Γαλλία Πως είναι στα Γαλλικά το φθηνό; Αφιέρωμα στις πόλεις της Γαλλίας.

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.384
Προς τα κει πάνω θυμάμαι και το Calais με το όμορφο δημαρχείο την Boulogne sur mer (καλούτσικη και έχει και ενα ενυδρείο)..
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Προς τα κει πάνω θυμάμαι και το Calais με το όμορφο δημαρχείο την Boulogne sur mer (καλούτσικη και έχει και ενα ενυδρείο)..

Θα γράψω στο επόμενο ποστ για αυτές τις 2 πόλεις, οι οποίες δεν μου αρέσουν καθόλου!
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Στο προηγούμενο ποστ έγραψα για τις 3 ομορφότερες πόλεις που έχω δει στο κομμάτι Nord + Pas-de-Calais, τώρα θα γράψω για τις 3 ασχημότερες ολόκληρης της Γαλλίας. Έχω αναφέρει αρκετές φορές ότι το δυνατο σημείο των Γαλλικών πόλεων είναι τα κέντρα τους, αυτές οι 3 πόλεις αποτελούν εξαίρεση. Δεν τις προτείνω αυτές τις πόλεις.

Δεν έχω κάνει καμία αναφορά σε ζωή στη Γαλλία γιατί δεν θα ήθελα να ξεκινήσει κάποια πολιτική συζήτηση. Επειδή σε αυτό το ποστ θα γράψω δύο λόγια παραπάνω για την ευγένεια των κατοίκων της περιοχής θα κάνω μόνο ένα μικρό πολιτικό σχόλιο. Στις περιοχές Nord και Pas-de-Calais υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ακροδεξιών, ειδικά στη 2η. Λόγω της ευγένειας τους δεν είναι κάτι που μπορεί να σου περάσει απ'το μυαλό, όσο άρχιζα να γνωρίζω κόσμο άρχισα να ακούω και απίστευτες τραγίλες. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες με παραδείγματα και περιστατικά. Απλά μένω σε αυτό το σχόλιο.

Dunkerque

Γύρω απ'τη Δουνκέρκη υπάρχουν πολλοί ξεχωριστοί δήμοι που βρίσκονται κολλητά πχ η παραλία βρίσκεται σε άλλο δήμο που λέγεται Malo-les-Bains. Όταν αναφέρομαι στη Δουνκέρκη συμπεριλαμβάνω και όλους αυτούς τους δήμους. Είναι η πιο ωραία απ'τις τρεις πόλεις που θα γράψω σε αυτό το ποστ. Χωρίς να αλλάζει η γνώμη μου ότι δεν αξίζει επίσκεψη. Ο @taver και η @Klair έχουν γράψει αναλυτικές ιστορίες με πληροφορίες για τα μουσεία και την ιστορία της πόλης. Σας παραπέμπω σε αυτές τις ιστορίες αν ψάχνετε τέτοιες πληροφορίες, εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εικόνα ενός κατοίκου που έζησε στην πόλη κοντά 4 χρόνια.

Χωρίς αμφιβολία η δημοφιλία της πόλης ανέβηκε πολύ χάρη στην ταινία Δουνκέρκη του Νόλαν (πολλά πλάνα της ταινίας γυρίστηκαν όντως στην παραλία της Δουνκέρκης, υπάρχουν βιντεάκια στο youtube που έχουν τραβήξει οι κάτοικοι). Στο διάστημα που βρίσκομαι στην πόλη έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο. Έχουν μετατρέψει άδειους χώρους σε πλατείες, έχουν φυτέψει δέντρα ή λουλούδια σε σημεία, ενώ επίσης έχουν κάνει αλλαγές σε όλο τον πεζόδρομο δίπλα στην παραλία. Πλέον οι ποδηλατόδρομοι περνάνε από σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Πριν την πανδημία υπήρχαν ποδήλατα του δήμου που μπορούσες να χρησιμοποιήσεις δωρεάν (αν ήσουν κάτοικος της πόλης). Τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια όλα τα αστικά λεωφορεία είναι δωρεάν. Μάλιστα το ένα πηγαίνει μέχρι τη Βελγική πόλη De Panne. Περνάνε κάθε 10 λεπτά τις καθημερινές στο διάστημα 8.00 με 19.00 και είναι σύγχρονα. Μέχρι και usb θύρες για να φορτίζεις έχουν.

Ο πεζόδρομος της παραλίας το 2017:

IMG_3443.JPG


Ο πεζόδρομος της παραλίας το 2019:

IMG_20190418_125149.jpg


Τοποθέτησαν παγκάκια, έφτιαξαν τον πεζόδρομο και γενικότερα σουλούπωσαν τον χώρο. Κατα μήκος του πεζόδρομου είναι γεμάτο καφετέριες/μπαρ/εστιατόρια. Σαν παραλία την βρίσκω αδιάφορη. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της, πέρα απ'το άσχημο/αδιάφορο κέντρο, είναι ο πολύ κακός καιρός. Έχει τόσο δυνατούς ανέμους που πολλές φορές σχηματίζονται λοφάκια άμμου στον πεζόδρομο δίπλα στην παραλία. Μπορεί να είναι τόσο δυνατοί που να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ! Ηλικιωμένοι μ'έχουν σταματήσει στο δρόμο να τους βοηθήσω να περπατήσουν γιατί φοβούνται ότι θα τους πάρει ο άνεμος ταξίδι στο άγνωστο. Πολλές φορές οι άνεμοι συνδυάζονται με βροχή. Το να κρατήσεις ομπρέλα είναι απλά αδύνατο ή ολόσωμο αδιάβροχο ή ετοιμάζεσαι για ντουζ. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να ανεβάσω βίντεο γιατί έχω ένα πολύ καλό που συνδυάζει βροχή και άνεμο. Άλλες φορές απουσιάζουν οι άνεμοι αλλά δεν είναι για να χαρείς αφού η ομίχλη είναι επίσης ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην πόλη.

IMG_20180412_120147.jpg


Επίσης όλες τις χρονιές που ήμουν εδώ χιόνισε.

IMG_20210116_133542.jpg


Το κέντρο της Δουνκέρκης δεν μου αρέσει. Του λείπει η γραφικότητα και τα ωραία κτίρια. Έχει ένα μικρό λιμανάκι που γύρω βρίσκονται ένα εμπορικό, διάφορα μαγαζιά και ένα απ΄τα παλιά κτίρια της πόλης που λειτουργεί πλέον σαν μουσείο το Musée Portuaire.

IMG_20210708_135153.jpg


Κοντά σε αυτό το λιμανάκι βρίσκεται η κεντρική πλατεία της πόλης place Jean-Bart, με τόσο άδειο χώρο που άνετα προσγειώνεται ελικόπτερο. Κι αυτή η πλατεία έχει σουλουπωθεί σε σχέση με πριν 2 χρόνια. Στην πλατεία βρίσκεται άγαλμα του Jean-Bart, ναυαρχος με σημαντικές επιτυχίες τον 17ο αιώνα. Ενώ η πόλη υπέστη τρομερές καταστροφές στη διάρκεια του 2ου ΠΠ, το άγαλμα διασώθηκε!

IMG_20210708_140033.jpg


Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται το beffroi της πόλης που είναι από τα λιγότερο εντυπωσιακά από αυτά που έχω δει. Στο beffroi βρίσκονται οι τουριστικές πληροφορίες, ενώ μπορείς να ανέβεις για θέα από ψηλά με κόστος νομιζω 3,5ε. Δεν έχω ανέβει γιατί μου έχουν πει ότι η θέα είναι απογοητευτική.

IMG_20210708_135912.jpg


Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η εκκλησία Saint-Eloi η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές και στον 1ο και στον 2ο ΠΠ. Τα σημάδια απο σφαίρες είναι ακόμα ορατά στο εξωτερικό της εκκλησίας. Μέσα είναι ανακαινισμένη και φαίνεται αρκετά σύγχρονη.

IMG_20210708_135903.jpg


Από αυτήν την εκκλησία ξεκινάει ο δρόμος με τα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης Rue de l'Amiral Ronarc'h, υπάρχουν και σε άλλα σημεία μπαρ και εστιατόρια απλά αυτός ο δρόμος είναι ο πιο κλασσικός. Για φαγητό πάντως δεν θα πρότεινα αυτό το δρόμο. Θα πρότεινα το μαγαζί 3 brasseurs. Είναι αλυσίδα, υπάρχει σε διάφορες πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Λιλ. Δεν είναι ότι έχει το καλύτερο φαγητό απλά είναι το πιο αντιπροσωπευτικό μαγαζί για την περιοχή Nord. Έχει πολλά απ'τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής και φτιάχνουν και δικές τους μπύρες που είναι κλασσικό εδώ.

Ο δρόμος Rue de l'Amiral Ronarc'h.

IMG_20210708_135925.jpg


Λίγο πιο δίπλα από αυτό το δρομάκι βρίσκεται μάλλον το πιο διάσημο κτίριο της πόλης που είναι το δημαρχείο. Εντυπωσιακό κτίριο που φαίνεται σαν την μύγα μεσα στο γάλα σε σχέση με τα άσχημα κτίρια που έχει γύρω του.

IMG_20210708_134439.jpg


Το πιο ωραίο σημείο της πόλης είναι κατα τη γνώμη μου η γειτονιά Rosendaël. Θυμίζει πολύ τις πόλεις Bergues και Saint Omer. Μάλλον έτσι πρέπει να ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της Δουνκέρκης αν δεν είχε ξαναχτιστεί όπως ξαναχτίστηκε μετά τις καταστροφές του 2ου ΠΠ.

IMG_20210708_130100.jpg
IMG_20210708_131036.jpg


Εκεί βρίσκεται και το πολιστικό κέντρο Château Coquelle με το πάρκο του. Πολύ ωραίος χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται διάφορες κατα κύριο λόγο δωρεάν εκθέσεις. Μία φορά το θέμα της έκθεσης ήταν το μεταναστευτικό στο Αιγαίο με φωτογραφίες από Μόρια. Στην έκθεση ήταν και ο Γάλλος φωτογραφός που είχε επισκεφτεί το μέρος και μου είπε πολλά για την κατάσταση.

IMG_20210708_124659.jpg


Το πιο ωραίο πάρκο της πόλης βρίσκεται στην περιοχή Coudekerque-Branche, το πάρκο Fort Louis.

IMG_20180501_120421.jpg


Ακριβώς μετά το πάρκο υπάρχει μεγάλος χώρος που μπορείς να κάνεις ιππασία ενώ υπάρχει και γήπεδο γκολφ. Μου αρέσει όμως κυρίως γιατί έχει μια φάρμα και αυτήν εδώ την ομορφιά να τρώει λάχανα.

IMG_20190421_182029.jpg


Είτε το πιστεύετε είτε όχι στη Γαλλία γιορτάζεται το Halloween ακριβώς όπως στην Αμερική! Παιδάκια ντύνονται με τρομακτικές στολές και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για γλυκά. Δεν έχω λόγια για να εκφράσω πόσο μου αρέσει αυτό το σκηνικό. Οι κινηματογράφοι διοργανώνουν κάποια ειδική προβολή εκείνη τη μέρα (συνήθως τα μεσάνυχτα) και κάνουν και διάφορα σκετσάκια, να τρομάζουν το κοινό κλπ. Η καλύτερη γιορτή που υπάρχει κατ'εμέ. Διάσημος κινηματογράφος που ετοιμάζει τέτοια events είναι το studio43. Μέχρι και ντοκιμαντέρ για την Ελληνική κρίση είχαν παίξει και είχαν γεμίσει το χώρο με φωτογραφικό υλικό από πορείες, εξάρχεια κλπ. Συγκινητικοί!

IMG_20181031_212643.jpg


Μου κάνει μεγάλη θετική εντύπωση πως σε μια τέτοια πόλη πραγματοποιούνται τόσες συναυλίες με ταβάνι σε τιμή τα 15ε! Έχω δει wovenhand, crowbar, Emma Ruth Rundle (όλοι Αμερικάνοι) και θα έβλεπα και Jinjer τον περασμένο Μάρτιο σε αυτή την τιμή. Μπορεί να μην σας λένε κάτι τα ονόματα αλλά εμένα μου φαίνεται τρελό. Το καλοκαίρι μάλιστα έχουν ενα φεστιβάλ που λέγεται la bonne aventure και πραγματοποιείται στην παραλία και έφερναν επίσης σχετικά γνωστά ονόματα στον χώρο τους (κυρίως ποπ και ηλεκτρονική) εντελώς δωρεάν. Μαζεύει άπειρο κόσμο. Βέβαια πήγα μια φορά και δεν θα πήγαινα 2η ούτε που να με πλήρωνες με τέτοια μουσική.

IMG_20180623_224926.jpg


Για την ευγένεια τους, έχω γράψει κάποια πράγματα πιο γενικά, ας γράψω και πιο συγκεκριμένα. Όπως έγραψα σε προηγούμενο ποστ σε χαιρετάνε αν διασταυρωθούν μαζί σου κι ας μην σε ξέρουν. Αν σκύψεις το κεφάλι και τους αγνοήσεις θα στραβώσουν. Στην ιστορία της @Klair έχω γράψει κάποια πράγματα για την πόλη και έχω αναφέρει ένα παράδειγμα που οδηγός λεωφορείου σταμάτησε κατέβηκε στο πεζοδρόμιο για να δώσει το καπέλο σε ανάπηρο που του είχε πέσει, ήταν σε αμαξίδιο και δεν μπορούσε να το πιάσει. Έχω δει σε φανάρι που είναι πράσινο να σταματάει κάποιος για να δώσει λεφτά σε ζητιάνο και ο κόσμος περιμένει υπομονετικά χωρίς φυσικά να κορνάρει. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον να διαμαρτύρεται επειδή περιμένει σε ουρά για να εξυπηρετηθεί ακόμα κι αν οι υπάλληλοι είναι τα ζώα μου αργά. Έχω φάει επική σαβούρα, απο αυτές που προσπαθείς να κρατηθείς όρθιος και τελικά κάνεις τσουλήθρα, σε πλατεία μπροστά απο πιτσιρικάδες με skate και όχι μόνο δεν γέλασαν αλλά σηκώθηκαν πάνω να ρωτήσουν αν είμαι καλά. Στην ηλικία που είμαι τώρα το πιθανότερο είναι ότι θα γέλαγα πόσο μάλλον να ήμουν στη δικιά τους. Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες, αυτό που ζηλεύω είναι κυρίως ότι δεν βλέπεις βανδαλισμούς. Το μεγαλύτερο σοκ το είχα πάθει όταν συμμετείχα σ'ένα πρόγραμμα που βοηθούσε μαθητές γυμνασίου να κάνουν παρουσιάσεις στα Αγγλικά. Όταν πήγα πρώτη φορά στο δημόσιο σχολείο που μου είχαν αναθέσει μου έπεσε το σαγόνι στο πάτωμα. Να θυμίσω ότι αυτή η περιοχή είναι μία απ'τις φτωχότερες στη Γαλλία. Η αίθουσα του δημόσιου σχολείου.

IMG_20200124_101225.jpg


Στην πόλη υπάρχει και μουσείο για τον 2ο ΠΠ, βρίσκεται κοντά στην παραλία και νεκροταφείο αφιερώμενο στα θύματα κατα τη διάρκεια του. Δεν τα έχω επισκεφθεί για να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες. Για το καρναβάλι της που είναι απ'τα διασημότερα σε όλη την Γαλλία τα έχω γράψει σε αντίστοιχο ποστ στο τόπικ με τα έθιμα γι'αυτό δεν εγραψα κάτι παραπάνω εδώ.

Boulogne-sur-Mer

Μετά τη Λιλ είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή και πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο. Την βρίσκω πιο άσχημη/αδιάφορη απ'τη Δουνκέρκη και χωρίς το κάτι παραπάνω για να δεις. Έχει ένα οχυρωμένο κομμάτι (citadelle) με τείχη και κτίρια που ήταν χτισμένα απ΄το 13ο αιώνα και τα διαφημίζουν ως τα παλιότερα διατηρημένα κτίρια σε αυτό το Βορειοανατολικό κομμάτι της Γαλλίας. Φυσικά αυτό το κομμάτι έχει υποστεί πολλές εργασίες αποκατάστασης. Αυτό το κομμάτι είναι σίγουρα το πιο ωραίο της πόλης αλλά είναι πολύ μικρό και απο εκεί και πέρα το χάος.

Μια απ΄τις πύλες της citadelle.

IMG_20210503_094326.jpg


Υπάρχει γραφικότητα εντός citadelle.

IMG_20210503_094752.jpg


IMG_20210503_102251.jpg


Και αυτή η πόλη διαθέτει beffroi που βρίσκεται και αυτό εντός των τειχών. Θυμίζει αυτό της Δουνκέρκης σε ακόμα λιγότερο εντυπωσιακή εκδοχή. Και σε αυτό μπορείς να ανέβεις για θέα. Δεν το έχω κάνει.

IMG_20210503_095108.jpg


Εντός των τειχών υπάρχει και κάστρο-μουσείο με ωραία γέφυρα. Το οποίο μουσείο δεν γνωρίζω ακριβώς πως και τι αλλά έχει και αρχαιοελληνικά αγγεία για εκθέματα.

IMG_20210503_101245.jpg


IMG_20210503_101207.jpg


Ο διάσημος καθεδρικός της πόλης Basilique Notre Dame βρίσκεται και αυτός εντός των τειχών. Όταν βρέθηκα στην πόλη έκαναν κάποιες εργασίες και δεν ήταν επισκέψιμος. Απογοητέυτηκα γιατί ήθελα να επισκεφθώ την κρύπτη του. Φαίνεται πολύ εντυπωσιακή.

IMG_20210503_095954.jpg


Εκτός των τειχών τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλα.

IMG_20210503_112723.jpg


Η παραλία μου φάνηκε επίσης πολύ κακή. Πολύ κοντά στο εμπορικό λιμάνι και με πολύ άσχημα παραλιακά κτίρια. Περίμενα ότι θα ήταν κάπως όμορφο αυτό το κομμάτι αφού στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η πόλη αποτελούσε διάσημο θέρετρο για τους Άγγλους.

IMG_20210503_110439.jpg


Στην πόλη υπάρχει και διάσημο ενυδρείο με την μεγαλύτερη νομίζω δεξαμενή στην Ευρώπη. Με αφήνει παγερά αδιάφορο, δεν έχω ασχοληθεί.

Calais

Η πιο άσχημη πόλη που έχω δει μέχρι στιγμής στη Γαλλία. Αν δεν κάνω λάθος έχω βρεθεί 3 φορές στην πόλη και δεν έχω ούτε μισή φωτογραφία. Γενικά δεν μου αρέσει να τραβάω πολλές φωτογραφίες, όταν το μέρος είναι και αδιάφορο δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να ασχοληθώ.

Υπάρχει και εδω οχυρωμένο κομμάτι που ακόμα και αυτό το βρίσκω αδιάφορο, πάρκα και μια παραλία που τη βρίσκω υποδεέστερη απο αυτή της Δουνκέρκης και με λιγοτερή ζωή.

Η αλήθεια είναι ότι έχει και κάτι με πολύ ενδιαφέρον. Αρχικά μπορείς να περάσεις με πλοίο στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Dover. Η διαδικασία θυμίζει αεροδρόμιο. Πρέπει να είσαι αρκετά πριν την αναχώρηση και ο ελεγχος είναι αυστηρός. Η διαδρομή κρατάει γύρω στη μιάμιση ώρα κι έχει αρκετά δρομολόγια κάθε μέρα.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι φυσικά η υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει Calais με Folkstone. Ο λόγος που μπορείς να πάρεις τρένο/λεωφορείο/οποιοδήποτε όχημα και να πας από Παρίσι ή Βρυξέλλες στο Λονδίνο χωρίς αεροπλάνο. Η διαδικασία δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο ακούγεται βέβαια. Ουσιαστικά μπαίνεις σ'ένα κουβόυκλιο που σε πηγαίνει μόνο του ενω εσύ περιμένεις στο όχημα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία στο παρακάτω βίντεο.

 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Άσχετο με την -καταπληκτική προφανώς- ιστορία, προσκυνώ tshirt Rotting Christ, ωραίος! ;) :cool:
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Chartres

Επιστροφή στην κοιλάδα της Loire με την μάλλον λιγότερο αγαπημένη μου πόλη από αυτές που έχω δει στην περιοχή. Όχι ότι είναι άσχημη ή της λείπει η γραφικότητα, απλά δεν είναι στο επίπεδο των άλλων. Τις πόλεις της Loire τις βρίσκω και κάπως υποτονικές (με εξαίρεση τη Nantes) και ειδικά την συγκεκριμένη την βρήκα πάρα πολύ υποτονική. Αν και δεν έχω εικόνα απ΄το βράδυ αφού δεν έχω διανυκτερέυσει στην πόλη.

Έχω γράψει πάρα πολλές φορές για τα κέντρα των Γαλλικών πόλεων και πόσο όμορφα τα διατηρούν και η Chartres δεν αποτελεί εξαίρεση.

IMG_20210803_115008.jpg


IMG_20210803_115438.jpg


IMG_20210803_115644.jpg


Τι κι αν υπέστη μεγάλες καταστροφες στον 2ο ΠΠ, η πόλη παραμένει όμορφη. Να σημειώσω όμως ότι εδώ δεν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά σπίτια με την τριχρωμία που συνναντάς σε άλλες πόλεις της κοιλάδας.

IMG_20210803_121913.jpg


IMG_20210803_130407.jpg


IMG_20210803_131322.jpg


Κλασσικά απ'την πόλη περνάνε και κανάλια.

IMG_20210803_115825.jpg


IMG_20210803_120316.jpg


Παρόλο τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη στον 2ο ΠΠ, ο καθεδρικός της γλίτωσε και σήμερα αποτελεί μνημείο Ουνέσκο και είναι χωρίς αμφιβολία το πιο διάσημο αξιοθέατο της. Είναι πολύ εντυπωσιακός αν και μου άφησε μια πικρία η επίσκεψη, καθώς η κρύπτη ήταν κλειστή. Είναι συνήθως ο πιο ενδιαφέρον χώρος σε έναν ναό για μένα. Τα βιτρό πάντως είναι καταπληκτικά. Διάφορες μέρες του χρόνου έχουν ένα σόου με φώτα στα τείχη του ναού. Μπορείτε να δείτε τις ημέρες εδώ: Chartres In Lights - Chartres en Lumières - Illuminations à Chartres

Δεν έμεινα βράδυ και δεν είδα το σόου.

IMG_20210803_113209.jpg


IMG_20210803_114421.jpg


Θα την πρότεινα για μια στάση να ξεπιαστείτε αν διασχίζετε την κοιλάδα.

IMG_20210803_135049.jpg


Le Mans

Μια πόλη που είναι διάσημη κατα κύριο λόγο για τους εικοσιτετράωρους αγώνες οδήγησης που γίνονται κοντά 100 χρόνια και έχουν το όνομα της πόλης. Ίσως το συγκεκριμένο event να έχει επισκιάσει και την ίδια την πόλη και είναι κρίμα γιατί η παλιά της πόλη είναι απ'τις ωραιότερες που έχω δει στη Γαλλία. Για να είμαι ειλικρινής το μοντέρνο κομμάτι της πόλη δεν μου άρεσε. Μου φαινόταν ένας αχταρμάς. Πλησιάζοντας στην παλιά πόλη αρχίζει να φτιάχνει το πράγμα.

IMG_20210803_181616.jpg


Μέχρι να φτάσεις στα καλοδιατηρημένα Ρωμαϊκά τείχη και να αρχίσει το ταξίδι στο χρόνο.

IMG_20210803_182434.jpg


IMG_20210803_182905.jpg


Περνώντας τα τείχη δεν σταματούσα να χαζεύω τα σπίτια. Ούτε εδώ βλέπεις την τριχρωμία στα σπίτια. Είναι σε διαφορετικό στυλ απ'τις άλλες πόλεις της κοιλάδας που έχω δει. Το κομμάτι αυτό ονομάζεται Cité Plantagenêt και είναι φανταστικό.


IMG_20210803_185934.jpg


IMG_20210803_191717.jpg


IMG_20210804_114322.jpg


IMG_20210803_191727.jpg


Δυστυχώς επιτρέπονται τα αμάξια σε αυτή την περιοχή και μερικές φορές χάνεται η μαγεία.

IMG_20210803_182727.jpg


Όπως επίσης σε σημεία φαίνονται τα άσχημα κτίρια της μοντέρνας πόλης που σε προσγειώνουν στο σήμερα.

IMG_20210803_191023.jpg


Κατα τη γνώμη μου η συγκεκριμένη πόλη μαζί με τις Blois, Angers και Nantes είναι πόλεις που δεν χάνονται αν βρεθείτε στην κοιλάδα της Loire.

IMG_20210803_191158.jpg


Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε διάφορα σημεία της Cité Plantagenêt γίνεται ένα σόου με φώτα όπως στα Ρωμαϊκά τείχη ή στους ναούς:

IMG_20210803_225301_HHT.jpg


IMG_20210803_223105_HHT.jpg


Ή ακόμα και σε δέντρα σχηματίζοντας πρόσωπα. Τρομερό!

IMG_20210803_224928_HHT.jpg


Το event ονομάζεται La Nuit des chimères. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: La Nuit des chimères

Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε να κλικάρετε στο "situer le tracé du parcours sur une carte interactive" και να δείτε τον χάρτη με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται κάποια προβολή.

Ανεξάρτητα απ΄το συγκεκριμένο σόου όποια περίοδο του χρόνου κι αν βρεθείτε στην πόλη, πιστεύω ότι αξίζει και διανυκτέρευση γιατί η Cité Plantagenêt είναι από μόνη της πολύ ατμοσφαιρική.

Είναι τόσο ωραίο αυτό το κομμάτι της πόλης που παρόλο που έχει και ποτάμι η βόλτα δίπλα από αυτό μου φάνηκε αδιάφορη.

IMG_20210803_190018.jpg


Η Αλσατία όσο πάει και απομυθοποιείται στα μάτια μου.

IMG_20210803_190217.jpg


IMG_20210803_190248.jpg
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Angers

Όταν έγραψα για πρώτη φορά για πόλεις της κοίλαδας της Loire, είχα γράψει ότι η Angers είναι αυτή που μου άρεσε περισσότερο. Πλέον έχοντας δει μερικές ακόμα συνεχίζω να έχω την ίδια γνώμη. Εδώ μπορείτε να δείτε και την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών με την τριχρωμία, ξύλινα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια κι ένα απ'τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Είναι σχετικά μεγάλη και κάποιος πιο απλωμένη απ'τη Blois και γι'αυτό από μακριά δεν φαίνεται το ίδιο γραφική.

IMG_20210805_112740.jpg


Έχει την τύχη να περνάει ο ποταμός Maine από ωραίο μέρος της πόλης, πράγμα που την ανεβάζει πολύ.

IMG_20210804_201334.jpg


Στο βάθος βλέπετε τον καθεδρικό της πόλης Saint-Maurice d'Angers. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι κάποια αγάλματα και κάποια σημεία των καθεδρικών ακόμα και Γοτθικού στυλ μια φορά κι έναν καιρό είχαν χρώμα. Στην είσοδο του συγκεκριμένου καθεδρικού κάποια χρώματα είχαν διατηρηθεί, σε κάποια φάση έγιναν και εργασίες για να επαναφέρουν το χρώμα και σήμερα εξακολουθούν να είναι ορατά. Αν δεν κάνω λάθος εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες να επαναφέρουν τα χρώματα. Αυτό το κομμάτι προφυλάσσεται και δεν είναι φιλικό στις φωτογραφίσεις. Ελπίζω να παίρνετε μια ιδέα.

IMG_20210804_204636.jpg


Η περιοχή γύρω απ'τον καθεδρικό είναι πολύ ωραία για βόλτα.

IMG_20201227_160955.jpg


Στην απέναντι πλευρά του ποταμού υπάρχει επίσης γραφικότητα.

IMG_20210805_113236.jpg


IMG_20210805_121925.jpg


Αν διασχίσετε την rue beaurepaire θα δείτε και τα χαρακτηριστικά σπιτάκια. Όχι στο βαθμό που τα βλέπεις στη Rennes.

IMG_20210804_201751.jpg


IMG_20210804_201950.jpg


Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το κάστρο της, του οποίου διατηρούνται οι πύργοι τα τείχη και κάποιες αίθουσες.

IMG_20210804_194756.jpg


IMG_20201227_130016.jpg


Η επίσκεψη σε κάστρα και παλάτια δεν με τραβάει. Μου αρέσουν οι καστροπολιτείες και με εντυπωσιάζουν αν είναι καλοδιατηρημένο το εξωτερικό τους. Οι επισκέψεις στις αίθουσες συνήθως με αφήνουν αδιάφορο. Εδώ υπάρχει μια εξαίρεση, ναι μεν έχουν κάποιες αίθουσες αφιερωμένες σε όπλα, πανοπλίες και ενδυμασίες της εποχής αλλά αυτό που πουλάνε κυρίως είναι η ταπετσαρία του 14ου αιώνα που απεικονίζει την αποκάλυψη σε συνδυασμό με τον πόλεμο Αγγλίας-Γαλλίας (la tenture de l'Apocalypse). Δεν είναι μόνο ότι έχουν καταφέρει να την διατηρήσουν σε τρομερή κατάσταση, δεν είναι ότι έχουν πολλές επεξηγήσεις στο τι θα δεις πριν μπεις στην αίθουσα, αυτό που το κάνει επικό είναι το πως το εκθέτουν. Σε μια σκοτεινή αίθουσα με φωτισμό μόνο στην ταπετσαρία. Έξτρα μαγκιά τα καθίσματα απέναντι απ'την ταπετσαρία για να το ευχαριστηθείς.

IMG_20210805_115944.jpg


Εν τω μεταξύ τι σχεδίαζαν τα άτομα, ούτε εξώφυλλα για black metal συγκρότημα να έφτιαχναν.

IMG_20210805_114225.jpg


Πολύ κοντά στο κάστρο βρίσκεται και το πιο παλιό σπίτι της πόλης που χρονολογείται το 1400 και είναι απλά υπέροχο.

IMG_20210805_141244.jpg


Δίπλα σε αυτό βρίσκεται η Crêperie du Château την οποία καραπροτείνω. Πολύ καλές κρέπες και galette και πολλά είδη μηλίτη. Μια κρέπα, μια galette και κάτι να πιεις βγαίνει γύρω στα 20ε, για Γαλλία λες και ευχαριστώ. Στα παραπάνω προσθέστε ότι είναι πολύ όμορφος χώρος σαν τα Γαλλικά μαγαζιά που βλέπετε σε ταινίες.

IMG_20210805_141232.jpg


Nantes

Συνήθως όταν προτείνω πόλεις, ειδικά σε άγνωστους, προτιμώ να έχουν κάποια αξιοθέατα ή να είναι τόσο γραφικές ώστε να μην τους πάρω στο λαιμό μου. Εδώ θα κάνω μια εξαίρεση. Δεν θεωρώ ότι η Nantes έχει κάποιο πολύ δυνατό αξιοθέατο ή είναι τόσο ωραία που να αξίζει επίσκεψη, είναι όμως με διαφορά η πιο ζωντανή πόλη που έχω δει στη Loire. Μου θύμισε νότια Γαλλία. Το κέντρο είναι γεμάτο μπαράκια, καφέ, εστιατόρια. Κόσμος πάει κι έρχεται. Επειδή τις υπόλοιπες πόλεις της Loire τις βρίσκω αρκετά υποτονικές θα πρότεινα διανυκτέρευση εδώ αν σας λείψει αυτό.

Δεν είναι άσχημη πόλη ούτε αυτή φυσικά. Την τριχρωμία στα σπίτια τη συνναντάς κι εδώ. Απλά λόγω του ότι είναι μεγαλύτερη κι απ'την Angers, τα κτίρια είναι μεγαλύτερα και δεν είναι το ίδιο γραφικά.

IMG_20210805_204926.jpg


IMG_20210806_122539.jpg


Έχω γράψει για τους ανοιχτούς άδειους χώρους που είναι οι Γαλλικές πλατείες. Στη Δουνκέρκη έγραφα ότι μπορεί να προσγειωθεί ελικόπτερο, στη Nantes αγκυροβόλησε καράβι!

IMG_20210806_142426.jpg


Το κέντρο έχει παντού μαγαζιά για να φας/πιεις.

IMG_20210806_143053.jpg


Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα μαγαζιά ή τα εμπορικά κέντρα, πιστεύω ότι αξίζει ένα πέρασμα απ'τη Pommeraye.

IMG_20210806_123212.jpg


Η πόλη διαθέτει και κάστρο. Δεν το έχω επισκεφθεί μέσα. Η περιοχή γύρω είναι ωραία για βόλτα. Παρατηρήστε αριστερά ένα μεταλλικό σωλήνα με κλίση προς τα κάτω. Είναι τσουλήθρα! Μπορείς να βγεις απ'το κάστρο από εκεί!

IMG_20210806_143741.jpg


Πέτυχα και latin συναυλία ένα βράδυ στον εξωτερικό χώρο του κάστρου. Γενικά γίνονται πραγματάκια στην πόλη.

IMG_20210805_213743.jpg


Στα πολύ θετικά της πόλης είναι ότι δίπλα στο σταθμό των τρένων υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο, το jardin des plantes. Αντί λοιπόν να περιμένεις στον άχαρο χωρο του σταθμού, μπορείς να αράξεις σε αυτό το πολύ όμορφο πάρκο.

IMG_20210806_152125.jpg


IMG_20210806_150237.jpg


Για το τέλος άφησα αυτό που με κέρδισε περισσότερο στην πόλη και ίσως είναι ο λόγος που κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να την ξαναεπισκεφθώ. Στη Nantes γεννήθηκε ο Jules Verne. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα στη ζωή μου ήταν το ταξίδι στο κέντρο της γης. Είχα πάθει πλάκα από την φαντασία και τις εικόνες που μου δημιουργούσε. Κάποιοι αρχιτέκτονες λοιπόν είχαν την ιδέα με έμπνευση τον Jules Verne να αλλάξουν τελείως μια αδιάφορη πλατεία και να φτιάξουν ένα μέρος με μηχανικά δέντρα και ζώα σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ που περιλαμβάνει από κρεμαστούς κήπους, ένα δέντρο στο οποίο θα μπορείς να μετακινείσαι απο κλαδί σε κλαδί με μηχανοκίνητους πελεκάνους και διάφορα ακόμα μηχανικά ζώα ή έντομα (Les machines de l'île - Machine of the isle of Nantes). Πολύ έξυπνη κίνηση στη νησίδα της Nantes που είναι πνιγμένη στην άσφαλτο και τα άσχημα κτίρια. Αγοράζεις εισιτήριο για να δεις τα μηχανοκίνητα ζώα και νομίζω ότι ακόμα κι αν το πάρεις online πρέπει να περιμένεις στην ουρά για να μπεις. Αν δείτε ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια online μην απογοητευτείτε, στο ταμείο πουλάνε έξτρα εισιτήρια. Δεν μπήκα να τα δω γιατί δυστυχώς δεν είχα πολύ χρόνο. Αυτό που είδα ήταν ο ελέφαντας που κάνει βόλτα στην πλατεία (επίσης αγοράζεις εισιτήριο). Έχουν κάνει τρομερή δουλειά. Μέχρι και τα βλέφαρα του κουνιούνται!

IMG_20210806_111055.jpg


IMG_20210806_111319.jpg


IMG_20210806_111940.jpg


Η διαδρομή απ'ότι κατάλαβα παίρνει αρκετή ώρα, ενώ κάνει και στάσεις. Αν θέλετε να ανεβείτε στον ελέφαντα και να δείτε και τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα, υπολογίστε να φάτε μισή μέρα εδώ.

Υπάρχει και μουσείο αφιερωμένο στον Verne αλλά λόγω του ότι βρίσκεται αρκετά μακριά απ'το κέντρο και επειδή τους Γάλλους δεν τους πολυεμπιστεύομαι σε τέτοιου είδους μουσεία δεν το επισκέφθηκα.

Αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν το πρότζεκτ με τους πελεκάνους τα δέντρα κλπ θα την ξαναεπισκεφθώ σίγουρα.

IMG_20210806_163637.jpg
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Οι διάσημες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Γαλλίας όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε βρίσκονται στη Αλσατία. Για τους Γάλλους όμως υπάρχουν κι άλλες δημοφιλείς πόλεις για την περίοδο των Χριστουγέννων όπως οι Nancy και Metz. Πόλεις στην περιοχή Lorraine (η πατρίδα της περίφημης quiche lorraine!) που οι γιορτές τους ουσιαστικά ρίχνουν το βάρος στη γιορτή του Saint Nicolas όμως ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα με σπιτάκια, διάφορες δραστηριότητες για παιδιά κλπ. Οι εκδηλώσεις κρατάνε από αρχές Δεκέμβρη μέχρι αρχές Γενάρη.

Nancy

Η πόλη που κατάφερε να παραμείνει στη Γαλλία όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την περιοχή Alsace-Lorraine. Αυτή η πόλη έχει χωρίς αμφιβολία την καλύτερη πλατεία που έχω δει στη Γαλλία (χωρίς ανταγωνισμό καν) και μία απ'τις καλύτερες πλατείες που έχω δει γενικά (ίσως να είναι και η καλύτερη, θέλει σκέψη αυτό) την πλατεία Stanislas. Αυτή η πλατεία χτίστηκε τον 18ο αιώνα με εντολή του Πολωνού βασιλιά Stanisław Leszczyński που ήταν και δούκας στην περιοχή Lorraine και πεθερός του βασιλιά της Γαλλίας Louie του 15ου. Είναι πραγματικό ταξίδι στο χρόνο να βρίσκεσαι σε αυτή την πλατεία. Η πλατεία Stanislas μαζί με τα κτίρια και τις κοντινές πλατείες Carrière και Alliance ανήκουν στη λίστα της Ουνέσκο.

Μία απ'τις εισόδους στην πλατεία γίνεται απ'την αψίδα Héré. Προσέξτε πόσο διακριτικές είναι οι καφετέριες πάνω στην πλατεία. Αγνοήστε αυτό που φαίνεται στο background για την ώρα.
IMG_20211227_105622.jpg


Οι υπόλοιπες είσοδοι στην πλατεία είναι σε αυτό το στυλ:

IMG_20211227_105549.jpg


Ή ακόμα καλύτερα σε αυτό:

IMG_20211227_105415.jpg


Το κτίριο που ξεχωρίζει στην πλατεία είναι το δημαρχείο, ενώ στη μέση στης πλατείας βρίσκεται ένα άγαλμα του Stanisław. Αρχικά το άγαλμα που βρισκόταν σε αυτή την θέση ήταν του Louie του 15ου, μετά τη Γαλλική επανάσταση και το τέλος της μοναρχίας το αντικατέστησαν και πολύ αργότερα τοποθετήθηκε το άγαλμα του Stanisław που βλέπουμε σημερα. Προσέξτε ότι παρόλο τη γιορτινή περίοδο η πλατεία δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

IMG_20211227_105328.jpg


Δεν ξέρω αν βγαίνει στις φωτογραφίες το συναίσθημα που μπορεί να σου προκαλέσει το να περπατάς σε μια τέτοια πλατεία. Η πλάκα είναι ότι μέχρι τις αρχές του '80 χρησιμοποιούσαν αυτό το χώρο για πάρκινγκ! Αυτός που είχε την ιδέα αξίζει φυλάκιση. Η τοπική αυτοδιοίκηση δαπάνησε τρελά ποσά για να το επαναφέρουν σε αυτή την κατάσταση. Το βράδυ στα τείχη του δημαρχείου είχαν ένα σόου με φώτα με την ιστορία του Saint Nicolas. Αυτή την αθώα παιδική ιστορία που ο Saint Nicolas γλίτωσε κάτι παιδιά από έναν χασάπη! Clive Barker κράτα σημειώσεις!

IMG_20211227_181910_HHT.jpg


Δεν ξέρω αν λόγω του χαρακτηρισμού Ουνέσκο πρέπει να τηρούν κάποια πράγματα πάντως τις αγορές τις βλέπεις σε παράδρομους κι όχι σε αυτές τις πλατείες. Η δε "απαραίτητη" ρόδα βρίσκεται μεταξύ Stanislas και Carrière όπως φάνηκε και στη φώτο με την αψίδα. Μπράβο τους γι'αυτό.

IMG_20211227_091131.jpg


Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται το πάρκο Pépinière που κάποτε ήταν ζωολογικός κήπος με άγρια ζώα. Μία απ'τις ευχάριστες εκπλήξεις που τα άγρια ζώα αντικαταστάθηκαν από οικόσιτα. Τα πιο εξωτικά που έχουν μείνει πρέπει να είναι τα λευκά παγόνια.

IMG_20211227_094842.jpg


Τα οποία μάλιστα κινούνται και ελεύθερα έξω αν κατάλαβα καλά. Κατα τ'άλλα έχει κατσίκια, κότες, κουνέλια, πρόβατα κλπ. Και κανα σκιουράκι να κόβει βόλτες ενδιάμεσα.

IMG_20211227_092331.jpg


Στο πάρκο υπάρχουν διάφορα αγάλματα, μεταξύ αυτών και του Rodin. Όπως και σε πολλές άλλες Γαλλικές πόλεις και σε αυτήν η πολιτισμική κουλτούρα είναι φανερή. Στην καταπληκτική πλατεία Στάνισλας υπάρχει μουσείο καλών τεχνών.

IMG_20211227_091731.jpg


Το κέντρο της πόλης είναι όμορφο επίσης. Απλά λόγω της απίστευτης -από άλλη εποχή- πλατείας, αυτή φαίνεται ξένο σώμα ακόμα και στο σχετικά γραφικό κέντρο. Στο βάθος φαίνεται η εντυπωσιακή πύλη του 14ου αιώνα porte de la Craffe που πλέον είναι είσοδος στο κέντρο της πόλης.

IMG_20211227_100613.jpg


IMG_20211227_100915.jpg


Περνάει και ποτάμι απ'την πόλη, αλλά δυστυχώς όχι από φωτογενές σημείο.

IMG_20211227_114458.jpg


Ένας απ'τους κύριους εμπορικούς δρόμους που λόγω της περιόδου νόμιζα ότι θα γινόταν πανικός. Ψόφια πράγματα, όπως και η γενικότερη εικόνα μου για την πόλη, της έλειπε η ζωντάνια. Υποψιάζομαι ότι λόγω των φοιτητών εκτός εορταστικής περιόδου θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

IMG_20211227_121952.jpg


Από τη Nancy ξεκίνησαν τα macaron. Μόνο το μπισκότο ουσιαστικά, η κρέμα προστέθηκε αργότερα. Το μαγαζί που υποτίθεται έχει την αυθεντική συνταγή υπάρχει ακόμα, λέγεται maison des Sœurs Macarons και βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Στάνισλας. Έχει γενικά μόνο τοπικά προϊόντα και γι'αυτό αξίζει ένα πέρασμα Maison des Soeurs Macarons

IMG_20211227_180810.jpg


Δοκίμασα αυθεντικά μακαρόν, συμπαθητικά είναι αλλά τους λείπει η κρέμα που είναι το καλύτερο υλικό τους κατά τη γνώμη μου.

IMG_20211227_184619.jpg


Metz

Πόλη με πλούσια ιστορία και με στρατηγική σημασία αφού βρίσκεται πολύ κοντά και στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο. Την κατέκτησαν και οι Κέλτες και οι Ρωμαίοι ενώ μέχρι το τελος του 1ου ΠΠ ανήκε ακόμα στη Γερμανία. Με μια βόλτα στην πόλη είναι εμφανές ότι είναι μια ιστορική παλιά πόλη και λόγω των κτηρίων και των στενών δρόμων και πεζόδρομων που είναι κατά βάση πλακόστρωτοι. Πολύ πιο ζωντανή πόλη απ'τη Nancy. Δεν ξέρω αν είναι λόγω της τοποθεσίας της που είναι εύκολο να πας από Γερμανία ή Λουξεμβούργο πάντως γινόταν πραγματικά χαμός από κόσμο. Την ευνοεί ότι το ιστορικό της κέντρο είναι γεμάτο μαγαζιά.

IMG_20211228_122035.jpg


IMG_20211228_123006.jpg


IMG_20211228_113606.jpg


Το σύμβολο της πόλης είναι μάλλον η πύλη Porte des Allemands που αποτελούσε κομμάτι των οχυρώσεων τον 13ο αιώνα και η οποία βρίσκεται λίγο μακριά απ'το κέντρο. Είναι αρκετά εντυπωσιακή.

IMG_20211228_112430.jpg


IMG_20211228_112638.jpg


Βέβαια δεν είναι το παλιότερο κτίριο της πόλης. Στη Metz βρίσκεται η παλιότερη εκκλησία της Γαλλίας και μία απ'τις παλιότερες της Ευρώπης η Saint-Pierre-aux-Nonnains. Λειτουργούσε ήδη απ'τον 4ο αιώνα όταν η Metz ήταν ακόμα Γαλλο-Ρωμαϊκή. Με την πάροδο των αιώνων πρόσθεταν πράγματα για να φτάσει στη σημερινή της μορφή. Δυστυχώς δεν την επισκέφθηκα μέσα γιατί οι ημέρες και ώρες επίσκεψης είναι συγκεκριμένες. Αν δεν κάνω λάθος πραγματοποιούνται και γάμοι στη συγκεκριμένη εκκλησία. Είναι πολύ καλόγουστη.

IMG_20211228_164430.jpg


Και σε αυτή την πόλη περισσεύει ο πολιτισμός μάλιστα η όπερα της είναι η παλιότερη όπερα στη Γαλλία που λειτουργεί ακόμα ως τέτοια. Τα λόγια είναι περιττά και για το κτίριο και για τον εξωτερικό του χώρο. Στη Metz υπάρχει και μουσείο Centre Pompidou.

IMG_20211228_121132.jpg


Ενώ και το ποτάμι Moselle με τους παραπόταμους περνάνε από ωραία σημεία της πόλης και δίνουν μια γραφική εικόνα σε αντίθεση με τη Nancy.

IMG_20211228_120911.jpg


IMG_20211228_122306.jpg


Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει ο καθεδρικός της. Ένα επιβλητικό κτίριο με άπειρα βιτρώ. Απ'όσο διαβάζω η συνολική έκταση των βιτρώ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

IMG_20211228_114904.jpg


Δεν θα κρύψω ότι μου χτύπησε άσχημα ότι ανάμεσα στην εκκλησία και τα ωραία γύρω κτίρια είχε στηθεί ο κλασσικός συρφετός με τη ρόδα και τα λοιπά. Πρέπει να μέτρησα 4-5 χριστουγεννιατικες αγορές σε διάφορα σημεία της πόλης. Δεν μπορούσαν να αφήσουν αυτό το σημείο τουλάχιστον ελεύθερο;

IMG_20211228_120317.jpg


Δίπλα στον καθεδρικό, βρίσκεται η κλειστή αγορά της πόλης με πολλά τοπικά προϊόντα αλλά ακόμα και με μέρη για να φας.

IMG_20211228_120357.jpg


Γενικά δεν τσιγκουνεύτηκαν τους στολισμούς.

IMG_20211228_114317.jpg


IMG_20211228_120727.jpg


Και ο σιδηροδρομικός σταθμός της είναι πολύ ωραίο κτίριο.

IMG_20211229_082612.jpg


Θα κλείσω λέγοντας ότι αν βρεθείτε σε αυτές τις πόλεις, μην ξεχάσετε να φάτε quiche lorraine. Είναι σε άλλο επίπεδο εκεί!
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Στην πολύ ωραία κεντρική πλατεία έχουν φτιάξει και εκκλησία αφιερωμένη στη Jeanne d’Arc (το κτίριο που μοιάζει με πυραμίδα). Συμπαθάτε με για τη στραβή φώτο.

IMG_20210101_133926.jpg
Την ίσιωσα λίγο 😊
_20211231_194715.JPG


Νταξει το νήμα σκίζει! Το αγαπημένο μου για το 2022 🤘
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.119
Likes
20.350
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Οπως τα βλεπω τα αυθεντικα macarons χωρις χρωμα και κρεμα, ειναι αυτο το γλυκο που εμεις λεμε "εργολαβοι".
Εργολάβος (γλυκό) - Βικιπαίδεια
Το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου... Το macaron έχει απορριφθεί ήδη. Αυτό με τη μουστάρδα που λέγαμε χθες όμως το κρατώ, γιατί τη μουστάρδα τη λατρεύω!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.999
Likes
40.898
Το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου... Το macaron έχει απορριφθεί ήδη. Αυτό με τη μουστάρδα που λέγαμε χθες όμως το κρατώ, γιατί τη μουστάρδα τη λατρεύω!
Θα παω την αποψαρα μου. Εφερα μουσταρδες απο τη Ντιζον, αθλος να φερεις με τους περιορισμους του 1 λ μπουκαλακια στη βαλιτσα. Της παρεας μου που το ειδε πιο "ελα μωρε" τις κρατησαν στο αεροδρομιο και επεσε κλαμα.. Δεν ειχαν διαφορα απο τη μουσταρδα Ντιζον σε καθε ντελικατεσεν στην Ελλαδα, ουτε στην τιμη. Βασικα τις πηρα για δωρακια, αντι για μαγνητακια. Στην κουζινα τους δεν την ειδα πουθενα.
Τα μακαρονς τα βρισκουμε κι εδω στο Paul, δεν ειναι παλι απο τα πραγματα που στερουμαστε.
Αλλα ειναι τα χαιλαιτ της κουζινας εκει και ειναι ευκολα: ο,τι γραφει στο μενου "μπουργκινιον". Και βασικα το κρασι. Θα τα πουμε πριν πας.

Cuisine bourguignonne — Wikipédia
 
Last edited:

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.538
Likes
8.501
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Οπως τα βλεπω τα αυθεντικα macarons χωρις χρωμα και κρεμα, ειναι αυτο το γλυκο που εμεις λεμε "εργολαβοι".
Πολύ σωστή παρομοιωση. Έχουν αυτό το μαστιχωτο. Αν και δεν έχω πετύχει εργολαβο (χειρότερο όνομα για γλυκό που έχει υπαρξει) χωρίς κρέμα ή μαρμελάδα. Επίσης να πω ότι αν και αυτά τα μακαρον φαίνονται σκετα είναι πολύ γλυκά.

Αλλα ειναι τα χαιλαιτ της κουζινας εκει
Περί ορέξεως αλλά εμένα τα μακαρον μου φαίνονται τριτοτεταρτα γλυκά για Γαλλία. Αυτά που αγοράζεις για κάποια επίσκεψη αλλά όχι για το σπίτι σου. Υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές πιστεύω.

😁 ευχαριστώ! Έχω το κακό συνηθειο να μην κοιτάω προσεκτικά τι φώτο τράβηξα εκείνη τη στιγμή. Σ'ευχαριστω και για τα καλά σου λόγια κι αν χρειαστείς βοήθεια ή προτάσεις μην διστασεις!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.641
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom