Αυστρία Ουγγαρία Τσεχική Δημοκρατία Πράγα, Βιέννη ή Βουδαπέστη?

lilianfal

Member
Μηνύματα
23
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
νησί του πάσχα στη χιλή
κουκλιστικη πραγα

Εγω είμαι δηλωμένος υπέρ της Βιέννης. Εχω πάει επανειλημμένα και στις 3 πόλεις τα τελυταία 2 χρόνια. Η Πράγα είναι κουκλίστικε πράγματι, δηλαδή έχει μικρά σπιτάκια που δεν έχουν καταστραφεί απο βομβαρδισμούς και έτσι κρατάει καλά διατηρημένο το προπολεμικό χρώμα . Αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί κανείς να το βρεί κανείς και αλλού. Το Salzburg είναι νομίζω πολύ καλύτερο σ αυτό. Εχει επίσης πεντακάθαρους δρόμους, μικρά καλοδιατηρημένα σπιτάκια, και βέβαια μια κουκλίστικη ατμόσφαιρα, λίγο σαν το έργο "Η μελωδία της ευτυχίας". Νομίζω ότι δεν μπορείς να πας πολλές φορές στην Πράγα (πήγα 2 φορές), αρχίζεις και τη βαρυέσαι.

Η Βιέννη έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και ξαναχτίστηκε απο φωτογραφίες. Ολα τα κτίρια Οπερα κλπ είναι ξαναχτισμένα στο παλιό στυλ. Είναι πόλη που χτίστηκε για να εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Οι εντυπώσεις δεν είχαν στόχο τους τουρίστες αλλά την πολιτική αίγλη του προηγούμενου αιώνα, όπου οι επισκέπτες έπερεπε να θαυμάζουν και λιγο να φοβηθούν την δύναμη που υπονοούσε η μεγαλόπρεπη όψη. Σε αφήνει έκθαμβο. Είναι μεγάλη. Εχει ατελείωτα events. Οι εκθέσεις είναι δεκάδες ταυτόχρονα όλο το χρόνο. Τα μουσεία δεν υπάρχουν για να υπάρχουν, αλλά για να τα βλέπεις και να εντυπωσιάζεσαι. Μουσεία με εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Το Jugendstil αλλά και η σχολή secession βγήκαν στη Βιέννη. Διαχύθηκαν σε όλες τις επαρχίες της (Πράγα, Βουδαπέστη, Μιλάνο) και υπο-επαρχίες (Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλάνα, Μπρατισλάβα, Βενετία, Τεργέστη). Το art-nouveau βγήκε στο Παρίσι αλλά αγαπήθηκε περισσότερο στη Βιέννη, όλα τα κτίρια είναι σε art-nouveau, δεν έχουν τίποτα που να θυμίζει επαρχιακή πόλη.

Η Βιέννη είναι υπέροχη για τα ανθισμένα πάρκα την άνοιξη-καλοκαίρι. Το φθινόπωρο-χειμώνα είναι καιρός για θέατρο, όπερα, συναυλία, κοντσέρτο σε εκκλησίες η σε μπαράκια. Χριστούγεννα και Πάσχα η γιορτινή ατμόσφαιρα σε κάνει να θες να περπατάς συνέχεια στο δρόμο, και ας κάνει κρύο (το κρύο αντιμετωπίζεται, η βροχή όχι).

Η Βουδαπέστη για μενα θέλει να συναγωνίζεται τη Βιέννη, αλλά φυσικά υπήρξε φαίνεται, κάποια καταπίεση (απο τη Βιέννη) σ αυτό. Πάντως η αυτοκρατορική όψη φαίνεται στις τεράστιες φαρδιές λεωφόρους και τα απέραντα πάρκα. Τα κτίρια είναι σαφώς χτισμένα ανάλογα με της Βιέννης αλλά δυστυχώς η έλλειψη χρηματων για συντήρηση, εδώ είναι σήμερα εμφανής.

Αλήθεια, γιατί οι Ελληνες δεν λένε "μένω 3 δρόμους πιο πέρα" αλλά λένε "μένω 3 στενά πιο πέρα". Αυτό είναι το χρακτηριστικό των Ελληνικών πόλεων και ίσως των Ελληνικών προτιμήσεων. Οι Ελληνες μιλάνε πάντα με συμπάθεια για τη "συνοικία με τα στενά δρομάκια". (Οιαδήποτε πολεοδομική ομοιότης με Τουρκία είναι συμπτωματική).
η πραγα ειναι κουκλιστικη σαν να εισαι σε παραμυθι
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Βουδαπέστη δεν έχω πάει δεν έχω άποψη.
Η Βιέννη είναι πανέμορφη, μάλλον είναι η λίγη η λέξη για να την περιγράψει.
Για την Πράγα το πρώτο πράγμα μου έρχεται στο μυαλό (και μένα) είναι παραμυθένια! Σκέτη μαγεία. Είναι και το πρώτο μου ταξίδι οπότε έχει μια θέση στην καρδιά μου πολύ ξεχωριστή.

Οπότε ψηφίζω Πράγα χωρίς όμως να υποβιβάζω την Βιέννη:p
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.901
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom