Γερμανία Οι έμποροι της Χάνσα

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Οντως πολυ καλες φωτογραφιες και αναλυτικη περιγραφη.χιλια μπραβο!
 

taurakos

New Member
Μηνύματα
1
Likes
1
Παω Αμβουργο σε 15 ημερες. Ο οδηγος ηταν ενα τελειο δωρο! Σ ευχαριστω! Εχει κ συνεχεια;
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.504
Πολύ ωραία και χρήσιμη η ιστορία σου. Μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις. Δυστυχώς εγώ πριν από 1 εβδομάδα γύρισα από το Αμβούργο και περιξ και δεν πρόλαβα να εκμεταλλευτώ την ιστορία σου. Παρόλα αυτά αναμένω τη συνέχεια καθώς και τις εντυπώσεις σου.
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
520
Likes
2.572
Φυτά και Λουλούδια

Στο Αμβούργο πηγαίνει κάποιος για να δει τα κανάλια, το λιμάνι, τις αποθήκες με το κόκκινο τούβλο, ακόμα και το νεόκτιστο Μέγαρο της Φιλαρμονικής. Αν όμως επισκεφτείτε το πάρκο Planten un Blomen, «Φυτά και Λουλούδια» στη διάλεκτο της Βόρειας Γερμανίας, θα το συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στα αξιοθέατα που απαιτείται να γνωρίσει κάποιος που θα βρεθεί στην πόλη.

Εγκαινιάστηκε το 1930 στο χώρο που κάποτε υψώνονταν τα τείχη του Αμβούργου, στο βόρειο τμήμα της σημερινής Νέας Πόλης. Στα 47 εκτάριά του θα δείτε θεματικούς κήπους, λιμνούλες και καταρράχτες, το πανεπιστημιακό θερμοκήπιο με τα εξωτικά φυτά, παιδότοπους και χώρους υπαίθριων συναυλιών. Θα μπορέσετε ακόμα να δείτε τον Πύργο των Τηλεπικοινωνιών, Heinrich Hertz Tower, το υψηλότερο κτήριο στο Αμβούργο. Θα σας πρότεινα ιδιαίτερα τον εξαιρετικής αισθητικής Γιαπωνέζικο κήπο και τον ροδώνα με τα πάνω από 300 ήδη τριαντάφυλλων.

Θα πάτε εκεί είτε περπατώντας μέχρι την πλατεία Stephansplatz, στο τέλος της οδού Dammtorstraße που ξεκινάει από την Gänsemarkt, είτε χρησιμοποιώντας τη γραμμή U1 του μετρό και κατεβαίνοντας στην ομώνυμη στάση, Stephansplatz.

Η είσοδος στο πάρκο, όπως και στο θερμοκήπιο, είναι δωρεάν. Φορέστε άνετα παπούτσια, γιατί η έκτασή του είναι μεγάλη και η επιθυμία να το εξερευνήσεις όλο ακατανίκητη.

Hamburg - Planten un Blomen 01.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 03.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 04.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 10.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 13.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 16.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 23.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 21.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 22.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 24.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 25.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 29.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 28.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 34.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 37.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 38.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 42.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 44.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 46.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 53.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 54.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 57.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 60.JPG


Hamburg - Planten un Blomen 63.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
520
Likes
2.572
Τα κανάλια

Πήρα το μετρό από τη Stephansplatz και επέστρεψα στο κέντρο και στα σύνορα με την Παλιά Πόλη, για να περπατήσω κατά μήκος των περίφημων καναλιών που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Αμβούργου. Το Αμβούργο έχει περισσότερα κανάλια από όσα η Βενετία και το Άμστερνταμ μαζί και τις περισσότερες γέφυρες από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή πόλη, 2.496. Πώς όμως φτιάχτηκαν πολλά από αυτά τα κανάλια; Σίγουρα δεν δημιουργήθηκαν για λόγους αναψυχής και αισθητικής, αλλά για πολύ πιο πεζούς και πρακτικούς.

Στα μέσα του 15ου αιώνα οι κάτοικοι του Αμβούργου αποφάσισαν να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης τους, που ουσιαστικά τότε περιοριζόταν στη σημερινή Παλιά Πόλη, δημιουργώντας μία επιπλέον οχυρωματική γραμμή με τάφρους και αναχώματα. Έτσι, εξωτερικά του Νέου Τείχους, από το οποίο πήρε το όνομά της η οδός Neuer Wall που βρίσκεται στη θέση του σήμερα, φτιάχτηκε η τάφρος Bleichenfleet. Είναι το ομώνυμο κανάλι που ενώνεται μέσω της προέκτασής του Herrengrabenfleet με τον ποταμό Έλβα και φτάνει σχεδόν μέχρι τη λίμνη Binnenalster

Η περιοχή που οριοθετείται από τα κανάλια Herrengrabenfleet και Bleichenfleet από τη μία πλευρά και Alsterfleet από την άλλη, είναι μία λωρίδα γης -και όχι νησί όπως λανθασμένα νομίζουν κάποιοι- που ονομάζεται Fleetinsel, αποτελεί ένα ιδιαίτερα γραφικό σημείο του κέντρου και φιλοξενεί γραφεία εταιρειών, αίθουσες τέχνης, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.

Hamburg - Stephansplatz 01.JPG

Το εντυπωσιακό κτήριο ιδιωτικής κλινικής στη Stephansplatz

Hamburg - Alsterfleet 02.JPG

Το κανάλι Alsterfleet και η γέφυρα Heiligengeistbrücke

Hamburg - Alsterfleet 04.JPG

Alsterfleet

Hamburg - Bleichenfleet 02.JPG

Όψεις του καναλιού Bleichenfleet

Hamburg - Bleichenfleet 03.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
520
Likes
2.572
Οι λίμνες Alster

Τον 13ο αιώνα ένα φράγμα κατασκευάστηκε στο ποταμό Alster, παραπόταμο του Έλβα, ώστε τα δημιουργήσει ένα μεγάλο υδάτινο απόθεμα για τη λειτουργία των νερόμυλων στις όχθες του. Το 1625 η κατασκευή των τειχών Wallanlagen χώρισε τον τεράστιο αυτόν όγκο νερού σε δύο τεχνητές λίμνες. Τη μικρότερη Binnenalster, που σημαίνει "Εσωτερική Alster" γιατί βρισκόταν εσωτερικά της οχύρωσης, και την πολύ μεγαλύτερη Außenalster που σημαίνει "Εξωτερική Alster" γιατί απλωνόταν εξωτερικά αυτής. Το 1804 τα τείχη κατεδαφίστηκαν και μετατράπηκαν σε πάρκα. Σήμερα δύο γέφυρες, οι Lombardsbrücke και Kennedybrücke, βρίσκονται εκεί και χωρίζουν τις δύο λίμνες.

Alsters.jpg


Binnenalster και Jugnfernstieg

Η λίμνη Binnenalster προσδίδει μία πραγματικά διαφορετική αίσθηση στο κέντρο του Αμβούργου. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1842 οι όχθες της διαμορφώθηκαν κατάλληλα ώστε να αξιοποιηθεί όλη η περίμετρός της. Στο κέντρο της κυριαρχεί το σιντριβάνι της, ένας πίδακας νερού που φτάνει τα 60 μέτρα σε ύψος και λειτουργεί από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο (μετά πέφτει σε χειμέρια νάρκη...). Περιμετρικά της θα δείτε ρομαντικές περατζάδες, ακριβά καταστήματα και τα πλέον πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το Atlantic Kampinski και το Four Seasons του Αμβούργου.

Hamburg - Binnenalster 02.JPG


Hamburg - Binnenalster 03.JPG


Στη νότια όχθη της λίμνης εκτείνεται η σημαντικότερη λεωφόρος της Νέας Πόλης, η Jungfernstieg, που ξεκινά από το εμπορικό κέντρο Europa Passage και φτάνει μέχρι την πλατεία Gänsemarkt. Το όνομά της προέρχεται από τον 17ο αιώνα, όταν αποτελούσε τον αγαπημένο δρόμο για τι βόλτες της αριστοκρατίας του Αμβούργου, και ειδικά των νέων γυναικών (Jungfern). Ιδιότητα που διατηρεί ακόμα και σήμερα.

Αναφορές για το δρόμο βρίσκουμε ήδη από το 1235, κάτι που τον καθιστά από τους παλαιότερους της πόλης. Είναι επίσης ο πρώτος δρόμος στη Γερμανία που ασφαλτοστρώθηκε, το 1838. Το 2004 διευρύνθηκε και όλα τα κτήρια που βρίσκονταν ακριβώς στην όχθη της λίμνης κατεδαφίστηκαν προκειμένου να βελτιωθεί η θέα προς τη λίμνη, με εξαίρεση το Alsterpavillion, για το οποίο γράφω λίγο παρακάτω.

Μεταξύ των πολλών πολυτελών εμπορικών καταστημάτων κατά μήκος της Jugnfernstieg θα βρείτε και το φημισμένο εμπορικό κέντρο Alsterhaus.

Hamburg - Jungfernstieg 01.JPG


Hamburg - Jungfernstieg 02.JPG


Όπως ήδη ανέφερα, το μόνο κτίσμα που απέμεινε κατά μήκος της λεωφόρου από την πλευρά της λίμνης είναι το Alsterpavillion, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί το café-εστιατόριο Alex. Πιθανότατα είναι το πιο γνωστό στους τουρίστες μαγαζί της πόλης, λόγω της απρόσκοπτης θέας του προς τη λίμνη.

Το επισκέφτηκα και το συνιστώ για τη θέα του, ειδικά στα μπροστά έξω τραπεζάκια. Δεν το συνιστώ για το φαγητό του. Το μαγαζί είναι πραγματικά τεράστιο και χαοτικό, κατάμεστο από ορδές κόσμου σχεδόν όλες τις ώρες, με αποτέλεσμα να μιλάμε για μία μαζική παραγωγή φαγητού, ένα φαστ φουντ σε πιο εξευγενισμένη μορφή εστιατορίου. Το σνίτσελ που παρήγγειλα ήρθε χλιαρό και πανιασμένο, προφανέστατα ήδη τηγανισμένο από ώρα και ξαναζεσταμένο, και η πατατοσάλατα υδαρής και πολύ μέτρια γευστικά. Ίσως η επίσκεψη στο μαγαζί για ένα καφέ με στόχο μόνο τη θέα που προσφέρει να ήταν μία πιο συνετή επιλογή.

Alex.jpg


Στην αρχή της Neuer Jungfernstieg στη δυτική όχθη της λίμνης, που στερείται εμπορικών καταστημάτων αλλά διαθέτει ενδιαφέροντα κτήρια, βρίσκεται το κατάστημα των Starbucks. Όπως έχω πει και σε άλλη ιστορία, γενικά προτιμώ τη συγκεκριμένη αλυσίδα γιατί όπου και αν βρίσκεσαι ξέρεις ακριβώς πως θα είναι ο καφές σου και ότι δεν πρόκειται να πετάξεις τα λεφτά σου. Στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου καταστήματος η επίσκεψη μπορεί να έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και όχι τόσο γαστριμαργικό. Ένα μάλλον αδιάφορο ισόγειο διαδέχεται ένας πολύ κομψός πρώτος όροφος, με διακόσμηση σε μπαρόκ στυλ και ένα ταβάνι που κλέβει τις εντυπώσεις. Η χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα στα μεγάλα παράθυρα με θέα τη Binnenalster το καθιστά ιδανικό για έναν καφέ και κάτι να τσιμπήσετε.

Hamburg - Binnenalster 01.JPG

Η οδός Neuer Jungfernstieg

Hamburg - Starbucks 02.JPG


Hamburg - Starbucks 03.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
520
Likes
2.572
Αlster Arcades

Η Μεγάλη Φωτιά του 1842 διήρκησε τρεις μέρες και κατέκαψε 1700 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στην Παλιά πόλη, δηλαδή το 1/3 της έκτασής της. Μέσα όμως από αυτή τη ζοφερή κατάσταση ξεπήδησε κατόπιν μία μεγάλη αρχιτεκτονική αναγέννηση και σημαντική βελτίωση των υποδομών της πόλης. Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Στοάς Alster.

Κατασκευάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Alexis de Chateauneuf, όπως και τα κτήρια πίσω από αυτή, προς αποκατάσταση της κατεστραμμένης ζώνης μεταξύ της λίμνης Binnenalster και της πλατείας του Δημαρχείου, στην όχθη του καναλιού Kleine Alster. Αυτή η στοά σε Βενετσιάνικο στυλ φιλοξενεί καφέ και εστιατόρια -όχι τα φθηνότερα της πόλης όπως καταλαβαίνετε- με εξαιρετική θέα στο μεγαλοπρεπές Rathaus και την πλατεία του.

Ακριβώς απέναντι από τη στοά, το μνημείο Gedenkstein. Μία στήλη αφιερωμένη στους νεκρούς του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον γλύπτη Ernst Barlach, ο οποίος αν και υποστηρικτής του πολέμου αρχικά, ζώντας τη φρίκη του από μέσα, αφιέρωσε το έργο του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου εναντίον του.

Hamburg - Alster Arcades 01.JPG


Hamburg - Alster Arcades 02.JPG


Hamburg - Alster Arcades 03.JPG


Hamburg - Gedenkstein.JPG

Gedenkstein
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
520
Likes
2.572
Kunsthalle

Στη βόρεια όχθη της Binnenalster, στο τέλος της γέφυρας Lombardsbrücke και πριν τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, υπάρχει η Αίθουσα Τέχνης του Αμβούργου, το Hamburger Kunsthalle.

Πρόκειται για το σημαντικότερο μουσείο της Βόρειας Γερμανίας. Άνοιξε για το κοινό το 1869 και καλύπτει με χρονολογική σειρά επτά αιώνες Ευρωπαϊκής τέχνης, κυρίως ζωγραφική και γλυπτική, με έμφαση στους Γερμανούς Ρομαντικούς του 19ου αιώνα, όπως ο Caspar David Friedrich. Θα δείτε ακόμα έργα πολλών διάσημων δημιουργών, όπως οι Manet, Degas, Renoir, Munch, Picasso, Kadinsky, Dali, Klee κ.α.

Το 1996 ένα νέο κτήριο σε σχήμα κύβου, το Galerie der Gegenwart, προστέθηκε στο συγκρότημα του μουσείου, για να φιλοξενήσει τα έργα της σύγχρονης τέχνης. Ενώνεται με το κυρίως κτήριο με έναν υπόγειο διάδρομο.

Η είσοδος κοστίζει 15 ευρώ, αλλά η Hamburg Card παρέχει μία γενναία έκπτωση των 4 ευρώ. Στην έξοδο του μουσείο θα βρείτε μαγαζάκι με σουβενίρ εμπνευσμένα από τα εκτιθέμενα έργα, ενώ στη Galerie der Gegenwart το cafe-εστιατόριο The Cube.

Hamburg - Kunsthalle 01.JPG


Hamburg - Kunsthalle 02.JPG


Hamburg - Kunsthalle 03.JPG


Hamburg - Kunsthalle 04.JPG


Hamburg - Kunsthalle 05.JPG


Hamburg - Kunsthalle 06.JPG


Hamburg - Kunsthalle 10.JPG


Hamburg - Kunsthalle 11.JPG


Hamburg - Kunsthalle 12.JPG


Hamburg - Kunsthalle 13 (Caspar David Friedrich - Wanderer above the Sea of Fog.JPG

Caspar David Friedrich - Wanderer above the Sea of Fog

Hamburg - Kunsthalle 14 (Caspar David Friedrich - The sea of Ice).JPG

Caspar David Friedrich - The Sea of Ice

Hamburg - Kunsthalle 17 (Édouard Manet - Nana).JPG

Édouard Manet - Nana

Hamburg - Kunsthalle 19 (Pablo Picasso - The art dealer Clovis Sagot).JPG

Pablo Picasso - The Art Dealer Clovis Sagot

Hamburg - kunsthalle 20 (Pablo Picasso - Head of a Picador with a Broken Nose).JPG

Pablo Picasso - Head of a Picador with a Broken Nose

Hamburg - Kunsthalle 21 (Edvard Munch - Girls on the Pier).JPG

Edvard Munch - Girls on the Pier

Hamburg - Kunsthalle 23 (Salvador Dali - The Birth of the Liquid Fears).JPG

Salvador Dali - The Birth of the Liquid Fears

Hamburg - Kunsthalle 26 (Paul Klee - The Goldfish).JPG

Paul Klee - The Goldfish

Hamburg - Kunsthalle 31 (Claude Monet - Pears and Grapes).JPG

Claude Monet - Pears and Grapes

Hamburg - Kunsthalle 33 (Paul Cézanne - At the Quai de Bercy in Paris).JPG

Paul Cézanne - At the Quai de Bercy in Paris

Hamburg - Kunsthalle 36.JPG


Hamburg - Kunsthalle 37.JPG


Hamburg - Kunsthalle 38.JPG


Hamburg - Kunsthalle 39 (Galerie der Gegenwart).jpg

Galerie der Gegenwart
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.382
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom