Grerena
Member
- Μηνύματα
- 1.407
- Likes
- 19.805
- Επόμενο Ταξίδι
- Μαδρίτη πάλι :)
- Ταξίδι-Όνειρο
- Tromso, Las Vegas
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Το ταξίδι για Manchester (& η πρώτη εντύπωση)
- Liverpool (St. George Quarter & Cavern Club)
- Liverpool (Λιμάνι, Royal Albert Dock & Empire Theatre)
- Ημέρα εξοχής (με ένα χωριό «εποχής» και μια γέφυρα Unesco)
- Λίγο από Manchester
- Blackpool
- Manchester & Mancunians!
- Βιβλιοθήκες και … English nightlife
- Επίλογος
Βιβλιοθήκες και … English nightlife
Η “Central Library” του Manchester δείχνει παλιά, αλλά είναι μόλις του 1934. Ίσως επειδή «φέρνει» λίγο στο "Πάνθεον" της Ρώμης με την εντυπωσιακή θολωτή οροφή και τις τεράστιες κολώνες της.
Η αλήθεια είναι ότι κατά λάθος μπήκα μέσα σε αυτήν. Οι οδηγοί πρότειναν την “portico library” αλλά εγώ είδα ... portico’s και λέω … «εδώ θα είναι», είχα και «κενό» στο πρόγραμμα
και ... μπήκα.
Με το ασανσέρ ανέβηκα στον τελευταίο όροφο στο ύψος του θόλου και από εκεί άρχισα να κατεβαίνω από τις γυάλινες σκάλες βλέποντας παράλληλα τους ορόφους.
Ο Turing είναι πανταχού παρών…
Έχει και αυτή η βιβλιοθήκη τα βιτρό της και το θόλο της …
Και βέβαια την αίθουσα ροτόντα της με τους κίονες και τα portico’s...
Μια χαρά. Είδα και μια βιβλιοθήκη που ήταν εκτός προγράμματος. Στερήθηκα βέβαια τον καφέ με την ώρα
αλλά δεν το λες και θυσία (για μένα).
Συναντήθηκα με τα κορίτσια και πήραμε το δρόμο για την επόμενη ... Βιβλιοθήκη.
Διασχίσαμε όλη την Cross street και την πεζοδρομημένη Corporation str. περνώντας έτσι από ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορικού κέντρου …
και προσπερνώντας το τεράστιο «The Arndale Shopping Center» ...
... φτάσαμε στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της «Exchange square», εκεί που βρίσκεται το τεράστιο και εντυπωσιακό πρώην «Ανταλλακτήριο καλαμποκιού» και νυν εμπορικό κέντρο...
Φτάσαμε σε λίγο στον κήπο του Καθεδρικού, στις παρυφές του οποίου βρίσκεται και η “Chetham’s library”. Θα μπορούσαμε να γεμίζαμε μια ολόκληρη ημέρα μόνο με τις βιβλιοθήκες του Manchester. Άνετα έβγαινε μία … “Libraries day” με επίσκεψη και στις τέσσερις βιβλιοθήκες της πόλης! Η Κεντρική που μόλις πήγα μόνη μου, η Chetham’s στην οποία θα ξεναγούμασταν εντός ολίγου, η “Portico’s” που προσπεράσαμε χωρίς να την προσέξουμε και η “John Rylands”…
... την οποία πρόσεξα εχθές όταν επέστρεφα μόνη μου από το Castlefield και είναι μια καταπληκτική Βικτοριανή Βιβλιοθήκη, που πολύ στενοχωρήθηκα που δεν μπόρεσα να πάω. Το αναφέρω γιατί θα πρέπει να σημειωθεί αυτό το “must see” για κάποιο μελλοντικό ταξίδι.
Και εκεί που σκεφτόμουν τις βιβλιοθήκες που ... έχασα, να σου μπροστά μας αυτό ….
Σωστά! Το Manchester είναι η έδρα δύο από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης Manchester United και Manchester City. Θα έπρεπε να έχει και ένα μουσείο Ποδοσφαίρου. Άνετα λοιπόν μαζί με τα γήπεδα θα μπορούσε να βγει και μία “Football day”!
Πίσω από το μουσείο και πολύ κοντά του βρίσκεται η Chetham’s Library. Αφού φαίνονται και στο ίδιο πλάνο ...
Φτάσαμε στην ώρα μας έξω από το Chetham’s. Περιμέναμε λίγο και μόλις μαζεύτηκε ένα γκρουπάκι 10-12 άτομα ξεκίνησε και η ξενάγηση.
Η βιβλιοθήκη Chetham’s ιδρύθηκε το 1651 από έναν πλούσιο τραπεζίτη, τον Humphrey Chetham ως μέρος σχολείου για φτωχά αγόρια.
Σήμερα η βιβλιοθήκη μοιράζεται τους ίδιους χώρους με το “Chetham’s School of Music”. Περιλαμβάνει πάνω από 100.000 τόμους ιστορικών και επιστημονικών βιβλίων καθώς και έργα τέχνης.
Παρακολουθήσαμε μία ωριαία ξενάγηση πλούσια σε πληροφορίες και ιστορικές λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορική βιβλιοθήκη. Περπατήσαμε μέσα σε δωμάτια και διαδρόμους με επένδυση από σκούρο ξύλο βελανιδιάς, ανάμεσα σε μεγάλα ράφια και μυστικά περάσματα, δίπλα σε βαριές σκαλιστές πόρτες και όλα αυτά μέσα σε μια μεσαιωνική αρχιτεκτονική.
Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Βιομηχανικό & Ποδοσφαιρικό Manchester. Πιο πολύ στην Οξφόρδη ή στο Bath θα μπορούσα να την τοποθετήσω.
Η βιβλιοθήκη ήταν τόπος συνάντησης του Karl Marx και του Friedrich Engels το 1845 και η έρευνά τους εδώ οδήγησε στη γέννηση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Ήταν το 1845 που οι δυο τους άρχισαν να μελετούν μαζί στο Reading room του Chetham’s.
Η Βιβλιοθήκη Chetham εξακολουθεί να διατηρεί την εσοχή και το γραφείο όπου οι δυο τους θα μελετούσαν μαζί. Τα βιβλία από τα οποία συνήθιζαν να μελετούν είναι τώρα στην άκρη.
Μία ώρα και κάτι κράτησε η ξενάγηση.
Όταν βγήκαμε έξω είδαμε ξανά μπροστά μας το μουσείο ποδοσφαίρου. Δεν νομίζω ότι μας πέρασε απ’ το μυαλό να μπούμε μέσα (ούτε και σε μένα), αλλά μια ματιά στο μαγαζάκι του μουσείου … γιατί όχι; όλο και κάτι θα έβρισκα για δώρο για τα αγόρια της οικογένειας. Τελικά πήρα μια τσάντα για την κόρη!

Τόσα εμπορικά κέντρα προσπεράσαμε νωρίτερα και δεν κάναμε ούτε μια στάση για σουβενίρ. Ε! θα κάνουμε τώρα. Μπήκαμε μέσα σε ένα σουβενιράδικο και ψωνίσαμε. Πριν έρθω δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως το βιομηχανικό Manchester θα μπορούσα να έχει τουρισμό και πόσο μάλλον σουβενίρ. Και τώρα δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Μελισσούλες, Manchester united, Manchester City, μπουκάλια μπύρας, σουφραζέτες, μέχρι και υψικάμινους με το σήμα του iron bridge είχε
σε μαγνητάκια, κονκάρδες & μπρελόκ φυσικά, αφού να μην ξεχνιόμαστε ένα βαλιτσάκι 55 x 46 x 22 είχα. Τι να χωρέσει μέσα;
Απόγευμα πια. “It’s tea time”. Ώρα για τσάι αφού… στην Αγγλία είμαστε. Από το πρωί η Diana ονειρευόταν να πάμε για τσάι στο “Richmond Tea Rooms”.
Και εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα και το τσάι. Έκανε και ένα κρύο οπότε ωραία θα ήταν να ζεσταθεί λίγο και το κοκαλάκι μας.
Στο Sackville Park ήταν το “Richmond Tea Rooms”, απέναντι από το παγκάκι του Turing απ’ όπου ξεκινήσαμε το πρωί.
Ωραίο περιβάλλον, πολύ … λουλουδιασμένο, αρκετά ροζ
και πολύ Αγγλικό!
Όλες πήραμε τσάι με κανέλα, αρωματικότατο και ωραιότατο. Και γλυκό βεβαίως βεβαίως! Με τέτοια βιτρίνα και τέτοιο περιβάλλον θα ήταν αμαρτία να αντισταθούμε.
Εγώ πήρα ένα κέικ πολύ σοκολατένιο, που έμοιαζε πολύ με σοκολατόπιτα και τα κορίτσια πήρανε από μια κολοκυθόσουπα (???) και κάποιο ασπρουλιάρικο γλυκό, που δεν το θυμάμαι.
Η σοκολατόπιτά μου ήταν "άπαιχτη" πάντως.
Τελευταίο βράδυ. Πάει τέλειωνε η εκδρομή. Πολλά όμορφα είχαμε κάνει και πολλά όμορφα δεν τα κάναμε. Τι κι αν είχα προτάσεις εξόδου ειδικά για τα βράδια; Κάποιες δεν εισακούστηκαν και κάποιες δεν τις πρότεινα καν αφού έβλεπα ότι δεν «έβγαιναν».
Μόνο το φαγητό στην Chinatown είχαμε κάνει από τη «βραδινή» λίστα μου. Μια pub στο Castlefield (που θα βλέπαμε και τα κανάλια βράδυ), ή μια βραδιά με Mini golf και μπύρες στο ντιζαινάτο “Junk yard golf club”, που ήταν δίπλα στο σπίτι μας ή ακόμα και θέατρο για να δούμε το διασημότερο θεατρικό της Agatha Christie, την «Ποντικοπαγίδα» που παιζόταν αυτές τις μέρες έμειναν απλά ... όνειρα.
Πιστεύω ότι όλες μου οι φίλες περίμεναν ότι εδώ είχε τελειώσει η μέρα και η βραδιά. Υπήρχε όμως ακόμη ένα “must” που είχα στο μυαλό μου (η συνοικία της Northen Quarter) και σε αυτήν είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου για τη συνέχεια.
Η γειτονιά του Northen Quarter χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του Manchester. Εναλλακτική, μποέμ και δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων, η Βόρεια συνοικία είναι γεμάτη με υπέροχα μπαρ, vintage καταστήματα, πολλή street art και μπόλικη ζωντάνια.
Εδουαρδιανά εργοστάσια και αποθήκες έχουν μετατραπεί σε καταστήματα, μπουτίκ, café και pubs. Εδώ υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις, δισκογραφικές εταιρίες, ατελιέ σχεδιαστών και γκαλερί τέχνης.
Όταν πέφτει η νύχτα όμως η Northen Quarter πιο πολύ περηφανεύεται για μερικές από τις καλύτερες σκηνές νυχτερινής ζωής του Manchester.
Η Βόρεια συνοικία λένε ότι με λίγη φαντασία μοιάζει με την παλιά Ν. Υόρκη. Αρχιτεκτονική εποχής αρτ ντεκό και άφθονη τέχνη του δρόμου. Εκτός αυτών η περιοχή είναι γεμάτη με μπαράκια με live music.
Πέταξα λοιπόν την ιδέα της Northen Quarter για τη συνέχεια. Έπρεπε να δούμε αυτή τη γειτονιά και το σημαντικότερο ήταν ότι χρειαζόμασταν και κάτι ως … αντίδοτο για την τείνη
που μόλις καταναλώσαμε (και που εγώ τουλάχιστον δεν ήμουν συνηθισμένη) και νομίζω ότι όλες … δεν ήθελαν και πολύ για να συμφωνήσουν. Η Diana έσπευσε και βρήκε γρήγορα ένα bar για το finale μας και αυτό ήταν το “Whiskey jar”.
Περάσαμε ξανά από την γνώριμή μας Gay village...
Διασχίσαμε την Portland str. προσπερνώντας την πλατεία Picantilly …
Και μετά πατήσαμε σε έδαφος Northen Quarter. Ήδη, χωρίς να έχουμε μπει βαθιά μέσα στη γειτονιά με ... Newton Str., Dale str., Tarrif str. βλέπαμε εικόνες σαν αυτές ...
Τι λέτε; Μοιάζει με Ν. Υόρκη κατά πως λένε οι γραφές; (Δεν έχω πάει Ν.Υ.)
Φτάσαμε στο “Whiskey jar” ...
Παλιό υφαντουργείο και νυν ένα πολύ όμορφο αναμφισβήτητα bar. Στον υπόγειο χώρο διέθετε και 2ο μπαρ για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Είναι από τα πιο γνωστά μπαράκια με Live music στην περιοχή.
Παρόλο που η πινακίδα έλεγε ότι το live έπαιζε μόνο Σαββατοκύριακο τα σημάδια έδειχναν ότι θα βλέπαμε και εμείς (Πέμπτη σήμερα). Κατάλαβαν ότι ήταν το τελευταίο βράδυ μας στην πόλη και μας έκαναν τη χάρη και σε λίγο εμφανίστηκε ο πρώτος μουσικός. Τέλεια. Δεν μας έκανε καρδιά να φύγουμε. Μετά βγήκε και δεύτερος και ... τρίτος και ο ένας ήταν καλύτερος από τον άλλο...

Δεν θέλω να είμαι υπερβολική και γι’ αυτό θα πω απλά και μόνο ότι: Μου άρεσε πάρα πολύ.
Ωραίο το Manchester και οι βιβλιοθήκες του και τα μουσεία του και οι πλατείες του και οι βιομηχανικές αποθήκες του και τα Βικτωριανά σπίτια του αλλά πιο πολύ και πάνω απ’ όλα έρχονται οι pubs του.
Pήγαμε με τη Lilly στο bar, για να παραγγείλουμε.
«Τι να βάλω;»
«Το αγαπημένο σου Whiskey »
«Το δικό μου αγαπημένο είναι ένα από τα Highlands»
«Αυτό βάλε»
Μήπως αυτό ήταν σημάδι για το επόμενο ταξίδι; Highlands;
Το "τραβήξαμε" όσο γινόταν και κάποια στιγμή ... φύγαμε
. Μπράβο Diana! Στο δίνω.
Μια όμορφη Pub είναι το “Whiskey jar”, αλλά όλες όμορφες είναι στο Manchester. Εδώ όμως πετύχαμε και το Live. Χαλάλι η όπερα (Λέμε τώρα).
Στο δρόμο για το σπίτι περάσαμε από τη Piccadilly Garden. Ακόμα δεν είχε κλείσει η Χριστουγεννιάτικη αγορά. Βλέποντας τα φαγητά της αγοράς θυμήθηκα ότι εγώ δεν είχα φάει σούπα νωρίτερα στην τσαγιερί και τώρα πεινούσα. Μετά θυμήθηκα το χάλια strudel της χθεσινής αγοράς και υπαναχώρησα.
Τι σου είναι η τύχη ..... πέσαμε πάνω σε μια ιταλική pizza, δηλ. αυτό που ήθελα εκείνη τη στιγμή. Ύστερα από το Γιαπωνέζικο, Αμερικάνικο, Ινδικό και Αγγλικό φαγητό που είχαμε φάει τις προηγούμενες ημέρες, είχε έρθει και η ώρα του Ιταλικού. Καθίσαμε λοιπόν για πίτσα στο “Franco Manca”.
Τελευταία βόλτα στην Mosley street, τελευταία και στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στρίψαμε στην Oxford και φτάσαμε σπίτι μας.
συνεχίζεται ...
Η “Central Library” του Manchester δείχνει παλιά, αλλά είναι μόλις του 1934. Ίσως επειδή «φέρνει» λίγο στο "Πάνθεον" της Ρώμης με την εντυπωσιακή θολωτή οροφή και τις τεράστιες κολώνες της.
Η αλήθεια είναι ότι κατά λάθος μπήκα μέσα σε αυτήν. Οι οδηγοί πρότειναν την “portico library” αλλά εγώ είδα ... portico’s και λέω … «εδώ θα είναι», είχα και «κενό» στο πρόγραμμα
Με το ασανσέρ ανέβηκα στον τελευταίο όροφο στο ύψος του θόλου και από εκεί άρχισα να κατεβαίνω από τις γυάλινες σκάλες βλέποντας παράλληλα τους ορόφους.

Ο Turing είναι πανταχού παρών…

Έχει και αυτή η βιβλιοθήκη τα βιτρό της και το θόλο της …

Και βέβαια την αίθουσα ροτόντα της με τους κίονες και τα portico’s...

Μια χαρά. Είδα και μια βιβλιοθήκη που ήταν εκτός προγράμματος. Στερήθηκα βέβαια τον καφέ με την ώρα
Διασχίσαμε όλη την Cross street και την πεζοδρομημένη Corporation str. περνώντας έτσι από ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορικού κέντρου …


και προσπερνώντας το τεράστιο «The Arndale Shopping Center» ...

... φτάσαμε στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της «Exchange square», εκεί που βρίσκεται το τεράστιο και εντυπωσιακό πρώην «Ανταλλακτήριο καλαμποκιού» και νυν εμπορικό κέντρο...


Φτάσαμε σε λίγο στον κήπο του Καθεδρικού, στις παρυφές του οποίου βρίσκεται και η “Chetham’s library”. Θα μπορούσαμε να γεμίζαμε μια ολόκληρη ημέρα μόνο με τις βιβλιοθήκες του Manchester. Άνετα έβγαινε μία … “Libraries day” με επίσκεψη και στις τέσσερις βιβλιοθήκες της πόλης! Η Κεντρική που μόλις πήγα μόνη μου, η Chetham’s στην οποία θα ξεναγούμασταν εντός ολίγου, η “Portico’s” που προσπεράσαμε χωρίς να την προσέξουμε και η “John Rylands”…

... την οποία πρόσεξα εχθές όταν επέστρεφα μόνη μου από το Castlefield και είναι μια καταπληκτική Βικτοριανή Βιβλιοθήκη, που πολύ στενοχωρήθηκα που δεν μπόρεσα να πάω. Το αναφέρω γιατί θα πρέπει να σημειωθεί αυτό το “must see” για κάποιο μελλοντικό ταξίδι.
Και εκεί που σκεφτόμουν τις βιβλιοθήκες που ... έχασα, να σου μπροστά μας αυτό ….

Σωστά! Το Manchester είναι η έδρα δύο από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης Manchester United και Manchester City. Θα έπρεπε να έχει και ένα μουσείο Ποδοσφαίρου. Άνετα λοιπόν μαζί με τα γήπεδα θα μπορούσε να βγει και μία “Football day”!
Πίσω από το μουσείο και πολύ κοντά του βρίσκεται η Chetham’s Library. Αφού φαίνονται και στο ίδιο πλάνο ...

Φτάσαμε στην ώρα μας έξω από το Chetham’s. Περιμέναμε λίγο και μόλις μαζεύτηκε ένα γκρουπάκι 10-12 άτομα ξεκίνησε και η ξενάγηση.

Η βιβλιοθήκη Chetham’s ιδρύθηκε το 1651 από έναν πλούσιο τραπεζίτη, τον Humphrey Chetham ως μέρος σχολείου για φτωχά αγόρια.
Σήμερα η βιβλιοθήκη μοιράζεται τους ίδιους χώρους με το “Chetham’s School of Music”. Περιλαμβάνει πάνω από 100.000 τόμους ιστορικών και επιστημονικών βιβλίων καθώς και έργα τέχνης.


Παρακολουθήσαμε μία ωριαία ξενάγηση πλούσια σε πληροφορίες και ιστορικές λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορική βιβλιοθήκη. Περπατήσαμε μέσα σε δωμάτια και διαδρόμους με επένδυση από σκούρο ξύλο βελανιδιάς, ανάμεσα σε μεγάλα ράφια και μυστικά περάσματα, δίπλα σε βαριές σκαλιστές πόρτες και όλα αυτά μέσα σε μια μεσαιωνική αρχιτεκτονική.

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Βιομηχανικό & Ποδοσφαιρικό Manchester. Πιο πολύ στην Οξφόρδη ή στο Bath θα μπορούσα να την τοποθετήσω.


Η βιβλιοθήκη ήταν τόπος συνάντησης του Karl Marx και του Friedrich Engels το 1845 και η έρευνά τους εδώ οδήγησε στη γέννηση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Ήταν το 1845 που οι δυο τους άρχισαν να μελετούν μαζί στο Reading room του Chetham’s.
Η Βιβλιοθήκη Chetham εξακολουθεί να διατηρεί την εσοχή και το γραφείο όπου οι δυο τους θα μελετούσαν μαζί. Τα βιβλία από τα οποία συνήθιζαν να μελετούν είναι τώρα στην άκρη.

Μία ώρα και κάτι κράτησε η ξενάγηση.
Όταν βγήκαμε έξω είδαμε ξανά μπροστά μας το μουσείο ποδοσφαίρου. Δεν νομίζω ότι μας πέρασε απ’ το μυαλό να μπούμε μέσα (ούτε και σε μένα), αλλά μια ματιά στο μαγαζάκι του μουσείου … γιατί όχι; όλο και κάτι θα έβρισκα για δώρο για τα αγόρια της οικογένειας. Τελικά πήρα μια τσάντα για την κόρη!


Τόσα εμπορικά κέντρα προσπεράσαμε νωρίτερα και δεν κάναμε ούτε μια στάση για σουβενίρ. Ε! θα κάνουμε τώρα. Μπήκαμε μέσα σε ένα σουβενιράδικο και ψωνίσαμε. Πριν έρθω δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως το βιομηχανικό Manchester θα μπορούσα να έχει τουρισμό και πόσο μάλλον σουβενίρ. Και τώρα δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω. Μελισσούλες, Manchester united, Manchester City, μπουκάλια μπύρας, σουφραζέτες, μέχρι και υψικάμινους με το σήμα του iron bridge είχε


Απόγευμα πια. “It’s tea time”. Ώρα για τσάι αφού… στην Αγγλία είμαστε. Από το πρωί η Diana ονειρευόταν να πάμε για τσάι στο “Richmond Tea Rooms”.

Και εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα και το τσάι. Έκανε και ένα κρύο οπότε ωραία θα ήταν να ζεσταθεί λίγο και το κοκαλάκι μας.
Στο Sackville Park ήταν το “Richmond Tea Rooms”, απέναντι από το παγκάκι του Turing απ’ όπου ξεκινήσαμε το πρωί.

Ωραίο περιβάλλον, πολύ … λουλουδιασμένο, αρκετά ροζ


Όλες πήραμε τσάι με κανέλα, αρωματικότατο και ωραιότατο. Και γλυκό βεβαίως βεβαίως! Με τέτοια βιτρίνα και τέτοιο περιβάλλον θα ήταν αμαρτία να αντισταθούμε.

Εγώ πήρα ένα κέικ πολύ σοκολατένιο, που έμοιαζε πολύ με σοκολατόπιτα και τα κορίτσια πήρανε από μια κολοκυθόσουπα (???) και κάποιο ασπρουλιάρικο γλυκό, που δεν το θυμάμαι.
Η σοκολατόπιτά μου ήταν "άπαιχτη" πάντως.

Τελευταίο βράδυ. Πάει τέλειωνε η εκδρομή. Πολλά όμορφα είχαμε κάνει και πολλά όμορφα δεν τα κάναμε. Τι κι αν είχα προτάσεις εξόδου ειδικά για τα βράδια; Κάποιες δεν εισακούστηκαν και κάποιες δεν τις πρότεινα καν αφού έβλεπα ότι δεν «έβγαιναν».
Μόνο το φαγητό στην Chinatown είχαμε κάνει από τη «βραδινή» λίστα μου. Μια pub στο Castlefield (που θα βλέπαμε και τα κανάλια βράδυ), ή μια βραδιά με Mini golf και μπύρες στο ντιζαινάτο “Junk yard golf club”, που ήταν δίπλα στο σπίτι μας ή ακόμα και θέατρο για να δούμε το διασημότερο θεατρικό της Agatha Christie, την «Ποντικοπαγίδα» που παιζόταν αυτές τις μέρες έμειναν απλά ... όνειρα.
Πιστεύω ότι όλες μου οι φίλες περίμεναν ότι εδώ είχε τελειώσει η μέρα και η βραδιά. Υπήρχε όμως ακόμη ένα “must” που είχα στο μυαλό μου (η συνοικία της Northen Quarter) και σε αυτήν είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου για τη συνέχεια.
Η γειτονιά του Northen Quarter χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του Manchester. Εναλλακτική, μποέμ και δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων, η Βόρεια συνοικία είναι γεμάτη με υπέροχα μπαρ, vintage καταστήματα, πολλή street art και μπόλικη ζωντάνια.
Εδουαρδιανά εργοστάσια και αποθήκες έχουν μετατραπεί σε καταστήματα, μπουτίκ, café και pubs. Εδώ υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις, δισκογραφικές εταιρίες, ατελιέ σχεδιαστών και γκαλερί τέχνης.
Όταν πέφτει η νύχτα όμως η Northen Quarter πιο πολύ περηφανεύεται για μερικές από τις καλύτερες σκηνές νυχτερινής ζωής του Manchester.
Η Βόρεια συνοικία λένε ότι με λίγη φαντασία μοιάζει με την παλιά Ν. Υόρκη. Αρχιτεκτονική εποχής αρτ ντεκό και άφθονη τέχνη του δρόμου. Εκτός αυτών η περιοχή είναι γεμάτη με μπαράκια με live music.
Πέταξα λοιπόν την ιδέα της Northen Quarter για τη συνέχεια. Έπρεπε να δούμε αυτή τη γειτονιά και το σημαντικότερο ήταν ότι χρειαζόμασταν και κάτι ως … αντίδοτο για την τείνη
Περάσαμε ξανά από την γνώριμή μας Gay village...


Διασχίσαμε την Portland str. προσπερνώντας την πλατεία Picantilly …

Και μετά πατήσαμε σε έδαφος Northen Quarter. Ήδη, χωρίς να έχουμε μπει βαθιά μέσα στη γειτονιά με ... Newton Str., Dale str., Tarrif str. βλέπαμε εικόνες σαν αυτές ...

Τι λέτε; Μοιάζει με Ν. Υόρκη κατά πως λένε οι γραφές; (Δεν έχω πάει Ν.Υ.)
Φτάσαμε στο “Whiskey jar” ...

Παλιό υφαντουργείο και νυν ένα πολύ όμορφο αναμφισβήτητα bar. Στον υπόγειο χώρο διέθετε και 2ο μπαρ για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Είναι από τα πιο γνωστά μπαράκια με Live music στην περιοχή.

Παρόλο που η πινακίδα έλεγε ότι το live έπαιζε μόνο Σαββατοκύριακο τα σημάδια έδειχναν ότι θα βλέπαμε και εμείς (Πέμπτη σήμερα). Κατάλαβαν ότι ήταν το τελευταίο βράδυ μας στην πόλη και μας έκαναν τη χάρη και σε λίγο εμφανίστηκε ο πρώτος μουσικός. Τέλεια. Δεν μας έκανε καρδιά να φύγουμε. Μετά βγήκε και δεύτερος και ... τρίτος και ο ένας ήταν καλύτερος από τον άλλο...


Δεν θέλω να είμαι υπερβολική και γι’ αυτό θα πω απλά και μόνο ότι: Μου άρεσε πάρα πολύ.

Ωραίο το Manchester και οι βιβλιοθήκες του και τα μουσεία του και οι πλατείες του και οι βιομηχανικές αποθήκες του και τα Βικτωριανά σπίτια του αλλά πιο πολύ και πάνω απ’ όλα έρχονται οι pubs του.

Pήγαμε με τη Lilly στο bar, για να παραγγείλουμε.
«Τι να βάλω;»
«Το αγαπημένο σου Whiskey »
«Το δικό μου αγαπημένο είναι ένα από τα Highlands»
«Αυτό βάλε»
Μήπως αυτό ήταν σημάδι για το επόμενο ταξίδι; Highlands;
Το "τραβήξαμε" όσο γινόταν και κάποια στιγμή ... φύγαμε
Μια όμορφη Pub είναι το “Whiskey jar”, αλλά όλες όμορφες είναι στο Manchester. Εδώ όμως πετύχαμε και το Live. Χαλάλι η όπερα (Λέμε τώρα).
Στο δρόμο για το σπίτι περάσαμε από τη Piccadilly Garden. Ακόμα δεν είχε κλείσει η Χριστουγεννιάτικη αγορά. Βλέποντας τα φαγητά της αγοράς θυμήθηκα ότι εγώ δεν είχα φάει σούπα νωρίτερα στην τσαγιερί και τώρα πεινούσα. Μετά θυμήθηκα το χάλια strudel της χθεσινής αγοράς και υπαναχώρησα.
Τι σου είναι η τύχη ..... πέσαμε πάνω σε μια ιταλική pizza, δηλ. αυτό που ήθελα εκείνη τη στιγμή. Ύστερα από το Γιαπωνέζικο, Αμερικάνικο, Ινδικό και Αγγλικό φαγητό που είχαμε φάει τις προηγούμενες ημέρες, είχε έρθει και η ώρα του Ιταλικού. Καθίσαμε λοιπόν για πίτσα στο “Franco Manca”.

Τελευταία βόλτα στην Mosley street, τελευταία και στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στρίψαμε στην Oxford και φτάσαμε σπίτι μας.

συνεχίζεται ...