Κροατία Σλοβενία Ρεπούμπλικα Χρβάτσκα , γιατί όχι; Ε λοιπόν ναι και βλέπουμε.

Marinetta

Member
Μηνύματα
325
Likes
2.271
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησί του Πάσχα

Πρόλογος προηγουμένως του προλόγου
Αγαπητά μέλη του φόρουμ αυτή εδώ είναι η πρώτη ιστορία που αποφάσισα να διηγηθώ σε αγνώστους. Αν πάει καλά και σας αρέσει θα το συνεχίσω. Προχωράμε.


Η μεγάλη απόφαση επάρθη

Είναι 14 Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2022 στη νήσο Λευκάδα και γω αναρωτιέμαι πως τα έχει φέρει έτσι η ζωή που ζω οικειοθελώς σε ένα νησί με κοντινότερο ανοιχτό και ταυτόχρονα βολικό αερολιμένα στα 418 χλμ μακριά. Και φυσικά μελαγχολώ .

Βεβαίως το μάτι μου πέφτει σε μια προσφορά της Ryanair για κάτι εισιτήρια από 7,99€💸 . 7,99€ όμως κοστίζει στον Θεσσαλονικιό και στον Αθηναίο μαντάμ όχι σε σένα, μου λέει μια φωνή μέσα μου. Εντωμεταξύ εγώ με τα βίας έχω περίπου δύο ευρώ στο πορτοφόλι μου να τρίψω μεταξύ τους…

Αποφασίζω ότι μια ζωή την έχουμε και έχω στερηθεί πολύ τα ταξίδια που ισορροπούν τις καταθλιπτικές μου τάσεις και ψάχνω να δω αν μπορώ να βρω εισιτήρια, σε χώρα που να μην έχω πάει ,για δύο άτομα με χειραποσκευή μέχρι 100€ ώστε υπολογίζοντας και τις αποστάσεις για το αεροδρόμιο να μας βγει στο περίπου 100€ έκαστος.

Και δεν θα το πιστέψετε τα καταφέρνω !! Βρίσκω λοιπόν το Θεσσαλονίκη-Ζάγκρεμπ για την επόμενη εβδομάδα δηλαδή πρακτικά σε 6 μέρες στα 15,98 € και το αντίτιμο για εισιτήριο με χειραποσκευή ( επειδή είμαι και μια κυρία ) και priority και όλα τα comfort που δίνει η Ryanair με 59,48€ . Και τα δύο εισιτήρια λοιπόν μου κόστισαν 75,46€ , βάλε και άλλα(κυρ-Στέφανε; ) 130€ στο περίπου για το Λευκάδα- Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο (συμπεριλαμβανομένων διοδίων) , φτάσαμε το συνολικό κόστος 205€ για δύο ψυχές. Λέω στον Μ. πως αν όλα πάνε καλά φεύγουμε σε μια βδομάδα ..

Η λογική μου ήταν : κλείσε εκεί ένα κοντινό εισιτήριο μπας και δεν ακυρωθεί η πτήση και πας . Όχι γιατί , πως τα κατάφερα πέρυσι, και έκλεισα για Βουδαπέστη και έκλεισε και η Ουγγαρία τα σύνορα οπότε κλείστηκα και γω στο σπίτι μου και έκλαιγα που μου πήραν πίσω το μπιφτέκι μου.

Η μέρα της αναχώρησης

Η πτήση μας είναι για την Πέμπτη στις 10:05 το πρωί ώρα Ελλάδος. Τα ταπεινά όμως επαρχιωτόπουλα που (ευτυχώς!) έχουν και μια δουλειά ήταν αδύνατο να πάνε από την προηγούμενη για πιτόγυρα στη συμπρωτεύουσα οπότε τι κάνανε; Αποφάσισαν άυπνοι να φύγουν στις 2π.μ. της Πέμπτης από Λευκάδα. Πιο κουραστική διαδρομή δεν έχω κάνει σε συνδυασμό με το κρύο και τα χιόνια που με τρόμαξαν στο δρόμο ( τι να κάνω; είμαι νησιώτισσα!) και την απίστευτη κούραση και νύστα.

Μια χαλαρή θερμοκρασία στην διαδρομή. Κατά τα άλλα τα βουνά ήταν χιονισμένα και πανέμορφα και το χιόνι αντανακλούσε κυανόλευκο φως.
unnamed (2).jpg


Με τα πολλά φτάνουμε στο αεροδρόμιο 2 ώρες και νωρίτερα από την πτήση.
IMG-7758.jpg


Λέω από μέσα μου, αφού έχεις σταθεί τυχερή και ζεις :p και θα πραγματοποιηθεί και το δρομολόγιο , μη μιλάς καθόλου!

Αφού περνάμε τον έλεγχο και όλα τα τυπικά , τρώμε και το τοστ που είχα μαγειρέψει(τι; όχι; )απ' το σπίτι να μην κουβαλάμε πολλά πολλά , πετυχαίνουμε και ένα καβγαδάκι πελάτη- υπαλλήλου Ryanair και κάπως ξυπνάμε.
Πάμε λοιπόν να πάρουμε το αεροπλάνο μας , το σιδερένιο μας άτι, που έλεγε και ο συνταξιδιώτης μου και βλέπουμε αντί να είναι μπλε με κίτρινο και έτοιμο να σκίσει τους αιθέρες ,ένα άσπρο με κάτι κόκκινα γράμματα που έλεγαν LAUDA . Με πιάνει μια προκατάληψη , λέω τι το ήθελες κοπέλα μου το ταξίδι θα σε ψάχνουν στα Βαλκάνια και δεν θα ξέρουν και με ποια εταιρία πέταγες. Εντέλει μην πολυλογώ μια χαρά ήταν η LAUDA , πιο ευρύχωρο το αεροσκάφος από της Ryanair και μάλιστα μετά είδα ότι ο ιδρυτής της ήταν ο Niki Lauda ( Forca Niki και τα σχετικά).
IMG-7762.jpg

Μετά από μια ώρα και 20 λεπτά επιχειρούμε να προσγειωθούμε και δεν τα καταφέρνουμε, μας είπε ο πιλότος ότι είχε πλευρικούς ανέμους, στην δεύτερη προσπάθεια ο πιλότος αρχηγός μας προσγείωσε στην πρωτεύουσα της Δημόκρατίας της Χρβάτσκα. Όλε!

Περνάμε τον έλεγχο των διαβατηρίων και ένα απ τα πιο yolo ταξίδια της ζωής μου ξεκινάει!Δεν έχω κανονίσει τίποτα , δεν ξέρω τι θα δω , δεν έχω βγάλει πρόγραμμα. Η λογική είναι θα τα βρεις όλα εκεί , έχεις πολλές μέρες για μια τόσο μικρή πόλη, μην ανησυχείς για τίποτα! Τελικά καλά έκανα αλλά δεν το ήξερα νωρίτερα.
Βρισκόμαστε στο ψιλικατζίδικο του αεροδρομίου καθ΄ υπόδειξη του @psilos3 και αγοράζουμε τα εισιτηριάκια μας για την πόλη με κόστος 1€ ο καθένας , ήτοι 16 kuna.
Περιμένοντας το λεωφορίο 290 που σε πάει στην πόλη.
IMG-7765.jpg


Και μετά το τραμ για το κατάλυμά μας.

IMG-7766.jpg


IMG-7769.jpg

Γενικά τα κοντινά στο κέντρο καταλύματα, με προϋπόθεση το ιδιωτικό μπάνιο, μου φάνηκαν κάπως ακριβά λόγω του ότι το έκλεισα 6 μέρες πριν; Δεν είμαι σίγουρη πάντως, αν νωρίτερα υπήρχαν κι άλλα τόσο κεντρικά, καθαρά και σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό κόστισε 120€ για τρεις διανυκτερεύσεις με όλα αυτά που προανέφερα.

Η οικοδέσποινα δέχτηκε να πληρώσουμε σε ευρώ, το δωμάτιο ήταν καθαρό και μεις μείναμε ικανοποιημένοι.


Η πρώτη μας εξόρμηση

Να πω κάπου εδώ ότι τα τελευταία χρόνια ψάχνω να δοκιμάσω και την τοπική κουζίνα στις χώρες που επισκέπτομαι και δεν την βγάζω με Mac όλη μέρα.

Όντες κινούμενα πτώματα λοιπόν και έχοντας κοιμηθεί καμιά ώρα ο καθένας και έχοντας χάσει κάθε επαφή με το τι ώρα είναι , τι μέρα είναι και πιο χρονιά , ρωτάμε την οικοδέσποινα τι να φάμε και μας λέει ότι υπάρχει η ΄΄Κροάτικη΄΄ σκεπαστή και μεις δεν θέλουμε και πολλά για να δελεαστούμε ξεκινάμε να βρούμε τι θα φάμε εεεε να κάνουμε βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Με έχουν ενθουσιάσει πολύ τα cute τραμ της πόλης που μου θυμίζουν πρωτεύουσα γειτονικής χώρας αλλά σε άλλο χρώμα. Η πόλη είναι καθαρή , γεμάτη ζωή και παγωμένη με το θερμόμετρο να παίζει από 2-3 βαθμούς Κελσίου.
Στο δρόμο για το cevapi συναντήσαμε την κεντρική πλατεία και το άγαλμα του Ιωσήφ Γέλασιτς διάσημου στρατηγού της Χρβάτσκα , της Κροατίας ντε.
IMG-7773.jpg

Λεβεντόπαιδο φαίνεται να ήταν . Καλά εδώ δεν φαίνεται αλλά εγώ το είδα και απ το πλάι και το βεβαιώνω.

Βρίσκουμε τον τελικό μας στόχο, ένα μαγαζί να φάμε το Cevapi που λιγουρευόμασταν από την ώρα που μας το πρότεινε η οικοδέσποινα και βουαλά!
IMG-7791.jpg

Δεν θέλω να είμαι υπερβολική αλλά ήταν λίγο ανώτερο από το σουβλάκι!
Όπως καταλαβαίνετε μετά ακολούθησε 2μισάωρος ύπνος για τους ξενυχτισμένους αλλά πλέον καλοφαφωμένους.

Το απογευματάκι κάναμε μια βόλτα προς το σταθμό του τρένου , από εκεί πέρναγε και το Orient Express κάποτε , να σιγουρευτούμε για κάποια δρομολόγια που ψάχναμε για την Παρασκευή(δηλαδή την επόμενη) και ξεκινήσαμε για μια βραδινή βόλτα στην πόλη η οποία ακόμα ήταν στολισμένη!

Ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Ζάγκρεμπ, Κοίμησης της Θεοτόκου και ψηλότερο κτήριο στην Κροατία.
IMG-7798.jpg


Τέλειος ο φωτισμός μέσα από τα κωδωνοστάσια.

Οι σκαλωσιές είναι αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού του 2020 . Αυτό μας δυσκόλεψε και αλλού, αλλά τι να κάνεις το κατάπιαμε κι αυτό!
Η παλιά πόλη ήταν λίγο άδεια το βράδυ αλλά μέσα στο μαγαζί που κάτσαμε για μπύρα επικρατούσε συνωστισμός.
IMG-7799.jpg


Μετά την μπύρα, την φτερούγα κοτόπουλο και την πατάτα που φάγαμε και έχοντας κοιμηθεί κανένα τρίωρο κατά τις 10 βλέπαμε πολλά και ενδιαφέροντα όνειρα στο κρεβάτι.


-Τέλος πρώτης μέρας-

 
Last edited:

Marinetta

Member
Μηνύματα
325
Likes
2.271
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησί του Πάσχα
Δυναμική είσοδος!!!
Μπράβο, πάντα τέτοια.
Merci! Ταξίδια να κάνουμε και ελπίζω να έχουμε και συνέχεια!
Καλή αρχή και καλά γραψίματα! Νομίζω πάντως ότι τα 16 Kuna είναι 2 ευρώ και όχι 1.
Ευχαριστώ!Ναι σωστά απλά το έγραψα περίεργα. Εννοούσα 1 ευρώ ο καθένας!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.073
Likes
44.484
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Πολύ καλά έκανες κι αποφάσισες να μας γράψεις για την εκδρομή σου, ξεκίνησες και με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Περιμένω να δώ το πρόγραμμα για να ...συγκρίνουμε εντυπώσεις :haha: μιας και βρέθηκα εκεί λίγες μόνο μέρες πριν από σας όπως σου είπα, όντας κι εγώ στη φάση να ξεκινήσω την ιστορία μου για τη πόλη του Ζάγκρεμπ.
Συντονίστηκα. :)
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.031
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Η πτήση μας είναι για την Πέμπτη στις 10:05 το πρωί ώρα Ελλάδος. Τα ταπεινά όμως επαρχιωτόπουλα που (ευτυχώς!) έχουν και μια δουλειά ήταν αδύνατο να πάνε από την προηγούμενη για πιτόγυρα στη συμπρωτεύουσα οπότε τι κάνανε; Αποφάσισαν άυπνοι να φύγουν στις 2π.μ. της Πέμπτης από Λευκάδα. Πιο κουραστική διαδρομή δεν έχω κάνει σε συνδυασμό με το κρύο και τα χιόνια που με τρόμαξαν στο δρόμο ( τι να κάνω; είμαι νησιώτισσα!) και την απίστευτη κούραση και νύστα.
Τι μου θύμισες τώρα....Εχω κάνει το ανάποδο (σχεδόν). Ήθελα να πάω Κέρκυρα από Θεσσαλονίκη και να πάρω το πρώτο πρωινό καράβι από Ηγουμενίτσα. Δεν μπορούσα να πάω μία μέρα πριν στην Ηγουμενίτσα λόγω δουλειάς και αποφάσισα να ταξιδεψω βράδυ με όλη τη κούραση που είχα, για να μη χάσω τη μέρα.
Στο δρόμο τραγουδούσα για να μη με πάρει ο ύπνος, γιατί ήμουν μόνη μου στο αυτοκίνητο και όταν εγώ τραγουδώ όλοι είναι έτσι :shock:...ε και εγώ έτσι ήμουν!

Χαιρετίσματα στην αγαπημένη μου Λευκάδα :heart:
 

Marinetta

Member
Μηνύματα
325
Likes
2.271
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησί του Πάσχα
@Sassenach77 χαχαχαχα! η θέληση της επιβίωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από την νύστα ευτυχώς !
εμείς στην αρχή όταν ήμουν συνοδηγός είχαμε βάλει podcast! Μέγα λάθος , σε νανουρίζουν οι άτιμοι 😂
Μετά όταν οδήγησα στο δεύτερο μισό έκανα το κόλπο σου με την ενεργή συμμετοχή στο τραγούδι. Ο συνοδηγός πάντως μόλις έσβησα τη μηχανή άρχισε τη δικιά του μελωδία 🛌🥱
 

Marinetta

Member
Μηνύματα
325
Likes
2.271
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησί του Πάσχα
Η επόμενη μέρα στη Σλοβενία

Που λέτε όταν έκλεινα εισιτήρια σκεφτόμουν ότι αν δεν είχα λυσσάξει να πάω ένα ταξίδι και αν είχα τα χρήματα και το χρόνο να πάω όπου θέλω σίγουρα δεν θα πήγαινα στο Ζάγκρεμπ. Όμως έτσι τα φερε τώρα η τύχη και πήγα . Έψαχνα όμως να βρω εναλλακτικές για να ενισχύσω την εμπειρία (όπως είπα παραπάνω δεν είχα κοιτάξει τίποτα για Ζάγκρεμπ) και μια εξ αυτών ήταν μια μονοήμερη στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας που ήταν μόνο 2 ώρες μακριά :p . Οπότε σκέφτηκα και χάλια να ναι το Ζάγκρεμπ, πάω και μια Σλοβενία που όπως θυμάμαι από την επίσκεψη το 2014 μου άρεσε πολύ να το ισορροπήσω :p Παρεμπιπτόντως αν μου έλεγες να κάνω το Αθήνα- Πάτρα και πάλι πίσω σε μια μέρα θα σου λεγα τι αστεία που τα λες, γελάσαμε!

Είχε κάτι δρομολόγια…. άστα να πάνε! 7:03 το πρωί από Ζάγκρεμπ 14:47 ή 18:50 επιστροφή.

Λέμε τι να γίνει ωραίο το Ζάγκρεμπ αλλά δεν είναι και το Παρίσι να θέλει μια βδομάδα να δεις τα βασικά, θα πάμε μονοήμερη !

Είχαμε πάει από την προηγούμενη στο σταθμό να τα σιγουρέψουμε αλλά από την ταλαιπωρία των προηγούμενων ημερών δεν θέλαμε στα σίγουρα να αγοράσουμε τα εισιτήρια μην τυχόν και δεν ξυπνήσουμε την επόμενη στις 6 το πρωί πράγμα πολύ πιθανό.

Τελικώς τα καταφέραμε και στις 07:03 ξεκίνησε το δρομολόγιο Ζάγκρεμπ- Λιουμπλιάνα.

Η διαδρομή μοναδική , οι αστυνομικοί τόσο συμπαθητικοί. Ή και όχι. Δεν φτάνει που είχαμε ξυπνήσει από τις 6 μας καθυστέρησαν και στις δύο διαδρομές με πολύ ενδελεχείς ελέγχους για τα κακά παιδιά!

Μου έκανε πολύ κακή εντύπωση γιατί δεν είχα στο μυαλό μου ότι δύο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν τόσο τυπικούς ελέγχους στα σύνορά τους. Να μην έχω παράπονο, στον διπλανό μου που είχε ράστα και σακίδιο του έκαναν και σωματικό έλεγχος , τυχερή ήμουν!

Φώτο από τη διαδρομή , στη Σλοβενία το τρένο πήγαινε πλησίον του ποταμού Σάβα, παραπόταμου του Δούναβη.

IMG-7805.jpg
IMG-7816.jpg
IMG-7809.jpg


Το εισιτήριο για το τρένο πήγαινε έλα μας κόστισε 29,80€ και για τους δύο.

Φτάνοντας στη Λιουμπλιάνα έχουμε ήδη αρχίσει να παθαίνουμε θερμικό σοκ γιατί είχε παντού χιόνια και θερμοκρασία άνετα 3 βαθμούς κάτω από το Ζάγκρεμπ.

Επισκεφθήκαμε την περιοχή Metelkova στα πολύ παγωμένα της και καμία σχέση με τις καλοκαιρινές μουσικοαλκοολικές της δόξες αλλά και πάλι είναι μοναδική. Θυμίζει έντονα ruin pubs και ιδιαίτερα Szimpla Kert στη Βουδαπέστη. Εξωτερικά πάντα και με άλλη φιλοσοφία.
IMG-7818.jpg
IMG-7819.jpg
IMG-7822.jpg
IMG-7826.jpg




Οδεύοντας προς το κέντρο της πόλης
IMG-7833.jpg

IMG-7835.jpg
IMG-7838.jpg
IMG-7842.jpg
IMG-7845.jpg


Βλέπουμε όλους αυτούς τους δράκους και με ρωτάει ο Μ. πως και παίζει τόσος δράκος εδώ; Εγώ εντωμεταξύ το παίζω πολυταξιδεμένη και πως έχω ξαναπάει καλέ στη Λιουμπλιάνα, αλλά που να θυμάμαι γιατί έχουν δράκους οι Σλοβένοι; Το μόνο που έχω διαβάσει πριν πάω είναι ότι είναι η πιο eco friendly πρωτεύουσα της Ευρώπης , τώρα αλήθεια – ψέματα θα σας γελάσω και δεν το έχω σκοπό.

Τελικώς πολύ ελληνική (;;) η εξήγηση των δράκων παράθεση από internet(την πηγή όλων των πληροφοριών που λέει και ένας φίλος μου :p)

Δράκοι στην κεντρική της γέφυρα, δράκοι παντού στα καταστήματα σουβενίρ, δράκοι στα καταστήματα παιχνιδιών, δράκοι, διαφόρων μορφών, παντού στους δρόμους και στην αγορά της… Πώς καθιερώθηκε αυτό το επιβλητικό σύμβολο ως το σήμα-κατατεθέν της Λιουμπλιάνας και αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους ντόπιους;

Μα λόγω του… Ιάσονα της Ελληνικής Μυθολογίας! Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ο Ιάσονας στην Αργοναυτική του Εκστρατεία πέρασε κι από τη Λιουμπλιάνα, όπου τότε σε μια λίμνη, κατοικούσε ένας δράκος… Ο Ιάσονας με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο, και έγινε έτσι… ο πρώτος κάτοικος της Λιουμπλιάνα!



Καλά το άρθρο πολύ πατριωτικό και ασχολίαστο κλείνει με αυτό Πάντα πίσω από το κάθε τι… υπάρχει μια ελληνική εξήγηση!
Έγινε!

Μετά τη γέφυρα και τις φωτογραφίες που τραβήξαμε λοιπόν κάτσαμε σε ένα καφέ να πιούμε cappuccino και να φάμε κρουασάν γιατί έτσι μας αξίζει . Δώσαμε και κει από 2,5€ ο καθένας.

Εντωμεταξύ οι Σλοβένοι αλλά και οι τουρίστες, τρελάκηδες τελείως, κάθονταν όλοι έξω . Μόνο εμείς οι φλώροι οι Έλληνες τον ήπιαμε μέσα φορώντας και τα μπουφάν μας, ε μα πια , το πα!



Μετά κάναμε μια βολτίτσα στις γέφυρες που είχαν όλο περίεργα μικρά αγαλματάκια και στην υπαίθρια λαική των Λιουμπλιανέζων ( ας με διορθώσουν οι φιλόλογοι, αν μπορούν) και κατόπιν ανεβήκαμε με το τελεφερίκ στο κάστρο (2,2€ η μονή διαδρομή, βέβαια καλύτερα να είχα πληρώσει και την διπλή αλλά το παιζα κομάντο) για να θαυμάσουμε τη θέα ξεκούραστα .


IMG-7852 (1).jpg
IMG-7849 (1).jpg
IMG-7898.jpg
IMG-7856.jpg
IMG-7848.jpg
IMG-7847.jpg
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.204
Likes
5.653
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Πρόλογος προηγουμένως του προλόγου
Αγαπητά μέλη του φόρουμ αυτή εδώ είναι η πρώτη ιστορία που αποφάσισα να διηγηθώ σε αγνώστους. Αν πάει καλά και σας αρέσει θα το συνεχίσω. Προχωράμε.
Και πολύ καλά πάει και μΕ αρέσει πολύ! Να το συνεχίσεις, περιμένουμε κι άλλες ιστορίες σου!
 

Marinetta

Member
Μηνύματα
325
Likes
2.271
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησί του Πάσχα
Αυτό είναι γράψιμο με αγάπη για ταξίδια, με αγάπη για ζωή. Μπράβο!
Συγκινητικό.H αλήθεια είναι πως υπάρχει μπόλικη τέτοια :) ευχαριστώ!
Και πολύ καλά πάει και μΕ αρέσει πολύ! Να το συνεχίσεις, περιμένουμε κι άλλες ιστορίες σου!
Ευχαριστώ 😍
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.675
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom