Εσθονία Λεττονία Λιθουανία Φινλανδία Μια παγωμένη άνοιξη στη Βαλτική.

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
Και ναι άλλη μια υπέροχη ηλιόλουστη μέρα ξημέρωσε!Ο ύπνος ευεργετικός,το καλούτσικο πρωινό μας έδωσε δυνάμεις και να’μαστε στο δρόμο προς Sigulda.Η διαδρομή περίπου μία ωρίτσα και χωρίς να το καταλάβουμε βρισκόμαστε στο σταθμό.Οκ και τι κάνουμε τώρα εδώ?Είχα διαβάσει για όμορφες διαδρομές κάστρα κλπ αλλά πως πάνε σε όλα αυτά?Ψάχνουμε για γραφείο τουριστών αλλά αόματοι καθώς είμαστε δεν είδαμε ότι ήταν δίπλα μας στο σταθμό,προχωρήσαμε προς το χωριό στο οποίο επικρατούσε φοβερή ησυχία ψάχνοντας για πινακίδες και γραφείο.Κι αφού άκρη δε βγάζαμε και περιπλανιόμασταν ασκόπως ξαναγυρίζουμε στο σταθμό μήπως κάποιος μας δώσει κάποια πληροφορία και να το γραφείο με την ευγενέστατη,όπως παντού άλλωστε,υπάλληλο.Μας εφοδίασε με χάρτες,οδηγίες,πληροφορίες αποστάσεων κι έτσι είχαμε ένα μπούσουλα πια να ξεκινήσουμε.
Περνώντας μέσα από το χωριό είδαμε μια όμορφη μικρή Λουθηρανική εκκλησία
DSC03417.JPG
,την πλατεία με τα τρία κλειδιά
DSC03414.JPG
και απέναντι τα πολύχρωμα μπαστουνακια σύμβολο της περιοχής
DSC03434.JPG


Πρώτη στάση το κάστρο της Sigulda,με ένα μικρό αντίτιμο μπαίνεις και βλέπεις τα ερείπια του παλιού αλλά και το νέο κάστρο και φυσικά την όμορφη θέα.
DSC03425.JPG
Αν χρειαστείτε τουαλέτα εδώ θα βρείτε μία πολύ ωραία και πεντακάθαρη,σας συνιστώ να πάτε γιατί από δω και πέρα μόνο στη φύση!
Δεύτερη στάση στο τελεφερίκ με το οποίο κάναμε μία μικρή αλλά όμορφη διαδρομή πάνω από το εθνικό πάρκο και τον γεμάτο λάσπη ποταμό Gauja.
DSC03443.JPG
Απέναντι είναι τα ερείπια ένος άλλου κάστρου,αυτό της Krimulda κι από κει ξεκινά ένα κατηφορικό φιδωτό πλακόστρωτο μονοπάτι,το serpantin.Εκεί ευτυχώς είδαμε ζωή στο πάρκο και συγκεκριμένα ένα ζευγαράκι που χάζευε τη θέα γιατί είχε αρχίσει να συννεφιάζει επικίνδυνα και νομίζαμε ότι είμαστε μόνοι στην ερημιά!Κατεβαίνοντας λοιπόν το μονοπάτι-σερμπαντίνα βρεθήκαμε στην καρδιά του εθνικού πάρκου.Το χιόνι αρκετό αλλά τα μονοπάτια στο μεγαλύτερο μέρος τους καθαρά οπότε δεν υπήρχε δυσκολία.
DSC03451.JPG

Τρίτη στάση μετά από αρκετό,ευχάριστο περπάτημα οι σπηλιές.Η πιο εντυπωσιακή είναι η Gutman's(goodman) η οποία είναι η μεγαλύτερη στις Βαλτικές αλλά το περίεργο είναι ότι στις πλευρές της υπάρχουν χαραγμένα διάφορα σύμβολα,λέξεις,σχήματα?Δεν μπορώ να τα προσδιορίσω και από ότι διάβασα δεν έχουν αποφανθεί ακόμη για την προέλευση και τη σημασία τους,χρονικά προσδιορίζονται στον 17ο αιώνα
DSC03466.JPG

Συνεχίζουμε αφήνοντας πίσω μας παγωμένες λιμνούλες,γεφυράκια κλπ με σκοπό να κάνουμε ακόμη 5 χλμ και να φτάσουμε στο κάστρο της Touraida.Η διαδρομή πολύ όμορφη,ευτυχώς είδαμε εκεί άλλους τρεις να περπατάνε γιατί κατά τ’άλλα ερημιά οπότε πήραμε θάρρος και λέμε θα φτάσουμε και θα επιστρέψουμε από κει με λεωφορείο.Έλα όμως που ο καιρός χειροτεύρευε συνεχώς,φαινόταν πια ξεκάθαρα πως θα ρίξει καντάρια,ο αέρας όλο και δυνάμωνε ώσπου έπρεπε να καταβάλεις προσπάθεια να περπατήσεις.Είχαμε κάνει ήδη τη μισή διαδρομή και προβληματιστήκαμε έντονα για το αν έπρεπε να συνεχίσουμε ή να οπισθοχωρήσουμε.Ομπρέλα δεν είχαμε γιατί φύγαμε με ήλιο από τη Ρίγα οπότε αν ξέσπαγε η μπόρα θα γινόμασταν παπιά μέσα στα χιόνια.Το κάστρο εντωμεταξύ φαινόταν ολοκάθαρα,πανέμορφο
DSC03448.JPG
και ήθελα να φτάσω ως εκεί αλλά δυστυχώς η φωνή της λογικής που δεν είναι η δική μου βέβαια αλλά του συζύγου επικράτησε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Όπου η επιστροφή δεν έγινε με τον τρόπο που φτάσαμε,όχι εδώ επικράτησε η δική μου φωνή ευτυχώς και θα κάναμε την ανάβαση με τα πόδια.
DSC03464.JPG
Φτάσαμε εύκολα ως τον ποταμό όπου και κάναμε στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες.Εντωμεταξύ η μπόρα σα να μας προσπερνούσε κι εγώ να μουρμουράω ότι τσάμπα αφήσαμε το στόχο αλλά πια είχαμε φτάσει στο σημείο της ανάβασης οπότε δεν υπήρχε γυρισμός.Εκεί στον ποταμό λοιπόν αφήσαμε στ’αριστερά μας τον αυτοκινητόδρομο κι αρχίσαμε να ανεβαίνουμε ένα ξύλινο μονοπάτι.Δίπλα μας να ακούμε νερά που τρέχανε αλλά δεν τα βλέπαμε γιατί ήταν κάτω από τον πάγο.Κάθε τόσο σταματούσαμε γιατί το μονοπάτι γινόταν όλο και πιο ανηφορικό και κουραστικό αλλά η φύση σε αποζημίωνε πλήρως.
DSC03490.JPG
Τρεχούμενα νερά,ψηλά δέντρα,χιόνι,ήχοι της φύσης…μεγαλείο!!!Αχ,μου έμεινε απωθημένο εκείνο το κάστρο άφήστε που δεν ήθελα να φύγω από κείνο το υπέροχο μέρος!
Όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν,έτσι κι εμείς μετά από περίπου 5 υπέροχες ώρες στο εθνικό πάρκο της Sigulda επιστρέψαμε στο σταθμό για την επιστροφή μας στη Ρίγα.Τελικά η μπόρα όντως μας προσπέρασε με κάτι ψιλές ψιχάλες και όταν φτάσαμε στη Ρίγα ο ουρανός ήταν και πάλι πεντακάθαρος.
Ο κόσμος έκανε την απογευματινή του βόλτα κι εμείς τραβήξαμε προς την εθνική βιβλιοθήκη που είχαμε φωτογραφίσει πολλάκις αλλά δεν είχαμε δει από κοντά.Διασχίσαμε μία από τις γέφυρες του ποταμού από όπου είδαμε τα τεράστια κομμάτια πάγου να κυλλάνε γρήγορα πια,να χτυπάνε στις άκρες και να σπάνε και σιγά σιγά να λιώνουν.Φτάνοντας στην Βιβλιοθήκη είδαμε πως ήταν κλειστή και απ’έξω γινόντουσαν εργασίες.Πολύ επιβλητικό κτίριο η αλήθεια είναι,θα ήθελα να το δω και εσωτερικά.
DSC03404.JPG
Βρισκόμασταν στην άλλη μεριά της Ρίγας οπότε καναμε κι εκεί μια σύντομη βόλτα έτσι για να αποκτήσουμε σφαιρική άποψη της πόλης.Το ωραιότερο σημείο της διαδρομής ήταν και πάλι πάνω στη γέφυρα όπου είχαμε τη δυνατότητα τα χαζέψουμε τη Ρίγα από απόσταση και να τη φωτογραφίσουμε καθώς καθρεπτιζόταν στα νερά του Daugava.
DSC03507.JPG

Κάπου εκεί ξεκινά και η μελαγχολία της επικείμενης επιστροφής,που γίνεται πιο γλυκιά όταν σε περιμένουν πίσω όμορφες λατρεμένες φατσούλες!Καθίσαμε λοιπόν σε ένα παγκάκι δίπλα στον ποταμό κι απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα σα ρομαντικά περιστεράκια
DSC03501.JPG
,μετά κάναμε την τελευταία μας βραδινή βόλτα στα πολύβουα σοκάκια,
φάγαμε υπέροχα όπως σε όλο το ταξίδι και κατά τις 11 επιστροφή για τακτοποίηση μπαγκαζίων και ύπνο.
Την επομένη το αεροπλάνο έφευγε στις 2μιση οπότε είχαμε αρκετό χρόνο να απολαύσουμε το πρωινό μας,να κάνουμε τα τελευταία μας ψώνια και να αποχαιρετίσουμε την όμορφη Ρίγα αλλά και ολόκληρη τη Βαλτική!
Αυτό το ταξίδι μου άφησε πολύ γλυκιά γεύση,ήταν καλύτερο από ότι περίμενα και ειλικρινά υπερείχε των προσδοκιών μου.Επέστρεψα ξεκούραστη,ενθουσιασμένη,με αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης!Και κλείνω με τα οικονομικά στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται,700ε το σύνολο για 2 άτομα το οποίο περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια,ξενοδοχεία για 6 διανυκτερεύσεις,3 λεωφορεία(τα δυο βραδυνά).Όσοι το σκέφτεστε πραγματοποιήστε το,αξίζει!!!
 

ggonholidays

Member
Μηνύματα
574
Likes
1.164
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Γκαλαπάγκος
Μπράβο villi!!! Καταπληκτική ιστορία:clap: Εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να ακολουθήσουν πολλές άλλες!
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Συγχαρητήρια για την ιστορία σου κι ευχαριστούμε για την συντροφιά που μας κράτησες! Πάντα τέτοια όμορφα ταξίδια εύχομαι! :)
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.701
Likes
11.108
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Πολύ μου άρεσε η ιστορία και η αφήγησή σου villi μου!
Εύχομαι σύντομα και στα επόμενα! :)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
να προσθέσω και εγώ ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ για την απολαυστική αφήγηση και τις πανέμορφες φωτογραφίες.
villi,σ'ευχαριστούμε.
 

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.428
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Πολύ όμορφες φωτογραφίες στο φινάλε. Ευχαριστούμε πολύ. :)
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Νομίζω ότι ένα απλό "like" δεν λέει τίποτα.
Οι υπέροχες φωτογραφίες σου συμπληρώνουν την θαυμάσια ιστορία σου. Μπράβο.
 

Vagelis V.

Member
Μηνύματα
72
Likes
192
Επόμενο Ταξίδι
Έλα ντε?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς - Αλάσκα
Καλησπέρα και καλή χρονιά! :) Μόλις διάβασα σε ένα πρωινό όλη την ιστορία σου! Σκέφτομαι και εγώ με την κοπέλα μου να κάνουμε ένα ταξίδι στη Βαλτική και έχουμε βγάλει ένα πρόχειρο πρόγραμμα κάπως έτσι:
Αθήνα Βίλνιους 25/03 φτάνουμε βράδυ... Καθόμαστε 25_26_27_28....
Και 29 φευγουμε για Ρίγα... Καθόμαστε 29_30_31...
Και 1 φευγουμε για Τάλλιν... Καθόμαστε 1_2_3... Και 4 μεσημέρι πετάμε για Αθήνα...
Πιστεύεις ότι οι μέρες είναι πολλές σε κάθε πόλη και υπάρχει περίπτωση να τα δούμε όλα και να βαρεθούμε μετά? Θα ήταν καλό μήπως βγάζαμε μια-δυο μέρες από κάπου και τις βάζαμε στο Ελσίνκι? Για να το δούμε και αυτό λίγο? Ρωτάω τη γνώμη σου μιας και πήγες και έχεις πολύ καλύτερη εικόνα από εμένα!
Οι ημερομηνίες είναι σχετικά ενδεικτικές αλλά θα παίξουν εκεί, τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη, ανάλογα πότε θα βρούμε φτηνότερα εισιτήρια!
Επίσης από το Βίλνιους θα πάμε σίγουρα Trakai και σκεφτόμαστε και μια επίσκεψη στο Kaunas! Αυτά από εμένα! :) Θα περιμένω συμβουλή σου!
 

villi

Member
Μηνύματα
1.088
Likes
2.789
4 μέρες για Βίλνιους όσο κι αν το αγαπώ είναι πολλές.3 νομίζω και μέσα στις 3 και η μονοήμερη στο Τρακάι είναι μια χαρά.Την τέταρτη ή θα τη δώσετε στο Κάουνας,δεν πήγα δεν έχω γνώμη ή κάπου αλλού που θα επιλέξετε.Επίσης η τρίτη μέρα στο Ταλλίν δε χρειάζεται.Είναι τόσο μικρό που θα το έχετε δει από την πρώτη μέρα.Να πάτε οπωσδήποτε Ελσίνκι!!!Και μόνο η πλέυση από το Ταλλίν εκείνη την εποχή μεσα στα παγόβουνα είναι εμπειρία.Μπορείτε να δώσετε εκεί την επιπλέον διανυκτέρευση.
Υπέροχο ταξίδι παιδιά,το ξαναέκανα άνετα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.565
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom