Μια βόλτα στα νησιά μαζί σου, μια βόλτα στην άγονη γραμμή

thanos75

Member
Μηνύματα
1.348
Likes
3.373
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
Πραγματικά όμως κι εγώ το σκέφτηκα αυτό. Σωστή παρατήρηση



Μη σου πω και μέχρι τα 90s τα έβλεπα πολύ συχνά, ιδιαίτερα σε όσους δούλευαν σε συνθήκες ζέστης, πχ οικοδόμους, αγρότες κτλ.
Δε ξέρω πόσο ασφαλές ήταν για την υγεία, θυμάμαι πάντως ότι έκαναν δουλίτσα και μάλιστα πολύ καλή. Διατηρούσαν το νερό παγωμένο για ώρες!
Έχω την αίσθηση ότι τα αποκαλούσαν και "μπομπος" η κάπως έτσι. Εάν κάνω λάθος διορθώστε με...Παντως έκαναν πράγματι καλή δουλίτσα το καλοκαίρι
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.482
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Έχω την αίσθηση ότι τα αποκαλούσαν και "μπομπος" η κάπως έτσι. Εάν κάνω λάθος διορθώστε με...Παντως έκαναν πράγματι καλή δουλίτσα το καλοκαίρι
Μπομπος ή μπογος, δεν είμαι σίγουρος, ωστόσο διαπιστώνω ότι υπάρχει και πωλείται ακόμα στα είδη καμπινγκ. Διαχρονικό αξεσουάρ!
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.711
Likes
14.769
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
Μπομπος ή μπογος, δεν είμαι σίγουρος, ωστόσο διαπιστώνω ότι υπάρχει και πωλείται ακόμα στα είδη καμπινγκ. Διαχρονικό αξεσουάρ!

Μεγάλο σουξέ είχαν σε οικοδόμους και σε ανθρώπους που δουλεύουν σε χωράφια.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.482
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Bonus: Αρκιοί & Μάραθος Δωδεκανήσων

Επίσκεψη : Αύγουστος 2017

Διάρκεια: 5 ώρες




Οι λίγες ώρες που περάσαμε στους Αρκιούς των 50 περίπου μόνιμων κατοίκων και του Μάραθου των 5, ήταν αρκετές για να μας κάνουν να θέλουμε να ξαναπάμε και να περάσουμε περισσότερο χρόνο εκεί, κάτι που θα ΄χε συμβεί ήδη αν δεν ήταν τόσο δύσκολο να βρεθεί κατάλυμα σε νορμάλ τιμή τη περίοδο του Αυγούστου.

Η πρώτη προσέγγιση στα πολύ όμορφα αυτά νησάκια ήταν στα πλαίσια μιας ημερήσιας εκδρομής από τους Λειψούς. Είχαμε ακούσει πολλά για τη διάσημη παραλία με τα έντονα ρεύματα που λέγεται «Τηγανάκια» αλλά δε φανταζόμασταν αυτό που εν τέλει θα αντικρίζαμε:

IMG_7688.JPG
IMG_7701.JPG


Το σκάφος έριξε άγκυρα για περίπου μία ώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε το μπάνιο μας και να κάνουμε τις βουτιές μας:

IMG_7727.JPG


Γι’ ακόμα μια φορά η εικόνα δε μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς αυτό που βλέπαν τα μάτια μας. Υπέροχα τουρκουάζ νερά στα οποία κανείς δε μπορεί να αντισταθεί:

IMG_7729.JPG


Το μέρος αποτελούσε φυσικά πόλο έλξης για εκδρομές τουριστικών και όχι μόνο σκαφών :

IMG_7710.JPG


Τα τηγανάκια είναι επίσης σημείο γνωστό για τα έντονα ρεύματα του, οπότε και το κολύμπι απαιτούσε τη δέουσα προσοχή. Η αίσθηση ήταν απίστευτη, σε συνδυασμό με τις βουτιές από το σκάφος που απογείωναν την όλη εμπειρία:

IMG_7738.JPG


Δε μπορούσαμε να μείνουμε πάνω από μια ώρα καθώς ό χρόνος της εκδρομής ήταν αυστηρά περιορισμένος, οπότε συνεχίσαμε λίγο παρακάτω περνώντας παράλληλα από τους Αρκιούς με κατεύθυνση το απέναντι μικροσκοπικό νησάκι με το όνομα «Μάραθος» για το οποίο είχαμε μια σχετική περιέργεια για το τι πρόκειται να δούμε. Λίγα λεπτά μετά το είχαμε προσεγγίσει:

IMG_7757.JPG
IMG_7763.JPG


Δέσαμε στη μικροσκοπική προβλήτα και κατεβήκαμε αμέσως. Δε χωρούσε και πολύ μεγάλη εξερεύνηση, οπότε και ξεκινήσαμε από μια βουτιά και εκεί, στη παραλία η οποία προσέλκυε αρκετά ακόμη σκάφη εκείνη την ώρα στο κεντρικό σημείο του νησιού:

IMG_7766.JPG
IMG_7772.JPG


Τα νερά μόνο άσχημα δε τα λες φυσικά:

IMG_7777.JPG

IMG_7781.JPG


Μα καθόλου άσχημα:

IMG_7793.JPG


Ο κύριος λόγος της επίσκεψης μας βεβαίως ήταν το κάθισμα σε μια ταβέρνα μιας και οι μεσημεριανή ώρα ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες μας έλεγαν για μία συγκεκριμένη, τη πιο γραφική από αυτές που βλέπαμε μπροστά μας, το «Σταυραγκό» με την ωραία σκιά, ο οποίος διαθέτει και δωμάτια προς ενοικίαση στο νησί:

IMG_7794.JPG


Το μαγειρευτό φαγητό με σαλάτα χόρτα και οι πολύ παγωμένες μπύρες φυσικά ήταν ότι έπρεπε, σε ένα αυθεντικά Ελληνικό καλοκαιρινό σκηνικό:

IMG_7799.JPG
IMG_7801.JPG


Βλέποντας από πάνω μας την είσοδο για τα δωμάτια θεώρησα εξαιρετικά ενδιαφέρον να μπορέσουμε να πάμε κάποια στιγμή στο νησί με σκοπό να περάσουμε και βράδυ εκεί:

IMG_7803.JPG


Αφού φάγαμε και ήπιαμε άλλη μια γύρα μπύρες, κάναμε μια βόλτα στη παραλία:

IMG_7821.JPG


Κι επιβιβαστήκαμε στο καΐκι για τη συνέχεια της εκδρομής:

IMG_7830.JPG


Η οποία είχε επιστροφή στους Αρκιούς, περνώντας από το κεντρικό λιμάνι αυτή τη φορά με σκοπό τη στάση μας και σ’ αυτό το νησί:

IMG_7854.JPG
IMG_7860.JPG


Ένα νησί το οποίο ακούστηκε πολύ το χειμώνα που μας πέρασε για τη παρέλαση του ενός και μόνο μαθητή. Η περιέργεια μας ήταν έντονη γι’ αυτό το μέρος οπότε δε χάσαμε την ευκαιρία να το εξερευνήσουμε και να δούμε ότι προλαβαίναμε σε τόση λίγη ώρα.

IMG_7864.JPG


Ξεκινήσαμε από τη ‘’πλατεία’’ μπροστά απ’ το λιμανάκι με τις γνωστές και μεγάλης ομορφιάς ταβέρνες, οι οποίες το βράδυ μετατρέπονται σε μπαρ απ’ ότι λέει ο αστικός μύθος, κάτι που θέλουμε πολύ να ανακαλύψουμε τα επόμενα χρόνια:

IMG_7866.JPG
IMG_7867.JPG


Όμορφη πιάτσα:

IMG_7869.JPG
IMG_7872.JPG


Πήραμε το δρόμο που ανεβαίνει προς το κυρίως οικισμό:

IMG_7874.JPG
IMG_7876.JPG


Εκεί που βρίσκονται τα ελάχιστα σπίτια και καταλύματα του νησιού:

IMG_7880.JPG
IMG_7887.JPG


Κατευθυνόμενοι δυτικά κι έχοντας θέα το σημείο όπου δέσαμε:

IMG_7890.JPG

IMG_7892.JPG


Πηγαίναμε προς το βασικό λιμάνι του νησιού:

IMG_7894.JPG
IMG_7895.JPG


Όπου αρπάξαμε την ευκαιρία να πιούμε έναν Ελληνικό στο πολύ ωραίο καφενεδάκι του λιμανιού:

IMG_7907.JPG
IMG_7906.JPG


Λίγο μετά, βιαστικά αναχωρήσαμε μέσω του ιδίου δρόμου:

IMG_7921.JPG

IMG_7914.JPG

IMG_7922.JPG


Προς το σκάφος μας που περίμενε άπαντες για αναχώρηση:

IMG_7925.JPG


Αφήνοντας πίσω τους Αρκιούς:

IMG_7930.JPG



Φύγαμε συμπεραίνοντας ότι το συναίσθημα να τριγυρνάς σε τέτοια απομονωμένα και μακρινά σημεία της χώρας μας είναι απίστευτο. Τα μικρά νησάκια τέτοιου τύπου χρήζουν της προσοχής μας και του χρόνου που δικαιούνται από τις διακοπές μας, κάτι που έχει πλέον δρομολογηθεί!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.714
Likes
14.998
Μοναδικά νησάκια. Το περασμένο καλοκαίρι στο Μαράθι μας υποδέχτηκαν τα χαρωπά σκυλάκια του "πειρατή" με το που κατεβήκαμε από το καράβι....
Μετά το φαγητό ανεβήκαμε από τα κατσάβραχα,βοηθώντας ο ένας τον άλλον, ως το μικρό εκκλησάκι του νησιού.Είχαμε συναντήσει μόνο κατσίκες ως εκείνη την ώρα. Κάποια στιγμή συναντήσαμε άλλον έναν επισκέπτη του νησιού...Ανέβαινε τα κατσάβραχα με σιδερωμένο άψογα λευκό πουκάμισο και σκούρο καλό παντελόνι και δεν είχε ούτε μια σκόνη πάνω του... :shock: :shock: :shock:
Δεν έχω ξαναδεί τόσο σινιέ ντυμένο περιπατητή σε κατσάβραχα...:haha::haha::haha::haha:
Στο Μαράθι βλέπεις τα πάντα...
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.482
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Μοναδικά νησάκια. Το περασμένο καλοκαίρι στο Μαράθι...
Η εμπειρία σου θυμίζει κάτι από ταινία Ελληνικού Cult κινηματογράφου. Είσαι σίγουρη ότι δε γινόταν κανένα γύρισμα τριγύρω :haha: :haha:
Ωραίο το Μαράθι πάντως, έχει μπει ήδη στα υπόψιν προκειμένου να το δω παραπάνω!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.714
Likes
14.998
Τελείως.....Ήμασταν τόσο casual ο άντρας μου κι εγώ και κατεβαίνει ο τύπος από τα κατσάβραχα με την πουκαμισιά του ατσαλάκωτος και σικ, μας έβγαλε και το καπελάκι ευγενικά να χαιρετίσει... Άφωνοι όλοι (κι εμείς και τα κατσίκια και οι κότες, γιατί άλλος τριγύρω δεν υπήρχε)...Το χώμα, οι πέτρες κι η σκόνη δεν τον άγγιξαν λέμε...

Για Ιταλό τον έκοψα τον κύριο με τέτοια κομψότητα..
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.482
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Για Ιταλό τον έκοψα τον κύριο με τέτοια κομψότητα..
99,99% Ιταλός μιας και τα συνηθίζουν κάτι τέτρια, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα Ελληνικά νησιά. Αφού μιλάμε και για Βόρεια Δωδεκάνησα είναι το πιο πιθανό.
Στο υπόλοιπο 0,01% δίνω πιθανότητες να πρόκειται για ξεχασμένο κομπάρσο από τον ''Δράκουλα των εξαρχείων'' η από το ''Αλαλούμ''.

(Άσχετο και με αφορμή το Μαράθι, πριν από λίγα λεπτά ξεφύλλιζα ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου τυχαία σήμερα για την Άγονη Γραμμή, και έγραφε μέσα για Λέβιθα, Κίναρο, Ρω και πολλά άλλα αντίστοιχα καλούδια! Τελικά έχουμε ακόμα πολλά να δούμε :))
 

alma

Member
Μηνύματα
3.714
Likes
14.998
Λοιπόν έψαχνα για Λέβιθα κάποτε, όπου ξέρω πως υπάρχει μόνο μια οικογένεια οι Καμπόσοι και μένει στο νησί κάπου από το 1820... Μετά από ψάξιμο είχα βρει κάτι σχόλια στα ιταλικά:haha: Ναι έχουν πάει κι εκεί οι φίλοι μας οι Ιταλοί, αλλά από ότι κατάλαβα χρειάζεται σκάφος για να πας...Δεν είχα βρει να πηγαίνει πλοίο της γραμμής...Υποθέτω και η Κίναρος κάπως έτσι θα είναι με την μία κάτοικο...
Ρω νομίζω δεν μένει κανείς πια πρέπει να είναι ακόμα πιο δύσκολο...
Πάντως στο Μαράθι υπάρχουν δωμάτια για διανυκτέρευση οπότε μπορεί να μπει στα υπόψην για κανένα 2ημερο....
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.482
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Λοιπόν έψαχνα για Λέβιθα κάποτε, όπου ξέρω πως υπάρχει...
Στο Μαράθι υπάρχουν βεβαίως δωμάτια για να βολεψει καμια διανυκτέρευση, με πιθανότερη αφετηρία φυσικά τους Αρκιούς, μιας και δε βρίσκω άλλο τρόπο. Αυτό όμως λύνεται.

Τώρα για τα υπόλοιπα πραγματικά δεν υπάρχει πληροφόρηση. Απ' όσα διάβασα τα Λέβιθα δέχονται κόσμο, αλλά πέρα απ' αυτό δε βρήκα τίποτε άλλο σχετικά. Υπάρχουν και αναφορές για την ύπαρξη πλοίου μια φορά την εβδομάδα από τη Πάτμο, κάτι που θα βόλευε έστω και για ημερήσια εκδρομή, ωστόσο δεν είναι καθόλου έυκολο να βρει κανείς πληροφορίες στο ίντερνετ.
Σίγουρα με ένα σκάφος από γειτονικά νησιά όλα είναι πολύ πιο εφικτά, αν και κάτι τέτοιο προυποθέτει ότι έχεις μέρες στη διάθεση σου και κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στα υπόψιν σου.

Τι καθόμαστε και ψάχνουμε... :cool:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.482
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Bonus: Κάτω Κουφονήσι – Μικρές Κυκλάδες

Επίσκεψη : Αύγουστος 2013

Διάρκεια: 4 ώρες




Καλοκαίρι 2013. Πλάνο 2 εβδομάδων στις Κυκλάδες. Νησιά, καράβια και συνεχής εναλλαγή εικόνων.

Μερικές τέτοιες πολύ ωραίες εικόνες αφήσαμε πίσω μας εκείνο το πρωί φεύγοντας απ’ τη Νάξο:

IMG_0298.JPG


Για να συναντήσουμε τις ακόμα καλύτερες, φτάνοντας σε ένα προορισμό τόσο μικρό αλλά τόσο ξακουστό:

IMG_0307.JPG


Από τη Στιγμή που πατάς το πόδι σου στο Άνω Κουφονήσι καταλαβαίνεις το βασικό λόγο που γίνεται τέτοιος ντόρος για το συγκεκριμένο μικροσκοπικό νησάκι. Τα απίστευτα χρώματα της θάλασσας στη παραλία εντός του οικισμού:

IMG_0311.JPG


Η εντύπωση μας ήταν μεγάλη καθώς πρώτη φορά βλέπαμε κάτι αντίστοιχο. Δεν υπήρχε τόσο μεγάλη νησιωτική εμπειρία ακόμη:

IMG_0329.JPG


Κατευθυνθήκαμε γρήγορα – γρήγορα στο πολύ ωραίο δωμάτιο και αφού ακουμπήσαμε τις αποσκευές σε μια γωνιά πήραμε πετσέτες και βγήκαμε αμέσως έξω. Φυσικά με το πιο διαδεδομένο τρόπο στο Άνω Κουφονήσι, δηλαδή με τα πόδια:

IMG_0332.JPG


Η πολύ ρηχή παραλία μπροστά στον οικισμό ήταν όντως απίστευτη:

IMG_0334.JPG


Κανονίσαμε τα διαδικαστικά και κάναμε μια βόλτα μέσα στον οικισμό, ο οποίος ήταν σχεδόν άδειος, γεγονός πολύ λογικό μέσα στο μεσημέρι:

IMG_0338.JPG
IMG_0339.JPG
IMG_0344.JPG


Ήταν η πρώτη μας μέρα στην οποία είχαμε αποφασίσει να δούμε ότι μπορούμε από το διπλανό & ακατοίκητο σχεδόν Κάτω Κουφονήσι. Λίγη ώρα μετά επιβιβαζόμασταν στο καΐκι του θρυλικού καπετάνιου «Καπετάν Πράσινου»

IMG_0349.JPG

IMG_0350.JPG


Ξεκινήσαμε τη πλεύση με πολύ δυνατές κρητικές μουσικές:

IMG_0353.JPG


Βλέποντας λίγα λεπτά μετά τις ακτές του νησιού

IMG_0354.JPG


Το οποίο αποκάλεσα σχεδόν ακατοίκητο γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι το καλοκαίρι, εκτός από τους κατασκηνωτές βεβαίως:

IMG_0356.JPG


Το Κάτω Κουφονήσι εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη της δεκαετίας του 60, κι έκτοτε κατοικείται μόνο σποραδικά.
Η εκκλησία της Παναγιάς είναι ιδιαίτερα γνωστή καθώς αρκετοί επιλέγουν να τελέσουν μυστήρια εκεί:

IMG_0358.JPG


Δέσαμε και ξεκινήσαμε τη περιήγηση στο νησί:

IMG_0360.JPG

IMG_0362.JPG

IMG_0364.JPG


Προχωρόντας από την αρχή της προβλήτας προς το δρόμο:

IMG_0365.JPG


Αξιοθέατο, σημείο αναφοράς και «υποχρεωτική» στάση είναι η πολύ όμορφη και ιδιαίτερη ταβέρνα «Βενετσάνος» την οποία συναντά κανείς αμέσως πιο κάτω:

IMG_0366.JPG


Απ’ έξω είναι στημένο ένα αυτοσχέδιο παζάρι με αναμνηστικά, είδη λαϊκής τέχνης κτλ:

IMG_0372.JPG

IMG_0367.JPG


Δε θα μπορούσαμε να αρνηθούμε τη σύντομη επίσκεψη στη ταβέρνα με τη πολύ ωραία και βαθιά σκιά:

IMG_0369.JPG


Αν και τα πιάτα του φαινόντουσαν δελεαστικότατα δεν είχαμε τη πολυτέλεια του χρόνου να τα δοκιμάσουμε. Για τις πολύ παγωμένες του μπύρες όμως μπορώ να σας πω με σιγουριά...

Βγήκαμε φωτογραφίες όση ώρα περιμέναμε:

IMG_0371.JPG

(Αδυναμίες ειν’ αυτές)

Και βγάλαμε επίσης:

IMG_0370.JPG

IMG_0375.JPG


Ψωνίζοντας τα απαραίτητα για τη παραλία από το μικρό μάρκετ εντός της ταβέρνας. Όταν λέω απαραίτητα εννοώ μερικές ακόμα παγωμένες μπύρες, μη φανταστείτε. Βγήκαμε έξω και ξαναπήραμε το δρόμο:

IMG_0374.JPG


Δίπλα μας μεγάλες εκτάσεις και ξεραμένα λιβάδια με γαιδουράκια:

IMG_0376.JPG
IMG_0377.JPG


Εγκαταλελειμμένα κτίσματα, αλλά και ελάχιστα καινούρια σπίτια αλλά και διάσπαρτες τυπικές υποδομές σκίασης για τους ελεύθερους κατασκηνωτές:

IMG_0378.JPG


Αφού προχωρήσαμε για μερικά λεπτά θαυμάζοντας την ηρεμία και την αγνότητα του τοπίου, βρεθήκαμε στο προορισμό μας, τη παραλία με το όνομα «Λάκκοι» στην οποία θα κάναμε το μπάνιο μας:

IMG_0379.JPG


Χονδρά βότσαλα και εκπληκτικά νερά συνέθεταν τη πολύ ωραία εικόνα του άγονου κατά τα άλλα τοπίου:

IMG_0381.JPG
IMG_0388.JPG


Ήταν μερικές πολύ ωραίες ώρες που συντέλεσαν στο μαύρισμα μας, καθώς δεν είχαμε προνοήσει να πάρουμε κάτι για σκιά, αλλά και στη παραλία δεν υπήρχε τίποτα

IMG_0390.JPG

IMG_0404.JPG


Απογευματάκι πλέον και μαζέψαμε τα πράγματα μας προς αναχώρηση:

IMG_0405.JPG


Από τον ίδιο γνωστό δρόμο έξω από το Βενετσάνο:

IMG_0408.JPG


Περιμένοντας το Καϊκι,

IMG_0409.JPG


το οποίο ήρθε στην ώρα του φέρνοντας κι άλλους επισκέπτες στο νησί:

IMG_0412.JPG


Επισκέπτες όλων των ειδών:

IMG_0413.JPG


Η επιστροφή στο Άνω Κουφονήσι δε κράτησε πολύ:

IMG_0416.JPG


Επιστρέψαμε για να συνεχίσουμε το μπάνιο μας στις παραλίες του νησιού, όντας πολύ ευχαριστημένοι και γεμάτοι από τις εικόνες που αντικρύσαμε αυτή την ημέρα:

IMG_0417.JPG



Το Κάτω Κουφονήσι είναι μια πολύ καλή περίπτωση για μια μίνι ημερήσια απόδραση ειδικότερα για όσους έχουν σκοπό να περάσουν μέρες στο Άνω. Απορώ που πολλοί δε το τολμούν καν. Μια επίσκεψη αξίζει το κόπο με το παραπάνω!
 
Last edited:

silversurfer

Moderator
Μηνύματα
2.322
Likes
3.439
Επόμενο Ταξίδι
Σικελία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος Του Κόσμου
Μια μικρη "εισβολή" στην ιστορία σου , στο Κάτω Κουφονήσι αν περπατήσεις πιο πέρα έχει μια ακόμα "καλύτερη" παραλία, ονόματι Πεζούλια, για κάποιον που θέλει να απολαύσει το Αιγαίο ακόμα πιο απομονωμένος
IMG_4803.jpg


Εννοείται οτι δεν έχει ουτε κλαδί για σκιά οπότε επιβάλλεται να έχετε την ομπρελιτσα μαζί (οπως άλλωστε παντου στα Κουφονήσια )
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.672
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom