Μικρό οδικό σε Βοιωτία και Φωκίδα.

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Ημέρα 3η: Γαλαξίδι

Την προηγούμενη ημέρα στην ψησταριά που φάγαμε, ρωτήσαμε το παιδί που μας σέρβιρε τι ώρα θα ήταν την επόμενη ο αγιασμός των υδάτων και προς έκπληξή μας, μας είπε στις 11.30 που μας φάνηκε πολύ αργά.
Εν το μεταξύ, η κουμπάρα ανησυχούσε πως θα γυρίσει στην Αθήνα, γιατί όσα διάβαζε για την κακοκαιρία την είχαν τρομάξει. Είπαμε να μη ρισκάρει να γυρίσει από Αράχωβα, αλλά να περάσει το Ρίο και έπειτα από την εθνική της Κορίνθου.
Το σημερινό πρόγραμμα έλεγε να ξεκινήσουμε με το Γαλαξίδι, όπου θα μας ακολουθούσε και η κουμπάρα, που στη συνέχεια θα έφευγε και θα συνεχίζαμε μόνοι μας.

1.jpg
1α.jpg
2.jpg


Το Γαλαξίδι είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και βλέποντάς το σου θυμίζει έντονα νησί. Μια πόλη με όμορφα καπετανόσπιτα, που κρίθηκε διατηρητέα και έτσι ευτυχώς σώθηκε. Ο αγιασμός αργούσε, οπότε ξεκινήσαμε τη βόλτα μας θαυμάζοντας τα όμορφα στενά και τα διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, καθώς και τις παραστάσεις των θρυλικών ιστιοφόρων που κοσμούν κάθε γωνιά.

3.jpg
3α.jpg
4.jpg
5.jpg


Το μεγάλο κεφάλαιο της λαμπρής ναυτικής ιστορίας των γαλαξιδιώτικων ιστιοφόρων έκλεισε το 1903, λόγω της εμφάνισης του ατμού. Στο ναυτικό μουσείο δεν μπήκαμε γιατί είχαμε μπει παλιότερα - ίσως και να μην ήταν ανοιχτό εκείνη την ημέρα. Κατηφορίσαμε προς το λιμάνι γιατί πλησίαζε η ώρα του αγιασμού.

6.jpg
7.jpg
8.jpg


Το κρύο ήταν τσουχτερό, όμως με έκπληξη είδαμε αρκετά παιδιά να ετοιμάζονται και να γδύνονται για να βουτήξουν. Το παιχνίδι δεν φάνηκε να είναι στημένο γιατί ο παπάς έριξε αρκετά μακριά τον σταυρό. :)
Μπράβο στα παιδιά που βούτηξαν, αν και τα λυπήθηκα λίγο.

9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg


Γρήγορα - γρήγορα λοιπόν κινήσαμε για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, να την προλάβουμε ανοιχτή πριν κλείσει και να δούμε το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Το τέμπλο αυτό το σκάλισε ο Αναστάσιος Μόσχος και χωρίζεται σε 12 τμήματα, με ανάγλυφες παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή διαθήκη.
Η τοπική παράδοση αναφέρεται μυθοπλαστικά στον τεχνίτη. Ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια πελεκούσε το καρυδόξυλο για το τέμπλο από το πρωί έως το βράδυ. Ο ίδιος έλεγε: “ Έτσι καθώς σκαλίζω το πρόσωπο του Χριστού και των αγίων, μυρμηγκιάζει από συγκίνηση το κορμί μου. Αισθάνομαι σαν να μιλάω με το Θεό και αναπαύεται η ψυχή μου”.
Η τοπική παράδοση λέει ότι τις τελευταίες ημέρες που έφτιαχνε τις μικρολεπτομέρειες κλείστηκε τόσο στον εαυτό του που δεν μιλούσε σε κανένα. Κι όταν μια μέρα βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος στο πλακόστρωτο, κανένας δεν κατάφερε να ξεδιαλύνει αν έπεσε από τη σκαλωσιά με τη θέλησή του ή γλίστρησε.
Το τέμπλο είναι όντως καταπληκτικό, όμως δεν μπορέσαμε να το μελετήσουμε λεπτομερώς, γιατί η νεωκόρισα ήθελε να κλείσει την εκκλησία.

14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg


Αφού πήραμε και τον αγιασμό μας, κινηθήκαμε να ολοκληρώσουμε την βόλτα μας και να πάρουμε τα παραδοσιακά γλυκά για τα οποία φημίζεται το Γαλαξίδι, τον χαλβά, τα αμυγδαλωτά, το ραβανί με το αλεσμένο ρύζι.
Δεν είχαμε και μεγάλη επιτυχία στα γλυκά, όχι βέβαια ότι μας έμειναν και τα πετάξαμε. :lol:
Ο ιδιοκτήτης του φούρνου μας φόβισε λίγο, γιατί σήμερα φυσούσε πολύ και μας είπε ότι υπάρχει περίπτωση να κλείσει η γέφυρα του Ρίου, πράγμα που δεν είχα ξανακούσει. Η κουμπάρα ούτως ή άλλως είχε αποφασίσει ότι θα φύγει, εμείς είπαμε όμως να το ρισκάρουμε και να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας. Χαιρετηθήκαμε και ο καθένας πήρε τον δρόμο του.

19.jpg
20.jpg
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Σκέπτομαι πως αν ήμουν μια βορειοευρωπαία τουρίστρια και βρισκόμουν στο Γαλαξίδι την ημέρα του αγιασμού των υδάτων μάλλον θα ενθουσιαζόμουν με το happening που πέτυχα.

Ουπς! :rolleyes:Τώρα που το σκέπτομαι περισσότερο ... και εγώ που είμαι Νοτιοευρωπαία και μάλιστα Ελληνίδα δεν νομίζω να έχω δει από κοντά τον αγιασμό και όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνουν κάποιοι να ανασύρουν το σταυρό από τη θάλασσα.

Τι ωραία που είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις του κάθε τόπου και η αναβίωσή τους και μπράβο σας που επιδιώκετε να τα ζείτε από κοντά εσείς και τα παιδιά σας.
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Ημέρα 3η: Άμφισσα

Επόμενος στόχος μας ήταν η Άμφισσα και συγκεκριμένα η “συνοικία φάντασμα”, η συνοικία της Χάρμαινας .

a1.jpg
a2.jpg
a3.jpg


Κάτω από το κάστρο των Σαλώνων λοιπόν, βρίσκεται η παλιά συνοικία των βυρσοδεψείων και των σχοινάδικων της πόλης, που γνώρισαν ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Τα σπίτια είναι χαμηλά, χτισμένα από κόκκινες πλίθες και ξύλο. Καμιά σαρανταριά από αυτά έχουν κριθεί διατηρητέα και λίγα έχουν συντηρηθεί.

a4.jpg
a5.jpg
a6.jpg


Κρυφοκοιτάζοντας από τα ανοίγματα των ξύλινων ξεχαρβαλωμένων πορτών μπορείς να δεις τα δοκάρια με τους γάντζους όπου κρεμούσαν τα δέρματα, κάποια σκόρπια εργαλεία και ψηλά κρεμασμένες τις μουτσούνες που φορούν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Η συνοικία είναι μικρή και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ανάδειξής της. Κάποια δρομάκια έχουν πλακοστρωθεί, λίγα κτίρια είναι συντηρημένα, υπάρχει ένας όμορφος πολυχώρος για καφέ και φαγητό, αλλά νομίζω πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να αναδειχθεί η όμορφη αυτή συνοικία.

a7.jpg
a8.jpg
a9.jpg
a10.jpg



Το στοιχειό της Χάρμαινας.

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στην πόλη ένα παλικάρι ο Κωσταντής, που δούλευε στα βυρσοδεψεία. Αγαπούσε τη Λενιώ και ήταν ευτυχισμένος. Μια μέρα ο Κωσταντής φόρτωσε το κάρο του και έφυγε για δουλειά. Οι δουλειές του πήγαν καλά και γύρισε στην Άμφισσα με ένα δαχτυλίδι για την αγαπημένη του. Όταν έφτασε στο σπίτι της, έμαθε όμως πως η Λενιώ δεν υπήρχε πια. Είχε πάει στην πηγή της Χάρμαινας και ένας κεραυνός τη σκότωσε. Ο Κωσταντής δεν άντεξε τον χαμό της αγαπημένης του, πέθανε κι αυτός και στοίχειωσε. Το στοιχειό είχε φρικτή όψη, περιφερόταν στα δρομάκια δίπλα από το σπίτι της Λενιώς και σκόρπιζε τον τρόμο. Πολλές φορές συγκρουόταν με άλλα στοιχειά, όμως πάντα νικούσε. Ησύχασε μόνο όταν πέρασαν τα τριπλάσια χρόνια του Κωσταντή και της Λενιώς…

a11.jpg
a12.jpg
a14.jpg
a15.jpg


Από το 1995, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς γίνεται αναπαράσταση της πάλης των στοιχειών. Μασκαρεμένοι νέοι με προβιές αλυσίδες και τενεκέδες, αναστατώνουν την πόλη και πλαισιώνουν τα στοιχειά, που εμφανίζονται στο τέλος της πομπής. Από την μάχη αυτή νικητής πάντα βγαίνει το στοιχειό της Χάρμαινας.
Όταν διάβασα αυτή την ιστορία εννοείται ότι αποφάσισα πως κάποια επόμενη φορά, θα βρεθούμε στην Άμφισσα εκείνες τις μέρες, για να δούμε το δρώμενο. Είπαμε, όσες φορές και να πας σε ένα μέρος, πάντα ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.

a16.jpg
a17.jpg
a18.jpg
a19.jpg
a20.jpg


Επόμενη στάση μας στην πόλη της Άμφισσας είναι ένα ιστορικό καφενείο που μετρά 90 χρόνια ζωής. Το “Πανελλήνιον” ή “Γυαλί Καφενέ” ή “Μεγάλο καφενείο”. Η ταμπέλα του πάντως λέει ακόμη:

b1.jpg


Φτάσαμε λοιπόν στην πλατεία Κεχαγιά, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη συνοικία της Χάρμαινας, γύρω από την οποία διατηρούνται ακόμη αρκετά παλιά και νεοκλασικά κτίρια. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι το εν λόγω καφενείο. Άξιζε βέβαια μια μικρή βόλτα στη γειτονιά γύρω από την πλατεία, όμως εμείς βιαστήκαμε να μπούμε μέσα, γιατί ανυπομονούσα να δω πως είναι πια ο χώρος.

b2.jpg
b3.jpg
b4b.jpg

b4.jpg


Το ψηλοτάβανο αυτό καφενείο έχει το σπάνιο χαρακτηριστικό ότι διαθέτει θεατρική σκηνή. Από τη σκηνή αυτή πέρασαν για πολλά χρόνια πολλοί θίασοι και μπουλούκια, με πρώτους αυτούς των Αυλωνίτη, Φωτόπουλου και Μακρή. «Ο κόσμος στην Άμφισσα ήταν θεατρόφιλος, άφηναν κότες ή αυγά αντί χρημάτων για να παρακολουθήσουν την παράσταση» είχε πει ο κυριος Μαστρονικολόπουλος σε συνέντευξή του.
Από τα χέρια του ήπιε κάποτε καφέ και η Ρόμι Σνάιτερ.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε επί πέντε μερόνυχτα το 1976 εδώ μια σκηνή από την ταινία του “Θίασος”.
Το 2017 ο ιδιοκτήτης του κύριος Θανάσης Μαστρονικολόπουλος, έδωσε το καφενείο του σε δύο νέους ανθρώπους για να το διαχειριστούν και λίγους μήνες μετά έφυγε από την ζωή.
Εξωτερικά το κτίριο δεν διέφερε πολύ από τις εικόνες που είχαμε δει,

b5.jpg


εσωτερικά όμως οι αλλαγές ήταν πολλές. Όχι βέβαια δυσάρεστες, αλλά δεν ήταν πια το κλασικό καφενείο που μπορεί να δει κάποιος σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Τώρα είναι ένας μοντέρνος, ευχάριστος χώρος, που έχει όμως κρατήσει πολλά στοιχεία από τα παλιά, με πολύ νέο κόσμο να συχνάζει εκεί. Καθίσαμε δίπλα στη σκηνή, αλλά η αυλαία της ήταν κλειστή και με έτρωγε η περιέργεια πως ήταν μέσα. Έτσι αφού παραγγείλαμε, ανέβηκα τα ξύλινα σκαλιά, παραμέρισα λίγο την αυλαία και έριξα μερικές κλεφτές ματιές μέσα. Ένα πιάνο, μια πολυθρόνα με ένα τραπέζι και ένας μεγάλος πολυέλαιος να κρέμεται από το ταβάνι. Μετά από λίγο οι κόρες μου που μου είχαν πει “μπαμπά, που πας;” ξεπέρασαν την ντροπή τους και πήγαν και αυτές να δουν τι έχει εκεί μέσα. :haha: Στη σκηνή αυτή δίνονται τώρα πιά κάποιες μουσικές παραστάσεις. Όταν πήρε να αδειάζει ο χώρος, ξέκλεψα μερικές φωτογραφίες.

b7.jpg
b9.jpg
b10.jpg


Η ώρα είχε πάει τρεις και το πρόγραμμα έλεγε ότι επιστρέφοντας, θα κάναμε και μια στάση στη Ναύπακτο. Όμως όση ώρα πίναμε τον καφέ μας, ένα τηλεφώνημα μας άλλαξε το πρόγραμμα και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε εσπευσμένα στην πόλη μας. :( Παρέα με εμάς επέστρεφαν και πολλά μπουλούκια αποδημητικών πουλιών, που πετούσαν παράλληλα με τον Κορινθιακό κόλπο. Η κακοκαιρία τα έστελνε σε αναζήτηση καλύτερου καιρού, ενώ εμείς πορευόμασταν προς το τέλος του ταξιδιού μας.

Ήταν ένα ταξίδι που αποφασίστηκε γρήγορα, από το οποίο αρχικά δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες. Να όμως που περάσαμε καλά, είδαμε καινούργια πράγματα και θέσαμε στόχους για την επόμενη φορά που θα βρεθούμε πάλι εδώ. Η Ελλάδα μας εκπλήσσει ευχάριστα συνεχώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, έτσι τουλάχιστον το νιώθω εγώ, αξίζει να της αφιερώσουμε χρόνο και να την εξερευνήσουμε περισσότερο.

Καλή ταξιδιάρικη χρονιά εύχομαι σε όλους.

Τέλος
 

Attachments

  • 176,2 KB Προβολές: 0
  • 258 KB Προβολές: 0
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Καλά, η θεατρική σκηνή με τις λάμπες μπροστά είναι όλα τα λεφτά!!! Έτσι όπως βλέπω τον χώρο απο τις φωτογραφίες σου, εμπνέει ζεστασιά με "άρωμα" vintage....Όμορφο!

Η Ελλάδα μας εκπλήσσει ευχάριστα συνεχώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου,
Ναι είναι!!!

Ο χρόνος ξεκίνησε με όμορφο ταξιδάκι :)
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Απο το μακρινό 2008....όντως μοιάζει με νησί :)

View attachment 294152

Τι με κάνεις και ξεθάβω....
Ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες μου στάσεις στο πέρασμα μου από εκείνα τα μέρη τα τελευταία 20+ χρόνια, παλιότερα ταξιδεύοντας για Θεσσαλονίκη, αργότερα για κάποια οδικά που κάναμε προς την κεντρική Ελλάδα.
Αποκριάτικο θα είναι κάποτε το επόμενο ταξίδι για εκεί, για να δούμε τα δρώμενα στην Άμφισσα, αλλά και τον αλευροπόλεμο του Γαλαξιδίου και να θυμηθώ λίγο τα νιάτα μου.:)
 

damasta

Member
Μηνύματα
192
Likes
393
Επόμενο Ταξίδι
ιού επιτρέποντος ΠΑΝΤΟΥ
Ομορφο το ταξιδιωτικο ποδαρικο σας στο 2020!!!!!

και μενα μου φερνεις μνημες απο παλαιοτερη επισκεψη

Στην Αμφισσα αξιζει επισκεψη η μητροπολη "Εισοδια της Θεοτοκου" με αγιογραφιες του Σπυρου Παπαλουκα αλλα και ξυλογλυπτα τεμπλο,δεσποτικο,αμβωνα και εικονοστασια που χρονολογουνται απο τα θυρανοιξια της εκκλησιας.Στην πισω πλευρα της εκκλησιας βρισκεται βαπτηστηριο πρωτοβυζαντινων χρονων.
Η Αμφισσα εχει και ενα μικρο αρχαιολογικο μουσειο .Στεγαζεται σε ενα νεοκλασσικο σε αμφιθεατρικο σημειο της πολης.
Ψηλα πανω απο την συνοικια της Χαρμαινας βρισκεται το καστρο των Σαλωνων.https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=amfisa
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.552
Likes
12.363
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Ημέρα 3η: Άμφισσα

Επόμενος στόχος μας ήταν η Άμφισσα και συγκεκριμένα η “συνοικία φάντασμα”, η συνοικία της Χάρμαινας .

View attachment 294080 View attachment 294081 View attachment 294082

Κάτω από το κάστρο των Σαλώνων λοιπόν, βρίσκεται η παλιά συνοικία των βυρσοδεψείων και των σχοινάδικων της πόλης, που γνώρισαν ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Τα σπίτια είναι χαμηλά, χτισμένα από κόκκινες πλίθες και ξύλο. Καμιά σαρανταριά από αυτά έχουν κριθεί διατηρητέα και λίγα έχουν συντηρηθεί.

View attachment 294083 View attachment 294084 View attachment 294085

Κρυφοκοιτάζοντας από τα ανοίγματα των ξύλινων ξεχαρβαλωμένων πορτών μπορείς να δεις τα δοκάρια με τους γάντζους όπου κρεμούσαν τα δέρματα, κάποια σκόρπια εργαλεία και ψηλά κρεμασμένες τις μουτσούνες που φορούν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Η συνοικία είναι μικρή και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ανάδειξής της. Κάποια δρομάκια έχουν πλακοστρωθεί, λίγα κτίρια είναι συντηρημένα, υπάρχει ένας όμορφος πολυχώρος για καφέ και φαγητό, αλλά νομίζω πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να αναδειχθεί η όμορφη αυτή συνοικία.

View attachment 294086 View attachment 294087 View attachment 294088 View attachment 294089


Το στοιχειό της Χάρμαινας.

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στην πόλη ένα παλικάρι ο Κωσταντής, που δούλευε στα βυρσοδεψεία. Αγαπούσε τη Λενιώ και ήταν ευτυχισμένος. Μια μέρα ο Κωσταντής φόρτωσε το κάρο του και έφυγε για δουλειά. Οι δουλειές του πήγαν καλά και γύρισε στην Άμφισσα με ένα δαχτυλίδι για την αγαπημένη του. Όταν έφτασε στο σπίτι της, έμαθε όμως πως η Λενιώ δεν υπήρχε πια. Είχε πάει στην πηγή της Χάρμαινας και ένας κεραυνός τη σκότωσε. Ο Κωσταντής δεν άντεξε τον χαμό της αγαπημένης του, πέθανε κι αυτός και στοίχειωσε. Το στοιχειό είχε φρικτή όψη, περιφερόταν στα δρομάκια δίπλα από το σπίτι της Λενιώς και σκόρπιζε τον τρόμο. Πολλές φορές συγκρουόταν με άλλα στοιχειά, όμως πάντα νικούσε. Ησύχασε μόνο όταν πέρασαν τα τριπλάσια χρόνια του Κωσταντή και της Λενιώς…

View attachment 294090 View attachment 294091 View attachment 294092 View attachment 294093

Από το 1995, το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς γίνεται αναπαράσταση της πάλης των στοιχειών. Μασκαρεμένοι νέοι με προβιές αλυσίδες και τενεκέδες, αναστατώνουν την πόλη και πλαισιώνουν τα στοιχειά, που εμφανίζονται στο τέλος της πομπής. Από την μάχη αυτή νικητής πάντα βγαίνει το στοιχειό της Χάρμαινας.
Όταν διάβασα αυτή την ιστορία εννοείται ότι αποφάσισα πως κάποια επόμενη φορά, θα βρεθούμε στην Άμφισσα εκείνες τις μέρες, για να δούμε το δρώμενο. Είπαμε, όσες φορές και να πας σε ένα μέρος, πάντα ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.

View attachment 294094 View attachment 294095 View attachment 294096 View attachment 294097 View attachment 294098

Επόμενη στάση μας στην πόλη της Άμφισσας είναι ένα ιστορικό καφενείο που μετρά 90 χρόνια ζωής. Το “Πανελλήνιον” ή “Γυαλί Καφενέ” ή “Μεγάλο καφενείο”. Η ταμπέλα του πάντως λέει ακόμη:

View attachment 294099

Φτάσαμε λοιπόν στην πλατεία Κεχαγιά, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη συνοικία της Χάρμαινας, γύρω από την οποία διατηρούνται ακόμη αρκετά παλιά και νεοκλασικά κτίρια. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι το εν λόγω καφενείο. Άξιζε βέβαια μια μικρή βόλτα στη γειτονιά γύρω από την πλατεία, όμως εμείς βιαστήκαμε να μπούμε μέσα, γιατί ανυπομονούσα να δω πως είναι πια ο χώρος.

View attachment 294100 View attachment 294101 View attachment 294103
View attachment 294102

Το ψηλοτάβανο αυτό καφενείο έχει το σπάνιο χαρακτηριστικό ότι διαθέτει θεατρική σκηνή. Από τη σκηνή αυτή πέρασαν για πολλά χρόνια πολλοί θίασοι και μπουλούκια, με πρώτους αυτούς των Αυλωνίτη, Φωτόπουλου και Μακρή. «Ο κόσμος στην Άμφισσα ήταν θεατρόφιλος, άφηναν κότες ή αυγά αντί χρημάτων για να παρακολουθήσουν την παράσταση» είχε πει ο κυριος Μαστρονικολόπουλος σε συνέντευξή του.
Από τα χέρια του ήπιε κάποτε καφέ και η Ρόμι Σνάιτερ.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε επί πέντε μερόνυχτα το 1976 εδώ μια σκηνή από την ταινία του “Θίασος”.
Το 2017 ο ιδιοκτήτης του κύριος Θανάσης Μαστρονικολόπουλος, έδωσε το καφενείο του σε δύο νέους ανθρώπους για να το διαχειριστούν και λίγους μήνες μετά έφυγε από την ζωή.
Εξωτερικά το κτίριο δεν διέφερε πολύ από τις εικόνες που είχαμε δει,

View attachment 294104

εσωτερικά όμως οι αλλαγές ήταν πολλές. Όχι βέβαια δυσάρεστες, αλλά δεν ήταν πια το καφενείο αυτό.

Ένας μοντέρνος ευχάριστος χώρος, που έχει όμως κρατήσει πολλά στοιχεία από τα παλιά, με πολύ νέο κόσμο να συχνάζει εκεί. Καθίσαμε δίπλα στη σκηνή, αλλά η αυλαία της ήταν κλειστή και με έτρωγε η περιέργεια πως ήταν μέσα. Έτσι αφού παραγγείλαμε, ανέβηκα τα ξύλινα σκαλιά, παραμέρισα λίγο την αυλαία και έριξα μερικές κλεφτές ματιές μέσα. Ένα πιάνο, μια πολυθρόνα με ένα τραπέζι και ένας μεγάλος πολυέλαιος να κρέμεται από το ταβάνι. Μετά από λίγο οι κόρες μου που μου είχαν πει “μπαμπά, που πας;” ξεπέρασαν την ντροπή τους και πήγαν και αυτές να δουν τι έχει εκεί μέσα. :haha: Στη σκηνή αυτή δίνονται τώρα πιά κάποιες μουσικές παραστάσεις. Όταν πήρε να αδειάζει ο χώρος, ξέκλεψα μερικές φωτογραφίες.

View attachment 294106 View attachment 294108 View attachment 294109

Η ώρα είχε πάει τρεις και το πρόγραμμα έλεγε ότι επιστρέφοντας, θα κάναμε και μια στάση στη Ναύπακτο. Όμως όση ώρα πίναμε τον καφέ μας, ένα τηλεφώνημα μας άλλαξε το πρόγραμμα και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε εσπευσμένα στην πόλη μας. :( Παρέα με εμάς επέστρεφαν και πολλά μπουλούκια αποδημητικών πουλιών, που πετούσαν παράλληλα με τον Κορινθιακό κόλπο. Η κακοκαιρία τα έστελνε σε αναζήτηση καλύτερου καιρού, ενώ εμείς πορευόμασταν προς το τέλος του ταξιδιού μας.

Ήταν ένα ταξίδι που αποφασίστηκε γρήγορα, από το οποίο αρχικά δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες. Να όμως που περάσαμε καλά, είδαμε καινούργια πράγματα και θέσαμε στόχους για την επόμενη φορά που θα βρεθούμε πάλι εδώ. Η Ελλάδα μας εκπλήσσει ευχάριστα συνεχώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, έτσι τουλάχιστον το νιώθω εγώ, αξίζει να της αφιερώσουμε χρόνο και να την εξερευνήσουμε περισσότερο.

Καλή ταξιδιάρικη χρονιά εύχομαι σε όλους.

Τέλος
Η φωτογραφία από το διαδίκτυο αφαιρέθηκε, εξαιτίας των όρων του φόρουμ. Αν κρίνεται απαραίτητο, μπορείς να προσθέσεις έναν σύνδεσμο.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Τι ωραίες φωτογραφίες και περιγραφή! Λατρεύω οδοιπορικά στην Ελλάδα και αγαπώ ιδιαίτερα το Γαλαξίδι. Πάντα τέτοια :)
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Η φωτογραφία από το διαδίκτυο αφαιρέθηκε, εξαιτίας των όρων του φόρουμ. Αν κρίνεται απαραίτητο, μπορείς να προσθέσεις έναν σύνδεσμο.
:shock: Δεν το γνώριζα, νομίζω έχω πέσει ξανά στο ίδιο παράπτωμα, :lol: θα ξεψαχνίσω τις ιστορίες μου να τις αφαιρέσω.
Αν και νομίζω πολλάκις έχω δει σε μηνύματα φωτογραφίες από το διαδίκτυο, που δηλώνεται ότι είναι από εκεί. :)
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Ομορφο το ταξιδιωτικο ποδαρικο σας στο 2020!!!!!

και μενα μου φερνεις μνημες απο παλαιοτερη επισκεψη

Στην Αμφισσα αξιζει επισκεψη η μητροπολη "Εισοδια της Θεοτοκου" με αγιογραφιες του Σπυρου Παπαλουκα αλλα και ξυλογλυπτα τεμπλο,δεσποτικο,αμβωνα και εικονοστασια που χρονολογουνται απο τα θυρανοιξια της εκκλησιας.Στην πισω πλευρα της εκκλησιας βρισκεται βαπτηστηριο πρωτοβυζαντινων χρονων.
Η Αμφισσα εχει και ενα μικρο αρχαιολογικο μουσειο .Στεγαζεται σε ενα νεοκλασσικο σε αμφιθεατρικο σημειο της πολης.
Ψηλα πανω απο την συνοικια της Χαρμαινας βρισκεται το καστρο των Σαλωνων.https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=amfisa
Ευχαριστούμε @damasta , σημειώνονται για το μέλλον. :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.505
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom