Κούβα Λίγα πράγματα για Κούβα

Rebequita

Member
Μηνύματα
408
Likes
158
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Δεν θα αφηγηθώ ιστορίες από την Κούβα. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική με αυτόν τον τόπο, ήταν το όνειρο των μαθητικών μου χρόνων που εκπλήρωσα οπότε ήμουν πολύ χαρούμενη. Αν με ρωτήσεις «να πάω?» θα σου πω δεν ξερω αλλά αν μου πεις να φύγω τώρα για εκεί, είμαι ήδη στο αεροδρόμιο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μπορώ όμως να σας επιστήσω την προσοχή σε μερικά σημεία που άμα τα ήξερα από πριν σίγουρα θα είχα πληρώσει λιγότερα

Όλα αυτά είναι λάθη που εκaνα κατά την παραμονή μου εκεί:
1. Προσοχή στα πούρα, φροντίστε πρώτα κάποιος να σας εξηγήσει πως περίπου είναι τα γνήσια πούρα, ανοίγετε πάντα το κουτί πριν τα αγοράσετε για να τα ελέγξετε (ή τουλάχιστον να φαίνεται ότι τα ελέγχεται), κάντε παζάρια και ποτέ μην αγοράζετε από την πρώτη μέρα. Ήμουν 16 μέρες εκεί, την 13η αγόρασα καλά πούρα σε καλή τιμή.

2. Για το ρούμι δεν ξέρω αν έχει διαφορά στην ποιότητα και στην γεύση (αν και δεν νομίζω), είχε σίγουρα διαφορά στην τιμή , αλλά τα 3 ρούμια που αγόρασα αφού πρώτα με παραμύθιασαν ότι δεν εξάγονται, τα βρήκα στα duty free Αγγλίας, Μαδρίτης και Βερολίνου.

3. Μην πάτε οργανωμένα, δεν είναι καθόλου επικίνδυνα, τόση αστυνομία σε κάθε στενό και ως αργά το βραδύ δεν έχω ξαναδεί στην ζωή μου, Εγώ έκλεισα από Θες/νικη τα αεροπορικά ως εκεί, μια εσωτερική πτήση για Santiago de Cuba και τα ξενοδοχεία και πάλι ήταν υπερβολή. Υπάρχουν τόσα casas particulares που μπορείς να μείνεις με το 1/3 της τιμής των διάσημων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Όπως επίσης, άμα δεν μας είχαν πάρει το δίπλωμα οι φίλοι της τροχαίας 3 μήνες πριν το ταξίδι θα νοικιάζαμε και αυτοκίνητο όποτε θα γλυτώναμε την εκδρoμουλα με πουλμανάκι στο vinales με ξενάγηση- φαγητό- επιστροφή (κλασικές άχρωμες και άοσμες εκδρομές). Τώρα όσον αφόρα τα αγγλικά τους δεν είναι υπέροχα αλλά μετά το πρώτο σοκ τα συνηθίζεις.

4. Στην υπαίθρια αγορά έκανα πλεξουδάκια τα μαλλιά μου και ενώ στην αρχή μου ζήτησε 15 cuc (1 cuc = 1$) για να μου τα πλέξει, όταν τελείωσε μου ζήτησε 140 cuc γιατί ισχυρίστηκε ότι τα λαστιχάκια που μου τα έπιασε κόστιζαν από 1 cuc/ένα και ακόμα και αν τα έβγαζα πάλι θα τα πλήρωνα. Δεν ήξερα πώς να το χειριστώ γιατί ήταν η πρώτη μου μέρα εκεί, μπορεί να τα πλήρωσα αλλά δεν της το συγχώρησα ακόμα. Προσοχή στις αρχικές σας διαπραγματεύσεις αλλά και στο πως θα χειριστείτε την κατάσταση μετά. Αν έχετε δίκιο μην διστάσετε να απευθυνθείτε στην αστυνομία, κάπου εκεί γύρω θα είναι

5. Πήγαμε στην Tropicana να δούμε αυτό το φαντασμαγορικό σόου που όμως με άφησε αδιάφορη και δώσαμε και 140 cuc για να κοιτάμε την περίπου μιάμισης ώρας μουσικοχορευτική παράσταση από απόσταση. Δεν με πτόησε καθόλου όμως, αποκοιμήθηκα στην μέση στηριζόμενη στο τραπέζι ενώ η μουσική με νανούριζε άψογα μετά τα τόσα mojitos που είχα πιει πιο πριν.

6. Πήραμε ταξί και πήγαμε στο Varadero, περίπου 2 ώρες δρόμος. Νομίζω ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανα στο ταξίδι αυτό, είχα προγραμματίσει να κάτσω 4 βράδια αλλά δεν άντεξα. Και θα έφευγα αμέσως αν δεν είχα κλείσει μια άκρως τουριστική κρουαζιέρα σε κάτι γειτονικά νησάκια, με γεύμα αστακού στην παραλία, κολύμπι με δελφίνια και άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν χωρίς καμία ελευθερία, με μια απόλυτα συγκεκριμένη σειρά και χωρίς ίχνος αυθόρμητου και αυθεντικού. Θα ήθελα να σχολιάσω ακόμα ότι το βραχιόλι που μας φόρεσαν κατά την είσοδο μας στο ξενοδοχείο με έκανε να νιώθω ακόμα πιο φυλακισμένη σε εκείνο το σύμπλεγμα ξενοδοχείων που κατέφθαναν καθημερινά ορδές τουριστών

7. Πλήρωσα 200 cuc για να πάω αεροπορικώς στο Santiago de Cuba, νομίζω όμως τελικά πως άξιζε. Αν και στην αρχή φρίκαρα γιατί έχασα μια ολόκληρη μέρα στο αεροδρόμιο λογω χαλασμένου αεροσκάφους και όταν έφτασα εκεί έψαχνα να δω την αρχοντιά της Havana, αλλά μάταια. Η παλιά πρωτεύουσα δεν έμοιαζε καθόλου με την νέα, αλλά ήταν σίγουρα λιγότερο παραδομένη στον τουρισμό.

8. Η Havana είναι μια υπέροχη πόλη, πανέμορφη ,αξίζει να την περπατήσετε πολυ. Πιείτε παντού cocktail με 1,75- 2,5 cuc, αγοραστέ ήδη λαϊκής τέχνης, cd, αγοραστέ ξυλόγλυπτα & πινάκες ζωγραφικής με σφραγίδα και πιστοποιητικό ώστε να μπορέσετε να τους βγάλετε από την χώρα και μην τους αγοράσετε από την πρώτη μέρα, σίγουρα στην πορεία θα βρείτε κάποιον που θα σας αρέσει περισσότερο.

9. Τις πρώτες μια δυο μέρες έτρωγα σε εστιατόρια μέχρι να καταλάβω τι παίζει με τα paladar. Είναι σπίτια με 2 ή 3 τραπέζια που σου μαγειρεύει η νοικοκυρά του σπιτιού, εκεί έφαγα απίστευτα φαγητά καθώς και (παράνομους για τα paladar) αστακούς μαγειρεμένους με διάφορους τρόπους, όλα πεντακάθαρα και σε όσα έφαγα ήταν κατά τύχη. Κάθε μέρα εμπιστευόμουν έναν coco ταρίφα να μου προτείνει κάποιο μέρος για φαί και έτσι έπαιρνε και αυτός το ποσοστό του.

10. Υπάρχουν παντού στο κέντρο της Ηavana επαίτες και άνθρωποι που θέλουν να σου πουλήσουν διάφορα και αν καταλάβουν ότι μιλάς την γλωσσά τους δεν σε αφήνουν ήσυχο μέχρι να τους δώσεις λεφτά. Μην πέσετε στην παγίδα γιατί μετά θα έρθουν και άλλοι, και άλλοι. Αν θέλετε να προσφέρετε κάτι, να έχετε μαζί σας μαστίχες και γλειφιτζούρια για τα μωρά και σαπούνια, σαμπουάν και αναψυκτικά για τους μεγάλους. Στην τελική μιλήστε τους ελληνικά, απογοητεύονται και σας αφήνουν ήσυχους.

11. Γενικά να είστε υποψιασμένοι, ακόμα και στις αγορές με τα φρούτα , στην αρχή έπαιρνα μπανάνες και ανανάδες και τα πλήρωνα με τιμές Ελλάδας. Ευτυχώς νωρίς κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και άρχισα να διεκδικώ τουλάχιστον να μην με κοροϊδεύουν.

Με αυτά δεν θέλω να πω ότι όλοι οι Κουβανοί ειναι κάπως έτσι, ούτε ότι τα πράγματα είναι μαύρα. Γνώρισα ιδιαίτερα αξιόλογους ανθρώπους και επισκέφτηκα μέρη που θα μου μείνουν αξέχαστα αλλά υπάρχει και αυτή η μερια της Κούβας και προσπάθησα να συγκεντρώσω όλα όσα θα ήθελα και γω να μου εχει πει κάποιος πριν πάω , ώστε να έχω από την αρχή τα μάτια μου ανοιχτα.
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
λίγα αλλά χρήσιμα!μπορείς να πεις περισσότερα για τα αεροπορικά?με ποιές εταιρίες πέταξες για να φτάσεις?πόσο περίπου στοίχισαν τα εισιτήρια???και ότι άλλο θυμάσαι!πήγες εντελώς μόνη ή ήταν οργανωμένα από τουρ. γραφείο??ευχαριστώ!!:)
 

Rebequita

Member
Μηνύματα
408
Likes
158
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
ολες οι πτησεις θεσ/νικη- Αθηνα, Αθηνα- Μαδριτη (7 ωρη σταση εκει αλλα πηγα βολτα στην πολη), Μαδριτη- Ηαvana, Havana- Santiago και ολο αυτο προς τα πισω βγηκε γυρω στα 1000- 1050 ευρω.
Απο Αθηνα μεχρι Havana πεταξα με Iberia και ενδοκουβανικα με Air Cubana (ειχε το καλυτερο γευμα με διαφορα, μιας που μειναμε τοσες ωρες στο αεροδρομιο μας περιποιηθηκαν οι ανθρωποι).
Μου τα οργανωσε αυτα τουριστικο γραφειο γιατι τελευταια στιγμη που το αποφασισαμε δεν εβρισκα τετοιες τιμες στα αεροπορικα. Οπως επισης πληρωμενα εξ αρχης ηταν και οι μεταφορες με ταξι απο και προς τα αεροδρομια στην Κουβα. Μεχρι εδω ολα καλα, θα επρεπε ομως να κλεισω για 3 βραδια ξενοδοχειο και μετα σιγουρα θα εβρισκα σε καποιο casa particular να συνεχισω εξισου αξιοπρεπως και περισσοτερο οικονομικα τις διακοπες μου
 

yiorgos

Member
Μηνύματα
25
Likes
6
Επόμενο Ταξίδι
Ιαπωνία, Ισλανδία
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη θα είμαι με την παρέα μου στην Κούβα....

με μια τυχαία έρευνα είδα ότι:

α. στις 8/10 είναι η ημέρα μνήμης του θανάτου του Τσε
β. στις 10/10 η ημέρα ανεξαρτησίας της Κούβας


Ξέρει κανείς αν γίνονται κάποιες ιδιαίτερα γεγονότα εκείνες τις ημέρες; Και αν ναι, σε ποιες πόλη;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.888
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom