Μια βόλτα στα νησιά μαζί σου, μια βόλτα στην άγονη γραμμή

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.082
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Φοβερή λεπτομέρεια που δε τη γνώριζα, καθώς δε μας την ανέφερε κανένας εκεί!
Ευχαριστώ για τη διόρθωση;)
Με το πέρασμα των ετών ανακαλύπτω κι άλλα ωραία πράγματα για το νησάκι, παραλίες κτλ, οπότε μάλλον μια δεύτερη επίσκεψη θεωρείται επιβεβλημένη.
Ξετρελάθηκα με Ηρακλειά, βάζω πλώρη το καλοκαίρι!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ξετρελάθηκα με Ηρακλειά, βάζω πλώρη το καλοκαίρι!
Όμορφη, πολύ ιδιαίτερη και σίγουρα πιο ξεχωριστή από τις άλλες δύο.
Θεωρώ τη συγκεκριμένη εκδρομή πάντως (Σχοινούσα-Ηρακλειά-Δονούσα) μία από τις καλύτερες που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος στα νησιά της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα τις κυκλάδες :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Κίμωλος

Επίσκεψη : Αύγουστος 2015

Διάρκεια: 3 μέρες



Το να φτάσει κανείς στη Κίμωλο από τη Θεσσαλονίκη και σχετικά ανώδυνα, αποτελεί πεδίο άσκησης επί χάρτου. Δε ξέρω πως, είχαμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε από εκεί τις διακοπές μας τον Αύγουστο του 2015, έτσι εξαντλώντας όλα τα πιθανά σενάρια φτάσαμε ένα Σάββατο πρωί μέσω Μήλου, αφού πρώτα πήραμε το πλοίο από τη Σαντορίνη στην οποία και είχαμε διανυκτερεύσει. Από τη Μήλο είναι το συνηθέστερο πέρασμα του φέρρυ, γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν τη Κίμωλο σαν ημερήσια, όχι όμως εμείς που κάτι τέτοια διαμαντάκια των Κυκλάδων μας εξάπτουν τη φαντασία.


Μέρα πρώτη - άφιξη:

Κάπως έτσι φτάσαμε στο λιμάνι της «Ψάθης» νωρίς το μεσημεράκι, με το πραγματικό στολίδι της Κιμώλου, το λεγόμενο «Χωριό» να φαίνεται επιβλητικό ακριβώς από πάνω.

IMG_0781.JPG


Πήραμε το τοπικό λεωφορείο για να φτάσουμε στο κατάλυμα, το οποίο ήταν ότι φθηνότερο μπορέσαμε να βρούμε. Είναι λίγα τα καταλύματα στο νησί, και δεν αξίζει να μείνει κανένας εκτός χωριού, οπότε πρέπει να κάνει αρκετά νωρίτερα τη κράτηση του.

Δε καθυστερήσαμε και πολύ να βγούμε στο δρόμο (καθώς δεν υπήρχε εκείνη την ώρα δρομολόγιο) προκειμένου να επισκεφτούμε κάποια παραλία για μπάνιο. Κατηφορίσαμε μες τον ήλιο με τα πόδια ως την Αλυκή και την ομώνυμη παραλία:

IMG_0788.JPG
IMG_0792.JPG


Και καταλήξαμε αφού δε μας συγκίνησε το «Καλαμίτσι»

IMG_0795.JPG


στην απλή και όμορφη παραλία της «Μπονάτσας». Πεντακάθαρη, με σκιά από τα δεντράκια, αποτελεί προορισμό για όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στο νησί, που ομολογουμένως δεν ήταν και τόσοι πολλοί σε σχέση με άλλα.

IMG_0800.JPG

IMG_0803.JPG

IMG_0805.JPG


Αφού συντονιστήκαμε με το λεωφορείο, ανεβήκαμε αμέσως προς το «Χωριό» με σκοπό να το δούμε στα πιο ενδότερα του, και να τσιμπήσουμε κάτι πίνοντας μπύρες. Δικαίως λέγονται πολλά για την ομορφιά αυτού του μέρους, το οποίο είναι από αυτά που συνηθίζεις και αγαπάς από τις πρώτες στιγμές:

IMG_0814.JPG

IMG_0819.JPG

IMG_0823.JPG


Αμιγώς κυκλαδίτικος τόπος, ακόμα ένας από αυτούς που ντρέπεσαι να πατήσεις με παπούτσια.

IMG_0825.JPG

q4.jpg

IMG_0832.JPG


Οι κάτοικοι του νησιού δίνουν το καλύτερο τους εαυτό και σέβονται απόλυτα το τόπο τους, κάτι που καταλαβαίνεις πολύ εύκολα από το πόσο όμορφος, προσεγμένος και καθαρός είναι:

IMG_0833.JPG


Περάσαμε αρκετά υπέροχα στενάκια:

IMG_0835.JPG

IMG_0838.JPG


Και γυρίσαμε προς το δωμάτιο:

IMG_0842.JPG

IMG_0846.JPG


Το βράδυ όλος ο κόσμος συγκεντρώνεται στη πλατεία του χωριού και στα τριγύρω μαγαζιά, όπου πίνουν τα τσιπουράκια τους και συζητούν. Εμείς πως θα μπορούσαμε να διαφοροποιηθούμε;

IMG_0850.JPG

IMG_0852.JPG

IMG_0854.JPG



Μέρα δεύτερη:

Το άλλο πρωί ξυπνήσαμε ευδιάθετοι και ξεκινήσαμε από βόλτα στο χωριό και πρωινό:

IMG_0861.JPG

IMG_0864.JPG


Είχαμε αποφασίσει να πάρουμε το λεωφορείο από την άλλη στάση, προς την έξοδο του χωριού, κατευθυνόμενοι εκείνη τη μέρα προς μια ακόμα πασίγνωστη υπέροχη παραλία των Κυκλάδων, τα «Πράσα». Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτή τη μοναδικής ομορφιάς παραλία με τα απίστευτα χρώματα;

IMG_0873.JPG

IMG_0879.JPG


Χρώματα τα οποία προκύπτουν από την άμμο και τα πετρώματα της κιμωλίας. Από αυτά τα πετρώματα άλλωστε πήρε και η Κίμωλος το όνομα της. Το μπάνιο ήταν τέλειο, και αν και δε μου άρεσε το σύστημα με τις ξαπλώστρες (όπως κάθε τέτοιο σύστημα), πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για σκιά. Εμείς βολευτήκαμε στα ψηλά πάντως, μπροστά από τη καντίνα για να έχουμε άμεση πρόσβαση, μην αργώντας και πολύ να γίνουμε καλοί πελάτες και να μας κεράσουν…

IMG_0884.JPG

IMG_0892.JPG


Στην επιστροφή μας περάσαμε από το Χωριό για να τσιμπήσουμε και να κάνουμε την απογευματινή μας βόλτα. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να χορτάσει κανείς τη βόλτα του σ’ αυτά τα υπέροχα Κυκλαδίτικα στενά. Δικαίως η Κίμωλος μπαίνει στο τοπ με τις Κυκλαδίτικες χώρες για το λόγο αυτό:

IMG_0903.JPG
IMG_0905.JPG


Αργότερα και αφού η νύχτα είχε πέσει για τα καλά, αφού κάναμε τη καθιερωμένη στάση μας για τσίπουρα,

IMG_0914.JPG


αποφασίσαμε να συνεχίσουμε στο μπαρ του «Βατσιμάνη» για να πιούμε τα ποτά μας. Πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, εξαιρετική Ελληνική μουσική και πολλές ιστορίες με το αφεντικό του μαγαζιού. Εξάλλου στο συγκεκριμένο μπαρ είχε αναφερθεί και ο Λευτέρης από την «Αστάρτη» στη Φολέγανδρο, οπότε έπρεπε να το επισκεφτούμε οπωσδήποτε. Εκεί άκουσα και την ατάκα που με συντροφεύει μέχρι σήμερα, η οποία ειπώθηκε μετά από συζήτηση μας για τη Σαντορίνη: «Δε πηγαίνω σε μεγάλα νησιά»! Μα καλά αναρωτηθήκαμε, μεγάλο νησί η Σαντορίνη; Λίγες μέρες μετά κατάλαβα ακριβώς τι εννοεί και πως το λέει. Λίγα χρόνια μετά είμαι πλέον απόλυτα σίγουρος…


Μέρα τρίτη:

Το πρωινό ξύπνημα της επόμενης μέρας δε μας κακοφάνηκε παρά μόνο στην αρχή της, καθώς τη περιμέναμε με μεγάλη περιέργεια. Χωρίς να χρονοτριβήσουμε πήραμε το λεωφορείο και κατεβήκαμε στη Ψάθη,

IMG_0918.JPG


όπου μετά από την αγορά του καφέ και των απαραίτητων προμηθειών, επιβιβαστήκαμε στη βάρκα του Βαγγέλη, γνωστού καπετάνιου με καταγωγή από την ακατοίκητη πλέον Πολύαιγο, ο οποίος διεξάγει το συγκεκριμένο τουριστικό δρομολόγιο εδώ και χρόνια σε καθημερινή βάση και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός. Στις 11 ξεκινήσαμε με τον καιρό σύμμαχο μας για άγνωστα νερά :

IMG_0922.JPG


Νερά που δε περιγράφονται με λόγια…

IMG_0934.JPG
IMG_0937.JPG


Στάση πρώτη για να ξυπνήσουμε με μερικές βουτιές:

IMG_0949.JPG

IMG_0965.JPG


Κατόπιν ξεκίνησε ο γύρος της Πολύαιγου, με στάσεις όπου κρινόταν απαραίτητο:

IMG_0975.JPG
IMG_0979.JPG
IMG_0987.JPG

IMG_0994.JPG


Και σε ορισμένα σημεία ήταν παραπάνω από απαραίτητο:

IMG_1000.JPG

IMG_1006.JPG


Νερά που θέλεις απεγνωσμένα να βουτήξεις:

IMG_1012.JPG


Συνεχίσαμε βλέποντας γεωλογικούς σχηματισμούς και σπηλιές:

IMG_1029.JPG

IMG_1040.JPG

IMG_1048.JPG

IMG_1063.JPG


Γύρω στο μεσημεράκι αγκυροβολήσαμε με σκοπό να κατεβούμε σε μια παραλία της Πολύαιγου, ώστε να πατήσουμε και σ’ αυτό το νησί. Στη παραλία θα κάνετε τη βόλτα σας μαζί με τα αγριοκάτσικα:

IMG_1073.JPG

IMG_1069.JPG

IMG_1088.JPG


Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της άλλωστε η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους.

Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερος χρόνος σ΄ αυτό για να το γυρίσουμε λίγο. Εξάλλου η Πολύαιγος είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Πλέον, μόνο τα ερείπια των σπιτιών και του μοναστηριού φανερώνουν ότι κάποτε υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στο νησί:

IMG_1098.JPG


Δεν υπάρχει όμως καπετάνιος που σέβεται τον εαυτό του και δε βγάζει από το αμπάρι του το τσίπουρο για να κεράσει τους επιβάτες. Είχαμε φροντίσει να γεμίσουμε κι εμείς το ψυγείο βέβαια, και σε συνδυασμό με τη παραδοσιακή λαδένια της Κιμώλου –που πρέπει να δοκιμάσετε- και το παγωμένο καρπουζάκι, στήθηκε ένα πολύ ωραίο τσιμπούσι. Ήταν απόλαυση πραγματικά να συζητάς με τον Καπετάν – Βαγγέλη και να σου εξιστορεί για τη Πολύαιγο, και για τα πρώτα χρόνια της ζωής του που πέρασε εκεί:

IMG_1104.JPG


Απόγευμα πλέον, και γεμάτοι από χρώματα και θάλασσα επιστρέψαμε στο Χωριό για βόλτα, φωτογραφίες και φαγητό:

IMG_1118.JPG

IMG_1123.JPG


Κάθε μέρα βεβαίως ανακαλύπταμε και κάτι καινούριο. Καταντάω κουραστικός, ωστόσο το μέρος είναι άξιο προσοχής και σίγουρα όλοι έχουν προσφέρει γι’ αυτό:

IMG_1127.JPG
IMG_1131.JPG
IMG_1151.JPG


Ένα ακόμη χαρακτηριστικό πέρασμα:

IMG_1165.JPG

IMG_1169.JPG


Κίμωλο μου - Παράδεισο μου. Παντού!

q2.jpg

IMG_1178.JPG


Φτάσαμε ως την άκρη του Χωριού για να δούμε τη θέα και να αράξουμε λίγο εκεί:

IMG_1196.JPG

IMG_1186.JPG

q3.jpg


Κι επιστρέψαμε για φαγητό:

q5.jpg
IMG_1205.JPG


Το τελευταίο βράδυ μας ήταν αυτό, οπότε ένα πέρασμα από όλα τα στέκια που βρήκαμε στο Χωριό ήταν απαραίτητο. Δε βασίζεται κανείς βέβαια στη νύχτα του νησιού, καθώς η Κίμωλος αντιπροσωπεύεται από την ησυχία και τη ποιότητα, ήμασταν όμως τυχεροί καθώς πετύχαμε κάποιου είδους δρώμενα, με ρεμπέτικη μουσική και φυσικά πολλές πολλές μπύρες στην αυλή του δημοτικού σχολείου.

IMG_0912.JPG


Ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσουμε το νησί.

Την άλλη μέρα το πρωί μας περίμενε η Μήλος απέναντι, πολλά υποσχόμενη!

IMG_1215.JPG
 
Last edited:

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.082
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Δεν είναι παράδεισος η Κίμωλος? ΄Ασε δε η βόλτα με το καραβάκι! Είδατε το λαογραφικό μουσείο? Νομίζω είναι ιδιωτικό και πολύ-πολύ ενδιαφέρον.
 

turms

Member
Μηνύματα
2.070
Likes
2.831
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
w ρε φιλε...ο σκοπελίτης..τι μου θύμισες τώρα...αυτό ήτανε πάντα η υπήρχε k παλιός k νέος σκοπελίτης??
το μονο που θυμάμαι από το πλοίο, ότι το πήρα μια μέρα να πάω από ένα νησί σε ένα άλλο...κάπου το 93 η 94 ήτανε...μου φαίνεται φεύγαμε από Μύκονο? η πηγαίναμε? δεν θυμάμαι...
k στο πλοίο (ο θεός να το κάνει) γνώρισα έναν ακόμα (τρομάρα μου) ερωτα της ζωής μου (k πάλι τρομάρα μου) που είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξω στην Κρήτη μετά από κάνα δυο βδομάδες, k να χάσω την εξεταστική του Σεπτεμβρίου....

τι μου θύμισες τώρα...

συνέχισε έτσι...συνέχισε...μελαγχολώ k μου αρέσει
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
w ρε φιλε...ο σκοπελίτης..τι μου θύμισες τώρα...αυτό ήτανε πάντα η υπήρχε k παλιός k νέος σκοπελίτης??
συνέχισε έτσι...συνέχισε...μελαγχολώ k μου αρέσει
Ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, συνεχίζω, έχω αρκετά νησιά ακόμη :cool:
Σε ότι αφορά το «Express Σκοπελίτης» είχα την εντύπωση ότι δεν είναι μόνο ένα πλοίο, αυτό που ταξίδεψα εγώ είναι πιο πρόσφατο, κάτι που επιβεβαιώνεται κι εδώ:

https://ellinikiaktoploia.net/express-scopelitis/
 
Μηνύματα
210
Likes
859
Τρομερό θέμα, μπράβο άλλη μια φορά!
Πάρα πολλές αναμνήσεις από τον Σκοπελίτη που ειδικά με λίγα μποφόρια είναι δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία! Η Κίμωλος φοβερή όπως και το καφενείο ''Βατσιμάνης'' που στη γλώσσα των ναυτικών είναι ο watchman!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.724
Likes
15.092
Εσύ @psilos3 θα μας έχεις τρελάνει μέχρι να έρθει το καλοκαίρι(κι αργεί ακόμα)να αρχίσουμε τις νησιωτικές εξορμήσεις.

Όσο για τον Σκοπελίτη τον τωρινό μια χαρά πλοίο μου φάνηκε. Δεν ξέρω πως ήταν ο παλιός που λένε πως τρελαίνονταν μέχρι να φτάσουν αλλά εγώ σε διαδρομές από Αμοργό σε Κουφονήσια και σε Δονούσα μια χαρά τον βρήκα.Παραλίγο να κοιμηθώ κιόλας,δεν με πειράζει καθόλου το κούνημα των βαποριών, συχνά με νανουρίζει.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Δεν είναι παράδεισος η Κίμωλος? ΄Ασε δε η βόλτα με το καραβάκι! Είδατε το λαογραφικό μουσείο? Νομίζω είναι ιδιωτικό και πολύ-πολύ ενδιαφέρον.
Δε γνώριζα δυστυχώς την ύπαρξη του μουσείου. Φοβερό νησί η Κίμωλος, ποιοτικό, ήσυχο, πεντακάθαρο, έχω να λέω μόνο καλά λόγια!

Τρομερό θέμα, μπράβο άλλη μια φορά!
Πάρα πολλές αναμνήσεις από τον Σκοπελίτη που ειδικά με λίγα μποφόρια είναι δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία! Η Κίμωλος φοβερή όπως και το καφενείο ''Βατσιμάνης'' που στη γλώσσα των ναυτικών είναι ο watchman!
Ευχαριστώ φίλε. Στο Βατσιμάνη μπλέξαμε καλά ένα βράδυ, συστηθήκαμε και με το παραπάνω ;) Ωραίος χώρος, να κάθεσαι να συζητάς με τους θαμώνες για ώρες πίνοντας ποτά!

Εσύ @psilos3 θα μας έχεις τρελάνει μέχρι να έρθει το καλοκαίρι(κι αργεί ακόμα)να αρχίσουμε τις νησιωτικές εξορμήσεις.

Όσο για τον Σκοπελίτη...
Μα αυτά είναι για να γράφονται τώρα, μες το καταχείμωνο.
Το καλοκαίρι θα γράφω τα καινουρια :)
Δε ξέρω, ίσως στάθηκες τυχερή με το Σκοπελίτη, εγώ από Κουφονήσι σε Δονούσα έφαγα τρελό κούνημα!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ανάφη

Επίσκεψη : Αύγουστος 2015

Διάρκεια: 4 μέρες



Μέρα πρώτη - άφιξη:

14 Αυγούστου και ώρα 23:00 ο «Πρέβελης» αναχώρησε από το λιμάνι του Αδάμαντα.

IMG_1906.JPG


Ήμασταν προετοιμασμένοι να περάσουμε όλο το βράδυ του 15αύγουστου πάνω σ’ ένα κατάστρωμα, και να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο, εξάωρο σχεδόν ταξίδι, καταμεσής των διακοπών μας. Ας είναι καλά οι προμήθειες και το μπαρ του καραβιού βεβαίως βεβαίως….

11902891_10207863833412830_353394462797648906_o.jpg


Ακόμα πιο προετοιμασμένοι ήταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών & δωματίων στην Ανάφη, όντας συνηθισμένοι από τα ακραία ωράρια των πλοίων που επισκέπτονταν το νησί τους. Ένα τόσο απομονωμένο αλλά παράλληλα τόσο όμορφο νησί.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ανάφη ξεπετάχθηκε από το βάθος της θάλασσας προκειμένου να αποτελέσει το καταφύγιο των Αργοναυτών, όταν αυτοί γύριζαν από την Κολχίδα και τους έπιασε κακοκαιρία. Από εκεί προκύπτει και το όνομα της, γιατί «αναφάνηκε» μέσα στη θάλασσα. Στη νοτιοανατολική άκρη του νησιού βρίσκεται και ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ, κάτι που δίνει ξεχωριστή διάσταση. Είναι άλλωστε λόγος που πολύς κόσμος επισκέπτεται το νησί, η αναρρίχηση για να δουν την ανατολή από τη μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη πάνω στο βράχο. Η Ανάφη προσελκύει άλλωστε διαφορετικού τύπου τουρισμό, πολλούς ελεύθερους κατασκηνωτές κτλ.

Αυτό ήταν κάτι που δε περίμενα με τίποτα να δω όταν -επιτέλους- δέσαμε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου γύρω στις έξι το ξημέρωμα. Ο κόσμος που κατέβηκε από το πλοίο, στη συντριπτική του πλειοψηφία νεολαία, ήταν πάρα πολύς. Αρκετοί ξεκίνησαν με τα πόδια προκειμένου να φτάσουν στο «Κλεισίδι» ή στο «Ρούκουνα» για να στήσουν τις σκηνές τους, και οι υπόλοιποι περιμέναμε το λεωφορείο για να ανέβουμε στη χώρα, το οποίο έβαλε και δεύτερο δρομολόγιο αμέσως μετά γιατί δε χωρούσαμε. Η απόσταση είναι περίπου 3 χιλιόμετρα σε απότομο ανηφορικό δρόμο.

IMG_1916.JPG

IMG_1917.JPG


Παραλάβαμε το σπίτι που θα μέναμε το πρώτο από τα τέσσερα βράδια, καθώς την άλλη μέρα θα αλλάζαμε όπως μας είχε ενημερώσει ο ιδιοκτήτης. Λέω βράδια, αν και μόνο τέτοια δεν ήταν καθώς όπως προανέφερα εκεί συμβαδίζουν με τα δρομολόγια των πλοίων. Για παράδειγμα εμείς μπήκαμε στις έξι και κάτι το πρωί, και αφήσαμε το δωμάτιο στις τρεις το ξημέρωμα!

Τι κάνει κάποιος στις 7 παρά το πρωί στην Ανάφη, έχοντας περάσει μια μέρα στη Μήλο που πήγε σε παραλίες, έφαγε κάτι ώρες βροχή, ανέβηκε για περπάτημα στη χώρα, κατέβηκε Αδάμαντα και περίμενε το πλοίο, πήρε το πλοίο και πέρασε έξι ώρες σ’ αυτό, ανέβηκε στη χώρα και μόλις μπήκε σπίτι;

  • Κοιμάται κατευθείαν
  • Κάνει ένα μπάνιο να χαλαρώσει και κοιμάται κατευθείαν
  • Τα πετάει όλα όπως είναι, και βγαίνει βόλτα στη χώρα να βρει φούρνο για να πάρει τυρόπιτα και μια μπύρα, να πει ότι πάτησε νησί.
Ναι, πολύ σωστά μαντέψατε…

Η Ανάφη σου δίνει από τη πρώτη στιγμή μια πολύ ωραία αίσθηση, καθώς είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό και αποκομμένο από τα υπόλοιπα. Τολμώ να πω ότι δε συγκρίνεται με κάτι άλλο απ’ όσα έχουμε δει.

IMG_1925.JPG

IMG_1926.JPG
IMG_1929.JPG


Μου έκανε εντύπωση ότι 7 το πρωί είχε κόσμο, νέο κόσμο που επέστρεφε από κάποιο ξενυχτάδικο αφού έκανε την απαραίτητη στάση στο φούρνο. Θα το ανακαλύπταμε κι εμείς φυσικά, ωστόσο για την ώρα αρκεστήκαμε σε μια σύντομη βόλτα, ήπιαμε τη μπύρα μας, φάγαμε και γυρίσαμε για λίγες ώρες ξεκούρασης:

IMG_1930.JPG


Στάση πρώτη το «Κλεισίδι», μια πολύ όμορφη παραλία κοντά στη χώρα και αρκετά κοντά στο λιμάνι, κι ένας από τους στάνταρ προορισμούς στην Ανάφη:

IMG_1932.JPG


Ακριβώς κάτω απ' τη χώρα:

IMG_1933.JPG


Πήραμε το δρόμο περιμετρικά του λιμανιού:

IMG_1936.JPG

IMG_1940.JPG


Και φτάσαμε στην όμορφη παραλία:

IMG_1944.JPG


Εκεί όπου απαγορεύονται οι απαγορεύσεις:

IMG_1946.JPG


Η θάλασσα λάδι:

IMG_1949.JPG

IMG_1952.JPG


Πάνω από τη παραλία συνίσταται για καφέ – φαγητό και τα σχετικά η «Μαργαρίτα» με το πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Αφού ήπιαμε το καφέ μας εκεί αναχωρήσαμε προς τη στάση του λεωφορείου:

IMG_1955.JPG


Κατά την επιστροφή μας είχαμε και τη πρώτη έντονη επαφή με τη χώρα, καθώς ουσιαστικά κάναμε ένα πέρασμα από τη μία άκρη στην άλλη. Καταπληκτικές εικόνες που θα μας μείνουν για πάντα, βγαλμένες ίσως και από μια άλλη εποχή, με τον κόσμο του νησιού να κάθεται στις αυλές και το δρόμο, και να μας χαιρετάει χαμογελαστός:

IMG_1961.JPG

IMG_1965.JPG


Όλη η χώρα είναι χτισμένη στη κορυφή του λόφου και έχει θέα στη θάλασσα:

IMG_1966.JPG


Καθίσαμε στη πλατεία για μερικές μπύρες, απολαμβάνοντας το πολύ προσεγμένο τοπίο και τη Κυκλαδίτικη ομορφιά:

IMG_1967.JPG

IMG_1977.JPG


Αυτή την ομορφιά που αγαπήσαμε:

IMG_1978.JPG


Συνεχίσαμε στον ίδιο ρυθμό και στο πολύ ωραίο μπαλκόνι μας, μέχρι που έπεσε η νύχτα και ξαναβγήκαμε.

IMG_1996.JPG


Μετά από μία γύρα στα μπαρ του νησιού, από τα οποία κανένα δε μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (και αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε) καταλήξαμε εκεί που κατέληγαν όλοι. Στη κεντρική πλατεία, καθιστοί παντού, ακόμα και στις σκεπές με ποτά και μπύρες:

IMG_2009.JPG


Ναι, ακόμα και στις σκεπές. Σύνηθες φαινόμενο:

IMG_2008.JPG


Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά γενικότερα, να βλέπω κόσμο να αράζει έξω ως το ξημέρωμα, να ακούει τις μουσικές του και να πίνει τις μπύρες του. Πόσο μάλλον κάτω από το Κυκλαδίτικο ουρανό…


Μέρα δεύτερη:

Την επομένη είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη σε μια παραλία – καρτ ποσταλ, χαρακτηριστικό σημείο του νησιού και των Κυκλάδων, τους «Άγιους Ανάργυρους» με το ομώνυμο εκκλησάκι.

IMG_2016.JPG


Το λεωφορείο μας άφησε ακριβώς πάνω στο δρόμο, και σε λίγα λεπτά μέσω του μονοπατιού βρεθήκαμε στη σχεδόν άδεια παραλία:

IMG_2026.JPG


Όντως το τοπίο ήταν άκρως φωτογραφικό, και το μπάνιο στην όμορφη θάλασσα εξαίρετο:

IMG_2028.JPG

IMG_2033.JPG


Ακόμα ένα κυκλαδίτικο καρτ ποστάλ:

IMG_2040.JPG


Στο γυρισμό ανεβήκαμε και πάνω στο εκκλησάκι για περαιτέρω στιγμιότυπα:

IMG_2064.JPG

IMG_2075.JPG


Να αναφέρω κάπου εδώ πόσο τυχεροί σταθήκαμε από πλευράς καιρού. Να πετύχεις την Ανάφη τέσσερις μέρες με 1-2 μποφόρ το μέγιστο Αύγουστο μήνα, είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και δε δυσκόλεψε καθόλου την εκδρομή μας και τη πρόσβαση σε παραλίες!

IMG_2087.JPG


Γυρίσαμε προχωρημένο απόγευμα στη χώρα για τις καθιερωμένες μπύρες και αφού ετοιμαστήκαμε, κατεβήκαμε στο «Στέκι», όπου επιτέλους βρήκαμε ένα μαγαζί που μπορούσαμε να περάσουμε ώρες με ευχαρίστηση. Καλοί μεζέδες, κρασί, και ρεμπέτικη – έντεχνη ζωντανή μουσική, ότι πρέπει για το ύφος του νησιού.

Στον απέναντι λόφο υπήρχε ένα φως από κτίσμα, στη μέση του πουθενά. Είχαμε ακούσει για το απομονωμένο bar – club με τις Ροκ μουσικές αυστηρά από βινύλλιο με το όνομα «Μάντρες», το οποίο λειτουργούσε στην Ανάφη και φυσικά θέλαμε να επισκεφτούμε, αλλά δεν είχαμε βρει καμιά πληροφόρηση πως. Ρωτώντας αριστερά – δεξιά καταλάβαμε ότι το φως που φαινόταν στον ορίζοντα ήταν όντως από τις Μάντρες, οι οποίες απαιτούσαν κοντά στα 2 χιλιόμετρα περπάτημα. Γι’ ακόμα μια φορά, σε ακόμα ένα νησί ήμασταν σε διαδικασία ψαξίματος μες τα σκοτάδια προκειμένου να βρούμε ένα bar. Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Μετά από κόπο τα καταφέραμε, και τιμήσαμε τα ποτά του, ωστόσο δε μείναμε πολύ γιατί δεν είχε κόσμο εκείνη τη νύχτα, γεγονός περίεργο για 16 Αυγούστου. Το χρέος μας μια φορά το κάναμε! Η συνέχεια στη γνωστή πλατεία.

IMG_2114.JPG




Μέρα τρίτη:

Την άλλη μέρα ξυπνήσαμε και ήπιαμε το καφεδάκι μας στην Χώρα. Αυτή η θέα πραγματικά σε ηρεμεί και σε ξεκουράζει:

IMG_2118.JPG

IMG_2120.JPG


Αμέσως μετά το πρόγραμμα είχε «Ρούκουνα», τη ξακουστή και πολύ όμορφη παραλία του νησιού,

IMG_2125.JPG


πιο γνωστή ίσως γιατί αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό για ελεύθερη κατασκήνωση και γυμνισμό, τα οποία απαγορεύονται (και εδώ) ρητώς! :haha: :haha:

IMG_2131.JPG


Κάναμε το μπάνιο μας, και ήπιαμε τις μπύρες μας στη πολύ ωραία αυτή παραλία, μία ακόμα στο νησί:

IMG_2132.JPG

IMG_2133.JPG

IMG_2134.JPG


Και στη συνέχεια ανεβήκαμε στο «Κτήμα Ρούκουνα» που βρίσκεται ακριβώς από πάνω για να συνεχίσουμε με κρασί, μαγειρευτό φαγητό – όνειρο, και σαλάτα με λαχανικά από το κήπο. Όλα τα λεφτά!

IMG_2165.JPG

2015-08-17 19.15.28.jpg


Η βραδινή διαδρομή είχε καθοριστεί ήδη. Στέκι και πλατεία. Κάναμε μία απόπειρα και ήπιαμε ένα ποτό στο αφτεράδικο του νησιού στον Ανεμόμυλο, ωστόσο δεν αντέξαμε και πολύ τις παράταιρες ηλεκτρονικές μουσικές που παιζόντουσαν, έτσι γυρίσαμε στη πλατεία:

IMG_2176.JPG


Όπου αράζοντας και συζηώντας μας βρήκε το ξημέρωμα:

IMG_2181.JPG

IMG_2183.JPG


Γενικότερα το σχόλιο μου για τη νύχτα της Ανάφης (πλην εξαιρέσεων) συνοψίζεται σ’ αυτή τη λέξη: Παράταιρη, σε σχέση πάντα με τον κόσμο που υπήρχε στο νησί, γι’ αυτό άλλωστε και τα περισσότερα μαγαζιά ήταν άδεια το βράδυ. Είναι κάτι που ελπίζω να έχει διορθωθεί τα τελευταία χρόνια.



Μέρα τέταρτη - αναχώρηση:
Η τελευταία μέρα -μια μεγάλη μέρα καθώς φεύγαμε ξημερώματα- είχε φτάσει. Πίνοντας καφέ και συζητώντας ότι θα χωρούσε καμιά μέρα ακόμη αλλά δυστυχώς δε βολεύουν τα πλοία, κατηφορίσαμε για μπάνιο στο Κλεισίδι αλλά στη πρώτη παραλία αυτή τη φορά που είναι κοντά στο λιμάνι:

IMG_2189.JPG

IMG_2190.JPG


Θάλασσα αντίστοιχης ποιότητας φυσικά:

IMG_2195.JPG

IMG_2198.JPG


Και ένα σπίτι με ονειρεμένη βεράντα, που θα ήθελα πάρα πολύ να το έχω για ένα διάστημα στη ζωή μου:

IMG_2192.JPG


Ανεβήκαμε στη χώρα νωρίς το απόγευμα με σκοπό να τη περπατήσουμε και να τη φωτογραφήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται, αλλά και να ανεβούμε όσο πιο ψηλά γίνεται:

IMG_2206.JPG


Οι στιγμές ήταν μοναδικές, και τα χρώματα του καλοκαιριού και των Κυκλάδων όλα μπροστά στα μάτια μας:

IMG_2210.JPG

IMG_2224.JPG


Και τι χρώματα:

IMG_2228.JPG


Η εύκολη ανάβαση προς το εκκλησάκι στο ψηλότερο σημείο της χώρας,

IMG_2238.JPG


μας έδωσε πανοραμικές και καταπληκτικές λήψεις:

IMG_2241.JPG


Προς το μονόλιθο:

IMG_2245.JPG

IMG_2247.JPG


Αλλά και τη πλατεία:

IMG_2302.JPG


Καλλιτεχνικές ίσως λήψεις:

IMG_2262.JPG

IMG_2265.JPG


Και την ευκαιρία να εμπλουτίσω τη συλλογή μου από σκεπές εκκλησιών στις Κυκλάδες, με το κίνδυνο να γκρεμοτσακιστώ κάτι παραπάνω από υπαρκτό:

IMG_2261.JPG


Καθίσαμε βλέποντας τον ήλιο να χάνεται πίσω απ’ τη Σαντορίνη:

IMG_2317.JPG

IMG_2321.JPG


Αν μου ζητήσει κανείς να δώσω τον ορισμό του ‘’τι σημαίνει ευτυχία’’ πολύ εύκολα θα του απαντούσα κάπως έτσι:

IMG_2313.JPG


Κατεβήκαμε σχεδόν σούρουπο:

IMG_2355.JPG


Η συνέχεια συμπεριλάμβανε φαγητό στο πασίγνωστο «Αρμενάκι» το οποίο ήταν κάθε μέρα γεμάτο όλες τις ώρες με ότι συνεπάγεται αυτό, και η φημισμένη γαριδομακαρονάδα ήταν όνειρο:

IMG_2098.JPG


Το τελευταίο αυτό βράδυ σταθήκαμε διπλά τυχεροί διότι στη πλατεία του νησιού λάμβανε χώρα ένα πανηγύρι, στο οποίο όλος ο κόσμος ήταν εκεί, στα πεζούλια, στις στέγες, παντού. Δεν αργήσαμε να γίνουμε ένα κι εμείς φυσικά:

IMG_2370.JPG

IMG_2372.JPG



Εκεί βρήκα κι ένα παλικάρι – Αρειανό που δούλευε στις μπύρες (που αλλού) ο οποίος δεν ήταν από τη Θεσσαλονίκη, και πιάσαμε τη κουβέντα αμέσως, με τον Άρη στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. Ευχαριστώ για το κέρασμα φίλε!

IMG_2375.JPG



Ήταν ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε την Ανάφη. Γύρω στις τρεις φορτώσαμε τα πράγματα μας κι αναχωρήσαμε για το λιμάνι. Όπως προανέφερα το δωμάτιο το είχαμε έως εκείνη την ώρα, και κατόπιν θα καθαρίζονταν προκειμένου να υποδεχτεί μετά τις έξι τους επόμενους ενοικιαστές! Το πλοίο που θα μας μετέφερε στη συνέχεια στη Σαντορίνη, έφτασε στις τέσσερις...

IMG_20150819_041109.jpg


*Με την εξιστόρηση της Ανάφης ολοκληρώνεται η τριάδα των νησιών λεγόμενη και ως 3Α (Ανάφη - Αμοργός - Αστυπάλαια) που από πολλούς θεωρείται η κορυφαία τριάδα νησιών της Ελλάδας, για πολλούς και διάφορους λόγους, κάτι στο οποίο τείνω να συμφωνώ αρκετά, όχι απόλυτα.
 
Last edited:

thanos75

Member
Μηνύματα
1.370
Likes
3.426
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Καλιφόρνια-Χαβάη
Ωραία ιστορία κ φωτος φίλε μου. Όμως λύσε μου 2 απορίες
Απορία 1) Δεν έχω πάει Αναφη κ θα ήθελα να την επισκεφθώ. Όμως τόσο εγώ όσο κ ο σύντροφός μου είμαστε του γυμνισμου. Απαγορεύεται τόσο ρητά παντού σε όλες τις παραλίες του νησιου? Εντύπωση μου έκαναν οι πινακίδες πάντως
Απορία 2) Στην υπέροχη φώτο σου με τον ήλιο χαμηλά είναι ανατολη η δυση ηλίου ? (έχω ένα κόλλημα με τα ηλιοβασιλέματα σε ανοιχτούς θαλασσινους ορίζοντες)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ωραία ιστορία κ φωτος φίλε μου. Όμως λύσε μου 2 απορίες...
Ευχαριστώ πολύ για τα ωραία λόγια σου ακόμα μια φορά!

1) Το ύφος μου είναι καθαρά ειρωνικό όπως καταλαβαίνεις. «Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις» και προφανώς οι ταμπέλες βρίσκονται έτσι για να βρίσκονται. Ανάφη = ελεύθερο κάμπινγκ = γυμνισμός, ιδιαίτερα στη παραλία του Ρούκουνα. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι του νησιού ο τουρισμός τέτοιου τύπου και δεν έχει αλλάξει κάτι με τη τελευταία μου πληροφόρηση φέτος το καλοκαίρι. Να πας χωρίς δεύτερη σκέψη.
2) Είναι δύση του ηλίου, από το μπαλκόνι του σπιτιού που νοικιάζαμε τη πρώτη μέρα. Καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τη Σαντορίνη.

Για την ανατολή στην Ανάφη δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ανάβαση στο μοναστήρι της «Παναγίας Καλαμιώτισσας» που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έθιμα για τους επισκέπτες του νησιού, κάτι που εμείς οι φελλοί δε κάναμε και το μετανιώνω... Ξεκινάς από το προηγούμενο απόγευμα και διανυκτερεύεις στον περίβολο της μονής, προκειμένου να σηκωθείς για να δεις την ανατολή. Επισυνάπτω κι ένα σχετικό άρθρο γι' αυτό:

https://popaganda.gr/life/pos-ine-thea-apo-ton-deftero-psilotero-monolitho-tis-evropis/
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.386
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom