Δανία Στάση Κοπεγχάγη.

Smaragda53

Member
Μηνύματα
80
Likes
127
"Φεύγουμε από τις ακτές της Δανίας
πέρα μακριά σε ξένες χώρες,
και φθάνουμε στο Νότο, στην Ελλάδα,
με τα καθάρια γαλανά νερά."
Χανς Κρίστιαν ΄Άντερσεν - 1841
αφιερωμένο στον Gelf που μας ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη!
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.227
Likes
1.839
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Mexico for now!!
Ενας τελειος οδηγος για την πολη με την εγγυηση του @gelf για μια ακομη φορα
 

gelf

Member
Μηνύματα
624
Likes
10.604
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια (γραπτά).

@Smaragda53, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρέμβασή σου. Εξαιρετικός ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στο εδάφιο 5 (Nyhavn), έχω αναφέρει και έχω φωτογραφίσει τα κτίρια που έμενε ο συγγραφέας στην προκυμαία Nyhavn και συγκεκριμένα στο κτίριο με τον αριθμό 20 και αργότερα στο κτίριο με τον αριθμό 67. Εκεί έζησε για πολλά χρόνια ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γράφοντας αρκετά από τα πιο διάσημα παραμύθια του. Φαίνεται ότι το περιβάλλον τον ενέπνεε.

@giannoula, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά). Σε έξι εδάφια τελειώνω την μικρή ιστορία.

@fotast, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά). Και έχουν μεγάλη σημασία γιατί προέρχονται από έμπειρο ταξιδιώτη.

@p_a_ntou. Έχεις δίκιο. Και η Δανία είναι όμορφη χώρα και η Κοπεγχάγη είναι όμορφη πόλη.

@alma, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά). Είναι τιμή για μένα να διαβάζω καλά λόγια από μια από τις καλύτερες συγγραφείς του φόρουμ.
Γράφω άλλη μια φορά, ότι απολαμβάνω τις εξαιρετικές ιστορίες σου.


Και τώρα η συνέχεια της ιστορίας.
9-Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης-Kastellet.

Ένα μεσημέρι μετά τις μπίρες στο Café og Restaurant Ofelia, περπάτησα βορειοανατολικά κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου Larsens Plads.

1.JPG


2.JPG


με στόχο να φτάσω έως το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας και στο φρούριο Καστελέτ. Περπατώντας αφού πέρασα γρήγορα μπροστά από το άγαλμα του Δαυίδ (όψη από τη θάλασσα),

3.JPG


βρέθηκα μπροστά στο άγαλμα "I Am Queen Mary"

4.JPG


ένα άγαλμα επί του παραλιακού πεζόδρομου Larsens Plads, το οποίο κατασκευάστηκε από τις μαύρες καλλιτέχνιδες La Vaughn Belle (από την Καραϊβική και συγκεκριμένα από τις Παρθένες νήσους) και Jeannette Ehlers (από τη Δανία) αφιερωμένο σε μια γυναίκα της Καραϊβικής η οποία κατά τον 19ο αιώνα οδήγησε τους κατοίκους των Παρθένων νήσων της Καραϊβικής σε εξέγερση κατά της δανικής κυριαρχίας. Το άγαλμα εγκαινιάστηκε στις 31-03-2018.
Παρακάτω, η όψη του αγάλματος από τη θάλασσα,

5.JPG


όπου όπως φαίνεται είναι συμμετρικό με το άγαλμα του Δαυίδ, μπροστά από το κτίριο Den Kongelige Afstøbningssamling, της Δυτικής Ινδικής Αποθήκης, το οποίο κατασκευάστηκε τα έτη 1780-1781 με εξωτερικούς τοίχους από κόκκινα τούβλα, κτίριο το οποίο στεγάζει από το έτος 1985 έως σήμερα γκαλερί-τμήμα του Κρατικού Μουσείου Τέχνης.
Αφού παρατήρησα τα αγάλματα και κυρίως το"I Am Queen Mary" και το κτίριο,

6.JPG


συνέχισα να περπατώ κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου Larsens Plads.

7.jpg


8.jpg


Ξαφνικά και ενώ βρισκόμουν σε ένα ξέφωτο πιάνει μια από τις γνωστές καταιγίδες. Όσοι είμαστε στο χώρο, βάλαμε τα πόδια μας στα αυτιά μας και βρήκαμε ένα υπόστεγο. Κοιταζόμαστε Δανοί και εμείς γελώντας. Ήμασταν βρεγμένοι, λες και είχαμε πέσει στη θάλασσα. Θυμάμαι ότι τα πόδια μου στέγνωσαν τελικά το βράδυ, ύστερα από αρκετές ώρες, όταν ήμουν στην αγαπημένη μου μπιραρία. Και η παρακάτω η όψη από τη θάλασσα (όπου διακρίνονται και τα Royal pavilions).

9.JPG


Κάπου εκεί πίσω είχαμε βρει το σωτήριο υπόστεγο. Όταν η ένταση της βροχής μειώθηκε, βγήκαμε σταδιακά από το υπόστεγο και ο καθένας πήρε το δρόμο του. Εγώ κατευθύνθηκα προς το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, όπως έχει προαναφερθεί.

10.JPG


Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται ο βαρύς καιρός του απογεύματος εκείνης της ημέρας. Προχωρώντας στο βάθος φάνηκε το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας,

11.JPG


ενώ αριστερά διακρινόταν το φρούριο Καστελέτ και η αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church.

12.JPG


Προχώρησα αρχικά προς το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας.

13.JPG


Το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας της Κοπεγχάγης είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης και βρίσκετε σε έναν βράχο στο λιμάνι. Είναι εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το άγαλμα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και ενώ είναι πολύ μικρό, με μόλις 1,25m ύψος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.
Στην παρακάτω φωτογραφία, διακρίνεται το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας από τη θάλασσα, καθώς και το πλήθος των τουριστών οι οποίοι το φωτογράφιζαν.

14.JPG


Ο εμπνευστής και χρηματοδότης του αγάλματος ήταν ο Carl Jacobsen, γιος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Carlsberg. Η ιδέα, ήρθε καθώς παρακολουθούσε μια παράσταση μπαλέτου στο βασιλικό θέατρο της πόλης. Στην συνέχεια ζήτησε από την πρώτη μπαλαρίνα, Ellen Price, να γίνει το μοντέλο του αγάλματος. Ο δημιουργός Edvard Eriksen δημιούργησε το άγαλμα το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Αύγουστο του έτους 1913. Το πρόσωπο ανήκει στην αρχιμπαλαρίνα Ellen Price αλλά τελικά για το σώμα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί η γυναίκα του δημιουργού, καθώς η Ellen Price δεν ήθελε να εμφανιστεί γυμνή.
Το έργο έχει βανδαλιστεί αρκετές φορές, ενώ από το Μάη έως το Νοέμβρη του έτους 2010, μεταφέρθηκε από το λιμάνι της Κοπεγχάγης στη Σαγκάη. Αφού έμεινα για λίγα λεπτά παρατηρώντας το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας,

15.JPG


αποφάσισα να γυρίσω

16.JPG


προς το κέντρο της πόλης.
Προχωρώντας λίγα μέτρα παρατήρησα και πάλι το φρούριο Kastellet και την αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church.

17.JPG


To φρούριο Kastellet, πολύ κοντά στο άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, είναι ένα φρούριο του 17ου αιώνα και σήμερα είναι δημόσιο πάρκο αναψυχής σε σχήμα αστεροειδές.

18.JPG


Προχώρησα προς το φρούριο Kastellet

19.JPG


και συγκεκριμένα προς την πύλη εισόδου στο φρούριο.

20.JPG


Πριν μπω στο φρούριο και απέναντι από την τάφρο προστασίας του, βρίσκεται η αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church.

21.JPG


Η αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church, είναι αφιερωμένη στον πρώτο μάρτυρα της Μεγάλης Βρετανίας και της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το έτος 1885 και ολοκληρώθηκε το έτος 1887. Πριν μπω στο φρούριο Kastellet, παρατήρησα ακόμα μια φορά την αγγλικανική εκκλησία από τη γέφυρα σύνδεσης του περιβάλλοντος του κάστρου χώρου με την κεντρική πύλη.

22.JPG


Συνέχισα τον περίπατο και μπήκα από την πύλη εισόδου στο φρούριο Kastellet. Τα κτίρια που βρίσκονται μέσα στο κάστρο, ήταν παλιά στρατώνες.

23.JPG


Μετά την πρώτη εσωτερική βόλτα ανέβηκα στο υψηλό σημείο του φρουρίου, δηλαδή στον περιμετρικό διάδρομο επίβλεψης.

24.JPG


25.JPG


Από τα υψηλά σημεία παρατήρησα την γέφυρα προς την πύλη εισόδου στο κάστρο και το πάρκο που είναι μπροστά από την αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church και της περιμετρικής τάφρου, το Churchillparken,

26.JPG


27.JPG


παρατήρησα από ψηλά την αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church

28.JPG


και τον καθρεφτισμό της εκκλησίας στα νερά της περιμετρικής τάφρου,

29.JPG


παρατήρησα και το θαλάσσιο κανάλι

30.JPG


και αφού έκανα μια βόλτα περιμετρικά του φρουρίου Kastellet, βγήκα έξω από το φρούριο από την πύλη που είχα μπει.

31.JPG


Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς την εκκλησία, αλλά ήταν κλειστή.
Δίπλα στην αγγλικανική εκκλησία St Alban's Church βρίσκεται το σιντριβάνι Γκέφιον, Gefionspringvandet,

32.JPG


33.JPG


κατασκευασμένο το έτος 1908, με δωρεά του ιδρύματος Carlsberg, για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας της γνωστής ζυθοποιίας και το οποίο είναι αφιερωμένο στη σκανδιναβική θεά Gefion. Στο σιντριβάνι, το οποίο ήταν εκτός λειτουργίας για πολλά χρόνια, απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης με πλέον πρόσφατη, αυτή του έτους 1999 και η οποία ολοκληρώθηκε το έτος 2004.
Αφού η εκκλησία ήταν κλειστή και μετά τη βόλτα γύρω από το σιντριβάνι Gefionspringvandet, άρχισα να κατευθύνομαι προς το κέντρο της πόλης. Πέρασα μέσα από το Churchillparken, ακολούθησα τη λεωφόρο Bredgade, όπου στον αριθμό 68 αυτής βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης και Σχεδιασμού της Δανίας,

34.JPG


ένα πολύ αξιόλογο μουσείο, όπου εκτός από τα μόνιμα εκθέματα εκείνη την περίοδο είχε και μια ενδιαφέρουσα θεματική έκθεση. Ενθουσιάστηκα, γιατί αφορούσε σε τομέα που ασχολούμαι. Μπήκα μέσα στην έκθεση και όταν βγήκα κατευθύνθηκα προς το κέντρο και συγκεκριμένα προς μια από τις αγαπημένες μου μπιραρίες.
 

thanos75

Member
Μηνύματα
615
Likes
996
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
συγκινητική η πρώτη φωτογραφία της μικρής γοργόνας και τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες
Θα συμφωνήσω απόλυτα. Πριν πάω στην Κοπεγχάγη το μάλλον μακρινό πια 2011, πολλοί μου έλεγαν οτι η μικρή γοργόνα είναι ένα μικρό άγαλμα και σχολια τύπου σιγά το landmark! Όταν όμως περπάτησα μέχρι σχεδόν το λιμάνι, και είδα και φωτογράφησα το άγαλμα en face, συνειδητοποίησα πως ποτέ δεν είχα δει τη θλίψη τόσο εκφραστικά σμιλευμενη.
 

gelf

Member
Μηνύματα
624
Likes
10.604
συγκινητική η πρώτη φωτογραφία της μικρής γοργόνας και τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες
Θα συμφωνήσω απόλυτα. Πριν πάω στην Κοπεγχάγη το μάλλον μακρινό πια 2011, πολλοί μου έλεγαν οτι η μικρή γοργόνα είναι ένα μικρό άγαλμα και σχολια τύπου σιγά το landmark! Όταν όμως περπάτησα μέχρι σχεδόν το λιμάνι, και είδα και φωτογράφησα το άγαλμα en face, συνειδητοποίησα πως ποτέ δεν είχα δει τη θλίψη τόσο εκφραστικά σμιλευμενη.
Συμφωνώ απόλυτα κι εγώ.
10-Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ-Frederiks Kirke.

Μια ημέρα ενώ περπατούσα, πάλι, κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου Larsens Plads, αποφάσισα να περάσω από τους Amalie Garden (Amaliehaven).

1.JPG


Οι Amalie Garden, είναι ένα μικρό πάρκο το οποίο βρίσκεται μεταξύ των ανακτόρων Αμάλιενμποργκ και της προκυμαίας όπου και ο παραλιακός πεζόδρομος Larsens Plads βόρεια της Βασιλικής Σκηνής της Δανίας. Είναι ένα σχετικά νέο πάρκο το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980, στα πλαίσια της ανάπλασης της πόλης, σε χώρο παλαιών ναυπηγείων των αρχών του 19ου αιώνα ιδιοκτησίας ενός πλούσιου πλοιοκτήτη του Lars Larsen, από όπου βγήκε προφανώς και το όνομα του παραλιακού πεζόδρομου Larsens Plads. Τα ναυπηγεία λειτουργούσαν έως το έτος 1870, περίπου. Αφού έκανα μια βόλτα στο μικρό πάρκο,

2.JPG


3.JPG


έφτασα στο κέντρο του, όπου βρίσκεται το σιντριβάνι Fountain of Amalie Gardens by Arnaldo Pomodoro (Ιταλός γλύπτης, ο οποίος έχει δημιουργήσει σε πολλά σημεία του κόσμου όπως Σαν Φρανσίσκο, Δουβλίνο, Νέα Υόρκη κλπ). Από το σημείο αυτό με πρώτο πλάνο το σιντριβάνι, φωτογράφισα και προς το θαλασσινό κανάλι και την Όπερα απέναντι,

4.JPG


προς τη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου, πάλι με το σιντριβάνι σε πρώτο πλάνο

5.JPG


και προς τα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ και προς τη μαρμάρινη εκκλησία, πάλι με το σιντριβάνι σε πρώτο πλάνο.

6.JPG


7.JPG


Από το κέντρο των κήπων Amalie Garden, ανηφόρισα προς τα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ.Τα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ, χαρακτηρισμένα ως χειμερινά ανάκτορα και κατασκευασμένα ύστερα από εντολή του βασιλιά Φρειδερίκου V (1723-1766), αποτελούνται από τέσσερα κτίρια σε ρυθμό ροκοκό που στη μέση τους υπάρχει πλατεία οκταγωνικού σχήματος.

8.JPG


Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το έφιππο άγαλμα του βασιλιά Φρειδερίκου V (κατασκευής 1768-1771), ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του συγκροτήματος των ανακτόρων.

9.JPG


Με την κατασκευή του μαρμάρινου Ναού βορειοδυτικά των ανακτόρων προστέθηκε περισσότερη λάμψη στο συγκρότημα των ανακτόρων.

10.JPG


Η Μαρμάρινη Εκκλησία Φρεντερίκς Κίρκε (Frederiks Kirke) αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα της Κοπεγχάγης. Σχεδιάστηκε το έτος 1740 από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Nokolai Eigtved και αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοδομικού συμπλέγματος της συνοικίας Frederiksstaden που της οποίας η ανέγερση προοριζόταν για τον εορτασμό του 300ου ιωβηλαίου από την πρώτη στέψη βασιλιά ο οποίος προερχόταν από τον οίκο των Oldenburg.
Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το έτος 1749 με τη θεμελίωση του ναού από τον βασιλιά Φρειδερίκο V, η ολοκλήρωση της κατασκευής κράτησε περισσότερο από 150 χρόνια, όμως το αποτέλεσμα κρίθηκε πολύ καλό έως εξαιρετικό.

11.JPG


Η τελική μορφή του μαρμάρινου Ναού περιλαμβάνει στοιχεία από την εργασία του αρχιτέκτονα Ferdinand Meldahl, ενώ καταλυτική ήταν και η χρηματοδότηση του έργου από τον Carl Frederik Tietgen, μετά από μεσολάβηση του τότε υπουργού οικονομικών της Δανίας Αντρέας Φρέντερικ Κρίγκερ, ο οποίος έδωσε στον Carl Frederik Tietgen το δικαίωμα να τεμαχίσει τα γειτονικά οικόπεδα προς εκμετάλλευση (δηλαδή η αντιπαροχή δεν ήταν δική μας εφεύρεση), με τον όρο να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός της εκκλησίας, οπότε τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 19 Αυγούστου 1894.
Η εκκλησία διαθέτει το μεγαλύτερο τρούλο της Σκανδιναβίας

12.JPG


και γενικότερα της Βόρειας Ευρώπης, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και ο οποίος έχει άνοιγμα 31 μέτρων και στηρίζεται σε 12 μεγάλα υποστυλώματα. Τα χαρακτηριστικά αυτά κατατάσσουν το έργο, ως ένα από τα ορόσημα της πόλης.
Μπήκα μέσα στην εκκλησία. Και το εσωτερικό της είναι πολύ όμορφο.

13.jpg


Στη συνέχεια παρατήρησα τον περίφημο θόλο από την εσωτερική του πλευρά.

14.jpg


15.JPG


Αφού έμεινα λίγα λεπτά στην εκκλησία βγήκα έξω. Πολύ κοντά στη Frederiks Kirke, επί της λεωφόρου Bredgade στον αριθμό 53 βρίσκεται ο ρωσικός ορθόδοξος ναός St. Alexander Nevsky.

16.JPG


Ο ναός Alexander Nevsky ήταν κλειστός, οπότε επέστρεψα και στη διασταύρωση της λεωφόρου Bredgadeμε την οδό Frederiksgade, οδό η οποία συνδέει τη Frederiks Kirke με την πλατεία των ανακτόρων άρχισα να κατηφορίζω προς τα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ παρατηρώντας την πλατεία των ανακτόρων, το κέντρο των Amalie Gardens όπου και το σιντριβάνι Fountain of Amalie Gardens by Arnaldo Pomodoro, ενώ στο βάθος στην άλλη πλευρά του θαλάσσιου καναλιού διακρινόταν η Όπερα.

17.JPG


Παρακάτω δυο φωτογραφίες από τη θάλασσα προς το σιντριβάνι, προς τα ανάκτορα Αμάλιενμποργκ και προς τη μαρμάρινη εκκλησία.

18.JPG


19.JPG


Αφού έκανα μια ακόμα βόλτα στους Amalie Gardens, τους αποχαιρέτησα

20.JPG


και προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, σκεπτόμουν σε ποια μπιραρία θα περάσω το υπόλοιπο της ημέρας μου πριν καταλήξω σε ολονυκτία στο αγαπημένο μου jazz bar.
 

fraulina

Member
Μηνύματα
210
Likes
372
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Τι ωραία ιστορία, και τι ωραία η Κοπεγχάγη! Βέβαια εγώ την είχα πετύχει πλήρως χιονισμένη, όλα τα νερά ήταν τελείως παγωμένα, πχ ολόκληρο το κανάλι στο Nyhavn.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
30.946
Μηνύματα
746.450
Μέλη
35.651
Νεότερο μέλος
[email protected]

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom