D
Delmem38110
Guest
Αλκατράζ.
Ξυπνήσαμε νωρίς όπως όλα τα πρωινά όλες τις μέρες των διακοπών. Δεν είχαμε προσαρμοστεί όπως πρέπει στις αλλαγές ώρας.
Η πόλη μας περίμενε να την εξερευνήσουμε στις 4 μέρες που μας μέναμε.
Άλλοι θα πουν λίγο, άλλοι πολύ
Κατεβήκαμε πήραμε πρωινό αρχίζοντας τη μέρα.
Βγαίνοντας αγόρασα ένα μεγάλο αμερικανικό καφέ από το γωνιακό σταρμπαξ (venti τον ζητάς στο πιο μεγάλο μέγεθος από την ιταλική λέξη venti, 20 ουγκιές δηλαδή). Μάθαμε κάτι και σήμερα.
Πήραμε τον δρόμο για την παραλία όπου είναι οι αποβάθρες. Έχει πολλές
Εγώ μέτρησα 39.
Μερικές ήταν κλειστές, μερικές φιλοξενούσαν καταστήματα, μερικές ήταν χώρος αναχώρησης για τα γύρω μέρη με καράβι.
Εμείς έπρεπε να πάμε στην 39 για να παίρναμε το καράβι που πάει Sausalito και από εκεί να ανέβουμε στην χρυσή γέφυρα.
Ο ήλιος άρχισε να ανεβαίνει αλλά η θερμοκρασία δεν ήταν καλοκαιρινή στα φόρτε της, είχε μια σχετική δροσιά. Φέτος δεν είχαν και το καλύτερο καλοκαίρι στο όρμο μου είπαν. αυτό για μας δεν ήταν πρόβλημα. Προτιμούσαμε τη δροσιά από την πολύ ζέστη.
Μου αρέσουν οι δρόμοι στην Αμερική, είναι τεράστιοι, αδικαιολόγητα τεράστιοι, όπως και τα πεζοδρόμια τους. Τα χαίρεσαι.
Απολαμβάνεις να περπατάς και να κοιτάς αριστερά και δεξιά χωρίς κίνδυνο να καταλήξεις εκτός η να τρακάρεις με τον απέναντι αφού έχεις πολύ χώρο.
Και οι διαβάσεις. Τεράστιες….
Όλα είναι μεγάλα σε αυτή την χώρα. Και τα αμάξια…..
και τεσλα πολλά τεσλα..
Περπατώντας αργά είδαμε κόσμο να μπαίνει στην αποβάθρα για το Αλκατράζ,
Θα έρθουμε αύριο, αλλά πάμε να δούμε τα ωράρια λέω.
Ένας πιτσιρικάς που ήταν στην είσοδο μας είπε ότι δεν έχει εισιτήρια διαθέσιμα μέχρι και 4 μέρες μετά και αν θέλαμε να πάμε θα έπρεπε να ρωτήσουμε το εκδοτήριο αν μπορεί να μας χώσει σε αυτό το δρομολόγιο. Ήταν και το πρώτο.
Μου φάνηκε λίγο περίεργο αλλά έπεσα στην παγίδα (δεν ήταν και η πρώτη φορά άλλωστε) και πήγα και ρώτησα.
Μπορούμε να σας βάλουμε (σιγά μην δεν μπορούσαν) μου είπε ο υπεύθυνος και αυτό θα σας κοστίσει 40 δολάρια το άτομο. Δεν είπα λέξη έδωσα την κάρτα κράτησε τα εισιτήρια.
Κάπου διάβασα ότι δεν δέχονται ρευστό αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ήταν εκεί η κάπου αλλού.
Η ώρα αναχώρησης πλησίαζε και το πλήθος αυξάνονταν.
Το έτερον ήμισυ μου λέει. Πωωωω αυτή είναι μπιζνα. Τους δίνει 150Κ τζίρο την ημέρα πάνω κάτω μόνο από τα εισιτήρια. 40Χ200 (το γέμισμα του δρομολογίου) Χ19 (που είναι τα δρομολόγια) = 152Κ, δεν έβαλα τα δυο νυχτερινά.
Το βούλωσα, δεν έδωσα συνέχεια στο θέμα γιατί αν έκανε τους υπολογισμούς θα ήταν σωστοί.
Αν δεν πας στο Αλκατράζ θα σου μείνει μια ζωή το απωθημένο (μα πήγα στο Σαν Φρανσισκο και δεν πήγα να δω το Αλκατράζ!!!!!)
Αν πάλι πας το πιο πιθανό είναι να το βρεις αδιάφορο και να πεις, γιατί να ξοδέψω 40 ευρώ και 4 ώρες από τη ζωή μου σε αυτό το κώλονησι.
Το καράβι ξεκίνησε και η θέα προς την πόλη να απλώνετε μπροστά σου καθώς απομακρυνόμασταν από την ακτη ήταν καταπληκτική (fabulous), κάτω από το φως του πρωινού δυνατού ηλίου.
Έχουμε σχεδόν το ίδιο ουρανό, παρόμοιο με εκείνον της Λισσαβόνας θα έλεγα, το καταλαβαίνεις και από το πως μπλεδιζει στις φωτογραφίες. Ίσως είναι λίγο πιο γαλάζιο σε μας. Αλλά έχουν ωραίο ουρανό.
Το καράβι άρχισε να πλησιάζει προς το νησί (βραχονησίδα) και όλοι μεταφερθήκαμε στην πλευρά με την καλύτερη θέα. Αλλά τι να δεις.. δεν είχε και πολλά. Ένας βράχος και κάτι κτίρια…
Και πολλοί γλάροι, απελπιστικά πολλοί γλάροι με τους νεοσσούς τους που έκανα θόρυβο και είχαν γεμίσει τον τόπο γλαροσκ …α. Κάτι σαν τα περιστέρια της πλατείας του Αγίου Μάρκου. Ήταν παντού.
Το καράβι έδεσε και αποβιβαστήκαμε. Έπρεπε να περιμένουμε λίγο για να οργανωθούν και να μας δώσουν το ΟΚ για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την επίσκεψη. Αυτό συμβαίνει μόνο με το πρώτο καράβι μας είπαν μετά κατεβαίνεις και ξεκινάς αμέσως.
Μας δώσαν οδηγίες ότι δεν πρέπει να πάμε σε μέρη που απαγορεύετε, δεν πρέπει να φεύγουμε εκτός πορείας σε επικίνδυνα μέρη, δεν πρέπει να ταΐζουμε τα ζώα στο νησί και αλλά δεν πρέπει που δεν τα θυμάμαι.
Καπνιστήριο έχει ένα μέρος καθώς κατεβαίνεις τέρμα αριστερά σε μια γωνία. Το κάνουν προφανώς για να σε τιμωρήσουν επειδή καπνίζεις. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική που επισκεφτήκαμε στις ΗΠΑ καπνίζουν αρκετά, όχι σαν την Ελλάδα αλλά καπνίζουν.
Αρχίσαμε την άνοδο για να πάμε στο κυρίως τμήμα, στις φυλακές δηλαδή. Μπήκαμε στην ουρά και σε κάποιο σημείο δώσανε στον καθένα μια συσκευή αφήγησης. Είχε διάφορες γλώσσες (όχι ελληνικά) προεπιλεγμένες και έπρεπε να πατήσεις σταρτ σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να αρχίσεις τη ξενάγηση.
Ένα πράγμα που μπορείς να το δεις σε 5 λεπτά το κάνανε να κρατήσει μια ώρα. Είχε ακόμα και (επικούς) διαλόγους μεταξύ κρατουμένων. Πολλές φορές βαριόσουνα την αφήγηση στεκούμενος μπροστά από ένα κελί και προχωρούσες και περίμενες να τελειώσει την προηγούμενη αφήγηση για να αρχίσει με το σημείο που είχες πάει. Το έκλεισα..
Στο κάτω κάτω μια φυλακή είναι δεν έχει να δεις και κάτι παραπάνω.
Μια επίδειξη ηλεκτροπληξίας ας πούμε με πραγματικούς κρατούμενους, (η έστω γλάρους αφού έχουν πολλούς πρόχειρους εκεί γύρω) θα κρατούσε το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό.
Αφού τελειώσεις την ξενάγηση παραδίδεις το μαραφέτι και βγαίνεις να δεις τον εξωτερικό χώρο με ανακούφιση αφού βγάζεις και τη μάσκα και αφού περάσεις από το σουβενιραδικο. Πιο πολύ ενδιαφέρον είχε η θέα της χρυσής γέφυρας που δυστυχώς ήταν καλυμμένη στα σύννεφα παρά ο εξωτερικός χώρος του νησιού.
Μη έχοντας τι άλλο να κάνουμε κατεβήκαμε αργά κοιτώντας τους γλάρους να ταΐζουν τους νεοσσούς τους. μήπως θα έπρεπε να το απομονώσουν και να το κάνουν γλαρονήσι; Κάτι σαν καλιφορνέζικο γκαλαπαγκος.
Στην Αμερική βλέπεις αρκετές καλοστημένες τουριστοπαγιδες.
Το Αλκατραζ είναι μια από αυτές. Ένα αδιάφορο μέρος. Που όμως αν δεν πας θα χτυπιέσαι όλη σου τη ζωή και θα λες γατί δεν πήρα.. και όταν πας θα λες γιατί πήγα να δω αυτή τη μαμακια…
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου δεν ικανοποιείτε με τίποτε.
Ο καιρός ήταν υπέροχος και η μέρα ακόμα μεγάλη στην όμορφη πόλη του Αγίου Φραγκίσκου της Καλιφόρνιας.

Attachments
-
42 bytes Προβολές: 0
Last edited by a moderator: