Tsegis
Member
Περιεχόμενα
Στο τελευταίο κομμάτι θα αναλωθώ κυρίως στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Μπραζίλια, στην κουλτούρα τους, στα φαγητά και σε ότι έχει να κάνει με τη διασκέδαση, τομέα στον οποίο τους βγάζω το καπέλο. Η πρώτη βδομάδα είναι αλήθεια ότι πέρασε χωρίς να το καταλάβω και κυρίως χωρίς να δω πολλά πράγματα αφού έπρεπε να δουλέψουμε δυστυχώς κιόλας. Η γνωριμία ενός φίλου μου με μια Βραζιλιάνα η οποία δούλευε στην Πρεσβεία του Ιράν στην Μπραζίλια αποδείχθηκε καθοριστική στο να μπολιαστούμε και μεις στην καθημερινότητα των Βραζιλιάνων. Αφού μας προσκάλεσαν να δούμε όλοι μαζί τον αγώνα "Βραζιλία-Μεξικό" συνοδεία άφθονης μπύρας και πίτσας με ψάρι (την τιμούν ιδιαίτερα αν και προσωπικά μου φάνηκε αηδία), στη συνέχεια είπαν να μας δείξουν πως διασκεδάζουν. Πως?? Μα πως αλλιώς, σάμπα, σάμπα, σάμπα...Αααα και φυσικά "forro"...Συνδυάζει σάλσα με σάμπα μαζί..Τρέλα δηλαδή με μια λέξη. Πήγαμε σε ένα μέρος έξω από την πόλη στον οποίο και έχουν συγκεντρωμένα όλα τα clubs. Ακριβές είσοδοι αλλά η μπύρα μέσα 2 ρεαλ (το τοπικό νόμισμα, 1 ευρώ ισούται με πρπ 3 ρεαλ), όπως καταλαβαίνετε η μπύρα έρεε άφθονη. Το μαγαζί πρέπει να είχε 2.000 κόσμο. Το περίεργο ήταν άλλο όμως. Έβλεπες 1000 άνδρες να χορεύουν με 1000 γυναίκες. Κανένας μα κανένας δε καθόταν με το ποτό στο χέρι. Όλοι ξεδίπλωναν το ταλέντο τους (που να σταθείς δίπλα στους Βραζιλιάνους, μας ρεζίλευαν για πλάκα) και έβλεπες στο πρόσωπό τους ότι διασκέδαζαν με την ψυχή τους. Όσο για τις Βραζιλιάνες μιας και τρώει τις Ελληνίδες ο ντόρος που γίνεται γι αυτές ένα θα πω, δεν είναι άτρωτες. Έχουν όπως και οι δικές μας τη δικιά τους ομορφιά αλλά μέχρι εκεί. Ας μη μιλάω μόνο ας δείξω και τίποτα..
Πολλές οι μπύρες και τα μάτια γυαλίζουν λίγο...
Ακολούθησαν άλλες 3 εβδομάδες στις οποίες επισκέφτηκα σχεδόν όλα τα άξια επίσκεψης σημεία της πόλης για φαγητό, χορό και ποτό. Βρέθηκα σε κολομβιανο πάρτυ με 3.000 τρελούς από δαύτους, έκανα προσπάθεια (μου παν ότι τα πήγα καλά αλλά μάλλον ευγένεια θα το λεγα εγώ) να μάθω να χορεύω σε βραδιά forro, παρακολούθησα ματς σε σπίτι Βραζιλιάνικης οικογένειας πίνοντας σπιτική cachaca (το τσίπουρο μπροστά της μοιάζει με νεράκι) και έγινα δέκτης απίστευτης φιλοξενίας. Γενικά η διασκέδαση στην Βραζιλία και ειδικά σε εκδηλώσεις με αφορμή το ποδόσφαιρο ή το καρναβάλι, έχει το δικό της μοναδικό χρώμα. Οι άνθρωποι ζούνε για να διασκεδάζουν. Ααα και κάτι που ξέχασα. Έξω από τα clubs υπήρχε και βρόμικο. Εντάξει σαν της Μαμά Τερέζας στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αλλά μπορώ να πω το πάνε καλά. Η επαφή με λαούς τόσο διαφορετικούς αλλά συγχρόνως με τόσα κοινά στοιχεία με μας, σε γεμίζει, σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης, σε πλουτίζει σαν άνθρωπο. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναβρεθώ σε κάποια μεριά της Βραζιλίας να πίνω cachaca χορεύοντας στου ρυθμούς της σάμπα με κάποιες από τις πολλές άσχημες που κυκλοφορούν σ' αυτήν την ταλαίπωρη χώρα....

Πολλές οι μπύρες και τα μάτια γυαλίζουν λίγο...
Ακολούθησαν άλλες 3 εβδομάδες στις οποίες επισκέφτηκα σχεδόν όλα τα άξια επίσκεψης σημεία της πόλης για φαγητό, χορό και ποτό. Βρέθηκα σε κολομβιανο πάρτυ με 3.000 τρελούς από δαύτους, έκανα προσπάθεια (μου παν ότι τα πήγα καλά αλλά μάλλον ευγένεια θα το λεγα εγώ) να μάθω να χορεύω σε βραδιά forro, παρακολούθησα ματς σε σπίτι Βραζιλιάνικης οικογένειας πίνοντας σπιτική cachaca (το τσίπουρο μπροστά της μοιάζει με νεράκι) και έγινα δέκτης απίστευτης φιλοξενίας. Γενικά η διασκέδαση στην Βραζιλία και ειδικά σε εκδηλώσεις με αφορμή το ποδόσφαιρο ή το καρναβάλι, έχει το δικό της μοναδικό χρώμα. Οι άνθρωποι ζούνε για να διασκεδάζουν. Ααα και κάτι που ξέχασα. Έξω από τα clubs υπήρχε και βρόμικο. Εντάξει σαν της Μαμά Τερέζας στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αλλά μπορώ να πω το πάνε καλά. Η επαφή με λαούς τόσο διαφορετικούς αλλά συγχρόνως με τόσα κοινά στοιχεία με μας, σε γεμίζει, σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης, σε πλουτίζει σαν άνθρωπο. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναβρεθώ σε κάποια μεριά της Βραζιλίας να πίνω cachaca χορεύοντας στου ρυθμούς της σάμπα με κάποιες από τις πολλές άσχημες που κυκλοφορούν σ' αυτήν την ταλαίπωρη χώρα....