Μεγαλώνοντας παιδιά στο εξωτερικό

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Είναι πολύ μεγάλο το ταξίδι, και πολυδάπανο. Για να έρθουμε και οι 4 Ελλάδα τα Χριστούγεννα πχ πληρώσαμε 6500 μόνο σε αεροπορικά. Ε δεν είναι λεφτά που έχουμε να δίνουμε τακτικά, ούτε και γίνεται την άδειά μας κάθε χρόνο να την περνάμε στην Ελλάδα, γιατί δεν ξεκουραζόμαστε πρακτικά.

Είναι πάντως και στο ίδιο το παιδί. Γνωρίσαμε Έλληνα δεύτερης γενιάς μετανάστη εδώ, που έχει δύο παιδιά στα τελειώματα της εφηβείας. Το ένα μιλάει ελληνικά λες και είναι από την Ελλάδα, δεν έχει καν προφορά, και το άλλο μιλάει 5 λέξεις. Και μούλεγε ο πατέρας τους ότι τα ίδια ερεθίσματα τους έδωσε, απλά το ένα τα έλαβε θετικά και τα εξερεύνησε, και το άλλο δεν έδειξε ενδιαφέρον.
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.337
Likes
14.200
Κάποιο συμπέρασμα λοιπόν είναι να δίνετε όσο μπορείτε περισσότερα ερεθίσματα πέρα από την ομιλία,δηλαδή βιβλία,ταινίες,μουσική κτλ.Και επίσης ίσως παρέα με ΄Ελληνες που μιλούν καλά την γλώσσα.Και από εκεί και πέρα το κάθε παιδί θα ακολουθήσει τον δρόμο του ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και την προσωπικότητα του.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.995
Likes
12.063
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Ενας απο τους καλυτερους φιλους που εχω κανει εδω στη Γαλλια μιλαει τα Ελληνικα σαν ρητορας. Δεν εζησε ποτε του στην Ελλαδα και οι γονεις αν και Ελληνες ειναι σχεδον αγραμματοι. Μεχρι να τελειωσει το σχολειο στην Ελλαδα πηγαινε 1-2 βδομαδες το χρονο το πολυ και οι Ελληνες με τους οποιους μιλουσε στη Γαλλια ηταν ειτε φιλοι των γονιων του (αναλογου μορφωτικου επιπεδου) ειτε τα παιδια τους με τα οποια μιλουσε Γαλλικα. Επισης οπως ισχυριζεται ο ιδιος (αλλα το εχει επιβεβαιωση και η γυναικα μου) τα Γαλλικα του ειναι σχετικα απλα (οχι πως ειναι ασχημα). Το ιδιο και τα Αγγλικα του.
Γενικα δεν μοιαζει με Γαλλο αλλα 100% με Ελληνα. Για να καταλαβεις σε τι επιπεδο ειναι τα Ελληνικα του, θα σου πω πως κατα τα φοιτητικα του χρονια αρθρογραφουσε σε ελληνικες εφημεριδες, ενω εχει πετυχει και στο διαγωνισμο της Διπλωματικης Ακαδημιας στην Ελλαδα. Κι ολα αυτα χωρις να εχει κανει ουτε μια μερα μαθημα Ελληνικων.
Οπως πιστευει ο ιδιος, εκεινο που τον βοηθησε ειναι τα πολλα παραδοσιακα και επαναστατικα (κυριως κατα της χουντας) τραγουδια που ακουγε (γνωριζει απιστευτα παραδοσιακα τραγουδια που δεν τα εχω ακουσει ποτε μου) αλλα και η παρακολουθηση ελληνικου δορυφορικου προγραμματος (στο σπιτι τους η τηλεοραση δεν επαιζε κατι αλλο) που ειχε μονο εκπομπες της εκπαιδετικης τηλεορασης, ντοκιμαντερ και εκπομπες τεχνης και ειδησεις. Απο αυτην την τηλεοραση εμαθε και Κυπριακα, αφου ειχε αρκετες εκπομπες και στην Κυπριακη διαλεκτο. Επισης ειχε διαβασει ολα τα σχολικα ελληνικα βιβλια κειμενων που του εκαναν δωρο τα ξαδερφια του καθε Καλοκαιρι. Δηλαδη ο ανθρωπος ειχε πολλες ωρες επαφη με υψηλου επιπεδου Ελληνικα καθημερινα.

Τωρα στο σπιτι το δικο μας συμβαινει το εξης: Ο γιος μου αν και αργησε πολυ να μιλησει (18 μηνων ειπε την πρωτη του λεξη), σημερα 1,5 χρονο μετα, μπορει να μιλαει και να ξεχωριζει 3 γλωσσες. Γαλλικα που του μιλαει η μαμα του και η γιαγια του, Ελληνικα εγω και οι παππουδες και Αγγλικα η νταντα του και ο θειος του. Η αληθεια ειναι πως σε λιγο καιρο που θα παει σχολειο και θα εχει ως γλωσσα επικοινωνιας τα Γαλλικα ισως αφησει σε δευτερη μοιρα τις αλλες 2 γλωσσες. Και για τα Ελληνικα δεν με πειραζει καθολου αλλα τα Αγγλικα δεν θα το 'θελα. Για θεματα κουλτουρας νομιζω πως δεν θα δυσκολευτει ιδιαιτερα αφου οπως φαινεται εχει παρει τα γονιδια του κλασσικου παγαποντη Ελληνα. Την ιστορια θα προτιμουσα να μην τη μαθει οπως διδασκεται στο ελληνικο σχολειο και να μην καλλιεργησει μισος για καποιους λαους και συγκεκριμενες κοινωνικες ομαδες (αν και αυτο μπορει να συμβει και απο τα γαλλικα βιβλια). Ευτυχως τουλαχιστον δεν θα κανει θρησκευτικα!

Τελοσπαντων καλα να ειναι τα παιδακια κι ας μαθουν ο,τι θελουν. Μην ανησυχεις για τα παιδια σου ειναι αρκετα πιο ευκολα τα πραγματα για τα Αγγλοφωνα παρα για τα Ελληνοφωνα παιδια. Κι οσο αφορα την επαφη με τους παππουδες, εμενα τουλαχιστον δεν με πειραξε που δεν εζησα κανεναν απο τους παππουδες και τις γιαγιαδες. Παρα μονο οταν παιθαναν οι γονεις μου ειχα πει "να 'χα τουλαχιστον εναν" απο αυτους.
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Δευκαλίωνα, πιστεύω εξετάζοντας το θέμα από την οπτική γωνία των παιδιών, μπορείς κάπως να ελαφρύνεις κι εσύ.

Να ξεκινήσω με το θέμα της γλώσσας, που μου φαίνεται πιο απλό από τους δύο προβληματισμούς που έθιξες. Τα παιδιά βρέθηκαν σε μία χώρα, όπου υπάρχει μεν το Ελληνικό στοιχείο, αλλά η επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά. Δεν έχουν την απαίτηση στις καθημερινές τους συναναστροφές ο άλλος να μιλάει τα Ελληνικά. Θεωρώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την επιτυχημένη προσαρμογή τους (άσχετα με το αν έχει περάσει καιρός από τότε που πήγατε στην Αυστραλία) το ότι χρησιμοποιούν πλέον ως "κύρια γλώσσα" τα Αγγλικά. Αν δεν κάνουν παρέες αποκλειστικά με παιδιά που έχουν καταγωγή από την Ελλάδα, έχουν κάνει το πρώτο και δυσκολότερο κατά τη γνώμη μου βήμα για την υιοθέτηση του εκεί τρόπου ζωής. Εφόσον, όπως είχες αναφέρει και σε ένα παλαιότερο post, κι εσύ σκέφτεσαι την απόκτηση εγγράφων για τα παιδιά, θα ιεραρχείς ψηλά την επιτυχημένη προσαρμογή τους εκεί.
Καλά κάνεις κι εσύ από την δική σου πλευρά και χρησιμοποιείς κι επιμένεις στα Ελληνικά στο σπίτι. Απ'ότι καταλαβαίνω, τα παιδιά πέρασαν χρόνια στην Ελλάδα και μιλούν τα Ελληνικά κανονικά. Είναι πάντα καλό να ξέρουν τη γλώσσα, όμως το αν θα επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν (στην ενήλικη ζωή τους εννοώ) είναι δικό τους θέμα και πιστεύω εξαρτάται από το κάθε παιδί.
Τα παιδιά μπορεί να λένε "οι μόνοι που μιλάνε Ελληνικά είναι ο μπαμπάς και η μαμά στο σπίτι". Προφανώς στο σχολείο θα μιλάνε Αγγλικά. Όμως, τουλάχιστον εμείς, Ελληνικά στη Μελβούρνη ακούγαμε κάθε μέρα. Και δεν εννοώ όταν πηγαίναμε για φαγητό σε εστιατόρια με Ελληνική κουζίνα, αλλά και περπατώντας στο δρόμο από περαστικούς.

Υποθετικά μιλώντας, αν μου έλεγες να επιλέξω είτε μόνο Αγγλικά είτε μόνο Ελληνικά, άσπρο ή μαύρο, ακόμα κι αν με στενοχωρούσε, θα επέλεγα τα Αγγλικά. Το σκεπτικό μου είναι ότι τα παιδιά ζουν σε μια Αγγλόφωνη χώρα και θα ήταν πολύ άσχημο το εμπόδιο της γλώσσας (ή τέλος πάντων η μη άνετη χρήσης της) να περιόριζε τις συναναστροφές τους αποκλειστικά και μόνο με συνομηλίκους τους που είναι παιδιά ομογενών.

Τώρα για την επαφή με την Ελλάδα και τους συγγενείς και τους εδώ φίλους... Ίσως το Skype είναι μια λύση. Δεν έχω κάποιο παράδειγμα γνωστού που να μένει τόσο μακριά (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία) και να επισκέπτεται την Ελλάδα 2 ή περισσότερες φορές τον χρόνο (τουλάχιστον για αναψυχή). Ακόμη κι αν κάποιοι έχουν σπίτια εδώ, οπότε το κύριο έξοδό τους είναι τα αεροπορικά. Τα παιδιά δεν πέρασαν καλά όταν είχατε έρθει εδώ; Όσον αφορά τα αεροπορικά, τόσο όταν είχαμε πάει εμείς (Χριστούγεννα 2011-12) όσο και πέρυσι, η Etihad (πολύ καλές εντυπώσεις) είχε βγάλει προσφορά στα 2 εισιτήρια το ένα με έκπτωση 50%. Μπορεί και άλλες χρονιές να βγάζει κάτι αντίστοιχο, απλά έτυχε πέρυσι να το δω. Στα 4 εισιτήρια (για ενήλικες) το πήγαινε-έλα δηλαδή ήταν γύρω στα 3000 ευρώ. Και περιελάμβανε και την περίοδο τέλη Δεκέμβρη - αρχές Ιανουαρίου.
 

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.825
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
και εγώ σύμφωνο...θεωρώντας ότι ο 1os k βασικότερος λόγος που πηγες ως εκεί είναι να έχουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον τα παιδιά σου, και από την στιγμή που δεν πηγες για 5-6 χρονια k σκέφτεσαι να κάτσεις εκεί (αν το βλέπεις έτσι) τότε θεωρώ ότι το σημαντικότερο για τα παιδιά είναι να μάθουν την γλώσσα τις χώρας αυτής k όχι τα ελληνικά...

μην κάνετε το λάθος που κάνουν όλοι οι έλληνες εδώ που βλέπω (γερμανία)
έχει μεγάλη διαφορα να είσαι ένας Αυστραλός υπήκοος, με ελληνική καταγωγή, από το να είσαι ένας έλληνας με Αυστραλιανό διαβατήριο...
δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να καταλάβει την διαφορα αλλα εγώ το βλέπω κάθε μέρα εδώ όταν έρχομαι σε επαφή με έλληνες που γεννήθηκαν k μεγάλωσαν εδώ και συναναστρέφονται μονο με έλληνες, περιμένοντας να πάνε στο χωριο το καλοκαίρι...k όλο τον υπόλοιπο χρόνο είναι στο απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ
είναι τόσο λάθος...χωρίς να το θέλεις κανεις τα παιδιά σου δυστυχισμένα, μεταφέροντας ίσος άθελα σου την πικρα που έχεις εσύ (αν έχεις) επειδή είσαι μακριά από την ελλάδα...k τελικά τα παιδιά σου δεν μπορούν ποτε να προσαρμοστούν, να κάνουν παρέες εκτος από έλληνες, να κάνουν κάτι άλλο σε τελική ανάλυση εκτος από το να βλέπουν ANT1 Satellite και να περιμένουν το καλοκαίρι
αυτό σε συνδυασμό με το ελληνικό λύκειο τις περιοχής, που ΔΕΝ αναγνωρίζεται για να σπουδάσεις στην γερμανία, βγάζει στο τέλος πολίτες B κατηγοριας...k μετά βγαίνουν k λένε ποσο χαλια είναι i γερμανία, k ποσο ωραία i ελλάδα, ενώ οι ίδιοι φταίνε

θάβουν τα παιδιά τους k το μέλλον τους μονο k μονο για να μπορούν να πάνε στο χωριο και να μην τους πει κανένας "a δεν ξέρουν ελληνικά..ντροπή???"
ξέρω ότι εκεί ίσος δεν είναι τόσο έντονο γιατί η Ελλάδα είναι μακριά αλλα μην πέφτετε στην παγίδα

και ναι, k εγώ τα παιδιά μου τα μιλάω γερμανικά...
γιατί εδώ, πέρασα από χίλια κύματα μέχρι να τα καταφέρω να φτάσω σε ένα "αξιοπρεπες" επίπεδο, k έκατσα τελικά εδώ για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον...αν δεν είχα παιδιά μπορεί k να γυρνούσα ελλάδα πριν 2-3 χρονια...αλλα θυσίασα φίλους, γονείς, και μια θέση στο δημόσιο (τι άκουσα για αυτό δεν λέγεται) γιατί έβαλα τα παιδιά σε 1 θέση...
k θέλω να προσαρμοστούν k να χαίρονται την ζωή τους εκεί που ζούνε, όπου k αν είναι αυτό, όχι να περιμένουν σαν φυλακισμένοι τις δυο βδομάδες άδειας το καλοκαίρι να πάνε ελλάδα...

σε τελική ανάλυση αν είναι λάθος δεν ξέρω. εγώ το καλύτερο κάνω όπως το βλέπω...k ο μονος που μπορεί να σε κρίνει αργότερα είναι τα ίδια τα παιδιά σου, k η ίδια i ζωή...η ο θεός αν προτιμάτε
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
Δεν χρειαζονται νομιζω υπερβολες..ετσι κι αλλιως χωρις να εχουν τα παιδια γνωμη ,οι γονεις αποφασιζουν για το μελλον τους κανοντας οτι θεωρουν πιο καλο.Οι γονεις ομως ειναι ανθρωποι και κανουν λαθη..γι αυτο,μια πιο χαλαρη αντιμετωπιση συμφερει πιο καλα.Δεν ειναι απαραιτητο να μοχθεις να κανεις τα παιδια σου αποκλειστικα πολιτες της χωρας που εσυ διαλεξες να ζησεις.Ετσι κι αλλιως εχουν μια καταγωγη που θα κουβαλανε παντα,οπου κι αν ζησουν.Δεν ειναι κακο να μιλανε μια αλλη γλωσσα,ουτε να γνωρισουν μια αλλη κουλτουρα.Εχω ανηψια γεννημενα στη Γαλλια απο Ελληνιδα της Αιγυπτου 3ης γενιας και πατερα Βασκο..Μπολιαστικαν με ολες αυτες τις θαυμασιες κουλτουρες,νοιωθουν Γαλλοι αλλα πολιτες του κοσμου,συννενοουντε με Ελληνες και Ισπανους συγγενεις και περνανε υπεροχα παντου..Τελειως φυσικα και ομορφα..
 
Last edited:

turms

Member
Μηνύματα
2.067
Likes
2.825
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκι στην Παταγονια
μα δεν διαφωνω...αλλα στην προ- τελευταια προταση λες αυτο που υποστηριζω με αλλα λογια...
νιωθουν Γαλλοι, και πολιτες του κοσμου...αυτο ειναι το σωστο...να μην νιωθουν πχ Ελληνες εγκλωβισμενοι σε μια αλλη χωρα...ειτε μιλαμε για ενηλικες ειτε για παιδια, αν νιωθουν εγκλωβισμενοι στην πχ Γαλλια, θα ειναι μια ζωη δυστυχισμενοι...
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
Η λεξη και εννοια που κανει τη διαφορα ειναι το εγκλωβιζομαι..νομιζω ξεκιναει απο βιωματα των γονιων..απο μονο του ενα παιδι δεν εγκλωβιζεται...ειναι αερας.Απλα οσο μπορει η συμπεριφορα των γονιων να το εγκλωβισει σ ενα τροπο ζωης ειναι εξ ισου ευκολο σ αυτη την προσπαθεια να στερησει απο το παιδι πολυτιμα στοιχεια για την ολοκληρωση της ταυτοτητας του.Εχω ιδιαν αντιληψη..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.794
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom