Πορτογαλία Πορτογαλία από το παρελθόν

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη

Αποφασισαμε να γραψουμε αυτην την ιστορια για 2 λογους: οι απευθειας πτησεις απο το ιουνιο της TAP θα κανουν πολλους να σκεφτουν καλυτερα την Λισσαβωνα και δευτερον γιατι δεν υπαρχουν τοσες πολλες ιστοριες για την χωρα οπως για αλλες δημοφιλεστερες. Το ταξιδι εγινε λιγες μερες πριν το Πασχα με πολυ υψηλοτερες θερμοκρασιες απο την Ελλαδα κατι για το οποιο δεν ειμασταν προετοιμασμενοι.
Προσγειωση με μικρη καθυστερηση στην Λισσαβωνα και παιρνουμε το aerobus για Marques de Pompal και η πρωτη εντυπωση της πολης..ενδεικτικη:λιγα μετρα απο το αεροδρομιο η υπογεια γεφυρα απο τσιμεντολιθους χωρις καν βαψιμο δικαιολογει την νοσταλγικη αισθηση που αφηνει η πολη με τα ερειπωμενα της σπιτια.Δεν ειναι υπερβολη πως καποιες φορες θυμιζει δεκαετια 80' .Συντομα φτανουμε στο ξενοδοχειο μας Sana capitol κεντρικο και-αποδειχτηκε-αρκετα καλο, αφησαμε γρηγορα τις αποσκευες και κατηφορισαμε την avenida Liberdade για μια πρωτη γνωριμια με την πολη παρα το πολυ πρωινο ξυπνημα και την πτηση μεσω Μαδριτης.Καπου εκει αρχισε το ατελειωτο περπατημα στις ανηφοροκατηφορες της Λισσαβωνας μπηκαμε στο φημισμενο τραμ που αποτελει καθημερινο μεσο μεταφορας και των ντοπιων και ανεβηκαμε στην δημοφιλη συνοικια Bairo Alto εκει που χτυπαει η καρδια της νυχτερινης διασκεδασης. Εδω τα μαγαζια ανοιγουν μετα τις 12 το μεσημερι. Οι Πορτογαλοι διασκεδαζουν ως αργα και τις καθημερινες κατι που δεν συναντας ευκολα σε αλλες ευρωπαικες μεγαλουπολεις.Καταληξαμε στην πλατεια Figueira, στην συνεχεια Castelo de Sao Jorge (εισοδος 7 ευρω) οπου εχει ,πανοραμικη θεα στην πολη και τα περιχωρα της ενω απο εκει φαινεται κ το υψους 75 μετρων αγαλμα του Ιησου που δεσποζει πανω απο την Λισσαβωνα παρομοιο με αυτο του Ριο ντε Τζανειρο.Στο ξεφωτο στο κεντρο του καστρου υπηρχε ζωντανη μουσικη και ετσι αραξαμε για μερικες ανασες.Στην συνεχεια σταση για προχειρο φαγητο στην Μπαισα οπου γνωρισαμε την παραδοση των πορτογαλων να τρωνε διαφορα σφολιατοειδη με οτι μπορει να βαλει ο νους μεσα, ειτε γλυκα ειτε αλμυρα. Δοκιμασαμε μερικα και ηπιαμε μαυρη μπυρα Super Bock η οποια εγινε αμεσως η αγαπημενη μας και συνοδευσε ολα μας τα γευματα ενω νικησε πανω στο νημα την αλλη μπυρα των Πορτογαλων την Sagres και γραμμη για το Elevador de Santa Justa (εισοδος 3 ευρω) οπου αφου περιμεναμε στην ουρα για 20 λεπτα ανεβηκαμε με τον ανελκυστηρα στην βεραντα με θεα το πολεοδομικο σχεδιο της Μπαισα που θυμιζει σκακιερα.Βγαλαμε καποιες φωτογραφιες βιαστικα μιας και ειχε αρχισει να σουρουπωνει ηδη.Ετσι αποφασισαμε να παρουμε το δρομο της επιστροφης στο ξενοδοχειο με το μετρο αφου τα ποδια ειχαν βαρυνει και ειχαμε μπροστα μας 5 μερες γεματες Πορτογαλια!!
 

Attachments

elenara88

Member
Μηνύματα
1.789
Likes
1.817
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική, Περού, Ινδία
αρχικα καλως ηρθες και σε ευχαριστουμε που μοιραζεσαι το ταξιδι σου μαζι μας :D περιμενουμε τη συνεχεια :D αν θες βαλε μονο παραγραφους διευκολυνει πολυ την αναγνωση :D
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος Ισπανίας
περιμενω και εγω την συνεχεια:)
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Η Πορτογαλία αποτελεί έναν προορισμό που θέλω πολύ να επισκεφτώ! Καλή αρχή στις ταξιδιωτικές σου ιστορίες! Περιμένω ανυπόμονα τη συνέχεια!
 

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
Ημερα 2η Πυργος του Μπελεμ-μοναστηρι του Αγ.Ιερωνυμου-παρκο Εδουαρδου-Bairo Alto

Πρωινο ξυπνημα:wakeup: και μετα τις πληροφοριες της ρεσεψιονιστ πηραμε το λεωφορειο 727 απο Marques de Pompal για το μοναστηρι του Αγιου Ιερωνυμου και τον πυργο του Μπελεμ που ειναι λιγο πιο κατω μαζι με ενα ζευγαρι ιαπωνων απο το ξενοδοχειο μας οι οποιοι μας ζητησαν πληροφοριες για τη συνεχεια του ταξιδιου τους στην Ελλαδα. Τις μερες που κινουμαστε αποκλειστικα μεσα στην Λισσαβωνα βγαζαμε ημερησιο εισιτηριο απο σταθμο του μετρο με 3,95€ που ισχυει για μετρο λεωφορεια και τραμ αφου δεν προτιμησαμε την Lisbon card.Ο υπαλληλος στα εισιτηρια μας προτεινε να αγορασουμε εισιτηριο και για τα 2 με 10 ευρω διαφορετικα κοστιζε 7€ και 5€ αντιστοιχα. Το μοναστηρι με την ωραια του αρχιτεκτονικη που ανεγερθηκε προς τιμην της πορτογαλικης μοναρχιας αξιζε την επισκεψη ιδιαιτερα αν το επισκεφτειτε νωρις πριν το μεγαλο κυμα των τουριστων.Διασχισαμε το παρκο και αφου ειδαμε το Padrao dos Descobrimentos πουυμνει τους θαλασσοπορους φτασαμε στο σημειο εκβολης του Ταγου και τον πυργο του Μπελεμ. Κανονια κλειστοφοβικες στριφογυριστες σκαλες χωρις παραθυρο και φως και only one way την φορα, μπαλκονια, τρουλοι και διδυμα παραθυρα. Εντυπωση μας προξενησε το οτι συναντησαμε πολλα σχολεια απο νηπιαγωγεια ως και λυκειοπαιδα.

Αναπροσαρμογη πλανων και αντι για το μουσειο με τις αμαξες μπαινουμε στο Εθνικο Μουσειο Λαικης Τεχνης με 2€ το εισιτηριο, ειμασταν οι μοναδικοι επισκεπτες σε ενα μουσειο με λιγα σχετικα εκθεματα,υπο διαλυση και χωρις αγγλικη περιγραφη ομως με καποιες ομορφες παραδοσιακες τοπικες φορεσιες παλαιας εποχης, κεραμικα, υφασματα και εργαλεια απο επαρχιες της χωρας.

Σταση για pasteis de Belem στο Antiga Confetaria de Belem μαγαζι θεσμος της Λισσαβωνας που δεν πρεπει να χασετε:!: Μοιαζει σαν ενα σπιτι με πολλα δωματια με τραπεζακια και αζουλεζος στους τοιχους και το εργαστηριο με τζαμαρια οπου παρακολουθουσες την παρασκευη των γλυκισματων και οχι μονο μιας και ειχε οτι μπορεις να φανταστεις. Ωρα για ξεκουραση και επιστροφη στο ξενοδοχειο.

Το απογευματακι και αφου γεμισαμε μπαταριες βολτα και παγωτο:icecream: στο παρκο του Εδουαρδου οπου συναντησαμε ανθρωπους ολων των ηλικιων να περπατουν, να τρεχουν, να κανουν ποδηλατο η απλα να περνανε το απογευμα τους στα τραπεζια του πικ-νικ παιζοντας χαρτια και πινοντας καφε. Ακομα ενα πολυ ομορφο καταπρασινο παρκο στην καρδια της πολης και μελαγχολικη συγκριση με την Ελλαδα..Μετα απο ωρες περιπλανησης στο παρκο και αφου πεινασαμε καταληξαμε στο Bairo Alto σε ενα μικρο (2 δωματια) παραδοσιακο εστιατοριο με μεσογειακη κουζινα φαγαμε ωραιο ψητο ξιφια και καλαμαρι ψητο με μπεικον και βραστες πατατες. Η δευτερη μερα ολοκληρωθηκε με νυχτερινο περιπατο στο Bairo Alto και επιστροφη στο ξενοδοχειο με το μετρο απο Restaurodores.
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Η περιγραφή σου είναι πολύ ωραία και οι πληροφορίες που παραθέτεις χρήσιμες! Διαβάζω την ιστορία σου με ενδιαφέρον!
 

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
ευχαριστουμε pattyyy βασικα την γραφουμε οπως θα θελαμε να την διαβασουμε πριν παμε.ολες αυτες οι λεπτομερειες για καποιους μπορει να ειναι βαρετες αλλα ελπιζουμε να φανουν χρησιμες σε καποιους αλλους
 

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
Ημερα 3η Σιντρα-Κασκαις-Εστοριλ

Το ξυπνημα καθε πρωι γινεται ολο και πιο δυσκολο αφου τα ποδια βαραινουν μερα με την μερα αλλα αυτο δεν μας πτοησε σε καμια φαση του ταξιδου μας..ισα-ισα που ευχομαι να μην υπηρχε νυχτα στα ταξιδια μας:). Μετα το πλουσιο πρωινο ξεκιναμε απο το σταθμο των τρενων Rossio για την Σιντρα. Και παλι ο εξυπηρετικος κυριος στο γκισε μας προτεινε το ημερισιο εισιτηριο που ισχυει για τρενα και λεωφορεια μεταξυ Σιντρα Εστοριλ και Κασκαις και κοστιζει 12€. Τα δρομολογια συχνοτατα και σε 40 λεπτα περιπου φτασαμε στην Σιντρα.Η πόλη είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνεσκο απο το 1995 εξ αιτίας της ρομαντικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Πολυ γραφικη πολη, δυστυχως με παρα πολλους τουριστες εκεινη την μερα,περπατησαμε στην παλια πολη και παρασυρθηκαμε απο την μαγεια του τοπιου,πλακοστρωτα δρομακια, τουριστικα μαγαζια και παλι πολλα σκαλοπατακια σε ενα τοπιο μιας αλλης εποχης με μεσαιωνικα βασιλικα παλατια το καστρο των Μαυριτανων και πολλα παρκα με εξωτικη βλαστηση. Υπαρχει λεωφορειο που σε μεταφερει στα 4 πιο σημαντικα παλατια και αλλο ενα που πηγαινει μονο στο Da Pena. Εμεις επισκεφτηκαμε μονο το παλατι Da Pena με το λεωφορειο σε μια συντομη διαδρομη με πολλες στροφες ενω ειμασταν σαν σαρδελες. Εισοδος μονο για το παρκο 6€ και παρκο-παλατι 18€ επισης υπολογιστε αλλα 2€ για το τρενακι που σε ανεβαζει στην εισοδο του παλατιου για οσους δεν αντεχουν την ανηφορα. Συμπαθητικο παρκο και καστρο με τελεια θεα αλλα με τσιμπημενη τιμη ειδικα για τα δεδομενα της Πορτογαλιας.

Επιστρεψαμε στο κεντρο της πολης και εξω απο το σταθμο του τρενου πηραμε λεωφορειο και σε αλλα 40 λεπτα ειμασταν Κασκαις. Ενα πολυ ομορφο τουριστικο θερετρο που ειχαμε την τυχη να το επισκεφτουμε με τελειο καιρο και ζεστη αρα οι παραλιες ηταν γεματες απο κοσμο που απολαμβανε το μπανιο του και διαφορα θαλασσια σπορ. Μιας και εξαρχης δεν ειμασταν ετοιμοι για τετοιο κλιμα δεν ειχαμε μαγιο μαζι μας και αρκεστηκαμε να περπαταμε στους δρομους της πολης κατω απο τον καυτο ηλιο. Το κλιμα ο ηλιος και οι τουριστες μας εδωσε την εικονα ελληνικου νησιου ενω λιγο πιο μεσα συναντουσες πολυχρωμα σπιτακια και εστιατορια με ενδιαφερουσες κουζινες απο ολο τον κοσμο.

Στα 4 λεπτα με το τρενο ειναι το Εστοριλ διασημο για το καζινο του και για το τουρνουα τεννις που διοργανωνεται εκει. Εχοντας ακουσει για το casino Royale οτι το εμπνευστηκε ο Ian Fleming απο εκει ηθελα να το επισκευτω. Δεν μπορω να πω οτι ειναι κατι το ιδιαιτερο. Μπαινοντας στη γκαρνταρομπα η κοπελα δεν μιλουσε καν αγγλικα κανοντας την συνεννοηση δυσκολη. Μετα την (ελευθερη) εισοδο και πριν φτασεις στο χωρο παιχνιδιων ειχε μια μεγαλη πιστα για βραδιες fado ενω στον πρωτο οροφο υπηρχε εκθεση ζωγραφικης!! Μιας και η πολη δεν ελεγε και πολλα καθησαμε σε ενα μαγαζακι με θεα την ηρεμη θαλασσα και ηπιαμε το αγαπημενο mohito με 5€. Η νυχτα αρχισε να πεφτει και πηραμε το τρενο της επιστροφης για Λισσαβωνα η διαδρομη διαφορετικη και πολυ πιο ομορφη αφου ταξιδευαμε παραλληλα με την θαλασσα και περασαμε παλι απο τον πυργο του Μπελεμ.

Κατεβηκαμε στο Cais do Sodre οπου επιτελους βρηκαμε ενα σουπερμαρκετ και αφου ψωνισαμε τα απαραιτητα περπατησαμε ως το Hard Rock Cafe να πιουμε μια μπυρα,Sagres αυτην την φορα αφου δεν ειχαν Super Bock, και να οργανωσουμε την επομενη μερα στο Πορτο. Tελος και αφου ο σταθμος του μετρο ηταν κλειστος λογο εργασιων που θα διαρκουσαν ολη νυχτα αποφασισαμε να παρουμε ταξι,αυτο και αν ηταν εμπειρια αφου ο οδηγος του ειχε βαλει τριτη και δεν υπολογιζε τιποτα,ουτε πεζους ουτε πορτοκαλι φαναρια ενω προσπαθουσαμε να συζητησουμε και για την προκριση 3 πορτογαλικων ομαδων στα ημιτελικα του Europa league:shock:!
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
γύρος του κόσμου
Πολύ ωραία μέχρι εδώ. Περιμένουμε τη συνέχεια από την αγαπημένη μας Πορτογαλία.

Σίγουρα τη Super Bock θα τη χόρτασες στο Πόρτο, μιας και παρασκευάζεται στην περιοχή. Ενώ στη Λισαβώνα η Sagres κατέχει τα πρωτεία.
 

MOSXRI

Member
Μηνύματα
395
Likes
96
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κάθε επόμενο!
φιλε akerboom σε ευχαριστω πολυ για την ιστορια σου, μιας και ετοιμαζομομστε για πορτογαλια και θα κανουμε πανω κατω το ιδιο προγραμμα!
σε παρακαλω κι αν εχεις το χρονο, ολοκληρωσε την ιστορια σου, οσο πιο συντομα μπορείς γιατι 20 του ιουνη φευγουμε!
επίσης αν εχεις καποια τιπς, τα περιμενω με αγωνια!
τελος μια ερωτηση΄ με βαση το προγραμμα σας γιατι δεν πηρατε τη lisboa card?
ευχαριστω πολυ και περιμενω
 

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
mosxri επιστρεψαμε στην δουλεια κατευθειαν και εμεινε λιγο πισω η ιστορια αλλα θα το τρεξουμε ωστε να την προλαβεις, μην ανησυχεις.την Lisbon card δεν την πηραμε γιατι την θεωρησαμε ακριβη και ειχαμε στο πισω μερος του μυαλου μας-κατι που διαβασα εδω και το επιβεβαιωσα-οτι στην Λισσαβωνα αυτο που μετραει ειναι να την περπατησεις οσο περισσοτερο μπορεις και δεν χρειαζεται να επικεντρωθεις στα μουσεια μιας και δεν φημιζεται για αυτα. Ακολουθει το Πορτο..για οτι απορια εχεις αν μπορω να βοηθησω εδω ειμαι.
 

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινικη Αμερικη
4η ΜΕΡΑ - ΠΟΡΤΟ

4η μερα και ξυπνησαμε νωρις για μια ακομη φορα για να παρουμε το τρενο για το Πορτο. Με το μετρο μεχρι santa apollonia εισιτηριο 38€ με επιστροφη με το intercity και σε 3 ωρες βρεθηκαμε στο Πορτο. Ιδιαιτερη εντυπωση μας εκαναν τα χιλιομετρα παραλιας λιγο πριν το Πορτο οπου πηραμε γευση του ωκεανου. Απο εκει πηραμε την τοπικη γραμμη για sao bento με το ιδιο εισιτηριο. Το Πορτο ειναι μια μαγευτικη πολη. το καταλαβαινεις απο την στιγμη που θα πατησεις το ποδι σου εκει για πρωτη φορα. Στα σπιτια κυριαρχουσε το γκρι χρωμα αλλα ο αερας εχει κατι ...απο παλια... Στο Πορτο ειδαμε την πιο αληθινη εικονα της Πορτογαλιας μιας και δεν ειναι τοσο τουριστικο οσο η Λισσαβωνα.

Οι ωρες που θα μεναμε στην πολη ηταν λιγες και ετσι αρχισαμε αμεσως την εξερευνηση. Δεν ηταν δυνατο να προλαβουμε να τη γυρισουμε ολη και ετσι αποφασισαμε να κανουμε το γυρο με το τουριστικο τρενακι (7€ μαζι με ξεναγηση στο οινοποιειο Croft). Μας γυρισε στους κεντικους δρομους και αξιοθεατα της πολης. 1 ωρα διηρκησε η διαδρομη και ειδαμε πολλα, οχι βεβαια με τον τροπο που θα θελαμε...

Μετα αποφασισαμε να περασουμε απο την απεναντι πλευρα του ποταμου Δουρου εκει που βρισκονται τα οινοποιεια. Περασαμε πεζοι τη γεφυρα (προσφερεται για φωτογραφιες μιας και εχει καταπληκτικη θεα) και πηραμε το teleferico da gaia οπου μας κατεβασε στην οχθη του ποταμου. Περπατησαμε ως το οινοποιειο Croft για μια ξεναγηση και δοκιμη. Ειμασταν ατυχοι ομως γιατι η επομενη ξεναγηση θα ξεκινουσε σε 1 ωρα και θα γινοταν στα ισπανικα. Καθησαμε μονο για να δοκιμασουμε κρασι το οποιο αν και υπεροχο - λευκο σαμπανιζε- σε συνδιασμο με την ζεστη της ημερας και το οτι ειχαμε να βαλουμε κατι στο στομα μας απο το πρωινο του ξενοδοχειου μας βαρεσε στο κεφαλι!!! Μας εδωσαν και εναν καταλογο με κρασια οπου μπορουσαμε να αγορασουμε αλλα οι τιμες ηταν αρκετα τσιμπημενες (απο 20 ως 193€ το μπουκαλι).

Με το τελεφερικ γυρισαμε παλι ως τη γεφυρα και συνεχισαμε την εξερευνηση της πολης. Φτασαμε στην κεντρικη πλατεια οπου καθησαμε να τσιμπησουμε κατι και για μια ακομη φορα δεν μπορεσαμε ν' αντισταθουμε στα διαφορα σφολιατοειδη, αλμυρα και γλυκα. Συνεχισαμε να περπαταμε στον κεντρικο εμπορικο δρομο του Πορτο γεματο μαγαζια και μικροπωλητες που παρ'ολη τη ζεστη πουλουσαν μεχρι και καστανα! Πολυ ομορφα, πολυς κοσμος αλλα ο χρονος μας ολο και λιγοστευε δυστυχως.

Με βαρια καρδια πηραμε το δρομο της επιστροφης αυτη τη φορα αποφευγοντας τους κεντρικους δρομους, αλλα περιπλανηθηκαμε για λιγο στις γειτονιες του Πορτο. Στα μπαλκονια σημαιες της Πορτογαλιας και της τοπικης ποδοσφαιρικης ομαδας που ηδη ειχε κατακτησει μαθηματικα το πρωταθλημα της χωρας και οι κατοικοι του Πορτο το πανηγυριζαν ηδη. Πολυ ανηφοροκατηφορα και εδω αλλα στο δρομο προς το σταθμο ευτυχως κατεβαιναμε :lol:.

Πηραμε την τοπικη γραμμη για τον κεντρικο σταθμο του τρενου και απο εκει το intercity για να επιστρεψουμε στη Λισσαβωνα. Το ταξιδι της επιστροφης δυσκολο μιας και τα ποδια μας πονουσαν φριχτα και το τρενο ηταν γεματο πιτσιρικια που φωναζαν κατι που εμποδιζε να ματια μας να κλεισουν αν και αναζητουσαν λιγη ξεκουραση.

Υ.Γ. Μην κανετε το λαθος και αφιερωσετε μονο μια ημερα στο Πορτο. Σιγουρα του αξιζουν περισσοτερες...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.589
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom