"Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι: Ένα Ταξίδι στον Κόσμο της Πολυτέλειας και του Παραμυθιού".

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι, δύο από τα εφτά Εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ( Ατζμάν, Ουμ αλ Καουάιν, Ρας αλ-Κάιμα, Σάρτζα και Φουτζάιρα), είναι προορισμοί που σαγηνεύουν με την εκθαμβωτική τους πολυτέλεια και την μαγεία τους. Κάθε γωνιά τους αποτελεί μια ανακάλυψη, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Το Ντουμπάι δεν ήταν ποτέ στα άμεσα σχέδια μου. Έχει άλλωστε δεχτεί κριτική για το πόσο ψεύτικος προορισμός είναι και πόσο τεχνητή είναι η ομορφιά του. Όμως, κάτι τα πολύ οικονομικά εισιτήρια, κάτι η καλή παρέα με έκαναν να αναθεωρήσω. Άλλωστε είναι δυνατόν να μην πάω στην πόλη που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια τουριστών? Ήθελα να δω με τα ίδια μου τα μάτια τι είναι αυτό που τραβάει τις μάζες.

Πέρα από αυτό όμως, δε θα έλεγα όχι σε «βραδιές μαγικεεές…νύχτες αραβικεεές» όπως λέει και το τραγούδι στον Αλλαντίν…

Αν είσαι λάτρης λοιπόν των παραμυθιών Χίλιες και Μία Νύχτες, αν τα ανατολίτικα αρώματα σου φαίνονται μεθυστικά και αν οι μυρωδιές των μπαχαρικών σε σαγηνεύουν, αν η διαδρομή στην έρημο σου ξυπνάει τον εσωτερικό σου βεδουίνο τότε κάθισε αναπαυτικά και απόλαυσε την ανάγνωση αυτής της ιστορίας που σκοπό έχει να σε μυήσει σε μία μοντέρνα, ανατολίτικη ατμόσφαιρα...
IMG_0223.jpg
 

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Η άφιξη μας στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι στο ολοκαίνουργιο terminal A γύρω στη 1 τα ξημερώματα Σαββάτου, ήταν απρόσκοπτη και ο διαβατηριακός έλεγχος έγινε γρήγορα. Η πτήση μου ήταν με την WizzAir Abu Dhabi από Λάρνακα με τιμή, κρατηθείτε…. 89€ round trip με προσωπικό αντικείμενο 10 κιλών.
Είχα κλείσει εκ των προτέρων ταξί μέσω booking ώστε να πάμε Ντουμπάι απευθείας. Κόστος διαδρομής 1,5 ώρας: 72€.
Φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας FORM Hotel Al Jaddaf, Dubai | A Member of Design Hotels™ (form-hotel.com) το οποίο είναι στην περιοχή Al Jaddaf γύρω στις 3, κάναμε το απαραίτητο check in και αφού τακτοποιηθήκαμε, κοιμηθήκαμε γιατί την επόμενη μας περίμενε η πρώτη μέρα της εξερεύνησής μας.

1η μέρα

Παλιό Ντουμπάι


Ήθελα να ξεκινήσουμε την περιήγηση μας από το παλιό Ντουμπάι. Πως είναι δυνατόν να δεις το καινούργιο χωρίς να έχεις δει το παλιό, το παρελθόν; Έπρεπε να δούμε πώς ένα ψαροχώρι εξελίχθηκε στη σημερινή μητρόπολη της Μέσης Ανατολής.
Το πρωί, αφού φρεσκαριστήκαμε και φάγαμε το πρωινό μας, πήραμε το μετρό και ακολουθώντας την πράσινη γραμμή, κατεβήκαμε στη στάση Al Fahidi.
IMG_0076.jpg


Η Al Fahidi, ή αλλιώς Bastakeyia είναι μια ιστορική περιοχή στο Ντουμπάι που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890. Βρίσκεται κατά μήκος του κόλπου του Ντουμπάι και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την πολιτιστική κληρονομιά και τη ζωντανή της ατμόσφαιρα.
al fahidi.png



Οι παραδοσιακοί ψηλοί πυργίσκοι (barajeel) το τότε κλιματιστικό, κατασκευασμένοι από αμμόλιθους, τικ, γύψο, ξύλο φοίνικα και σανδαλόξυλο, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορίας της περιοχής. Κάθε στενό δρομάκι, στροφή και ανεμόμυλος λέει μια ιστορία από τη ζωή πριν από τα επτά εμιράτα.
Εδώ φιλοξενούνται μερικά από τα παλαιότερα κτίρια στο Ντουμπάι, όπως το φρούριο Al Fahidi, το Μουσείο του Ντουμπάι και το Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Centre for Cultural Understanding (SMCCU).

Περιπλανηθήκαμε στα στενά δρομάκια και ανακαλύψαμε μουσεία, καλλιτεχνικές γκαλερί, εκδηλώσεις και παραδοσιακά φαγητά. Ξεκινήσαμε από το Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Centre for Cultural Understanding (SMCCU), από το οποίο θα παίρναμε με πρώτη γεύση της περιοχής αφού προσφέρουν μια πολιτιστικά αφοσιωμένη περιήγηση και παραδοσιακό φαγητό. Λόγω όμως της καταρρακτώδους βροχής (που απ’ ότι μας ενημέρωσαν κάτοικοι, η βροχή ήταν τεχνητή!) που είχε προηγηθεί τη μέρα, ήταν κλειστό γιατί είχε πλημμυρίσει.

Κάναμε βόλτα στα μαγαζάκια τριγύρω που είχαν κυρίως φορέματα, χαλιά, τσάντες και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Στη συνέχεια, αφού οι πωλητές μας είχαν πολιορκήσει για να ψωνίσουμε κάτι από την πραμάτεια τους, αισθανθήκαμε πως είχε έρθει η ώρα για μία στάση και ξεκούραση. Καθίσαμε στο πολύ όμορφο NABLUS KUNAFA, Dubai - Al Hamriya - Restaurant Reviews, Photos & Phone Number - Tripadvisor, φάγαμε πεντανόστιμο κιουνεφέ και ήπιαμε καφέ και λεμονάδα με μέντα.

IMG_0084.jpg

Παρατηρούσαμε τους περαστικούς και μπορώ να πω ότι το Ντουμπάι επισκέπτονται άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύχρωμο μωσαϊκό.

Είχε έρθει η ώρα να επιβιβαστήκαμε σε μία abra (παραδοσιακό πλοιάριο)
abra.jpg

ώστε να διασχίσουμε τον ποταμό και να βρεθούμε στην περιοχή της Deira που βρίσκονται τα διάσημα σουκ, Spice Souk και Gold Souk.

Ξεκινήσαμε με το Spice Souk όπου από την αρχή οι μυρωδιές σε συνεπαίρνουν! Κανέλα, σαφράν, τζίντζερ κουρκουμάς μόνο λίγα από τα πολλά μπαχαρικά που μπορείς να βρεις. Ακόμα και μπαχαρικά που δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ! Χρώματα και αρώματα παντού!
IMG_0096.jpg


Οι πωλητές δε (ως επι το πλείστων, Πακιστανικής καταγωγής) έχουν πάει την άγρα πελατών σε άλλο επίπεδο. Όλοι προσπαθούν να σε προσελκύσουν στο κατάστημά τους και στη συνέχεια ξεκινάει ανελέητο «παζάρι».
IMG_0097.jpg

Το λευκό "βραχάκι" που φαίνεται στη φωτογραφία, του οποίου δε συγκράτησα το όνομα, είναι ότι καλύτερο για όποιον έχει μπουκωμένη μύτη. Μας έκαναν επίδειξη βάζοντάς το σε αναμμένο κάρβουνο και το έφεραν κοντά στη μύτη. Περιττό να πω ότι άνοιξε όλο το μέσα μας. Είδαμε το φως το αληθινό :bleh:.
Εντέλει, αγοράσαμε ιρανικό σαφράν και γκάραμ μασάλα και συνεχίσαμε για την αγορά χρυσού.

Gold souk ή αλλιώς σύμφωνα με πολλούς, μία από τις φθηνότερες αγορές χρυσού παγκοσμίως. Πραγματικά τυφλώνεσαι από τα κοσμήματα. Ότι σχέδιο μπορείς να φανταστείς είναι εκεί. Η υπερβολή της υπερβολής. Από ολόσωμα κορμάκια χρυσού μέχρι χρυσές μάσκες. Τα περισσότερα κοσμήματα θυμίζουν σκηνές Bollywood και δεν είναι τυχαίο αφού κυρίως Ινδοί συρρέουν στα μαγαζιά αγοράζοντας ποσότητες. Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά! Όλα σχεδόν τα μαγαζιά είναι γεμάτα κόσμο! Που τα φοράνε όλα αυτά τα κοσμήματα;;;

Φεύγοντας από την αγορά χωρίς να αγοράσουμε κάτι (μα τι κρίμα να μην έχω μια χρυσή μάσκα 🤭), περιπλανηθήκαμε στα δρομάκια της Deira που είναι πολύ ζωντανά και γεμάτα καταστήματα. Δεν είχαμε καταλάβει πως πέρασε η ώρα όταν ακούσαμε τον ιμάμη να καλεί σε προσευχή. Τότε μόνο αντιληφθήκαμε ότι ο ήλιος έδυε και ο ουρανός είχε πάρει ένα πανέμορφο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα…

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ακόμα λίγο χρόνο στη διάθεσή μας και αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε στο μουσείο του μέλλοντος, θέλοντας να αποφορτίσουμε την επόμενη μέρα που είχε πολλά να κάνουμε. Πήραμε ταξί και απολαύσαμε τη διαδρομή στη λεωφόρο Sheikh Zayed. Αφού φτάσαμε, θαυμάσαμε αυτό το υπέροχο κτίριο, που κατά τη γνώμη μου είναι από τα ομορφότερα που έχω δει ποτέ:

Μουσείο του μέλλοντος.
future.jpg

“We may not live for hundreds of years, but the products of our creativity can leave a legacy long after we are gone’’ είναι ένα από τα τρία αποφθέγματα που αναγράφονται στο εξωτερικό του μουσείου, εμπνευσμένα από τον Sheikh Mohammed, αποκαλύπτοντας το όραμά του για το μέλλον της πόλης.

Λίγα ξέραμε όμως αφού δεν υπήρχε εισιτήριο ούτε για δείγμα. Κλεισμένα όλα μέχρι τον Δεκέμβριο! Μα που πας κυρία μου χωρίς εισιτήριο.. Απογοήτευση. Περιηγηθήκαμε λίγο στο εσωτερικό (υπάρχουν χώροι που η πρόσβαση είναι ελεύθερη ακόμα και χωρίς εισιτήριο), βγήκαμε έξω και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες από όλες τις πλευρές
IMG_0140.jpg


IMG_0148.jpg


και νιώθοντας την πείνα να ξυπνάει άγρια ένστικτα περπατήσαμε μέχρι το Λιβανέζικο «Al Safadi Restaurant». Οι θαμώνες κυρίως Άραβες. Ωραία, θα φάμε καλά σκέφτηκα. Παραγγείλαμε κεμπάπ, σις ταουκ, σαλάτα φατους, κοτόπουλο ψητό. Ήταν όλα πολύ νόστιμα. Εξαφανίστηκαν στο λεπτό!

Μόλις φάγαμε, νιώσαμε την κούραση να χτυπάει αλύπητα. Ήταν ώρα να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.. Πίσω στο ξενοδοχείο μας με το μετρό. Μας περίμενε μια γεμάτη μέρα.
 
Last edited:

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
2η μέρα

Νέο Ντουμπάι


Ξεκινήσαμε νωρίς γιατί έπρεπε στις 09:00 να είμαστε έξω από το Burj Khalifa. Είχε έρθει η ώρα να επισκεφθούμε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου!

Ξεκινώντας από αυτόν τον σύγχρονο γίγαντα συνολικού ύψους 829,8μ, ο επισκέπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ύψιστη έννοια της αρχιτεκτονικής και της πολυτέλειας. Η πανοραμική θέα της πόλης από την κορυφή του Burj Khalifa είναι μια συγκλονιστική εμπειρία που σε αφήνει άφωνου. Αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο. Μόνο τα αεροπλάνα είναι μεταξύ εσένα και του ουρανού. Βρίσκεσαι πιο πάνω από τα σύννεφα. Όλα τριγύρω φαίνονται να είναι τόσο κοντά και τόσο μικρά! Αφού βγάλαμε φωτογραφίες σε κάθε πλευρά ήρθε η ώρα για την επόμενη στάση μας.
IMG_0415.jpg




Και εννοείται αμέσως μετά τι άλλο μπορείς να κάνεις από το να επισκεφτείς το Dubai Mall, τo μεγαλύτερο πολυκατάστημα στον κόσμο, που προσκαλεί τους λάτρεις του shopping σε ένα παραμυθένιο ταξίδι, με πολυτελή καταστήματα, μια εντυπωσιακή εσωτερική πίστα ice skating καθώς και ένα τεράστιο ενυδρείο (επίσης το μεγαλύτερο indoor ενυδρείο του κόσμου). ΑΠΕΙΡΑ καταστήματα, πολυτελείς μάρκες, ειλικρινά χάνεσαι στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και μπορείς άνετα να τριγυρνάς όλη μέρα και να μη τα έχεις δει όλα.

Επειδή όμως το πολύ περπάτημα φέρνει κούραση, αποφασίσουμε πως θέλουμε να πιούμε ένα καφέ και να δοκιμάσουμε τα περίφημα cheesecake στο Cheesecake Factory, γνωστή αμερικανική αλυσίδα φαγητού και επιδορπίων το οποίο βρίσκεται και ακριβώς από το ενυδρείο. Τι καλύτερο από το να τρως το γλυκό σου και να βλέπεις καρχαρίες και σαλάχια να κολυμπούν νωχελικά;
cheesecake.jpg

Τριγυρίσαμε εντός και εκτός του mall γύρω από το Burj Khalifa να το δούμε από διάφορες πλευρές και έχω να παρατηρήσω ότι το μέρος είναι πολύ προσεγμένο, καθαρό και σε τραβάει να καθίσεις για ώρες.
IMG_0193.jpg

IMG_0233.jpg

Κατά το απόγευμα, κατευθυνθήκαμε προς το Souk Al Bahar το οποίο έχει κυρίως παραδοσιακά προϊόντα, ξηρούς καρπούς, ρούχα, μαντήλια, αρώματα και πολλά άλλα.
IMG_0220.jpg



Από εδώ αγόρασα το φόρεμα με το οποίο θα έμπαινα στο Grand Mosque στο Abu Dhabi αφού υπήρχαν πολλές επιλογές και όμορφα σχέδια. Στον 1ο όροφο είναι το Time out Market, food hall με κουζίνες από όλον τον κόσμο αλλά και μπαρ για πιο οικονομικές επιλογές γύρω από το Burj Khalifa και με θέα τα σιντριβάνια. Προσπαθήσαμε να βρούμε τραπέζι άδειο αλλά μάταια. Πήραμε μια μπύρα και χαζέψαμε από ψηλά το σόου στα σιντριβάνια. Ωραία μουσική συνόδευε τις εναλλαγές χρωματισμών στον Burj Khalifa και τα νερά να ακολουθούν το ρυθμό της μουσικής! Πολύ όμορφο θέαμα.
khalifa.jpg

(Η φωτο είναι screenshot απο video)

Αφού τελείωσε και έφυγε ο κόσμος, πήραμε να φάμε τα burgers μας, ξεκουραστήκαμε, ήπιαμε τις μπύρες μας και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο μετρό προκειμένου να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο μας. Ήταν ήδη 21:00 και είμασταν ήδη κουρασμένοι από το περπάτημα…
 

Attachments

pepakos

Member
Μηνύματα
164
Likes
419
Επόμενο Ταξίδι
Dubai
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή 🇦🇷
Αγαπώ πολύ το Ντουμπάι, θα πάω ξανά τον Μάρτιο, επομένως,
περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια της ιστορίας σου !!
Πολύ όμορφες φωτογραφίες !
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.991
Ωραία ιστορία και φωτος...!!!

Αναφορικά με το Dubai Mall πίστευα κι εγώ, όπως οι περισσότεροι, ότι είναι το μεγαλύτερο του κόσμου μέχρι που πριν λίγες μέρες έμαθα ότι τελικά το μεγαλύτερο mall του κόσμου βρίσκεται (απίστευτο κι όμως αληθινό) στην...... Τεχεράνη! :shock:

Iran Mall - Wikipedia

Home | Iranmall
 

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
@pepakos Σε ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω οι προτάσεις μου να σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου!
 

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Ωραία ιστορία και φωτος...!!!

Αναφορικά με το Dubai Mall πίστευα κι εγώ, όπως οι περισσότεροι, ότι είναι το μεγαλύτερο του κόσμου μέχρι που πριν λίγες μέρες έμαθα ότι τελικά το μεγαλύτερο mall του κόσμου βρίσκεται (απίστευτο κι όμως αληθινό) στην...... Τεχεράνη! :shock:

Iran Mall - Wikipedia

Home | Iranmall
o_O

Νομίζω ότι η wikipedia μας κάνει πλάκα :bleh:.Όπως και να έχει είναι στα μεγαλύτερα.Παρόλα αυτά αν στείλουμε το link για το Iran Mall στην EMAAR στο Dubai σίγουρα θα χτίσουν μεγαλύτερο:haha:

The Dubai Mall - Wikipedia
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.488
Likes
7.991
o_O

Νομίζω ότι η wikipedia μας κάνει πλάκα :bleh:.Όπως και να έχει είναι στα μεγαλύτερα.Παρόλα αυτά αν στείλουμε το link για το Iran Mall στην EMAAR στο Dubai σίγουρα θα χτίσουν μεγαλύτερο:haha:

The Dubai Mall - Wikipedia
Η αλήθεια είναι ότι μου το είπε μια Ιρανή και μετά έσπευσα στην wiki να δω αν με δουλεύει... :haha:
Εννοείται.... σιγά μην αφήσουν τους Ιρανούς να "κουνιούνται" :haha:
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Μια μεγάλη απορία γεννάται ξαφνικά απ' αυτήν εδώ την ιστορία:

Έχει μπύρες στο Dubai; o_O
Πίστεψέ με, μπύρες θα βρω ακόμα και στο Αφγανιστάν :bleh::bleh:
Αλλά ναι, έχει και μάλιστα δεν είναι σπάνιο. Απλώς είναι πιο ακριβές απ'οτι έχουμε συνηθίσει.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Πίστεψέ με, μπύρες θα βρω ακόμα και στο Αφγανιστάν :bleh::bleh:
Αλλά ναι, έχει και μάλιστα δεν είναι σπάνιο. Απλώς είναι πιο ακριβές απ'οτι έχουμε συνηθίσει.
Να και κάτι που δε περίμενα να διαβάσω! Καμία σχέση με το γειτονικό Κατάρ για παράδειγμα.
Να υποθέσω μόνο σε συγκεκριμένα μέρη ή όχι;
 

kofidenia

Member
Μηνύματα
146
Likes
608
Επόμενο Ταξίδι
Αλσατία, Μέλανας Δρυμός
Ταξίδι-Όνειρο
Γαλληνική Πολυνησία
Να και κάτι που δε περίμενα να διαβάσω! Καμία σχέση με το γειτονικό Κατάρ για παράδειγμα.
Να υποθέσω μόνο σε συγκεκριμένα μέρη ή όχι;
Σε αρκετά μπαρ και εστιατόρια θα βρεις ναι. Θέλουν να κρατούν τους επισκέπτες τους ευχαριστημένους. Γι'αυτο και ο τουρισμός τους δε συγκρίνεται με αυτόν του Καταρ...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.447
Μέλη
38.897
Νεότερο μέλος
Ρεκομπα

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom