Νότια Αφρική Μοτο-βόλτες στη Νότιο Αφρική

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική

Το όνειρο κάθε μοτοσυκλετιστή είναι τα μακρινά ταξίδια σε μέρη που προσφέρουν έντονες συγκινήσεις. Πόσο όμως είναι αυτό εφικτό όταν στη διάθεση σου έχεις μόνο 2-3 εβδομάδες διακοπές το καλοκαίρι... ??? Μάλλον όχι και ότι πιο εύκολο χωρίς να υπολογίσουμε και άλλες παραμέτρους όπως το κόστος, η ασφάλεια, η παρέα κτλ.
Αν και αρχικά τα σχέδια για φέτος ήταν κάπου στην Ευρώπη, μετά όμως από την περσινή εμπειρία στην Τουρκία μου ακουγόταν κάπως ξενέρωτο. Κάποια στιγμή μας καρφώθηκε η ιδέα να αλλάξουμε ήπειρο, έστω και με αεροπλάνο ψάχνοντας για νέες εμπειρίες. Όταν διαπιστώσαμε ότι η διαδρομή Αθήνα - Γιοχάνεσμπουργκ κόστιζε 650 ευρώ / άτομο με απ' ευθείας πτήση της Ολυμπιακής, αρχίσαμε να το ψάχνουμε περισσότερο.
Πριν από 5-6 χρόνια θυμάμαι που είχα συναντήσει στο internet μια εταιρεία που έκανε οργανωμένες εκδρομές με μηχανή στη Νότιο Αφρική. Οπότε κάνοντας τη σχετική αναζήτηση στο google, ανακάλυψα ότι υπάρχουν πλέον πολλά τέτοια γραφεία που νοικιάζουν μηχανές ή κάνουν οργανωμένες εκδρομές για όλα τα γούστα στη Νότιο Αφρική και τις γύρω χώρες. Οι επιλογές σε διαδρομές άφθονες και το κόστος ανάλογο των ημερών του touring και της μηχανής που θα επιλέξεις. Μετά από πολύ ψάξιμο καταλήξαμε στο εξής πλάνο :
  • 13 μέρες στη Νότιο Αφρική από τις οποίες οι 7 θα ήταν περιήγηση με ένα νοικιασμένο BMW GS650 στην ανατολική πλευρά της χώρας με αφετηρία και τερματισμό στην Πρετόρια. Η διαδρομή περιελάμβανε και μία διακτυνέρευση στο ανεξάρτητο κρατίδιο της Σουαζιλάνδης.
  • Επίσης θα είχαμε μία σύντομη βόλτα στο Γιοχάνεσμπουργκ (την 1η μέρα) και 5 μέρες στο Cape Town πηγαίνοντας εκεί με αεροπλάνο.
 

Attachments

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Η εμπειρία ενοικίασης της μηχανής από γραφείο που ασχολείται αποκλειστικά με μοτοσυκλετιστικό τουρισμό ήταν σε γενικές γραμμές καλή. Αρχικά επικοινωνήσαμε με πολλά γραφεία και τελικά επιλέξαμε το Sama Tours (Motorcycle Tours and Rentals South Africa) επειδή μας άρεσε η προσφερόμενη διαδρομή, ενώ ήταν και αρκετά εξυπηρετικοί στην ηλεκτρονική επικοινωνία μας απαντώντας στις πολλές απορίες που είχαμε. Τελικά καταλήξαμε στο πλάνο να κάνουμε το ταξίδι μόνοι μας χωρίς άλλους συνταξιδιώτες και οδηγό. Εκτός από τη μηχανή και τις βαλίτσες, μας έκλεισαν όλα τα ξενοδοχεία και μας προμηθεύσουν με GPS με όλες τις βασικές διαδρομές και κάποιες προαιρετικές και μας κανόνισαν και 2 safari . Έτσι το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να απολαύσουμε τις διαδρομές και να γλυτώσουμε από άσκοπες αναζητήσεις και χαμένο χρόνο, ιδιαίτερα σε μία χώρα που δεν φημίζεται για την ασφάλεια της και κυρίως τη νύχτα.
Τέλος και κατόπιν επιθυμίας μας να επισκευθούμε το Μουσείο του Απαρτχάιντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσφέρθηκαν να μας πάνε εκεί με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο και μετά από δύο ώρες πήγαμε στην Πρετόρια όπου ήταν η βάση του γραφείου (τρία τέταρτα διαδρομή). Φυσικά την τελευταία μέρα μας συνόδεψαν πάλι στο αεροδρόμιο. Μόνο όταν παραδώσαμε τη μηχανή εισπράξαμε μία κρυάδα και απέφυγαν με τρόπο την πρόσκληση να φάμε μαζί εκείνο το βράδυ για να συζητήσουμε τις εντυπώσεις από το ταξίδι.
 

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Τα highlights του ταξιδιού

  • Το Μουσείο του Απαρτχάιντ απ' όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι και ήταν η καλύτερη εισαγωγή για τη χώρα που μας φιλοξένησε τις επόμενες 13 ημέρες.
  • Οι διαδρομές μέσα από δάση και συνήθως με άψογη άσφαλτο.
  • Τα παιδιά που μας χαιρετούσαν απ' όπου περνούσαμε με τη μηχανή. Ιδιαίτερα στη Σουαζιλάνδη όπου οι άνθρωποι είναι περισσότερο φιλικοί αλλά και στην ύπαιθρο της Νοτίου Αφρικής.
  • Ο ενθουσιασμός και οι ευχαριστίες των παιδιών όταν τους δίναμε μικρά δωράκια όπως στυλό, τετράδια και καραμέλες.
  • Το φαγητό σε κάποια εστιατόρια ήταν απίστευτο... έντονες γεύσεις και πικάντικες. Το πιο ιδιαίτερο ήταν ο κροκόδειλος στο εστιατόριο Mama Africa.
  • Η παραλία της St.Lucia με θέα τον Ινδικό Ωκεανό.
  • Τα ζώα στο Kruger Park κυρίως αλλά και στους δρόμους και πάρκα που επισκευθήκαμε (Bourkes Luck Potholes, St. Lucia Crocodile Center, το πάρκο με πιγκουίνους της πόλης Simon's Town).
  • Το Table Mountain, ο περίπατος σ' αυτό και η μαγευτική θέα στην πόλη του Cape Town και τα περίχωρα.
  • Η βόλτα στο Cape Point και στο Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας
  • Το Robben Island και η ξενάγηση στη φυλακή από πρώην πολιτικό κρατούμενο και τρόφιμο της φυλακής.
  • Η επίσκεψη στο μουσείο District Six Museum του Cape Town, όπου γνωρίσαμε μια άλλη πλευρά του παραλογισμού του Apartheid
  • Οι εικόνες από την ύπαιθρο της Σουαζιλάνδης και τους καλοσυνάτους ανθρώπους της.
  • Η αγορά στο Piggs Peak της Σουαζιλάνδης και η επίσκεψη στο πολιτιστικό χωριό όπου μάθαμε λίγα πράγματα από τη παραδοσιακή ζωή και τον πολιτισμό των Σουάζι.
  • Η τελευταία βραδυά στο εστιατόριο και μπαρ Mama Africa του Cape Town, με εξαιρετικό φαγητό, κρασί και ζωντανή αφρικάνικη μουσική.
 

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Εντυπώσεις του δρόμου

Η βενζίνη πολύ φθηνή... περίπου 0,65 ευρώ/λίτρο. Γενικά οι τιμές ήταν αρκετά χαμηλές, π.χ. συνήθης τιμή ενός καλού γεύματος για 2 άτομα ήταν 15-18 ευρώ μαζί με φιλοδώρημα. Εξαίρεση το Cape Town που ήταν κάπως ακριβότερα.

Οι δρόμοι γενικά ήταν καλοί και ιδιαίτερα στις όμορφες διαδρομές η άσφαλτος ήταν εξαιρετική. Σε χειρότερη κατάσταση τα πρώτα χιλιόμετρα έξω από την Πρετόρια σε επαρχιακούς δρόμους. Προσοχή χρειάζεται γιατί κυκλοφορούν πολλά ζώα στους δρόμους, από αγελάδες και κατσίκια μέχρι μπαμπουίνους.

Οι καλύτερες διαδρομές ήταν στην ευρύτερη περιοχή του Magoebaskloof, το ανέβασμα στα βουνά του Mpumalanga (η χαρά του μοτοσυκλετιστή σύμφωνα με τους ντόπιους δικυκλιστές), στην περιοχή των Graskop και Hazyview, τα βουνά νότια του Barberton λίγο πριν τα σύνορα στη Σουαζιλάνδη καθώς και τα πρώτα χιλιόμετρα σε αυτήν σε χωματόδρομο μέσα από δάση, ο αυτοκινητόδρομος N2 από τη Σουαζιλάνδη μέχρι τη St.Lucia και η διαδρομή από Cape Town προς Cape Point.

Ο καιρός στις διαδρομές ήταν πολύ καλός αν και χειμώνας όπου όμως σπάνια βρέχει. Έτσι είχε ζέστη τη μέρα και ήταν ιδανικά για οδήγηση. Όταν σκοτείνιαζε όμως έπεφτε το κρύο (και σκοτείνιαζε κατά τις 6 το απόγευμα). Στο Cape Town ο χειμώνας είναι πιο κοντά στο δικό μας, οπότε συναντήσαμε μέρες με βροχή και κρύο.

Τα τοπία που είδαμε ήταν όμορφα και διαφορετικά σε πολλές περιπτώσεις. Όμως γενικά περίμενα πιο "γεμάτες" εικόνες αλλά η ανομβρία του χειμώνα επιφέρει μεγάλη ξηρασία στη χώρα, τουλάχιστον στα ανατολικά.

Με τους ανθρώπους στις περιοχές που επισκευθήκαμε και ιδιαίτερα στις πιο φτωχές δεν είχαμε πάρα πολλές επαφές κυρίως λόγω σχετικού φόβου. Συνομιλήσαμε όμως με αρκετούς ντόπιους στα εστιατόρια και ξενοδοχεία αλλά και στο δρόμο. Οι μαύροι ήταν φιλικοί και μας έλεγαν για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, χωρίς να είναι όλα ιδανικά. Ακούσαμε όμως και για την ανεργία κυρίως λόγω της λαθρομετανάστευσης στη Νότιο Αφρική από τις γειτονικές χώρες και κυρίως τη Ζιμπάμπουε, ενώ είδαμε και την αθλιότητα που υπάρχει σε πολλές παραγκουπόλεις έξω από τις πόλεις. Οι λευκοί, αν και φιλικοί ήταν πιο συγκρατημένοι και κρυόπλαστοι, όπως ακριβώς οι ομοϊδεάτες τους από την Ευρώπη (Ολλανδία και Αγγλία) από τους οποίους ουσιαστικά κατάγονται.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας που τόσο ακούγεται για τη συγκεκριμένη χώρα, πουθενά δεν νιώσαμε ιδιαίτερη απειλή. Αποφεύγαμε βέβαια να προκαλούμε όπως να κυκλοφορούμε πεζοί τη νύχτα (μόνο στο Cape Town το κάναμε 1-2 φορές), να έχουμε εκτεθιμένα πορτοφόλια, τσάντες και φωτογραφική μηχανή, ενώ δεν κυκλοφορήσαμε καθόλου μέσα στο Γιοχάνεσμπουργκ παρά μόνο όταν πήγαμε με συνοδεία στο Μουσείο του Απαρτχάιντ.
 

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μηνύματα
2.487
Likes
3.195
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ωραία εμπειρία!και πολύ καλή καταγραφή των εντυπώσεων!Δεν κατάλαβα πότε έγινε αυτό το ταξίδι;
Και αν θα μπορούσες να μας πείς κάτι παραπάνω όσον αφορά τη ζωή,το βιοτικό επίπεδο στο Κέιπ Τάουν όπου μείνατε νομίζω 5 μέρες;Τιμές στα φαγητά.,..το βράδυ τι κάνεις εκεί πέρα;
 

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ωραία εμπειρία!και πολύ καλή καταγραφή των εντυπώσεων!Δεν κατάλαβα πότε έγινε αυτό το ταξίδι;
Και αν θα μπορούσες να μας πείς κάτι παραπάνω όσον αφορά τη ζωή,το βιοτικό επίπεδο στο Κέιπ Τάουν όπου μείνατε νομίζω 5 μέρες;Τιμές στα φαγητά.,..το βράδυ τι κάνεις εκεί πέρα;
Το ταξίδι έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 2009.

Για το φαγητό, συνήθης τιμή ενός καλού γεύματος για 2 άτομα ήταν 15-18 ευρώ μαζί με φιλοδώρημα. Εξαίρεση το Cape Town που ήταν κάπως ακριβότερα.

Για το βιωτικό επίπεδο, ειδικά στο Cape Town αλλά και γενικότερα, για τους λευκούς δεν το συζητάω, είναι εξαιρετικό. Για τους μαύρους, η πλειοψηφία ζει σε όχι καλές συνθήκες.... παραγκουπόλεις, ανεργία κτλ. Όμως γενικά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από τη στιγμή που καταργήθηκε το απαρτχάιντ και βελτιώνεται σταδιακά. Οι μαύροι πλέον έχουν τη δυνατότητα να μορφώνονται και να καταλαμβάνουν καλές θέσεις εργασίας οπουδήποτε χωρίς διακρίσεις, οπότε και η ζωή τους γίνεται καλύτερη.
Όμως ο πλούτος εξακολουθεί να βρίσκεται στους λευκούς, ενώ οι μαύροι είναι πάρα πολλοί οπότε αντικειμενικά είναι δύσκολο η όποια αλλαγή να λειτουργήσει ευεργτικά για όλους. Χωρίς να υπολογίσουμε τους μετανάστες από άλλες γειτονικές χώρες και κυρίως από τη Ζιμπάμπουε.

Όσον αφορά τα βράδυα, συνήθως τη βγάζαμε σε κάποιο εστιατόριο και στα μπαρ των ξενοδοχείων. Εξαίρεση στον Cape Town όπου κυκλοφορήσαμε περισσότερο σε pub ή σε εστιατόρια που έχουν κάτι παραπάνω να προσφέρουν εκτός από φαγητό (βλέπε Mama Africa με ζωντανή αφρικάνικη μουσική).
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
nlybe !
το ταξίδι σου γίνεται ξεχωριστό με όχημα μιά μοτοσυκλέτα!
δικυκλύστρια για 20ετία ,γνωρίζω καλά τι σημαίνει ταξίδι στις δύο ρόδες...
τα σλάλομ της ανάβασης των βουνών η μεγάλη μας χαρά! ο αέρας,η ελευθερία και του τι θα βρούμε σε καθε στροφή..
μπράβο σας,χρήσιμο το αναφερόμενο site για τυχόν επίσκεψη μου προς τα εκεί...
πές πόσα χιλιόμετρα κάνατε,μέσο όρο ταχύτητας,και χρόνο οδήγησης ανά μέρα.
η BMW σίγουρα έχει άψογη συμπεριφορά και θα έκανε το ταξίδι ξεκούραστο!
είχατε μαζί σας και την κατάλληλη περιβολή φαντάζομαι..
καλώς ήρθατε λοιπόν!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Μικρός που είναι ο κόσμος ...άν είσαι απο χανιά....οπως είδα στο blog σου,και ήσουν και στην ΛΕΜΟΠΕΧ...:xmas_cool:
 

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
nlybe !
το ταξίδι σου γίνεται ξεχωριστό με όχημα μιά μοτοσυκλέτα!
δικυκλύστρια για 20ετία ,γνωρίζω καλά τι σημαίνει ταξίδι στις δύο ρόδες...
τα σλάλομ της ανάβασης των βουνών η μεγάλη μας χαρά! ο αέρας,η ελευθερία και του τι θα βρούμε σε καθε στροφή..
μπράβο σας,χρήσιμο το αναφερόμενο site για τυχόν επίσκεψη μου προς τα εκεί...
πές πόσα χιλιόμετρα κάνατε,μέσο όρο ταχύτητας,και χρόνο οδήγησης ανά μέρα.
η BMW σίγουρα έχει άψογη συμπεριφορά και θα έκανε το ταξίδι ξεκούραστο!
είχατε μαζί σας και την κατάλληλη περιβολή φαντάζομαι..
καλώς ήρθατε λοιπόν!
Κάναμε συνολικά 2350km σε 8 από τις 13 μέρες που είμασταν στην Νότιο Αφρική.

Σε γενικές γραμμές κινούμασταν με χαμηλές ταχύτητα αφού κυρίως περνούσαμε από επαρχιακούς και δευτερεύοντες δρόμους στους οποίους κυκλοφορούσαν συχνά άνθρωποι και ζώα οπότε δεν μπορούσαμε να τρέξουμε.
Όταν μετακινούμασταν με τη μηχανή, συνήθως ξεκινούσαμε κατά τις 10 με 11 το πρωί και φτάναμε κατά τις 5 με 6 το απόγευμα. Κάναμε όμως και στάσεις ενδιάμεσα σε διάφορα (φυσικά κυρίως) αξιοθέατα που συναντούσαμε.

Το BMW ήταν άψογο και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Εξάλλου το ίδιο έχω κι εγώ οπότε υπήρχε και η σχετική εξοικείωση. Για τον εξοπλισμό δεν το συζητάω.... κράνη, δερμάτινα και προστατευτικά κουβαλούσαμε τα δικά μας.
 

nlybe

Member
Μηνύματα
8
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
....
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Μικρός που είναι ο κόσμος ...άν είσαι απο χανιά....οπως είδα στο blog σου,και ήσουν και στην ΛΕΜΟΠΕΧ...:xmas_cool:
Από Χανιά είμαι.... όχι όμως και στη ΛΕΜΟΠΕΧ... :xmas_smile:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.951
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Kατάλαβα! εσύ δεν είσαι "τυρί"
στα χρόνια τα δικά μου στην ΛΕΜΟΠΕΧ οργάνωναν όμορφα πράγματα..καναμε τρελές εκδρομες στην κρήτη και αλλού.
τα καλύτερα ήταν που οργώσαμε τρείς φορές την τουρκία,είδα οτι έχεις πάει μάλον με την φοραδίτσα σου...αν θές έχω το πρόγραμμα,το είχα στείλει τοτε και στο moto.
πραγματικά και εκεί κανένα πρόβλημα,ούτε κάν στα βάθη της καππαδοκίας..
και εγώ στα χανιά ζώ.
θα γνωριστούμε στην επόμενη τραβελστορική συνάντηση.
χάρηκα πολύ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.196
Μηνύματα
883.552
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom