Οδήγηση στα αριστερά

Μηνύματα
12
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
συρια-ιορδανια
Ταξίδι-Όνειρο
γκαλαπαγκος
Έχει κανείς από τα μέλη του γκρούπ εμπειρία στην οδήγηση από την αριστερή πλευρά του δρόμου ;
Κατά πόσο είναι εύκολο να προσαρμοστεί κάποιος οδηγός και μάλιστα της "δεύτερης νεότητας" (γιατί οι νεαροί φαντάζομαι προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα σε τέτοιες αλλαγές).
πρωτη φορα στην μαλτα,,με μοτοσυκλετα!!!
δυσκολο στην αρχη,,{οι μισοι και παραπανω ιταλοι,,φευγανε τρακαρισμενοι},,
ευκολο λιγο μετα...
γενικα θελει πολυ προσοχη,,και μαλλον ενοικιαση οχηματος εκει...
με το καλο!!!:clap:
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Στην Κύπρο μου είπαν το εξής: ξέχνα το "δεξιά" και "αριστερά". δεν θες όταν είσαι στον δρόμο να προσπαθείς να θυμηθείς με ποιο χέρι κάνεις τον σταυρό σου. δύο συμβουλές να τις έχεις στο μυαλό σου για την πρώτη βδομάδα και δεν θα έχεις πρόβλημα. 1 το σώμα σου να βρίσκεται ΠΑΝΤΑ στο κέντρο του δρόμου. αν δεις δίπλα σου το πεζοδρόμιο, πας λάθος. 2 σε διασταυρώσεις με δρόμους διπλής κυκλοφορίας, να κοιτάς ΠΑΝΤΑ πρώτα από το παράθυρο που βρίσκεται δίπλα σου και στην συνέχεια από το παράθυρο του συνοδηγού. από το παράθυρο του οδηγού έρχεται το πρώτο ρεύμα που συναντάς σε μια τομή δρόμων και από του συνοδηγού το δεύτερο. αυτά ισχύουν αν οδηγείς δεξιοτίμονο σε δεξιοτίμονη χώρα και vice versa. σε διαφορετικό συνδιασμό (δεξιοτίμονο στην ελλάδα), κάντα ανάποδα.
το δικό μου πρόβλημα ήταν ότι κοπανούσα τα χέρια μου στην πόρτα ψάχνοντας τις ταχύτητες και κατέβαζα τα παράθυρα από την πλευρά του συνοδηγού!! τώρα Κυριάκο για θέματα μηχανών που ούτε παράθυρα έχουν, ούτε κέντρο δρόμου.. ζαλίζομαι που το σκέφτομαι! ήρωας!!
 

bilakos88

New Member
Μηνύματα
3
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Λίβερπουλ
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις
Καλησπέρα, φέτος η πρώτη μου εμπειρία οδήγησης στα αριστερά, στην Κύπρο. Βέβαια Κύπρο πάω τα τελευταία τρία χρόνια οπότε μου ήταν φυσιολογική η ανάποδη κίνηση. Διάβασα όλες τις συμβουλές σας και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το θέμα για αυτό θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου.
Όλα ήταν θέμα 10 λεπτών. Μετά όλα μου ήρθαν φυσικά! Κανένα απολύτως πρόβλημα, λάτρεψα τα roundabouts, ήταν τόσο βολικά μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα. Έκανα σε 4 μέρες περίπου 750 χλμ. και μετάνιωσα που νοίκιασα αυτόματο αυτοκίνητο. Πολύ ωραίοι δρόμοι στο νησί. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν ότι έψαχνα τη ζώνη μου μόλις έμπαινα στο αυτοκίνητο στα αριστερά μου και συναντούσα το βλέμμα της κοπέλας μου!
Να ενημερώσω πως έχω 4.5 χρόνια εμπειρίας οδήγησης στην Αττική και είμαι 23 ετών άρα δεν είχα τη μέγιστη εμπειρία, απλά ως νέος είχα μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα!
 

turms

Member
Μηνύματα
2.074
Likes
2.838
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
εγω παντως που οδηγησα μηχανη στην Ταυλανδη δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα...
δεν ξερω...ισως με αμαξι να μου καθοταν καπως (αν και θυμαμαι στην Ουαλια μια φορα που οδηγησα σε 10 λεπτα συνηθιζεις)
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
**((Πρώτα πρώτα να πω ότι μετά την εγγραφή του κάτωθι άρθρου, δέησα να αναζητήσω το forum... (μούργοοος). Καθώς όμως τα έγραψα που τα έγραψα και καθώς έχω προσθέσει επιπλέον πληροφορίες, το παραθέτω έτσι ακριβώς κι ας επαναλαμβάνει μερικά από τα όσα ήδη έχω γράψει))

Πριν από ένα μήνα τα εξηγούσα σε αγαπητό μέλος του forum, εχθές τα ξανά απαριθμούσα. Και το θέμα είναι ότι τα έχω αναφέρει (πετάξει) κάπου και εντός forum αλλά δεν θυμάμαι που(**... μούργοοος!). Σκέφτηκα λοιπόν να τα συγκεντρώσω εδώ:


Όλοι οι κανόνες που μου δοθήκαν όταν νοίκιασα για πρώτη φορά δεξιοτίμονο και πως κατάφερα να επιζήσω. Κανόνες που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας σε περίπτωση που κληθείτε να οδηγήσετε στην Κύπρο, Αγγλία, Αυστραλία ή σε οποιαδήποτε από τις κάτωθι μπλε χώρες:
aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_3_32_Countries_de71ca4f1a81616910523fb217a015fb4.png



Παρεμπιπτόντως να παραθέσω μια από τις ιστορίες που μου είπανε για την καθιέρωση των δεξιοτίμονων σε αυτές τις χώρες. Την εποχή του Μεσαίωνα και των ιπποτών, οι ιππότες πάντοτε κυκλοφορούσαν στους δρόμους με τη φορά που ακολουθούν τα δεξιοτίμονα έτσι ώστε το δεξί τους χέρι να βρίσκεται εσωτερικά του δρόμου. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση αιφνίδιας επίθεσης από τον απέναντι ιππότη, και οι δυο τους έπιαναν τη λαβή του σπαθιού με το δεξί και ήταν ετοιμοπόλεμοι, σε αντίθεση με το δικό μας σύστημα όπου το σπαθί θα βρισκόταν στην εξωτερική πλευρά του δρόμου, άρα και μακριά από την μάχη.

Πάμε όμως στους κανόνες:
1) ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Μην τυχών και ακούσατε τον οποιοδήποτε σας πει το προφανές «να έχεις το αυτοκίνητο πάντα στα αριστερά»! Κι αν μου μείνει αυτό και γυρίσω στην Ελλάδα και ξανά μπω στα αριστερά; Ή αν βρίσκομαι σε κόμβο με 35 δρόμους από παντού, που θα βρω τη διαύγεια (ενώ ταυτόχρονα προσπαθώ να οδηγήσω) να εντοπίσω το «αριστερά» και το «δεξιά» μέσα στον χαμό; Αφήστε που, μη γελιόμαστε, το «επάνω»- «κάτω», το «μέσα»- «έξω», το «εδώ»- «εκεί» είναι σαφέστατα πιο άμεσα προσβάσιμα στο νου μας από το «δεξιά»- «αριστερά» για το οποίο ορισμένες φορές θα χρειαστεί να σηκώσουμε το χέρι του «σταυρού» για να το εντοπίσουμε. Αν οδηγείς όμως σε δρόμο και χρειαστεί να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο, έ κάνε και 2-3 σταυροκοπήματα γιατί ποτέ δε ξέρεις…
2) Αν’ αυτού έχω να προτείνω κάτι άλλο το οποίο ισχύει παντού στον κόσμο και απορρέει μάλιστα και από την ιστοριούλα που παρέθεσα παραπάνω. Το σώμα σας (η θέση οδήγησης δηλαδή) να βρίσκεται ΠΑΝΤΑ στο ΚΕΝΤΡΟ του δρόμου. Φανταστείτε τον εαυτό σας να οδηγάει στην Αττική Οδό ή στον M25 του Λονδίνου. Το σώμα σας θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο διάζωμα των λωρίδων. Αντίθετα το σώμα του συνοδηγού θα βρίσκεται ΠΑΝΤΑ στην ΑΚΡΗ του δρόμου (και «άκρη» εννοώ τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, το σιδερένιο κιγκλίδωμα, τις μανταρινιές του γείτονα). Αυτό βέβαια θα ισχύει και σε οποιοδήποτε άλλο δρόμο, επαρχιακό ή αστικό.
3) Πάμε σε διασταύρωση δρόμων διπλής κατεύθυνσης και θέλετε να συνεχίσετε ευθεία πορεία και να περάσετε απέναντι. Βγάζετε δειλά δειλά τη μούρη του αυτοκινήτου και το κεφάλι σας παίζει πινγκ πονγκ για να συνειδητοποιείσαι από πού έρχονται τα αυτοκίνητα. Αγαπητοί: παντού στον κόσμο θα πρέπει να κοιτάτε ΠΡΩΤΑ από το παράθυρο που βρίσκετε δίπλα σας. Δε με νοιάζει ποιο είναι, το δεξί, το αριστερό ή το μεσαίο… εσείς πρώτα να κοιτάτε από το κοντινό σας. Από εκεί σας έρχονται τα αυτοκίνητα που πρέπει να ελέγξετε πρώτα. Στη συνέχεια κοιτάτε και από το μακρινό παράθυρο, εκείνο που βρίσκετε δίπλα στο συνοδηγό δηλαδή
4) Είναι πολύ ηπιότερο το πρόβλημα της αναζήτησης του παραθύρου και του λεβιέ ταχυτήτων σε λάθος μεριά, άπ’ ότι ίσως φοβάστε. Θα κοπανήσετε η αλήθεια είναι το χέρι σας στη πόρτα μερικές φορές, θα αναζητήσετε τη ζώνη ασφαλείας στους ώμους του συνοδηγού σας αλλά μη φοβάστε, όλα διορθώνονται. Επίσης δεν είναι δα και τόσο μεγάλο το πρόβλημα με το λεβιέ ταχυτήτων (καθώς στα δεξιοτίμονα η αλλαγή από πρώτη σε δευτέρα ταχύτητα, δε βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον μηρό σας αλλά στον μηρό του συνοδηγού)
5) Ένα πολύ μα πάρα πολύ tricky που μπορεί να σας συμβεί και για το οποίο δεν έχω να σας παραθέσω ξεκάθαρη συμβουλή, είναι το να βγαίνετε από μονόδρομο με 3-4 λωρίδες κυκλοφορίας, σε διασταύρωση με δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Σκεφτείτε λίγο το σκηνικό... Έ εκεί, μάλλον επιστρέφουμε στον κανόνα 2 και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε μαζί του. Επίσης δεν έχω να προτείνω τίποτα απολύτως για τους μηχανόβιους καθώς ούτε συνοδηγό κουβαλάνε, ούτε παράθυρα διαθέτουν. Μάλλον εσείς θα πρέπει να αρκεστείτε στο «δεξιά»- «αριστερά»

Τέλος, όπως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε, οι παραπάνω κανόνες ισχύουν αντίθετα σε περίπτωση που σκάσετε μύτη με το αριστεροτίμονό σας σε δεξιοτίμονη χώρα ή vice versa.

Όταν πρωτοπάρετε δεξιοτίμονο στα χέρια σας, σας προτείνω για τουλάχιστον μια βδομάδα να μην βγάζετε από το μυαλό σας αυτούς τους κανόνες. Μετά την βδομάδα θα έχετε συνηθίσει, μετά τον μήνα θα το θεωρείτε ορθό και θα μπερδεύεστε ερχόμενοι στην Ελλάδα, μετά τον χρόνο δε θα μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια χώρα έχει δεξιά το τιμόνι και ποια αριστερά. Απλά θα μπαίνετε στο αμάξι και θα οδηγάτε.

Για πείτε τώρα τίποτα δικές σας εμπειρίες ή συμβουλές.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.013
Μέλη
38.908
Νεότερο μέλος
Apostolos88

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom