Νησιά Κουκ Νησιά Κουκ - Απορίες

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Ανάλογα με το πώς θα πάει η κατάσταση με τον κορονοϊό, σκεφτόμαστε το επόμενο ταξίδι (καλοκαίρι '21 :rolleyes:) να είναι επιτέλους στα Νησιά Κουκ. Έχουμε καταλήξει σε ένα πρόγραμμα, 7-9 μέρες Ραροτόνγκα και 5-7 μέρες Αϊτουτάκι. Αν καταφέρουμε να κόψουμε 1-2 μέρες από το κάθε νησί, σκεφτόμαστε να επισκεφθούμε και το Μανγκάια.

Αυτό που δεν έχω καταφέρει να ξεδιαλύνω, είναι οι μετακινήσεις στο τελευταίο. Έχω διαβάσει σε διάφορους οδηγούς του LP ότι για να μετακινηθείς ανεξάρτητα η μόνη λύση είναι να νοικιάσεις μηχανάκι. Επειδή κανείς μας δεν έχει δίπλωμα για μηχανή, αυτό δεν μας βολεύει.
Για αυτοκίνητο, έχω βρει διάφορα sites ενοικίασης στα Cooks, τα οποία αναφέρουν και το Mangaia ως σημείο παραλαβής, αλλά μου βγάζουν ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ανεξάρτητα των ημερομηνιών που βάζω στην τύχη.

Έχει πάει κανείς στο συγκεκριμένο νησί ή ξέρετε κάποιον που να έχει πάει για να δω τι γίνεται; Μπορείς να πας και να νοικιάσεις αμάξι, όχι μέσω κάποιας εταιρίας ενοικίασης, αλλά έστω μέσω του ιδιοκτήτη του σπιτιού που θα μένεις;
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.920
Υπερφιλόδοξο σχέδιο. 7 με 9 μέρες Rarotonga και 5 με 7 μέρες Aitutaki μήπως είναι υπερβολικά πολλές? Τα νησιά είναι πολύ μικρά για τόσο διάστημα. Με δεδομένο το κόστος για να φτάσεις ως εκεί θα έλεγα να εκμεταλλευτείς τις μέρες σου ή μένοντας παραπάνω στην Ν.Ζ ή έστω να το συνδυάσεις με καμιά Samoa ή Tonga. Γενικά τα Cook θα έλεγα ότι είναι μαζί με τα Φίτζι το τουριστικότερο μέρος που μπορεί να πάει κάποιος στα Pacific με ότι καλό ή κακό αυτό σημαίνει. ( Η France Polynesia είναι μια κατηγορία μόνη της). Στα συν το σχετικά καλό φαγητό, μια που γενικά τα Pacific είναι διαβόητα για το φαγητό τους και οι πολλές και καλές επιλογές καταλύματος. Στα πλην η υπερτουριστικοποίηση των νησιών με μεγάλα ξενοδοχεία και οι ακριβές τιμές. Από Αυστραλία και Ν.Ζ υπάρχουν δημοφιλή τουριστικά all inclusive πακέτα της μιας εβδομάδος, 4-5 βράδια στο μεγάλο νησί και 2 βράδια στο Aitutaki, συνεπώς να περιμένεις ορδές Αυστραλών και Ν.Ζηλανδών. Υπάρχουν φυσικά και ιδιωτικά καταλύματα αλλά η ποιότητα των περισσοτέρων είναι φτωχή. Γενικά υπάρχει κι εδώ ο κανόνας του ότι πληρώσεις παίρνεις. Καταλήγοντας η ένσταση μου είναι ότι 12 π.χ μέρες γιαυτά τα 2 νησιά παρά είναι πολλές ειδικά όταν κάνεις ένα ταξίδι ζωής και οι επιλογές είναι πολλές και καλές. Γνωρίζω ότι τα Cook Islands ειδικά για τον Ευρωπαίο ταξιδιώτη είναι μύθος αλλά φοβάμαι ότι η τιμή προς απόδοση για τόσες μέρες δεν είναι και η καλύτερη. Αν ψάχνεις κάτι πιο ψαγμένο ρίξε μια ματιά στο Vava u στην Tonga ή στο Kadavu στα Fiji καθώς και στην προφανή επιλογή των ελάχιστα πιο τουριστικών Yasawa επίσης στα Fiji. Extra SOS. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις απλά το υπενθυμίζω. Το κόστος επίσκεψης σε όλα τα νησιά του Ειρηνικού από Ευρώπη είναι αστρονομικό.

Για το θέμα του αυτοκινήτου στη Mangaia δυστυχώς δεν έχω ιδέα τι παίζει και συνεπώς δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά η λογική λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις αυτοκίνητο είναι να ρωτήσεις το κατάλυμά σου, μια που οι μεγάλες εταιρίες ενοικιάσεως μάλλον είναι αδύνατον να έχουν κατάστημα εκεί.
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Καταρχάς σε ευχαριστώ για τα υπέρ και κατά του κάθε προορισμού, αν και τα Cooks τα περίμενα κάπως λιγότερο τουριστικοποιημένα (όχι μόλις τρίτα μετά την Γαλλική Πολυνησία και τα Φίτζι).

Το αρχικό ιδανικό πλάνο ήταν να καταφέρναμε να συνδυάσουμε τα Cooks (λέγαμε για μόνο Rarotonga και Aitutaki) με τα Vanuatu (Tanna και Santo). Τα προβλήματα εδώ ήταν δύο. Το πρώτο, δεδομένου ότι υπολογίζουμε max 20 μέρες, αμφέβαλλα για το αν θα προλαβαίναμε να δούμε και τα 4 νησιά χωρίς να είμαστε κάθε μέρα στο πόδι. Το δεύτερο ήταν η σύνδεση Cook - Vanuatu, που στην καλύτερη περίπτωση να γίνει μέσω Auckland (Aitutaki - Rarotonga - Auckland - Port Villa - Tanna με τρεις ενδιάμεσες στάσεις για μια απόσταση Αθήνα-Εδιμβούργο ή Μελβούρνη/Σίδνεϊ-Ντάργουιν). Αφήνοντας στην άκρη το θέμα της μετακίνησης, θεωρείς ότι π.χ. 10 μέρες είναι ΟΚ για Rarotonga-Aitutaki;

Την Tonga την άφησα, γιατί πιστεύω ότι σε ένα βαθμό τις θάλασσες και τους αρχαιολογικούς χώρους που θα έβλεπα, θα τους είχε και στα Cooks, κυρίως αν έμπαινε μέσα και η Mangaia.

Έτσι σκέφτηκα να επιμηκύνω την παραμονή στα Cooks, γι'αυτό και οι μέρες που ανέφερα. Αν η Mangaia μείνει έξω, πιθανότατα όσες μέρες τελικά κόψουμε από τα Cooks, να πάνε είτε σε Αυστραλία είτε σε Νέα Ζηλανδία.

Συμφωνώ μαζί σου και με την εξαιρετική πρόταση της Σαμόα. Μάλιστα είναι το plan B, αν τελικά δεν καταλήξουμε στα Cooks. Έχω ξεκινήσει μια βδομάδα τώρα να την κοιτάζω και έχω ενθουσιαστεί.

Τα Fiji, για να είμαι ειλικρινής τα είχα απορρίψει θεωρώντας τα (ομολογώ προκατειλημμένα) υπερβολικά τουριστικοποιημένα. Σε ευχαριστώ πάντως για την ιδέα των Kadavu, εγώ είχα επικεντρωθεί στα Yasawas που ανέφερες.

Αυστραλία έχω ξαναέρθει. Το κόστος για Ειρηνικό όντως είναι πολύ υψηλό από Ευρώπη. Πέφτει περίπου στο μισό όμως αν κλείσουμε διαφορετικά εισιτήρια π.χ. Ελλάδα - Αυστραλία ή Νέα Ζηλανδία και άλλα από εκεί για τα Cooks. Που μάλλον έτσι θα γίνει, για να είναι και πιο ξεκούραστο το ταξίδι. Γλιτώνεις άλλα περίπου 500 ευρώ (για ίδιες ημερομηνίες και εταιρίες) αν ξεκινήσεις από Λονδίνο.
 
Last edited:

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.920
Αν είναι να διαλέξεις μεταξύ των δύο, πίστεψέ με δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ Cook και Vanuatu.

Τα Cooks είναι η τρίτη επιλογή των Αυστραλών για "εξωτικές" όπως τις φαντάζονται, διακοπές μετά από το Bali και τα Fiji. Βρίσκεις πάμπολα all inclusive πακέτα της μιας βδομάδας σε πάρα πολύ καλές τιμές. Το ίδιο υποθέτω θα ισχύει και με τους Ν.Ζηλανδούς. Τα ξενοδοχεία και το φαγητό όντως πλησιάζουν τα επίπεδα Αυστραλίας, οι παραλίες και ειδικά στο Aitutaki είναι καλές και γενικά ο τουρισμός είναι προσανατολισμένος στον μέσο Αυστραλό, Ν.Ζηλανδό και εσχάτως Αμερικανό τουρίστα με ότι σημαίνει είπαμε αυτό. Αν στόχος σου είναι να χαλαρώσεις και να κάνεις μπάνιο πήγαινε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα ερχόμουν από την Ευρώπη για να μείνω πάνω από μια βδομάδα στα Cooks, θα έπληττα αφάνταστα.

To Vanuatu από την άλλη, είναι μια χώρα υπερπαραγωγή. Έχει φύση , παραλίες, treks, υπέροχους κατοίκους, καταπληκτικές εκδρομές και γενικά το όλο πακέτο είναι συναρπαστικό. Η χώρα τώρα αναπτύσσεται και αυτά που θα δεις εκεί είναι όντως ξεχωριστά. Τα βασικότερα μείον εδώ είναι το κόστος (η χώρα είναι πανάκριβη) το φαγητό (έχει τα χάλια του) και αν εξαιρέσεις το Εfate που δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, τα καταλύματα (είναι μέτρια και ακριβά). Από την άλλη όμως θα χαρείς μια ιδιαίτερη χώρα, σχεδόν πρωτόγονη, με ελάχιστο τουρισμό,που έχει πάρα πολλά να σου δώσει.

Αν πάλι στόχος σου είναι να ζήσεις τον μύθο σου στο απόλυτο τροπικό νησί, το Vanuatu συνδυάζεται ιδανικά με την Νέα Καληδονία, είναι δίπλα. Κάτσε ένα βράδυ στην Νουμέα να φας σε κανένα Γαλλικό και μετά γραμμή για ένα τετραήμερο στο Ile des Pines, τροπικός παράδεισος αλλά δυστυχώς με το ανάλογο κόστος.

Συνοψίζοντας. Ξεκαθάρισε πρώτα απόλα τι ζητάς από τα Pacific. Αν θες ένα καλό ξενοδοχείο και καλές παραλίες για χαλάρωση πήγαινε Cook, αν ζητάς το κάτι παραπάνω τότε ο συνδυασμός Vanuatu - Ile des Pines είναι μοναδικός, ειδικά αν βάλεις και μια τζούρα Brisbane που είναι μια πόλη κουκλάρα. Για μένα τα ιδανικό εικοσαήμερο!

υ.γ. Τα Fiji μην τα υποτιμάς. Είναι προορισμός προς πάντα ενδιαφερόμενο. Από Bogans που μπεκρουλιάζουν στο Coral Bay , μέχρι χλιδάτους που κατοικοεδρεύουν στα Mamanuca και από ψαγμένους και λατρεύουν το Kadavu μέχρι περίεργους που πεθαίνουν για το Taveuni. Όρεξη χρόνο και λεφτά να έχεις και τα Fiji είναι μαγικό μέρος.
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Ψάχνοντας για λίγες μέρες και με βάση τα λεγόμενά σου, μάλλον θα επιχειρήσουμε το Βανουάτου να αποτελέσει τον πυρήνα του ταξιδιού. Δεν είναι άσχημη η ιδέα σου και να το συνδυάσουμε με Νέα Καληδονία, είτε με το Ile de Pins που αναφέρεις, είτε π.χ. με το Ouvea που φαίνεται παρόμοιο με μια πρώτη ματιά. Τη Νέα Καληδονία δεν την είχα καν στα υπόψη, οπότε η πρότασή σου με έβαλε σε σκέψεις.

Η πολυτέλεια δεν με τραβάει σε αυτό το ταξίδι. Ιδανικά θα ήθελα να χαλαρώσω σε ένα νησιωτικό παράδεισο, και μετά κάποιες μέρες για περιπέτειες στη φύση. Που φαίνεται να το καλύπτει η πρότασή σου για Νέα Καληδονία και Βανουάτου.

Αυτό το bogan τι Αυστραλέζικη αργκό είναι; Δεν ήξερα ότι υπήρχε καν τέτοια λέξη... :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom