Βιετνάμ Καμπότζη Ταϊλάνδη ΝΑ Ασία για 3 μέρες ως 3 μήνες. Πόσο ακριβώς; Θα δείξει.

poised

Member
Μηνύματα
874
Likes
6.469
Σε αυτό το σημείο της ιστορίας (αν και γενικά θα μπορούσε να το πει κανείς για εκείνη τη μέρα) ομολογώ ότι έχω ένα κενό. Νόμιζα ότι από την αγορά είχα περάσει απέναντι, αλλά συνειδητοποιώ τώρα ότι μάλλον γύρισα προς τα πίσω και πήγα σε κάποιο ναό κοντά στο παλάτι που δε συγκράτησα. Πιθανώς φοβήθηκα μην μου κλείσει μέχρι να γυρίσω. Αν κάποιου του θυμίσει τι είναι το παρακάτω ας μας διαφωτίσει, πάντως ωραίο ήταν τώρα που το βλέπω πάλι, μπράβο μου που πήγα.
483.jpg


484.jpg


485.jpg


486.jpg


487.jpg


Τα δάχτυλα του ξαπλωτού βούδα που ήταν μισό κτήριο μακριά. Καλό για όσους ξαπλώνουν στον καναπέ και τα πόδια τους μυρίζουν.
488.jpg


Και εδώ το κεφάλι που ήταν σαν ντούριαν
490.jpg


Κάθε πλευρά του μεγάλου τετράγωνου κτηρίου είχε κάτι μεγάλα κιούπια στα οποία υποτίθεται έριχνες από ένα νόμισμα μικρής αξίας. Αγόραζες ένα μπολ ας πούμε 50 πεντάλεπτων για 3 ευρώ (άρα είχε και ένα όφελος αυτός που το πούλαγε) και πήγαινες γύρω γύρω ρίχνοντας από ένα νόμισμα στο καθένα.
coins.gif


Μετά από κάποια ώρα πέρναγε ένας σεκιουριτάς και τα άδειαζε στον κουβά για επαναχρησιμοποιήση.
489.jpg


491.jpg


Στον πίσω χώρο είχε αρκετά όμορφες "καμπάνες", που νομίζω στούπες λέγονται κανονικά αλλά σε οτιδήποτε εκκλησιαστικό μην πάρετε ό,τι λέω τοις μετρητοίς
492.jpg


494.jpg


Πάλι σκεπές με χρωματιστά πλακάκια
493.jpg


498.jpg


Όπως μας λέει και η ενημερωτική πινακίδα (για πιθανώς άλλο σημείο) τα πλακάκια είναι βαμμένα είτε dark blue είτε dark blue. Δηλαδή πάλι καλά που δεν έμπλεξαν dark blue πάνω από dark blue γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν ταιριάζει.
501.jpg


Πέρα από την πλάκα υποψιάζομαι ότι στην Ταϊλάνδη όπως και σε αρκετές ΝΑ Ασιατικές χώρες αλλά και αλλού στον κόσμο δεν ξεχωρίζουν γλωσσικά το πράσινο από το μπλε χρώμα και είτε το κείμενο το έβαλαν σε μηχανική μετάφραση είτε όποιος το έγραψε δεν κατάλαβε ποτέ τι έγραψε.

Αν σας φαίνεται περίεργο να μην ξεχωρίζουν τα δύο χρώματα, είναι το ίδιο με εμάς που δεν ξεχωρίζουμε το ανοιχτό μπλέ από το σκούρο μπλε και τα θεωρούμε και τα δύο αποχρώσεις του ίδιου χρώματος αλλά αν ρωτήσεις αρκετούς σλαβόφωνους θα σου πουν ότι είναι άλλο χρώμα (που αποδίδεται με άλλη λέξη). Πρόσφατα έμαθα πως ούτε στην αρχαία Ελλάδα ξεχώριζαν το σκούρο μπλε από το πράσινο, τα λέγανε και τα δύο κυανά, η διαφοροποίηση μεταξύ μπλε και πράσινου ξεκίνησε στο Βυζάντιο. Όπως βλέπετε η ιστορία αυτή όχι μόνο σας διασκεδάζει αλλά σας μαθαίνει πραγματάκια και μάλιστα δωρεάν. Που θα βρείτε καλύτερα βρε;

Και ξαφνικά εκεί στην αυλή πετάχτηκε από ένα δέντρο ένας σκίουρος με περίεργο χρώμα στην ουρά. Μου θύμισε το χρώμα που βάζουν μερικοί βαψομαλλιάδες 50ρηδες που νομίζουν ότι έτσι ξανανιώνουν. Ποιος θα περίμενε να δει σκίουρο στην Μπανγκόκ...
495.jpg


496.jpg
497.jpg


Το βράδυ όπως περπατάς, ανακλώνται τα φώτα της πόλης σποραδικά πάνω σε τυχαία μπιχλιμπίδια της οροφής και μοιάζει σαν ντισκομπάλα.
499.jpg


Αυτό είναι λες και το τύλιξαν με περσικό χαλί
500.jpg


Καρτποστάλ εξευγενισμένης Ταϊλάνδης
502.jpg
503.jpg


Γύρισα πάλι στην αποβάθρα για να πάρω το φέρι για Βατ Αρούν, το οποίο ήταν απλά μία μεγάλη πλατφόρμα με σκεπή.

504.jpg


(συνεχίζεται)
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
ένας σκίουρος με περίεργο χρώμα στην ουρά. Μου θύμισε το χρώμα που βάζουν μερικοί βαψομαλλιάδες 50ρηδες που νομίζουν ότι έτσι ξανανιώνουν.
Το περιβόητο «κομοδινί» (επειδή μιλάμε για χρώματα) έπος! ;)
 
Last edited:

poised

Member
Μηνύματα
874
Likes
6.469
Μιας που πλησίαζε η νύχτα είχε βελτιωθεί κάπως η θερμοκρασία και το χαμηλότερο φως έκανε τον ναό αρκετά φωτογενή.

505.jpg


506.jpg


507.jpg


Δεν φαίνεται τόσο από τις φώτος αλλά ήταν αρκετά ψηλός με κάπως απότομο ανέβασμα, το οποίο νομίζω δεν επιτρεπόταν πάνω από κάποιο διάζωμα για λόγους ασφαλείας
508.jpg


509.jpg


Είχε ξεκινήσει να πέφτει ο ήλιος στα σύννεφα του ορίζοντα και αν θυμάμαι καλά μετά από λίγη ώρα θα σταμάταγε το φέρι, οπότε δεν ήθελα να ξεμείνω απέναντι και έτσι το πήρα προς τα πίσω μαζί με το τσούρμο των περισσότερων επισκεπτών.
510.jpg


Παρόλο που δεν γράφω πολλά, ο ναός αυτός μου είχε αρέσει αρκετά. Ήταν καλοδιατηρημένος, με αρκετές λεπτομέρειες που δεν φαίνονταν από μακριά και καλύτερος των προσδοκιών μου.
511.jpg


Νομίζω περίμενα στην ουρά για 2-3 πέρα-δώθε της πλατφόρμας μέχρι τελικά να έρθει η σειρά μου και όταν έφτασα απέναντι είχε νυχτώσει. Γενικά όσο πιο κοντά στον ισημερινό είσαι τόσο πιο γρήγορα νυχτώνει. Χοντρικά εκεί σε μισή ώρα πας από μέρα σε νύχτα.

Βρήκα ένα "εστιατόριο" του δρόμου που είδα ντόπιους και κάθισα σε μία άδεια θέση. Δεν μίλαγαν αγγλικά οπότε έφαγα ότι μου φέρανε, που δεν θυμάμαι και τι ήταν, αλλά κρίνοντας από την πρασινάδα στο τραπέζι μάλλον σούπα noodle ήταν. Συνήθως τα φρέσκα ζαρζαβατικά πάνω στο τραπέζι είναι για να τα βάζεις μέσα στο καυτό νερό της σούπας μόνος σου.
512.jpg


Μέχρι τότε είχα αποφύγει την οδό Χάο Σαν (Khao San) που είναι γνωστή και σαν backpacker's street καθώς υποψιαζόμουν πως δεν θα μου αρέσει. Αποφάσισα να περάσω να την δω για να έχω άποψη. Τελικά δεν είχα κάνει λάθος στην εκτίμησή μου. ΧΑΟΣαν έπρεπε να τη λένε, πολύ φασαρία. Σε ένα σημείο ήταν μαγαζιά που πούλαγαν φτηνά ποτά για να μεθύσεις γρήγορα με σερβιτόρες ντυμένες ξέκωλα που είχαν πολύ δυνατή μουσική για να καλύψει την επίσης πολύ δυνατή μουσική των δίπλα. Ηighlight τότε ήταν ο λεγόμενος κουβάς που με 5-10 δολάρια έπαιρνες ένα (μικρό ή μεγαλύτερο) κουβαδάκι σαν αυτό που παίζουν τα παιδάκια στην παραλία, γεμάτο με κάποιο αλκοολικό μείγμα - μπόμπα και πολλά καλαμάκια από πάνω να ρουφήξεις με τους φίλους σου. Γύρω γύρω υποστηρικτικοί πάγκοι με κυρίως δυτικού στυλ φαγητό και αρκετά μασαζίδικα - γραμμές παραγωγής με ανάμεικτα εμπορικά για τουρίστες. Ίσως στα 18 να μου είχε αρέσει, κυκλοφορούσαν και αρκετά δυτικά γκομενάκια, αλλά τότε με πόνεσε το παράταιρο θέαμα.
513.jpg


514.jpg


515.jpg


Κάπου εκεί άρχισε μία βροχή και είδα ένα κατάστημα με βαλίτσες και μπάκπακ, οπότε το είδα σαν ευκαιρία να πάω να δω αν είχαν κάλυμμα για την βροχή, γιατί στο δικό μου είχε αρχίσει να χαλάει το λάστιχο. Με απλά αγγλικά και χειρονομίες η κυρία του μαγαζιού κατάλαβε τι ήθελα και μου είπε πως είχε, για την ακρίβεια έβγαλε ένα από ένα καινούριο backpack που είχε προς πώληση και μου ζήτησε... 20 δολάρια. Είχα δει νωρίτερα πως μπορούσα να το βρω στο ebay για κάπου 3-5 δολάρια συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών προς Ελλάδα, οπότε σχεδόν προσβλήθηκα από τα λεφτά που ζήταγε. Αρχίσαμε τα παζάρια, πόσα δίνεις, 3, εκεί άρχισε να το παίζει αυτή πως προσβλήθηκε, μου λέει 15, της λέω δεν παίζει, πόσα δίνεις, 3 πάλι εγώ - που γενικά δεν είναι αυτός τρόπος να κάνεις παζάρι αλλά ήμουν περίπου ειλικρινής. Τρία ήθελα να δώσω και μπορούσα να της δώσω ως 5 μιας που θα το έπαιρνα εκείνη την ώρα, αλλά την έβλεπα ότι αν έλεγα 5 θα χτύπαγε να το μεσιάσουμε στα πάνω από 10 και δεν ήθελα να πάω τόσα.

Η τύπισσα δεν έπεφτε σε κάτι λογικό, μου άρχισε τις κουταμάρες ότι το δικό της ήταν καλύτερη ποιότητα από άλλα και για αυτό είναι πιο ακριβό (κλασική απάντηση πωλητή σε παζάρι), στο οποίο υποτίθεται πρέπει να απαντήσεις χωρίς να προσβάλλεις με ψιλογλύψιμο τύπου "ναι φαίνεται ότι είναι καλό και εγώ για αυτό το θέλω αλλά είναι ακριβό" και όχι με "τι μας λες κοπέλα μου όλα το ίδιο πλαστικό είναι" που περίπου της είπα εγώ γιατί ήταν και αλήθεια. Οπότε γρήγορα φτάσαμε σε deadlock γιατί το παζάρι στην ΝΑ Ασία είναι ένα "παιχνίδι" ισορροπιών μεταξύ ανάγκης και σεβασμού κάθε μέλους και πρέπει να μείνει εντός κάποιων άτυπων νορμών για να φαίνεται τίμιο ακόμα και αν δεν είναι. Ο πωλητής ποτέ δεν θα πουλήσει κάτω του αποδεκτού του κέρδους ότι και λέει ή κλαίγεται.

Είπα λοιπόν να μας βγάλω από την δύσκολη θέση λέγοντάς της ότι ήμουν διατεθειμένος να πάρω δύο, αυτό και ένα μικρότερο για την δεύτερη καθημερινή τσάντα, αλλά το μάξιμουμ που θα έδινα και για τα δύο ήταν 5 δολάρια (με στόχο να πάω 8) που πάλι ήταν περισσότερο από όσο μπορούσα να τα βρω online αλλά όχι τόσο τραγικά περισσότερο.

Μετά από κάποια - όχι και πολύ ήρεμα - πέρα δώθε δεν έπεφτε κάτω από 12 και για τα δύο, οπότε μιας που δεν τα είχα και πολύ ανάγκη και επιπλέον μου φάνηκε λίγο κοροϊδία το πως πήγαινε το όλο πράγμα, επέμεινα για 8 και τα δύο ή θα έφευγα. Τελικά έφυγα άπραγος.

Το είχα ήδη καταλάβει ότι δεν είχα κάνει καλό παζάρι. Είχα αντιδράσει στις αντιπροσφορές της με δυτική (σχετική) ειλικρίνεια χωρίς καμία ασιατική ευγένεια. Ουσιαστικά την είχα αναγκάσει να κρατήσει τη ψηλή θέση της γιατί δεν έκρινε εμένα άξιο χαμηλότερης τιμής έτσι όπως παζάρευα. Παρόλα αυτά με εξέπληξε ότι προτίμησε να χάσει τα τουλάχιστον 5 δολάρια κέρδος που θα είχε από τα 8 που θα της έδινα, αν φυσικά αντικαθιστούσε ποτέ αυτά που είχε βγάλει από τις τσάντες γιατί μπορεί απλά να τις πούλαγε ως είχαν. Και να το κλείσω λέγοντας ότι τελικά σε μεταγενέστερο χρόνο αγόρασα και τα δύο καλύμματα για μόλις 4 δολάρια, οπότε δεν είχα κάνει λάθος εκτίμηση για το κόστος τους.

Ευτυχώς η βροχή ήταν σχετικά σύντομη και έτσι δεν μετάνιωσα που αντιστάθηκα στην ιδέα να κάτσω να πιω κάτι εκεί να περάσει η ώρα γιατί το μέρος μου έβγαζε ένα αρνητικό αίσθημα.
road.gif


Πηγαίνοντας προς το χόστελ, μερικά τετράγωνα μακριά σε ένα σχετικά ήρεμο μέρος με πλησίασε μία κοπέλα ντυμένη "πηγαίνω στο κλαμπ", στα όρια του προκλητικού. Μου φάνηκε κάπως μεγαλύτερη από την ηλικία μου αλλά μπορεί να ήταν ο χαμηλός φωτισμός ή το υπερβολικό make up. Δε θυμάμαι ακριβώς αν πήγε στο ζουμί κατευθείαν ή μου έκανε κάποια άλλη ερώτηση πρώτα όπως από που είμαι, πάντως το ερώτημα ήταν αν ήθελα "παρέα" γιατί έψαχνε πελάτη. Της είπα όχι, άλλωστε δεν έχω ποτέ πάει με σεξεργάτρια για λόγους αρχής και έφυγα. Υποθέτω πως όλοι έχουμε ακούσει πόσο εύκολο ή διαδεδομένο είναι στην χώρα εκείνη, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που είχα δει εγώ, ίσως γιατί δεν πήγαινα ψάχνοντας. Αυτή ήταν η πρώτη και μόνη φορά στις τόσες επισκέψεις που με προσέγγισαν έτσι ανοιχτά και αναρωτιόμουν γιατί, ήταν τυχαίο ή έδειχνα στερημένος;

(συνεχίζεται)
 
Last edited:

evaT

Member
Μηνύματα
1.569
Likes
12.751
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Της είπα όχι, άλλωστε δεν έχω ποτέ πάει με σεξεργάτρια για λόγους αρχής και έφυγα. Υποθέτω πως όλοι έχουμε ακούσει πόσο εύκολο ή διαδεδομένο είναι στην χώρα εκείνη, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που είχα δει εγώ, ίσως γιατί δεν πήγαινα ψάχνοντας. Αυτή ήταν η πρώτη και μόνη φορά στις τόσες επισκέψεις που με προσέγγισαν έτσι ανοιχτά και αναρωτιόμουν γιατί, ήταν τυχαίο ή έδειχνα στερημένος;
Την ξανθιά δεν την ήθελες, την Ισπανίδα δεν την ήθελες, την τίμια σεξγουόρκερ δεν την ήθελες, εεεεε τι ήθελες;; :haha::haha:
 

poised

Member
Μηνύματα
874
Likes
6.469
Την ξανθιά δεν την ήθελες, την Ισπανίδα δεν την ήθελες, την τίμια σεξγουόρκερ δεν την ήθελες, εεεεε τι ήθελες;; :haha::haha:
Ναι τη ξανθιά ειδικά δεν την ήθελα καθόλου και να με παρακάλαγε οοοοχι θα της έλεγα.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.726
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Σε αυτό το σημείο της ιστορίας (αν και γενικά θα μπορούσε να το πει κανείς για εκείνη τη μέρα) ομολογώ ότι έχω ένα κενό. Νόμιζα ότι από την αγορά είχα περάσει απέναντι, αλλά συνειδητοποιώ τώρα ότι μάλλον γύρισα προς τα πίσω και πήγα σε κάποιο ναό κοντά στο παλάτι που δε συγκράτησα. Πιθανώς φοβήθηκα μην μου κλείσει μέχρι να γυρίσω. Αν κάποιου του θυμίσει τι είναι το παρακάτω ας μας διαφωτίσει, πάντως ωραίο ήταν τώρα που το βλέπω πάλι, μπράβο μου που πήγα.
Αυτός ο ξεκούραστος ξαπλωμένος Βούδας ήταν, αν δεν κάνω λάθος, στον Wat Pho, ένα μεγάλο συγκρότημα δίπλα στο παλάτι. Εκεί μέσα υπάρχει και μια φημισμένη σχολή μασάζ και είχα ένα από τα απολαυστικότερα μασάζ που έχω κάνει ποτέ.
 

poised

Member
Μηνύματα
874
Likes
6.469
Αυτός ο ξεκούραστος ξαπλωμένος Βούδας ήταν, αν δεν κάνω λάθος, στον Wat Pho, ένα μεγάλο συγκρότημα δίπλα στο παλάτι. Εκεί μέσα υπάρχει και μια φημισμένη σχολή μασάζ και είχα ένα από τα απολαυστικότερα μασάζ που έχω κάνει ποτέ.
Μπράβο ναι, αυτό πρέπει να είναι. Το είχα κλικάρει στον χάρτη της google πριν γράψω την ιστορία αλλά δεν το αναγνώρισα με την μία, τώρα που το ξαναείδα έχει τον ίδιο βούδα και είναι κοντά εκεί που ήμουν.
 

Michalis_K

Member
Μηνύματα
63
Likes
942
Επόμενο Ταξίδι
Τοσκάνη (2-7 Μαΐου)
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολύ ωραία γραφή. Έχω μείνει καθηλωμένος και περιμένω την συνέχεια. Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω και εγω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρείες τόσο όμορφα.
 

Michalis_K

Member
Μηνύματα
63
Likes
942
Επόμενο Ταξίδι
Τοσκάνη (2-7 Μαΐου)
Ταξίδι-Όνειρο
Βιετνάμ, Καμπότζη
Αυτός ο ξεκούραστος ξαπλωμένος Βούδας ήταν, αν δεν κάνω λάθος, στον Wat Pho, ένα μεγάλο συγκρότημα δίπλα στο παλάτι. Εκεί μέσα υπάρχει και μια φημισμένη σχολή μασάζ και είχα ένα από τα απολαυστικότερα μασάζ που έχω κάνει ποτέ.
Ο ναός θεωρείται σαν το παλαιότερο κέντρο δημόσια εκπαίδευσης, το οποίο εξελίχθηκε σε σχολή ανατολικής ιατρικής. Μάλιστα σε κάθε "στούπα" υπάρχουν εικονογραφημένοι στο μάρμαρο οι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης της καθε αρρώστιας. Θεωρείται η γενέτηρα του παραδοσιακόυ Thai massage.
 
Μηνύματα
135
Likes
261
Επόμενο Ταξίδι
Κεντρική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ο ναός θεωρείται σαν το παλαιότερο κέντρο δημόσια εκπαίδευσης, το οποίο εξελίχθηκε σε σχολή ανατολικής ιατρικής. Μάλιστα σε κάθε "στούπα" υπάρχουν εικονογραφημένοι στο μάρμαρο οι τρόποι θεραπείας/αντιμετώπισης της καθε αρρώστιας. Θεωρείται η γενέτηρα του παραδοσιακόυ Thai massage.
😯
 

poised

Member
Μηνύματα
874
Likes
6.469
Πολύ ωραία γραφή. Έχω μείνει καθηλωμένος και περιμένω την συνέχεια. Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω και εγω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρείες τόσο όμορφα.
Μπορείς σίγουρα να ξεκινήσεις και ότι βγει. Ο κάθε ένας μας έχει το δικό του στυλ και αυτό από μόνο του είναι εξίσου ενδιαφέρον όπως οι ιστορίες. Και σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.615
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom