Σίφνος - Αύγουστος 2007

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά...

Μια και πλησιάζει το καλοκαίρι, λέω να γράψω τις εντυπώσεις μου από τις καλοκαιρινές μου διακοπές, το 2007, στη Σίφνο και κάποιες πληροφορίες για το νησί...

Καταρχήν, πήγαμε με αυτοκίνητο (δεν εννοώ οδηγώντας πάνω στα κύματα -εσύ πονηρέ που το σκέφτηκες!- το φορτώσαμε από Πειραιά... Όπως σε όλα τα νησιά αυτού ή και μεγαλύτερου μεγέθους, δε λέει να μην έχεις μεταφορικό μέσο (έστω ένα παπάκι!). Συγκοινωνίες έχει το νησί, όπως και ταξί, αλλά, ειδικά τα βράδια στην Απολλωνία, -πιστέψτε με- δε θέλετε να περιμένετε σε ουρές για να μπείτε στο λεωφορείο ή σε ταξί και θα αισθανθείτε ανακουφισμένοι που έχετε το δικό σας μεταφορικό μέσο.

Για διαμονή επέλεξα τις 2 πρώτες μέρες το Κάτω Πετάλι και τις υπόλοιπες 5 τον Πλατύ Γιαλό. Δεν υπήρχε λόγος για την επιλογή -πρακτικά κλείσαμε ό,τι βρήκαμε μετά από άπειρα τηλεφωνήματα σε ενοικιαζόμενα- καθώς είχαμε καθυστερήσει και η διαθεσιμότητα ήταν μικρή. Το είχα πάρει πατριωτικά όμως, και μετά απο 40 τηλέφωνα περίπου... τσουπ... έκλεισα τα παραπάνω. Πίστευα, μάλιστα, ότι στον Πλατύ Γιαλό είναι τα καλύτερα και χαιρόμουνα που, μετά τις δύο πρώτες μέρες στο Κάτω Πετάλι, θα είχα άλλες 5 στον Πλατύ Γιαλό.. Αμ δε... (Θα εξηγήσω παρακάτω)

Οι πρώτες εντυπώσεις από το νησί: Πολύ-πολύ κοντινές αποστάσεις. Το καράβι σε αφήνει στο λιμάνι (στις Καμάρες) και από εκεί έπρεπε να πάμε στο Κάτω Πετάλι (που είναι δίπλα στην Απολλωνία, τη χώρα του νησιού). Μέσα σε 5 λεπτά από όταν μπήκαμε στο car… τσουπ... βλέπω ταμπέλα «Απολλωνία». Δεν το πίστευα... Το CD player ζήτημα να έπαιξε 2 τραγούδια (είχα γράψει και CD με καμιά 30 επιτυχίες της εποχής, τρομάρα μου!) κι εμείς είχαμε φτάσει ήδη στο Κάτω Πετάλι. Μια περιοχή πολύ ήσυχη με ελάχιστα σπίτια, την οποία θα ξαναδιάλεγα, καθότι ήταν δίπλα στην Απολλωνία (όπου ήταν και το κέντρο της ζωής του νησιού ειδικά το βράδυ) και τα δωμάτια ήταν οικονομικά και καλά.

Το πρωί κάναμε τις γύρες μας στο νησί, επιλέγοντας μια περιοχή ανά μέρα και το βράδυ πηγαίναμε στην Απολλωνία για νυχτερινή τσάρκα...
Την τρίτη μέρα φεύγουμε από Κάτω Πετάλι για Πλατύ Γιαλό, περιχαρείς που θα πάμε στην πιο τουριστική περιοχή της Σίφνου. Πήγαινε και ο Σημίτης, λέει, τρομάρα του! Φτάνουμε... όλα καλά με το δωμάτιο... Ε, εντάξει για το μετά τι να πω... Καλά είναι... αλλά δεν έπαθα και έρωτα με την περιοχή. Έχει μια «κοσμική πλαζ» (τι ωραία έκφραση αυτό το «κοσμική πλαζ» ...ούτε ελληνική ταινία με τον Κωνσταντάρα να κάνει διακοπές στο Λουτράκι να έβλεπα πριν λίγο) με μαγαζιά από πάνω, όπου δεσπόζει ο περίφημος «Άνεμος», ένα all day-beach-cafe-bar-και δε συμμαζεύεται στο κέντρο της παραλίας, στο οποίο μονίμως γινότανε ο χαμός. Καλό ρε παιδί μου, αλλά όχι και για συνέχεια! Και όταν έβρισκες να καθίσεις, ήσουνα στο σύστριγκλο... Το δε μπάνιο... εντάξει... ξέρω γω; Βάλτε την στις sexy beaches του πρόσφατου θέματός μας... χαχα... Αν θέλετε τζέρτζελο και φάσεις τύπου Πάρος, Μύκονος κ.λπ. να πάτε... αλλιώς, βγείτε και παραέξω!

Η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται το βράδυ. Μετά από 2 βράδια στο στενό της Απολλωνίας (λεπτομέρειες γι’ αυτό σε επόμενο ποστ!), λέμε οκ, θα μείνουμε Πλατύ Γιαλό, να μην πηγαίνουμε και όλο στα ίδια.. :roll: Αμ δε... Ποιος νομίζετε ότι έχασε τη νυχτερινή ζωή στη Σίφνο για να τη βρει ο Πλατύς Γιαλός; Ησυχία, νέκρα... οπότε να ‘μαστε στο αυτοκίνητο και βουυυυρ για στενό Απολλωνίας πάλι. Με τα πολλά και με τα λίγα, ήμασταν κάθε βράδυ στο στενό. Βαρέθηκα να το περπατάω πάνω-κάτω. Έμαθα τον κόσμο, τα μαγαζιά... Επίσης, έπηξα και στους διάσημους! Α... όλα κι όλα μπορεί να μην πήγα Μύκονο, Πάρο, Ίο και Σαντορίνη, αλλά τις διασημότητές του τις είχε το νησί... Ο δε Γρηγόρης Αρναούτογλου, προσφάτως χωρισμένος από την -εγκυμονούσα πλέον- Ράνια Θρασκιά, κάθε βράδυ εκεί, θλιμμένος και μόνος... Και άλλοι πολλοί βέβαια, αλλά, επειδή δε γράφω στο «Hello», αλλά στο «travelstories.gr», λέω να μην επεκταθώ...

Ουφ, τελικά, είναι μικρό νησί η Σίφνος και νομίζω το 8ήμερο που της έδωσα ήταν πολύ. Ίσως το να μέναμε ας πούμε 5 μέρες θα ήταν προτιμώτερο. Anyway… Το καλό, βέβαια, που είχε ο Πλατύς Γιαλός ήταν ότι ήταν λιγάκι πιο μακριά από την Απολλωνία και προλαβαίναμε να ακούσουμε κανένα τραγουδάκι παραπάνω στις διαδρομές... Ε, τι τζάμπα να πήγαινε η playlist; Δε λέει! Βέβαια, για να μη νομίζετε ότι απογοητεύτηκα συνολικά από το νησί (έχει έναν αρνητισμό αυτό το δεύτερο ποστ η αλήθεια!) ευτυχώς, η Σίφνος είχε άλλα πολύ πιο ενδιαφέροντα σημεία να μας δείξει και στα επόμενα ποστ θα αναφερθώ και σ’ αυτά!!!

Για πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τις περιοχές του νησιού! Δε συνεχίζω το στόρι ως διήγηση, καθώς η μνήμη μου δε με βοηθάει να τα θυμηθώ όλα χρονολογικά, θα γράψω όμως για τις περιοχές μία μία, εμπλουτίζοντάς τις με πράγματα που θυμάμαι από τις εκδρομές στο νησί!

Φάρος
Δε θα ξεκινήσω από τα καλύτερα μου... όοοχι... θα σας ψήσω το ψάρι στα χείλη! :D Οκ οκ.. αυτό και το επόμενο που θα διαβάσετε δεν είναι στο top2 μου. Συμπαθητική παραλία, κάνα ταβερνάκι κ.λπ κλπ. Τώρα γιατί τη διαλέξαμε ως πρώτη εκδρομή, τι να σας πω; Εγώ έψαχνα κάτι ακόοομη πιο γραφικό (ρε μπας και διάλεξα λάθος νησί τελικά... όοοχι, για περίμενε λιγάκι ακόμη). Σε μια προσπάθεια να δοκιμάσω 2 μπάνια σε 1 πρωί, βούτηξα και στη γειτονική Φασολού (λέγεται ότι ήταν παλιά παραλία γυμνιστών...) και κόντεψα να βγω τυλιγμένη στο φύκι! Μπορεί να έπεσα στη μέρα δεν ξέρω, πάντως ούτε λίγο ούτε πολύ, παρά λίγο να γίνω περιτύλιγμα από σούσι... δεν ξέρω... άλλοι φίλοι μου λένε ότι την αδικώ την παραλία. Anyway… τι γκρινιάζω; Εδώ στα διάφορα spa τη φυκοθεραπεία την πληρώνεις πλέον χρυσάφι!

Βαθύ
Αφήνεις το αυτοκίνητο κάπου ψηλά (γιατί πιο χαμηλά δεν έχει -ή δε θα βρεις- θέση πάρκινγκ) και κατηφορίζεις για να βρεις την παραλία. Καλό, γραφικό λιμανάκι, με τον ήλιο να κάνει ωραίες αντανακλάσεις... Στην περιοχή και οι Ελιές, το πιο διάσημο resort του νησιού, αν θέλετε «μεγάλη ζωή». Μπορείς και να τις επισκεφτείς, χωρίς να μένεις εκεί, για καφέ, φαγητό (?)... ξέρω γω τι άλλο, δεν το δοκίμασα... δεν απαντώ...

Και πάμε στο απόλυτο respect! Η ασπροβαμμένη εκκλησία «Παναγία της Χρυσοπηγής» πάνω στο βραχώδες ακρωτήρι (που αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του νησιού, αλλά και του Αιγαίου γενικότερα), η μαγική αντίθεση του γαλάζιου του ουρανού και της θάλασσας με το λευκό του ασβέστη! Η πιο όμορφη περιοχή της Σίφνου μαζί με το Κάστρο (by faaaaaaaaaaar από τις υπόλοιπες). Απλά καταπληκτικά...
Και με φοβερό ταβερνάκι (Χρυσοπηγή του Λεμπέση) πάνω στο κύμα για ρεβυθάδες (ειδικά αν είναι Κυριακή, η μέρα κατά την οποία συνηθίζουν τα τρώνε αυτή τη σπεσιαλιτέ) και άλλες νοστιμιές του νησιού. Η ρεβυθάδα είναι όλα τα λεφτά και μη νομίζετε ότι είναι απλή η παρασκευή της. Λέγεται πως αφήνουν τα ρεβύθια να ψηθούν μια ολόκληρη νύχτα στη «σκεπασταριά», ένα ειδικό πήλινο σκεύος, του οποίου τα χείλη σφραγίζουν με ζυμάρι για να μη χαθεί η γεύση του φαγητού. Όσο για το μυστικό της γεύσης της, φημολογείται πως είναι το... βρόχινο νερό, που χρησιμοποιείται τόσο στο μούλιασμα όσο και στο μαγείρεμα. Άμα θέλετε, δοκιμάστε και μαστέλο (αρνάκι στο ομώνυμο πήλινο σκεύος με κρασί και μυρωδικά), εγώ δεν πήρα γιατί δεν είμαι και πολύ φαν των αμνοεριφίων... Και φυσικά, επειδή το ρεβύθι παίζει παντού, αν δεν το φάτε σε ρεβυθάδα, δοκιμάστε... ρεβυθοκεφτέδες! Μιάμι! ...Και για να αφήσουμε τα φαγητά και να γυρίσουμε στη μαγευτική Χρυσοπηγή, συμπαθέστατη και η παραλία του Αποκοφτού, για πλάτσα-πλούτσα, αυστηρά πριν το φαγητό, ε!


Κάστρο
Μαγεία... Πολλοί προτιμούν να μένουν εκεί γιατί είναι πανέμορφα, γραφικά, με θέα, τι άλλο να θες; Βέβαια, σε μερικούς ξενώνες σε τρώει το περπάτημα, γιατί δεν έχεις άμεση πρόσβαση στο αυτοκίνητό σου, αλλά μην τα θέλετε και όλα δικά σας... Ήμαρτον! Ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου είναι μια μαγεία. Από την πρώτη εντύπωση που σου έρχεται απρόσμενα, καθώς το αντικρύζεις απότομα παίρνοντας μια στροφή με το αυτοκίνητο. Τι εικόνα!
Υπέεεεροχες βόλτες στα δρομάκια του και φοβερά μαγαζάκια. Εμείς πήγαμε σ’ ένα για βάφλες, ας πούμε ψιλοκυριλάτο, παίζει όμως και ένα ακόμη καλύτερο ίσως, στο οποίο στην ουσία δεν έχει μόνο καρέκλες, αλλά πολλές παρέες κάθονται στα τειχάκια με μαξιλάρες έχοντας απίστευτη θέα σαν να είσαι σε ένα τεράστιο μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο. Το ανακάλυψα αργά βέβαια... Οι φήμες λένε πως σ’ ένα μαγαζί στο Κάστρο (ίσως και σ’ αυτό που σας λέω) παίρνεις κάτι και πληρώνεις ό,τι θες, άμα θες. Δεν ξέρω.. δεν επιβεβαιώνω...
Γενικά, οι βόλτες στο Κάστρο είναι μια μαγεία. Υπέροχο λευκό και γαλάζιο, σκεπαστές στοές (λότζιες), όμορφα γραφικά σοκάκια... κι ένα φοβερό φιδίσιο κατηφορικό μονοπατάκι με πλακόστρωτα σκαλοπάτια που καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι «Εφταμάρτυρος» (των Εφτά Μαρτύρων) δίπλα στη θάλασσα... γενικά μια ομορφιά! Α... ναι... φαγητό ε; Στο λιμάνι του Κάστρου, τη Σεράλια, να κάτσετε να φάτε στα Βατράχια και θα με θυμηθείτε!
Ένα όμορφο χωριό, σχεδόν κολλημένο με την Απολλωνία. Πας εκεί, μεταξύ άλλων, και για... γλυκά, όπως τα περίφημα αμυγδαλωτά της Σίφνου. Το πιο διάσημο «ζαχαροπλαστείο» είναι αυτό του Θεοδώρου. Δύσκολα θα το προσέξεις απ’ έξω, ανεβαίνοντας στο πλακόστρωτο δρομάκι, αν δεν πέσει το μάτι σου στη μικρή διακριτική ταμπελίτσα ή αν δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται... Ομολογώ ότι η τόσο διακριτική σήμανση μάς έκανε να διστάσουμε να ανοίξουμε τη μικρή γαλάζια καγκελόπορτα και να μπούμε στο μικρό προαύλιο κι έπειτα να μπούμε δειλά δειλά στο μαγαζί. Μπαίνοντας μέσα, βέβαια, ήρθαμε σε άμεση επαφή με την παράδοση και αισθανθήκαμε πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε σε ένα μαγαζί που, αν και έχουν περάσει τα χρόνια, έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα του. Ο παππούς και η γιαγιά έτοιμοι να μας εξυπηρετήσουν, βγάζοντας τα αμυγδαλωτά από πάγκους που θυμίζουν παντοπωλείο της δεκαετίας του ’70 στο χωριό σου. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά πάντως, καθώς λειτουργεί από το 1968, ίδιο κι απαράλλακτο!


Απολλωνία
Η χώρα του νησιού ζει σε διαφορετικούς ρυθμούς το βράδυ, όταν οι πάντες εγκαταλείπουν όοολα τα μέρη της Σίφνου και πηγαίνουν εκεί! Το έγραψα και παραπάνω... το βράδυ η Σίφνος ζει μόνο στο στενό της Απολλωνίας! Όλοι αυτοί που έβλεπες την ημέρα να καταβροχθίζουν ρεβυθοκεφτέδες στα εστιατόρια, να παίζουν ρακέτες στις παραλίες, να φωτογραφίζουν εκκλησάκια ή να βολτάρουν στα σοκάκια του Κάστρου, το βράδυ ω ναι... βρίσκονται σύσσωμοι στο στενό της Απολλωνίας. Φυσικά, και θα βρείτε μαγαζιά με κοσμήματα, ρούχα κ.ο.κ. και, εννοείται, μπαράκια, εστιατόρια και ό,τι άλλο θέλετε για να περάσετε το βράδυ σας. Όπως είπα και πιο πάνω... 8 μέρες εκεί... το βαρέθηκα! Πόσες μέρες πια να βολτάρεις; Τα δε μαγαζιά οκ... δε με συγκλονίσανε κιόλας. Αφήστε που Αύγουστο στα «hot» -ας πούμε- μέρη το να βρεις να κάτσεις ήτανε μεγάλο θέμα. Αν ήθελες να είσαι όρθιος μ’ ένα ποτό στο χέρι στο στενό, όλα καλά, αν όμως ήθελες ένα χαλαρό ποτάκι, μάλλον δεν ήταν το μέρος σου. Συν όλα τα άλλα, φυλάγανε και τραπέζια για τους γνωστούς τους. Είχε τύχει να αδειάσει τραπέζι, να καθίσουμε και να μας σηκώσουν γιατί το ποιος θα κάτσει το κανόνιζε μία μαντάμ εκεί... Τεσπά... ας δώσω τόπο στην οργή... Έτσι κι αλλιώς, κι εγώ αν ήμουνα συχνή πελάτισσα και πήγαινα εκεί συνέχεια δε θα ‘θελα καλύτερη αντιμετώπιση; ...λέμε τώρα (σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα). Για μπαράκια δε θα σας προτείνω, γιατί εύκολο είναι να ανέβετε το στενό και να βρείτε ποιο σας κάνει... Δεν είναι και πάρα πολλά. Αργώ, Μπότζι και ένα ακόμη που δε θυμάμαι όνομα είναι τα hot (ααα ναι το Cosi!). E, δεν είναι δύσκολο να τα ανακαλύψετε. Αν φυσικά θέλετε κάτι τέτοιο... Καθίστε όμως, οπωσδήποτε για λουκουμάδες (με σοκολάτα -ή άνευ- στους «Τρεις Ξανθούς Αγγέλους» (κατά προτίμηση στην ταράτσα, όχι στο τραπεζάκι πάνω στο δρόμο, εκτός κι αν θέλετε να σας δούνε όλοι) και μη παραλείψετε να φάτε στο (με τεράστια διαφορά!) καλύτερο εστιατόριο του στενού, το «Οδός Ονείρων». Φοβερό περιβάλλον και φαγητό σε ένα πολύ όμορφο μαγαζί, για εκλεπτυσμένα γούστα, το οποίο βρίσκεται σε μια εσοχή του στενού, ώστε να αισθάνεστε μακριά από τη... βουή του δρόμου. Έμαθα ότι η ιδιοκτήτρια του έχει ανοίξει ένα αντίστοιχο και στην Αθήνα... Χμμ... δεν έχω πάει!
Τώρα μια και μιλάμε για Απολλωνία, όχι στο στενό αλλά στον κεντρικό δρόμο είναι η Veranda, ένα φοβερό καφέ με super μαξιλάρες, ό,τι πρέπει για φρέντο ή ελαφρύ γεύμα. Εγώ είχα ταράξει τα club sandwich για ελαφρύ (γκούχου!) βραδινό... Έχει κι άλλα μαγαζιά εκεί, αλλά αυτό ήταν το αγαπημένο μου!


συνημμένη σ' αυτό το post μία φωτό από το "ζαχαροπλαστείο" του θεοδώρου που ανέφερα στον αρτεμώνα! δεν το δείχνει πολύ καλά, αλλά, δυστυχώς, δεν έχω τραβήξει καλύτερη...

Σας τα είπα και πιο πάνω... Ο «Άνεμος» στο κέντρο, μουσικές, πολύς κόσμος, εντάξει όχι το πιο ειδυλλιακό μπάνιο, ειδικά Αύγουστο, κι ας λένε ότι είναι σούπερ η παραλία και μεγάλη και χρυσαφένια και τα λοιπά και τα λοιπά. Κι επειδή τον Άνεμο και τη φασαρία του τα βαρεθήκαμε γρήγορα, βρήκαμε το «Καλημέρα» ένα φοβερό καφέ-μπαρ-restaurant, πιο lounge τέλος πάντων, στο οποίο πηγαίναμε συνέχεια για πρωϊνό και όχι μόνο. Όχι στο κέντρο ακριβώς της παραλίας, αλλά λίγο πιο πέρα, πιο ήσυχο, αλλά με πολύ ωραίο περιβάλλον και super πρωινά! Παίρναμε το φρέντο μας, τρώγαμε τα τοστ μας, τις ομελέτες μας και τα γιαούρτια με τα μέλια μας για να πάρουμε δυνάμεις για την υπόλοιπη μέρα. Ακριβούτσικο (είχαμε δώσει έως -χμμ... "έως" είπα όχι τόσα κάθε μέρα- 18 ευρώ το άτομο για πρωινό), αλλά πολύ καλό! Ανεπιφύλακτα, το προτείνω για καφέ ή ελαφρύ σνακ. Μπορείς και να φας κι όλας βέβαια, όπως σε όλους τους παρόμοιους all day χώρους. Εμείς το κάναμε την τελευταία μέρα, που, λόγω του ταξιδιού, δεν είχαμε προγραμματίσει κάποια άλλη εκδρομή στο νησί...
Στον Πλατύ Γιαλό τώρα, για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει και ένα συγκρότημα με δωμάτια πολυτελείας, το Verina Suites, με πισίνες κ.λπ κ.λπ, στο οποίο νομίζω είναι ωραίο να πας να πιεις και ένα ποτό μόνο (γιατί για να μείνεις δεν το συζητάμε!). Δεν το δοκίμασα, αλλά από έξω φαινόταν ωραίο...
Ααα... ναι και κάτι ακόμη... λίγο μετά τον Πλατύ Γιαλό παίρνοντας ένα χωματόδρομο (δε θυμάμαι ακριβώς προς τα πού αλλά οκ) είναι και η μοναδική παραλία-beach bar του νησιού που εντοπίσαμε με ξαπλώστρες! Ω ναι... δε βρήκαμε beach bar ή ξαπλώστρες σκέτες πουθενά αλλού. Τώρα, για το μέρος αυτό άποψη καλή δεν έχω, γιατί η θάλασσα ήταν πενταβρώμικη, αλλά παίζει να έπεσα και στη μέρα... Όπως και να έχει... απόλαυσα επιτέλους φρέντο απλώνοντας την κορμάρα μου στην ξαπλώστρα της παραλίας, κάτι που μου είχε λείψει λιγάκι... (Κοίτα να δεις πράγματα που μου λείπουν ρε παιδί μου, ενώ μπορείς να τα βρεις έως και στις μαγευτικές παραλίες του Αλίμου).

συνημμένη σ' αυτό το ποστ μία φωτό από την κεντρική παραλία στον πλατύ γιαλό

και μία φωτό από το beach bar (ω... ναι με τις ξαπλώστρες!) έξω από τον πλατύ γιαλό...

...και μία ακόμη από το ίδιο μέρος, τραβηγμένη από ψηλά

Ότι θα πήξετε στο κεραμικό! Πρώτα απ’ όλα θα βλέπετε φλάρους παντού, σε σημείο να τους βαρεθείτε. Φλάρος (ε μη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει την έκφραση «τον κακό σου τον φλάρο!») είναι, ας πούμε, το καπάκι (το ανώτερο τμήμα) της καμινάδας με κάποιες τρύπες για να βγαίνει ο καπνός, αλλά οκ, μη φανταστείτε ότι θα τους βρείτε μόνο στις καμινάδες... Παίζουν παντού ως διακοσμητικοί, στις εισόδους των σπιτιών, στους κήπους, άλλοι βάζουν κρυφούς φωτισμούς μέσα... γενικά υπάρχει τρελό παιχνίδι με τους φλάρους. (Δεν είναι τυχαίο ότι στη φωτό που ανοίγει την ιστορία μου επέλεξα σε πρώτο πλάνο ένα φλάρο και φόντο τη Χρυσοπηγή). Επίσης, ό,τι άλλο κεραμικό θέλετε, γάστρες κ.λπ. θα το βρείτε στη Σίφνο. Στον Πλατύ Γιαλό, για παράδειγμα, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, για δωράκι, διακοσμητικό ή για την κουζίνα σας! Αξίζει να σημειώσω ότι τα μαγαζιά έχουν τα κεραμικά και κάπως σαν αξιοθέατα... Τα απλώνουν στον ήλιο συμμετρικά να στεγνώσουν, έτσι αποτελούν έως και ατραξιόν για τον επισκέπτη. Προσοχή μόνο μην τα πατήσετε! Χεχε!
Και δύο λόγια και για 2 μέρη που δεν έγραψα: πρώτα, τις Καμάρες, το λιμάνι, στο οποίο δεν έδωσα και μεγάλη σημασία. Οκ δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, αλλά αναγκαστικά θα περάσετε, οπότε θα το δείτε. Αφήστε λίγο χρόνο για να αγοράσετε κανένα αναμνηστικό, αν σας αρέσουν όλα αυτά τα είδη «greek arts» τύπου μαγνητάκια, σφηνάκια, τασάκια και δε συμμαζεύεται… εκεί θα βρείτε πολλά! Υπάρχει ένα μαγαζί, το Folie, που λένε ότι έχει super ηλιοβασίλεμα (το καλύτερο του νησιού, καθώς ευνοεί η περιοχή)... κατά τα άλλα, δεν ξέρω τι αξίζει. Δεύτερο μέρος που άφησα απ’ έξω είναι η Χερρόνησος, ένα χωριό στο βόρειο τμήμα του νησιού, που όμως δεν πήγα για να σας δώσω info. Λένε ότι βρίσκεις και εκεί ωραία κεραμικά...
Τέλος, πώς πάει κανείς στη Σίφνο; Εμείς πήγαμε με τον «Άγιο Γεώργιο», ένα συμβατικό πλοίο, που, αυτή την περίοδο, δεν εκτελεί δρομολόγια (Νομίζω ξαναρχίζει από 5 Ιουνίου)... Επειδή στα σαλόνια γινότανε ο χαμός, δώσαμε νομίζω 2 ευρώ παραπάνω το άτομο και πήγαμε στις αεροπορικές, όπου είχε περισσότερη ησυχία... Βέβαια, πήγαμε Αύγουστο, μέσα στον πανικό! Σε συμβατικό, αν θέλετε να πάτε αυτές τις μέρες, υπάρχει νομίζω μόνο ο Αδαμάντιος Κοραής. Και τα δύο περνάνε πρώτα από Κύθνο, Σέριφο και κάνουν περίπου 6 ώρες. Βέβαια, πάντα μπορείτε να πάτε και με Highspeed και να είστε εκεί περίπου σε ένα τρίωρο!

--ΤΕΛΟΣ--

πάμε πρώτα με χρυσοπηγή, μία γενική άποψη της περιοχής!
[/B]
και μία κοντινή από τη χρυσοπηγή!

πάμε στο κάστρο, μια γενική άποψη!

βεράντα στο κάστρο με θέα το... απέραντο γαλάζιο!

περπατώντας στα σοκάκια του κάστρου!

μία από τις χαρακτηριστικές λότζιες (σκεπαστές στοές) στο κάστρο!

το φοβερό καφέ στο κάστρο που σας έλεγα με τις καρέκλες να είναι... περιττές!

ποιος δε ζηλεύει τη θέα αυτού του κάκτου;

απλά απέραντο γαλάζιο!

τα κατηφορικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο εκκλησάκι των 7 μαρτύρων (πάντα στο κάστρο)

και τέλος, ποιος δε θέλει να φάει πάνω στο κύμα, έχοντας αυτή τη θέα στη σεράλια;


και κάποιες τελευταίες φωτογραφίες...

δεν ξέρω πώς είναι ως δωμάτιο, αλλά η θέα του συγκεκριμένου καταλύματος στο κάστρο είναι συγκλονιστική! ...τόσο που σταματήσαμε στη μέση του δρόμου για τη φωτογραφία!:cool:

στο δωμάτιό μας στον πλατύ γιαλό, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα...

μια γενική άποψη από τον πλατύ γιαλό από ψηλά...

μία περίεργη λήψη του ακρωτηρίου της χρυσοπηγής από το... αυτοκίνητο εν κινήσει!

παραλία στη χρυσοπηγή...

οι φλάροι στη σίφνο δίνουν το "παρών" παντού! ...και κυρίως είναι διακοσμητικοί! ...εδώ σε ταβερνάκι της χρυσοπηγής...

τμήμα της παραλίας στο βαθύ...

...με ελαφρύ κυματάκι και απίστευτες αντανακλάσεις του ήλιου στα νερά που με προκάλεσαν να φωτογραφίσω ακόμη και αγνώστους...

και τέλος μία περίεργη συνάντηση που είχαμε στους δρόμους του νησιού!

θα βάλω 4 φωτό ακόμη από τοπία στη σίφνο, για το νησί γενικά και το χρώμα του...

ακόμη μία...

και ακόμη μία...

και οριστικά η τελευταία... χεχε!
 

Attachments

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
με το που ανοίγω το travelstories -τσουπ!- ξαφνικά μυρίζει καλοκαίρι! :clap::clap:

Για πάμε, Chrikky, για πάμε! Ήμουν κι εγώ στη Σίφνο πρόπερσι, και τα κατάφερα χωρίς αυτοκίνητο (και χωρίς δωμάτιο.... :p)

Υγ. μήπως να αφήσω κι εγώ τα Παρίσια και να πιάσω τα νησιά;;;
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά...
έχουμε και μια ηλικία κοπελια! δεν είμαστε πολύ της ταλαιπωρίας... :haha::haha: (χιουμοράκι οκ!)

εγώ απλά το σημειωνω, γιατί έβλεπα κόσμο να περιμένει το βράδυ στη στάση ή σε ουρά για ταξί :shock: και έλεγα τι καλά που το φέραμε!


τελικά ναι, μ' αυτόν τον καιρό, μόνο το travelstories μας φέρνει το καλοκαίρι..!!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.413
Likes
7.749
Ό,τι πρέπει να διαβάζουμε για νησάκι ενόψει του καλοκαιριού!!! :)
Για συνέχισε! Και βέβαια μην ξεχάσεις να αναφερθείς σε φαγητά μιας και η Σίφνος, απ' ότι ξέρω (δεν έχω πάει) φημίζεται για την κουζίνα της, ως πατρίδα και του Τσελεμεντέ....
 

alexstef2

Member
Μηνύματα
307
Likes
166
Πολύ χαίρομαι που γράφεις για τη Σϊφνο chrikky.. Εϊναι από τα αγαπημένα μου!
 

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
408
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Σίφνος του Τσελεμεντέ!
Για λέγε, για λέγε... για τα φαγητά περισσότερο!

 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Ωραιο νησι επιασες! Εχω παει 2 φορες,μια με κοριτσοπαρεα και ναι με λεωφοριακι!! Αν και εμεις μεναμε στον Αρτεμωνα και το βραδυ το καναμε με τα ποδια Αρτεμωνα-Απολλωνια. Και να σημειωσω εδω οτι η αφετηρια των λεωφορειων ειναι στον Αρτεμωνα και οχι στην Απολλωνια. Την επομενη φορα με το βασκο ειχαμε νοικιασει μηχανακι! Γενικα ειναι απο τα αγαπημενα μου νησια και ιδιαιτερα το φαγητο του!!!! Την πρωτη φορα ειχα παρει 3 κιλα!! Αλλα χαλαλι!!! Περιμενω αναλυση εστιατοριων και φαγητων,ξερεις εσυ!!!!!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά...
δε θυμάμαι να σου πω την αλήθεια για την αφετηρία... νομίζω ότι είχε στάση και στην απολλωνία απέναντι από το λαογραφικό.. έχουν περάσει και 2 χρόνια και η μνήμη μου είναι λιγάκι χρυσόψαρου... :cool:

καλά για τα φαγητά μού έχει βγει το όνομα...:haha:
και είχα σκοπό σ' αυτό το θέμα να μη γράψω πολλά. :bleh:
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά...
Την τρίτη μέρα φεύγουμε από Κάτω Πετάλι για Πλατύ Γιαλό, περιχαρείς που θα πάμε στην πιο τουριστική περιοχή της Σίφνου. Πήγαινε και ο Σημίτης, λέει, τρομάρα του! Φτάνουμε... όλα καλά με το δωμάτιο... Ε, εντάξει για το μετά τι να πω... Καλά είναι... αλλά δεν έπαθα και έρωτα με την περιοχή. Έχει μια «κοσμική πλαζ» (τι ωραία έκφραση αυτό το «κοσμική πλαζ» ...ούτε ελληνική ταινία με τον Κωνσταντάρα να κάνει διακοπές στο Λουτράκι να έβλεπα πριν λίγο) με μαγαζιά από πάνω, όπου δεσπόζει ο περίφημος «Άνεμος», ένα all day-beach-cafe-bar-και δε συμμαζεύεται στο κέντρο της παραλίας, στο οποίο μονίμως γινότανε ο χαμός. Καλό ρε παιδί μου, αλλά όχι και για συνέχεια! Και όταν έβρισκες να καθίσεις, ήσουνα στο σύστριγκλο... Το δε μπάνιο... εντάξει... ξέρω γω; Βάλτε την στις sexy beaches του πρόσφατου θέματός μας... χαχα... Αν θέλετε τζέρτζελο και φάσεις τύπου Πάρος, Μύκονος κ.λπ. να πάτε... αλλιώς, βγείτε και παραέξω!

Η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται το βράδυ. Μετά από 2 βράδια στο στενό της Απολλωνίας (λεπτομέρειες γι’ αυτό σε επόμενο ποστ!), λέμε οκ, θα μείνουμε Πλατύ Γιαλό, να μην πηγαίνουμε και όλο στα ίδια.. :roll: Αμ δε... Ποιος νομίζετε ότι έχασε τη νυχτερινή ζωή στη Σίφνο για να τη βρει ο Πλατύς Γιαλός; Ησυχία, νέκρα... οπότε να ‘μαστε στο αυτοκίνητο και βουυυυρ για στενό Απολλωνίας πάλι. Με τα πολλά και με τα λίγα, ήμασταν κάθε βράδυ στο στενό. Βαρέθηκα να το περπατάω πάνω-κάτω. Έμαθα τον κόσμο, τα μαγαζιά... Επίσης, έπηξα και στους διάσημους! Α... όλα κι όλα μπορεί να μην πήγα Μύκονο, Πάρο, Ίο και Σαντορίνη, αλλά τις διασημότητές του τις είχε το νησί... Ο δε Γρηγόρης Αρναούτογλου, προσφάτως χωρισμένος από την -εγκυμονούσα πλέον- Ράνια Θρασκιά, κάθε βράδυ εκεί, θλιμμένος και μόνος... Και άλλοι πολλοί βέβαια, αλλά, επειδή δε γράφω στο «Hello», αλλά στο «travelstories.gr», λέω να μην επεκταθώ...

Ουφ, τελικά, είναι μικρό νησί η Σίφνος και νομίζω το 8ήμερο που της έδωσα ήταν πολύ. Ίσως το να μέναμε ας πούμε 5 μέρες θα ήταν προτιμώτερο. Anyway… Το καλό, βέβαια, που είχε ο Πλατύς Γιαλός ήταν ότι ήταν λιγάκι πιο μακριά από την Απολλωνία και προλαβαίναμε να ακούσουμε κανένα τραγουδάκι παραπάνω στις διαδρομές... Ε, τι τζάμπα να πήγαινε η playlist; Δε λέει! Βέβαια, για να μη νομίζετε ότι απογοητεύτηκα συνολικά από το νησί (έχει έναν αρνητισμό αυτό το δεύτερο ποστ η αλήθεια!) ευτυχώς, η Σίφνος είχε άλλα πολύ πιο ενδιαφέροντα σημεία να μας δείξει και στα επόμενα ποστ θα αναφερθώ και σ’ αυτά!!!
 

Attachments

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
Η Απολλωνία μου άρεσε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αλλά το εν λόγω στενό μου την έδινε στα νεύρα! Αυτό που ήθελες κανά τέταρτο να το περπατήσεις από τη μια άκρη ως την άλλη δεν παλευότανε με τίποτε! Εντάξει, πόσο να διασκεδάσεις με τους διάσημους πιά;;;
Να προσθέσω και το άλλο: κάποια από τα μπαράκια του στενού στρώνανε κουρελούδες στο έδαφος, στα γύρω σκαλιά, στα πεζουλάκια κτλ και σερβίρανε εκεί! Ήταν σαν κομμάτι του μαγαζιού ένα πράγμα!
Εμείς, οι ίδιες παλαβές του Παρισιού, είχαμε κάτσει σε ένα καφενείο -δεν είχαμε βρει ΟΥΤΕ ΣΚΑΛΙ ούτε πεζούλι- και τελικά καταλήξαμε να πίνουμε ούζα με τους παππούδες! :haha:

ΥΓ. Αύγουστο 2007 πήγα κι εγώ! Λες να συναντήθήκαμε;:haha:
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη ξανά...
υπήρχε ένα πεζούλι έξω από ένα από τα bars, που το είχαμε σταμπάρει και καθόμασταν συνέχεια.. :cool: είχε κι ένα μαγαζί εκεί.. όποτε έκλεινε το βράδυ καθόταν κόσμος και στο παράθυρό του... :rolleyes: είχε και η παρέα μου ένα θεματάκι με πρόσφατη ψιλοεπέμβαση στο πόδι, οπότε δεν είμασταν για τρελό περπάτημα ή για τρελή ορθοστασία με το ποτό στο χέρι και αυτή ήταν η καβάντζα μας... :haha:

και ναι, ο κόσμος καθότανε παντού! θα επανέλθω σε αναφορές για το στενό σε επόμενο ποστ ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.540
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom