Οι καταρράκτες του κόσμου

dk

Banned
Μηνύματα
1.397
Likes
55
Επόμενο Ταξίδι
Κρουαζιέρα Αιγαίου-Dubai
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βραζιλία
abp3.blogger.com__Dwbwzh2uOv8_RzRUY_XGLcI_AAAAAAAAAwQ_taiUkrRgqSw_s400_victoria.jpg

Βικτόρια, Ζιμπάμπουε

Οι μεγαλύτεροι σε εμβαδόν καταρράκτες ονομάστηκαν από τον πρώτο Ευρωπαίο που τους αντίκρισε, τον περιώνυμο Dr. Livingstone –I presume– προς τιμήν της Βασίλισσας της Αγγλίας. Μέχρι τότε, το όνομά τους ήταν Mosi-oa-Tunya, ο καπνός που βροντάει –όνομα που εξακολουθεί σήμερα να χρησιμοποιείται από τους λαούς των δύο χωρών που μοιράζονται τον θεαματικότερο ίσως κάθετο ποταμό του κόσμου. Η ασυνήθιστη διαμόρφωσή τους επιτρέπει στον επισκέπτη να τους θαυμάσει στο σύνολό τους από ένα σημείο στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή, και σε απόσταση 60 περίπου μέτρων –κοντινή όσο ελάχιστοι άλλοι καταρράκτες επιτρέπουν.

Νάτσι, Ιαπωνία

Το ιαπωνικό Όρος Νάτσι αριθμεί 48 καταρράκτες στις πλαγιές του, από τους οποίους ξεχωρίζει ο ομώνυμος, Nachi-no-taki, με ύψος 133 μέτρα και «κορνίζα» το πυκνό δάσος κέδρων και κυπαρισσιών που εκτείνεται γύρω του. Δύο σειρές πέτρινων σκαλιών, μία σε κάθε πλευρά, οδηγούν στην κορυφή του, από την οποία το βλέμμα αγγίζει τη μακρινή θέα του Ειρηνικού Ωκεανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχαία Ιαπωνία οι καταρράκτες θεωρούνταν ιεροί, ενώ ο συγκεκριμένος κατείχε το status μιας θεϊκής οντότητας. Ο παρακείμενος ναός είναι αφιερωμένος στο πνεύμα του νερού.

Giessbach, Ελβετία

Καταπράσινες πλαγιές, χιονισμένες βουνοκορφές, λίμνες με κρυστάλλινα νερά. Το ελβετικό σκηνικό που συμπληρώνεται από έναν από τους ομορφότερους καταρράκτες της Ευρώπης δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο παραμυθένιο. Αγαπημένος προορισμός των φανατικών του rafting και του paragliding, ο Giessbach, στη Βέρνη, προσφέρεται τόσο για εξορμήσεις δράσης και περιπέτειας, όσο και για στιγμές απόλυτης γαλήνης, περισυλλογής και θαυμασμού του τοπίου. Ο ομώνυμος καταρράκτης αγγίζει σε ύψος τα 391 μέτρα, σε 6 διαφορετικά επίπεδα, προσφέροντας ένα κυριολεκτικά μοναδικό θέαμα.

Gullfoss, Ισλανδία

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ευρώπης, θεωρείται συγχρόνως ο ομορφότερος στην Ισλανδία –αν όχι σε ολόκληρη την ήπειρο. Απαλλαγμένος από κάθε μορφή ανθρώπινης παρέμβασης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των τουριστικά εκμεταλλεύσιμων καταρρακτών του κόσμου, «περπατιέται» εύκολα μέχρι την κορυφή, από την οποία μπορείτε και να απλώσετε το χέρι για να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία του –παγωμένου– νερού. Το τοπίο αποπνέει μια αύρα μυστηρίου, η οποία έχει εμπνεύσει αμέτρητους θρύλους στην τοπική κουλτούρα. Ένας από αυτούς λέει ότι ένας αρχαίος θησαυρός είναι κρυμμένος σε μια σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη –και δεν είναι λίγοι αυτοί που είχαν κάποια στιγμή την παράτολμη ιδέα να τον αναζητήσουν.

Άνχελ, Βενεζουέλα

Αν κοιτάξετε από χαμηλά τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, θα αισθανθείτε πως το νερό πέφτει κατευθείαν από το ουρανό. Το ασύλληπτο ύψος του σχεδόν αγγίζει το χιλιόμετρο –για την ακρίβεια, είναι 979 μέτρα. Για να προσεγγίσετε το εντελώς απομονωμένο θαύμα της φύσης, στη μέση της περιοχής Gran Sabana, έχετε δύο επιλογές: είτε μερικές ημέρες περπάτημα –hiking, για την ακρίβεια–, κατασκήνωση και… βαρκάδα στη ζούγκλα είτε ενοικίαση μικρού αεροσκάφους DC3 με πιλότο και πτήση ανάμεσα στα βουνά. Ο δεύτερος τρόπος είναι και ο συνηθέστερος. Οι περιπετειώδεις, σημειώστε ότι το skydiving από την κορυφή του έχει λίγο καιρό που νομιμοποιήθηκε.

Νιαγάρας, ΗΠΑ

Μπορεί να μην είναι ο ψηλότερος ή ο μεγαλύτερος του κόσμου, διαθέτει όμως μία σημαντική παγκόσμια πρωτιά: είναι ο «δυνατότερος», με ροή που αγγίζει τα 2.400 κυβικά εκατοστά το δευτερόλεπτο, κατά μέσο όρο –τα μισά από τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα από τα παρακείμενα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, γεγονός που χαρίζει στον καταρράκτη επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης πηγής υδροηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, πλήθη τουριστών κατακλύζουν κάθε χρόνο την «πρωτεύουσα του μήνα του μέλιτος» -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς– με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να πνίγεται κυριολεκτικά από θεματικά πάρκα και άλλες αντίστοιχες ατραξιόν. Η τουριστική εκμετάλλευση, όμως, έχει και τα θετικά της: ο νυχτερινός φωτισμός του ύψους 51 μέτρων καταρράκτη δημιουργεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού.

Ιγκουαζού, Αργεντινή

275 ξεχωριστοί καταρράκτες που εκτείνονται στο ασύλληπτο μήκος των 2,7 χιλιομέτρων δημιουργούν αναμφισβήτητα ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Προσθέστε στο γεγονός αυτό το ύψος των 82 μέτρων, τα μπαμπού, τους φοίνικες και την τροπική βλάστηση που τους πλαισιώνει, τους εξωτικούς παπαγάλους και τα μακάο που την κατοικούν και θα καταλάβετε γιατί οι καταρράκτες αυτοί είναι από τα δημοφιλέστερα μέρη στην Αργεντινή.

Ουζούντ, Μαρόκο

110 μέτρα σε δύο διαφορετικά επίπεδα συνθέτουν τον εντυπωσιακότερο καταρράκτη της χώρας, που δανείζεται το όνομά του από τη βερβέρικη λέξη για την ελιά –προς τιμήν των δέντρων που ρίχνουν την πλούσια σκιά τους στο μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. Το φαράγγι του ποταμού El Abid προσφέρεται για trekking, ενώ αν μείνετε μέχρι το λυκόφως θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τα κοπάδια των μαϊμούδων που ζουν εδώ.

Kjelfossen, Νορβηγία

Ένας από τους ψηλότερους καταρράκτες του κόσμου, με συνολικό ύψος που αγγίζει τα 755 μέτρα, ανήκει στην περιοχή Aurland της επαρχίας Sogn og Fjordane και βρίσκεται κοντά στο σταθμό λεωφορείων Flamsbahn. Το 1951 σε μία από τις πλαγιές του δημιουργήθηκε ένα πλάτωμα (σαν στάση) για τα λεωφορεία, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να κατέβουν και να τον φωτογραφίσουν. Η στάση αυτή βρίσκεται 4 χιλιόμετρα περίπου από το σταθμό Myrdal σε ένα ύψωμα 670 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Κατά τους θερινούς μήνες που έχει και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διοργανώνονται στις πλαγιές δίπλα στον καταρράχτη χορευτικά δρώμενα με πρωταγωνίστριες μαθήτριες της Νορβηγικής Ακαδημίας Μπαλέτου.

Purakaunui, Νέα Ζηλανδία

Ένα παραμυθένιο σκηνικό στο νότιο άκρο του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας έμελλε να γίνει μια από τις πλέον διαδεδομένες εικόνες της νησιωτικής χώρας και να προσελκύσει πλήθη επισκεπτών μετά την απεικόνισή της στο εθνικό γραμματόσημο του 1976. Τρία μόλις χιλιόμετρα πριν την εκβολή του ομώνυμου ποταμού στον Ειρηνικό Ωκεανό, και πέντε χιλιόμετρα από τη μικρή πόλη Owaka, οι ύψους 20 μέτρων καταρράκτες αποτελούν κομμάτι μιας καταπράσινης προστατευόμενης περιοχής που εκτείνεται σε 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

πηγή: www.in2life.gr
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Δυστυχώς έχω βρεθεί μόνο στο Νιαγάρα, που πράγματι το θέαμα ήταν εκπληκτικό, αν και πήχτρα στους τουρίστες.

Έχω ακούσει ότι οι καταρράκτες του Ιγκουασού αλλά και εκείνοι της Βικτόρια είναι το κάτι άλλο.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ονειρεμένο Ταξίδι
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Οι καταρράκτες του Ιγκουασου ( σύνορα Αργεντινής - Βραζιλίας και Παραγουάης) ειναι εντυπωσιακοί, λόγω μήκους περίπου 3 Km, και ποσότητας νερού.
Ειδικά ο κεντρικός καταρράκτης με το όνομα λαρύγγι του διαβόλου
 

domenica

Member
Μηνύματα
63
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
??????
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μιας και το topic δεν αναφέρεται στους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου, νομίζω οτι πολύ όμορφοι και εντυπωσιακοί είναι οι διαδοχικοί καταρράκτες του εθνικού πάρκου KRKA στην Κροατία. Όχι πολύ μεγάλοι αλλά πανέμορφοι. Μπορείτε να δείτε φωτό εδώ
http://www.danheller.com/images/Europe/Croatia/Krka/Slideshow/img2.html#img6
και εδώ
http://outdoors.webshots.com/album/179932742SIONGY
 

TENTEN

Member
Μηνύματα
249
Likes
31
Επόμενο Ταξίδι
θα δούμε...
Είδα κάτι φωτογραφίες, οι οποίες είναι στους καταρράκτες της victoria στην Ζιμπάμπουε σ΄ενα μέρος που λέγεται devil's foot ή κάπως έτσι, στο οποίο γύρω στον Σεπτέμβρη, που έχουν κάτσει λίγο τα νερά, μπορείς να σταθείς στην άκρη ενός καταρράκτη και να αρμενίζεις το χάος. Περιττό να πώ ότι με το που το είδα, απο την μία τρελλάθηκα, από την άλλη ψιλότρόμαξα. Και άν γλιστρύσεις???
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.920
Eίχα την ευτυχία να δω 3 από τους καταρράκτες που αναφέρονται και σας μεταφέρω 2-3 εντυπώσεις...

Gullfoss, Ισλανδία

Ο μεγαλύτερος και ο εντυπωσιακότερος σίγουρα της Ευρώπης. Βρίσκετε μακρυά από την πρωτεύουσα στα βόρεια κοντά στην ηφαιστιακή λίμνη Μιβάτιν.
+ μπορείς να βρεθείς πολύ κοντά στο χείλος του, η γύρω περιοχή είναι απίστευτη, ηφαιστιακή λίμνη και whale waching στο κοντινό Husavic
- Πρέπει να έχεις αυτοκίνητο, η Iceland είναι πανάκριβη...

Ιγκουαζού, Αργεντινή

Απλά είναι υπέροχοι, γιατί πρόκειται για σύμπλεγμα καταρρακτών. Οι καταρράκτες βρίσκονται στην Αργεντινή αλλά η θέα είναι σαφέστατα καλύτερα από απέναντι από την Βραζιλία δηλ.
Φοβερο tip η βόλτα μέσα στο ποτάμι που σχεδόν τους αγγίζεις . Μην την χάσετε...


Kjelfossen, Νορβηγία

Μάλλον απογοητεύτηκα. Το όλο τοπίο βέβαια είναι μαγικό, εκτός από τους καταρράκτες έχεις και φοβερή θέα το κοντινό φιορδ αλλά από νερό λίγα πράγματα. Οσο για την ψευτοπαράσταση που αναφέρθηκε .... μην τρελαθούμε κιόλας. Ψιλο tourist trap...
Στα συν η ευκολη πρόσβαση με τρένο , στα μισά περίπου της διαδρομής Oslo - Βergen, και η εντυπωσιακή εκδρομή στο φιορδ.
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bανουατου/Tαιλανδη
Σαμουι

Ισως να μην ειναι τοσο εντυπωσιακος (βλ.γοργοποταμος);)
Αλλα χρησιμευει και για πλυντηριο ελεφαντων:lol:πλυσιμο.. γυαλισμα..κερωμα...:haha::haha:
Εξαλλου ολοι οι καλοι χωρανε:p.
 

Attachments

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Υπάρχει τέτοιο νήμα; Με τη πρώτη ευκαιρία θα το εμπλουτίσω :haha:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.597
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom