Ισπανία Πορτογαλία Ομίχλη και νοσταλγία στον Ατλαντικό που με κάλεσε ξανά

alma

Member
Ήθελα ν’αντισταθώ…πήγα σε άλλες χώρες,πόλεις,χωριά…Μα η Πορτογαλία με καλούσε, οι φωτογραφίες της χώρας μου δημιουργούσαν ένα μοναδικό αίσθημα.. Και πώς ν’αφήσω απ’έξω το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα που είναι τόσο κοντά; Πώς να μην αγγίξω έστω κ ελάχιστα τα χνάρια των προσκυνητών;Πώς να μην πάω κ στην πολυαγαπημένη Ισπανία;

Χειμώνας, βροχή, ομίχλη ταιριάζουν στον ισπανικό κ πορτογαλικό βορρά. Έτρεξα κ εγώ να βρω την ηρεμία στον Ατλαντικό που πάντα με γοήτευε !

11.JPG
'''.JPG
8.JPG
22.JPG
77.JPG
κκ.JPG

λλ.JPG

ιι.JPG

alma

Member
Στην Ισπανία δυστυχώς αφιερώσαμε λιγότερο χρόνο.Τόσα ταξίδια είχαμε κάνει παλιοτερα στη χώρα μα ποτέ δεν είχαμε πάει στην πανέμορφη Γαλικία. Περάσαμε από το Vigo, την Pontevedra μα κάναμε μόνο μια στάση για φαγητό.

Α.JPG
Ε.JPG
ΝΝΝ.JPG

Ν.JPG

Προορισμός το Santiago de Compostela πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας, γνωστό για τον Καθεδρικό ναό του. Θεωρείται ο τόπος ταφής του απόστολου Ιακώβου, μέγιστο προσκύνημα για καθολικούς. Με ματωμένα πόδια, προσκυνητές κάθε ηλικίας ψάχνουν την σωτηρία της ψυχής τους. Πολλοί εξαιρετικά νέοι-εμείς μόνο σε νέους πέσαμε. Μας είπαν πως πολλοί γίνονται κ ζευγάρια στο δρόμο, βρίσκοντας το άλλο τους μισό σε κάποιον με τον οποίο μοιράζονται τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Με κρύο, βροχή κι ομίχλη ακόμα κ το Χειμώνα ακολουθούν το δρόμο…
ΑΑΑΑ.JPG

ΘΘ.JPG

ΝΒ.JPG

Π.JPG

Η ίδια η πόλη γραφική και γεμάτη ζωή…Χωρίς τις ορδές των τουριστών του θέρους. Στολισμένη γιορτινά, Χριστουγεννιάτικη...
Δ.JPG

ΘΘ.JPG

Λ.JPG

ψ.JPG

5.JPG
]]].JPG

Attachments

alma

Member
Η μικρούλα επαρχιακή Valença do Minho δεν είναι πολύ γνωστή στους Έλληνες ταξιδιώτες. Φωλιασμένη ανάμεσα σε Ισπανία κ Πορτογαλία, αυτή η γραφική πορτογαλική κωμόπολη είναι γνωστή για τα ποιοτικά βαμβακερά της(πετσέτες, σεντόνια κλπ). Μια όαση ανάμεσα στα φθηνά κινέζικα συνθετικά υφάσματα που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη.
DSψ.JPG

Έχει λίγα αξιοθέατα όπως το φρούριο (το οποίο καταστράφηκε πολλές φορές στο παρελθόν αφού του επιτέθηκαν από Άραβες μέχρι Γάλλοι).Έχει επίσης όμορφες εκκλησίες, γραφικά σοκάκια κ συμπαθητικά μικρά μαγαζάκια.
Dδ.JPG

υτ.JPG

ιο.JPG

κασ.JPG

Α!Κ αδέσποτους γάτους που μοιάζουν λίγο ξινισμένοι κ δεν θέλουν χάδια- σε αντίθεση με τους αδέσποτους γατούληδες σε άλλες περιοχές της Πορτογαλίας.

----.JPG

DSC0α.JPG

DSC00220.JPG

Ήθελα να μέναμε κ άλλο όμως ήταν η τελευταία μέρα του 2023.Ο κόσμος ετοιμαζόταν για την αλλαγή χρονιάς, τα μαγαζιά έκλειναν κ εμείς επιστρέψαμε στη βάση μας στο Πόρτο. Ήταν η πρώτη φορά που κατά την αλλαγή του χρόνου…. κοιμόμασταν….Κουρασμένοι μα χορτασμένοι από εικόνες, βάλαμε ξυπνητήρι μας κανείς μας δεν είχε κουράγιο να συμμετέχει στους εορτασμούς…
((.JPG

Iris_90

Member
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Πανέμορφες λήψεις

alma

Member
Κάποτε κέντρο του Πορτογαλικού βασιλείου η Κοΐμπρα ,γνωστή για το πανεπιστήμιο της με ιστορία αιώνων και με κτίρια-μνημεία Ουνέσκο αξίζει μια επίσκεψη.

Η Κοΐμπρα μελετά;

Ένα πορτογαλικό ρητό λέει πως η Κοΐμπρα μελετά,η Μπράγα προσεύχεται, το Πόρτο δουλεύει κ η Λισαβόνα διασκεδάζει.

Όταν πήγαμε εμείς πάντως η γνωστή πανεπιστημιούπολη Κοΐμπρα δεν μελετούσε. Αντιθέτως! Απλωνόταν ραχατερή κ ξεκουραζόταν από τα πάρτυ της προηγούμενης. Ήταν η 1η μέρα του 2024, το τρένο μας άφησε εκτός κέντρου, ταξί δεν υπήρχε κ κάτι λεωφορεία που ήταν έξω από το σταθμό ήταν άδεια χωρίς οδηγό. Μια οικογένεια πορτογάλων προσφέρθηκε να μας πάει στο κέντρο της πόλης.
D0388.JPG

DS378.JPG

DC00387.JPG

DS00408.JPG

Η πόλη σκαμμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω έργων κ αρκετά βρώμικη, μην περιμένετε να είναι η πιο γραφική που θα δείτε. Ωστόσο σίγουρα έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική,αξιοθέατα κ αξίζει η περαντζάδα δίπλα στον ποταμό Mondego.

275.JPG
00278.JPG

Κι επειδή έχουμε κ μια παιδικότητα μέσα μας τρέξαμε βουρ για το θεματικό πάρκο Portugal dos Pequenitos.

Μινιατούρες σπιτιών,εκκλησιών κλπ όχι μόνο όλης της Πορτογαλίας,αλλά κ των πρώην αποικιών.

00285.JPG

305.JPG

0317.JPG

00327.JPG

Το περπάτημα στο κέντρο της πόλης είχε κάτι που συναντάς συχνά στην Πορτογαλία. Φτώχια και παρακμή, συνδυασμένη με μια αύρα ξεφτισμένης μεγαλοπρέπειας…μια αυτοκρατορία που κατέρρευσε…
SC00349.JPG

D00342.JPG

00339.JPG

0265.JPG

DS00396.JPG

DS0403.JPG

DS00405.JPG

DS0406.JPG

DS00412.JPG

Aξίζει το ανέβασμα στα σκαλοπάτια της Άνω πόλης,το αγνάντεμα από την κορφή των λοφων

D00379.JPG

DC00364.JPG

DS0372.JPG

ή απλώς να κάνεις παρέα στους αδέσποτους γατούληδες…

Δυστυχώς δεν είχαμε φαγητό να του δώσουμε. Κ ζούσε σε σπιτάκι μεν, μες στη βρωμιά δε…Ακομα κ ο γάτος ίσως σε μια άλλη ζωή να ανήκε σε ξεπεσμένο αριστοκράτη…

DSC00382.JPG

DSC00383.JPG

Περπατήσαμε πολύ.Βγήκαμε εκτός ιστορικού κέντρου. Κ τελικά φάγαμε σε ένα μαγαζάκι που είχε μόνο ντόπιους κ έμοιαζε να έχει ξεπηδήσει από το παρελθόν…

Αυτά ακριβώς τα μέρη αγαπάμε..

DC00415.JPG

Attachments

alma

Member
Η Μπράγκα προσεύχεται

Έτσι λέει η γνωστή πορτογαλική ρήση.

Δεν ξέρω αν ισχύει για όλους πάντως ένα από τα βασικά αξιοθέατα και ταυτόχρονα λόγος αυτού του ταξιδιού για εμάς ήταν να βρεθούμε στο Bom Jesus do Monte. Από τα γνωστότερα προσκυνήματα της χώρας και χτισμένο ώστε να αγναντεύει από ψηλά, είναι ταυτόχρονα μνημείο Ουνέσκο, επιβλητικό αξιοθέατο που συνδυάζει την κατάνυξη για τους πιστούς με την επιβλητική αρχιτεκτονική.

Η ανάβαση με τα εκατοντάδες σκαλιά έχει συμβολική σημασία, καθώς αντικρύζεις σκηνές από το μαρτύριο του Χριστού, ενώ ακόμα και τα σιντριβάνια έχουν συμβολισμούς αντιπροσωπεύοντας τις αρετές κλπ…

Παρόμοια μοναστήρια υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Πορτογαλίας πχ στις Αζόρες, αλλά της Μπράγα ,για μένα, είναι οπωσδήποτε κάτι που δεν πρέπει να χάσετε.

Αν και Ορθόδοξοι, προσευχηθήκαμε κι εμείς παρόλο που το εκκλησάκι είναι καθολικό, θαυμάσαμε τη θέα, παρά τη βροχερή, γκριζωπή μέρα και συνεχίσαμε προς την πόλη της Μπράγα.

DSC00571.JPG
DSC00577.JPG
DSC00581.JPG
DSC00585.JPG
DSC00587.JPG
DSC00588.JPG
DSC00608.JPG

Θέλαμε να μείνουμε παραπάνω, αλλά είχαμε πάρει Πορτογάλο ξεναγό,που σκόπευε να μας πάει τάχιστα στην πόλη. Ήμασταν ένα μικρό γκρουπ,με εμάς τους μοναδικούς Έλληνες. Οι περισσότεροι ήταν Ισπανοί και μια Βενεζουελάνα που έλεγε πως έφυγε από τη χώρα της,εξαιτίας του Μαδούρο. Καλή κυρία αλλά εγώ που συμπαθώ το Μαδούρο, μάλλον την κοιτούσα περίλυπη…

Οι Πορτογάλοι πάλι ήταν περήφανοι για την καταγωγή τους,αφού σε αρκετά σημεία της χώρας και στην Μπράγα συναντήσαμε το εξής «Eu não pedi para ser Português apenas tive sorte» που μάλλον σημαίνει «Δεν ζήτησα να είμαι Πορτογάλος, απλώς ήμουν τυχερός».

DSC00632.JPG

Κι εμείς τυχεροί ήμασταν, αφού οι ψιχάλες κι η υγρασία δεν έγινε ποτέ καταιγίδα και απολαύσαμε τα σημεία με την ωραία, όσο και τα υπόλοιπα με την όχι και τόσο ελκυστική αρχιτεκτονική της Μπράγα.

DSC00639.JPG

DSC00640.JPG

DSC00647.JPG

DSC00650.JPG

DSC00651.JPG

DSC00652.JPG

DSC00657.JPG

DSC00656.JPG

Εννοείται πως-όπως πάντα αρχές Ιανουαρίου στην Πορτογαλία- είχε ακόμα Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
DSC00654.JPG

Extra muros

Member
Οι Πορτογάλοι πάλι ήταν περήφανοι για την καταγωγή τους,αφού σε αρκετά σημεία της χώρας και στην Μπράγα συναντήσαμε το εξής «Eu não pedi para ser Português apenas tive sorte» που μάλλον σημαίνει «Δεν ζήτησα να είμαι Πορτογάλος, απλώς ήμουν τυχερός».
Νομίζω αυτό το αίσθημα περηφάνιας είναι πιο έντονο στο βορρά, δεν ξερω αν εχει να κανει με το οτι ηταν το λικνο της Πορτογαλιας στο Μεσαιωνα-παράλληλα αναμεικτο κ με ένα τοπικισμο κ μια κοντρίτσα προς τη Λισαβόνα π παρέπεμπε λίγο σε καθ'ημας αντίστοιχα διπολα. Θυμάμαι πάντως στο Πορτο παρόμοιες επιγραφές τύπου "καμάρι να είσαι από το βορρά" ή να με ρωτάει μια σε μαγαζί με ρούχα "μα εμείς εδώ δεν είμαστε πιο καλόκαρδοι από αυτούς" ("αυτοί" =οι Λισαβονεζοι).

Πολύ όμορφες εικόνες κ πραγματικά εξαιρετικό το ιερό του γλυκύ Ιησού, η δική μου επίσκεψη ήταν καλοκαίρι, αλλά κι αυτή η αχλή έχει τη χάρη της.

alma

Member
Πολύ όμορφες εικόνες κ πραγματικά εξαιρετικό το ιερό του γλυκύ Ιησού, η δική μου επίσκεψη ήταν καλοκαίρι, αλλά κι αυτή η αχλή έχει τη χάρη της.
Ευχαριστώ. Ναι, κι εγώ νομίζω πως κάθε εποχή είναι όμορφα στην Πορτογαλία.
Θέλω όμως να επισκεφτώ το Πόρτο και Άνοιξη ή Καλοκαίρι, καθώς το Χειμώνα δεν γίνεται η εκδρομή στο Amarante από το Πόρτο.

paefstra

Member
Ευχαριστώ. Ναι, κι εγώ νομίζω πως κάθε εποχή είναι όμορφα στην Πορτογαλία.
Θέλω όμως να επισκεφτώ το Πόρτο και Άνοιξη ή Καλοκαίρι, καθώς το Χειμώνα δεν γίνεται η εκδρομή στο Amarante από το Πόρτο.
Ως καλοκαιρακιας εχω παει 3 φορες καλοκαιρι. Πραγματικα αλλη χωρα, ολοι εξω στους δρομους. Συστηνω.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.285
Μέλη
39.963
Νεότερο μέλος
petertabac1821

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα