Βέλγιο Μπριζ: μαγεία και παραμύθι!!!

Jimmy78

Member
Μηνύματα
37
Likes
204
Ταξίδι-Όνειρο
Ν.Ζηλανδία ή Αλάσκα
Χρόνια πολλά σε όλους!
Οι λέξεις που συνοδεύουν τα Χριστούγεννα είναι "μαγεία & παραμύθι" (τι σου κάνουν οι διαφημίσεις του Jumbo!!!!). Και αν με ρωτήσει κανείς προσωπικά ποια πόλη θεωρώ μαγική και παραμυθένια, η απάντηση που μου έρχεται αμέσως είναι η Μπριζ (στα ολλανδικά Brugge ή στα γαλλικά Bruges). Τις προηγούμενες ημέρες, ξεσκονίζοντας τον εξωτερικό δίσκο, χαζεύοντας άπειρες φωτογραφίες, έπεσα πάνω στις φωτογραφίες εκείνου του ταξιδιού στο Βέλγιο στις 24 Οκτωβρίου 2014 μαζί με @depy!!! , @Marlen123 και @World Nomad ...Το πρόγραμμα περιελάμβανε μία διανυκτέρευση στην Μπριζ και τρεις διανυκτερεύσεις στις Βρυξέλλες (με μία μονοήμερη εκδρομή στη Γάνδη). Αρχικά, πήραμε το τρένο από Βρυξέλλες και σε λιγότερο από μία ώρα και με σχεδόν 14€ φθάσαμε στην Μπριζ...ή Βρύγη!

Μέναμε πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης,το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κάτι τα πλακόστρωτα σοκάκια, κάτι η ελαφριά ομίχλη, κάτι οι άμαξες με τα άλογα, έκαναν το περπάτημά μας στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης, ταξίδι σε παλιούς καιρούς. Καθαρά μεσαιωνική πόλη...η χαρά του φωτογράφου (amateur or pro) καθώς το όλο σκηνικό (άμαξες, άλογα, ομίχλη, μεσαιωνικά κτίρια) έκαναν τις φωτογραφίες ιδανικές καρτποστάλ. Πριν το ταξίδι είχα διαβάσει ότι και η Μπριζ αποκαλείται Βενετία του Βορρά, κάτι που διαπίστωσα από κοντά, καθώς η ομορφιά της ενισχύεται από τα πολλά κανάλια και τα πλοιαράκια που τα διασχίζουν. Στο ιστορικό κέντρο η κίνηση των οχημάτων περιορισμένη έως αμελητέα, γεγονός που βοηθούσε στο να απολαύσεις την όλη ατμόσφαιρα της πόλης. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στην πόλη...

Πρώτος μας σταθμός το Μουσείο Σοκολάτας...ο παράδεισος των υπογλυκαιμικών...το σπίτι των πειρασμών....εξάλλου φημίζονται οι βελγικές σοκολάτες!!! Πολύ ωραίο μουσείο και πολύ καλά οργανωμένο στο οποίο παίρνεις πληροφορίες για όλη την ιστορία της Σοκολάτας και της παραγωγής της μέσα από τις διαδικασίες της επεξεργασίας του κακάο. Πολύ εντυπωσιακά τα σοκολατένια γλυπτά και γενικότερα το μουσείο είτε είναι κανείς λάτρης της σοκολάτας είτε όχι.
DSC_0040.JPG DSC_0041.JPG DSC_0051.JPG
Στη συνέχεια περπατώντας φθάσαμε στην πλατεία της Αγοράς (Grote Markt), το σημείο αναφοράς της πόλης. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν χρωματιστά κτίρια με ζεστά μικρά καφέ και ωραία εστιατόρια (με τιμές φαρμακείου τα περισσότερα).
DSC_0065.JPG DSC_0011.JPG
Επίσης γύρω από την Grote Markt υπάρχουν εντυπωσιακά κτίρια γοτθικού ρυθμού, όπως το κτίριο του Δημαρχείου αλλά και το επιβλητικό Καμπαναριό γνωστό ως Belfry of Bruges ή Belfort. Επίσης δίπλα στο κτίριο του Δημαρχείου ήταν το Historium...μία πρωτοποριακή έκθεση, που σου παρουσιάζει με διαδραστικό τρόπο τους μύθους της πόλης, ζώντας ένα παραμύθι με ιππότες, μάγους, κτλ.
DSC_0071.JPG DSC_0079.JPG
Η βόλτα στην πόλη γεμάτη πειρασμούς...μπύρες άφθονες (Duvel στο maximum), σοκολατάκια και σοκολατοειδή (αρκετά με μπόλικη φαντασία) made in Belgium
DSC_0123.JPG DSC_0172.JPG
DSC_0187.JPG DSC_0387.JPG
...και τα πολύ γνωστά Φριτάτε. Τα Φριτάτε είναι τα fast food των Βέλγων με κύριο θέμα τις τηγανιτές πατάτες. Όχι τίποτα ιδιαίτερο...απλές τηγανιτές πατάτες, τυποποιημένες, με σος... Μαγαζάκια με βάφλες για τις οποίες φημίζεται η χώρα, όπως καταλαβαίνετε, μας τράβηξαν το ενδιαφέρον...
DSC_0100.JPG DSC_0111.JPG DSC_0122.JPG
DSC_0141.JPG DSC_0162.JPG
Περπατώντας στην πόλη, εντυπωσιαστήκαμε από την Εκκλησία της Κυρίας μας (Church of our lady ή Onze-Lieve-Vrouwekerk στα φλαμανδικά), που είναι γνωστή για το καμπαναριό της, το δεύτερο υψηλότερο καμπαναριό στον κόσμο, καθώς και για το γλυπτό της Παρθένου και του Θείου Βρέφους "The Virgin and Child" του Μιχαήλ Άγγελου. Φοβερό δείγμα αρχιτεκτονικής σε γοτθικό και μπαρόκ ρυθμό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Όμοια και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σαλβατόρ (Saint Salvator Cathedral) που είναι από τα πιο παλιά κτίσματα της πόλης και αποτελεί τον κύριο Ναό της Μπριζ.

Επόμενος σταθμός η Λίμνη Της Αγάπης (Minnewater) με τα πανέμορφα φθινοπωρινά χρώματα, τα γαλαζοπράσινα νερά με τους κύκνους και τις πάπιες, την παλιά γέφυρα του 18ου αιώνα, το πάρκο με τα στρώματα από τα-διαφόρων αποχρώσεων- πεσμένα φύλλα, τα δέντρα να κρέμονται πάνω από τα νερά της λίμνης...Και όπως διάβασα σε ένα σάιτ σχετικά με τη Λίμνη, ένας μύθος λέει ότι το 1488 εκτελέστηκε από τους κατοίκους της Μπριζ ένας από τους διαχειριστές της πόλης, σύζυγος και διάδοχος της Δούκισσας Μαρίας της Βουργουνδίας. Το όνομα του ήταν Pieter Lanchals, που σημαίνει “μακρύς λαιμός”. Σαν τιμωρία προς τους πολίτες της πόλης η δυναστεία των Μαξιμιλιανών υποχρέωσε τους κατοίκους να προστατεύουν τους κύκνους της λίμνης μέχρι την αιωνιότητα και έκτοτε το σύμβολο της πόλης είναι ο κύκνος και η λίμνη είναι γεμάτη από αυτούς...
DSC_0207.JPG DSC_0230.JPG DSC_0234.JPG DSC_0246.JPG DSC_0254.JPG DSC_0291.JPG
Επίσης πολύ όμορφα τα γλυπτά των Τεσσάρων Καβαλάρηδων της Αποκάλυψης που ανακαλύψαμε περπατώντας τα στενά δρομάκια κατά μήκος των καναλιών...Τα συγκεκριμένα γλυπτά είναι έργο του Βέλγου γλύπτη Rik Poot (1924-2006) και πραγματικά άξιζαν κάποια φωτογραφικά "κλικ"...
DSC_0298.JPG DSC_0335.JPG DSC_0337.JPG
Αρχίζει και νυχτώνει, οπότε μία βόλτα με βάρκα στα κανάλια της πόλης είναι απαραίτητη...Η βόλτα διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά και υπάρχουν πολλά καραβάκια που κάνουν διάφορες διαδρομές με ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες...Η δική μας κόστισε 7,60€...Μετά τη νυχτερινή βαρκάδα, μία βόλτα στη φωτισμένη Μπριζ ενίσχυσε την παραμυθένια και μαγική ατμόσφαιρά της...φωτισμένες βιτρίνες, βρεγμένα δρομάκια, ομίχλη και στο βάθος το Καμπαναριό του Belfry φωτισμένο και επιβλητικό!!!
DSC_0375.JPG DSC_0376.JPG DSC_0391.JPG
Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο με τόσες πολλές εικόνες στο μυαλό και στην κάρτα μνήμης...

Το επόμενο πρωί σηκωθήκαμε και αφού πήραμε ένα πλουσιότατο πρωινό, είχαμε αρκετές ώρες μπροστά μας να δούμε όσα δεν προλάβαμε την προηγούμενη ημέρα πριν αναχωρήσουμε για τις Βρυξέλλες...
Αφού περάσαμε για μία ακόμη φορά από την Πλατεία Markt, φθάσαμε στην Πλατεία Burg, που είναι η δεύτερη πλατεία της πόλης όπου τα αρχιτεκτονικά στιλ των κτιρίων της ποικίλουν από το βαρύ γοτθικό και το μπαρόκ μέχρι το αναγεννησιακό στιλ.
DSC_0421.JPG DSC_0424.JPG DSC_0426.JPG DSC_0446.JPG
Στην Πλατεία Burg βρίσκεται και η Ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Ιερού Αίματος του 12ου αιώνα, η οποία στεγάζει το λείψανο του Ιερού Αίματος που σύμφωνα με ισχυρισμούς επρόκειται για φιαλίδιο που υπάρχει εκεί, το οποίο υποτίθεται ότι περιέχει κομμάτι από το σεντόνι με το οποίο τύλιξε ο Ιωσήφ Αριμαθαίας τον Ιησού όταν τον κατέβασε από το Σταυρό και είναι ποτισμένο με το αίμα Του. Η Βασιλική αποτελείται από ένα χαμηλό και ανώτερο παρεκκλήσι. Το λείψανο του Ιερού Αίματος βρίσκεται στο ανώτερο παρεκκλήσι.
DSC_0461.JPG
Πραγματικά η επίσκεψη στη Basilica of Holy Blood αξίζει!!!

Προτελευταίος μας σταθμός το Μουσείο Καλών Τεχνών Μπριζ (Groeningemuseum) με είσοδο στα 8€, ιδανικός χώρος για όσους αγαπούν την τέχνη της ζωγραφικής μιας και σε αυτό το μουσείο στεγάζεται η ιστορία της φλαμανδικής και βελγικής ζωγραφικής με έργα διάσημων τοπικών ζωγράφων όπως ο Χανς Μέμλινγκ (τον θυμάμαι από το ομώνυμο ξενοδοχείο στο οποίο μείναμε!!!). Από όλα τα έργα που είδαμε αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν "Η απόφαση του Καμβύση και Η εκδορά του δικαστή Sisamnes", έργο του 15ου αιώνα, του Φλαμανδού ζωγράφου G.David. Οι δύο μεγάλοι πίνακες απεικονίζουν την ιστορία του πέρση δικαστή Sisamnes, ο οποίος τιμωρήθηκε να γδαρθεί ζωντανός επειδή δωροδοκήθηκε (niceeeeeeeee!!!!!).
Για να αποχαιρετήσουμε την Μπριζ, έπρεπε να τη δούμε πανοραμικά, οπότε τι πιο κατάλληλο από το να την απολαύσουμε από το Καμπαναριό του Belfort. Με 8€ είσοδο και με σχετικά αρκετή ουρά αναμονής, ανεβήκαμε τα σχεδόν 400 στενά και απότομα σκαλιά του κλειστοφοβικού και ατμοσφαιρικού κλικακοστασίου μέχρι να φθάσουμε στο κωδωνοστάσιο του Belfry από όπου η θέα της πόλης είναι μοναδική!
DSC_0493.JPG DSC_0499.JPG
DSC_0500.JPG DSC_0504.JPG
Επιπλέον, εντυπωσιακός και ο μηχανισμός του κωδωνοστασίου που περιλαμβάνει 47 καμπάνες με μηχανισμό που κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα.

Αυτό ήταν ένα 24ωρο στην πόλη της Μπριζ...
...αν και σύντομο νομίζω ότι είδαμε αρκετή από τη μαγεία της πόλης...
http://www.travelstories.gr/community/gallery/albums/brugge-bruges-belgium.844/

Καλά και...Μαγικά Χριστούγεννα σε όλους!!!
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.189
Μηνύματα
883.391
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom