Πόσο κόστισε το κάθε ταξίδι;

alma

Member
Η μεταφορά σε έναν προορισμό παίζει μεγάλο ρόλο στο κόστος. Φέτος πήγαμε Πελοπόννησο με ΙΧ υβριδικό που καίει ελάχιστα και μας βγήκε η μεταφορά πολύ φθηνότερα τόσο από το να πηγαίναμε αεροπορικώς εξωτερικό, όπου πάντα παίρνουμε και το λιγότερο μια βαλίτσα ανα 2 άτομα, όσο και από το να πηγαίναμε κάπου με πλοίο.

Από εκεί και πέρα αποφασίζεις αν θα ξοδέψεις αυτά που γλύτωσες σε εξόδους εκεί, ή αν θα μαγειρεύεις σπίτι(κάποιοι το θεωρούν μαρτύριο να το κάνουν και στις διακοπές αυτό και ούτε πρωινό δεν φτιάχνουν στο δωμάτιο).

Εμείς είχαμε μαζί από ένα σωρό βιολογικά φρούτα, μέχρι μπάρες δημητριακών που δεν θα μπορούσαμε να κουβαλάμε αν πηγαίναμε αεροπορικώς-θα βγαίναμε υπέρβαρο....

Evi_Stav

Member
Νομίζω ότι αυτό που ανεβάζει το ημερήσιο κόστος στα 50 ευρώ είναι ό,τι μπαίνει κάτω από τις "δραστηριότητες" που σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνουν ξεναγό, μεταφορά με βαν, κρουαζιέρα, trekking, καταδύσεις κτλ. Πράγματα που συνήθως στην Ευρώπη δεν τα κάνουμε ή τα κάνουμε χωρίς να πληρώνουμε έξτρα χρήματα σε πρακτορεία, αλλά εκεί, λόγω περιορισμένου χρόνου και ανάγκης να κάνουν τα must do, τα δίνουν.
Ακριβώς αυτό!

Το μόνο που ανέβασε το budget ήταν οι δραστηριότητες, τις οποίες λες μια φορά στη ζωή μου τις κάνω, δεν θα τις τσιγκουνευτώ!

Τις περισσότερες από αυτές προσπαθήσαμε να τις κάνουμε μόνοι μας, χωρίς ξεναγό και χωρίς μεταφορά, αλλά και πάλι ήταν ΛΙΓΟ πιο οικονομικές από τις αντίστοιχες στην Ευρώπη:
25 ευρώ για τάισμα ελεφάντων
25 ευρώ για bamboo rafting
60 ευρώ για διαμονή σε πλωτό σπίτι μέσα στη λίμνη
60 ευρώ για snorkelling σε κοραλιογενείς περιοχές στο Koh Tao

170 ευρώ το άτομο ήταν μόνο αυτά από τα 800.

Μετά, θα σας κάνω μια ανάλυση για να ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε:

Πληρώνεις εισόδους σε διάφορα national parks! Για να δεις κάποιους καταρράκτες ή να πας σε κάποιες περιοχές έχει 10 ευρώ είσοδο! Το ίδιο και σε ναούς! Σίγουρα έφυγε άλλο ένα 100αρι εκεί.

Μας μένουν 530 ευρώ για φαγητά, ταξί, ενοικίαση μηχανής, ποτά (δεν τα τσιγκουνευτήκαμε καθόλου τα κοκτειλς που είχαν 5 ευρώ το ένα) και ψώνια!

Σίγουρα ψωνίσαμε ρούχα και σουβενίρ ύψους 100 ευρώ ο καθένας! Αγοράσαμε και βαλίτσα με 20 ευρώ για την επιστροφή για να χωρέσουν :p

Μένουμε στα 410 ευρώ, εκ των οποίων τα 160 περίπου έφυγαν σε ταξί (δεν μπήκαμε στην ταλαιπωρία του να πάμε ΠΟΥΘΕΝΑ με τα μέσα, γιατί τα ταξί ήταν ΠΟΛΥ φθηνά. Και από τα αεροδρόμια στα ξενοδοχεία με ταξί πηγαίναμε).

Μας μένουν 250 ευρώ για φαγητό και ποτό = 15 ευρώ τη μέρα!

Αν τα βάλεις κάτω, δεν νομίζω πως πας 16 μέρες στην Ευρώπη ΠΟΥΘΕΝΑ με 2000 ευρώ και να ψωνισεις, να φας απειρα, να δεις πολλα αξιοθεατα κλπ!

Στην Πολωνια πηγαμε προπερσι, που θεωρειται και οικονομικη, για 10 ΜΕΡΕΣ αντι για 16 και χαλασαμε 1800 ευρω ο καθενας!

paefstra

Member
Αν τα βάλεις κάτω, δεν νομίζω πως πας 16 μέρες στην Ευρώπη ΠΟΥΘΕΝΑ με 2000 ευρώ και να ψωνισεις, να φας απειρα, να δεις πολλα αξιοθεατα κλπ!

Στην Πολωνια πηγαμε προπερσι, που θεωρειται και οικονομικη, για 10 ΜΕΡΕΣ αντι για 16 και χαλασαμε 1800 ευρω ο καθενας!
Nαι πας και τρως και βλεπεις απειρα αξιοθεατα, το κανω συνεχεια 100/μερα. Ειδικα αν οπως λες πας μονο 6-7 φορες εστιατοριο και τρως απο καντινες, ιδιο στιλ ταξιδιου.

. Για ψωνια οχι, μονο αν βρεις υπαιθρια αγορα με ταιλανδεζικη ποιοτητα (εχω βρει αλλα δεν ψωνισα).
Για την Πολωνια πρεπει να ειστε φαινομενο 180 τη μερα.

Last edited:

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Το μόνο που ανέβασε το budget ήταν οι δραστηριότητες, τις οποίες λες μια φορά στη ζωή μου τις κάνω, δεν θα τις τσιγκουνευτώ!
Έτσι!
Για όσους τσιγκουνεύονται ας βρουν ένα χόστελ και ας γυρνούν σαν την άδικη κατάρα γύρω από το κατάλυμα... Τουρισμός είναι και αυτός ;) :haha:

Evi_Stav

Member
Εγώ κολλάω στο φαγητό στις καντίνες και στις αγορές επειδή εχω ακούσει διάφορα για γαστρεντεριτιδα και εκεί από ότι βλέπω οι γνώμες διίστανται...
Δεν είχαμε πραγματικά κανένα πρόβλημα! Παίρναμε βέβαια και προβιοτικα για να βοηθήσουν την καλή λειτουργία του εντέρου!

Εγώ αυτό που είχα ακούσει από φίλους που έχουν πάει και το επιβεβαιώνω στο 100% είναι πως το τοπικό φαγητό από καντίνα δεν θα σε πειράξει, θα σε πειράξει οτιδήποτε ευρωπαϊκού τύπου (ίσως γιατί ξεσυνηθιζει το στομάχι σου τις γεύσεις; Ίσως γιατί δεν το προσέχουν αρκετά;)!

Πραγματικά το μόνο που με πείραξε ήταν ένα burger που έφαγα από μαγαζί μέσα σε εμπορικό κέντρο!

Evi_Stav

Member
Nαι πας και τρως και βλεπεις απειρα αξιοθεατα, το κανω συνεχεια 100/μερα. Ειδικα αν οπως λες πας μονο 6-7 φορες εστιατοριο και τρως απο καντινες, ιδιο στιλ ταξιδιου.

. Για ψωνια οχι, μονο αν βρεις υπαιθρια αγορα με ταιλανδεζικη ποιοτητα (εχω βρει αλλα δεν ψωνισα).
Για την Πολωνια πρεπει να ειστε φαινομενο 180 τη μερα.
Δεν έχω καταλάβει γιατί τα χωρίζεις ολα ανά μέρα! Θα σου κάνει πάλι ανάλυση κόστους από όσο θυμάμαι γιατί πάνε 2 χρόνια:

Τα αεροπορικά ήταν γύρω στα 300 πήγαινε έλα με μεγάλη βαλίτσα το άτομο (κρύο ακόμα και το καλοκαίρι, δεν μπορούσαμε να τα χωρέσουμε όλα σε χειραποσκευες, πήραμε βαλίτσα)!

Μετά νοικιάσαμε αυτοκίνητο γιατί κάναμε roadtrip που ήταν γύρω στα 200 το άτομο! Οι βενζίνες του άλλα 100-150 για αυτές τις μέρες!

Από τα 1800 μένουμε κοντά στα 1100!

Οι διαμονές οικονομικές αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση τόσο φθηνές όσο η Ταϊλάνδη! Ο μέσος όρος ήταν 30-35 ευρώ το βράδυ/άτομο (στην Ταϊλάνδη τόσο έκανε το δίκλινο και ακόμα πιο φθηνά μερικά)! Άρα άλλα 350 ευρώ εκεί!

Μένουμε στα 750 ευρώ που όντως ήταν φαγητό, ποτό, είσοδοι σε μουσεία/αξιοθέατα, ψώνια! 75 ευρώ/μέρα επομένως και όχι 180 που είπες εσύ!

paefstra

Member
Γιατι στο τοπικ αυτο κανουμε αναλυση συμπεριλαμβανοντας τα αεροπορικα. Αν για καποιο λογο οταν καποιος παει Ασια δεν βαζει μεσα τα αεροπορικα 700 τοτε η εικονα δεν ειναι σαφης.

Evi_Stav

Member
Φυσικά για να συμφωνήσω και με τον @Sam-chal , είναι το είδος διακοπών που κάνει ο καθένας!

Εμείς είμαστε 30 χρονών, δεν αντέχουμε πια να μένουμε σε hostels και να τρώμε από σούπερ μάρκετ, το κάναμε 10 χρόνια πριν :bleh:

Ωστόσο, ακριβώς επειδή είμαστε 30, δεν έχουμε και την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε super luxury διακοπές!

Παντού ψάχνουμε να μείνουμε στα πιο φθηνά ξενοδοχεία/διαμερισματα με πάνω από 8.0 (πχ στη booking) κριτική, να φάμε σε φθηνά ή μέσα εστιατόρια με πάνω από 4.2 κριτική, θα επισκεφτούμε μόνο βασικά αξιοθέατα κάθε χώρας και να κάνουμε μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Θεωρώ πως είμαστε ο συμβολισμός του μέσου ταξιδιώτη και δεν θέλω να λέω κόστη που να μην περιλαμβάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ μέσα!

depy!!!

Member
Επόμενο Ταξίδι
Περού - Βολιβια
Ταξίδι-Όνειρο
Με βανάκι στη Νορβηγία
Σιγα, για τα δικα μου ενδιαφεροντα δεν...
Το αναφερω μονο ως προβληματισμο για τη φημη οτι ειναι φθηνο ταξιδι. Εδω στο τοπικ μιλαμε για νουμερα εξαλλου.
Είναι φθηνος προορισμός, αρκεί να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Δηλαδή, στην Ευρώπη δεν παίρνεις ταξί, αλλά λεωφορείο για να κινηθείς στην πόλη, πληρώνοντας πχ 2.5 ευρώ το εισητηριο. Στην Ασία το εισητηριο έχει 0,10 και 2.5 ευρώ έχει το ταξί. Οι περισσοτεροι θα πάρουμε ταξί γιατί θα μας φανεί πολύ φθηνό. Στην ουσία έρχεται μια η άλλη με την Ευρώπη.
Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Μπορείς να φας με 2 ευρώ. Αλλα εσύ θα διαλέξεις το καλό μαγαζι και θα πληρωσεις 10 το άτομο. Φθηνό είναι βέβαια, αλλά όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος του ταξιδιού.

Evi_Stav

Member
Γιατι στο τοπικ αυτο κανουμε αναλυση συμπεριλαμβανοντας τα αεροπορικα. Αν για καποιο λογο οταν καποιος παει Ασια δεν βαζει μεσα τα αεροπορικα 700 τοτε η εικονα δεν ειναι σαφης.
Το ίδιο πράγμα λέμε!

Εξαρχής το κόστος το χώρισα σε αεροπορικά, διαμονές και όλα τα άλλα!

Δεν μπορείς τα αεροπορικά να τα βάζεις στη διαίρεση όλων των ημερών! Μέσα στη μέρα βάζω τα καθημερινά έξοδα..

Για εμένα αεροπορικά και διαμονές πάνε ξεχωριστά από τα λοιπά έξοδα γιατί είναι και τα πιο υποκειμενικά (μπορεί κάποιος να ταξιδεύει μόνο με high cost εταιρίες γιατί φοβάται και να μένει σε 4στερα και 5στερα)

paefstra

Member
Είναι φθηνος προορισμός, αρκεί να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Δηλαδή, στην Ευρώπη δεν παίρνεις ταξί, αλλά λεωφορείο για να κινηθείς στην πόλη, πληρώνοντας πχ 2.5 ευρώ το εισητηριο. Στην Ασία το εισητηριο έχει 0,10 και 2.5 ευρώ έχει το ταξί. Οι περισσοτεροι θα πάρουμε ταξί γιατί θα μας φανεί πολύ φθηνό. Στην ουσία έρχεται μια η άλλη με την Ευρώπη.
Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Μπορείς να φας με 2 ευρώ. Αλλα εσύ θα διαλέξεις το καλό μαγαζι και θα πληρωσεις 10 το άτομο. Φθηνό είναι βέβαια, αλλά όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος του ταξιδιού.
Αν πληρωσω 700 ευρω για να εχω προσβαση σε φθηνο ταξι, αντι για 100 αεροπορικο για ακριβο ταξι αλλα ασφαλεις βεβαιες συγκοινωνιες χωρις χαος στους δρομους, παλι ακριβη ειναι η Ασια.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.160
Μέλη
39.902
Νεότερο μέλος
panoscupra

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom