Λατινοαμερικανικα νεα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.545
Likes
8.167
Φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη Βραζιλία

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη βόρεια και βορειοανατολική Βραζιλία τις τελευταίες μέρες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επισκέφτηκε τις περιοχές στις οποίες προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές, ενώ οι αρχές έχουν ήδη διανείμει περισσότερους από 1.100 τόνους φαγητού, κουβέρτες και ρούχα σε έξι πολιτείες.
Περισσότερα από 180.000 άτομα, σε οκτώ πολιτείες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων, ενώ 190 πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν εβδομάδες την περιοχή.
Επιπλέον, οι δυνάμεις του στρατού, που σπεύδουν να συνδράμουν στη διακίνηση των τροφίμων και στους απεγκλωβισμούς πολιτών, μετακινούνται με βάρκες, καθώς οι δρόμοι σε πολλές περιπτώσεις είναι απροσπέλαστοι.
Στον αντίποδα, 95 πόλεις της βορείου Βραζιλίας αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της «χώρας του καφέ».


zougla - 06/05/09
 
Last edited by a moderator:

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.974
Likes
9.405
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Σε ανασύσταση των στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο προχωρά ο Ομπάμα
Σε ανασύσταση των στρατοδικείων για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο προχωρά ο Ομπάμα
Ο αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να προχωρήσει στην ανασύσταση του συστήματος των στρατοδικείων για τη δίκη των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, μεριμνώντας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη νομική προστασία για τους κατηγορούμενους, γράφει, σήμερα, η Ουάσινγκτον Ποστ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι νέοι κανόνες θα απαγορεύουν μεταξύ άλλων τη χρησιμοποίηση στοιχείων που έχουν προκύψει από σκληρές και απάνθρωπες ανακρίσεις. Οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο - το οποίο ο Ομπάμα θέλει να κλείσει - θα μπορούν επίσης να επιλέγουν τους δικηγόρους τους.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πάντως ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις. Οταν ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε εντολή να παγώσουν για τέσσερις μήνες οι δίκες στο Γκουαντάναμο. Οπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον Ποστ, ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα τρίμηνη παράταση αυτής της προθεσμίας, ώστε να εξεταστεί στη συνέχεια η δυνατότητα της ανασύστασης των στρατοδικείων.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.378
Likes
6.920
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
το τελευταίο νέο είναι λατινοαμερικάνικο νέο;:roll:
η σκέτο κακό αμερικάνικο;:haha:
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
95
Ξαναρχίζουν οι πτήσεις προς το Μεξικό που είχαν διακοπεί λόγω της νέας γρίπης


Η Αργεντινή επέτρεψε και πάλι απόψε τις πτήσεις προς το Μεξικό, που είχαν διακοπεί στις 29 Απριλίου λόγω της επιδημίας της νέας γρίπης.
Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα απόψε, τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, Σέρχιο Μάσα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Μπουένος Άιρες.
Στην Αργεντινή έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης. Επρόκειτο για ένα άτομο που είχε ταξιδέψει στο Μεξικό και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Εκτός από την Αργεντινή, άλλες τρεις χώρες, η Κούβα, ο Ισημερινός και το Περού, είχαν διακόψει την αεροπορική σύνδεσή τους με το Μεξικό. Το Περού ήρε την απαγόρευση την Τετάρτη
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.974
Likes
9.405
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
«Εξέγερση» των ιθαγενών κατά της κυβέρνησης του Περού

Οι ιθαγενείς κηρύττουν «εξέγερση» εναντίον της κυβέρνησης Γκαρσία για την απόφασή του να διαθέσει περιοχές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες. \Οργανώσεις των ιθαγενών στο Περού κήρυξαν χθες κατάσταση «εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης» του προέδρου Άλαν Γκαρσία, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση των τελευταίων πέντε εβδομάδων για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της γης, του πετρελαίου και των ορυκτών πόρων στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν μετά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Γκαρσία με στόχο να ανοίξει περιοχές στο τροπικό δάσος σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίας με μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων για τη φιλελευθεροποίηση του τομέα της ενέργειας, που υπεγράφησαν το 2007 και το 2008.
Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία Perenco ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 2 δις δολάρια για την ανάπτυξη κοιτάσματος στη λεκάνη του ποταμού Μαρανόν, στο βορειοανατολικό Περού.
Ο Αλμπέρτο Πισάνγκο, επικεφαλής 65 ιθαγένικων οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία «να κηρύξουμε τους λαούς μας σε εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Άλαν Γκαρσία στις περιοχές των ιθαγενών στον Αμαζόνιο». Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι των προγόνων μας θα γίνουν υποχρεωτικοί, και θα αντιμετωπίσουμε ως επίθεση κάθε απόπειρα εισβολής στην περιοχή μας».
Η κυβέρνηση κήρυξε την 8η Μαΐου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες στις περιοχές του Αμαζονίου, επιχειρώντας να καταστείλει τις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων έχουν αποκλειστεί αεροδρόμια, γέφυρες και οι ποτάμιες μεταφορές.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στους ιθαγενείς ηγέτες και τον πρωθυπουργό Γιεχούντε Σιμόν στη Λίμα δεν αποκλιμάκωσαν την κρίση.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι ιθαγενείς στο Περού ιστορικά έχουν υποστεί άδικη περιθωριοποίηση, αλλά εμμένει στη θέση ότι το Σύνταγμα δίνει στο κράτος την αποκλειστική κυριότητα του ορυκτού πλούτου της χώρας.
«Το υπέδαφος δεν ανήκει στους ιθαγενείς αλλά σε όλους τους πολίτες του Περού», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Αντόνιο Μπρακ αυτήν την εβδομάδα. «Σε αυτό το υπέδαφος υπάρχει πετρέλαιο και αέριο, και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, αλλά βεβαίως με έναν υπεύθυνο τρόπο όσον αφορά το περιβάλλον. Η κυβέρνηση δε θα αλλάξει την ενεργειακή της πολιτική όσον αφορά την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο της ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.
Ο Πισάνγκο κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παραχώρηση αδειών εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. «Η λύση είναι να ανακληθούν αυτά τα διατάγματα», δήλωσε. «Δεν πρόκειται για ένα απλό καπρίτσιο από την πλευρά μας. Η κυβέρνηση δεν διαβουλεύθηκε μαζί μας. Δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης έστω κι αν προβαλλόμαστε ως κάποιοι που πάνε ενάντια στο σύστημα. Αυτό που θέλουμε είναι ανάπτυξη αλλά με τον δικό μας τρόπο», συνέχισε. «Η κυβέρνηση θέλει να μας πάρει τη γη μας και να τις δώσει στις μεγάλες πολυεθνικές. Υπάρχουν πλούτη όπως πετρέλαιο, ξυλεία, χρυσός-πλούτη που ξυπνούν τις επιθυμίες των πλουσίων αυτού του κόσμου», πρόσθεσε.
Υπέρ των ιθαγενών τάχθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία συμμετέχουν 155 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ' όλο τον κόσμο, καλώντας τη Λίμα να ανακαλέσει τα διατάγματα διότι δεν διαβουλεύθηκε τους ιθαγενείς.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Χίλια μπράβο στους Ιθαγενείς του Περού που δεν αφήνουν τις περιοχές τους να καταστραφούν από τις πετρελαϊκές εταιρίες.
Άλλωστε νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές της Texaco στα δάση του Ecuador.
 

mpiftex

Member
Μηνύματα
892
Likes
265
Ταξίδι-Όνειρο
παντού για πάντα
Δεν ξέρω πόσο έχει ακουστεί στις ειδήσεις στην Ελλάδα, αλλά για φόνο κατηγορείται ο πρόεδρος της Γουατεμάλα:

«Με δολοφόνησε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας»
Δικηγόρος κατηγορεί σε βίντεο τον πρόεδρο της Γουατεμάλας για τη δολοφονία του.
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
Η δολοφονία ενός δικηγόρου έχει συγκλονίσει τη Γουατεμάλα μετά την προβολή βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του. Στο βίντεο, ο δικηγόρος κατηγορεί τον πρόεδρο της Γουατεμάλας για το θάνατό του.

Το βίντεο διάρκειας 18 λεπτών προκάλεσε αίσθηση στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που κάποτε θεωρείτο από τις πιο βίαιες χώρες. «Δυστυχώς, αν βλέπετε αυτό το μήνυμα, σημαίνει ότι εγώ, ο Ροντρίγκο Ρόζενμπεργκ Μαρτσάνο, έχω δολοφονηθεί από τον πρόεδρο, Αλβάρο Κολόμ», λέει ο δικηγόρος κοιτώντας την κάμερα. Στο βίντεο, ο 47χρονος Ρόζενμπεργκ, δηλώνει πως «η ζωή του είναι σε κίνδυνο εξαιτίας μίας απάτης που σχετίζεται με υπόθεση διαφθοράς του Κολόμ, της συζύγου και ανώτερων κυβερνητικών υπαλλήλων του.

Ο δικηγόρος πυροβολήθηκε από δύο άγνωστους άνδρες, ενώ έκανε ποδήλατο σε μία μεσαίας τάξης γειτονιά κοντά στο σπίτι του στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, την προηγούμενη Κυριακή.

Ο κ. Κολόμ διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δικηγόρου. Μάλιστα, ζήτησε να
διεξάγει έρευνα ο ΟΗΕ και ο πρέσβης των ΗΠΑ να φέρει το FBI.
Η εφημερίδα της Γουατεμάλας, Prensa Libre, αναφέρει πως η υπόθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της χώρας μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. «Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κατηγορηθεί πρόεδρος για φόνο», γράφει.

Το βίντεο διανεμήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την ημέρα της κηδείας του δικηγόρου, τη Δευτέρα, και μεταδίδεται από την τηλεόραση και το YouTube. Επίσης, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συμμετέχουν σε ομάδα του Facebook που ζητά την απόλυση του Αλβάρο Κολόμ. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση επιθυμεί την απομάκρυνση του προέδρου όσο διαρκέσει η έρευνα.
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif


asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_bullet_rednorm.gif
Σχετικά θέματα
View attachment asup.kathimerini.gr_kathnews_send_vin_vin_dotSxetikaGri.jpg
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif

asup.kathimerini.gr_kathnews_images_bullet_rednorm.gif
Επιτροπή του ΟΗΕ θα ερευνήσει τη δολοφονία
kathimerini.grμε πληροφορίες από Guardian. Hμερομηνία : 13-05-09
asup.kathimerini.gr_kathnews_images_dot_clear.gif
 
Last edited by a moderator:

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
95
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Απαιτείται η απελευθέρωσή τους​
Η απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν σχεδιαζόμενες επιθέσεις αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα, αλλά και η διενέργεια δίκης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, είναι μόλις λίγα από αυτά που μπορεί να κάνει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Queens του Καναδά. Σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσιγκτον - Αβάνας, ο Αλαρκόν υπογράμμισε πως «με όσα έχουν ειπωθεί και γίνει μέχρι τώρα από τον πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών, δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε να γίνουν μεγάλες αλλαγές».
Υπενθύμισε, επίσης, πως η 22η Μάη είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας της κυβέρνησης Ομπάμα να απαντήσει στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι συνήγοροι των «5» για την επανεξέταση της υπόθεσής τους και τη διεξαγωγή νέας δίκης. Υπενθυμίζεται ότι σειρά υπομνημάτων έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με αίτημα την αναθεώρηση της υπόθεσής τους. Τα υπομνήματα αυτά έχουν υπογράψει πρώην Πρόεδροι, βουλευτές και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσά τους και δέκα κάτοχοι βραβείων Νόμπελ (Χοσέ Ράμος Χόρτα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ριγκομπέρτα Μεντσού, Χοσέ Σαραμάγκο, Ουόλ Σογίνκα, Ναντίν Γκόρντιμερ, Γκούντερ Γκρας, Ντάριο Φο και Μερίντ Μαγκίρε).
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.275
Μηνύματα
885.923
Μέλη
38.947
Νεότερο μέλος
anthger

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom