Πότε πέρασαν πέντε χρόνια;!

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
«Τι θες μωρή, να μου το κάνεις σαν τα μούτρα σου;»

Αυτό, σε ελεύθερη απόδοση, ήταν το καλωσόρισμά μου στην καινούρια μου γειτονιά, το φοιτητικό προάστιο Schwabing του Μονάχου, τον Οκτώβρη του 2006, σε έναν άδειο από αυτοκίνητα δρόμο... Παρέβλεψα, εγώ η ανυποψίαστη, την επισήμανση που κρέμεται στα κεντρικά φανάρια και υπενθυμίζει στους πεζούς: «Περνάτε μόνο με πράσινο, να είστε καλό πρότυπο για τα παιδιά». Θύμα της παρανομίας μου, ξανθωπό βρέφος σε καροτσάκι τριαξονικό, που ο καλός μπαμπάς του, από την άλλη μεριά του δρόμου, φοβήθηκε μήπως μία των ημερών θυμηθεί εμένα την αμαρτωλή και τολμήσει να περάσει το δρόμο με κόκκινο. Κι εγώ, παρά τα ας τα λέμε καλά γερμανικά μου, να έχω μείνει άφωνη και να απορώ πώς μπορεί να ανησυχεί για τη διαπαιδαγώγηση του βλασταριού του, που – πάω στοίχημα – όχι μόνο δεν ήταν σε ηλικία να καταγράψει το παράπτωμά μου, αλλά δε νομίζω να είχε καν συναίσθηση του ότι βρίσκεται στη Γη και όχι στον Άρη, λίγες μέρες ζωής καθώς προφανώς μέτραγε σ’ αυτόν τον πλανήτη.

... Και θυμήθηκα τα λόγια του νονού μου, που είχε κάνει ειδικότητα στην κεντρική Ευρώπη: «Εκεί που θα πας, δυο πράγματα να ξέρεις: Μπορείς να είσαι και να δηλώνεις ό,τι θέλεις, να κάνεις ό,τι θέλεις στην προσωπική ζωή σου και στο κρεβάτι σου, αλλά μην τολμήσεις να κάνεις φασαρία σε ώρα κοινής ησυχίας, ούτε να περιφρονήσεις την οργάνωση και τους κανόνες τους». Λόγια που τα θυμάμαι ακόμη, πέντε και βάλε χρόνια μετά, όταν ακούω κραυγές αγανάκτησης γιατί πηγαίνω αντίθετα στον ποδηλατόδρομο ή τολμάω να γελάω δυνατά καλεσμένη σε σπίτια φίλων μετά τις 10 το βράδυ.

Για να πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή: Μόλις είχα τελειώσει τις σπουδές μου στην Αθήνα, και μετά από πολλές αγωνίες και αιτήσεις, είχα καταλήξει να επιλέξω για μεταπτυχιακό το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ήθελα οπωσδήποτε να κάνω σπουδές στη Γερμανία, χώρα που δε γνώριζα σχεδόν καθόλου, γιατί θαύμαζα τη φημολογούμενη οργάνωσή της. Και τσούουουπ, ξενομανής καθώς ήμουν τότε, έμαθα ότι όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις: Καθαριότητα ναι, αλλά και αυστηρή πειθαρχία. Οργάνωση, αλλά και ανελαστικότητα. Ευγένεια, αλλά και δυσανεξία στο διαφορετικό. Τους πρώτους μήνες μου φαινόταν ότι οι Γερμανοί δε μιλάνε, αλλά ψιθυρίζουν. Κι όμως, πέρασαν τα χρόνια, έμαθα τους κώδικες και τις συνήθειές τους. Τους γνώρισα και τους εκτίμησα σα φίλους για την ειλικρίνεια και την ικανότητά τους να είναι ουσιαστικοί και δοτικοί. Αν δε θέλουν να σε δουν, δε θα σε δουν. Αν δεν τους αρέσεις, θα στο πουν. Αλλά θα σε αποδεχτούν και θα σε αγαπήσουν γι’ αυτό που είσαι, και αν τους κάνεις φίλους, θα είναι για πάντα δίπλα σου. Η ιδιοσυγκρασία τους είναι σχεδόν ανακουφιστική για όποιον έχει κουραστεί από τη μερική επιφανειακότητα και την κενότητα κάποιων κοινωνικών συναναστροφών στην Ελλάδα. Και οι αδέξιες εκδηλώσεις αγάπης των Γερμανών, βάλσαμο τους κρύους χειμώνες, που τουρτουρίζεις από μοναξιά και σκοτάδι.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο Μόναχο: Πόλη πράσινη, καθαρή, όμορφη και όσο μεγάλη πρέπει. Με αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, ειδικά για όποιον έχει κόλλημα με τις αρχές του 20ού αιώνα όπως εγώ, με θέατρα για όλα τα γούστα, πινακοθήκες, μουσεία και γκαλερί, καφενεδάκια με τραπέζια έξω (καιρού επιτρέποντος), άπειρα ιταλικά εστιατόρια (οι Μοναχέζοι είναι ολίγο ιταλομανείς), πολλούς φοιτητές και... εεε, και πολλούς εστέτ λεφτάδες. Αλλά, έστω κι αν οι υπόλοιποι Γερμανοί έχουν δίκιο όταν κατατάσσουν το Μόναχο στις πιο συντηρητικές πόλεις της Γερμανίας, τελικά με λίγη προσπάθεια μπορεί ο καθένας να βρει ό,τι θέλει. Πέρα από τις βόλτες στα πάρκα, που δεν τις βαριέσαι ποτέ, υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι με εναλλακτικές πολιτιστικές προτάσεις, γλυκύτατα στέκια με ωραίους ανθρώπους, άπειρα μικρά βιβλιοπωλεία, και υπάρχει και κάτι που στην Αθήνα δεν το είχα ζήσει ποτέ... ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ! Όπου η φύση σε αιφνιδιάζει με τα χρώματά της, και αρκεί ένα ποδήλατο κι ένα μπουκαλάκι νερό, άντε και η αντανάκλαση του ήλιου στα νερά του ποταμού Isar, για να περάσεις ώρες ευτυχίας... Και αν το βαρεθείς και αυτό, ένα σωρό όμορφες πόλεις και λίμνες της Βαυαρίας φροντίζουν για περαιτέρω: Tegernsee (υπέροχη, παλιά αγαπημένη), Kochelsee, Κönigsee, Sternberger See αλλά και Bamberg, Würzburg, κι ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σου!

Με πιάνω πολλές φορές στο λεωφορείο, ειδικά αυτό τον τελευταίο παγωμένο χειμώνα που διανύουμε, να κοιτάω έξω από το παράθυρο τις μικρές, συνοικιακές μπυραρίες και τις αρχετυπικές γερμανόφατσες που τα πίνουν στη ζεστασιά τους και να λέω «αχ, Μοναχάκι!». Με πιάνω να αναζητώ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ίχνη της βαυαρικής διαλέκτου, που κάποτε την κορόιδευα. Να βλέπω τα γυμνά δέντρα, που ποτέ δεν τα ξεχώρισα - ως γνήσιο τέκνο της πόλης - και να λέω «να, να, αυτό το δέντρο, δεν είναι πολύ ωραίο, πολύ μοναχέζικο;». Γιατί, μεταξύ μας, χωρίς να το καταλάβω πέρασαν πάνω από πέντε χρόνια στο Μοναχάκι... Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, μεγάλη αλήθεια. Και τις σπουδές ακολούθησαν νέες σπουδές, και δουλειές, και στενοχώριες, και χαρές μεγάλες, και κρασοκατανύξεις (υποτιμημένα τα γερμανικά κρασιά), και βραδιές ελληνικού σινεμά με Γερμανούς φίλους στο σπίτι, και αποτυχημένες προσπάθειες να μεταφράσω στους Γερμανούς «μου» αγαπημένους ελληνικούς στίχους... Και να που γίναμε δύο, εγκαταλείψαμε τα φοιτητικά διαμερισματάκια μας στο Schwabing για ένα «κανονικό» σπίτι όπου η κουζίνα απέχει πάνω από 50 εκατοστά από το κρεβάτι μας και το λάπτοπ δεν έχει πια ψιχουλάκια από τα κράπφεν που σαβουριάζουμε με τον καφέ μας... Και μένουμε μέχρι να φύγουμε, που λένε, να πάμε σ' άλλη γη, να πάμε σ' άλλη θάλασσα. Πάντως, παρά τα τόσα χρόνια στη Βαυαρία, κάθε φορά που κατεβαίνω στην Αθήνα και διάφοροι γνωστοί μου θέτουν την αναμενόμενη, πανομοιότυπη ερώτηση, χαιρέκακα τους απογοητεύω:

«Μα αφού σας λέω, ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΜΠΥΡΑ!»
 

Aria_C

Member
Μηνύματα
318
Likes
112
Επόμενο Ταξίδι
Στ' αυγά μου :(
Ταξίδι-Όνειρο
Υποσαχάρια Αφρική
Ελπίζω να έχει και συνέχεια!
Μου αρέσουν πολύ οι μοναχέζικες περιγραφές σου!
 

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ταξίδι-Όνειρο
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Krazykat, περιγράφεις υπέροχα! Καλώς όρισες στην παρέα μας!
 

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
υπέροχη ιστορία !!!!!
θα σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον......μην μας ξεχάσεις!
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
:)

Είστε, τελικά, πολύ ωραία παρέα σ' αυτό το φόρουμ... Ευχαριστώ και χαρά στην υπομονή σας που διαβάζετε τις κάπως.... αγαπημένο-μου-ημερολόγιο ιστορίες μου για το Μόναχο, ενώ στο φόρουμ κυκλοφορούν δελεαστικότατα, καλογραμμένα και πραγματικά αστεία ποστ για ένα σωρό συναρπαστικούς προορισμούς... :rolleyes: Μέσα στο ΣΚ, αν προλάβω, θα ποστάρω κι ένα ενημερωτικό σημείωμα για διαμονή σε οικογένειες στη Φεζ (Μαρόκο). Και επειδή δεν έχω συστηθεί επαρκώς ταξιδιωτικά, να πω ότι εκτός από τη Γερμανία, έχω ζήσει στην Αυστρία (Graz), ενώ πληροφορίες μπορώ να δώσω και για τη Γλασκόβη και γενικά τη Σκωτία, όπου μένουν κάποιοι δικοί μου. Εκεί παίζει και καναπές, αν είστε φιλόμουσοι couch surfer (το σπίτι των δικών μου είναι γεμάτο μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται 24 ώρες το 24 ωρο).... :shock:
 

thimios8663

Member
Μηνύματα
434
Likes
127
Επόμενο Ταξίδι
Ρουμανία-Σερβία
Ταξίδι-Όνειρο
Ινδία
Υπέροχες οι περιγραφές σου..Μπράβο!!!Μέχρι και ιδέες μου εβαλες!!!Καλή συνέχεια σε οτι και αν κάνεις και....πιες καμια μπυρίτσα να αρχίζεις να συνηθίζεις...! :D
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Κυρία, συγχαρητήρια!!!!
Και όχι, βεβαίως, μόνο για το περιεχόμενο του εξαιρετικού κειμένου σου.
Συγχαρητήρια για την δεινότητα του λόγου σου, την ωριμότητα του χαρακτήρα σου, την ψυχική ισορροπία σου !!!
Μη φοβάσαι τίποτα. Έχεις τις βάσεις και σίγουρα θα χαρείς, τη μεγάλη σου αγάπη, τη Ζωή.
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Πολύ ωραία τα γράφεις οπότε θα το ξαναπώ κι εδώ κι ας γίνω κουραστική γράψε και για άλλα μέρη που έχεις πάει π.χ Μαρόκο...:haha::bleh:
Αναμένω συνέχεια από τις βαυαρικές σου μέρες και νύχτες....
Στην αρχή βέβαια με απογοήτευσες που δεν πίνεις μπύρα αλλά μετά είδα οτι πίνεις κρασί και το κατέχεις κιόλας το θέμα οπότε είσαι δική μου....:D
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
Μέρος δεύτερο: Παρεξηγήσεις

«Και τι πίνεις, είπες; Δηλαδή υπάρχουν κι άλλα ελληνικά κρασιά εκτός από τη ρετσίνα;»

Ρε κακό που πάθαμε και τα περνούσαμε μούρλια... Πρώτη μου φορά σε σπίτι φίλων, Σαββατοκύριακο στας βαυαρικάς εξοχάς. Κήποι, σκυλιά να τρέχουν περιχαρή, ντερλίκωμα αυτών των ελαφροτάτων και ανεπαισθήτων βαυαρικών λιπών, και πάνω που θέλησαν οι γονείς των φίλων μου να μου κάνουν κανά κομπλιμάν για την Ελλάδα, ξυπνάει ο άλλος μου εαυτός. Ρε καλοί μου, ρε χρυσοί μου... Το Αιγαίο το έχετε πάρει σβάρνα ίσαμε δέκα φορές, για Έλληνες συνθέτες μιλήσαμε, συρτάκι μόνο που δε χορέψαμε γιατί για καλή μου τύχη δε βρίσκατε το σιντί. Ένα, ΕΝΑ στερεότυπο δεν καταρρίψατε για τους Έλληνες μετά από τόσα ταξίδια; Ένα βήμα πέρα από το κατώφλι του φολκλόρ δεν κάνατε;

Εντάξει. Έκτοτε, θα ομολογήσω, έχω ακούσει και χειρότερα για τη χώρα καταγωγής μου. Μπορεί, λόγου χάρη βρε αδερφέ, εκεί που κάθεσαι και διαβάζεις ένα βιβλιαράκι στα ελληνικά κάτω από το μοναχέζικο δεντράκι σου, άνοιξη του 2011, να έρθει ένας φίλος Γερμανός, να σε ρωτήσει τι γλώσσα διαβάζεις, και να σε πει, έτσι για το καλό, κλέφτη. Μπορεί, πάλι, να ανεβαίνεις στο ασανσέρ με τη γραμματέα του γραφείου σου, και να σου υπενθυμίσει, γιατί μάλλον σου είχε διαφύγει, ότι χρωστάς κάτι λεφτά... στη χώρα της. Κι εδώ σε θέλω κάβουρα, εδώ που είναι τα δύσκολα. Γιατί γνώμη έχουμε όλοι για τα πράγματα. Αλλά το στοίχημα και το ζήτημα, όταν ζεις στο εξωτερικό, είναι να μάθεις να μη θυμώνεις – κι είναι δύσκολο, αλλά απαραίτητο. Ακριβώς γιατί – κι εδώ – εκτός απ’ τη ρετσίνα υπάρχει και το ασύρτικο. Που πατάει καλά στη γη. Που είναι Γερμανός και τις προάλλες τον είδες περίλυπο στο αφιέρωμα που έγινε για τον Αγγελόπουλο από τη Ταινιοθήκη του Μονάχου. Γιατί τον ήξερε. Γιατί κατά κάποιον τρόπο ξέρει κι εσένα, κι εσύ εκείνον, ή θες να τον γνωρίσεις. Και ξέρεις ότι πέρα από στερεότυπα και τσαντίλες, υπάρχουν γέφυρες, και αν δεν υπάρχουν χτίζονται.

Αυτά σκεφτόμουνα τις προάλλες, πηγαίνοντας να παίξω μπουνιές, εεε... ανταλλάξω απόψεις με τον επιβλέποντα καθηγητή μου. Κι έλεγα ότι παρότι διαφωνούμε σε πολλά, είναι ωραίο τυπάκι τελικά και για Γερμανός το χιουμοράκι του σκίζει.

«Και τι θα κάνετε μόλις τελειώσετε με τις εδώ υποχρεώσεις σας; Μήπως θα επιστρέψετε στην Ελλάδα;» ρωτάει ύπουλα με το γνωστό ειρωνικό γελάκι του ο προφέσορας, σε επισφράγιση μιας συζήτησης που για τα δεδομένα μας είχε κυλήσει αναίμακτα.

«...»

«Ααααα... τι να σας πω, εγώ ό,τι διαβάζω ξέρω. Άλλωστε, στην Ελλάδα δεν έχω πάει ποτέ. Ο πεθερός μου είναι τρελαμένος και πηγαίνει κάθε καλοκαίρι και επισκέπτεται όλα τα αρχαία μνημεία σας. Μετά γυρνάει στη Γερμανία και μας βάζει να τρώμε κάτι σιχάματα δικής του επινόησης, που τα βαφτίζει ελληνική κουζίνα. Το μόνο πάντως που μου κάνει εντύπωση, είναι πώς τα καταφέρνετε με τόση ζέστη σ’ αυτή τη χώρα και τρώτε κάθε μέρα σουβλιστό αρνί!»
 

FRIDA08

Member
Μηνύματα
445
Likes
1.298
Επόμενο Ταξίδι
???Covid Era
Ταξίδι-Όνειρο
Διάστημα
Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα. Σε ευχαριστώ γιατί με το κέιμενό σου τελιώνει όμορφα. Και να φανταστεί κανείς οτί δεν τρελένομαι ούτε για τους Γερμανούς ούτε για τη Γερμανία.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.190
Μηνύματα
883.438
Μέλη
38.896
Νεότερο μέλος
η μεγάλη η ζωή

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom