Οδηγός επεξεργασίας βίντεο

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ TravelStories.gr

Εισαγωγή:

Θα προσπαθήσω, με λίγα λόγια και όσο πιο κατανοητά γίνεται, να περιγράψω μία μέθοδο, με την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε τα βίντεό σας και κατόπιν να τα δημοσιεύσετε στο youtube και κατ’ επέκταση στο site μας. Δηλώνω εξ’ αρχής ότι οι γνώσεις μου στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες, αλλά νομίζω ότι επαρκούν για αυτά που θέλουμε να κάνουμε.

Οι περισσότερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία. Για το λόγο αυτό, στον παρόντα οδηγό, θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα την εφαρμογή Windows Movie Maker. Οι λόγοι που το κάνω αυτό είναι δύο: ο πρώτος ότι η εφαρμογή αυτή είναι σχετικά απλή και ο δεύτερος ότι είναι δωρεάν. Αν δεν την έχετε ήδη στο pc σας, μπορείτε εύκολα να την κατεβάσετε.

Περιγραφή:

Η κεντρική οθόνη της εφαρμογής χωρίζεται σε 4 μέρη.
i. Movie Tasks (εμφανίζονται τα menu: Capture Video, Edit Movie, Finish Movie και Movie Making Tips)
ii. Collection (Είναι στο κέντρο της οθόνης)
iii. Video Preview (Μοιάζει με ένα κλασικό video player)
iv. Storyboard (Καταλαμβάνει μία λωρίδα στο κάτω μέρος της οθόνης)
Δείτε snapshot της οθόνης:

First_cpture.JPG

Φιλοσοφία λειτουργίας:

Η φιλοσοφία αυτών των εφαρμογών, είναι να λειτουργούν με projects. Από τη στιγμή που υπάρχει το βίντεο δημιουργείτε ένα project μέσα στο οποίο θα σώσετε όλη τη μορφή που θέλετε να έχει το τελικό βίντεο. Τα γενικά βήματα είναι:
  1. Capture video ή “σύλληψη” video. Μπορεί απλά να γίνει προσθήκη (add) ενός υφιστάμενου video ή να γίνει σύλληψη του βίντεο από την κάμερα που το τράβηξε. Οι οδηγίες εδώ δίνονται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το video.
  2. Επεξεργασία video. Εδώ, θα κόψετε και θα ράψετε σκηνές, θα προσθέσετε μουσική, θα βάλετε εφέ μετάβασης από σκηνή σε σκηνή και τίτλους αρχής και τέλους. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να σώζετε το project σας και να συνεχίζετε την επεξεργασία αργότερα. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα δύο πρώτα βήματα δεν έχετε δημιουργήσει νέο video. Έχετε το παλιό video ανέπαφο και τις “οδηγίες” (project) για το πώς θέλετε να είναι το νέο video.)
  3. Σώσιμο νέου video. Εδώ η δουλειά τελειώνει. Έχετε το νέο σας βίντεο. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νέο video να το σώζετε με διαφορετικό όνομα από το παλαιό. Αλλιώς θα χάσετε το παλιό σας video, θα καπακωθεί από το νέο.)
Ας κάνουμε ένα παράδειγμα:

1. Capture video ή “σύλληψη” video.

Στην περιοχή Movie Tasks επιλέγετε “Import Video”. Βρίσκεται στο menu “Capture Video”. Από το παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγετε το video που θέλετε να επεξεργαστείτε. Αφού το φορτώσετε (παίρνει λίγη ώρα), θα δείτε ότι στο κεντρικό κομμάτι της οθόνης (Collection) έχουν εμφανιστεί οι σκηνές του βίντεό σας. Ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα:

Import_Video.JPG

Οι σκηνές αυτές, διαχωρίζονται με το κλείσιμο της κάμερας κατά τη λήψη τους. Δηλαδή, αν σε ένα βίντεο, έχετε τραβήξει μία παραλία και μετά κλείσετε την κάμερα και τραβήξετε ένα ποτάμι, τότε η εισαγωγή του βίντεο στην εφαρμογή θα φέρει 2 σκηνές, της παραλίας και του ποταμού.
Με τον ίδιο τρόπο και από την επιλογή “Import audio or music” εισάγετε και τη μουσική με την οποία θέλετε να επενδύσετε το τελικό σας video.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μπορείτε να κάνετε εισαγωγή προς επεξεργασία όσων βίντεο ή μουσικών θέλετε.

2. Επεξεργασία video.

Εδώ μεγάλο ρόλο παίζει το Storyboard. Τώρα θα κάνουμε μοντάζ.
Επιλέγουμε τις σκηνές που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο νέο μας βίντεο και τις μεταφέρουμε στο Storyboard (drag and drop). Αφού το κάνουμε, θα δούμε κάτι σαν αυτό:

Scenes_drag_and_drop.JPG

Ήδη κάναμε το 1ο βήμα. Έχουμε στο project μας μόνο τις σκηνές που θέλουμε να συμμετέχουν στο νέο μας video (και όχι όλες όπως στο αρχικό).
Παρατηρήστε στο Storyboard, ένα κουμπάκι που λέει “Show Timeline”. Πατώντας το, βλέπετε το Storyboard με άλλη μορφή. Δείτε ένα παράδειγμα εδώ:

Timeline.JPG

Εμένα, με βολεύει να δουλεύω στο Timeline. Στο Timeline υπάρχει μία μπάρα με το χρόνο του video. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να μετακινηθείτε στο σημείο που θέλετε. Στο κομμάτι της οθόνης του video preview, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να δείτε πως διαμορφώνεται το νέο σας video.

Αν θέλετε να κόψετε ένα κομμάτι από μια σκηνή, τότε κάντε τα εξής βήματα:

i. Πηγαίνετε στο Storyboard.
ii. Πατήστε play στο Video preview.
iii. Πατήστε pause όταν δείτε την αρχή του κομματιού που θέλετε να κόψετε.
iv. Χρησιμοποιείστε τα δύο κουμπιά που μετακινούν την εικόνα καρέ καρέ (Video preview), μέχρι να φτάσετε στο 1ο καρέ του κομματιού που θέλετε να κόψετε. Πατήστε το κουμπί του διαχωρισμού σκηνών. Δείτε ποιο είναι το κουμπί εδώ:

Cut_Scene.JPG

v. Χρησιμοποιείστε πάλι τα play, pause και καρέ καρέ κουμπιά, μέχρι να εντοπίσετε το ακριβώς επόμενο καρέ, μετά από το κομμάτι που θέλετε να κόψετε. Πατήστε το κουμπί του διαχωρισμού σκηνών.
vi. Στο Storyboard έχει πλέον δημιουργηθεί μία νέα σκηνή, η οποία περιέχει ακριβώς το κομμάτι που θέλετε να σβήσετε. Επιλέξτε το και πατήστε delete. Η σκηνή αυτή πλέον δε συμμετέχει στο project.

Όταν είστε στο Timeline μπορείτε με drag and drop να προσθέσετε τη μουσική που είχατε κάνει import στο βήμα 1.
Προσέξτε το εξής: Στο Timeline έχει ένα + δίπλα στο κουμπάκι video και πατώντας το ανοίγουν τα transition και audio. Το audio αυτό είναι αυτό που έχει καταγράψει η κάμερα. Ενώ το Audio/Music είναι αυτό που προσθέσατε εσείς. Από το τελευταίο κουμπάκι αριστερά στο Timeline μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση της έντασης του ήχου μεταξύ των δύο αυτών πηγών. Με το κουμπάκι που έχει ένα μικρόφωνο μπορείτε να ηχογραφήσετε κάτι για να ακουστεί στο βίντεο.

Με τη χρήση του menu Edit Movie, μπορείτε να προσθέσετε τίτλους αρχής και τέλους, εφέ μετάβασης από σκηνή σε σκηνή, εφέ γενικότερα ή και να βάλετε το πρόγραμμα να σας φτιάξει μία αυτόματη ταινία ( !!!!!!!! ).

3. Σώσιμο νέου video

Πηγαίνετε στο menu Finish Movie στο Movie Tasks. Πιέστε “Save to my Computer”. Δώστε όνομα στο νέο σας video και τοποθεσία του δίσκου σας που θα σωθεί, πατήστε next και επιλέξτε Other Settings και εκεί μία από τις δύο τελευταίες επιλογές (Εγώ προτιμώ την προτελευταία: Video for local playback 2,1 Mbps PAL). Έτσι το video θα σωθεί σε μια ικανοποιητική ανάλυση και θα βλέπεται ευχάριστα.
Για να το ανεβάσετε όμως στο you tube πρέπει να είναι μικρότερο από 100MB. Αν είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να το ξανασώσετε με μία άλλη επιλογή που θα το κάνει πιο μικρό. Έτσι κι αλλιώς όταν σώζετε σας δείχνει εκτίμηση μεγέθους. Το αποτέλεσμα του σωσίματος είναι αρχείο .wmv

ΠΡΟΣΟΧΗ:


1. Τα αρχεία που θα χρησιμοποιήσετε να είναι σωσμένα τοπικά στο δίσκο σας και να μην τα μετακινείτε μέχρι να δημιουργήσετε το νέο video.
2. Σε εμένα, όταν φόρτωνα αρχείο .mpg, το φόρτωνε κανονικά, αλλά δεν μπορούσα να το δουλέψω. Εμφάνιζε μαύρη εικόνα και δεν χώριζε τις σκηνές. Για να το ξεπεράσω, το φόρτωνα (import), το έβαζα στο Storyboard (drag and drop) και το έσωζα αμέσως ως νέο video. Πλέον, έκανα νέο project, ιμπορτ το νέο αρχείο (.wmv) και όλα δούλευαν κανονικότατα.

EDIT για προσθήκη επιπλέον οδηγιών:
Πως ενώνουμε δύο ή περισσότερα διαφορετικά βίντεο.
Αρχικά κάνουμε ipmort (εισαγωγή) το 1ο βίντεο. Το μεταφέρουμε (drag and drop) στο storyboard (ή στο timeline). Έπειτα, κάνουμε ipmort το 2ο βίντεο και το κάνουμε drag and drop στο storyboard, έπειτα το 3ο κοκ. Με αυτόν τον τρόπο εισάγουμε περισσότερα του ένος βίντεο.
Σημαντικές σημειώσεις:
1. Όταν τα βίντεό μας είναι στο storyboard, μπορούμε να τους αλλάξουμε σειρά εμφάνισης με drag and drop.
2. Αν έχουμε κάνει import (εισαγωγή ) τα βίντεο που θέλουμε να ενσωματώσουμε και δεν τα έχουμε μεταφέρει στο storyboard (ή timeline) μπορούμε εύκολα να τα βρούμε (και να τα ενσωματώσουμε) από ένα drop down menu (καταράκτης) που εμφανίζεται ψηλά, στην toolbar (γραμμή εργαλείων). Κτατά τα γνωστά ... επιλογή από menu, drag and drop και έτοιμοι.

Πως βάζουμε ενδιάμεσους τίτλους.
Επιλέγουμε το βίντεο (2ο, 3ο κοκ) μπροστά από το οποίο θέλουμε να βάλουμε τίτλους. Ουσιαστικά, μπορούμε να βάλουμε τίτλους μπροστά από οποιαδήποτε σκηνή. Αφού κάνουμε την επιλογή, πατάμε Tools (μάλλον Εργαλεία στα Ελληνικά) και στη συνέχεια "Titles and Credits ..." (στα Ελληνικά "Τίτλοι και ;;; ". Εμφανίζει το εξής μενού:
- Add title at the begining of the movie
- Add title before the selected clip in the timeline
- Add title in the selected clip in the timeline
- Add title after the selected clip in the timeline
- Add credits at the end of the movie
- Cancel
Επιλέγουμε τη 2η επιλογή (before the selected clip) και εμφανίζεται ένας editor για τους τίτλους. Στο 1ο κουτί γράφουμε τον κύριο τίτλο και στο 2ο την περγραφή.
Αυτό ήταν.

Εδώ ολοκληρώθηκε ο οδηγός του video editing.

Edit: Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα ακόμη οδηγό για ripping με το VirtualDub.

Edit2:
Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα οδηγό για εισαγωγή των βίντεο από το youtube στο φόρουμ.
 
Last edited by a moderator:

exs

Member
Μηνύματα
79
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο
Def βρήκα ένα dvd που είχα φτιάξει από διάφορα πλάνα, πως μπορώ να το ανεβάσω εδώ αφού επιλέξω μερικά κομμάτια;
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
:clap: Τέλεια!! Δες τις οδηγίες του Θάνου.

Αλλά αφού το έχεις σε dvd, χρειάζεται πρώτα να το περάσεις σε αρχεία video στο πισί σου. Κατέβασε από το παρακάτω link το πρόγραμμα για αυτή τη δουλειά, χρησιμοποίησε πρώτα αυτό για μετατροπή του dvd σε αρχεία στο πισί, και μετά ακολουθείς τον οδηγό του Θάνου. :) :) :)

Περιμένω με αγωνία :)

HTML:
http://rapidshare.com/files/45514872/dvd_to_avi.zip.html
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Κάνεις convert όλα τα μεγάλα αρχεία (κάποιες εκατοντάδες megabytes ή ένα gigabyte είναι όλα, θα τα δεις) που έχουν ονόματα VIDEO_TS_01_xx , όπου χχ η αρίθμηση 01, 02 κλπ.

Τα υπόλοιπα Video_ts δεν τα χρειάζεσαι, είναι τα μενού του dvd, κλπ. :)
 

exs

Member
Μηνύματα
79
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο
Πολύ ώρα κάνει... ασυμπίεστα, σωστά;
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Εγώ τα είχα βάλει wmv, αλλά και ασυμπίεστα κάνουν, απλά θα σου πιάσουν πολύ χώρο στο σκληρό. Κάνει ώρα πάντως, ναι.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.404
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
;

Δεν ξέρω τι είναι αυτό, δοκίμασες και σε wmv? Στο σκληρό έχεις χώρο;
 

exs

Member
Μηνύματα
79
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο
Στο c οχι, γι αυτό το πήγα σε άλλο partition...
 

Lthanos

Member
Μηνύματα
1.387
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
2 μήνες στην Κίνα
Κάνε μια προσπάθεια να το μετατρέψεις σε .wmv. Αφού δούλεψε στο Δευκαλίωνα με τον τρόπο αυτό, γιατί να μη δουλέψει και σε σένα.
 

exs

Member
Μηνύματα
79
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο
Θα προσπαθήσω αν και φοβάμαι οτι δεν επικοινωνούν τα partition...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.945
Μέλη
38.907
Νεότερο μέλος
Chrysostomos

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom