεστοραν, χορος: ολα σε ενα. Βρισκεται στον τελευταιο οροφο ενος κτιριου με διαμερισματα που κτιστηκε τον 19ο αιωνα. στην Istiklal Caddesi http://www.360istanbul.com/. Λεει και παραλεει.
Συνεχιζεται....
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.453
Likes
2.484
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
10.984
Likes
14.519
Έρση υποκλίνομαι, δίνεις πλούσιες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ευχαριστούμε πολύ.
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
142
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γουατεμάλα
Ερση μετά απο τις πληροφοριες που μας έδωσες ,νιώθω ότι εγώ
δεν είδα τίποτα από την Πόλη.:cry:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.798
Μηνύματα
739.444
Μέλη
35.489
Νεότερο μέλος
xmarx

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom