Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα: Μια καταπράσινη σταγόνα στον Ινδικό Ωκεανό

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Επόμενη στάση μας, η αρχαία πόλη Πολοννάρουα 67 χλμ από τη Σιγκιρίγια. Η διαδρομή ακόμα πιο πράσινη, εύφορες αγροτικές εκτάσεις, πάγκους γεμάτους φρούτα και λιγότερο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Προτού εισέλθουμε στον αρχαιολογικό χώρο προλάβαμε να αγοράσουμε κάτι υπέροχα μάνγκο, η καλύτερη ποικιλία που δοκιμάσαμε. Οι τιμές τους εξευτελιστικές, 7 μάνγκο 60 λεπτά…
Η Πολοννάρουα λοιπόν ήταν η δεύτερη αρχαιότερη πρωτεύουσα των βασιλείων της Σρι Λάνκα. Κατά τη διάρκεια βασιλείας του Parakramabahu η πόλη έφτασε στο ζενίθ της. Αποτελούσε το πολιτιστικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας ενώ πανύψηλα κτίρια κατασκευάστηκαν, πανέμορφα πάρκα δημιουργήθηκαν, ναοί , ενώ το αρδευτικό σύστημα της εποχής αποτέλεσε το σημαντικότερο επίτευγμα του βασιλιά. Το 1982, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ενώ συνάμα την ίδια χρονιά το συγκρότημα Duran Duran γύρισαν το βιντεοκλίπ του επιτυχημένου τους single ‘Save a prayer’ με στιγμιότυπα από την αρχαία αυτή πόλη (αν και στο βιντεοκλίπ φαίνεται η τοποθεσία πολύ λιγότερο πράσινη).
ουσιαστικά είναι ένα καταπράσινο εθνικό πάρκο με καλοδιατηρημένα ερείπια, ένα μουσείο, τις φημισμένες dagobas (κατασκευές σε σχήμα θόλου για τους βουδιστές αγίους ή τα λείψανα του Βούδα) και τον διάσημο βραχώδη ναό Gal Vihara που αποτελείται από 4 αγάλματα βούδα λαξευμένα από το ίδιο κομμάτι γρανίτη. Πιο συγκεκριμένα, έναν όρθιο Βούδα 7 μέτρα, 2 καθισμένοι και έναν ξαπλωμένο σε πλάγια θέση μήκους 14 μέτρα. Και τα 4 αγάλματα αποτελούν κάποια από τα καλύτερα παραδείγματα γλυπτικής της χώρας.
Ένα έξτρα ατού που έχει η περιοχή είναι ότι μπορείς να νοικιάσεις ένα ποδήλατο και να ανακαλύψεις την αίγλη του παρελθόντος του βασιλείου…
[YOUTUBE][/YOUTUBE]

DSC_1840.JPG


DSC_1860.JPG


DSC_1878.JPG


DSC_1892.JPG


DSC_1927.JPG


DSC_1930.JPG
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Μου αρεσει ο τιτλος της ιστοριας σου.
Αν μπορεις ανεφερε μας και κατι για τις παραλιες του νησιου .Επισης αν δε γινομαστε αδιακριτοι ,πες μας και το κοστος ταξιδιου.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.263
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία! Περιμένουμε τη συνέχεια! :xmas_biggrin:
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Eπιλέξαμε να μην επισκεφτούμε καμιά παραλία. Δε μου έλειπε στην παρούσα φάση να κολυμπήσω σε κάποια παραλία τους. Ασε που θα αγχωνόμουν μη γίνω λεία των καρχαριών. Μιλάμε για τον Ινδικό Ωκεανό...με επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα. Το μόνο μέρος που θα ήθελα να επισκεφτώ και δεν προλαβαίναμε είναι το Galle στο νότιο τμήμα της χώρας. Όσον αφορά το κόστος, μας βγήκε στις 3600 ευρώ. Δεν είναι και από τους πιο φθηνούς προρισμούς!
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Την τέταρτη μέρα αφήνουμε πίσω μας το ‘πολιτιστικό τρίγωνο’ με κατεύθυνση την πόλη Κάντυ (90 χλμ από τη Σιγκιρίγια) και ενδιάμεσο σταθμό το Ματάλε μια περιοχή όπου επισκεφτήκαμε έναν κήπο μπαχαρικών. Η διαδρομή μας ήταν αρκετά περιπετειώδης μιας και εδώ και 2 μέρες έβρεχε σχεδόν ακατάπαυστα αν και δεν ήταν περίοδος μουσώνων για το συγκεκριμένο τμήμα της χώρας. Πραγματικά είχαν ανοίξει οι ουρανοί γεγονός όμως που δε περιόρισε τις δραστηριότητές μας, αντίθετα νιώσαμε ότι ήμασταν στην καρδιά της τροπικής ζούγκλας.
Από το τζάμι του αυτοκινήτου παρατηρούσα τους ντόπιους που περπατούσαν μες στη βροχή με τις πολύχρωμες ομπρέλες τους, οι γυναίκες κυρίως αγαπούν τα έντονα χρώματα και τα χρυσά κοσμήματα και τους τροχονόμους με τα χακί μακριά αδιάβροχά τους να επιφέρουν την τάξη στους δρόμους. Ο αρχαιολογικός χώρος της Σιγκιρίγια ήταν κλειστός εκείνη την ημέρα λόγω της κακοκαιρίας. Μέχρι να φτάσουμε άρχισα να ‘βομβαρδίζω’ τον οδηγό μας με ερωτήσεις σχετικά με την αποικιοκρατία, τον πρόεδρό τους και γενικότερα τον τρόπο ζωή τους. Απ’ όσα μας είπε μας έδωσε την εντύπωση ότι αναπολεί τις μέρες της αποικιοκρατίας λόγω των έργων που έκαναν στη χώρα και τις μεταρρυθμίσεις που επέφεραν στον εκπαιδευτικό τομέα και το σύστημα δικαίου. Όσον αφορά τον πρόεδρό τους, αν και φιγουράρει σε πολλές αφίσες σαν σταρ του κινηματογράφου, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός σύμφωνα με τα λεγόμενα του. Το πολιτικό τους σύστημα είναι διεφθαρμένο, το χάσμα ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα αυξάνεται ενώ το συνταξιοδοτικό τους σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο· οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνο λαμβάνουν ένα μικρό ποσό σύνταξης.
Μετέπειτα η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κοινωνικά θέματα όπως το θέμα του γάμου και τη σπουδαιότητα της αγνότητας μιας κοπέλας. Οι γονείς, κυρίως των κοριτσιών, παρακολουθούν τη γενικότερη συμπεριφορά του υποψήφιου γαμπρού για 1 χρόνο ενώ συγχρόνως συλλέγουν πληροφορίες για το ποιόν του. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο ωροσκόπιο του ζευγαριού. Αν δεν ταιριάζουν τα ωροσκόπια τους δεν παντρεύονται. Με το που γεννιέται ένα παιδί γράφουν την ώρα γέννησής του και συμβουλεύονται έναν αστρολόγο.
Αφού λοιπόν αναλύσαμε τα προλεγόμενα, φτάσαμε στον κήπο των μπαχαρικών. Εκεί μας έδειξαν διάφορα φυτά όπως το τζίντζερ, το πιπέρι, τη βανίλια, τα κακαόδεντρα ενώ στη συνέχεια μας παρουσίασαν πως φτιάχνεται το κάρυ. Τα πράσινα φύλλα κάρυ ενώνονται με μία ποικιλία 7 μπαχαρικών: το κύμινο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο, κανέλα, γαρύφαλλο, κόκκινο πιπέρι και στη συνέχεια τοποθετούνται στη φωτιά για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και στο τέλος συνθλίβονται σε ένα γουδί. Τι ωραίο άρωμα! Μας παρουσίασαν επίσης και μία ποικιλία παρασκευασμάτων που φτιάχνονται με κύριο συστατικό τα μπαχαρικά τα οποία μπορείς να αγοράσεις από το πωλητήριο τους. Για ακόμα μια φορά οι τιμές τους ήταν υπερτιμημένες. Προτίμησα να αγοράσω μπαχαρικά από το σούπερ μάρκετ που πραγματικά υπήρχε διαφορά στις τιμές. Αυτό που συμπεράναμε ήταν ότι καθ οδόν υπάρχει μια πληθώρα επικαλούμενων κήπων μπαχαρικών. Οι μικροί τους κήποι λειτουργούν ως μια βιτρίνα για να προσελκύσουν τουρίστες και να πουλήσουν τα προϊόντά τους σε εξωφρενικές τιμές. Συγγνώμη αλλά δεν τους έκανα τη χάρη…Ο πωλητής μας μπορεί να απογοητεύθηκε που δεν αγοράσαμε κάτι αλλά προτίμησα να αγοράσω ό,τι ήθελα από την αγορά του Κάντυ, μια αγορά που έχει ό,τι θες (όπως και η αγορά Pettah στο Κολόμπο).
Μετά τη μίνι αλλά ενδιαφέρουσα γνωριμία μου με τα μπαχαρικά, φτάσαμε στην πόλη Κάντυ με προορισμό το ξενοδοχείο μας, το Cinnamon Citadel. Εκεί μας καλωσόρισαν με φρέσκο χυμό μάνγκο και αβοκάντο (λίγο γλυκό για τα γούστα μου, -οι ντόπιοι αγαπούν ιδιαίτερα τη ζάχαρη-) έχοντας μπροστά μας μια υπέροχη θέα. Τον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας περιτριγυρισμένοι από καταπράσινες πλαγιές. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν πραγματικά μια πολύ καλή επιλογή.

DSC_1941.JPG


DSC_1944.JPG


migma curry.JPG


cinnamon citadel hotel (1).JPG


cinnamon citadel hotel (2).JPG
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Το απόγευμά μας ήταν ελεύθερο αλλά αρκετά βροχερό. Οι μετακινήσεις μας θα έπρεπε να είναι κάπως περιορισμένες. Το κέντρο της πόλης δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο και ήδη είχε αρχίσει να βραδιάζει. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να κάτσω αδρανής στο δωμάτιο όσο ωραία θέα και να είχαμε! Είχα διαβάσει στο διαδίκτυο για το θεραπευτικό κέντρο Ayurveda Weda Medura και ήθελα να του δώσω μια ευκαιρία. Μας παρέλαβαν από το ξενοδοχείο και μετά από μια διαδρομή διάρκειας 30 λεπτών φτάσαμε σε ένα σπίτι. Η θεραπεύτρια μας εξήγησε ότι είχαν μεταφέρει το κέντρο στο σπίτι τους. Όλη η ‘ιεροτελεστία’ του μασάζ (σε όλο το σώμα και το κεφάλι, ρεφλεξολογία και σάουνα) ήταν αυθεντική με μόνο βασικό μείον του τον χώρο του. Δεν ήταν περιποιημένος και αρκετά παραμελημένος. Στο τέλος του μασάζ μας πρόσφερε και ένα ρόφημα από κόλιανδρο, σκόρδο(!)και τζίντζερ για την αποφυγή ενός ενδεχόμενου πονοκέφαλου μετά τη σάουνα. Το σκόρδο όμως στο ρόφημα έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα…Τι εμπειρία και αυτή!
Το επόμενο πρωί θα ανακαλύπταμε τις ομορφιές της πόλης. Η Κάντυ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα, η πρωτεύουσα των υψιπέδων και κέντρο των τεχνών, του χορού και της μουσικής. Περιβάλλεται από λόφους και στο κέντρο της δεσπόζει μια τεχνητή λίμνη κατασκεύασμα του Σρι Βικράμα Ρατζασίνχα, του τελευταίου κυβερνήτη του βασιλείου, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως κατοικία του χαρεμιού του το μικρό νησάκι στο κέντρο της.
Η πόλη υπερηφανεύεται επίσης για δύο πράγματα: 1)τον ναό του Ιερού Δοντιού του Βούδα, το σημαντικότερο βουδιστικό κέντρο της χώρας (κάθε πιστός πρέπει να επισκεφτεί τον ναό τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του)
2) τη θρησκευτική γιορτή Περαχέρα που διαρκεί 10 ημέρες και πραγματοποιείται τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Ουσιαστικά είναι μια παρέλαση προς τιμήν του Ιερού Δοντιού του Βούδα όπου παίρνουν μέρος χιλιάδες χορευτές που ανεμίζουν πολύχρωμες σημαίες και τυμπανιστές ενώ παρελαύνουν πάνω από 100 ελέφαντες, με κυρίαρχο τον Μαλιγκάβα Τάσκερ που μεταφέρει τιμητικά το Ιερό Δόντι.
Είναι η πιο όμορφη πόλη που επισκεφτήκαμε με πληθώρα επιλογών για φαγητό και ψώνια. Αξίζει να δοκιμάσατε διάφορα νόστιμα σνακ όπως: egg hoppers, είδος λεπτής κρέπας σε σχήμα μπωλ με τηγανιτό αυγό στο κέντρο του, μια ποικιλία από μπουρεκάκια με γέμιση πατάτας, λαχανικών, κιμά, ψαριού, pittu , πιτάκι από αλεύρι και μίγμα φρέσκιας καρύδας και ινδοκάρυδο, και φυσικά ολόφρεσκους απολαυστικούς χυμούς όπως king coconut και woodapple, ένα σκληρό φρούτο που εξωτερικά μυρίζει πολύ περίεργα αλλά σε χυμό με τη συνοδεία ζάχαρης έχει πολύ διαφορετική γεύση, μια πολύ πρωτόγνωρη γεύση για τον ουρανίσκο μου.
Εναρκτήριος σταθμός ο Ναός του Ιερού Δοντιού. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της λίμνης όπου φιλοξενείται το ιερό δόντι του Βούδα. το οποίο λέγεται ότι αφαιρέθηκε από τη νεκρική πυρά του το 543 π.Χ., και βρέθηκε στη Σρι Λάνκα τον 4ο αιώνα μ.Χ. κρυμμένο στα μαλλιά κάποιας πριγκίπισσας. Ο Ναός αποτελεί τμήμα του βασιλικού συγκροτήματος μέρη του οποίου υπέστησαν ζημιές λόγω της βομβιστικής επίθεσης του 1998 και χωρίζεται σε 2 επίπεδα. Στο ανώτερο επίπεδο φυλάσσεται το Ιερό Δόντι καλυμμένο σε 6 χρυσά καλύμματα ανόμοιου μεγέθους, το οποίο αποκαλύπτεται κάθε 6 χρόνια. Πραγματικά αξιοζήλευτο υπόδειγμα βουδιστικού ναού.

kandy town.JPG


kandy tooth temple 1 (1).JPG


kandy tooth temple 2.JPG


tooth temple 4 (2).JPG


tooth temple 4 (1).JPG
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Το μόνο μέρος που θα ήθελα να επισκεφτώ και δεν προλαβαίναμε είναι το Galle στο νότιο τμήμα της χώρας. Όσον αφορά το κόστος, μας βγήκε στις 3600 ευρώ. Δεν είναι και από τους πιο φθηνούς προρισμούς!
3600 για 9 μερες??:shock: Τι εκτοξευσε την τιμη, τα εισητηρια η τα ξενοδοχεια? Εγω τη θυμαμαι σαν πολυ οικονομικο προορισμο αλλα βεβαια ειναι και εξι χρονια απο το δικο μου ταξιδι κι απο οτι αντιλαμβανομαι προτιμησατε οδηγο για ολες τις μερες κι οχι τα δικα τους μεσα μεταφορας,ε?

ΥΓ Κριμα που δεν προλαβατε το Galle, πολυ διαφορετικο απο τα υπολοιπα μερη. Ασε που θα αλλαζες και γνωμη για τις παραλιες εκει κατω..
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα
Πιθανότατα και η επιλογή των καταλυμάτων να ήταν η ακριβότερη γιατί αλλοιώς δύσκολα χαλάς τόσα για 9 μέρες στη Σρι Λάνκα. Εγώ το έχω ξαναγράψει. Στη Σρι Λάνκα στο Haputale έμεινα σε εξαιρετικό δωμάτιο ξενώνα (χωρίς πρωινό) με 8 ευρώ τότε
acdn3.vtourist.com_4_3067866_room_interior_Haputale.jpg
 

Attachments

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
το 2006 αλλά από πρόσφατες αναφορές είδα ότι τώρα ακρίβυνε, πήγε στα ...10
 

Abaasiyeen81

Member
Μηνύματα
28
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Και εγώ δεν περίμενα αρχικά ότι θα είναι τόσο ακριβά...Έχοντας κάνει μια έρευνα αγοράς σε Ελλάδα, Βρετανία, Σρι Λάνκα κατέληξα στο ελληνικό πρακτορείο. Σίγουρα αν μείνεις σε δωμάτιο, χωρίς ημιδιατροφή, δεν επισκεφτείς το μέρος την υψηλή περίοδο και επιλέξεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα σου βγει πολύ φθηνότερα. Αναμφισβήτητα!Αν έμενα για παράδειγμα 1 μήνα θα είχα ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.369
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom