sif.....
Member
- Μηνύματα
- 366
- Likes
- 1.695
- Επόμενο Ταξίδι
- Κιργιστάν - Ιαπωνία
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού - Κίνα
Περιεχόμενα
Δελχί επιστροφή για τις τελευταίες μέρες του ταξιδιού μας και για το Holi festival!!
Αφού κοιμηθήκαμε μέχρι τις 10:00 για να συνέλθουμε πήραμε το μετρό(κόστος μόλις 40 ρούπιες) για να πάμε στο ναο Lotus Temple.(Στάση Kalkaji mandir)
Ο ναός έχει κερδίσει πολυάριθμα αρχιτεκτονικά βραβεία για την αρχιτεκτονική του και είναι ένας οίκος λατρείας της θρησκείας Μπαχάι.
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1986 και είναι διάσημος για το μοναδικό του σχήμα που θυμίζει τεράστιο λουλούδι λωτού
Κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο από την Πεντέλη παρακαλώ όπως και άλλοι ναοί της συγκεκριμένης θρησκείας. Ο Μπαχαολά με καταγωγή από την Τεχεράνη που ήταν και ο εμπνευστής της συγκεκριμένης θρησκείας θέλησε όλοι οι άνθρωποι να ενωθούν σε μια θρησκεία και να σβήσει η έχθρα και το μίσος μεταξύ των θρησκειών και να σταματήσουν όλα αυτά τα εγκλήματα στο βωμό της πίστης.
Δεν υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο σας όμως απαγορεύεται να έχετε μαζί σας κάμερα έτσι ο Κωνσταντίνος έμεινε να περιμένει έξω μέχρι να βγω εγώ να κρατήσω την τσάντα και να μπει εκείνος.
Θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας και απαγορεύεται να βγάλετε φωτογραφίες στο εσωτερικό του ναού.
Προσωπικά που άρεσε το σκεπτικό του να βρίσκομαι σε ένα χώρο προσευχής με ανθρώπους από διάφορες θρησκείες.
Φύγαμε από εκεί με το μετρο ξανά και σταματήσαμε στη στάση για το jama Masjid που δεν είχαμε καταφέρει να δούμε την προηγούμενη φορά.
Για να γλιτώσουμε το εισιτήριο έμεινε έξω ο ένας κρατώντας φωτογραφικές και κινητά και έτσι καταφέραμε να δούμε το τζαμί.Θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας και αν φοράτε βερμούδα να καλύψετε τα πόδια σας με ένα κάλυμμα που θα σας δώσουν.
Έπειτα πήγαμε για φαγητό στο εστιατόριο του Karim που βρίσκεται κοντά για να διαπιστώσουμε ότι το διπλανό Al Jawahar είναι καλύτερο και ο χώρος του πιο καθαρός και περιποιημένος.
Πάντως και εδώ τα nan ήταν εξαιρετικά και οι τιμές σχετικά ίδιες. Να επισημάνω ότι και στα δύο εστιατόρια σε ώρες αιχμής θα συναντήσετε ουρές και μπορεί να περιμένετε για να καθίσετε.
Συνεχίσαμε με βόλτα στην αγορά των μπαχαρικών για να κάνουμε τα ψώνια μας στην οδό Chandni Chowk.
Βρήκαμε αρκετά καλές τιμές και ψώνισα ένα μίγμα από μπαχαρικά ιδανικό για ρύζι αλλά και τσάι με άρωμα μάνγκο.Σε όλα τα μαγαζιά πάνω κάτω έχουν τις ίδιες τιμές και δεν βρήκαμε μεγάλες διαφορές.
Μετά παρατηρήσαμε σε όλους τους δρόμους να έχουν στηθεί μάζες από ξύλα στα οποία γυναίκες έκαναν προσφορές.
Πρόκειται για το έθιμο Holika dahan που γίνεται την παραμονή του Holi festival όπου στήνονται μεγάλες μάζες από ξύλα τα οποία καίνε το βράδυ και συμβολίζει το κάψιμο του διαβόλου.
Θυμίζει το δικό μας έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα.
Σε κάποια σημεία είδαμε κόσμο παρότι ήταν παραμονή του Holi festival να παίζουν με τα χρώματα να τραγουδάνε και να χορεύουν σε ρυθμούς ξέφρενους
Εμείς δεν πήραμε βέβαια μέρος κρατούσαμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα.
Πήγανε πίσω στο ξενοδοχείο νωρίς και προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Μπάμπη που βρισκόταν στην Άγκρα όμως δεν είχε ίντερνετ και κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.
Μας είχε φάει η αγωνία μέχρι που μας πήρε τηλέφωνο κατά τις 22:00 και μας είπε ότι θα αργήσουν αφού σταματούσαν σε κάθε ναό που έβρισκαν και τελικά γύρισε στις 03:00 το βράδυ
.
Ξημέρωσε και επιτέλους ήταν η μέρα του Holi festival και αφού ετοιμαστήκαμε πήραμε τα πολεμοφόδια μας περίπου 1 κιλό χρώμα σε σκόνη σε πολλά χρώματα και πήραμε τουκ τουκ για το Asiad tower που βρίσκεται περιπου 13 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Εκεί γινόταν μια εκδήλωση με μουσική και ποτό σε μια πιο τουριστική εκδοχή του Holi festival βέβαια όμως το διασκέδασα και με το παραπάνω.Ονομάζεται Holi Moo και είχαμε κλείσει εισιτήρια μέσω διαδικτύου με κόστος 2000 Ρούπιες τιμή που περιελάμβανε και ένα σακουλάκι χρώμα και όση μπύρα ήθελες.
Πρόκειται για την περίφημη γιορτή των χρωμάτων που συμβαίνει σε όλη την χώρα μια μέρα το χρόνο σε διαφορετική ημερομηνία πάντα και γιορτάζει τον ερχομό της άνοιξης αλλά και τον ερχομό της Ινδουιστικής θεότητας Κρίσνα από την έρημο νικώντας τον Διάβολο.
Ξέχασα να αναφέρω ότι στην πορεία μας προς την εκδήλωση μας έπιασε λάστιχο με το τουκ τουκ και χρειάστηκε να το σηκώσουμε στην κυριολεξία για να φτιαχτεί.
Εν το μεταξύ σε όλη την διαδρομή υπήρχαν πιτσιρικάδες που πετούσαν μπαλόνια γεμάτα νερό και μας έκαναν μούσκεμα μέχρι να φτάσουμε
Υπήρχαν τέσσερις σκηνές με διαφορετική μουσική η καθεμία με ροκ, παραδοσιακή Ινδική, ραπ αλλά και ποπ που συγκέντρωσε και τον περισσότερο κόσμο που πραγματικά ξεσάλωσε!!
Η άφθονη μπύρα βλέπετε έκανε την δουλειά της
Υπήρχαν πολλά σταντ όπου μπορούσες να αγοράσεις φαγητό όμως σε υψηλές τιμές.Τσιμπήσαμε κάτι ελαφρύ όντας γεμάτοι χρώματα κάτι που ήταν κάπως όμως πεινούσαμε αρκετά.
Πολλοί κρατούσαν νεροπίστολα που έριχναν νερό οπότε προσοχή στα κινητά σας αν θελήσετε να πάτε βάλτε τα σε αδιάβροχες θήκες και επίσης προσέξτε να φορέσετε ρούχα που δεν σας νοιάζει να καταστραφούν καθώς δεν νομίζω να καθαρίσουν!
Οι μόνοι με καθαρά ρούχα ήταν η ορχήστρα που έπαιζε παραδοσιακή μουσική.
Διασκεδάσαμε με την ψυχή μας και έπειτα γυρίσαμε με το μετρό στο ξενοδοχείο που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του αφού λόγω του Holi festival ήταν κλειστό μέχρι τις 14:00.
Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο όπου πασχίζαμε να αφαιρέσουμε από πάνω μας τα χρώματα και ειδικά το κόκκινο χρώμα παρέμενε!!
Αφού βγάλαμε το πετσί μας από το τρίψιμο τελικά τα καταφέραμε και πέσαμε για ύπνο για ξεκούραση.
Το απόγευμα βγήκαμε μια μικρή βόλτα για να τσιμπήσουμε κάτι ελαφρύ και διαπιστώσαμε ότι ο πόλεμος των χρωμάτων είχε τελειώσει.
Η επόμενη μέρα ήταν και η τελευταία του ταξιδιού μας και ξεκίνησε με επίσκεψη στο ναό Σιχ Gurudwara Shri Bangla Sahib μια θρησκεία που έχει επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό αλλά και από το Ισλάμ.
Για να μπείτε στο Ναό θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας και να καλύψετε το κεφάλι σας με ένα μαντήλι που θα σας δώσουν.
Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία η οποία βασίζεται στις διδασκαλίες των Γκουρού με πρώτο τον Νάνακ Ντεβ και των 9 διαδόχων του.Σε αντίθεση με τον Ινδουισμό δεν πιστεύουν σε είδωλα και αγάλματα πάρα μόνο στα γραπτά.
Μέσα στις υποχρεώσεις ενός Σιχ είναι να μην κόψει τα μαλλιά του ,απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, έχουν καλυμμένο το κεφάλι με το χαρακτηριστικό τουρμπάνι κ.α. όμως εμένα αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι προσφέρουν γεύματα καθημερινα σε χιλιάδες ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας. Επίσης υποστηρίζουν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και αν και αποτελούν μειονότητα στην χώρα με μόλις 1% με 2% θα δείτε πολλούς και παρατηρήσαμε ότι όλοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση.
Παρακολουθήσαμε την λειτουργία τους που την κάνει ο Γκουρού με την συνοδεία μουσικής,και κάθε ναός διαθέτει ένα Γκουρού.
Το απόγευμα ήταν και αυτό αφιερωμένο στην θρησκεία των Σιχ αφού το τουρ που είχαμε ξεκινήσουμε μέσα στον άλλο μεγάλο ναό της πόλης τον Gurudwara Sis Ganj Sahib το οποίο πραγματοποιήσαμε με την Delhi Food Tour
http://www.delhifoodwalks.com/
και είχαμε την ευκαιρία να δούμε το χώρο παρασκευής των γευμάτων που ταΐζουν καθημερινά περίπου 25.000 άτομα!!
Η είσοδος στον χώρο δεν επιτρέπεται πάρα μόνο για όσους συμμετέχουν στο Food tour και πραγματικά μιλάμε για μεγάλες αποθήκες με τρόφιμα τα οποία μαγειρεύονται σε τεράστια σκεύη που τα κουβαλούσαν πάνω σε καρότσια καθώς ήταν ασήκωτα.
Μέσα στο ναο είδαμε Σιχ με τεράστια τουρμπάνια στο κεφάλι όμως δεν μας επέτρεψαν να τους φωτογραφίσουμε και το σεβαστήκαμε.
Έπειτα από την επίσκεψη μας στο Ναό φύγαμε για συνεχίσουμε το τουρ το οποίο είχε διάρκεια 4 ώρες σε πολλά σημεία της πόλης.
Δοκιμάσαμε Allo tikki δηλαδή βραστή πατάτα με μπαχαρικά, κρεμμύδια,κόλιανδρο,δυόσμο και ήταν αρκετά γευστικό.
Συνεχίσαμε με Parantha πηγαίνοντας σε ένα στενό με δύο μαγαζιά που έχουν τεράστια ιστορία σε αυτό το πιάτο και τις φωτογραφίες από τους διάσημους Ινδούς που τα έχουν επισκεφθεί να αποδεικνύει την ιστορία τους.
Πρόκειται για μια πίτα τηγανισμένη γεμιστή με ότι εσείς επιλέξετε όπως τυρί,καρότο, αρακά και πολλές άλλες επιλογές τις οποίες συνοδεύουν με μια καυτερή,μια γλυκιά, και ένα πουρέ λαχανικών.
Μετά είχαμε την ευκαιρία να πιούμε ξανά το αγαπημένο μου Lassi ,αυτή την φορά προτίμησα την γεύση τριαντάφυλλο και περιείχε και αμύγδαλα στην κορυφή.
Τσιμπήσαμε και ένα μικρό jalebi που μοιάζει στο σχήμα με το ψωμάκι το πρέτσελ και τρώγεται ζεστό με γλυκιά γεύση αφού είναι σιροπιασμένο με μέλι.
Είχα δοκιμάσει και σε κάποια προηγούμενη μέρα όμως ήταν αηδία αφού είχε ποτίσει στο λάδι ενώ εδώ ήταν γευστικότατο.
Αφήσαμε τα γλυκά και πήγαμε σε ένα μαγαζί που φημίζεται για το butter chicken το οποίο ήταν το πιο νόστιμο κοτόπουλο που δοκιμάσαμε και κυριολεκτικά γλύφαμε τα δάχτυλα μας.
Το γεύμα μας συνεχίστηκε στο εστιατόριο του Karim όπου φάγαμε κεμπάπ τα οποία βέβαια είχαμε δοκιμάσει και στην δική μας επίσκεψη.
Καλή γεύση όμως σας προειδοποιώ ότι έχουν πολλά μπαχαρικά και έχουν αρκετά καυτερή γεύση.
Έπειτα τελειώσαμε με ένα Kheer το οποίο ουσιαστικά μοιάζει με το δικό μας ρυζόγαλο απλά εδώ το ρύζι είναι πολτοποιημένο και περιέχει τριμμένο κάρδαμο, αμύγδαλα ή κασιους και σερβίρεται σε πυλινό βαζάκι.
Έτσι τελείωσε γευστικά το ταξίδι μας το οποίο μας χάρισε πολλές συγκινήσεις, συναρπαστικές εικόνες μα και πολλές φορές μας εξόργισε η βρώμα που επικρατεί και προσωπικά με ενοχλούσε η συνήθεια των περισσότερων να φτύνουν ασταμάτητα!!
Είναι μια χώρα που έχει να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη όμως είναι σίγουρο ότι δεν είναι για όλους καθώς αν είστε μικροφοβικός,συχαίνεστε εύκολα και δεν αντέχετε τις έντονες μυρωδιές μάλλον θα βρείτε πιο πολλά αρνητικά και δεν θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε το ταξίδι σας.
Αυτό ήταν λοιπόν το ταξίδι μας
Ελπίζω παρόλο την αναστάτωση που προκάλεσε η ιστορία μου να σας άρεσε και κυρίως να έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες.
Αυτή ήταν και η τελευταία ιστορία μου εδώ και όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάζετε τις ιστορίες μου μέσα από το Site μου TravelSif και μην διστάσετε να στείλετε μήνυμα για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες στην ομώνυμη σελίδα μας στο Facebook.
Τώρα δίνουμε βάση στο επόμενο ταξίδι στην Ουγκάντα που έχει φιλανθρωπικό σκοπό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις εγώ και η ομάδα που θα ταξιδέψει μαζί μου ώστε να πετύχουμε το στόχο μας να στηρίξουμε όσο μπορούμε τα ορφανοτροφεία στα χωριά Bombo και Monde.
Καλά ταξίδια δε όλους εύχομαι!!



Αφού κοιμηθήκαμε μέχρι τις 10:00 για να συνέλθουμε πήραμε το μετρό(κόστος μόλις 40 ρούπιες) για να πάμε στο ναο Lotus Temple.(Στάση Kalkaji mandir)
Ο ναός έχει κερδίσει πολυάριθμα αρχιτεκτονικά βραβεία για την αρχιτεκτονική του και είναι ένας οίκος λατρείας της θρησκείας Μπαχάι.
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1986 και είναι διάσημος για το μοναδικό του σχήμα που θυμίζει τεράστιο λουλούδι λωτού

Κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο από την Πεντέλη παρακαλώ όπως και άλλοι ναοί της συγκεκριμένης θρησκείας. Ο Μπαχαολά με καταγωγή από την Τεχεράνη που ήταν και ο εμπνευστής της συγκεκριμένης θρησκείας θέλησε όλοι οι άνθρωποι να ενωθούν σε μια θρησκεία και να σβήσει η έχθρα και το μίσος μεταξύ των θρησκειών και να σταματήσουν όλα αυτά τα εγκλήματα στο βωμό της πίστης.

Δεν υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο σας όμως απαγορεύεται να έχετε μαζί σας κάμερα έτσι ο Κωνσταντίνος έμεινε να περιμένει έξω μέχρι να βγω εγώ να κρατήσω την τσάντα και να μπει εκείνος.
Θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας και απαγορεύεται να βγάλετε φωτογραφίες στο εσωτερικό του ναού.
Προσωπικά που άρεσε το σκεπτικό του να βρίσκομαι σε ένα χώρο προσευχής με ανθρώπους από διάφορες θρησκείες.
Φύγαμε από εκεί με το μετρο ξανά και σταματήσαμε στη στάση για το jama Masjid που δεν είχαμε καταφέρει να δούμε την προηγούμενη φορά.
Για να γλιτώσουμε το εισιτήριο έμεινε έξω ο ένας κρατώντας φωτογραφικές και κινητά και έτσι καταφέραμε να δούμε το τζαμί.Θα χρειαστεί να βγάλετε τα παπούτσια σας και αν φοράτε βερμούδα να καλύψετε τα πόδια σας με ένα κάλυμμα που θα σας δώσουν.
Έπειτα πήγαμε για φαγητό στο εστιατόριο του Karim που βρίσκεται κοντά για να διαπιστώσουμε ότι το διπλανό Al Jawahar είναι καλύτερο και ο χώρος του πιο καθαρός και περιποιημένος.
Πάντως και εδώ τα nan ήταν εξαιρετικά και οι τιμές σχετικά ίδιες. Να επισημάνω ότι και στα δύο εστιατόρια σε ώρες αιχμής θα συναντήσετε ουρές και μπορεί να περιμένετε για να καθίσετε.

Συνεχίσαμε με βόλτα στην αγορά των μπαχαρικών για να κάνουμε τα ψώνια μας στην οδό Chandni Chowk.
Βρήκαμε αρκετά καλές τιμές και ψώνισα ένα μίγμα από μπαχαρικά ιδανικό για ρύζι αλλά και τσάι με άρωμα μάνγκο.Σε όλα τα μαγαζιά πάνω κάτω έχουν τις ίδιες τιμές και δεν βρήκαμε μεγάλες διαφορές.

Μετά παρατηρήσαμε σε όλους τους δρόμους να έχουν στηθεί μάζες από ξύλα στα οποία γυναίκες έκαναν προσφορές.
Πρόκειται για το έθιμο Holika dahan που γίνεται την παραμονή του Holi festival όπου στήνονται μεγάλες μάζες από ξύλα τα οποία καίνε το βράδυ και συμβολίζει το κάψιμο του διαβόλου.
Θυμίζει το δικό μας έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα.

Σε κάποια σημεία είδαμε κόσμο παρότι ήταν παραμονή του Holi festival να παίζουν με τα χρώματα να τραγουδάνε και να χορεύουν σε ρυθμούς ξέφρενους

Πήγανε πίσω στο ξενοδοχείο νωρίς και προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Μπάμπη που βρισκόταν στην Άγκρα όμως δεν είχε ίντερνετ και κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο.
Μας είχε φάει η αγωνία μέχρι που μας πήρε τηλέφωνο κατά τις 22:00 και μας είπε ότι θα αργήσουν αφού σταματούσαν σε κάθε ναό που έβρισκαν και τελικά γύρισε στις 03:00 το βράδυ

Ξημέρωσε και επιτέλους ήταν η μέρα του Holi festival και αφού ετοιμαστήκαμε πήραμε τα πολεμοφόδια μας περίπου 1 κιλό χρώμα σε σκόνη σε πολλά χρώματα και πήραμε τουκ τουκ για το Asiad tower που βρίσκεται περιπου 13 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Εκεί γινόταν μια εκδήλωση με μουσική και ποτό σε μια πιο τουριστική εκδοχή του Holi festival βέβαια όμως το διασκέδασα και με το παραπάνω.Ονομάζεται Holi Moo και είχαμε κλείσει εισιτήρια μέσω διαδικτύου με κόστος 2000 Ρούπιες τιμή που περιελάμβανε και ένα σακουλάκι χρώμα και όση μπύρα ήθελες.
Πρόκειται για την περίφημη γιορτή των χρωμάτων που συμβαίνει σε όλη την χώρα μια μέρα το χρόνο σε διαφορετική ημερομηνία πάντα και γιορτάζει τον ερχομό της άνοιξης αλλά και τον ερχομό της Ινδουιστικής θεότητας Κρίσνα από την έρημο νικώντας τον Διάβολο.

Ξέχασα να αναφέρω ότι στην πορεία μας προς την εκδήλωση μας έπιασε λάστιχο με το τουκ τουκ και χρειάστηκε να το σηκώσουμε στην κυριολεξία για να φτιαχτεί.



Υπήρχαν τέσσερις σκηνές με διαφορετική μουσική η καθεμία με ροκ, παραδοσιακή Ινδική, ραπ αλλά και ποπ που συγκέντρωσε και τον περισσότερο κόσμο που πραγματικά ξεσάλωσε!!

Η άφθονη μπύρα βλέπετε έκανε την δουλειά της


Υπήρχαν πολλά σταντ όπου μπορούσες να αγοράσεις φαγητό όμως σε υψηλές τιμές.Τσιμπήσαμε κάτι ελαφρύ όντας γεμάτοι χρώματα κάτι που ήταν κάπως όμως πεινούσαμε αρκετά.
Πολλοί κρατούσαν νεροπίστολα που έριχναν νερό οπότε προσοχή στα κινητά σας αν θελήσετε να πάτε βάλτε τα σε αδιάβροχες θήκες και επίσης προσέξτε να φορέσετε ρούχα που δεν σας νοιάζει να καταστραφούν καθώς δεν νομίζω να καθαρίσουν!


Οι μόνοι με καθαρά ρούχα ήταν η ορχήστρα που έπαιζε παραδοσιακή μουσική.


Διασκεδάσαμε με την ψυχή μας και έπειτα γυρίσαμε με το μετρό στο ξενοδοχείο που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του αφού λόγω του Holi festival ήταν κλειστό μέχρι τις 14:00.
Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο όπου πασχίζαμε να αφαιρέσουμε από πάνω μας τα χρώματα και ειδικά το κόκκινο χρώμα παρέμενε!!

Το απόγευμα βγήκαμε μια μικρή βόλτα για να τσιμπήσουμε κάτι ελαφρύ και διαπιστώσαμε ότι ο πόλεμος των χρωμάτων είχε τελειώσει.
Η επόμενη μέρα ήταν και η τελευταία του ταξιδιού μας και ξεκίνησε με επίσκεψη στο ναό Σιχ Gurudwara Shri Bangla Sahib μια θρησκεία που έχει επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό αλλά και από το Ισλάμ.
Για να μπείτε στο Ναό θα πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας και να καλύψετε το κεφάλι σας με ένα μαντήλι που θα σας δώσουν.

Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία η οποία βασίζεται στις διδασκαλίες των Γκουρού με πρώτο τον Νάνακ Ντεβ και των 9 διαδόχων του.Σε αντίθεση με τον Ινδουισμό δεν πιστεύουν σε είδωλα και αγάλματα πάρα μόνο στα γραπτά.

Μέσα στις υποχρεώσεις ενός Σιχ είναι να μην κόψει τα μαλλιά του ,απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, έχουν καλυμμένο το κεφάλι με το χαρακτηριστικό τουρμπάνι κ.α. όμως εμένα αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι προσφέρουν γεύματα καθημερινα σε χιλιάδες ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας. Επίσης υποστηρίζουν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και αν και αποτελούν μειονότητα στην χώρα με μόλις 1% με 2% θα δείτε πολλούς και παρατηρήσαμε ότι όλοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση.
Παρακολουθήσαμε την λειτουργία τους που την κάνει ο Γκουρού με την συνοδεία μουσικής,και κάθε ναός διαθέτει ένα Γκουρού.

Το απόγευμα ήταν και αυτό αφιερωμένο στην θρησκεία των Σιχ αφού το τουρ που είχαμε ξεκινήσουμε μέσα στον άλλο μεγάλο ναό της πόλης τον Gurudwara Sis Ganj Sahib το οποίο πραγματοποιήσαμε με την Delhi Food Tour
http://www.delhifoodwalks.com/
και είχαμε την ευκαιρία να δούμε το χώρο παρασκευής των γευμάτων που ταΐζουν καθημερινά περίπου 25.000 άτομα!!

Η είσοδος στον χώρο δεν επιτρέπεται πάρα μόνο για όσους συμμετέχουν στο Food tour και πραγματικά μιλάμε για μεγάλες αποθήκες με τρόφιμα τα οποία μαγειρεύονται σε τεράστια σκεύη που τα κουβαλούσαν πάνω σε καρότσια καθώς ήταν ασήκωτα.

Μέσα στο ναο είδαμε Σιχ με τεράστια τουρμπάνια στο κεφάλι όμως δεν μας επέτρεψαν να τους φωτογραφίσουμε και το σεβαστήκαμε.
Έπειτα από την επίσκεψη μας στο Ναό φύγαμε για συνεχίσουμε το τουρ το οποίο είχε διάρκεια 4 ώρες σε πολλά σημεία της πόλης.
Δοκιμάσαμε Allo tikki δηλαδή βραστή πατάτα με μπαχαρικά, κρεμμύδια,κόλιανδρο,δυόσμο και ήταν αρκετά γευστικό.

Συνεχίσαμε με Parantha πηγαίνοντας σε ένα στενό με δύο μαγαζιά που έχουν τεράστια ιστορία σε αυτό το πιάτο και τις φωτογραφίες από τους διάσημους Ινδούς που τα έχουν επισκεφθεί να αποδεικνύει την ιστορία τους.
Πρόκειται για μια πίτα τηγανισμένη γεμιστή με ότι εσείς επιλέξετε όπως τυρί,καρότο, αρακά και πολλές άλλες επιλογές τις οποίες συνοδεύουν με μια καυτερή,μια γλυκιά, και ένα πουρέ λαχανικών.

Μετά είχαμε την ευκαιρία να πιούμε ξανά το αγαπημένο μου Lassi ,αυτή την φορά προτίμησα την γεύση τριαντάφυλλο και περιείχε και αμύγδαλα στην κορυφή.

Τσιμπήσαμε και ένα μικρό jalebi που μοιάζει στο σχήμα με το ψωμάκι το πρέτσελ και τρώγεται ζεστό με γλυκιά γεύση αφού είναι σιροπιασμένο με μέλι.
Είχα δοκιμάσει και σε κάποια προηγούμενη μέρα όμως ήταν αηδία αφού είχε ποτίσει στο λάδι ενώ εδώ ήταν γευστικότατο.

Αφήσαμε τα γλυκά και πήγαμε σε ένα μαγαζί που φημίζεται για το butter chicken το οποίο ήταν το πιο νόστιμο κοτόπουλο που δοκιμάσαμε και κυριολεκτικά γλύφαμε τα δάχτυλα μας.

Το γεύμα μας συνεχίστηκε στο εστιατόριο του Karim όπου φάγαμε κεμπάπ τα οποία βέβαια είχαμε δοκιμάσει και στην δική μας επίσκεψη.

Καλή γεύση όμως σας προειδοποιώ ότι έχουν πολλά μπαχαρικά και έχουν αρκετά καυτερή γεύση.

Έπειτα τελειώσαμε με ένα Kheer το οποίο ουσιαστικά μοιάζει με το δικό μας ρυζόγαλο απλά εδώ το ρύζι είναι πολτοποιημένο και περιέχει τριμμένο κάρδαμο, αμύγδαλα ή κασιους και σερβίρεται σε πυλινό βαζάκι.

Έτσι τελείωσε γευστικά το ταξίδι μας το οποίο μας χάρισε πολλές συγκινήσεις, συναρπαστικές εικόνες μα και πολλές φορές μας εξόργισε η βρώμα που επικρατεί και προσωπικά με ενοχλούσε η συνήθεια των περισσότερων να φτύνουν ασταμάτητα!!
Αυτό ήταν λοιπόν το ταξίδι μας
Ελπίζω παρόλο την αναστάτωση που προκάλεσε η ιστορία μου να σας άρεσε και κυρίως να έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες.
Αυτή ήταν και η τελευταία ιστορία μου εδώ και όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάζετε τις ιστορίες μου μέσα από το Site μου TravelSif και μην διστάσετε να στείλετε μήνυμα για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες στην ομώνυμη σελίδα μας στο Facebook.
Τώρα δίνουμε βάση στο επόμενο ταξίδι στην Ουγκάντα που έχει φιλανθρωπικό σκοπό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις εγώ και η ομάδα που θα ταξιδέψει μαζί μου ώστε να πετύχουμε το στόχο μας να στηρίξουμε όσο μπορούμε τα ορφανοτροφεία στα χωριά Bombo και Monde.
Καλά ταξίδια δε όλους εύχομαι!!



Last edited: