Πολεις/Χωρες που δεν χορταινετε και πολεις/χωρες που ...δεν ειναι για χορταση.

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.716
Likes
7.795
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ταξίδι-Όνειρο
θα το αποφασίσω αύριο
Παντού,παντού τρελαίνομαι να πάω και να ξαναπάω,ιδίως όμως στο χωριό μου που πάω κάθε χρόνο και δεν το χορταίνω με τί-πο-τα!:icecream:
Απ τα μέρη που έχω πάει θέλω να ξαναπάω οπωσδήποτε Σαμοθράκη,Αγκίστρι,Καστοριά,Βερολίνο και Μπρασόφ. Όχι ότι έμεινα στην τελευταία,μια ημερήσια πήγα,αλλά βρίσκω την αύρα της indigo σαν τη δική μου..:bleh::bleh:
Απ'την άλλη,δεν υπάρχει κανένα μέρος που δε θέλω να ξαναπάω,αν και δεν πετάω και τη σκούφια μου για τη Νάξο.
 
Μηνύματα
91
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Άγιοι Τόποι
τα γνωριζω τα αξιοθεατα αλλα ειναι ιστορικα μνημεια πολιτισμων μετριας σπουδαιοτητας και σημαντικοτητας,φαινεται απ την επιρροη τους στα παγκοσμια πεπραγμενα...Π.χ η Αθηνα που τοσο αρεσκουμε να καθυβριζουμε ειναι σιγουρα ο σπουδαιοτερος προορισμος ιστορικου ενδιαφεροντος παγκοσμιως..αλλα και γενικοτερα η ελλαδα,αν προσθεσουμε την μεγαλη ελλαδα κ τα παραλια της μικρας ασιας εχουμε ενα πακετο ασυναγωνιστο,αμεσως μετα ακολουθουν πρωτοπορες επιρροες,οπως αυτη της οκτωβριανης επαναστασης με τα μνημεια της και τις ιστορικες της πολεις ,καθως και των συγχρονων μηδικων πολεμων οπως ανεφερα κ.α ...δεν μπορουμε να βαζουμε στην ιδια μοιρα,να εχουν την ιδια ενταση ενδιαφεροντος ο μνημειακος χωρος του σταλινγκραντ ή των θερμοπυλων με αυτον του στοουνχετζ π.χ...Ναι ακομα και αυτες οι "γυμνες" θερμοπυλες εχουν τα παντα ως χωρος συγκρινομενες με την αψογα σωζομενη πολη Ματσου πιτσου των βαρβαρων Ινκας
δεν χρειαζομαστε εναν Σατωβριανδο να "αναζητα" τον Λεωνιδα για να καταλαβουμε την αξια του χωρου...
 
Last edited:

World Nomad

Member
Μηνύματα
142
Likes
208
Ταξίδι-Όνειρο
Μπόρα Μπόρα
Η αξία ΟΛΩΝ αυτών των χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς είναι μία: ανεκτίμητη.
 
Μηνύματα
91
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Άγιοι Τόποι
ειναι διαφορετικη θες να πεις,η καθε μια εχει την αξια της....σιγουρα ομως δεν εχουν ολοι οι πολιτισμοι ή τα γεγονοτα την ιδια σπουδαιοτητα,σημασια,επιρροη...μην τα πολτοποιουμε ολα
 

thgr

Member
Μηνύματα
362
Likes
288
Ταξίδι-Όνειρο
Χαβάη
Παρά τα δυο ταξίδια στο Παρίσι τον τελευταίο χρόνο σίγουρα θέλω να ξαναπάω και, γιατί όχι, να μείνω εκει για κάποιο διάστημα. Γενικότερα, σε όλες τις χώρες τις χώρες που πήγα θα ήθελα να πάω ξανά. Ισως για να δω και άλλες πόλεις, να εξερευνήσω περισσότερο...
 

World Nomad

Member
Μηνύματα
142
Likes
208
Ταξίδι-Όνειρο
Μπόρα Μπόρα
Ε καλά, υπάρχει και το ενδεχόμενο να θέλει να πει αυτό που είπε...
Ναι, ναι είναι αλήθεια, ήθελα να πω αυτό που είπα! :p Νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος, η αξία όλων αυτών των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ανεκτίμητη για την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από πολιτισμούς, επιρροή ή σπουδαιότητα. Το καθένα είναι σπουδαίο από διαφορετική πλευρά (ιστορική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική, αρχαιολογική, φυσική, ανθρωπολογική), αλλά η αξία είναι κοινή: ανεκτίμητη.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.032
Likes
12.149
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ναι, ναι είναι αλήθεια, ήθελα να πω αυτό που είπα! :p Νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος, η αξία όλων αυτών των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ανεκτίμητη για την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από πολιτισμούς, επιρροή ή σπουδαιότητα. Το καθένα είναι σπουδαίο από διαφορετική πλευρά (ιστορική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική, αρχαιολογική, φυσική, ανθρωπολογική), αλλά η αξία είναι κοινή: ανεκτίμητη.
Τα ελληνικα ειναι παντα τα καλυτερα και με διαφορα!!!!
 
Μηνύματα
91
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Άγιοι Τόποι
πλακωσαν και οι δυναμεις της λογικης...φυσικα η επιρροη του πολιτισμου των Ινκας (το ματσου πιτσου χτιστηκε τον 15 αιωνα μ.χ) στα παγκοσμια πεπραγμενα ,οπως και αυτη ιθαγενων του αμαζονιου ειναι απολυτως συγκρισιμη με αυτη του πολιτισμου των αρχαιων ελληνων κατα τα παραπανω λεγομενα του ...tripakia

ακουστηκατε ο επομενος..παλι ρε παιδια κυλησατε στην πολιτικη,ηρεμα
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.719
Likes
50.721
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εάν το κριτήριο της "επιρροής" είναι η παλαιότητα, τότε έχε υπόψη σου ότι ορισμένα από τα μνημεία που ανέφερα είναι πολλούς αιώνες παλαιότερα της μάχης των Θερμοπυλών (το εκπληκτικό, κατά τη γνώμη μου, Τσαβίν για παράδειγμα είναι του 900πχ, το Καράλ είναι από το 2500 π.Χ κι η λίστα είναι ατέλειωτη). Αν νομίζεις ότι οι πολιτισμοί του Περού ξεκινούν με τους Ίνκας, έχεις ένα πλούτο γνώσεων να ανακαλύψεις, είσαι στην κορυφή του παγόβουνου. Ή θα έπρεπε να ξεκινήσεις από την Ασία, όπου τα ζιγκουράτ που είδα στην Περσία ίσως είναι η αρχή του πολιτισμού, όπως τον εννοούμε στο δυτικό κόσμο (στην αμερικάνικη ήπειρο δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο), χωρίς τον οποίο οι Σπαρτιάτες ενδεχομένως και να μην υπήρχαν.

Μπορούμε να συζητήσουμε τη σπουδαιότητα αρχαιολογικών χώρων κατά την άποψη του καθενός και τη σχέση τους με τη σπουδαιότητα των πολιτισμών που τους ανέδειξαν, θα έχει πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει
α) να γίνει σε άλλο thread, εδώ είμαστε καρα-οφ τόπικ
β) να συμφωνήσουμε στα κριτήρια με τα οποία θα κρίνουμε και θα συγκρίνουμε τον κάθε πολιτισμό. Πολυ εύκολα μπορεί κανείς (ανάλογα με τα κριτήρια που θα λάβει υπόψη) να υποστηρίξει ότι ι Ίνκας ήταν απείρως λιγότερο "βάρβαροι" (όπως τους αποκάλεσες) από τους Σπαρτιάτες και τους Πέρσες.

Ή να κάνουμε ένα debate για το πώς επικρατεί η "επιρροή" ενός πολιτισμού πάνω στους άλλους. Π.χ. αν είχαν την πυρίτιδα που οι Ευρωπαίοι απέκτησαν από την Κίνα, τη γειτνίαση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ινδία (χαρτί), Αίγυπτο και όλους τους πολιτισμούς της Μεσογείου, χύση σιδήρου, ανοσία στις ασθένεις από ζώα που δεν υπήρχαν στην ήπειρό τους (γουρούνια, αγελάδες κλπ) και δεν ηταν τόσο απομονωμένοι, θα μπροούσαν να είχαν διαδώσει άλλοι πολιτισμοί τις δικές τους αξίες σφάζοντας τόσο αποτελεσματικά όσο οι Ευρωπαίοι και σήμερα να μιλούσαμε για τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική των Ίνκας, για τα τατού των Μαορί, το θέατρο των Μάγιας ή την ποίηση των Αζτέκων, τη φιλοσοφία των Τούπι-Γουαρανί και την αγγειοπλαστική των Μότσε. Αλλά τι να κάνουμε, τους έσφαξαν "οι πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι, με το σταυρό στο χέρι και "ανθρώπινα" βέβαια κι επιβλήθηκε η επιρροή του δικού τους πολιτισμού και αυτών εκ των οποίων προήλθαν.

Ωραία συζήτηση είναι, αλλά μάλλον όχι εδώ. Ακόμη και πιο απλά να το πάρουμε "πώς αξιολογείτε έναν αρχαιολογικό χώρο", ή "ποια κριτήρια θα θέτατε για τη σύγκριση πολιτισμών" να δούμε τα κριτήρια του καθενός θα έχει ενδιαφέρον. Όχι για να πείσει ο ένας τον άλλον (εσύ μπορεί να αξιολογείς τη δημιουργία της τέλειας στρατιωτικής μηχανής περισσότερο από την απροχή δωρεάν παιδείας, υγείας και τροφής για όλους για παράδειγμα), αλλά για food for thought. Όποιος δε βαριέται, ας κάνει ένα σχετικό ποστ, αλλά κατά τη γνώμη μου πρώτα συμφωνούμε στο τι θα αξιολογήσουμε (μνημεία ή πολιτισμούς ; ), μετά στα κριτήρια αξιολόγησης και μετά στην αξιολόγηση αυτή καθαυτή.

Το task μυρίζει ΕΡΣΗ... (χώσιμο), αλλά θα έχει ενδιαφέρον. Μη σου πω θα κάνω κι ένα τελείως αυθαίρετο ποστ για το ποιοί είναι οι πιο ποθητοί αρχαιολογικοί χώροι προς επίσκεψη (ασχέτως σπουδαιότητας πολιτισμών για να μην το κάνουμε ροντέο).

Καλά, το κούρασα και πι οφ τόπικ πεθαίνω. Peace.
 
Μηνύματα
91
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Άγιοι Τόποι
εσυ δηλαδη πιστευεις πως το μοναδικο κριτηριο ειναι αυτο της παλαιοτητας; διοτι εγω μιλησα για σπουδαιοτητα πολιτισμου και επιρροης...και φυσικα ειναι και ενα θεμα αν τον 15 αιωνα χτιζονται μνημεια αναλογα των οποιων μπορουμε να βρουμε πολλες χιλιετιες πιο πριν π.χ στην αιγυπτο.
Οι πολιτισμοι που ανθισαν στην λατινικη αμερικη ειναι φυσικα διαφορετικοι και γι αυτο ενδιαφεροντες,αλλα οχι αναλογης σημασιας και σπουδαιοτητας με αυτους που βρισκουμε στην Ευρωπη π.χ και ιδιως φυσικα στην Ελλαδα.Απο την αλλη η περιπτωση της λατινικης αμερικης ειναι χαρακτηριστικη του πως θα ηταν ο κοσμος μας διχως την σπουδαια συμβολη των ελληνων και αργοτερα σε μικροτερο βαθμο των ρωμαιων.Τιποτα δεν ειναι δεδομενο

καλο ειναι να παμε ενα βημα παραπερα απο τα αυτονοητα...εχουμε αναγαγει σε επιστημη στην ελλαδα την διυλιση του κωνωπα, συνηθως για κατ εξοχην πολιτικες εμμονες που μας διακατεχουν...(γενικα μιλωντας)
τελος παντων επειδη υπαρχει και κοσμος που ζει για αντιπαραθεσεις,δεν αναφερομαι σε σενα Γιωργο,ας μπει μια τελεια αλλωστε βγαινουμε εκτος θεματος.


υς:παντως για να ειμαι ειλικρινης εχει πραγματικο ενδιαφερον ο τροπος,που πραγματι ερχεται απο παλια,ζωης των ανθρωπων εκει,τουλαχιστον στις περιοχες που η ανθρωπινη ζωη εχει αξια και δεν σε σκοτωνουν για μια χουφτα χρηματα.Και εξαιρετικοτερο ενδιαφερον ο εναστρος ουρανος στην ερημο της χιλης,οπου μπορει να δει κανεις και το κεντρο του γαλαξια μας.
 
Last edited:

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.610
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Το πιο ενδιαφέρον οφ τοπικ που διάβασα τελευταια.
Καλό θα ήταν οι διαχειριστές να ανοίξουν το ανάλογο τόπικ για να συνεχιστει η κουβέντα.
Προβλέπω να χει συμμετοχή, σας βλέπω ορεξάτους.
Ας τσιγκλίσω κι εγώ λιγάκι:
Σύμφωνα με την άποψη του Χόρχε ( που προσωπικά την αποδέχομαι), η κατασκευή, μεταφορά και ανύψωση των μοάι ( γιγάντια αγάλματα στ νησιά του Πάσχα) ειναι ένα πραγματικό θαύμα μηχανικά και κατασκευστικά, με δεδομένη τη γεωγραφική θέση (απομόνωση) των νησιών.
Είναι έτσι Γιώργο;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.258
Μηνύματα
885.371
Μέλη
38.936
Νεότερο μέλος
alexispi

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom