Βιέννη Ο καφές στη Βιέννη: ιστορία ιεροτελεστία

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Τα καφέ ή άλλως Konditoreien, τα κουλτουριάρικα καφέ ή άλλως Kultur Cafes, τα στρούντελς ή αλλως Apfelstrudel και οι βιεννέζικες τούρτες, ή άλλως torte, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή και τις συνήθειες των Βιεννέζων.

Η λατρεία των Βιεννέζων με τον καφέ έχει βαθειά τις ρίζες της πίσω στα 1683, όταν, έπειτα από την ήττα του Τουρκικού στρατού που είχε πολιορκήσει τη Βιέννη, οι ηττημένοι άφησαν σακιά με κοκκους καφέ. Η ιστορία λέει πως ο καφές καπουτσίνο ήταν έμπνευση του Μάρκο Ντ’Αβιάνο, ενός μοναχού από το μοναστικό τάγμα των Καπουτσίνων, ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον των Τούρκων στη Βιέννη. Επειδή ήταν δυνατή τη γεύση του καφέ, ανακατεύτηκε με κρέμα και μέλι. Αυτό ήταν που έκανε το χρώμα του ανοιχτό ομοιάζοντας με τους μανδύες των καπουτσίνων μοναχών. Οι Βιεννέζοι τον ονόμασαν καπουτσίνο προς τιμήν του τάγματος του Μάρκο Ντ’Αβιάνο.

Το πρώτο καφέ στην Βιέννη άνοιξε το 1685, στο σπίτι του Γκέοργκ Κολσίτζκυ, ενός αστυνομικού, που μετά την λήξη της τουρκικής πολιορκίας, ανάλυψε μια μεγάλη ποσότητα καφέ που άφησαν πίσω τους οι πολιορκητές. ΄Ηξερε πώς να τον παρασκευάζει και άνοιξε το καφενείο του στο σπίτι, που μπορείς να δεις ακόμα και σήμερα, στον αριθμό 6 της οδού Ντόμγκάσε, στο κέντρο της παλιάς πόλης. Το σπίτι ονομάζεται «σπίτι με τον κόκκινο σταυρό» και ξαναχτίστηκε το 1760.

Από το πρώτο καφενείο του 1685 μέχρι και τώρα, οι Βιεννέζοι τιμούν με ευλάβεια την παράδοση, καθ΄ όσον οι χώροι των καφέ είναι γι΄ αυτούς χώροι ανάπαυσης, περισυλλογής, συζήτησης, ανάγνωσης, συνάντησης, μουσικών ακουσμάτων. Εδώ θα διαβάσουν την εφημερίδα τους, τα περιοδικά τους, θα πιουν καφέ, θα φάνε πρωινό, θα ακούσουν ζωντανή μουσική και σε πολλά απ΄ αυτά θα γευματίσουν και θα δειπνήσουν. Το σύνηθες είναι να παραγγέλνει κάποιος έναν καφέ και ότι άλλο θα ήθελε ως συνοδευτικό και να διαβάζει την εφημερίδα του επί ώρες. Κανείς δεν πρόκειται να τον ενοχλήσει.
Σχεδόν όλα τα καφέ έχουν εφημερίδες και αρκετά εξ αυτών έχουν τάβλι, σκάκι, μέρος για χαρτιά, για μπριτζ, μπιλιάρδα κ.ά.

Τα περισσότερα από τα καφέ, με το πέρασμα των χρόνων, έχουν δημιουργήσει δικές τους συνταγές από τούρτες και γλυκίσματα, των οποίων η φήμη είναι πλέον διεθνής.

Πριν αποφασίσεις να εξορμήσεις, κράτησε καλή σημείωση για τα είδη των καφέ που μπορείς να απολαύσεις.
Grosser/KleinerSchwarzer , διπλός/ μονός καφές, σχέτος
Grosser/KleinerBrauner, διπλός/μονός καφές, με γάλα
VerlangerterSchwarzer, ελαφρύς καφές χωρίς γάλα
VerlangerterBrauner, ελαφρύς καφές, με γάλα
Einspanner “Schwarzer”, σερβίρεται σε ποτήρι με χτυπημένη κρέμα
Melange, ζεστό γάλα με αφρό, πασπαλισμένο με σοκολάτα

Χωρίς να υποτιμώνται τα λοιπά είδη καφέ, δεν νοείται να βρίσκεσαι στη Βιέννη, αλλά και γενικά στην Αυστρία και να μην δοκιμάσεις τον τοπικό τους καφέ, τον Wiener Melange. Είναι σχεδόν βέβαια ότι κατά την παραμονή σου εδώ, δεν θα προτιμάς άλλον καφέ, πλην αυτού.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.439
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom