Ιταλία Ρώμη

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Τρίτη φορά στη Ρώμη λοιπόν... Αν και σχεδόν τα μισά Ευρωπαϊκά ταξίδια που έχω κάνει είναι στην Ιταλία ,η πρωτεύουσα είναι ο μόνος προορισμός που επισκέπτομαι κατ' επανάληψη και οι λόγοι είναι λίγο-πολύ γνωστοί στους περισσότερους: Είναι μια πόλη ανοιχτό μουσείο ,ένας κορυφαίος παγκόσμιος ταξιδιωτικός προορισμός .
Για τη μετάβαση από το αεροδρόμιο Fiumicino στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πληθώρα επιλογών: ταξί, τραίνο,shuttle bus,λεωφορείο. Έχοντας χρησιμοποιήσει στα δύο προηγούμενα ταξίδια shuttle bus κλεισμένο μέσω διαδικτύου και θέλοντας να αποφύγουμε τη δυσάρεστη -έστω και τη μία φορά - εμπειρία που βιώσαμε στο τελευταίο ταξίδι με ώρα αναμονής αναμένοντας άλλους επιβάτες, επιλέξαμε τη φθηνότερη επιλογή ,το λεωφορείο, η οποία αποδείχτηκε σοφή λύση. Με κόστος στα 6 ευρώ για τη μετάβαση στο κέντρο ,η διαδρομή πήρε γύρω στα 35-40 λεπτά, μιας και Κυριακή πρωί που φθάσαμε, δεν υπήρχε κίνηση .Αυτή τη φορά μείναμε στο Suite Beccaria A Piazza Del Popolo ,επιλογή της τελευταίας στιγμής και ενώ η πρώτη κράτηση είχε γίνει στην απέναντι πλευρά του Τίβερη σε καινούργιο ξενοδοχείο, η οποία και ακυρώθηκε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ,αλλά πάντα μου άρεσε να μένω στη δυτική πλευρά ,πολύ κοντά στον Τίβερη, να διασχίζω τις γέφυρες ,να συναντάω την Πόπολο ή τη Ναβόνα στο ιστορικό κέντρο. Την πρώτη φορά , χρόνια πριν ,είχαμε μείνει στο εξαιρετικό Visconti Palace ,με σκοτωμένη τιμή περίπου 70 ευρώ τη μέρα ,τη δεύτερη στο συμπαθητικό Donna Laura Palace.Τέλος πάντων ,να μην τα πολυλογώ ,το Beccaria αποδείχτηκε σχετικά μέτρια προς καλή επιλογή, μη σας παραπλανεί η τέλεια βαθμολογία του στο Βooking. Αν και πολύ κοντά στην Πόπολο και το κέντρο γενικότερα, αν και το δωμάτιο ήταν πρόσφατα ανακαινισμένο , ευρύχωρο/καθαρό, η reception ευγενική και άμεση ,είχε το μειονέκτημα του θορύβου και της μέτριας ηχομόνωσης. Ο μεσημεριανός ύπνος ήταν αδύνατος και το εγερτήριο το πρωί ξεκινούσε κάπου μεταξύ 7-8 ,είτε από τις κόρνες των αυτοκινήτων σε παραδίπλα δρόμους(ο δρόμος μπροστά από τα δωμάτια ήταν αρκετά ήσυχος από περάσματα αυτοκινήτων) είτε από την πάρλα των Ιταλών ,με το συνήθειο τους να μιλάνε στο κινητό και να ακούει όλο το τετράγωνο τα προβλήματά τους. Το βράδυ δεν υπήρχε θέμα ηχορύπανσης, αφού η Ρώμη ανήκει στα πρότυπα του δυτικού κόσμου ,όπου όλα μετά τις 10 στο κέντρο νεκρώνουν από κόσμο. Άρα ,όποιος δεν έχει πρόβλημα ύπνου πρωί/μεσημέρι ,δεν μπορώ παρά να προτείνω το Beccaria, λόγω της θέσης ,είναι κοντά σε όλα: μάρκετ ,μετρό (Fiumino), στάσεις λεωφορείων, ταξί και γενικά στο ιστορικό κέντρο .Μεγάλο ατού επίσης ,το πρωινό στο δωμάτιο. Να σημειώσω για όσους έχουν να επισκεφτούν καιρό τη Ρώμη σαν εμένα ,οι στάσεις των λεωφορείων έχουν μεταφερθεί πίσω από την Popolo ,γιατί η Corso έχει αποκλειστεί από στρατιωτικά οχήματα.


1η μέρα

Αρχές Οκτωβρίου ,ο καιρός πολύ καλός ,πλήθος τουριστών και Ιταλών έξω για βόλτα, φαγητό και ψώνια, όλα θύμιζαν το γνωστό στίχο ,'όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν' .Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει στην αιώνια πόλη ,κάποια άλλα παραμένουν σταθερές αξίες. Η πόλη πλέον είναι 'στρατοκρατούμενη' ,ο στρατός στους δρόμους τολμώ να πω είναι περισσότερος από τους carabinieri .Στρατιωτικά Hammer έχουν κλείσει κεντρικές οδούς όπως την Corso ,επίσης οι έλεγχοι στα μνημεία της πόλης έχουν γίνει πιο αυστηροί. Γενικά ,μάλλον ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος έχει χτυπήσει 'κόκκινο' στις αρχές και η πόλη έγινε 'αστακός'. Άλλο ένα αρνητικό είναι τα σκουπίδια. Σε σχέση με το προηγούμενο ταξίδι ,η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά .Δεν ξέρω αν ήταν θέμα δημαρχίας ή κρίσης ,κάπως η κατάσταση μου φάνηκε καλύτερη, σαφώς λίγο χειρότερη όμως από το πρώτο ταξίδι που είχα κάνει πριν 7-8 χρόνια. Τοποθέτησαν και αυτές τις πρακτικές και αντιαισθητικές ταυτόχρονα σακούλες σκουπιδιών ,αντί για μικρούς κάδους.

Η εξόρμηση την Κυριακή ήταν αρκετά κλασική, διασχίζοντας τις πλατείες. Ξεκινήσαμε από την Popolo ,πιάσαμε την via Babuino με επώνυμους οίκους & ακριβές αλυσίδες καταστημάτων, περάσαμε από τη Spagna ,οδεύσαμε προς Trevi για τη ρήψη νομίσματος και μερικών φωτογραφιών. Πριν τρία χρόνια δεν είχα ρίξει νόμισμα ,ενώ αυτή τη φορά έπεσε στο γλυπτό, με λίγα λόγια μην πιστεύετε το μύθο ,θα πάω και τέταρτη φορά. Έπειτα προχωρήσαμε προς την Piazza della Rotonda και το Πάνθεον. Αυτή η μαγεία με τις πλατείες, δεν προλαβαίνεις να αφήσεις τη μία ,σε πιάνει δέος με την επόμενη είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης. Δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα και αφήσαμε τη Navona για το βράδυ, είχε έρθει η ώρα του φαγητού. Πρώτα όμως κάναμε μία στάση στο Maccheroni ,να κλείσουμε τραπέζι για το βράδυ ,στο πιο αγαπημένο εστιατόριο στη Ρώμη από το πρώτο κιόλας ταξίδι.

V10K0619

To σαφάρι πλατειών ξεκινά.Piazza del Popolo
V10K0620

Popolo
V10K0625

Popolo
V10K0629

Popolo
V10K0634

Βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου
V10K0635


V10K0689

Piazza di Spagna
V10K0640

Fontana di Trevi
V10K0651

Κοσμοσυρροή στην Τρέβι
V10K0654

Piazza Di Pietra
V10K0668

Piazza della Rotonda.Pantheon
V10K0670


V10K0678

Piazza di Monte Citorio
V10K0684

Piazza Colonna
V10K0688


Φτάσαμε λοιπόν στην PizzaRe ,επίσης αγαπημένο μέρος για φαγητό ,γυρνώντας από Πάνθεον μέσω Κόρσο ,με την ουρά αναμονής για τραπέζι να φτάνει μέχρι έξω στο δρόμο .Είχα ξεχάσει ότι οι ντόπιοι τις Κυριακές βγαίνουν για φαγητό ,αλλά ευτυχώς μέσα σε δέκα λεπτά είχαμε βρει τραπέζι .Όπως είπα παραπάνω ,κάποια πράγματα στη Ρώμη παραμένουν σταθερές αξίες ,ένα από αυτά δηλαδή PizzaRe ίσον η καλύτερη πίτσα της πόλης , οι φωνακλάδες/εξωστρεφείς Ιταλοί ,η ξανθιά μεσήλικη κυρία στο ταμείο στην ίδια πάντα θέση .Ξέχασα όμως να αναφέρω το ασθενές φύλο. Το ότι οι Ιταλίδες είναι οι ωραιότερες γυναίκες της Ευρώπης το γνωρίζουν όλοι ,όμως η πρωτεύουσα έχει τις πιο ωραίες στη χώρα. Άλλος αέρας, άλλη φινέτσα . Ξέρω ,στην οικονομική πρωτεύουσα του Βορρά θα δείτε ντυσίματα υπερπαραγωγές ,μοντέλα στους δρόμους ,όμως άσχημη ή εύσωμη Ιταλίδα δύσκολα θα πετύχετε στη Ρώμη. Εννοείται και οι Ιταλοί είναι χρόνια μπροστά, στην πένα, ατσαλάκωτοι .Αυτό που με έκανε πάντα χαμογελάω, όταν πηγαίνω στην Ιταλία, χειμώνα-καλοκαίρι, είναι αυταπάρνηση να βγάλουν από πάνω τους την 'εθνική στολή' ,το μαύρο κοστούμι. Ακόμα και καλοκαίρι με 35 βαθμούς και την ανυπόφορη υγρασία.

Η πρώτη μέρα στα ταξίδια σχεδόν πάντα βγαίνει εκτός προγράμματος και έτσι η μεσημεριανή ξεκούραση πήγε πίσω ,συνεπώς η απογευματινή έξοδος άρχισε στις 7 ,όπου είχε βραδιάζει. Ξεκινήσαμε με κατεύθυνση τη Navona ,περνώντας από Popolo,Colona μέσω Corso και Pantheon. Είχαμε περίπου μία ώρα μέχρι την κράτηση στο Maccheroni ,οπότε την περάσαμε στην πλατεία είτε θαυμάζοντας τον Bernini είτε βγάζοντας φωτογραφίες. Προσωπικά, χωρίς να θεωρούμαι ο σούπερ ταξιδευτής και χωρίς να έχω δει πληθώρα πόλεων ,νομίζω ότι η Piazza Navona συγκαταλέγεται στις καλύτερες πλατείες του κόσμου, για μένα η νούμερο ένα .

Λίγο πριν τις 9,έφτασε η ώρα για την επόμενη σταθερή αξία, το Maccheroni . Στο Maccheroni τα κορυφαία πιάτα είναι τα ravioli ai fiori και τα κανελόνια , δοκιμάστε τα ,αν δεν τα χετε δοκιμάσει ήδη και θα με θυμηθείτε. Είναι λόγος για 4ο ταξίδι κάποιο 'σουκου' στη Ρώμη και δεν είμαι οπαδός των γαστρονομικών αποδράσεων ούτε ειδήμονας. Ωραία είναι και η matriciana ,την οποία τίμησα ξανά σε αυτό το ταξίδι ,την επέλεγε η πλειονότητα των πελατών.

Στo δρόμο της επιστροφής για την Popolo τιμήσαμε και το παγωτό στο Giolitti ,με το οποίο δεν τρελαθήκαμε. Έπειτα ,διασχίσαμε την άδεια Condotti και καταλήξαμε στα ισπανικά σκαλιά.


Piazza del Popolo
V10K0700

Pantheon
V10K0711

Piazza Navona
V10K0745

Piazza Navona
V10K0758

Navona
V10K0787

Via Condotti
V10K0817

Piazza di Spagna
V10K0823

Piazza di Spagna
V10K0847

Piazza di Spagna
V10K0848

Piazza di Spagna
V10K0831

2η μέρα

Το πρωί της επόμενης μέρα είχε οργανωθεί πριν την άφιξη στη Ρώμη και περιελάμβανε επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά και το Κολοσσαίο ,τα οποία δεν είχα επισκεφτεί ποτέ από μέσα ως τώρα. Μου άρεσε στο προηγούμενο ταξίδι που πέρναγα απέξω ,ως καλοκαιρινή απογευματινή βόλτα από τη Venezia προς το Κολοσσαίο ,χωρίς πλήθος κόσμου. Είχα κάνει στο πρώτο ταξίδι και την πρωινή βόλτα με τις ορδές τουριστών και μπορώ να χαρακτηρίσω την περιοχή ,δανείζοντας την έκφραση Ιταλού που πήγαινε στη δουλειά του ,ντυμένος μέσα στη ζέστη με κοστούμι να μιλάει στο κινητό και να λέει απογοητευμένος στα ιταλικά : 'turistico bordelo!' .Δεν είναι όμως έτσι και εκ των έσω . Η βόλτα μέσα στην αγορά αξίζει και θεωρώ ότι πρέπει να πηγαίνει πακέτο με το Κολοσσαίο .Συνεχίζω να πιστεύω ότι ως αξιοθέατο το Κολοσσαίο δεν αξίζει τόσο, αν δεν συνδυαστεί με την αγορά ,ξέχωρα ότι γλιτώσαμε και τις ουρές ,αφού είχαμε πάρει το εισιτήριο από περίπτερο στο φόρουμ .Όμως, ουρές υπάρχουν με ελέγχους και στα δύο αξιοθέατα. Φωτογραφικά το Κολοσσαίο ,αδιαμφισβήτητα ήταν το highlight του ταξιδιού. Είχε ήδη μεσημεριάσει και με τον Luzzi να είναι sold out, γυρίσαμε προς το κέντρο για φαγητό ,κάνοντας πρώτα μια στάση στο λόφο του Καπιτωλίου για ξεκούραση και μερικές φωτογραφίες. Έχοντας κάνει αρκετά χιλιόμετρα ποδαρόδρομο, αποφασίσαμε να ξεκουραστούμε αρκετά και να βγούμε μία και καλή για βράδυ στη μποέμ γειτονιά της Ρώμης, την Τραστέβερε.


Piazza del Popolo
V10K0852

Ακολούθησα τη φωτογραφική συμβουλή και μπήκα τυχαία σε μία εκκλησία
V10K0857

Piazza Venezia
V10K0865

Οδεύοντας προς τη Ρωμαϊκή Αγορά
V10K0881

Via di San Gregorio
V10K0882

Φόρουμ
V10K0890

Φόρουμ
V10K0900

Φόρουμ
V10K0907

Φόρουμ
V10K0924

Φορουμ
V10K0925

Κολοσσαίο
V10K0943

Η Αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου
V10K0946

Ευκαιρία για φωτογραφία στην ουρά για τον έλεγχο
V10K0955

τα κατάφερα ,έφυγε η γιαπωνέζα μετά την 100η φωτογραφία και ανέλαβα
V10K0962

Άλλη προοπτική
V10K0984

Δραματοποίηση
V10K0985

και το έξω έχει ενδιαφέρον
V10K0987

Η αψίδα από διαφορετική οπτική γωνία
V10K1001

σε αυτό το σημείο πίστεψα ότι θα δω live το κυνηγητό από την ταινία The Jumper
V10K1003


V10K1010

Έξοδος από το Κολοσσαίο και συνέχιση των φωτογραφιών
V10K1013

Μία τελευταία
V10K1027

Η Αψίδα του Τίτο
V10K1016

Καπιτώλιο
V10K1031

Καπιτώλιο
V10K1036

Καπιτώλιο
V10K1034

H θέα από το λόφο (raw edit)
V10K1038


V10K1041

Ξεκινήσαμε το βράδυ να πάμε με λεωφορείο ,αλλά χάσαμε για λίγα δευτερόλεπτα το 628 και αποφασίσαμε τη λύση του ταξί. Γνωρίζαμε ήδη ότι Ρωμαίοι ταξιτζήδες είναι μεγάλες μαφίες, κλέβουν και δεν ξέρουν καθόλου αγγλικά (όπως όλοι στη Ρώμη) , ωστόσο οι μικρές διαδρομές συνήθως δεν ξεπερνάγανε τα 6-8 ευρώ ,αν και έπαιρνα πάντα λιγότερα ρέστα...Τραστέβερε δεν το περίμενα Δευτέρα βράδυ να είχε τόσο κόσμο και να περπατάμε σχεδόν σημειωτόν ορισμένες φορές στα γραφικά σοκάκια . Βέβαια, μου δίνει την αίσθηση η περιοχή ότι είναι περισσότερο για φαγητό, κρασί, ποικιλίες ,δηλαδή για χαλαρή διασκέδαση στο καθιστό. Ίσως με επηρέασε και η νυχτερινή ζωή στο Άμστερνταμ .Για ποτό λοιπόν καταλήξαμε στο Frene e Frizioni, από τα λίγα 'ορθάδικα' μπαράκια της περιοχής καθημερινή, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα της περιοχής κοντά στο ποτάμι. Δεν κάθισα, αλλά μου φάνηκαν καλά το La Proscutteria , Dar Poeta και Enoteca Ferrara .

Γνώριζα ότι για το δρόμο της επιστροφής βρισκόταν κοντά παρακάτω η γέφυρα δίπλα στο νησάκι Τιβερίνα ,ο οποίος ήταν φωτογραφικός πειρασμός. Αυτό που είχα ξεχάσει ήταν ότι τα ταξί δεν σταματάνε κατά μήκος της Lungotevere. Έτσι η επιστροφή έγινε με τα πόδια ,με στάσεις ,όπως στη γέφυρα των αγγέλων.



Τραστέβερε
V10K1054

Η περιοχή Τραστέβερε θεωρείται από του ντόπιους ως η αυθεντική Ρώμη (raw edit)
V10K1055

...και ίσως να μην έχουν άδικο

V10K1070

Υπάρχουν και σημεία χωρίς κόσμο
V10K1059


V10K1069

Τιβερίνα
V10K1085

Τιβερίνα
V10K1102

Η Γέφυρα των Αγγέλων
V10K1108

Η Γέφυρα των Αγγέλων
V10K1109

Στο βάθος δεξιά η Βασιλική του Αγίου Πέτρου
V10K1120

Άδειοι δρόμοι το βράδυ στην επιστροφή προς το κέντρο
V10K1128

3η μέρα

H επόμενη μέρα ξεκίνησε πιο χαλαρά με βόλτα πάλι στο ιστορικό κέντρο ,περνώντας από Spagna,Trevi ,είσοδος μέσα στο Pantheon,πέρασμα από τη Navona και είσοδο στην εκκλησία Chiesa di Sant'Agnese in Agone. Ακόμα θυμάμαι την ανατριχίλα που ένοιωσα όταν μπήκα στην εκκλησία στο πρώτο ταξίδι στη Ρώμη. Τραγουδούσε σχολική χορωδία από την Αυστραλία ,το 'Alleluia' του Leonard Cohen .Μπορείτε να ακούσετε ένα μέρος εδώ. Αφήσαμε πίσω τη Ναβόνα και πιάσαμε την Coronari μέχρι τη γέφυρα των αγγέλων. Έπειτα , επιστροφή μέσω Corso Vittorio Emanuele II και via Capellari για Campo de Fiori .Η Capellari και η Pellegrino (παράλληλη) είναι εξίσου ωραίες όπως η Coronari. Μετά από μισάωρη ξεκούραση στη Fiori ,επιστρέψαμε πίσω από τη Navona ,για γεύμα στο Da Francesco. Συμπαθητικό εστιατόριο ,κυρίως με ντόπιους πελάτες και νόστιμη αυθεντική Ιταλική καρμπονάρα. Καλή και πίτσα, αλλά το αλλαγμένο μενού (τα μισά στις φωτογραφίες του tripadvisor δε διατίθενται πλέον) φαινόταν να περιλαμβάνει σπιτικού στιλ φαγητά. Στα έξω τραπέζια ήταν απορροφημένοι οι Ιταλοί στο σκάκι, επαγγελματικά οργανωμένοι με επιτραπέζια ρολόγια. Τελευταία στάση πριν την αναχώρηση για το δωμάτιο ,έγινε στο Pombi για τιραμισού. Δεν ξέρω αν θεωρείται η καλύτερη τιραμισού της Ρώμης ,είναι καταπληκτική πάντως και φτιαγμένη όπως πρέπει .Ωραία και η Frangola που δοκίμασα τη μεθεπόμενη μέρα.

Trevi
V10K1161

Ο θόλος του Πάνθεον
V10K1193

Μέσα στο Πάνθεον
V10K1197

Piazza Navona
V10K1212

Piazza Navona
V10K1241

Chiesa di Sant'Agnese
V10K1228

Via Coronorari
V10K1246

Κλεφτιές ματιές στις κάθετες τις Coronari
V10K1248

Κάπου στη μέση της διαδρομής στην Coronari πλήθος κόσμου παρακολουθεί εναγωνίως τις προσπάθειες των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν άνθρωπο από φλεγόμενο διαμέρισμα



Είσοδος στη Γέφυρα των Αγγέλων
V10K1289


V10K1259

Το γνωστό καρτποστάλ της Ρώμης
V10K1284

Via Cappellari
V10K1296

Via Cappellari
V10K1300

Via Cappellari
V10K1311


Campo de Fiori
V10K1319

Campo de Fiori
V10K1320

Το απόγευμα οδεύσαμε βόλτα στη Veneto και δοκιμάσαμε το παγωτό στο 'come il latte' .Προσεγμένο , πεντακάθαρο με φρέσκα υλικά και καλή πρώτη ύλη , αλλά από γεύσεις...δεν... τυπικές και αδιάφορες, κατώτερο των προσδοκιών. Δε θα το πρότεινα ,εκτός και αν περνάτε από την περιοχή.

Via Veneto
V10K1326

Piazza Barberini
V10K1337

Piazza Barberini
V10K1344


Με το παγωτό ήδη να μας έχει κόψει την όρεξη ,φτάσαμε πίσω από την Piazza Navona, περιοχή στο κέντρο που το βράδυ κρατάει κάποια νυχτερινή ζωή εκτός της Τραστέβερε. Ερωτηματικό παραμένει η περιοχή Μόντι, την οποία είχα επισκεφθεί παλαιότερα μόνο μέρα και μου άρεσε πολύ, οπότε δεν έχω άποψη για τη νυχτερινή της ζωή .Καθίσαμε λοιπόν στο Strepitoso 33 για κρασάκι με συνοδεία ποικιλίας αλλαντικών υπό τους ήχους του Elvis Prisley. Για το συγκεκριμένο κατάστημα δεν είχα διαβάσει τίποτα πουθενά ,κάτσαμε απλά επειδή ήταν σε κεντρικό σημείο - περατζάδα, αποτελεί προφανώς νέα άφιξη στην πόλη. Μέσα σε λίγα λεπτά, ανοίγοντας την εφαρμογή του trip, κατάλαβα γιατί γράφουν αρνητικά σχόλια. Τα γκαρσόνια τρέχανε στο φουλ για παραγγελίες και η εξυπηρέτηση λάβετε υπόψιν άργησε σχετικά .Επίσης ,μου έκανε εντύπωση παραδίπλα μία αμερικανίδα η οποία γνώριζε Ιταλικά, σηκώθηκε από το τραπέζι της και πήγε έκανε παρατήρηση στην παρέα του ιδιοκτήτη (μούτρο) ,επειδή δεν έπρεπε να μιλάει έτσι μπροστά σε γυναίκες στο τραπέζι του . Μπορώ να πω ότι τόσο το αφεντικό όσο και τα γκαρσόνια είναι αρκετά φιλικό το περιβάλλον θα έλεγα. Μου άρεσε ότι είχε μόνο νεολαία το Strepitoso, όπως και το bar del Fico παρακάτω, ακόμα καλύτερη επιλογή. Προσοχή όχι το εστιατόριο ,το bar αμέσως μετά . Αντίθετα, το Salotto 42 όλες τις μέρες που περάσαμε ήταν υποτονικό.

Bernini στην Piazza Navona
V10K1391



4η μέρα

Το πρωί της τελευταίας μέρας ήμουν μόνος ,μιας και το Βατικανό το είχα επισκεφθεί παλαιότερα και ξεκίνησα για ένα mini cityscape ξεκινώντας από το Pincio προς το πάρκο Borghese. Ομοίως ,είχα επισκεφθεί και την Γκαλερί Μποργκέζε και αρκέστηκα σε φωτογραφίες. Από τα λίγα πάρκα που έχω επισκεφθεί στην Ευρώπη ,θα έλεγα ότι είναι καλύτερο από το Vondelpark του Άμστερνταμ που είχα πάει πρόσφατα , χειρότερο από το Ρετίρο της Μαδρίτης και ίσως από το Εnglish Garden στο Μόναχο .Μετά τις φωτογραφίες της Γκαλερί ,πήρα στα κρυφά και μία δόση από τον Απόλλωνα να κυνηγάει τη Δάφνη. Ακολούθησε ξεκούραση μέσα στο πάρκο και επιστροφή προς τα Ισπανικά σκαλιά με κατεύθυνση την Condotti και το cafe greco. Δεν ξέρω ,αλλά προσωπικά, αν και 'αλμυρό' σε τιμές, μου αρέσει το greco ,όπως και καφέ παρόμοιου τύπου Odeon(Ζυρίχη),Florian (Βενετία) ,Brazilero (Λισαβόνα) κ.α.

Pincio Rome
V10K1440

Borghese Park
V10K1444

Borghese Park
V10K1458

Borghese Park
V10K1453

Γκαλερί Μπορκέζε
V10K1478 b

Γκαλερί Μποργκέζε
V10K1471

Ο κήπος πίσω από την Γκαλερί
V10K1472

Piazza di Spagna
V10K1490

Cafe Greco
V10K1494



Έφτασε η ώρα να αφήσω τις κλασικές μουσικές του greco ,να πιάσω την Condotti και να κατηφορίσω προς το Settimio All'Arancio για μεσημεριανό. Δυστυχώς τα διάσημα ραβιόλια αποδείχθηκαν μέτρια προς αδιάφορα ,μάλλον έπρεπε να παραγγείλουμε το πιάτο των θαλασσινών, φαινόταν πολύ καλό. Στα αρνητικά η κλασική αντιμετώπιση γκαρσονιού 'made in Italy' ,να έρχεται κάθε τρεις και λίγο να μαζεύει τα πιάτα ,να ρωτάει αν θέλουμε καφέ ή κάτι άλλο, να ζητάει να πληρώσουμε και με τον τρόπο του να θέλει να αδειάσουμε το τραπέζι ,όταν γέμισε έξω το εστιατόριο και υπήρχε αναμονή .

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε το τελευταίο 'προσκύνημα' στις πλατείες της ιταλικής πρωτεύουσας με την ίδια γνωστή σειρά ,με αποχαιρετιστήρια στάση στο Maccheroni. Μετά από τέσσερις μέρες βαρετή ,αλλά ωραία η ρουτίνα των πλατειών με 'σκότωμα των τελευταίων ωρών στη Navona και αμέτρητες φωτογραφίες.

Piazza Del Popolo
V10K1506

Piazza Di Spagna
V10K1519

Spanish Steps
V10K1539

Αμέτρητες φωτογραφίες μέχρι να φτάσει η ώρα για το Μακερόνι
V10K1560

Piazza Navona
V10K1584

Piazza Navona
V10K1606

Piazza Navona
V10K1611

Pantheon
V10K1620

Popolo
V10K1625

Arrivederci Roma
V10K1627

Τι παρέλειψα / δεν πρόλαβα να κάνω αυτή τη φορά στη Ρώμη :

- Φωτογραφική επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

- Βόλτα στο λόφο Αβεντίνο.

-Καφέ σε κάποια ταράτσα με θέα .

-Επίσκεψη στο μουσείο maxxi






Παρατηρήσεις

-Όλες οι παραπάνω απόψεις είναι καθαρά υποκειμενικές. Ο καθένας βιώνει τα ταξίδια του με το δικό του τρόπο.

- Στόχος των ταξιδιωτικών ιστοριών που γράφω δεν είναι να αναφέρω ιστορικές πληροφορίες είτε γιατί υπάρχουν μέλη που το έχουν κάνει ήδη επιτυχημένα για τις πόλεις που γράφω είτε γιατί σκοπός μου είναι να αναφέρω όσο πιο επιγραμματικά γίνεται τι ακριβώς έκανα και ίσως να προτείνω 2-3 πράγματα ,τα οποία φανούν χρήσιμα σε άλλους ταξιδιώτες.

- Μιας και ήταν το τρίτο ταξίδι στη Ρώμη δεν έδωσα τόσο βάση να πέσω με τα μούτρα στα αξιοθέατα, τα οποία είχα ήδη επισκεφθεί παρά να ευχαριστηθώ (κατ'επανάληψη) σημεία της πόλης που μου αρέσουν.

- Οι φωτογραφίες είναι είτε επεξεργασμένες raw είτε απευθείας από τη μηχανή με απλό crop-άρισμα είτε συμπιεσμένες και ανεβασμένες στο postimg(σε όλες τις περιπτώσεις από το απλό κόψιμο ως την επεξεργασία χρησιμοποίησα το Lightroom) .Οι ενεργοί σύνδεσμοι περιέχουν είτε φωτογραφίες της μηχανής ή από το κινητό, εκτός από τους συνδέσμους που δημιουργεί αυτόματα το travelstories . Ίσως σε κάποιους φανούν επαγγελματικές ορισμένες ,όμως είμαι ερασιτέχνης με μικρή εμπειρία . Η επεξεργασία κατά μέσο όρο πήρε το πολύ 2-3 λεπτά για κάθε φωτογραφία . Στη Ρώμη είχα μαζί μου φθηνό τρίποδο της πλάκας .
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Εξαιρετικός! Εμένα μου άρεσε η γρήγορη και ουσιώδης περιγραφή. Οι φωτογραφίες σου είναι μάλλον ότι καλύτερο έχω δει από Ρώμη εδώ στο τραβελστορις μαζί με του georgant. Μπράβο πολύ καλή δουλειά.

Πάω να δω και την ιστορία σου από το Άμστερνταμ!
 

Lucie☆

Member
Μηνύματα
17
Likes
21
Πριν τρία χρόνια δεν είχα ρίξει νόμισμα ,ενώ αυτή τη φορά έπεσε στο γλυπτό, με λίγα λόγια μην πιστεύετε το μύθο ,θα πάω και τέταρτη φορά
Ουφ! Ησύχασα τώρα! Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξαναπάω γιατί ξέχασα να ρίξω κέρμα στη Φοντάνα! :lol::lol::lol::haha::haha::haha:
Πολύ ωραία η ιστορία σου! Μας ταξίδεψες!
 

Elena2508

Member
Μηνύματα
1.114
Likes
3.741
Επόμενο Ταξίδι
??
Ταξίδι-Όνειρο
N. Υόρκη
Εκπληκτικές φωτογραφίες για άλλη μια φορά!! Μας ταξίδεψες υπέροχα στη λατρεμένη Ρώμη! Την είδα ακόμη πιο όμορφη μέσα από τις φωτογραφίες σου και μου έδωσες ένα κίνητρο για να ξαναπάω για τους ίδιους λόγους που πήγες και εσύ! Μετά από 2 τριήμερα στην πόλη θεωρώ ότι έχω αφήσει σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να τις ικανοποιήσω με μια χαλαρή επίσκεψη για να ζήσω επιτέλους και την πόλη...
 

Pierre_1976

Member
Μηνύματα
516
Likes
856
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona
Ταξίδι-Όνειρο
Σεληνη
Πραγματικη διαφήμιση για την πόλη οι Εικόνες σου.....σε κανουν να θελεις να ξαναεπισκεφτείς ξανα και ξανα και ξανα!!! Αλήθεια με τι φακό δουλευεις τις λήψεις εχουμε μεινει αφωνοι!!! ALL ROADS LEAD ROME....
 

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Εκπληκτικές φωτογραφίες για άλλη μια φορά!! Μας ταξίδεψες υπέροχα στη λατρεμένη Ρώμη! Την είδα ακόμη πιο όμορφη μέσα από τις φωτογραφίες σου και μου έδωσες ένα κίνητρο για να ξαναπάω για τους ίδιους λόγους που πήγες και εσύ! Μετά από 2 τριήμερα στην πόλη θεωρώ ότι έχω αφήσει σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να τις ικανοποιήσω με μια χαλαρή επίσκεψη για να ζήσω επιτέλους και την πόλη...
Αυτό είναι το κακό με τις μεγάλες πρωτεύουσες . Ευχαριστώ πολύ !

Πραγματικη διαφήμιση για την πόλη οι Εικόνες σου.....σε κανουν να θελεις να ξαναεπισκεφτείς ξανα και ξανα και ξανα!!! Αλήθεια με τι φακό δουλευεις τις λήψεις εχουμε μεινει αφωνοι!!! ALL ROADS LEAD ROME....
Ευχαριστώ,να 'σαι καλά.Fujinon XF 10-24mm f4 & XF 16mm f1.4
 

tonia-giannis

Member
Μηνύματα
30
Likes
65
καλησπερα,
κατ αρχην μπροβο για τις υπεροχες φωτογραφιες. πραγματικα ειναι μοναδικες.
να ειμαστε καλα το καλοκαιρι θα παω στην ρωμη και ηθελα να σε ρωτησω πιο αεροδρομιο ειναι καλυτερα να επιλεξω. επισεις θα ηθελα να μου πεις αν μεσα στην καπελα Σιξτινα επιτρεπονται οι φωτογραφιες.
 

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
καλησπερα,
κατ αρχην μπροβο για τις υπεροχες φωτογραφιες. πραγματικα ειναι μοναδικες.
να ειμαστε καλα το καλοκαιρι θα παω στην ρωμη και ηθελα να σε ρωτησω πιο αεροδρομιο ειναι καλυτερα να επιλεξω. επισεις θα ηθελα να μου πεις αν μεσα στην καπελα Σιξτινα επιτρεπονται οι φωτογραφιες.
Σ'ευχαριστώ.Στην Capela Sixtina δεν επιτρέπονται φωτογραφίες και αν θυμάμαι καλά, είναι και λίγο σκοτεινά. Επίσης, η αεροπορική εταιρεία που έκλεισες θα καθορίσει σε ποιο αεροδρόμιο θα προσγειωθείτε.Το ciampino είναι πιο κοντά ,πηγαίνει η ryan air.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.273
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom