Παγουρόπολις, η αιώνια

christos

Member
Μηνύματα
6
Likes
5
Τα Γιάννενα είναι μία από τις πόλεις που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να ζει. Είναι σύγχρονη, είναι όμορφη, είναι μία πολύ ζωντανή πόλη. Ενώ ήταν πολύ φτωχή πόλη τα χρόνια μετά τον πόλεμο (ήταν και από τα βασικά πεδία των συγκρούσεων του εμφύλιου πολέμου), η ίδρυση του πανεπιστημίου τη δεκαετία του '70 αποτέλεσε τον καταλύτη για την ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια.
Το στοιχείο που δεσπόζει στην ταυτότητα της πόλης είναι, φυσικά, η λίμνη Παμβώτιδα. Η λίμνη βρίσκεται στο κέντρο του οροπεδίου, γύρω από την οποία χτίστηκαν τα Γιάννενα και δεκάδες μικρά χωριά.
Πρόσβαση:
Με αεροπλάνο από την ΑΘήνα με καθημερινές πτήσεις.
Με αυτοκίνητο (που θα σας δώσει και αυτονομία για εκδρομές στα πέριξ)
Αξιοθέατα:
Το κάστρο ή παλιά πόλη που είναι χτισμένη δίπλα στη λίμνη και προστατεύεται από βυζαντινά τείχη.
Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Γιάννη Βρέλλη (Εκπληκτική δουλειά)
Το χώρο της μάχης του Μπιζανίου.
Τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Δωδώνης (και φυσικά του Μαντείου).
Το Μέτσοβο (65 Km ανατολικά της πόλης, πάνω στην οροσειρά της Πίνδου) για την φυσική ομορφιά και το παραδοσιακά χτισμένο χωριό
Τα χωριά του Ζαγοριού (ανατολικά και δυτικά Ζαγόρια) γιατί τέτοια φύση δεν έχετε ξαναδεί (εκτός κι αν κατάγεστε από το Γκσταντ)
Φαγητό:
Η ηπειρώτες γενικά αλλά και οι Γιαννιώτες ειδικότερα δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο καλό φαγητό. Σπεσιαλιτέ της περιοχής οι πίτες (κυρίως η "μπατσαρή" και η ζυμαρόπιτα) και, φυσικά τα βατραχοπόδαρα.Οι εραστές της χοληστερίνης θα ευχαριστηθούν όλα τα είδη κρέατος (χοιρινό με πράσσα, προβατίνα γιουβέτσι και φυσικά τηγανιές και μοσχαρίσιες γλώσσες). Α, να μην ξεχάσω, δοκιμάστε και την κοτόπιτα με αλανιάρα κότα.
Από κρασί, η τοπική παραγωγή είναι περιορισμένη στα φημισμένα κρασιά της Ζίτσας (λευκό ξηρό ή ημιξηρο κρασί από την ποικιλία "Ντεμπίνα", καθώς και το κρασί "Κατώγι" του Μετσόβου από την ξενόφερτη ποικιλία "Καμπερνέ Σοβινιόν"
Και το βράδυ:
Το καλοκαίρι μπορει να σταθείτε τυχεροί και να πετύχετε παράσταση στο θέατρο της Δωδώνης. Δυστυχώς αυτά από θέατρο. Υπάρχουν λίγοι και παλιοί κινηματογράφοι, αλλά σαν γνήσια φοιτητούπολη, τα Γιάννενα βρίθουν από μπαρ, κλαμπ, καφέ και σκυλάδικα. Υπάρχουν γωνιές για όλα τα γούστα. Αν μου μοιάζετε θα προτιμήσετε οποωσδήποτε τη "Σκάλα" (by the lake rock μουσική και καθαρό bourbon) ή τη "Σφήκα" (παλιομοδίτικο Rock στέκι όπου συνεδριάζουν οι "Συσπειρώσεις").
Πάντως υπάρχουν μαγαζιά για όλα τα γούστα, και σίγουρα τα βράδια σας στα Γιάννενα δεν θα τα περάσετε σε δωμάτια ξενοδοχείων παίζοντας μπιρίμπα.
Α, ναι στα Γιάννενα διαθέτουν αρκετά και πολύ όμορφα ξενοδοχεία για να μείνετε (φυσικά υπάρχει και σπίτι σε περίπτωση ανάγκης και όχι μόνο)

Για περισσότερες πληροφορίες (ή και για παρέα στην εκδρομή σας) απευθυνθείτε στο υποφαινόμενο.
 

georger4m

New Member
Μηνύματα
4
Likes
0
Στα Γιάννενα έχω να πάω πολλά χρόνια. Οι εντυπώσεις που μου είχαν αφήσει ήταν άριστες, όπως άριστα ήταν τα βατραχοπόδαρα που δοκίμασα στο νησάκι.

Σήμερα, φαντάζομαι πως η πόλη θα είναι εντελώς διαφορετική (την είχα επισκευθεί το '79). Αυτά που ελπίζω να μην έχουν αλλάξει είναι τα... πέριξ.

Εκπληκτική η διαδρομή για Μέτσοβο.

Άλλο ένα ''must'' της πόλης, το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες στις παρυφές της πόλης.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Είχα πάει πριν από 3-4 χρόνια για ένα συνέδριο στο Μέτσοβο, και έμεινα μερικές ημέρες στα Γιάννενα. Θα συμφωνήσω στο ότι η διαδρομή προς το Μέτσιβο είναι μαγευτική, αρκεί να... οδηγεί άλλος :D
 
Μηνύματα
1
Likes
0
Την διαδρομή αυτή την έκανα ως πρωτοετής φοιτητής κάθε βδομάδα (πέστρεφα για ΣΚ στο πατρικό μου στην Κατερίνη) και μπορώ να πω ότι είναι μαγευτική. Δεν την βαριέσαι ποτέ και το κυριώτερο με τις εναλλαγές του καιρού είναι σαν να ανακαλύπτεις νέα τοπία κάθε φορά...
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.405
Likes
17.235
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Σπύρο τότε που είχα πάει εγώ οδηγούσε ένα φίλος που ήταν ντόπιος και ήξερε τη διαδρομή. Πολύ ζόρικη μου φάνηκε εμένα, και επικίνδυνη.
 

rethimno

Member
Μηνύματα
1.770
Likes
1.052
Επόμενο Ταξίδι
Λεσβος
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κοσμου
Φετο βαρεθήκαμε τη θαλασσα....(απέναντι μου την βλέπω καθημερινά)...και είπαμε ορεινή Ελλάδα
Η εδρα μας εξω απο την Αρτα.....
Ζηταω πληροφοριες στην ευρυτερη περιοχη, και γυρω απο τη Πρεβεζα
Με ενδιαφερουν ορεινα χωρια,ταβερνουλες με παραδοσιακα εδεσματα,μουσεια,και γενικα οτι αξιζει να δω...
Για τα Ιωαννινα εχω ενημερωθει...

Οποιαδηποτε πληροφορία θα μου ήταν χρήσιμη
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Κοντά στην Πρέβεζα θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα (στο χωριό Μεσοπόταμος) και μια ωραία πρόταση είναι να πας στις εκβολές του ποταμού στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά. Εκεί υπάρχει βαρκούλα που σε μεταφέρει μέσα στο ποτάμι και κάνεις μια μικρή περιήγηση… πολύ ατμοσφαιρικό (ανάλογα και με τον καιρό που θα πετύχεις...)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.223
Μηνύματα
884.084
Μέλη
38.912
Νεότερο μέλος
Aza

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom