Ισλανδία Στην Ισλανδία της φωτιάς και του πάγου

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Οπότε περιμένουμε τη συνέχεια από τη Jokulsarlon...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Επέστρεφε...

Μετά από ένα χορταστικό πρωινό πήραμε το μακρύ δρόμο της επιστροφής προς το Reykjavik μέσω της ίδιας διαδρομής. Ήταν η τελευταία μας μέρα στην όμορφη αυτή χώρα. Σκοπεύαμε να επισκεφθούμε ξανά τα μέρη που μας είχαν κάνει εντύπωση ή αυτά που δεν είχαμε λόγω χρόνου καταφέρει να δούμε.

Η πρώτη στάση ανήκε δικαιωματικά στη «σταρ» λίμνη Jökulsárlón.
acache.virtualtourist.com_4805344_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Και για να εξηγούμαι για το χαρακτηρισμό αυτό. Η φωτογένειά της έχει εμπνεύσει κινηματογραφιστές, αφού εκεί έχουν γυριστεί αποσπάσματα ταινιών όπως οι τζειμσμποντικές «Die Another Day» και «A View to a Kill».
Η λίμνη των 18 τετρ.χλμ. και 200 μέτρων βάθους, πριν κανένα αιώνα ήταν αμφίβολο αν υπήρχε! Η κλιματική αλλαγή με το προοδευτικό λιώσιμο των παγετώνων οδήγησε στο σχηματισμό της. Η λίμνη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα με την οποία συνδέεται με ένα μικρό ισθμό. Η εθνική οδός περνά ακριβώς πάνω από τον στενό αυτό ισθμό καθιστώντας τη Jökulsárlón σημείο όπου αναπόφευκτα όλοι οι τουρίστες κάνουν στάση.

Αρχικά περπατήσαμε στην παραλία με θέα τον ταραγμένο Ατλαντικό ωκεανό. Η άμμος είναι κατάμαυρη με διάσπαρτα μικρά παγόβουνα προερχόμενα από τη λίμνη που αρχίζουν το ταξίδι τους προς την ανοικτή θάλασσα.
Αυτό όμως που γοητεύει είναι τα κομμάτια πάγου που έχουν εναποτεθεί στην άμμο και έχουν σμιλευτεί περίτεχνα, δημιουργώντας γλυπτά που άνετα θα έπαιρναν θέση σε μουσεία μοντέρνας τέχνης. Η φύση για μια ακόμα φορά δεν χρειάζεται να εμπνευστεί για να δημιουργήσει.
acache.virtualtourist.com_4805341_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Ο φωτογραφικός οίστρος αναπόφευκτα με παρέσυρε. Κι έτσι πάνω σε επικίνδυνη αποστολή για ένα φωτογραφικό πλάνο, βούλιαξα στην υγρή άμμο, ήρθε και το κύμα και γίνανε τα ποδαράκια μου παγάκια από τη ψύξη.
Κακήν κακώς άλλαξα στο αμάξι κι απτόητοι συνεχίσαμε τη βόλτα μας στις όχθες της λίμνης απουσία άλλων τουριστών απολαμβάνοντας τους αναρίθμητους σχηματισμούς των παγόβουνων μέσα στη λίμνη. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δυνατόν κανείς να κάνει οργανωμένες εκδρομές με σκάφος ανάμεσα στα παγόβουνα. Το σκηνικό έγινε ειδυλλιακότερο με τη παρουσία μιας νεαρής φώκιας που όλο τσαχπινιά και περιέργεια μας παρατηρούσε κολυμπώντας στα παγωμένα νερά.
acache.virtualtourist.com_4805346_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

acache.virtualtourist.com_4805348_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Tα παγόβουνα στη λίμνη και η παιχνιδιάρα φώκια

Σε κοντινή απόσταση κάναμε ξανά τη παράκαμψη για να απολαύσουμε ακόμα μια φορά την ομορφιά της γειτονικής παγετωνικής λίμνης Fjallsárlón. Μπορεί η λίμνη να έχει λιγότερα παγόβουνα σε σχέση με την Jökulsárlón, όμως είναι η θέα από τις όχθες της είναι καλύτερη προς τα βουνά και τον παγετώνα. Παράλληλα σαν λιγότερο γνωστή είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς λιγότερους τουρίστες. Τουλάχιστον όχι ορδές τουριστικών πούλμαν.

acache.virtualtourist.com_4805352_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Πανόραμα της λίμνης Fjallsárlón

acache.virtualtourist.com_4805567_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

O παγετώνας στη λίμνη Fjallsárlón

Περάσαμε πάλι βουνά, παγετώνες και τις τεράστιες εκτάσεις μαύρης ιλύος για να βρεθούμε πάλι στο παραθαλάσσιο οικισμό του Vik.
acache.virtualtourist.com_4805354_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

To σκηνικό της διαδρομής

Το Vik που είναι ο νοτιότερος οικισμός της Ισλανδίας, δεν είναι (όπως άλλωστε αναμένεται) τίποτ’άλλο από μερικά σπίτια αραδιασμένα σ’ένα όμορφο περιβάλλον με γυμνά βουνά από τη μια και τον άγριο Ατλαντικό από την άλλη. Μπορεί το εκκλησάκι του οικισμού να είναι γραφικότατο με φόντο το περιβάλλον τοπίο, εντούτοις ο πρωταγωνιστής εδώ είναι οι τρείς βράχοι που ξεπηδούν μέσα από τη θάλασσα: το Reynisdrangur. Περπατήσαμε στην μεγάλη μαύρη αμμώδη παραλία που κατά τόπους διέσχιζαν μικροί χείμαρροι. Είχες την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για ροή κατάμαυρης πίσσας που κυλούσε μέσα τους καθώς το νερό έμοιαζε μαύρο από την υποκείμενη ηφαιστειακή ιλύ.
acache.virtualtourist.com_4805366_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Το εκκλησάκι στο Vik

acache.virtualtourist.com_4805356_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Reynisdrangur

acache.virtualtourist.com_4805357_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Η παραλία του Vik

Αναχωρώντας από το Vik κατευθυνθήκαμε εκ νέου στο βράχο Dyrhólaey, αμετανόητοι, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπορούσαμε ίσως να φτάσουμε στη κορυφή με το φάρο. Εις μάτην. Πάλι ο δρόμος ήταν στο κακό του το χάλι, αλλά να, μια μικρή παράκαμψη και βγάλαμε το φωτογραφικό λαβράκι. Σε μια άκρη του βράχου η άπλετη θέα προς άλλη μια κατάμαυρη παραλία με ένα μοναχικό βράχο καταμεσίς. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι μάχη δίναμε με τα στοιχεία της φύσης για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες. Φυσούσε δαιμονισμένα, με αποτέλεσμα το ψιλόβροχο κι ο παγωμένος αέρας να σε χτυπά αλύπητα στο πρόσωπο. Ευτυχώς που τα ισλανδικά μπουφάν, δοκιμασμένα, έκαναν περίφημη δουλειά. Αφού παραστήσαμε τα γλαροπούλια (λίγο ακόμα κι ο αέρας θα μας είχε απογειώσει) κάναμε κι άλλη μια παράκαμψη να δούμε κλεφτά έστω από ξηράς τον αψιδωτό βράχο του Dyrhólaey. Είπαμε η εμμονή είναι εμμονή.

acache.virtualtourist.com_4805359_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Παραλία κι ο μοναχικός βράχος

acache.virtualtourist.com_4805360_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Dyrhólaey: μια κλεφτή ματιά

Πορεία ακόμα δυτικότερα και υπό τη σκιά του διάσημου πια παγετώνα Eyjafallajökull, στη περιοχή Skogar, φτάσαμε στον καταρράκτη Skogafoss. Είναι από τους ψηλότερους στην Ισλανδία (60 μέτρα) αλλά και από τους πλέον φωτογενείς. Ο μύθος λέει ότι ένας ντόπιος έκρυψε στη βάση του καταρράκτη τα χρυσαφικά του. Δεν ξέρω αν ξαφνικά ξύπνησε η χρυσοθηρία μέσα μας ή ήταν η φωτογραφική διαστροφή που μας έκανε να πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά τον καταρράκτη δείχνοντας να αγνοούμε το κακό χαμό από τη ψεκάδα του. Καλά, δεν μας παραδειγμάτιζε το γεγονός ότι οι πιο σώφρονες τουρίστες που αποτολμούσαν κάτι τέτοιο, ήταν κουκουλωμένοι στα αδιάβροχα από τη κορφή ως τα νύχια; Εμείς εκεί, οι φωτοδιεστραμμένοι (είναι η γνωστή διαστροφή του φωτογράφου που παραβλέπει αντιξοότητες για εκείνον και τον αισθητήρα της μηχανής του) προχωρούσαμε ακάθεκτοι. Και βέβαια εντός δευτερολέπτων και χωρίς να έχουμε καν φτάσει στη βάση του καταρράκτη απολαύσαμε ένα υπέροχο ισλανδικό ντους!!! Παπιά στην κυριολεξία! Άντε ξανά μανά άλλαγμα στο αμάξι για να βάλουμε κάτι στεγνό. Ηθικό δίδαγμα; Ποτέ μη πλησιάζετε καταρράκτη χωρίς ολόσωμο αδιάβροχο. Η αν το κάνετε κι εσείς, αμετανόητοι, να έχετε μια στεγνή αλλαξιά μαζί σας.

acache.virtualtourist.com_4805361_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Skogafoss

Σχεδόν δίπλα από τον καταρράκτη βρίσκεται η παλιότερη από τις 200 περίπου σπηλιές που φτιάχτηκαν ως καταλύματα, το Rútshellir. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσε σαν μεταλλουργείο τους μεσαιωνικούς καιρούς, ως εκ τούτου έχει περίοπτη θέση ως αξιοθέατο. Μόνο που διαπίστωσα ότι δεν μπορείς να το επισκεφθείς εσωτερικά κι έτσι αρκεστήκαμε να το απολαμβάνουμε έξω από το φράκτη.
acache.virtualtourist.com_4805362_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Rútshellir

Από το σημείο αυτό εγκαταλείπουμε το τοπίο εναλλαγής με βουνά και καταρράκτες για να ακολουθήσουμε μια πορεία σε επίπεδο τοπίο προς το Reykjavik.

Εδώ θα κάνω άλλη μια παρένθεση, αυτή τη φορά για τα ισλανδικά άλογα που είχαμε την ευκαιρία να δούμε σ’όλο το μήκος της διαδρομής μας στο νότο. Το συμπαθές αυτό τετράποδο είναι της τάξεως μεγέθους πόνυ, οι ισλανδοί όμως το θεωρούν και το αποκαλούν άλογο. Γιατί αν δεν τιμήσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει λέει η παροιμία.
Εννοείται βέβαια ότι οι Ισλανδοί προσέχουν πολύ την καθαρότητα της φυλής των αλόγων τους. Άλογο που βρέθηκε εκτός Ισλανδίας (πχ για αγώνες), δεν θα ξαναματαφάει ισλανδικό χορτάρι. Μένει με τη πίκρα της μαύρης ξενιτειάς καθώς δεν του επιτρέπεται η επανείσοδος στη χώρα!!
Κι είναι αλήθεια ότι ο γνήσιος αυτός απόγονος των βικινγκοαλόγων, έβγαλε ασπροπρόσωπους τους ντόπιους σε κάθε είδους εργασία σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον. Μικρό στο μάτι λοιπόν αλλά μεγάλο στις αντοχές. Τραβάει και δεν μασάει, είναι και οικονομικό αλλά ΚΑΙ οικολογικό (χορταράκι θέλει μόνο).
Τώρα, δεν θα έλεγα όχι να κατεβαίνω την Αλεξάνδρας πάνω σε ένα περήφανο ισλανδικό άλογο αποφεύγοντας κομψά το μποτιλιάρισμα και αγνοώντας τα ειρωνικά σχόλια. Φοβάμαι όμως ότι αν και το ζωντανό έχει γλυτώσει ηφαίστεια, παγετώνες, πλημμύρες, δεν θα τη γλύτωνε από τους έλληνες οδηγάρες.
acache.virtualtourist.com_4805363_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg


Μετά τη νέα παρένθεση για την ισλανδική πανίδα, σας επαναφέρω στο δρόμο προς το Reykjavik. Λίγο πριν την είσοδο στη πόλη απολαύσαμε τις τελευταίες εικόνες της υπαίθρου με ένα πανέμορφο ημικύκλιο ουράνιο τόξο. Ήταν σαν ένας αποχαιρετισμός με την υπόσχεση της αντάμωσης ξανά, κάποια στιγμή, για να ανανεώσουμε αυτή τη σχέση ταξιδιωτικού έρωτα.
acache.virtualtourist.com_4805364_Things_To_Do_Vik_i_Myrdal.jpg

Ένας γλυκός αποχαιρετισμός

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Ισλανδία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις ταξιδιωτικές μου αναμνήσεις. Έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς και σύγκρισης (αρχίζω τα γνωστά: ε αυτό στην Ισλανδία ήταν καλύτερο). Νομίζω ότι είναι ένα μέρος όπου οι ακραίες κι άγριες εναλλαγές, η ερημιά, η απλότητα του τοπίου, κυριεύει, μαγεύει το ταξιδιώτη.
Στην Ισλανδία δεν πας για να θαυμάσεις ανθρώπων έργα. Πας για να απολαύσεις το μεγαλύτερο καλλιτέχνη: τη Φύση!

Ελπίζω να ταξιδέψατε νοερά και να γνωρίσατε λίγο μέσα από την ιστορία μου την απόμακρη αυτή νησιωτική χώρα, πολυαγαπημένοι μου αναγνώστες:love1:
Να σας άρεσαν οι εικόνες και να μπήκατε στο πειρασμό να προγραμματίσετε κανά ταξιδάκι κατά κει.
Το καλό βέβαια που σας θέλω, να πάτε….. Οιαδήποτε άρνηση τιμωρείται δια καρατομήσεως από τη περήφανη φυλή των Βίκινγκς....και δεν θα θέλατε τα κρανία σας να καταλήξουν σετ ποτηριών για τις κρασοκατανύξεις τους!
Ε;;;; Μα τον Όντιν!! :shock:

ΥΓ1. Για τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να σώσουν το κεφάλι τους, η ενοικίαση αυτοκινήτου και οι διαμονές εκτός Reykjavik κλείστηκαν σε συνεργασία με την Icelandic Farm Holidays

ΥΓ2. Το ότι οι Βίκινγκς έπιναν το κρασί τους στα κρανία των ηττημένων εντάσσεται μάλλον στη σφαίρα του μύθου… Πάλι τη γλυτώσατε! ;)
 
Last edited by a moderator:

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Απίστευτες οι φωτογραφίες! Το Ακρωτήρι του Φόβου... Πολύ ατμοσφαιρικές, ευγε!!!
 

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Αγιο Ορος
Καλυτερα δεν θα μπορουσα να γνωρισω αυτην την χωρα,τοσο απο κειμενο οσο και απο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ φωτογραφιες!!!!!Φωτογραφιες που εχει τυπωθει επανω τους η στιγμιαια Αιωνιοτητα!!!Danke,mein lieber Freund!!!!!:D
 

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.039
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Τέλεια η ιστορία σου και ακόμα ωραιότερες οι φωτογραφίες... μου δίνεις κίνητρο να αποφασίσω κάποια στιγμή να γράψω και τη δική μου εμπειρία απ'το νησί των πάγων...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Danke,mein lieber Freund!!!!!:D[/quote]
Είναι χαρά μου να μοιράζομαι με όλους σας τις ταξιδιωτικές μου αλλά και τις δικές σας εμπειρίες. Αυτή είναι η ομορφιά του φόρουμ
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Τέλεια η ιστορία σου και ακόμα ωραιότερες οι φωτογραφίες... μου δίνεις κίνητρο να αποφασίσω κάποια στιγμή να γράψω και τη δική μου εμπειρία απ'το νησί των πάγων...
Ένα θερμό ευχαριστώ. Το αξίζει άλλωστε η Ισλανδία μας δεν νομίζεις;;
Θα περιμένω με ενδιαφέρον και τη δική σου ιστορία. Άντε να πάρει το πληκτρολόγιο φωτιά
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Kαταπληκτική ιστορία! Μπράβο!
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
1.589
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Τα συγχαρητήριά μου φίλε για την περιγραφή του ταξιδιού σου. Καλογραμμένη με αναλυτικές πληροφορίες και διανθισμένη με εκπληκτικές φωτογραφίες, διαβάζεται (και ξαναδιαβάζεται), με αμείωτο ενδιαφέρον. Πρέπει να πήγαμε με διαφορά μόλις 1 μήνα και είδαμε σχεδόν τα ίδια αξιοθέατα. Μάλιστα 2-3 φωτο τις έχουμε τραβήξει από το ίδιο σημείο. Σε ζηλεύω που είδες και το Σέλας. Νάσαι καλά να κάνεις – και να μας διηγείσαι - τέτοια ενδιαφέροντα ταξίδια.
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Δεν έχω λόγια, θα ήθελα να μην μου άρεσε η ιστορία σου, να με άφηναν αδιάφορη οι φωτογραφίες σου, να μην είχα αυτό το κάψιμο στο στομάχι κάθε φορά που ακούω την λέξη Ισλανδία. Τι να πω λοιπόν συγχαρητήρια που μας άναψες και άλλες φωτιές λες και δεν μας έφταναν αυτές που έχουμε. Σε ευχαριστώ που μας κρατάς στα τάρταρα, συνέχισε σε παρακαλώ και με άλλες ιστορίες, εμείς θα σε ακολουθούμε και θα σε απολαμβάνουμε πάντα με ένα τσίμπημα ζήλειας.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.189
Μηνύματα
883.389
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom