Στοά Αττάλου : Αγάλματα πρώτου ορόφου

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Το καλοκαίρι προγραμματίζεται να ξαναλειτουργήσει η ημιυπαίθρια έκθεση με τα αγάλματα του πρώτου ορόφου της Στοάς Αττάλου, που είναι πάνω από τριάντα χρόνια κλειστή για το κοινό.
as.enet.gr_resources_2010_12_25_3_thumb_medium.jpg
Τα μικρά αγάλματα και οι προτομές που φιλοξενεί ο όροφος της Στοάς, έκτασης 1.500 τ.μ., σήμερα είναι ξεχασμένα

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συλλογή γλυπτών από την Αρχαία Αγορά, που περιέργως ουδείς ζητάει να δει εκτός από μερικούς ηλικιωμένους που θυμούνται πως πριν από χρόνια είχαν θαυμάσει από εκεί ψηλά ολόκληρο το αρχαίο αττικό τοπίο, από τον Κεραμεικό μέχρι το Αστεροσκοπείο, τον Λόφο Μουσών, τον ναό του Ηφαίστου και όλα τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς.

Η επανέκθεση της συλλογής των γλυπτών θα γίνει στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος αξιοποίησης του πρώτου ορόφου της Στοάς, που σχεδιάζει η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με την Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου, όπως έχει άλλωστε την υποχρέωση, σε αντάλλαγμα του δικαιώματος ανασκαφών στα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς που έχει εξασφαλίσει από τη δεκαετία του 1930, όταν απαλλοτριώθηκε με δαπάνες της για να ανασκαφεί η σύγχρονη συνοικία που ήταν εκεί.

Ο όροφος της Στοάς Αττάλου, συνολικής έκτασης 1.500 τ.μ., γίνεται προσπάθεια να αποδοθεί στο κοινό το καλοκαίρι του 2011. Οι επισκέπτες θα βλέπουν στο εσωτερικό της κιονοστοιχίας μια ωραία συλλογή από μικρά αγάλματα και προτομές υστεροκλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που μένουν χρόνια αθέατα και εκτεθειμένα στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Επίσης, θα μπορούν να βλέπουν από μια κρυστάλλινη επιφάνεια τα αποθηκευμένα σήμερα αρχαία σε ένα πέτασμα του εξώστη. Ετσι, θα παρουσιασθεί στο κοινό με ποιον τρόπο προστατεύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά.

η συνέχεια του άρθρου Ο πρώτος όροφος της Στοάς Αττάλου θα ξανανοίξει | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Μου φαίνεται πολύ συγκλονιστικό αυτό! Δε γνώριζα καν τι υπήρχε μέσα στη Στοά κι ούτε είχα ενδιαφερθεί να μάθω. Ελπίζω να ισχύσει και να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.216
Μηνύματα
883.895
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom