Οικονομικη κριση στο Παρισι

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.053
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
φυσικά. αρκετούς μαλιστα που διαχειριζονται μονοι τους καφε με φαγητό μαζί με ατομα με προβληματα ψυχικης υγειας σε καφε κοινωνικού συνεταιρισμού σε κεντρικότατη πλατεια με πολύ κοσμο. οι σερβιτόροι κωφαλαλοι.
άμα θελει ο Δήμος όλα γινονται και πολλά παραπάνω από όσα φανταζομαστε. δεν ειναι τοσο ασχημα στη χωρα μας..
ξαναρωτάω: ειναι συνηθες 40+ να μοιραζονται διαμερισματα?
Πες μου εναν Ελληνα ιδιωτη που να εχει δωσει δουλεια σε εναν ΑΜΕΑ...

Οι ανθρωποι που ειναι σαραντα+ και δεν εχουν φτιαξει δικες τους οικογενειες ή δεν εχουν συντροφους συγκατοικουν πολλες φορες για να μοιραζονται τα εξοδα. Παντως με τους γονεις τους δεν μενουν, την κανουν πολυ πριν τα τριαντα.

ο παριζιανος άνεργος ή αυτός που δεν μπορεί να δωσει τα 600 Ε για το δωματιακι πού μενει δηλ?
Θα παει σε ενα πιο φθηνο με 400-450€. Αν δεν μπορει να τα βγαλει περα ουτε μ'αυτα τοτε μενει στο δρομο. Στους ανεργους προτινονται δουλειες απο τον αντιστοιχο γαλλικο οργανισμο. Ναι, μπορει καποιες φορες να ειναι μακρυα απο το σπιτι σου ή εργατικες δουλειες αλλα εχουν αξιοπρεπεστατες συνθηκες, ωραριο και μισθο κι αν δεν εχεις να ζησεις πηγαινεις (μετα απο 2 αρνησεις παυεις να θεωρεισαι ανεργος).

Αν εισαι ανεργος μετα απο απολυση (η αποζημιωσεις για απολυσεις ειναι πολυ μεγαλες γι αυτο και τα συμβολαια αοριστου θεωρουνται μονιμες δουλειες αφου σπανια σε απολυουν, εκτος κι αν η εταιρια εχει ζημιες απο πλεοναζον προσωπικο) ή ληξη η συμβαση σου και εχεις δουλεψει 1 χρονο τοτε παιρνεις κανονικο επιδομα ανεργιας ενω επιδομα παιρνεις κι αν εχεις δουλεψει λιγοτερο καιρο (ξερω δυο ατομα που παιρνουν τετοιο επιδομα.

Ο ενας με μισθο 1700€ δουλευε για ενα χρονο και παιρνει επιδομα 900€ για ενα χρονο. Η αλλη με 4ημερη (28 ωρες τη βδομαδα) εργασια και μισθο περιπου 1150-1200€ δουλευε για 4 μηνες και παιρνει επιδομα 450€ για τουλαχιστον 3 μηνες.

Κανεις δεν λεει πως ζεις αμα δεν εχεις δουλεια. Ειναι ομως τρομακτικα πιο ευκολο να βρεις δουλεια και με ανθρωπινες συνθηκες σε σχεση με την Ελλαδα.

Διαφωνω με την αποψη πως πρεπει καποιος να φτασει στο εσχατο σημειο και στην απογνωση για να εγκαταλειψει την Ελλαδα και να αναζητηση την τυχη του αλλου. Η Ελλαδα ειναι ολοφανερο πως ειναι ενα καραβι που μπαζει και αργα ή γρηγορα κινδυνευουν ολοι να πνιγουν. Φυσικα στο τελος καποιοι θα σωθουν αλλα κανεις μας δεν ξερει αν θα ναι τυχερος.
Πιστευω πως πρεπει να προσπαθουμε κι ας αποτυχουμε στο τελος. Ειναι σιγουρο πως αν δεν προσπαθησεις δεν προκειται να πετυχεις.

Καποιους μπορει να τους πειραζει μη χασουν το στρωμα απο πουπουλα χηνας ή τον ηλιο. Προσωπικα χεστηκα που θα κοιμαμαι αν δεν εχω να φαω ή αν δεν μπορω να διασκεδασω με φιλους.

Αν η κατασταση στην Ελλαδα ηταν η κατασταση προ κρισης θα την προτιμουσα χιλιες φορες και παρα την καθημερινη και απιστευτη ταλαιπωρια απο τα κακως κειμενα της χωρας που και τοτε ειχαν την τιμητικη τους. Χιλιες φορες κι ας εβγαζα στο Παρισι δεκα χιλιαδες ευρω το μηνα. Ο τροπος ζωης τους ειναι τραγικα αθλιος. Απλα δεν ξερουν να ζουν.

Οχι ομως τωρα...
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.355
Likes
9.276
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
tripakias said:
Πες μου εναν Ελληνα ιδιωτη που να εχει δωσει δουλεια σε εναν ΑΜΕΑ...
.
αρκετοι. φιλος βρηκε σχετικα ανετα με το προγραμμα του ΟΑΕΔ. και αλλη φιλη στον συνεταιρισμο που ανεφερα πριν. κοψτε τις υπερβολες.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.934
Likes
40.778
αρκετοι. φιλος βρηκε σχετικα ανετα με το προγραμμα του ΟΑΕΔ. και αλλη φιλη στον συνεταιρισμο που ανεφερα πριν. κοψτε τις υπερβολες.
Tripakias, και στην Γαλλία τα ΑΜΕΑ βρίσκουν εργασία μόνο σε επιδοτούμενες από το κράτος θέσεις ή μέσω οργανωμένων προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης;
Γιατί παράδειγμα ιδιώτη που να προσλαμβάνει επί ίσοις όροις με τους άλλους υποψηφίους για την ίδια θέση δεν έχω κι εγώ υπόψιν μου.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.053
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Ξεχασα να αναφερω πως υπαρχει το δραστικο εισοδημα αλληλεγγυης (RSA) που το παιρνει καθε ανεργος (και καθενας με χαμηλα εισοδηματα, λιγοτερα απο 900€ περιπου το μηνα οπου ειναι και το οριο της φτωχειας για τη Γαλλια) ανω των 25 ετων ή μικροτερος αν εχει παιδι και ειναι γυρω στα 475€ το μηνα για αγαμο ή 720€ για ζευγαρι και προσαυξανεται με περιπου 145€ για καθε ενα απο τα 2 πρωτα παιδια και με 190€ για καθε επομενο οταν προκειται για ζευγαρι, ενω για μονογονεικη οικογενεια η αυξηση ειναι αλλα 100€ περιπου.

Υπαρχει ενας μαθηματικος τυπος που μειωνει αυτο το ποσο αναλογα με τα εισοδηματα, τα αλλα επιδοματα (επιδομα ανεργιας, συνταξεις αναπηριας, τροφιμων, οικογενειακες παροχες, εκτος απο τα ανωτερα επιπεδα του επιδοματος στεγασης) που λαμβανει και το ελαχιστο πακετο στεγασης ενα επιδομα που ειναι 57€ γαι ενα ατομο, 113€ για 2 ατομα και 141€ για 3 ή περισσοτερα ατομα. Αυξανεται οταν εχουμε περιπτωσεις εγκυμοσυνης και μεχρι το παιδι να συμπληρωσει τα 3 ετη.

Το επιδομα το δικαιουται καθε Γαλλος και καθε κατοικος Γαλλιας με αδεια παραμονης τουλαχιστον 5 ετων. Οι πολιτες της ΕΕ αποκτουν αυτην την αδεια με μια αιτηση. Ακριβως δεν ξερω πως γινεται αλλα την αλλη βδομαδα θα παω στο προξενειο και θα μαθω (αν ξερουν και εχουν τη διαθεση να μου απαντησουν γιατι δεν εχω ακουσει και τα καλυτερα για τους εκει υπαλληλους)

Το συστημα υπολογισμου του επιδοματος ειναι τετοιος που δεν σε αποθαρρυνει να βρεις εργασια. Με την εργασια χανεις ενα μερος του επιδοματος αλλα αθροιστικα σε συμφερει να δουλευεις.

Οπως καταλαβαινετε κανεις κατω των 25 ετων δεν παιρνει κατω απο 475€ το μηνα(το επιδομα ειναι αφορολογητο).
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.053
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Tripakias, και στην Γαλλία τα ΑΜΕΑ βρίσκουν εργασία μόνο σε επιδοτούμενες από το κράτος θέσεις ή μέσω οργανωμένων προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης;
Γιατί παράδειγμα ιδιώτη που να προσλαμβάνει επί ίσοις όροις με τους άλλους υποψηφίους για την ίδια θέση δεν έχω κι εγώ υπόψιν μου.
Δεν ξερω αν ειναι επιδοτουμενες θεσεις, δεν το ειχα σκεφτει αυτο το ενδεχομενο γιατι στον ιδιωτικο τομεα στην Ελλαδα δεν εχω συναντησει πουθενα ΑΜΕΑ. Χαιρομαι που διαβαζω πως υπαρχουν τετοιες θεσεις στην Ελλαδα.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Λογικά θα είναι επιδοτούμενες αλλά έστω και έτσι το κράτος λαμβάνει μέριμνα για όλους ειναι εκεί....
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.118
Επόμενο Ταξίδι
...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ένα φαινόμενο που παίρνει έντονες διαστάσεις την περίοδο της κρίσης στην Γαλλία και το οποίο σχετίζεται με το πρόβλημα του κόστους της κατοικίας είναι το "σύνδρομο του Tanguy" (από την σχετική και ομόνυμη ταινία του 2001). Πρόκειται για το φαινόμενο του ότι πολλοί νέοι, ενώ έχουν εγκαταλείψει την πατρική εστία και ζουν μόνοι τους, αναγκάζονται στην πορεία για οικονομικούς λόγους να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους. Αν αυτό στην οικογενειοκεντρική Ελλάδα είναι κάτι που σχετικά εύκολα γίνεται κατανοητό και αποδεκτό, στην Γαλλία, όπου είναι μακριά παράδοση οι νέοι να μένουν μόνοι τους από μικρή ηλικία, προκαλεί μεγάλη εντύπωση και είναι αντικείμενο έντονων συζητήσεων και προβληματισμών. Το φαινόμενο αναφέρεται στην Γαλλία με τον όρο "syndrome de Tanguy" ή "generation de Tanguy", στην Αγγλία με τον όρο "Boomerang Generation" και στην Ιαπωνία "εργένηδες-παράσιτα".

Όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα μπορούν να δουν (στα γαλλικά) το σχετικό αφιέρωμα της διαδικτυακής Le Monde με τίτλο Une année en France, το οποίο περιλαμβάνει ρεπορτάζ και συνετεύξεις για διάφορα θέματα στην Γαλλία της χρονιάς της κρίσης. Ανάμεσα σε αυτά και το θέμα για την επιστροφή των νέων στην κατοικία των γονιών τους "Habiter - Des embuches au logement". Στο video αυτό μιλάνε τρεις νέοι από την περιοχή του Παρισιού. Μία νεαρή κοπέλα που παρόλο του ότι είχε δουλειά δεν μπορούσε να πληρώνει 670 ευρώ νοίκι για ένα studio 32 μ2 και η οποία περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τον καιρό που επέστρεψε στους δικούς της. Ένας νεαρός καλλιτέχνης που επειδή είχε άστατη απασχόληση αναγκάστηκε και αυτός να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του με την ελπίδα να αποταμιεύσει λίγα χρήματα και να ψάξει την πρώτη ευκαιρία για να ξαναφύγει και τέλος μία Αφρικανή 44 χρονών που πριν μείνει χωρίς δουλειά κέρδιζε 1700 ευρώ τον μήνα και νοίκιαζε για 539 ευρώ μία "τρύπα" χωρίς θέρμανση, στην οποία αναγκάζονταν αυτή και τα τρία της παιδιά να κοιμούνται με διπλά παντελόνια. Όταν έμεινε άνεργη, χρειάστηκε προσπάθειες δύο χρόνων για να της δώσουν ένα επιδοτούμενο πολύ ωραίο διαμέρισμα για 350 ευρώ (που φτάνει τα 680 ευρώ με την θέρμανση κλπ), αλλά πλέον το επίδομα ανεργίας των 1181 ευρώ δεν της φτάνει με αποτέλεσμα να τρώνε κάθε μέρα ρύζι!

Παρ'όλο βέβαια που τα προβλήματα φαίνονται παρόμοια με αυτά της χώρας μας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι μία αρκετά πιο πλούσια χώρα και με λιγότερη κρίση από την χώρα μας. Είναι λοιπόν φυσικό ότι ο μέσος εργαζόμενος (η και ο κατώτερος αντίστοιχα) βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα απ'ότι ο Έλληνας. Και βέβαια και ο άνεργος έχει περισσότερες κοινωνικές παροχές, αφού η Γαλλία σαν πλούσιο κράτος διαθέτει ένα αρκετά ευρύ δίκτυ κοινωνικής προστασίας.

Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και η οικονομία της κατά τα άλλα πλούσιας και εύρωστης Γαλλίας φαίνεται να έχει χάσει τον βηματισμό της. Επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, η ανεργία έχει φτάσει στο 11%, στο μεγαλύτερο επίπεδο τωντελευταίων 20 χρόνων. Αυτό τέλος που μου έκανε φοβερή εντύπωση βλέποντας τα στοιχεία του ΑΕΠ της Γαλλίας ανά κλάδο παραγωγής, είναι το ότι διαπίστωσα ότι μόνο το 25% περίπου του ΑΕΠ της προέρχεται από παραγωγικούς κλάδους. Και καλά για την Ελλάδα αυτό είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά της προβλήματα. Άλλα και η Γαλλία; Τελικά ποιός παράγει κάτι πλέον στην Ευρώπη; Μόνον οι Γερμανοί;
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.053
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Επειδη υπαρχει μια συγχυση και συγκρινεται η οικονομια του Παρισιου με την οικονομια ολης της Γαλλιας.

Η ανεργια του Παρισου το Σεπτεμβρη του 2012 ηταν 8,4%. Αυτο δεν απεχει και πολυ απο το 11% του εθνικου μ.ο. αλλα απεχει λιγοτερο απο το ιστορικο χαμηλο 6,3% των τελευταιων 30 ετων (1982) και φυσικα ειναι μικροτερο απο τα διψηφια ποσοστα των αρχων της δεκαετιας του '90.

Το μεσο κατα κεφαλην μηνιαιο εισοδημα φτανει περιπου τα 4800€ με την περιοχη του Neuilly sur Seine να φτανει κοντα στις 6500€. Στην υπολοιπη Γαλλια αυτο το μεσο μηνιαιο εισοδημα ειναι περιπου στα 2000-2700€. Ενω στην Ελλαδα το νουμερο αυτο βρισκεται γυρω στα 1800€.

Η περιοχη του Παρισιου ειναι η μεγαλυτερη οικονομια στην Ευρωπη και η πεμπτη οικονομια του κοσμου σε απολυτους αριθμους μετα το Τοκιο, τη ΝΥ, το Λος Αντζελες και την Οζακα. Με περισσοτερο απο το 30% του πλουτου της Γαλλιας να παραγεται εδω.

Το 83% των εργαζομενων στο Παρισι εργαζεται στον τομεα της παροχης υπηρεσιων και μολις το 16% στη βιομηχανια. Αυτο το 16% αντιστοιχει σε περιπου 1 εκατ. εργαζομενους.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Πάντως οφείλω να καταθέσω ότι κι εγώ γνωρίζω αρκετούς ΑΜΕΑ που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στην εταιρεία που δουλεύω υπάρχουν τουλάχιστον 2.

Γι'αυτό και ξαναλέω ότι η πραγματικότητα (εργασιακή/οικονομική/κοινωνική) δεν είναι αυτή που αντικρίζουμε μόνο εμείς.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.695
Likes
6.289
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βερακρούζ
αρκετοι. φιλος βρηκε σχετικα ανετα με το προγραμμα του ΟΑΕΔ. και αλλη φιλη στον συνεταιρισμο που ανεφερα πριν. κοψτε τις υπερβολες.
σε πλοίο της ΑΝΕΚ κωφάλαλος sto self service
 

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.053
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Γι'αυτό και ξαναλέω ότι η πραγματικότητα (εργασιακή/οικονομική/κοινωνική) δεν είναι αυτή που αντικρίζουμε μόνο εμείς.
Κοιτα οταν αντικριζεις χιλιαδες ανθρωπους καθημερινα μονο απο τις φατσες και τη διαθεση τους μπορεις να καταλαβεις ή εστω να διαμορφωσεις μια αποψη για το αν τα πραγματα ειναι καλα ή οχι.

Προσωπικα πιστευω περισσοτερο στην εικονα που βλεπω και βγαζω συμπερασματα απο το συνολο και οχι απο μεμονομενα περιστατικα. Αν ομως καποιος θελει και αριθμους ας ανατρεξει στα στοιχεια της γαλλικης στατιστικης υπηρησιας Insee - Bulletin statistique - Bulletin statistique .

ΥΓ Οι μισθοι στη Γαλλια αναφερονται παντα για 35ωρη απασχοληση. Η Γερμανια πιεζει ασφυκτικα τη Γαλλια να αλλαξει αυτο το καθεστως που ειναι μοναδικο για δυτικη οικονομια οπως λενε.

Και κατι για τους εκπαιδευτικους επειδη πολλα λεμε για τους δικους μας. Οι Γαλλοι εκπαιδευτικοι δουλευουν 14-17 ωρες maximum την εβδομαδα χωρις να εχουν αλλα διοικητικα καθηκοντα.
 

Earl

Banned
Μηνύματα
31
Likes
15
Η περιοχη του Παρισιου ειναι η μεγαλυτερη οικονομια στην Ευρωπη και η πεμπτη οικονομια του κοσμου σε απολυτους αριθμους μετα το Τοκιο, τη ΝΥ, το Λος Αντζελες και την Οζακα. Με περισσοτερο απο το 30% του πλουτου της Γαλλιας να παραγεται εδω.
Είσαι σίγουρος γι΄αυτό; Λογικά , παρά το γεγονός οτι παρακμάζει τις τελευταίες δεκαετίες η Αγγλία ως χώρα με ταχύτερο ρυθμό από τη μισητή γείτονα, η περιοχή του Λονδίνου πρέπει να διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και ναυτιλιακό κέντρο υπερτερεί σαφώς των Παρισίων.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.675
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom