Πληροφορίες για χωριό της Δράμας

Bosporos

Member
Μηνύματα
131
Likes
191
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη Καμποτζη
Ταξίδι-Όνειρο
Μπουένος Άιρες
Παιδιά καλησπέρα,
θέλω να ρωτήσω αν ξέρει κανείς που είναι από Δράμα κάποια πράγματα. Ο σύζυγός μου είναι Τούρκος από την Προύσα, αλλά η καταγωγή του είναι από Δράμα ( να πω ότι στην Προύσα έχει πολύ κόσμο που έχει καταγωγή από Δράμα). Θέλουμε να κάνουμε ένα ταξίδι και να βρούμε το χωριό του, αλλά δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Οι προπαππούδες του φύγανε από την περιοχή με την Ανταλλαγή των πληθυσμών, το όνομα του χωριού ήτανε Πεπελέσι ή Πεπελές και οι κάτοικοι μιλούσαν Πομάκικα ( άρα υποθέτω εγώ ότι ήταν κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία). Επίσης ξέρουμε ότι ήταν ορεινό χωριό πάνω στα βουνά. Έχει κανείς ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται αυτό το χωριό, αν έχει αλλάξει όνομα, αν υπάρχει ή έχει εγκαταλειφθεί? Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια όποιου γνωρίζει γιατί ο Ορχάν θέλει πολύ να το βρει κι εγώ να τον βοηθήσω αλλά δεν ξέρω πού να βρω χάρτες της περιοχής με τα ονόματα των χωριών της εποχής εκείνης και δεν ξέρω κι αν αυτό το χωριό υπάρχει ή έχει γίνει ερείπια μέσα στο δάσος.
 

xanthi

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Περού και Τανζανία!
Καλησπέρα!
Δεν είμαι από Δράμα, αλλά έτυχε να έχω διαβάσει κάτι σχετικό και ελπίζω να σε βοηθησω λίγο. Εκεινα τα χωριά λοιπόν (και όχι μόνο το Πεπελέσι) δεν κατοικούνται πια. Πρόκειται για τουρκοχώρια, τα οποία ερημώθηκαν αρχικά με την ανταλλαγη των πληθυσμών. Στη συνέχεια κατοικήθηκαν από Έλληνες αλλά και πάλι εγκαταλείφθηκαν μετά τον εμφύλιο.
Οπότε αν καταφέρετε και το βρείτε θα αντικρύσετε μόνο ερείπια και εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Ρίξε μια ματιά σε αυτό το λινκ. Κάπου γράφει αυτά που σου λέω και ίσως μπορέσετε να προσανατολιστείτε και αν οδηγήσετε προς τα εκει να το βρείτε.
http://www.elliniko-panorama.gr/issues.php/issues.php?issueId=38

Διάβασε εκεί που λέει Από το Λιβαδερο στον Βωλακα. Αναφέρει ότι ειναι στο βορειοανατολικό τόξο του Φαλακρού.
Καλή επιτυχία!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πραγματικα πολλα ορεινα χωρια του νομου Δραμας εχουν εγκαταλειφθει και ερειπια σπιτιων μπορει να συναντησει κανεις μεσα στα δαση (οπως μου ειπε και φιλος δασολογος της περιοχης) τα οποια κατελαβαν και δασωσαν τα παλια χειμαδια. Θα τον ρωτησω ομως μπας και ξερει κατι και θα σου πω.
 

Bosporos

Member
Μηνύματα
131
Likes
191
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη Καμποτζη
Ταξίδι-Όνειρο
Μπουένος Άιρες
Έρση καλημέρα κι ευχαριστώ! Αν τα χωριά είναι εγκαταλειμμένα από τότε , τότε σίγουρα μόνο ο δασολόγος θα μπορεί να μας πει πού θα το βρούμε και δεν θα υπάρχει σε κανέναν χάρτη της περιοχής. Εκτός αν μπορέσω και βρω κανένα χάρτη της Ελλάδας των αρχών του αιώνα. Πάντως αν μάθεις κάτι πές μου!!! Tesekkurler λέει και ο Ορχάν :) , ευχαριστώ
Και το θέμα δεν είναι να το εντοπίσω το χωριό στο χάρτι, άντε να το προσεγγίσουμε κιόλας, ειδικά άμα είναι ερειπωμένο μέσα στο δάσος. Τέλος πάντων, για να δούμε τί θα πει ο ειδικός!
 

mas.gr

Member
Μηνύματα
8
Likes
15
Επόμενο Ταξίδι
Πόντος
Ταξίδι-Όνειρο
Στό Πόντο
Γειά σας.Αν και καθυστερημένα,λόγω του ότι μόλις τώρα είδα σε αναζήτηση στο google την ερώτησή σας,θα ήθελα να σας πληροφορήσω,ότι έχω ξεκινήσει μιά έρευνα με την ονομασία ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ και αφορά φυσικά στίς ανταλλαγές πληθυσμών στα Βαλκάνια.Όσο για το ερώτημά σας:το χωριό της οικογένειας του συζύγου σας είναι το Πεπελές κι αργότερα κατοικήθηκε από πρόσφυγες (Έλληνες ανταλλαγμένους) που το ονομάσαν Μυρσίνερον στίς 2/05/1927 καί βρίσκεται σε αυτήν την θέση περίπου:http://goo.gl/maps/ee8er Δυστηχώς έχει ερημώσει από 7/04/1951 ( Ο οικισμός καταργείται).Κατοικήθηκε από έλληνες πρόσφυγες (84 άτομα- 24 οικογένειες .Όλη την δουλειά που κάνω μπορείς να την δείς εδώ:http://pontos-patridamou.blogspot.com/p/blog-page_25.html#axzz2RQtgSy6t.....Ελπίζω εάν μπορέσετε να με βοηθήσετε αντίστοιχα στην ερευνα που κάνω σε Ελληνικά χωριά στόν Πόντο.Επίσης θα με ενδιέφερε να μου δώσετε στοιχεία για τούς μουσουλμάνους κατοίκους του χωριού που πήγαν στην Τουρκία (πχ σε ποιά μέρη εγκαταστάθηκαν μετά το Πεπελές).Επίσης,εάν διαθέτετε χρόνο,θα μπορέσετε να δείτε με βοήθεια από ορειβατικό σύλλογο Δράμας,το χωριό,μέσα στο δάσος,ναί η περιοχή είναι δύσκολη,έχει γίνει και υδροηλεκτρικό φράγμα εκεί
prosfyges_drama.jpg

http://www.lithoksou.net/sites/default/files/prosfyges_drama.jpg
http://www.scribd.com/doc/136582797/Εγκατάσταση-Προσφύγων-Δράμα
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.219
Μηνύματα
884.058
Μέλη
38.910
Νεότερο μέλος
giota789

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom