Ηνωμένο Βασίλειο Μαθε πως...στο Λονδινο.

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.144
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Σκοπος ειναι να μαθουμε 5-10 πραγματακια για τον τροπο ζωης και την κουλτουρα της πολης. 5-10 πραγματακια που μπορει για αλλους να ειναι αχρηστες πληροφοριες αλλους ομως μπορει να τους βοηθησουν ή να τους γλιτωσουν απο τον εκνευρισμο της στιγμης. Στοχος ενας οδηγος της καθημερινοτητας που θα αναδειξει τις διαφορες μας απο τους Λονδρεζους και αυτα που μας φαινονται περιεργα ή παραξενα. Δεν θα ασχοληθει να ασχολειται με τετριμενα θεματα οπως αυτο της oyster ή το ποια αξιοθεατα πρεπει να δει καποιος ή προτασεις μαγαζιων.

Περιμενω τις συμπληρωσεις, τις διορθωσεις και τη διαφωνια οσων γνωριζουν καλα την πολη ή το συγκεκριμενο θεμα καθε μερα. Ελπιζω στο τελος να εχει γινει μια καλη δουλεια.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.144
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
1. να ψωνιζεις ρουχα και παπουτσια

Το Λονδινο εχει μαλλον την καλυτερη αγορα ενδυσης/υποδησης στον κοσμο. Ετσι οι περισσοτεροι επιστρεφουμε απο το ταξιδι εχοντας στις αποσκευες μας καποιο καινουριο ρουχο ή ζευγαρι παπουτσιων. Πως ομως τα ψωνιζουμε;

Υπαρχουν χιλιαδες επιχειρησεις οπου μπορει κανεις να αγορασει ρουχα και παπουτσια. Πολυκαταστηματα, μικρομαγαζα, σουπερμαρκετ, υπαιθριες αγορες και παγκοι σε κλειστους χωρους, καταστηματα διασημων οικων και brands κα.
Επισης πολλοι Λονδρεζοι συνηθιζουν να ψωνιζουν απο το ιντερνετ. Καθε σοβαρη επιχειρηση λοιπον ειναι αδυνατο να μη διαθετει online shop. Ομως οταν πας ταξιδι θελεις να νιωσεις την αυρα της αγορας και να ψωνισεις αμεσα απο τα καταστηματα. Το Λονδινο αλλωστε ειναι ο παραδεισος για τετοιες αγορες κι ενα ταξιδι εκει ειναι δυσκολο να μην συμπεριλαμβανει στο προγραμμα του κι εν περασμα απο τα μαγαζια.

Ας παμε λοιπον να δουμε ποτε πρεπει να ψωνισουμε.

Φυσικα το ποτε θα ψωνισουμε δεν το επιλεγουμε (εκτος κι αν ταξιδευουμε αποκλειστικα για ψωνια). Αναγκαστικα ψωνιζουμε την περιοδο του ταξιδιου μας. Θα ηταν καλο βεβαια να πεσουμε σε περιοδο εκπτωσεων. Οι εκπτωσεις ειναι πραγματικες, ομως αν εξαιρεσουμε τα ακριβα και πολυ ακριβα ρουχα και τα αθλητικα, η ποιοτητα των καθημερινων, casual και φθηνων επισημων ειναι τις περισσοτερες φορες κατωτερη αυτων που πωλουνται στη χωρα μας. Χωρις αυτο να σημαινει βεβαια πως δεν μπορεις να βρεις καλης ποιοτητας προιοντα και μαλιστα σε εξαιρετικες τιμες.

Αν και δεν υπαρχει σαφης ημερομηνια για το ποτε ειναι οι εκπτωσεις στο Λονδινο θα προσπαθησουμε να φτιαξουμε ενα χρονοδιαγραμμα:

*Οι μεγαλες εκπτωσεις ξεκινουν τη δευτερη μερα των Χριστουγεννων. Την περιφημη Boxing Day οπου πολλα καταστηματα ανοιγουν ακομα και απο τις 5 τα ξημερωματα (μονο εκεινη τη μερα). Δεν αρχιζουν ομως ολα τα καταστηματα προσφορες και εκπτωσεις τοτε. Πολλα ξεκινουν ηδη απο τα μεσα του Δεκεμβρη, ενω ορισμενα παρα πολυ γνωστα μεγαλα καταστηματα και πολυκαταστηματα αρχιζουν απο τις 27 ή 28 Δεκεμβριου. Η περιοδος των εκπτωσεων συνηθως διαρκει ως τα τελη Γεναρη ή μεσα Φλεβαρη.

*Αρκετες επιχειρησει κανουν εκπτωσεις αμεσως μετα το Πασχα (το δικο τους. οχι το δικο μας). Η περιοδος αυτη ειναι πολυ μικρη (περιπου 2 εβδομαδων)

*Τα περισσοτερα μαγαζια κανουν καλοκαιρινες εκπτωσεις απο τελη Μαη αρχες Ιουνιου μεχρι και την πρωτη εβδομαδα του Σεπτεμβρη. Καποια ομως αρχιζουν μεσα ή τελη Ιουλιου.

*Παρ' ολ' αυτα στο λονδινο θα βρεις προσφορες και εκπτωσεις ολη τη διαρκεια του ετους. Ετσι μη χολοσκας αν βρεθεις σε εκτος εκπτωσεων εποχη.

Αφου λοιπον ειδαμε ποτε μας συμφερει να ψωνισουμε, παμε να δουμε πως το κανουμε μεσα στα μαγαζια.

Καταρχας για να μπουμε σ' ενα μαγαζι πρεπει να 'ναι ανοιχτο. Το συνηθες ωραριο για τα καταστηματα ειναι 9 το πρωι με 5 ή 6 το απογευμα απο Δευτερα εως και Σαββατο. Ενω μερικα μαγαζια του κεντρου και κυριως αυτα που βρισκονται στην Oxford st ανοιγουν και τις Κυριακες απο τις 10 ή 11 το πρωι μεχρι τις 4 το απογευμα. Τις αργιες ειναι κλειστα με εξαιρεση ομως τα περισσοτερα μαγαζια των πιο εμπορικων δρομων του λονδινου και ιδαιτερα της Oxford st που παραμενουν ανοιχτα. Οπως καταλαβαινεις η Oxford ειναι ο εμπορικοτερος δρομος. Την ημερα των Χριστουγεννων ειναι τα παντα κλειστα.

Οσο αφορα τις αγορες ακολουθει η καθεμια το δικο της ξεχωριστο ωραριο.

Μπορει οταν θελουμε να ψωνισουμε κατι για τον εαυτο μας να μην εχουμε προβλημα με το μεγεθος αφου μπορουμε ανετα να δοκιμασουμε και να δουμε ποιο μας κανει, τι γινεται ομως οταν θελουμε να παρουμε καποιο δωρο; Κι εδω αρχιζουν τα δυσκολα. Αντε πες πως σε κατι μπλουζακια κλπ ξερεις SML πανω κατω και υπολγιζεις. Αν ομως το προιον εχει νουμερα τι κανεις;

Τα νουμερα (μεγεθη) τους διαφερουν απο τα δικα μας και ακομη κι αν ξερεις το ελληνικο μεγεθος δεν ειναι πολυ ευκολο να πετυχεις την ακριβη αντιστοιχια. Εστι χρειαζεται να γνωριζεις περιπου υψος και κιλα και να ζητησεις βοηθεια απο τον/την πωλητη-τρια. Αυτο που κανεις και στην Ελλαδα δηλαδη.
Ομως αμα του πεις του Αγγλου 1,80 μετρα και 80 κιλα ισως να μην καταλαβει τιποτα αφου οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν το αγγλοσαξωνικο συστημα μετρησης και οχι το SI.

Για το υψος λοιπον χρησιμοποιουν feet (ft) και inches (in). 1 inch = 2,54 cm και 1 foot = 12 inches = 30,48 cm

*4 ft = 122 cm περιπου
*5 ft = 152 cm περιπου
*6 ft = 183 cm περιπου

Βρες λοιπον τα feet, και τα cm που απομενουν απο το υψος διαιρεσε τα με το 2,54 για να βρεις τις inches. Ετσι για 1,80 μετρα υψος ειναι 5 ft και (180-152)cm / 2,54 = 28 cm /2,54 = 11 inches περιπου. Αρα θα πεις 5ft 11in

Για το βαρος χρησιμοποιουν stones (st), pounds (lb) και ounces (oz). 1 pound = 0,4536 Kg και 1 stone = 14 pounds = 6,35 Kg

Διαιρεσε τα κιλα με το 6,35. Κρατα τον ακεραιο στο πηλικο για να βρεις τις stones και το υπολοιπο διαιρεσε το ξανα με το 0,4536 για να βρεις τις pounds.
Ετσι για 80 κιλα εχουμε 80 Kg / 6,35 = 12 st και ενα υπολοιπο (3,8 Kg). 3,8 Kg / 0,4536 = 4lb χονδρικα. Δηλαδη 12st 4lb.

Βεβαια για να μην αδικουμε τους Αγγλους, πολλοι ειναι αυτοι που καταλαβαινουν οταν τους λες μετρα και κιλα. Ομως αμα στο ελεγα απο την αρχη δεν θα διαβαζες πως κανουμε την μετατροπη.

Για τιςδιαφορες στα μεγεθη των παπουτσιων δες εδω και εδω

Πες πως τα βρισκουμεαυτα που θελουμε, τα δοκιμαζουμε και μας αρεσουν. Οπως ακριβως ψωνιζουμε στην Ελλαδα ενα πραμα. Και παμε στο ταμειο. Τωρα πες πως το θες για δωρο. Ειτε τους το πεις ειτε οχι ενα και το αυτο. Την ιδια συσκευασια θα σου κανουν, δηλαδη μια απλη σακουλα. Νταξ καποιοι θα σβησουν την τιμη και ισως σου δωσουν καρτα αλλαγης. Σπανια ομως θα στο συσκευασουν σαν δωρο.

η ωρα της πληρωμης εφτασε και αφου εχεις κανει συναλλαγμα βγαζεις και τους δινεις τις ωραιες σου λιρες. Μπορεις ομως να πληρωσεις και με καρτα αμα θες. Οι Visa και Mastercard ειναι σχεδον παντου αποδεκτες ενω οι περισσοτερες επιχειρησεις δεχονται και καρτες αλλων τυπων. Αν εισαι σε σουπερμαρκετ και πληρωσεις με χρεωστικη μπορεις να ζητησεις cashback. Τελος κποια μεγαλα καταστηματα και πολυκαταστηματα δεχονται και ευρω.

** Επειδη υπαρχουν μερικες διαφορετικες λεξουλες μεταξυ αγγλικων βρετανιας και αγγλικων αμερικης που καμια φορα προκαλου συγχυση, ας δουμε 2-3 απ' αυτες για να μην σε κοιταζουν περιεργα αμα τις πεις και δεν καταλαβαινεις γιατι.

- Αν πειτε pants στην Αμερικη θα καταλαβουν παντελονι ενω στην Αγγλια σωβρακο.
- Αν πειτε vest στην Αμερικη θα καταλαβουν γιλεκο ενω στην Αγγλια φανελα
- Οι Αμερικανοι θα ζητησουν τις γαλοτσες galoches ενω οι Αγγλοι wellington boots ή wellies
- Οι Αμερικανοι θα ζητησουν την καμπαρντινα rain coat ενω οι Αγγλοι mac ή rain mac ή macintosh
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.020
Likes
6.401
Ωραιος ο tripakias.
Εχεις ακομα 12 μερες 15 ωρες και 09 λεπτα για να γραψεις οσα ξερεις!
 

manelaki

Member
Μηνύματα
1.282
Likes
392
Ανυπομονω να διαβασω!!! Στο λονδινο 3 μερες τιποτα δε προλαβα να καταλαβω.. ωστοσο ορισμενοι μου εβγαζαν εναν λονδρεζικο αερα :)
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
φοβερο το ρεπορτάζ με παραπλησιες πληροφοριες για την ενδυση και υποδηση τα νουμερα και τις μετατροπές μονάδων μετρήσεων!
ευχαριστουμε tripakia ομως θα ηθελα μελλοντικα να μας γραψεις με τις ιδιες λεπτομέρειες , για αγορές οσον αφορα παλιατζιδικα,flea markets,χαλιμπαλάδικα χωρους και υπογεια που αρεσκομαι να επισκεπτομαι με τις ώρες..
σε πολυκαταστήματα αποκλειεται να μπω --περιμένω με αγωνια νεώτερα για το Λονδινο-ευχαριστώ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.043
Likes
41.052
Μια που μιλάμε για ψώνια, να προσθέσω ότι οι τιμές στα παιδικά ρούχα είναι εξαιρετικά χαμηλές αφού είναι χωρίς φόρο VAT.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.895
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom