Προτάσεις για βιβλία

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.317
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Οι βατισμανηδες παντως ειναι στην κυριολεξια ο σκοπος του πλοιου.
Αυτος που ειναι στην κλιμακα και ελεγχει ποιος μπαινει και ποιος βγαινει.

Τελος παντων ο τυπος εγραφε καλα και η τριλογια ειναι απο τα αγαπημενα.Σε ταξιδευει.
Δεν μπορούσε βέβαια να μου ξεφύγει αυτό το βιβλίο.
Βατσιμάνης στην καραβίσια... διάλεκτο. Από το watchman που (όπως πολλές άλλες εγγλέζικες ναυτικές λέξεις), μετέτρεψαν οι ναυτικοί μας σε βατσιμάνη.
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.317
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Εδώ "Ο Κολοσσός του Μαρουσίου" του Χένρυ Μίλλερ
μτφρ. Ανδρ. Καραντώνη εκδ. Γαλαξίας

Εντυπώσεις του συγγραφέα από την επίσκεψη του στην Ελλάδα το 1939-40

Πάρτε εδώ ένα δείγμα περιεχομένων...

….Είμαι ευτυχισμένος που έφτασα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια ενός απίστευτου κύματος ζέστης ευτυχισμένους που είδα την πόλη κάτω από τις χειρότερες συνθήκες. Ένοιωσα τη γυμνή δύναμη αυτιού του λαού, την αγνότητα του, την ευγένεια του, την καρτερικότητα του. Είδα τα παιδιά, κι αυτό το θέμα μου ζέστανε την καρδιά, γιατί ερχόμουν από τη Γαλλία όπου θάλεγες πως τα παιδιά απουσιάζου6ν απ΄ αυτόν τον κόσμο. Πως δεν γεννιόταν πια. Είδα κουρελιάρηδες, κι αυτό ήταν επίσης ένας εξαγνισμός. Αυτά τα κουρέλια δεν εμποδίζουν τον Έλληνα να ζει. Δεν είναι γι αυτόν μήτε ο ολοκληρωτικός εξευτελισμούς, μήτε ο έσχατος ρύπος, που είδα σε άλλες χώρες…..


ο Άγγλος στην Ελλάδα, είναι ένας παλιάτσος που σου κάνει κακό να τον βλέπεις. Δεν αξίζει μηδέ όσο η λίγδα που στολίζει τα νύχια ενός φτωχού Έλληνα….
Οι Άγγλοι που θα είχαν εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης αν είχαν τραβήξει όσα και οι Έλληνες, κάνουν πως τους κοιτάζουν από ψηλά. ….
Αν πας στο βάθος της ιστορίας του μικρού ετούτου τόπου, θα δεις πως κ οι γυναίκες δείξαν τόσο ηρωισμό όσο κι οι άνδρες. …Η Ελληνίδα, ο ορθόδοξος Έλληνας παπάς είναι αυτοί που συντήρησαν το πνεύμα του αγώνα. Πείσμα, κουράγιο, αφοβία, τόλμη, δεν έχουν το όμοιο τους σ αυτόν τον κόσμο, για τη μεγαλοσύνη του παραδείγματος. Γιατί να ξαφνιαζόμαστε λοιπόν για τον Ντάρελ που ήθελε να πολεμήσει μαζί με τον ελληνικό στρατό; Ποιος δε θα προτιμο0ύσε για σύντροφο του στα όπλα μια Μπουμπουλίνα παραδείγματος χάρη, από ένα τσούρμο γυνακωτούς και νοσηρούς νεοσύλλεκτες της Οξφόρδης ή του Καίμπριτζ;…
Ελπίζω πως οι σπάνιοι Άγγλοι που γνώρισα στην Ελλάδα διαβάζοντας τούτες τις γραμμές πως δε θα με πάρουν εχθρό της ράτσας τους.
(σελ 38-39)


Αν πας στο βάθος της ιστορίας του μικρού ετούτου τόπου, θα δεις πως κ οι γυναίκες δείξαν τόσο ηρωισμό όσο κι οι άνδρες. …Η Ελληνίδα, ο ορθόδοξος Έλληνας παπάς είναι αυτοί που συντήρησαν το πνεύμα του αγώνα. Πείσμα, κουράγιο, αφοβία, τόλμη, δεν έχουν το όμοιο τους σ αυτόν τον κόσμο, για τη μεγαλοσύνη του παραδείγματος. Γιατί να ξαφνιαζόμαστε λοιπόν για τον Ντάρελ που ήθελε να πολεμήσει μαζί με τον ελληνικό στρατό; ...
Ελπίζω πως οι σπάνιοι Άγγλοι που γνώρισα στην Ελλάδα διαβάζοντας τούτες τις γραμμές πως δε θα με πάρουν εχθρό της ράτσας τους.
(σελ 38-39)

….Η Ελληνίδα ακόμα κ΄ ή πιο μορφωμένη, είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα γυναίκα. Σκορπά μια ευωδιά, σε ζεσταίνει, σε ζωντανεύει. Χάρη στη συγχώνευση του Μ μικρασιατικού Ελληνισμού, η καινούργια γενιά των Αθηναίων κέρδισε σε ομορφιά και σιγουριά. Το κοινό κοριτσόπουλο που βλέπεις στο δρόμο είναι καλύτερο από κάθε άποψη από την Αμερικανοπούλα, προ πάντων έχει χαρακτήρα και ράτσα, ένας συνδυασμός που κάνει αθάνατη την ομορφιά και που ξεχωρίζει για πάντα τους απογόνους των αρχαίων λαών, από τα μπαστάρδικα βλαστάρια του Νέου Κόσμου.
(σελ. 104)…

…για πρώτη φορά στη ζωή μου είχα γνωρίσει ανθρώπους που ήταν όπως έπρεπε να είναι οι άνθρωποι-δηλαδή ανοιχτοί, φυσικοί, αυθόρμητοι, με ζεστή καρδιά. Τέτοιους ανθρώπους περίμενα να βρω στην πατρίδα μου σαν μεγάλωσα κ έγινα άνδρας. Δεν τους βρήκα ποτέ μου. Στη Γαλλία βρήκα ένα άλλο τύπο ανθρώπων που τον θαύμαζα, τον εκτιμούσα, μα που δεν τον ένοιωσα; Ποτέ κοντά μου. …Η Ελλάδα μου χάρισε κάτι που η Νέα Υόρκη όχι, ούτε καν η Αμερική δεν μπορούσε να μου το πάρει.. Η Ελλάδα μ έκανε ελεύθερο και ολοκληρωμένο…Τους αγαπώ αυτούς τους ανθρώπους, καθένα κι όλους τους, γιατί μου αποκάλυψαν τις σωστές αναλογίες της ανθρώπινης ύπαρξης… Μ΄ έφεραν αντιμέτωπο με τον εαυτόν μου, με απάλλαξαν από το μίσος, τη ζήλεια, και το φθόνο….Σήμερα όπως και στα παλιά, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη σημασία για κάθε άνθρωπο που ψάχνει να βρει το εαυτό του….Κι ίσως θάπρεπε να πω ακόμα πως κανένας λαός δεν έχει τόση ανάγκη απ αυτό που μπορεί να δώσει η Ελλάδα, όσο ο αμερικάνικος.
(σελ 196)
 

phoenix

Member
Μηνύματα
69
Likes
46
Το χειμώνα που μας πέρασε διάβασα τον "Γυρισμό" της Victoria Hislop. Πολύ ωραίο μυθιστόρημα, μπλέκει την Ισπανία στη δικτατορία του Φράνκο και πολύ φλαμένκο (αγαπημένο!). Κ τώρα τελείωσα "Το κορίτσι που εξαφανίστηκε" της Τζίλιαν Φλιν, πολύ καλό και αυτό, μυστήριο, ίντριγκα σασπένς και δεν συμμαζεύεται. Εξαφανίζεται η γυναίκα από ένα παντρεμένο ζευγάρι και οι υποψίες βαραίνουν τον σύζυγο, το έκανε όμως αυτός..ή όχι?
 
Last edited by a moderator:

papastef

Member
Μηνύματα
37
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατ. Αμερική, Β. Πόλος
Να προσθεσω στην κατηγορια που αναφερει ο Madman στα καθ' ημας τον Μεγαλο Ανατολικο του Ανδρεα Εμπειρικου. Ανοικονομητο μεν (9 τομοι) ερωτικο και ταξιδιωτικο!
Έχεις απόλυτο δίκιο, συντάσσομαι απολύτως μαζί σου. Επιπλέον χρησιμοποιεί εξαιρετικά την γλώσσα.
 

papastef

Member
Μηνύματα
37
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατ. Αμερική, Β. Πόλος
Στεφαν Τσβαιχ: -Σκακιστικη Νουβελα
-Συγχυση Αισθηματων.
Να συμπληρώσω του ιδίου, "Ο κόσμος του χθες". Εξαιρετικό, σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή
 

nenena

Member
Μηνύματα
979
Likes
154
Επόμενο Ταξίδι
αναζητείται
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Κ τώρα τελείωσα "Το κορίτσι που εξαφανίστηκε" της Τζίλιαν Φλιν, πολύ καλό και αυτό, μυστήριο, ίντριγκα σασπένς και δεν συμμαζεύεται. Εξαφανίζεται η γυναίκα από ένα παντρεμένο ζευγάρι και οι υποψίες βαραίνουν τον σύζυγο, το έκανε όμως αυτός..ή όχι?
Από τα χειρότερα βιβλία που έχω διαβάσει! Προβλεπόμενο από την αρχή μέχρι το τέλος!:D
 
Last edited by a moderator:

akerboom

Member
Μηνύματα
45
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
το εξεταζω
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινικη Αμερικη
Το τελευταιο βιβλιο που διαβασα και με ενθουσιασε ειναι ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Ντειβιντ Κλοουζ,μια αντικειμενικη κατα την γνωμη μου περιγραφη της εποχης για οσους προτιμουν τα ιστορικα βιβλια.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.832
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom