Αυστρία Ουγγαρία Στα μέρη των Αψβούργων (και κάτι ακόμα)

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Τις μπούρδες σου στο off-topic σε παρακαλώ.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Απορω με το κουραγιο σου να ανεβεις εκει πανω ...εδω ακομα και η μικροτερη βερσιον του στο Αλλου Φαν Παρκ ειναι σκιαχτικη.
Ωραια τα λες ...τωρα η θεα απο το καμπαναριο (δεν ειχα ανεβει εκει πανω) ...χμ...οκ ...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Σήμερα αναχωρώ από τη Βιέννη για να την ξαναβρώ στο τέλος του ταξιδιού μου.Πρώτη στάση Graz.Αν και πολύ νότια στη χώρα,επέλεξα να το δω αφού κρατάω τα βόρεια της χώρας για να τα συνδυάσω με την Βαυαρία σε κάποιο μελλοντικό ταξίδι ή τουλάχιστον έτσι ελπίζω.

Οι Αυστριακοί δρόμοι είναι καλοί και εξαιρετικά σημασμένοι και το τοπίο άκρως ταξιδιάρικο.Αν και το νοικιάρικο αμάξι μου διέθετε ήδη την απαραίτητη βινιέτα για την χρήση του εθνικού δικτύου,σας ενημερώνω ότι το κόστος της ξεκινάει από τα 8? για 10 μέρες για τα Ι.Χ. πάντα.

Πρώτος στόχος μου για την μέρα ήταν το Schloss Eggenberg.Έτσι αφού τακτοποιηθήκαμε στο απίθανο Hotel Daniel ξεκινήσαμε αμέσως για εκεί,αν και με λίγα εμπόδια αφού στην πόλη γίνονταν και θα γίνονται για καιρό εργασίες συντήρησης του τραμ και κατασκευής νέου σιδηροδρομικού σταθμού,πράγμα που έχει διαταράξει τα δρομολόγια και τις συνδέσεις σταθερής τροχιάς.

Το παλάτι αυτό αντικατοπτρίζει το απόγειο της δύναμης του Οίκου των Eggenberg,της ισχυρότερης ίσως οικογένειας της Αυστρίας κατά τον 17ο αιώνα.Ήταν τέτοια η στήριξη που παρείχε στους Αψβούργους και στον διάσημο 30ετή πόλεμο που διεξήγαν ώστε κάποιοι λένε πως ουσιαστικά αυτή διοικούσε στο εσωτερικό της Αυστρίας.Ο επικεφαλής του οίκου την εποχή εκείνη,Hans Ulrich von Eggenberg,συγκρίνεται ως πολιτική προσωπικότητα μόνο με τον περιβόητο σύγχρονό του,Καρδινάλιο Ρισελιέ.

Βεβαίως ένας τέτοιος Οίκος έπρεπε να απηχεί και στο αντίστοιχο παλάτι του κι έτσι άρχισε σιγά-σιγά η επέκταση και συνολική ανάπτυξη αυτού του συμπλέγματος παλατιού και κήπων.Η οικογένεια συγκέντρωσε τέτοια πλούτη πολλά εκ των οποίων διέθεσε στην κατασκευή του παλατιού,έξοχου δείγματος του έντονου Μπαρόκ,ώστε το 2010 -και μετά από σοβαρές προσπάθειες αναπαλαίωσης που ακόμα συνεχίζονται- συμπεριελήφθη στον κατάλογο των Παγκόσμιων Μνημείων της UNESCO.

Στην υποδοχή ένας δρόμος στρωμένος με χαλίκι και περιτριγυρισμένος από μια αχανή έκταση πράσινου,οδηγεί αποκλειστικά στην κεντρική είσοδο.Εκεί μπορείτε να βγάλετε εισιτήριο για να επισκεφτείτε το εσωτερικό του παλατιού ΜΟΝΟ με συνοδεία ξεναγού κάθε μια ώρα και με κόστος 8?/άτομο.

::::::

Η συλλογή του εσωτερικού αποτελείται κυρίως από τα απίθανα fresco με κεντρικό θέμα τους την Ελληνική Μυθολογία (ευθεία αναφορά σε αναγεννησιακές επιρροές) όπως επίσης και από ταπετσαρίες και διακοσμητικά στοιχεία της Άπω Ανατολής,δείγμα ακραίου πλουτισμού της εποχής εκείνης.

Η αρχαιοελληνική μανία συνεχίζεται στους κήπους του Πλανητάριου όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται και αποτυπώνουν διάφορους αστερισμούς σε μια ελεύθερη κηπευτική απόδοση.Το σημερινό αποτέλεσμα πάντως αποτελεί σύγχρονη εξέλιξη μια παλιάς ιδέας του παλατιού.

::: aimg14.imageshack.us_img14_4922_schlosseggenbergplanete.th.jpg (πανοραμική άποψη μέρους των κήπων από το wikipedia)

Παγόνια,φασιανοί,πάπιες,λίμνες με κυπρίνους και επιμέρους κηπάκια συμπληρώνουν το χώρο ενώ την ρομαντική πινελιά έρχεται να δώσει στο τοπίο ο λόφος με τα τριαντάφυλλα.Με ιστορικές ρίζες που μετράνε πάνω από 100 χρόνια και συνολικά 300 τριανταφυλλιές μεταξύ εκατοντάδων άλλων θάμνων και κωνοφόρων φαντάζομαι πως θα είναι χάρμα οφθαλμών όταν ανθίζει.Εγώ δυστυχώς το πέτυχα απλώς πράσινο.

:::

Το μέρος με έκανε να χαλαρώσω και να αποφορτίσω μπόλικη από την καθημερινή μου ένταση,με την ηρεμία και την επαφή με τη φύση που προσφέρει απλόχερα.Η χαμηλή επισκεψιμότητα δε,κάνει την εμπειρία να μοιάζει σχεδόν ιδιωτική.Εγώ πάντως σχεδόν άρχισα να τρέχω στο χορτάρι φωνάζοντας,κάτι σαν τη Χάιντι,αλλά με κράτησε η μικροαστική μου ευπρέπεια.Πράγμα που ευτυχώς δεν αποθαρρύνει μπόμπιρες σαν αυτόν από το να το κάνουν πράξη.

 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Αντε αρχιζει και φτιαχνει το πραγμα μιας και εφυγες απο την πρωτευουσα ..μπουαχαχαχα
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Έτσι ακριβώς ένοιωσα κι εγώ.Να που έχει και κάτι της προκοπής η Αυστρία,λέγαμε και ξαναλέγαμε.Αλλά πάνω απ'όλα ήταν η χαλάρωση,σχεδόν νοιώθαμε την αποβολή άγχους από το μυαλό και το κορμί μας.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Καθ'οδόν για το ιστορικό κέντρο του Graz τρύπωσα σε ένα μαγαζάκι με τοπικά προϊόντα.Εκεί προμηθεύτηκα Kernol,λάδι δηλαδή από σπόρους κολοκύθας.Είναι μια προστατευόμενη σπεσιαλιτέ της επαρχίας της Styria που χρησιμοποιείται σε σαλάτες κυρίως ή ενίοτε σε γλυκά και παγωτά.Έχει πολύ σκούρο πράσινο χρώμα και έντονη γεύση καρυδιού.Με την ευκαιρία πήρα και πατέ από δαύτο.

Προσπερνώντας το υπερμοντέρνο μουσείο μοντέρνας τέχνης...

κατέληξα στην κεντρική πλατεία της πόλης η οποία με υποδέχτηκε τουλάχιστον πρωτότυπα.Καθήμενος σε μια πεζούλα μπροστά από το δημαρχείο άκουσα λίγα λεπτά αργότερα δίπλα μου ένα βογκητό.Γυρνώντας να δω τι γίνεται,αντικρίζω έναν τύπο να τρυπάει έναν άλλον του οποίου το χέρι έχει γεμίσει αίματα,προφανώς γιατί κάτι δεν πήγε καλά.Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η παρουσία ενός αστυνομικού που επιβλέπει την διαδικασία ώσπου να τελειώσει και να συνοδεύσει τους δύο προαναφερθέντες εκτός πλατείας για να μην ενοχλούν αισθητικά τους τουρίστες.

Κάγκελο εγώ!!!
Τέεεεεεετοιος πολιτισμός;

Την ίδια ώρα μια πλανόδια μουσικός έπαιζε στην πλατεία άρπα ενώ πίσω μου κόσμος περίμενε στην ουρά για να φάει "βρώμικο".Ρε συ,Αυστρία είναι εδώ ή πέρασα σε άλλο κράτος;

:::

Συνέχισα την βόλτα μου κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου.Το ιστορικό κέντρο ουσιαστικά ορίζεται από αυτόν και τις παράλληλες οδούς του και είναι πολλή ευχάριστη περατζάδα.Στο τέλος του να σου μια ομάδα αριστεριστών που έκαναν μια δημόσια παρέμβαση για την κρίση.Σιγά που δεν θα έπεφτα πάνω τους.

Πιάσαμε κουβέντα για την κατάσταση και θέλανε να μου δώσουν μικρόφωνο αλλά το αρνήθηκα ευγενικά.Παρόλα αυτά από τα λίγα λόγια που ανταλλάξαμε μου έδωσαν να καταλάβω 2-3 πράγματα για την αληθινή Αυστρία.Έμαθα ας πούμε ότι βασικός μισθός δεν υπάρχει αλλά ο μέσος χαμηλός κινείται περίπου στα 1300-1500?.Βέβαια με ενοίκια που πλησιάζουν τα 800?-1000? πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να νοικιάζουν μαζί σπίτι για να μοιράσουν τα έξοδα.Επίσης ωράρια 9:00-21:00 όπως εδώ δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια.Αλλά η προπαγάνδα των media και η λαμογιά των πολιτικών είναι ίδια κι απαράλλακτη παντού.Εκεί απλώς έχουν κάποιες δικλίδες για να περιορίζεται σε βιώσιμα επίπεδα η μάσα και να μην τρώνε κι από τα δισέγγονά τους.

:::

Για παραδοσιακή τοπική κουζίνα θα κατευθυνθείτε στο Altsteirische Schmankerlstube όπως έκανα κι εγώ δηλαδή.Καλή ποιότητα κουζίνας και κρασιών σε ποτήρι με νορμάλ τιμές.Το έχουν σε υψηλή εκτίμηση οι ντόπιοι και αυτό συνήθως λέει πολλά σε ένα ξένο μέρος.Εγώ δοκίμασα φιλέτο με κρούστα από κολοκύθα με συνοδεία πολέντας και σως από μηλίτη.Περίεργο πιάτο.Ένα παγωτάκι με kernol ήρθε να κλείσει το γεύμα μου και το μόνο που έμενε για να ολοκληρώσει την εξουθενωτική μέρα μου ήταν ένα καλό μέρος για ποτάκι.

Σας έχω λύση και γι'αυτό.Μ-1 λέγεται και απολαύστε ότι σας αρέσει πάνω από τις στέγες της πόλης.Θεωρώ ότι και το χειμώνα θα έχει εξίσου ενδιαφέρον ως μαγαζί.Δεν ξέρω τι πίνετε συνήθως,για μένα πάλι τα ξέρετε μην επαναλαμβάνομαι,αλλά θα σας πω τι έκανε θραύση όταν ήμουν εκεί αλλά και στην υπόλοιπη Κ.Ευρώπη.Aperol Spritz.2 δόσεις Prosecco,1 1/2 Aperol (λικέρ με γεύση πορτοκάλι) και μια ιδέα σόδα.

:::

Η κυρίως γεύση της πόλης θα ερχόταν την επομένη...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πρώτος σταθμός της σημερινής εξόρμησης,το Landeszeughaus.
Ένας θηριώδης οπλοβαστός που,σύμφωνα με τις πληροφορίες,φυλάει μέσα του σχεδόν 32.000 κομμάτια πολεμικού εξοπλισμού και αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο μουσείο του είδους του παγκοσμίως.

Δεν μιλάμε για μια έκθεση ποικιλίας όπλων ή πλουμιστών στολών.Μιλάμε για αληθινή πολεμική εξάρτηση που έχει φορεθεί ή ακόμα έχει χρησιμοποιηθεί σε μάχες.Βλέπεις τα γδαρσίματα και τις γούβες από χτυπήματα που έχουν δεχτεί τα κράνη κι οι πανοπλίες.Χιλιάδες σπαθιά,δόρατα και μουσκέτα στη σειρά,έτοιμα να τα αδράξει η Αυστριακή φρουρά για να υπερασπιστεί το τελευταίο προπύργιο της Αυτοκρατορίας απέναντι στον Οθωμανικό επεκτατισμό.

Η επίσκεψη στο τετραώροφο κτίριο της έκθεσης θα σας κοστίσει 7?.Έχετε υπόψη ότι το καλοκαίρι,όσο προχωράει η μέρα τόσο ζεσταίνεται ο χώρος λόγω του τεράστιου όγκου μετάλλου των εκθεμάτων και της έλλειψης κλιματισμού (δεν γνωρίζω το λόγο).Επίσης no touch,no photos με ασφάλεια σε όλους τους ορόφους αφού ο οπλισμός είναι έτοιμος να τον φορέσετε και να φύγετε.

Η συνέχεια αποτελεί μονόδρομο για κάθε επισκέπτη του Graz και δεν είναι άλλο από το Schlossberg.Τα απομεινάρια του φρουρίου που επιβλέπει όλη την πόλη από ψηλά.Τρεις επιλογές για να ανέβετε τον λόφο.Σκαλιά,ανελκυστήρας και σχοινιοκίνητος σιδηρόδρομος (έτσι είναι στα ελληνικά ρε).Επιλέξαμε το ασανσεράκι για ανέβασμα,0,90? η διαδρομή παρακαλώ,και τα σκαλιά για κατέβασμα,ενώ το βράδυ που ξανανεβήκαμε για βόλτα πήραμε και το τελεφερίκ.

aimg849.imageshack.us_img849_417_p1040171d.th.jpg ::: aimg685.imageshack.us_img685_5939_p1040176b.th.jpg

Το κάστρο του Graz αποτέλεσε ισχυρό αμυντικό έργο για την προστασία της πόλης για πάνω από έξι αιώνες.Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν "έπεσε" ποτέ.Παραδόθηκε στον Ναπολέοντα κατά την Συνθήκη του Schonbrunn,όταν αυτός απείλησε ότι θα έκαιγε τη Βιέννη αν το Graz δεν εγκατέλειπε την αντίσταση.Από φόβο για μετέπειτα ισχυροποίηση της πόλης ισοπέδωσε το οχυρό και το μόνο που διεσώθη ήταν το ρολόι σύμβολο -Uhrturm- για το οποίο οι κάτοικοί της έδωσαν λύτρα κατόπιν εράνου ώστε να γλυτώσει της μήνιος του ζουμπά στρατηλάτη.

aimg515.imageshack.us_img515_6241_p1040250b.th.jpg ::: aimg252.imageshack.us_img252_6118_p1040179.th.jpg ::: aimg256.imageshack.us_img256_1865_p1040334v.th.jpg

Στο λόφο θα βρείτε καφέ,εστιατόριο,μπαράκι,συναυλιακό χώρο και όμορφους περιπάτους με καταπληκτική θέα και μπόλικο πράσινο.Το βράδυ πιθανόν να μετατρέπεται και στη χαρά του ματάκια αφού περιέργως πολλά νεαρά ζευγάρια εξαφανιζόντουσαν πίσω από φυλλωσιές και θάμνους στα μισοφωτισμένα μονοπάτια του πάρκου,όταν ο ήλιος έπεσε.Εγώ σαν μέλλον οικογενειάρχης άνθρωπος πήρα το τελεφερίκ,όπως σας είπα,και κατέβηκα όταν βράδιασε.

aimg513.imageshack.us_img513_50_p1040221.jpg

Προς το παρόν ο ήλιος είχε ακόμα ώρες μπροστά του κι έτσι αφού κατηφορίσαμε τα σκαλοπατάκια βρεθήκαμε σε μια από τις πολλές γέφυρες που εκτείνονται πάνω τον ποταμό Mur.Λίγο πιο πέρα το Murinsel.Μια τεχνητή πλατφόρμα,με τη μορφή κοχυλιού,που χτίστηκε με την ευκαιρία της ανακήρυξης της πόλης σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2003,από έναν Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη.Τη νύχτα φωτίζεται και φιλοξενεί και μπαρ,αλλά τελικά όλο αυτό φέρνει προς το κιτς παρά στην τέχνη.

aimg811.imageshack.us_img811_5638_p1040161l.th.jpg

Η υπόλοιπη μέρα κύλησε με βόλτες,επισκέψεις σε εκκλησίες και καμπαναριά,wurst und bier.

Το βράδυ κάτσαμε για ποτάκι εκεί που συχνάζει η νεολαία.Θυμίζω,καλοκαίρι.Έντεκα η ώρα έρχεται η σερβιτόρα και μας λέει αν θέλετε πληρώστε και μεταφερθείτε μέσα γιατί έξω τα μαζεύουμε τέτοια ώρα!

Φεύγουμε,λέω να τσιμπήσουμε τίποτα.Νέκρα όλα εκτός από μια καντίνα με βρώμικα (που λέει ο λόγος,σάντουιτς με σνίτσελ πουλούσε) στην κεντρική πλατεία.Οι μισοί που περιμένουμε είμαστε non-austrian.Σκάει τύπος με πίτσα αγκαζέ και ζητάει μια μπύρα.
-Μα καλά ο μ@λάκας,εδώ ήρθε να αγοράσει μπύρα;
Λέω εγώ.Αυτός πετάει κάτι Γερμανικά στον καντινιέρη και μου αποκρίνεται σε γλώσσα που αν δεν με ενέπνευσε το Αγ.Πνεύμα τότε ήταν Ελληνικά.
-Του είπα να σας προσέξει γιατί είστε πατριωτάκια.Πάω να δω προκριματικά Ch.League και δεν πουλάνε αλλού μπύρες τέτοια ώρα...
Πάλι ρόμπα έγινα,λέω από μέσα μου,και τον καληνυχτίζω.

23:45 στη στάση του λεωφορείου.Δεν παίζει.23:35 ήταν το τελευταίο οπότε η μόνη λύση το ταξί.Τρία χιλιόμετρα,15 ευρώ.Τι το ταΐζεις ρε φίλε,κηροζίνη;

Το Graz είναι μια καλοδιατηρημένη,σουλουπωμένη,νεανική πόλη που ζει τα σαββατοκύριακα όπως έμαθα τελικά.Τη συμπάθησα για τις δυο μέρες που με φιλοξένησε αλλά ήταν ώρα να φύγω.Εξάλλου δεν είχε πολλά ακόμα να πει κι εγώ ήλπιζα στην ιστορική Βουδαπέστη για να εντυπωσιαστώ.Τρομάρα μου!


Α,ναι νεανική είπα.Η πόλη σφύζει από φοιτητές αλλά και από stensil,αφίσες και γκράφιτι.Κι απ'ότι φαίνεται τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν παντού οι σκεπτόμενοι νέοι.
aimg214.imageshack.us_img214_9922_p1040291lr.th.jpg ::: aimg685.imageshack.us_img685_8751_p1040207o.th.jpg



 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.268
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom