Τουρκία Οδικώς Αθήνα - Κωνσταντινούπολη

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Αυτοκινητάκι...αυτοκινητάκι=αίσθηση ελευθερίας. Και καλή παρέα βέβαια. Αρκεί το καύσιμο να είναι πετρέλαιο ή καλύτερα υγραέριο.
Δεν ήξερα όμως ότι στα Τουρκικά διόδια, σταματάς δεξιά, διασχίζεις όλο το δρόμο, μέχρι απέναντι στο μικρό κτήριο γραφείων της εταιρείας, πληρώνεις (νομίζω κάνα 20ρι Ε. με κακή ισοτιμία), σου δίνουν πλαστική κάρτα, με την οποία πας κι έρχεσαι...Δηλαδή δεν έχει ούτε έναν εισπράκτορα να μιλήσεις, να ρωτήσεις...Είδαμε, ευτυχώς, άλλον (Τούρκο) ...και τον ακολουθήσαμε κι εμείς. Έχει ειπωθεί εδώ μέσα κάπου???
Παρακαλώ, όποιος το ξέρει καλύτερα ας ενημερώσει...
Κάποια στιγμή, πριν εμφανιστεί ο Τούρκος, μας είχε πιάσει πανικός. Σκεφτήκαμε, μια που δεν έχει μπάρες, να την "κάνουμε" χωρίς να πληρώσουμε....Δεν είχαμε δει τα γραφεία...Και αν περάσει κάποιος νύκτα, είναι ανοικτά???
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Νομίζω ότι κάτι έχει αναφερθεί και παλιότερα για το θέμα των διοδίων. Ο GKCAPO έχει δίκιο, κάπως έτσι είναι η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, μπαίνοντας στην Τουρκία από τα σύνορα των Κήπων, μπαίνεις σε εθνική οδό 2χ2 με διαχωριστικό στη μέση αλλά όχι αυτοκινητόδρομο. Άρα διόδια γιοκ για αρχή. Καθώς όμως φτάνεις περίπου στα 80 χιλιόμετρα πριν την Κωνσταντινούπολη, συναντάς τον αυτοκινητόδρομο Ανδριανούπολη-Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα στον οποίο για να μπεις πρέπει να πληρώσεις.

Εδώ να τονίσω μερικά πράγματα για το σύστημα των διοδίων στην Τουρκία. Υπάρχει είτε το σύστημα πληρωμής με προπληρωμένη κάρτα (KGS) είτε το σύστημα με το μηχανάκι (OGS) που έχεις προπληρώσει και προεγκαταστήσει στο παρμπίζ και περνώντας από τις ειδικές λωρίδες (όπως τα δικά μας eway κλπ) σου αφαιρείται το ποσό. Η δεύτερη περίπτωση αφορά μόνιμους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων και σίγουρα όχι εμάς που είμαστε απλά επισκέπτες εκεί. Οπότε επιλέγουμε το σύστημα με προπληρωμένη κάρτα (KGS). Φτάνοντας στον αυτοκινητόδρομο τσεκάρεις την κάρτα στο ειδικό μηχάνημα που βρίσκεται στα αριστερά και όταν αποφασίσεις να ξαναβγείς από τον αυτοκινητόδρομο, ξανατσεκάρεις στο ειδικό μηχάνημα και αφαιρείται το ποσό από τον λογαριασμό σου. Αυτό σημαίνει ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει το εκνευριστικό δικό μας σύστημα με τα δεκάδες διόδια κάθε λίγο και λιγάκι, στα παίρνουν όλα μαζί στο τέλος της διαδρομής σου στον αυτοκινητόδρομο.

Πώς όμως παίρνεις την κάρτα; Φτάνουμε λοιπόν στα 80 περίπου χιλιόμετρα πριν την Κωνσταντινούπολη όπου πρέπει να μπούμε στον αυτοκινητόδρομο. Μπροστά μας είναι τα ειδικά μηχανήματα με την ένδειξη KGS, αλλά κάρτα δεν έχουμε! Όπως πολύ σωστά είπε και ο GKCAPO ακολουθούμε ένα δρομάκι προς τα δεξιά - πριν τα μηχανήματα - όπου μας οδηγεί μια πινακίδα που γράφει KGS SATIS, δηλαδή πώληση KGS. To δρομάκι μας βγάζει από την άλλη πλευρά του δρόμου, όπου υπάρχει ειδικό σημείο πώλησης. Αγοράζουμε (καλύτερα με λίρες, διότι με ευρώ σε κλέβουν πάντα στην ισοτιμία) την κάρτα που θέλουμε (νομίζω ότι το ελάχιστον που μπορείς να βάλεις είναι 30 λίρες). Η κάρτα αυτή είναι δικιά μας και μπορούμε να την ξαναγεμίσουμε όσες φορές θέλουμε και να την κρατήσουμε για πάντα. Αφού ξεμπερδέψουμε με αυτό, ξαναπαίρνουμε το ίδιο δρομάκι, στην αντίθετη κατεύθυνση, και βγαίνουμε και πάλι στην άλλη πλευρά του δρόμου. Περνάμε από το ειδικό μηχάνημα, "χτυπάμε" την κάρτα και αυτό ήταν. Θα την "ξαναχτυπήσουμε" την κάρτα στο ειδικό μηχάνημα των διοδίων που βρίσκονται στην είσοδο της Κωνσταντινούπολης, όπου και θα αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που διανύσαμε.

Να διευκρινίσω κάτι, χωρίς να προτρέπω κανέναν να το κάνει. Έχω περάσει αρκετές φορές από διόδια στην Τουρκία, όταν δεν είχα κάρτα, από τις λωρίδες OGS, όπου απαιτείται να έχεις προεγκαταστήσει στο παρμπρίζ σου το ειδικό μηχανάκι (το οποίο δεν είχα φυσικά) και δεν είχα ποτέ καμία συνέπεια. Δεν με σταμάτησε κανείς, ούτε στο σημείο που έκανα την παρανομία, ούτε στα σύνορα. Το λέω απλώς σαν εμπειρία, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω με σιγουριά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος συνεπειών, πάντως μέχρι τώρα δεν μου έχει συμβεί κάποιο θέμα.
Από τη στιγμή που πρέπει να βάλουμε 30 λίρες στην κάρτα για ένα ταξίδι όπου αυτό που θα μας αφαιρεθεί από την κάρτα είναι πολύ πολύ λιγότερο (ούτε 10 λίρες για το πήγαινε και το έλα) και το υπόλοιπο θα μείνει αμανάτι, ο πειρασμός είναι μεγάλος ώστε να μην πληρώσεις τίποτα και να περάσεις από τις αυτόματες λωρίδες.
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
ακολουθούμε ένα δρομάκι προς τα δεξιά - πριν τα μηχανήματα - όπου μας οδηγεί μια πινακίδα που γράφει KGS SATIS, δηλαδή πώληση KGS. To δρομάκι μας βγάζει από την άλλη πλευρά του δρόμου, όπου υπάρχει ειδικό σημείο πώλησης.
Εμείς δεν είδαμε κανένα δρομάκι. Διασχίσαμε, όπως ο Τούρκος, επικινδύνως και με τα πόδια, τον αυτοκινητόδρομο. Θα προσέχω να το εντοπίσω, την επόμενη φορά.
Πες μου σε παρακαλώ, από τις 30 λίρες, που φαντάζομαι ότι μας "φόρτωσαν" στην κάρτα, με τα 20Ε. ξοδέψαμε 10 πήγαινε - έλα. Άρα έχω και για άλλες 2 φορές??? Μπορώ να συμπληρώσω με ένα 20ρι λ. που μου περίσσεψε???
Δεν θα ρισκάριζα να περάσω έτσι...Έχω δει το "Εξπρές του Μεσονυκτίου":D
Σ' ευχαριστώ για τις αναλυτικές πληροφορίες. Απλά πράματα, που αν δεν τα ξέρεις, μπλοκάρεις, εκνευρίζεσαι, καθυστερείς....
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Είχα την εντύπωση ότι ακολουθήσατε τον τούρκο με το αυτοκίνητο από το δρομάκι, δεν αντιλήφθηκα ότι περάσατε με τα πόδια!!! Πολύ επικίνδυνο όντως!

Για το άλλο που ρωτάς, νομίζω ότι το ελάχιστο ποσό που μπορείς να βάζεις κάθε φορά στην κάρτα είναι 30 λίρες, όσο και να έχει μέσα.
 

cosmic13

Member
Μηνύματα
5
Likes
0
Παιδιά ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!!

Αν υπάρχει συμβουλή για να γλιτώσουμε την κίνηση για να φτάσουμε στην περιοχή της Αγίας Σοφίας με το αυτοκίνητο θα το εκτιμήσουμε επίσης:)
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Είχα την εντύπωση ότι ακολουθήσατε τον τούρκο με το αυτοκίνητο από το δρομάκι, δεν αντιλήφθηκα ότι περάσατε με τα πόδια!!! Πολύ επικίνδυνο όντως!

Για το άλλο που ρωτάς, νομίζω ότι το ελάχιστο ποσό που μπορείς να βάζεις κάθε φορά στην κάρτα είναι 30 λίρες, όσο και να έχει μέσα.
...το δρομάκι για να ξεκινάει από δεξιά και πηγαίνει απέναντι, σημαίνει πως είναι υπερυψωμένο, δηλ. περνάει πάνω απ' τον αυτοκινητόδρομο...σωστά?
απορώ πως δεν το είδαμε...
είμαστε αγχωμένα "ψάρια" μάλλον.
τη προηγούμενη φορά που είχα πάει οδικώς, είχε ακόμα εισπράκτορα κι έδινες κέρμα...
:)
 

thessaris

Member
Μηνύματα
600
Likes
879
Το δρομάκι δεν είναι υπερυψωμένο αλλά περνάει κάτω από τον δρόμο! Γι' αυτό και δεν το είδατε.

Όσο για το πως πας πιο εύκολα στην Αγία Σοφία. Αν ακολουθήσεις την κλασική διαδρομή που βγάζει το google maps (από την κύρια είσοδο της Πόλης δηλαδή) πιστεύω ότι θα φτάσεις και γρηγορότερα. Συνήθως αυτό το κομμάτι (συνήθως λέω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις στην Πόλη) δεν έχει την τραγική κίνηση, εκτός από 1-2 km μετά τα διόδια της εισόδου στην Κωνσταντινούπολη. Τα πιο μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στους περιφερειακούς δρόμους που οδηγούν στις γέφυρες του Βοσπόρου, αλλά εσείς δεν θα κινηθείτε προς τα κει.

Θεσσαλονίκη, Ελλάς προς Ayasofya Cami Müzesi - Χάρτες Google
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.043
Likes
1.640
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Οι πέντε λίρες είναι για την αξία της (κενής) κάρτας. Έτσι η κάρτα που αρχικά θα την αγοράσεις π.χ. 50 λίρες είναι φορτωμένη με 45 λίρες και τόσα θα πληρώσεις αν την ξαναγεμίσεις. Κάθε φορά που βάζεις την κάρτα στο μηχάνημα, σου γράφει τί ποσόν έχει τραβήξει και τι ποσόν υπάρχει υπόλοιπο. Από Αδριανούπολη για Κων/πολη (κάπου 200 km) τα διόδια είναι 7.50 λίρες. Υπάρχει και άλλο σχετικό θέμα : Οδικώς στην Τουρκία με ι.χ. !!!
 

avra

Member
Μηνύματα
20
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Τουρκία
Ταξίδι-Όνειρο
Μπόρα Μπόρα
Δεν ειναι πολυ σχετικο αυτο που θα ρωτησω αλλα για να μην ανοιγω νεο θεμα, ξερετε να μου πειτε τι γινεται με το συναλλαγμα; Αν εχω καρτες (οχι πιστωτικες) απο εδω, μπορω να τις χρησιμοποιησω στα ΑΤΜ εκει; Η πρεπει πριν φυγω να εχω αλλαξει χρηματα στην τραπεζα;
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.499
avra said:
Δεν ειναι πολυ σχετικο αυτο που θα ρωτησω αλλα για να μην ανοιγω νεο θεμα, ξερετε να μου πειτε τι γινεται με το συναλλαγμα; Αν εχω καρτες (οχι πιστωτικες) απο εδω, μπορω να τις χρησιμοποιησω στα ΑΤΜ εκει; Η πρεπει πριν φυγω να εχω αλλαξει χρηματα στην τραπεζα;
Απο ATM με την κάρτα σου εκει θα βγάλεις χρήματα λίγες αναλήψεις μεγάλων ποσών
 
Μηνύματα
20
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια
Ταξίδι-Όνειρο
σευχελλες
avra ,στην πολη υπαρχουν αρκετα μερη για συναλαγμα για παραδειγμα εξω απο τη σκεπαστη αγορα( καπαλι τσαρσι)..ειναι κατι σαν μικρο περιπτερο.


οσο αφορα το θεμα οδικως στην κωσταντινουπολη ,δεν θα το εκανα ποτε!!!επικρατει χαος στους δρομους!!επισης νομιζω οτι απο αθηνα με το αμαξι ειναι λιγο μακρυα κ πολυ ταλαιπωρεια .γιατι ειναι λιγες οι μερες αλλα κ πολλεσ οι ωρες ταξιδιου.οσο για την διαδρομη δεν εχω να πω πολλα γιατι ταξιδευα βραδι,αλλα δεν ελεγε κ πολλα απο οσα προλαβα να δω!!!θα προτεινα αεροποροκως με 80ευρο υπαρχει εισητηριο.....
 

ELENIVL

New Member
Μηνύματα
3
Likes
0
θα παμε και εμεις οδικως 10 με 14 μαιου για το φιναλ φορ .ιδεα δεν εχω από την κωνσταντινουπολη αλλα μεχρι να παμε νομιζω θα εχω ξεσηκωσει ολες τις πληροφοριες απο το forum. μπαινουμε με ταυτοτητες μονο νομιζω γιατι διαβατηριο καινουριο δεν εχουμε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.297
Μηνύματα
887.152
Μέλη
38.965
Νεότερο μέλος
mareeap

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom